Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

60
M A G A Z I N E CHARLIZE THERON STIL OG SUBSTANS INTERVJU SIDE 22.

description

September edition

Transcript of Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTIL OG SUBSTANS

INTERVJU

SIDE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Håndverkskunst er et viktig kjennetegn ved Ford Vignale-modellene – fra den særegne lakken til de stilige setene og det nøye utvalgte skinnet.

Se side 30 og utover.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_NO_cover.indd 1 31-08-15 08:46

Page 2: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

LEDER

VELKOMMEN TIL FORD VIGNALE-UNIVERSET

Det er med stor glede jeg presenterer Ford Vignale Magazine. I denne utgaven finner du en spennende artikkel om Ford Vignale

Mondeo, som allerede er tilgjengelig i utvalgte FordStore-butikker over hele Europa, og en artikkel om Ford S-MAX Vignale-konseptbilen. Den endelige versjonen av S-MAX Vignale blir tilgjengelig i utvalgte FordStore-butikker neste år.

Ford Vignale gjenspeiler en filosofi om hva du, den kresne moderne fører, ønsker av bilen. Luksus, men også fornuft. En opplevelse som er raffinert og intelligent på en og samme tid. Ford Vignale er med andre ord beregnet på mennesker med din livsstil. Mennesker som opplever en travel hverdag, men som likevel mener man bør unne seg de finere tingene i livet. Dette er jeg kjent med, for akkurat slik har jeg det selv.

Ford Vignale-opplevelsen handler om mer enn bare bilen. Det handler også om førsteklasses service som inkluderer din egen personlige Vignale-kunderådgiver og servicespesialist. Muligheten for hente- og leveringstjeneste i forbindelse med service gir deg mer tid til å nyte tilværelsen i stedet for å bruke den på å kjøre til og fra neste service.

Det er derfor ingen tilfeldighet at dette magasinet er så opptatt av tid. Du kan lese om alt fra tidsbesparende tips for den moderne byen, til hvordan en av Europas beste kokker håndterer tidspress, stress og lagarbeid. Du kan også lese om hva du kan bruke all tiden du sparer til, for eksempel en (tidseffektiv) tur til en av Europas mest trendy byer.

Konstruksjonsmessig føler jeg at både Ford Mondeo Vignale og Ford S-Max Vignale gjenspeiler den moderne, elegante livsstilen på en perfekt måte. Når vi først snakker om konstruksjon, inneholder denne utgaven et intervju med Ford-designer Sonja Vandenberk. Her snakker hun om arbeidet med å utforme Ford Vignale – spesielt fargene og materialene – og avslører hvor hun henter inspirasjon i hverdagen.

Hvis vi går tilbake til tidstemaet, er det heller ingen tilfeldighet at hovedintervjuet i denne utgaven er med Charlize Theron. Hun er en profilert skuespiller som likevel klarer å ta pauser fra karrieren. Vi kan nok alle lære en ting eller to om tidsstyring av denne ikoniske, men likevel jordnære filmstjernen.

Jeg håper du liker magasinet! For meg representerer det et nytt kapittel i Fords historie: Vignale-kapittelet. Og jeg er glad for at du er her og er med oss helt fra starten av.

Jim Farley toppsjef, Ford Europe

Page 3: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Mens vi venter på Ford S-MAX Vignale, kan vi ta en titt på Ford S-MAX Vignale-konsept-bilen. Den er spenstig, romslig og utstyrt med de aller siste nyvinningene og den smarteste teknologien, men samtidig er den konstruert i tråd med utsøkt håndverks-tradisjon.

Ta en nærmere titt på side 38!

Modellen som vises på disse sidene, er en konseptbil og avviker fra det endelige produktet.

Page 4: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

TIL TJENESTEDen berømte Valencia-kokken Ricard Camarena og Vignale-kunderådgiveren hos FordStore, Pablo Vidal, har samme lidenskap – å betjene kunder. Les mer: Tre Vignale-kunderådgivere forteller om den helt spesielle Ford Vignale-servicen.

12

DEN OPTIMALE FORD VIGNALEMed syv seter er Ford S-MAX Vignale-konseptbilen romslig – men den er også en perfekt kombinasjon av skjønnhet og teknologi.38

FORD-UNIVERSETNyheter og trender innenfor bil og mobilitet08DEN SELVSTYRTE BILENFord nærmer seg den selvstyrte bilen trinn for trinn. 26 TIDSBESPARENDE TILTAK

Innovatører gir deg inspirasjon til hvordan du kan utnytte den dyrebare tiden din.53

BEVEGELSEFilm, mote, dans og Ford Vignale møtes.44

Page 5: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

INNHOLD

CHARLIZE THERONHun forteller om livet som en ekstremt travel skuespiller og aktivist – og hvordan hun finner tid til å slappe av.

EN MATERIALISTISK MANNEn stor inspirasjonskilde for Fords designteam: Mesterarkitekten Peter Zumthor, som også er en mester i håndverkskunst.

"HARMONI ER STIKKORDET"Ford Vignale-designer Sonja Vandenberk forteller om jakten på de perfekte materialene og fargene for å kunne oppnå den mest harmoniske bilen. Les mer: Ford Vignales håndverkskunst – alt ligger i detaljene.

22

34 30

Utgiver: Ford Europewww.ford-vignale.comProdusert av: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederland+ 31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten og Marieke de VriesSjefredaktører: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenGrafisk ansvarlig: Jaap SinkeGrafiske formgivere: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (koordinasjon)Redaktører: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen og Edwin WinkelsManusvaskere: Diane Baumann og Peter McSeanBilder: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte og iStockphoto LPAnnonsesjef: Paul Laurey (Pelican Media)Produksjonsledelse: Danielle van Tol

OpphavsrettFord Vignale Magazine utgis av Ford Europe.Hvis du har forslag, spørsmål eller kommentarer,kan du kontakte Pelican Custom på e-post:[email protected]. Takk for tilbakemeldingen.Ingen del av denne publikasjonen må fremstilles og/ eller utgis i form av papirutgave, fotokopi, lydopptak, nettpublikasjon eller på annen måte uten forutgående skriftlig samtykke fra Ford Europe og Pelican Custom.

EN STILIG BYKompakt og breddfull av flott kultur, restauranter, butikker og et pulserende gate- og uteliv – København har alt. 46

Page 6: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

STOLT SPONSORAV VALENCIA SAILING WEEK

FORD VIGNALE –

Page 7: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Valencia arrangerte Ford Vignale Valencia Sailing Week fra 19. til 23. mai. Ford Vignale er stolt av å gi navnet sitt til, og være logistikkpartneren til dette prestisjefylte arrangementet. Arrangementet foregår i "hjembyen" til Ford Vignale, siden Ford Mondeo Vignale bygges på Almussafes-fabrikken.Det er helt naturlig for Ford å være vert for det første kappseilaset i 52 Super Series i 2015 – i klassen for båter ”som seiler innaskjærs”. De viktigste egenskapene til de konkurrerende båtene – at de er lette, raske og innovative – henger nøye sammen med den avanserte teknologien man finner i en Ford Vignale.Fords tilstedeværelse i seilsporten er ikke noe nytt. I 1970 sponset Ford den legendariske America's Cup, verdens eldste kappseilas som går tilbake til 1851. Da den 32. og 33. utgaven av America's Cup ble arrangert i Valencia, var Ford på plass som logistikkpartner.Ford ser tilbake på en spennende uke med seiling i Valencia. Det svenske laget Rán Racing vant det første kappseilaset i verdens ledende 52 Super Series – en konkurranse hvor lag med et mannskap på 12 hver konkurrerer i fem forskjellige kappseilas. Etter 11 runder i Valencias farvann fikk TP52-verdensmestrene fra 2013 totalt 45 poeng. Når Cascais Cup har gått av stabelen, krones sammenlagtvinneren av årets 52 Super Series.

FORD- UNIVERSET

STOLT SPONSOR

Page 8: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Det jeg setter størst pris på her i livet, koster ikke penger. Det er helt åpenbart at den mest dyrebare ressursen vi alle har, er tid."

– Steve Jobs

Smart bagasje …Det siste du ønsker etter en slitsom flytur, er å måtte vente ved bagasjebåndet på en koffert som aldri dukker opp. Derfor har Samsung og Samsonite startet et samarbeid om en ny kolleksjon med smart bagasje. Hver enkelt koffert skal utstyres med en brikke som kan spores av en smarttelefon med GPS-teknologi. Dermed er det aldri lenger et mysterium hvor bagasjen din har havnet. www.dufl.com

… Smartere bagasjeMed Dufl kan du heller ikke miste bagasjen din. Dufl er, med produsentens egne ord, en "luksustjeneste for bagasjehåndtering". Når du abonnerer, får du en koffert du kan pakke med de klærne du vanligvis bruker til forretningsreiser. Dufl oppbevarer deretter kofferten for deg. Hver gang du skal fly til et møte, deler du timeplanen via Dufl-appen. Kofferten din med klærne dine blir sendt til hotellet ditt, og hentes igjen etterpå. Innholdet i kofferten blir vasket og er klart igjen til den neste turen din. Ganske praktisk. (10 dollar i måneden for oppbevaring, 3-dagers fraktkostnader koster 99 dollar). Dufl-tjenesten er ikke tilgjengelig i Europa ennå.

Og vinneren er … rød

Over 1,1 millioner europeere har allerede konfigurert sin

Ford Mustang på Internett. Den mest populære fargen på

karosserilakken er helt klart rød. Sort havner på andreplass, og mørkeblå på tredjeplass. Selv i Kina er rød øverst på listen,

mens sort topper listen i USA.

Lyden av kunstConnected Canvas er ikke bare et vanlig kunstverk til å henge på veggen. Det er fint å se på, men også flott å høre på. Lerretet er en høyttaler som kan strømme

musikken din, eller som kan spille av musikken og lydene komponert av kunstneren selv når du velger kunstavspillingsmodus.

Prisene starter på 999 amerikanske dollar.soundwall.com

Page 9: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

En stressende dag utenfor kontoretFords spørreundersøkelse for europeiske pendlere ga noen oppsiktsvekkende funn. 5503 pendlere i Barcelona, Berlin, London, Madrid, Paris og Roma ble spurt hva som er mest stressende: Jobben eller reisen til jobben.

SparingFord flytter grensene for hva som er mulig innenfor nedskalering. Eksperimenter ved Fords europeiske

forskningssenter i Aken i Tyskland viste at en 1,0-liters EcoBoost-motor kan redusere drivstofforbruket med

opptil 6 prosent ved å benytte teknologi som kobler ut sylindrene. Under gunstige kjøreforhold behøver ikke alle

sylindrene å være koblet inn samtidig. Én av sylindrene kan midlertidig slås av, noe som fører til bedre

drivstoffeffektivitet. – Selv en svært nedskalert motor som 1,0-liters EcoBoost viser betydelig forbedret

drivstofforbruk hvis sylindre kobles ut, forklarer Andreas Schamel, Ford-direktør ved avdelingen for forskning og

avansert prosjektering ved Global Powertrain.

23 prosent syntes selve jobben var stressende, mens hele 26 prosent mente at pendlingen var stressende. Tidligere forskning har allerede slått fast at pendlere i Roma i gjennomsnitt bruker 111 minutter per reise, etterfulgt av 104 minutter i London og 100 minutter i Madrid. Ford gjennomførte spørreundersøkelsen som en del av Ford Smart Mobility, som er Fords plan for å endre måten mennesker i hele verden beveger seg rundt på. Planen vektlegger innovasjon innenfor konnektivitet, mobilitet, selvstyrte biler, kundeopplevelse og bigdata. Ifølge Andreas Ostendorf, direktør for bærekraft, miljø og

sikkerhetsprosjektering ved Ford Europa, viser resultatene av spørreundersøkelsen at vi må tenke nytt når det gjelder pendlere. – For mange kan det føles som om de allerede har har gjort et helt dagsverk før de i det hele tatt har kommet på kontoret. Samfunnet blir mer og mer urbant, og byene vokser både i størrelse og antall innbyggere. Vi trenger en infrastruktur for transport som kan holde tritt med denne utviklingen. Hvis vi vil forsvare bevegelsesfriheten, krever det mer enn bare nye veier og jernbaner. Alle må samarbeide om et nett av innbyrdes sammenkoblede og bærekraftige løsninger.

Hva er mest stressende?

5503

Reisetid for pendlere

jobb

pendling

Roma London Madrid

FORD- UNIVERSET

Page 10: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Verdens mest innovativeFord ble utnevnt til det "mest innovative volummerket i 2015" på Automotive Innovations Awards.

Konkurransen var hard. 53 bilmerker konkurrerte mot hverandre, men Ford vant prisen for sikkerhets- og kjøreassistansesystemene. Dette inkluderte innovasjoner som Parkeringsassistenten og Active City Stop. Den nye Ford Focus kom først i sin klasse, mens Ford Mondeo var blant de 3 beste i sitt segment.

Liten motorStor vinnerFords 1,0-liters EcoBoost har greid det igjen. På bare fire år har den blitt tildelt priser åtte

ganger for sine kjøreegenskaper, ytelse,

økonomiske forbruk, eleganse og teknologi. Fords 1,0-liters EcoBoost ble kåret til "beste motor på under 1,0 liter" ved

International Engine of the Year 2015-prisutdelingen. Etter å ha blitt kåret til "beste nye motor"

i 2012 og sammenlagtvinner i 2013 og 2014, er dette fjerde

året på rad Ford vinner ved Engine of the Year-kåringene.

Ifølge juryen – et panel bestående av

87 motorjournalister fra 35 land – "er Fords 1,0-liters EcoBoost

fortsatt et av de flotteste eksemplene på nedskalerte motorer". Den tresylindrede,

1,0-liters EcoBoost-motoren er tilgjengelig med 100 hk, 125 hk

og 140 hk.

Handle on MobilityFord Smart Mobility-planen har nylig blitt utvidet til å inkludere Handle on Mobility-eksperimentet.

Dette eksperimentet undersøker hvordan el-sykler kan hjelpe dem som pendler daglig med å reise raskere, sikrere, sunnere og mindre stressende. Undersøkelsen legger også vekt på hvordan bedrifter i bykjernen kan bruke el-sykler til å levere varene eller tjenestene sine raskere. To forskjellige el-sykler – én som er utviklet for pendlere, og én som er utviklet for bedrifter – ble brukt i eksperimentet. Som et eksempel er el-sykkelen for pendlere enkel å legge sammen i bagasjerommet på din Ford mens den lades opp. Ved hjelp av SYNC kompatibilitet kan bilen også kommunisere med brukeren. Hvis det

skulle være trafikkork lenger fremme, kan kjøreren ganske enkelt parkere bilen og bytte til el-sykkelen. Den innebygde appen viser en liste over mulige reiseruter, og navigerer deretter trinn for trinn eller avkjøring for avkjøring. Ikke bare sykkelruter vises på listen. Hvis det skulle bli nødvendig, anbefales andre transportmuligheter, f.eks togruter. Appen oppdaterer også reiseruten etter hvert som omgivelsene forandrer seg.

FORD- UNIVERSET

Page 12: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

TIL TJENESTE

Ricard Camarena, gastronomisk guru og eier av fire restauranter, blir ansett for å være den beste kokken med Michelin-stjerner i Valencia. Under en kjøretur i en Ford Mondeo Vignale han fikk

levert av Vignale-kunderådgiver Pablo Vidal, avslører han hemmeligheten bak håndverkskunsten, kreativiteten og

lederevnene. Han forklarer også hvordan man kan håndtere tidspress, men samtidig gi folk en førsteklasses opplevelse.

Du hadde kanskje ikke trodd det, men Ricard og Pablo har mye til felles i tillegg til at de

begge bor og jobber i Valencia. De er begge lidenskapelige, vil alltid være best i yrket sitt og vokste opp i miljøer som de har som yrke nå. Den 41 år gamle kokken Ricard Camarena måtte tilberede lunsj og middag hjemme helt fra han var bare åtte år gammel fordi begge

foreldrene jobbet hele dagen. Pablo Vidal, den 34 år gamle Vignale-kunderådgiveren i Catarroja (som ligger 10 minutter syd for Valencia sentrum), vokste opp med Ford-biler som faren solgte gjennom hele karrieren sin. Som liten gutt beundret han Probe, Puma og Scorpio som glitret i farens utstillingslokale.

Page 13: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ford Vignale-kunderådgiver Pablo Vidal forklarer kokken Ricard Camarena alt som er verdt å vite om Ford Mondeo Vignale.

VIGNALE- OPPLEVELSEN

Page 14: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Begge de unge mennene gjør en ekstra innsats slik at kundene vender tilbake og forlater "utstillingslokalene" helt tilfredse etter et møte med dem. – Det er viktig, forklarer Ricard, – at folk skjønner at du er opptatt av dem. Når de kommer til restauranten din, kommer de for å treffe deg. Det betyr at du må gi dem all den tiden de trenger og vil ha. Du må være lidenskapelig opptatt av dem. Jeg kan ikke være i alle restaurantene mine samtidig, men teamet

mitt representerer meg og må alltid oppføre seg på samme måte som jeg ville ha gjort overfor kundene.

Et syn som er nært beslektet med Ford Vignales tankegang. – Hver gang jeg har en ny kunde, sier Pablo, – får de all den tiden de trenger. Hvis det skulle ta en time, så tar det en time – kunden bestemmer hvor lang tid det skal ta. Jeg får dem til å føle seg bekvemme. Først tilbyr jeg dem noe å drikke, og deretter svarer jeg på alle spørsmålene deres.

MatlagingDenne morgenen hentet Pablo Vidal Ricard Camarena hjemme for å kjøre ham til forhandleren og overrekke ham en splitter ny Ford Mondeo Vignale. Mesterkokken kunne deretter nyte en kjøretur gjennom Valencia og stoppe på de stedene han kunne finne, kjenne på, smake på og kjøpe råvarene han bruker i kokkekunsten sin. Først dro han til det vakre sentraltorget der han pleier å kjøpe fisk, kjøtt, frukt og grønt. Deretter dro han rett utenfor byen til "huertaen"– de store grønnsakshagene der spesielt utvalgte bønder dyrker økologiske grønnsaker for ham. – Jeg forteller dem nøyaktig når jeg vil at de skal høste en squash, aubergine eller agurk, og hvilken størrelse de skal ha. Camarenas matlaging baserer seg på å bruke grønnsaker som hovedingrediens.

Ricard Camarena: " Det er viktig at folk skjønner at du er opptatt av dem."

Ricard Camarena velger ut grønnsakene til dagens middag.

Page 15: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

En lokal bonde viser frem en squashblomst.

Page 16: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

– Råvaren er svært viktig, produktet må være perfekt, sier kokken. – Utvelgelsen av produktet, måten du håndterer og bruker det på, er en kunst. Produktet forandrer seg hver dag, så du må håndtere det på forskjellige måter – det er levende. En maskin kunne aldri gjort dette.

I stedet for en maskin har Ricard talent og et fantastisk team på 60 ansatte fordelt på de fire restaurantene sine: restauranten med Michelin-stjerner som bærer navnet hans, den mer uformelle Canalla Bistro rundt hjørnet, gastrobaren på sentraltorget og den splitter nye Habitual som ligger i nærheten av "laben" der han utvikler nye oppskrifter.

– Jeg velger teamet mitt basert på personligheten deres. De må kunne samarbeide og være sosiale. Det er en tøff jobb. Jeg jobber 16 timer om dagen, men det gir meg stor tilfredsstillelse. Jeg føler meg privilegert.

Som sjef er det han som bestemmer alt. Eller nesten. – Jeg bestemmer maten vi skal lage. Jeg er sjefen, ja. Jeg tror det er noe som kommer naturlig, man kan ikke lære seg det. Men jeg er ikke en sjef som roper på kjøkkenet, og som alltid er sint ... Når man roper, er det et tegn på at man har mistet kontrollen. Man må støtte teamet sitt, og legge litt press på dem, men det må skje på en veldig naturlig måte.

Tiden er selve juvelenI løpet av de 16 arbeidstimene har ikke Ricard Camarena mye tid til overs for andre ting. På fritiden vil han helst være sammen med kona og de to sønnene. Dette gjør Ford Vignale-konseptet ideelt for ham, hevder Pablo Vidal. – Vignale-eiere kan ringe meg direkte. Jeg drar hjem til dem eller til kontoret deres og henter bilen, og tar den deretter inn til service eller reparasjon. Det er verken noen mellommann eller noen ventetid. Vi har til og med et telefonnummer Vignale-kunder kan ringe døgnet rundt. Det er vår tolkning av at "tid er gull verdt".

Pablo er utdannet innenfor bedriftsledelse og jobbet i en bank og et reklameselskap før han nylig begynte i jobben hos Ford. Erfaringen hans med kundeservice er til stor hjelp i den nye jobben. – Jeg bruker tid sammen med kundene, viser dem inn i Vignale Loungen og tilbyr løsninger etter behovene deres. Alle er opptatt av tid, for den er veldig verdifull.Med Ford Vignale-konseptet, trenger ikke Ricard Camarena å ofre den lille, men dyrebare, tiden han får sammen med de to sønnene sine. Han er sammen med dem på morgenen når han følger dem til skolen, og på kveldene når de spiser middag før han drar tilbake til kveldsskiftet i restauranten. – Jeg har fortsatt mye å lære om å passe tiden, sier han. – Jeg har alltid bruk for litt hjelp med det.

Pablo Vidal: " Jeg gir kundene all den tiden de trenger."

Ricard Camarena: " Jeg har fortsatt mye å lære om å passe tiden."

Page 18: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

"Jeg gir kundene rom til å tenke."Andreas Peters liker ro og stillhet, og sørger for at kundene hans får begge deler hos Autohaus Tobaben i Hamburg.

– Jeg liker å spille golf. Jeg er ikke så flink til det, men det viktigste for meg er å kunne

koble av i naturen. Man kan glemme resten av verden en stund. Det gir meg energi og inspirasjon – både privat og i jobben ved Autohaus Tobaben i Hamburg. Det er en fleksibel familiebedrift, jeg trives godt, og har jobbet der i ni år. Som kunderådgiver er jeg ansvarlig for Ford Vignale.

– Arbeidsrollen passer perfekt til meg. Du må kunne forstå hva det er folk vil ha, og deretter gi dem rom til å ta sin egen, veloverveide avgjørelse. Jeg føler at jeg gjør dem en tjeneste. Det er helt naturlig for meg. Salgssjefer som tvinger frem et salg, skyter seg selv i foten. Kundene drar hjem misfornøyde og kommer sannsynligvis aldri tilbake. For ikke så lenge siden måtte jeg kjøpe to nye golfkøller. Jeg kunne ha gjort det over nettet, men fikk så gode råd i butikken at jeg kjøpte dem der. Jeg følte meg velkommen.

– Jeg tror det samme gjelder når man skal kjøpe bil. Alle som er interessert i en Ford Vignale, skal føle seg velkommen i Vignale Lounge. De må få gjøre seg opp en mening om bilen, kjenne på den og stille viktige spørsmål. Denne prosessen tar tid, men det er noe jeg sørger for at alle får.

– Det er så mye å oppdage med denne eksklusive loungen. Materialene, fargene, komforten, det tekniske aspektet – hva det enn måtte være. En kunde går kanskje glipp av visse ting på egen hånd, men sammen kan vi sørge for at det blir en opplevelse å utforske Ford Vignale.

Vignale-kunderådgivere forteller hvem de er, og hva som gjør jobben deres så spesiell.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg i Tyskland

Page 19: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

"Det handler om respekt."Pierre Vitré liker å ta kundeservice ett skritt videre. Han er også glad både i å fly og hoppe ut av fly.

– Å føle seg ett med vinden – det er det jeg liker best med fallskjermhopping. Det

er langt fra noen ensom sport, men handler tvert imot om å dele opplevelsen med venner som hopper sammen med deg. Det rare er at man ikke engang trenger å snakke. Etter landing føles det som om man har vært på en uendelig reise sammen.

– Det er et lignende samspill med kundene som gjør at jeg er så lidenskapelig opptatt av jobben min som Ford Vignale-kunderådgiver i Saint-Ouen-l’Aumône, som ligger i nærheten av Paris. Å bli bedre kjent med kundene og deres personlige smak – det er veldig givende for meg. Jeg prøver alltid å gi dem den samme følelsen man får på et luksushotell, der de ansatte umiddelbart kjenner deg igjen og setter blomster på rommet ditt. Hvis det gjøres oppriktig, føler kundene at de er spesielle, og at man forstår dem.

– Jeg prøver alltid å finne på små ting som kan gjøre servicen vår enda mer personlig. For eksempel sende kunden et bilde tatt i hemmelig-het av første gangen de satte seg i den nye bilen og kjørte av gårde. Eller forhåndsinnstille musikkstasjoner på bilradioen som jeg vet kunden vil like.

– Det handler om respekt, ikke bare for kundens smak, men også for tiden deres, som åpenbart er dyrebar. Ford Vignale innebærer førsteklasses service som tar høyde for dette, så som henting og levering av kundens bil når den trenger service. Personlig liker jeg å tenke at vi kan skaper en "tidsboble" for kundene som besøker utstillingslokalet. Det er som når jeg leker med sønnene mine. Tiden sammen med dem er utelukkende viet samspillet mellom oss, og ingenting kan forstyrre dette.

VIGNALE- OPPLEVELSEN

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône i Frankrike

Page 20: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

"Jeg legger to og to sammen"Som travel far til to, lidenskapelig snowboarder og Vignale-kunderådgiver har Stacey Connelly innsett hvor viktig det er å spare kundenes tid.

– Jeg er far til to adrenalinjunkier på 10 og 6 år. Dessuten er jeg veldig opptatt av

hobbyene mine, som er å reise og stå på snowboard. Jeg er også like opptatt av jobben min som Vignale-kunderådgiver. Så det er lett å forstå hvorfor jeg setter pris på god tidsplanlegging.

– Å spare tid for kundene er viktig for meg. Når det gjelder service, sørger jeg for dette med hjemmebesøk. Men det er også viktig for meg å utvikle et forhold til kundene og være klar over situasjonen deres og hva de liker og ikke liker. Når jeg er den eneste kontaktpersonen, trenger de ikke å forklare problemet tre ganger. Bare si det til meg, så legger jeg to og to sammen. På den måten går service og tidsbesparelse hånd i hånd.

– Jeg liker å holde meg oppdatert på de nyeste design- og teknologitrendene. Det er en av grunnene til at jeg er så begeistret for Ford Mondeo Vignale. De nye linjene, grillen, cockpiten – hele stilen treffer blink. I vår forretning prøver vi alltid å gi utmerket service til alle kunder. Det sier seg selv. Men med Ford Vignale strekker engasjementet og innsatsen seg lenger. Vi foreslår personlige løsninger på kundenes individuelle problemer.

– Jeg har bodd i Barnsley i Nord-England hele livet, og jeg trenger ikke å gå til en luksusforhandler for å nyte god kundeservice. Jeg har to basset hunder, og når jeg går bort til den lokale puben for å nyte et glass, ser eieren meg komme gjennom et vindu på den andre siden av baren. Når jeg kommer inn, venter yndlingsølet på meg i baren, og eieren står klar med en hundekjeks i hver hånd. I det øyeblikket føles det som om jeg er den eneste kunden som betyr noe. Det er den følelsen jeg vil skape for Ford Vignale-kundene mine.

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsleyi Storbritannia

Page 21: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

Ford Vignale One Call

Ford Vignale-kunder har tilgang til eksklusive tjenester. En av disse er Ford Vignale One Call-tjenesten. Denne tjenesten består av et dedikert kundeserviceteam som er tilgjengelig døgnet rundt 7 dager i uken for å hjelpe dem å løse problemer eller svare på spørsmål. Tjenesten er tilgjengelig for alle Ford Vignale-kunder på alle de 21 markedene i Europa.

Christian Gondek er Ford Vignale One Call-sjef i Tyskland og har jobbet hos Ford i 11 år. – Ford Vignale handler om elegante biler, så vi henvender oss til kundene våre på en elegant måte. Ford Vignale One Call er unikt: Vi er det eneste bilmerket som tilbyr denne førsteklasses tjenesten. Vi har spesialiserte rådgivere som kan nås døgnet rundt via ett enkelt telefonnummer. Vi setter oppriktig pris på at kundene bruker tid hos oss, og det viktigste for oss er å imøtekomme behovene deres og gi dem en bedre opplevelse. Vi kan for eksempel tilby råd om bilene våre eller avtale prøvekjøring eller hjelp med service. Vi kan også avtale en tur til en FordStore – hvorpå vi ikke bare gir kunden nummeret til FordStore-butikken, men faktisk bestiller en time der og da på et tidspunkt som passer best for kunden. Vi gir dem den såkalte rosinen i pølsa.

Florence Jazé jobber som Ford Vignale One Call-sjef i Frankrike. Hun begynte hos Ford for fire år siden. – Jeg synes dette er et veldig spennende prosjekt. Vi lanserte Ford Vignale One Call-tjenesten samtidig som vi presenterte Ford Vignale. Vi har brukt de siste månedene på å finjustere arbeidsprosessene våre og implemen-tere prosjektet på ulike områder. Hovedmålet er å tilfredsstille Ford Vignale-kundene, uansett hva de måtte ønske. Ford Vignale-kundene er ofte travle mennesker som ikke liker å kaste bort tiden. Derfor gjør vi det enklere for dem. En forespørsel eller et problem som blir rapportert til Ford Vignale One Call-tjenesten, håndteres så raskt som mulig og av kun én enkelt rådgiver – helt fra den første telefonsamtalen frem til den aktuelle Ford Vignale-kunden er fornøyd. Vi prøver å gjøre det mer personlig: Ford Vignale-kunden får bli kjent med den som er i den andre enden av linjen, og blir ikke sendt hit og dit som en kasteball. Ideelt sett håper vi at vi får veldig få telefonsamtaler, siden det betyr at Ford Vignale-kundene våre er fornøyde. Men hvis noen skulle trenge oss, skal vi gi dem førsteklasses service.

VIGNALE- OPPLEVELSEN

Page 22: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Stil og substans Charlize Theron

Charlize Theron fylte 40 denne sommeren og er like ekstrem som den snauklipte og dristige Furiosa i Mad Max: Fury Road. Men den prisbelønte skuespillerinnen bryr seg ikke om at hun blir eldre. – Jeg lar det bare gå sin gang. Jeg har det veldig bra nå.

Selv om Charlize Theron startet karrieren som danser og modell, er hun ikke redd for

å være stygg på film. Hun la på seg 13,5 kilo for å spille seriemorderen Aileen Wuornos med sterk overbevisning i Monster (2003), en rolle hun vant Oscar for i kategorien for beste skuespillerinne. Da hun siden bestemte seg for å barbere hodet til rollen som den hissige imperatoren Furiosa i George Millers postapokalyptiske actionfilm Mad Max: Fury Road, tok hun hårtrimmeren i egne hender.

– Furiosa er nødt til å skjule sin kvinnelighet hvis hun skal klare seg i denne underverdenen. Så jeg tenkte: "Sett at jeg barberer hodet?" Jeg hadde ikke hårtrimmer, så en venn kjøpte en til meg. "Gjør det," sa han. Tre kvarter senere var alt håret borte, og vi sendte en selfie til George Miller. Han skrev tilbake: "Fantastisk, Furiosa!"

Den ekstreme hårklippen skulle få en uventet fordel. – Plutselig var jeg 20 minutter for tidlig til alt i livet mitt, ler hun. – Det er utrolig hvor mye tid vi bruker på frisyren!

FilmeneOpprinnelig flyttet Theron, som er født i Sør-Afrika, til USA for å starte en karriere som danser og modell, men hun måtte slutte å danse på grunn av en kneskade. Hun ble "oppdaget" som skuespiller av en agent som var vitne til at hun gjorde oppstyr i en bank fordi hun ikke kunne løse inn en sjekk på 500 dollar fra moren. – Jeg er snill og høflig, men vet ikke alltid når jeg bør holde kjeft. Jeg er ærlig og direkte, og noen ganger kan det såre folk.

" Jeg lærte å ikke planlegge for langt frem i tid, for man kan ikke styre skjebnen. Derfor har jeg aldri lagt en femårsplan."

VIGNALE- INTERVJUET

Page 24: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Like etter at hun fikk kontrakt, fikk hun en liten rolle i 2 Days in the Valley (1996), og snart spilte hun i Djevelens advokat (1997) og Siderhusreglene (1999). En stjerne var født – og det bare i løpet av noen få år. Hun ble – og er – regnet for å være et naturtalent. Regissører setter pris på hvor disiplinert og fokusert hun er i rollen, og de gode forslagene hun har om å gjøre om på scener og dialog. Hun vet hva skuespilleryrket er – ikke en spesielt glamorøs jobb, men vanlig hardt arbeid. Og samarbeid.

Nå for tiden veksler den ettertraktede skuespillerinnen mellom roller i storbudsjettfilmer som Snow White and the Huntsman (2012) og lavbudsjettfilmer som thrilleren Dark Places (2015). Sistnevnte er en dramatisk indiefilm om en kvinne som overlever det brutale drapet på familien sin hennes som barn. Det er en traumatisk historie som er urovekkende lik hennes egen. Da hun var femten år gammel,

var hun vitne til at hennes egen mor skjøt – og drepte – den voldelige faren i selvforsvar.

– Dark Places undersøker hva traumer gjør med barn. Jeg hadde en veldig traumatisk opplevelse i livet mitt, men det har ikke forfulgt meg. Jeg hadde en mor som trøstet meg gjennom sorgen, sjokket og sinnet, og som viste meg at jeg ikke trenger å være et offer. Hun lærte meg å være en sterk kvinne. Fremfor alt lærte jeg av fars død at livet er kort, og at man må gjøre det beste ut av det. Jeg lærte å ikke planlegge for langt frem i tid, for man kan ikke styre skjebnen. Derfor har jeg aldri lagt en femårsplan.

AktivistTheron hadde definitivt ikke planlagt å forelske seg i den 15 år eldre Sean Penn, som nylig regisserte henne i The Last Face (2015). – Vi hadde kjent hverandre i over 18 år før forholdet utviklet seg til noe romantisk. Vi var bare veldig gode

venner, så jeg hadde ikke sett det for meg. Vi brukte mye tid, for vi var klar over at det kunne ødelegge vennskapet. Paret gikk hver sin vei denne våren og er igjen det samme som de var gjennom de 18 årene – veldig gode venner.

Charlize har også blitt en lykkelig mamma etter at hun adopterte sønnen Jackson i 2012. – Man aner ikke hvor mye kjærlighet man har i seg før man blir mor. Nå handler alt om å finne balansen mellom å skape det livet jeg ønsker, og være der for sønnen min.

I tillegg til å være skuespillerinne og mor, er hun også aktivist. Hun gir av sin kjærlighet til verden gjennom de mange gode formålene sine. I 2007 opprettet hun Charlize Theron Outreach Project for å støtte afrikanske ungdommer i kampen mot HIV og AIDS. Et år senere ble hun utnevnt til FNs fredsambassadør av FNs generalsekretær Ban-Ki-Moon for engasjementet hun viste "for

Charlize Theron med vennen Sean Penn som hun har kjent i 18 år, og som regisserte henne i The Last Face. I et og et halv år var de også et par.

Page 25: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

å forbedre livet til kvinner og barn i Sør-Afrika, og for å forebygge og stoppe vold mot kvinner og jenter". Utover dette er Theron et aktivt medlem av dyrerettighetsorganisasjonen PETA, og hun har deltatt i en kampanje mot pels. Hun har også marsjert i demonstrasjonstog til støtte for selvvalgt abort og er tilhenger av homofilt ekteskap. Hun har uttalt offentlig at hun nekter å gifte seg før homofilt ekteskap er lovlig i USA.

At Theron fylte 40 i august, plager henne ikke i det hele tatt. Og det på tross av at Hollywood har svært fikse ideer om utløpsdatoen på kvinnelige skuespillere. – Jo yngre vi er, desto mer verdsettes vi. Men kroppen og ansiktet vårt forandrer seg. Sånn er livet, og jeg lar det bare gå sin gang.

Selv om hun er 40, lar ikke filmrollene vente på seg. Hun spiller igjen den onde Ravenna i The Huntsman, oppfølgeren til suksessen Snowwhite and the Huntsman. I filmen The Last Face spiller hun direktøren for en internasjonal bistandsorganisasjon i Afrika som blir involvert i en politisk og sosial revolusjon. Neste år er hun med i Brain on Fire, et drama om en ung kvinne som i løpet av kort tid blir sinnsyk. Merittlisten hennes på over 40 filmer er et bevis på at hun kan spille hvem som helst.

Hun anser tiden sin for å være veldig dyrebar. Disiplinert som hun er, jobber hun med et daglig, ukentlig og månedlig tidsskjema, og hun deler oppmerksomheten mellom barnet sitt, skuespilleryrket, de gode formålene – og noen få, utvalgte timer der hun slapper av. Hvordan slapper hun av? Ved å kjøre Harley.

CHARLIZE THERON: FORTID, NÅTID OG FREMTID

Monster (2003)Theron vant en velfortjent Oscar og en Golden Globe for den skremmende skildringen hennes av seriemorderen Aileen Wuornos, som fikk dødsstraff for å ha tatt livet av syv menn. Filmen er basert på en sann historie. North Country (2005)Hun ble nominert til enda en Oscar og Golden Globe for rollen som en gruvearbeider som vant det første søksmålet om seksuell trakassering i USA. Denne kritikerroste filmen er basert på en sann historie.

The Huntsman (2016)Theron er tilbake som den onde Ravenna i denne forløperen til suksessen Snow White and the Huntsman (2012), som er basert på det berømte eventyret av Brødrene Grimm.

Brain on Fire (2016)Denne filmen er basert på en sann historie – om en ung kvinne som raskt blir rammet av en sinnssykdom.Charlize Theron eier filmrettighetene og skal produsere filmen.

MONSTER

NORTH COUNTRY

THE HUNTSMAN

Page 26: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

Den selvstyrte bilen er snart en realitet. Ford går mot sluttfasen av utviklingen ved forsknings- og innovasjonssenteret sitt i Palo Alto i hjertet av Silicon Valley. Så hvordan kommer fremtidsbilen – som styrer, navigerer, bremser og akselererer uten at du trenger å gjøre noe – til å endre mobilitetsbildet?

Å STYRE ELLER IKKE STYRE

Page 27: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

I januar i år hadde Ford verdenslansering på Ford Smart Mobility. Dette bekrefter Fords

planer om å satse på innovasjon innenfor konnektivitet, mobilitet, kundeopplevelse, stordata og selvstyrte biler. Alt dette er like viktig fordi det henger nøye sammen, men ideen om en selvstyrt bil setter virkelig tankene i sving. Det som alltid har vært science fiction, har nå blitt virkelighet – en bil som tar over all styringen og raskt, trygt og komfortabelt kjører oss dit vi skal.

2020Ford-sjef Mark Fields uttalte tidligere i år at den første selvstyrte bilen antagelig blir å se på veiene allerede innen 2020. Vi må imidlertid vente til 2035 eller 2040 før teknologien og lovgivningen er kommet så langt at du bare kan sette deg i bilen, sovne og våkne på bestemmelsesstedet. Ford har uten tvil kunnskapen og teknologien som skal til for å være den første som lanserer en helautomatisk bil. Det er imidlertid ikke selskapets ambisjon å være først ute, koste hva det koste vil. – Det er mulig vi lanserer en selvstyrt bil innenfor denne perioden. Det er også mulig at vi ikke gjør det, for vår holdning er at når vi gjør det, vil vi at det skal være tilgjengelig for alle, ikke bare for eksempel for luksusbilkunder, sier Fields.

ForskningLike etter at Ford kunngjorde Smart Mobility-programmet, åpnet de et forskningssenter midt i høyteknologiens vugge: Palo Alto i Silicon Valley. Hovedformålet er å være en pådriver for innovasjon. Med rundt 125 forskere og ingeniører er det en av bilbransjens største forskningssentre i Silicon Valley. Alle de viktigste punktene i Fords Smart Mobility-program, omsettes til relevant forskning ved dette nye ledende anlegget. Når det gjelder forskningen på selvstyrt kjøring, har Ford slått seg sammen med det verdensberømte Stanford-universitetet, som også ligger i Palo Alto. Ford skal overrekke det selvstyrte

FORDS FORSKNINGS- OG INNOVASJONS-SENTER

Fords nyopprettede forsknings- og innovasjonssenter kommer til å ha et utadrettet, tett samarbeid med Stanfords tekniske avdeling. Chris Gerdes, professor i maskinteknikk ved avdelingen, skal være testsjef. Han er langt fra forsiktig i sin testing av automatiserte biler. Han mener i likhet med Ford at for å kunne teste grensene for automatiserte biler må man tøye dem. Han har allerede bevist at en automatisert bil på en racerbane kan kjøre minst like bra som en trenet racerbilsjåfør. Gerdes' laboratorium forbedrer bilens sikkerhet ved å forbedre selve bilen, eller ved å oppgradere sjåførens ferdigheter. Ruteplanlegging og beregningsmodeller er også under utvikling.

FREMTIDENS TEKNOLOGI

Den selvstyrte bilen sender og mottar data konstant via sensorer, slik at den vet nøyaktig hva som foregår i verdenen rundt deg.

Page 28: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

forskningskjøretøyet Fusion Hybrid til universitetets ingeniører til neste fase av prøvekjøringen.

Sikkert og effektivtDen selvstyrte bilen kommer til å øke passasjerenes sikkerhet noe enormt. Når alle biler er forbundet med hverandre, kjenner hverandres nøyaktig posisjon, oppfatter

kjøreforhold og forstår trafikksituasjoner, er det lite sannsynlig at ulykker skjer. Og hva med trafikkeffektivitet? Selvstyrte biler kan trygt kjøre mye tettere enn det mennesker er i stand til. Det betyr at hver millimeter av veien tas i bruk, noe som gjør at det blir betydelig færre trafikkorker. Bykjernen blir mindre belastet, og mindre tid på veien reduserer energiforbruket.

Ifølge Ravi Shanker, analytiker ved forskningsavdelingen i den ledende investeringsbanken Morgan Stanley, kan selvstyrte biler – utover de praktiske fordelene – føre til årlige besparelser på 5600 milliarder dollar på verdensbasis. Det er et vanvittig beløp som sier alt om betydningen selvstyrt kjøring kan få.

Mye av teknologien som kreves for en fullstendig selvstyrt bil, er allerede tilgjengelig. Det er sannsynlig at den nye bilen din er utstyrt med adaptiv cruisekontroll. Når systemets radar oppfatter at bilene foran kjører saktere og kommer nærmere, justeres farten på bilen din for å opprettholde en trygg avstand. Ford var en av de første produsentene til å utstyre bilene sine med parkeringsassistent. Et annet intelligent system som hjelper føreren, er trafikkskiltgjenkjenning. Føreren blir varslet etter hvert som fartsskilt registreres. Det er ikke umulig at bilen din er utstyrt med filskiftevarsler som varsler

automatisk full bremsekraft når det er nødvendig.Når bilen din i fremtiden vil kjøre helt av seg selv, kommer den til å være avhengig av radarer som fungerer som bilens "øyne på veien". Noen eksisterende Ford-modeller – f.eks. Focus, Mondeo og den kommende Edge – er tilgjengelig med blindsonevarsler BLIS (Blind Spot Information System). Dette er en radar som sier fra når et annet kjøretøy befinner seg i blindsonen din. Systemet bruker også radar til å varsle føreren om kryssende trafikk når du rygger ut fra parkeringsplassen.

deg dersom du skjener ut av den filen du ligger i. Active City Stop er utviklet for å hjelpe deg ved lave hastigheter. Teknologien bruker en foroverrettet

radarsensor til å oppdage gjenstander foran bilen. Systemet beregner kontinuerlig bremsekraften som kreves for å unngå en kollisjon, og bruker

FREMTIDEN ER HER

1 2 3 40 mph70 mph 65 km/t110 km/t

Adaptiv cruisekontroll

Filskiftesystem

Page 29: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

‘ Harmoni er det viktigste

Kombinasjonen av autentisk håndverkskunst og den nyeste teknologien er selve essensen av Ford Vignale. Sonja Vandenberk, sjefsdesigner for farger og materialer i Ford Europe, forteller historien bak konseptet.

Inspirasjon er noe Sonja Vandenberk alltid er på jakt etter. Enten hun går langs gaten, kjører bil eller ser på TV, er hun alltid på utkikk etter interessante objekter og produkter. Hun lar seg fascinere av hvordan produkter er satt sammen, hvordan de fungerer, og om de kan inspirere henne i rollen som designsjef for farger og materialer i Ford Europe.

Sonja har tegnet og laget ting siden hun var barn. Hun vokste opp i Flandern i Belgia og arvet et skarpt øye for detaljer av faren, som var fotograf. – Jeg kunne se noe, f.eks. en leke, men i

stedet for å ønske meg den, ville jeg lage den selv. Jeg lagde mine egne leker allerede da jeg var veldig ung. At hun er en anerkjent designer i dag, kommer ikke som noe overraskelse på foreldrene hennes eller andre som kjenner henne godt. Men hun tok en omvei før hun kom dit. I likhet med mange unge jenter drømte hun om å bli dyrlege, og begynte til og med å studere til veterinær. Det tok ikke lang tid før hun innså at det var feil valg. Så hun byttet til psykologi i stedet og ble spesielt fascinert av forelesningene om forholdet mellom kunst og psykologi.

– Plutselig gikk det opp for meg: Dette er min verden, dette er det jeg vil gjøre, sier hun. Etter at Vandenberk fullførte designstudiene, flyttet hun til London og ble redaktør for et arkitekturmagasin. Gjennom denne stillingen fikk hun høre om Royal College of Arts som tilbød et kurs i transportdesign.

Som en stue– Og sånn ble jeg interessert i biler, spesielt innsiden av biler. Jeg oppdaget hvor viktig innsiden av bilen er for føreren, og hvor mye tid vi tilbringer i bilen. Det er som en stue. På den

VIGNALE- DESIGN

Page 32: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

tiden skjedde det mye nytt innenfor bildesign, og bilinteriør begynte å få mer oppmerksomhet. Det var en bra tid å være designer i bilindustrien på, og det er det fortsatt. Spesielt nyvinninger som den selvstyrte bilen gir mulighet til å kunne gjenskape en stueatmosfære i bilen.Hun flyttet til Tyskland med kjæresten, som også var bildesigner. Her møtte hun andre bildesignere som spesialiserte seg innen farge, og hun ble svært interessert. Så ble hun tilbudt jobben som bildesigner hos Ford Europe og sa ja med en gang.

Det krever samarbeid å designe en bil. – Det er den viktigste regelen i vår bransje: Man er aldri soloartist. Det er hundre prosent lagarbeid. Vi har idédugnader der ideer kan testes ut, deretter utfordrer vi hverandre. Noen har en idé, noen andre har en annen vri på ideen og en tredje person foreslår en måte å gjennomføre ideen på. Dette inspirerende samarbeidet er den beste delen av jobben min.

Drømmer om design– Hos Ford Europe fikk jeg umiddelbart følelsen av at jeg hørte hjemme, fortsetter hun. – Jeg jobber med veldig dyktige designere, men enda viktigere er stemningen i arbeidsrommet. Atmosfære er veldig viktig for designere, og her er vi veldig åpne. Designerne tenker på prosjektene sine fra de våkner til de går og legger seg. De drømmer om design. Jeg må ofte si til meg selv at det er på tide å ta kvelden og gå hjem.

I oktober 2013 ble Vandenberk designsjef for farger og materialer i Ford Europe. Ikke lenge etter begynte teamet hennes å jobbe med et nytt og prestisjefylt prosjekt: Ford Vignale.– Å være designer for Ford Vignale innebærer hele tiden å lete etter balanse, skape perfekte detaljer og finne de riktige materialene til å realisere det hele. Alt handler om å svare på spørsmålet om hvordan vi kan overraske kundene våre. Som team er vi på jakt hele tiden. Vi prøver og tester ut ting og har idédugnader. Det var i løpet av en slik prosess at sekskanten – som ble brukt til møbeltrekkene, men som siden har blitt selve ikonet og varemerket til Ford

Vignale – oppsto. – Man begynner med å tegne og lage skisser. Utgangspunktet var en vanlig diamantfasong, men vi fortsatte helt til sekskanten dukket opp. Vi strakte ut fasongen, og til slutt begynte den å leve sitt eget liv.

Sonja oppsummerer lidenskapen og motivasjonen sin som designer: – Ford Vignale er en opplevelse, et eventyr. Ford Vignale skal involvere alle sansene. Håndverkskunsten som skal til for å skape Vignale – sømmene, linjene og materialene – spiller en veldig viktig rolle. Men Ford Vignale skal først og fremst skape en følelse av harmoni, enten man betrakter utsiden av bilen eller sitter inne i den. Harmoni er det viktigste vi som designere prøver å oppnå.

Glamorøs En viktig måte å skape harmoni på er gjennom valget av farge og lakk, og Vandenberk er spesielt stolt av fargen Vignale Nocciola (nøttebrun). – Fargene på en Vignale bør fremheve de små detaljene og arbeidet som skal til for å lage bilen, og Vignale Nocciola gjør akkurat dét. Den fremhever buene og formen på bilen på en perfekt måte og gir all krommen en fantastisk, metallisk glans. Lakken har gjennomgått en spesiell prosess hvor et glimmermateriale er blandet inn, noe som gir bilen en fantastisk utstråling. Det får den til å se mer glamorøs ut.

Håndverkskunst er en annen viktig kilde til inspirasjon når vi skal skape harmoni og overraske føreren. – Vi skaper et helt nytt håndverkskunst-konsept ved å kombinere det med den nyeste teknologien, sier Sonja. – Vi bruker for eksempel datagenererte sømmer, noe som gjør dem helt perfekte. Føreren skal imidlertid fortsatt ha inntrykket av å være omgitt av tradisjonelle, håndlagde materialer – det samme inntrykket man får av å ta på det fine, myke skinnet på en håndlaget veske eller skinnreimen på et armbåndsur. Det er dét som kjennetegner Vignale: en fin følelse av autentisk håndverkskunst sammen med de beste materialene og den nyeste teknologien.

– Det er dét som kjennetegner

Vignale: en god følelse av autentisk

håndverkskunst sammen med de beste materialene

og den nyeste teknologien

Page 33: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

LakkenDen raffinerte, metalliske lakkfargen Vignale Nocciola er utelukkende tilgjengelig på Ford Vignale-modeller. Nocciola er det italienske ordet for "hasselnøtt " og viser til merkevarens opprinnelse. Alle Ford Vignale-bilene er behandlet med metallisk lakk og gjennomgår en spesiell behandling som gir dem et mer skinnende og elegant utseende.

SeteneSetene er inspirert av den flere hundre år gamle håndverkstradisjonen med skinn og er av samme kvalitet som man kan forvente av en eksklusiv veske fra en merkevare som Chanel eller Ferragamo.Hvert enkelt sete er møysommelig skreddersydd, ikke bare overtrukket. De vatterte partiene gir en karakteristisk følelse av noe utenom det vanlige, mens "smoking"-sømmen forsterker inntrykket av kvalitet.

SkinnetSkinnet er spesielt utvalgt med tanke på at det skal være mykt, behagelig å sitte på og se luksuriøst ut. Ford har valgt eksklusivt, fullnarvet windsorskinn. En streng utvelgelsesprosess fører til at bare det skinnet som er av høyeste kvalitet, tas i bruk. Naturlige merker blir fjernet, slik at skinnets naturlige skjønnhet slipper igjennom.Med fullnarvet skinn av denne kvaliteten er hårcellene i det øverste laget av skinnet fremdeles synlig. En forsiktig finish gir en jevn overflate som fortsatt oppfyller Fords strenge holdbarhetskrav, og som gir skinnet et eksklusivt, naturlig utseende.Skinnet er behandlet på enda flere måter for å gi en enda mykere og mer luksuriøs følelse mot huden.

Skinn av høy kvalitet tas i bruk selv på de stedene som ikke er like synlige eller lette å nå. Ford Vignale-setene består av 110 % mer skinn enn skinnsetene i de fleste andre biler. Skinnet som dekker instrumentpanelet, er valgt for å skape en elegant og harmonisk atmosfære. Skinn som møter de strenge Vignale-kravene, tas inn i klipperommet, der en rekke dyktige arbeidere deler opp skinnstykkene i en bestemt tykkelse. Et av de siste og viktigste trinnene i prosessen er pressingen av de ferdige skinnstykkene som har blitt utsatt for sollys for å sikre at overflaten holder seg jevn over tid.

Det sekskantede paneletDe karakteristiske, sekskantede panelene er svært teknisk avanserte. Du har kanskje lagt merke til hvordan perforeringen og sømmen harmonerer og utfyller hverandre innenfor hvert enkelt panel. Det er bare skreddere med lang erfaring som kan oppnå en så høy grad av presisjon.

Vignales håndverkskunst Noen høydepunkter

Page 34: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

Den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor er en kilde til inspirasjon for arkitekter og designere over hele verden. Tilhengerne hans roser ham for det imponerende håndverket, den enorme kunnskapen om materialer og egenskapene deres, og den utrolige kreative bruken av disse materialene. Håndverket hans og den store interessen han viser for materialer, har også inspirert Ford Vignales designteam.

En materialistisk mann

Kunsthaus Bregenz i Østerrike

Page 35: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Uttalelsen hans om arkitektur – og hva all arkitektur bør være – er beskjeden, nesten

jordnær: – Når jeg får en idé til en bygning, tenker jeg alltid på materialene først. Jeg mener arkitektur handler om dét. Det handler ikke om papir. Det handler ikke om former. Det handler om rom og materialer.Zumthor har alltid vært forfriskende ærlig om arkitekturens rolle og har en tendens til å avvise journalisters eller akademikeres forsøk på å knytte abstrakte, intellektuelle motiver til arbeidet hans. Det har selvfølgelig mye å gjøre med den beskjedne bakgrunnen hans – han var nemlig snekkerlærling først. Det er kanskje også

derfor han har så sterke røtter i den sveitsiske kantonen Graubünden. Selv om han er berømt over hele verden og har gjort mange internasjonale oppdrag, har Zumthor frem til den dag i dag hatt atelieret sitt i den lille sveitsiske byen Haldenstein (1001 innbyggere) der han jobber sammen med rundt 30 ansatte. En av vår tids største arkitekter er veldig ydmyk, men har sterke meninger.Zumthor er hellig overbevist om at arkitektur er en psykisk opplevelse, og at man heller skal bruke sansene enn sinnet når man står overfor en bygning. Så det er kanskje ingen tilfeldighet at mange av de mest lovpriste bygningene

i karrieren hans ikke bare er plassert i områder av Sveits der han vokste opp, men også er konstruert for å tjene en viktig funksjon i de små samfunnene. Disse bygningene inkluderer barneskolen i Churwalden, et aldershjem og et kunstmuseum i den sveitsiske kantonens hovedstad, Chur, og det beskjedne, men herlig minimalistiske St. Benedict-kapellet. Sistnevnte ble oppført i Sumvitg for å erstatte fjellandsbyens opprinnelige kapell som ble ødelagt i et snøskred. Alle disse bygningene beundres av andre arkitekter. Men de blir også verdsatt av folk som bor og jobber i dem – noe som er mye viktigere for Zumthor.

VIGNALE- IKONET

Hannovermessen i Tyskland

Page 36: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

St. Benedict-kapellet i Sveits

Page 37: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Upretensiøs følsomhet Mange mener Zumthor utviklet sin dype forståelse av konstruksjoner og følsomme bruk av ulike byggematerialer i løpet av hans første oppdrag. Det gikk ut på å bevare historiske monumenter for en sveitsisk kommune. Om det er sant eller ikke, er dette en egenskap som fremdeles påvirker arbeidet hans den dag i dag. Det går tydelig frem i ett av hans mest prestisjefylte, aktuelle prosjekter – sinkgruvemuseet i Allmannajuvet i Norge. Allmannajuvet er en avsidesliggende, skogkledd dal langs Storelva. På slutten av 1900-tallet lå det en stor sinkgruve her, som i dag er et tilbygg til det regionale museet. Zumthors design kombinerer minst tre av de tilbakevendende motivene i arbeidene hans. For det første tar han i betraktning områdets lokalhistoriske betydning, for gruven er en viktig del av den lokale, industrielle kulturarven. For det andre har han et upretensiøst fokus på det funksjonelle aspektet: Zumthors bygning vil gjøre området tilgjengelig for et større antall besøkende. Og sist, men ikke minst, tar han hensyn til det lokale ved

– Jeg ser ikke bare for meg

stedet, sier han. – Jeg besøker

det for å få den fysiske

opplevelsen av det.

for eksempel å legge bølgeblikktak på bygningene som gjenspeiler det forrevne terrenget i juvet. Nok en gang er det snakk om skjønnhet i all sin enkelhet.

Fysisk opplevelseZumthors emosjonelle måte å gripe arkitektprosjekter an på, forklarer også hvorfor han mener at det er avgjørende å bli kjent med bygningens område under planleggingsfasen. – Jeg ser ikke bare for meg stedet. Jeg besøker det for å få den fysiske opplevelsen av det. At han er opptatt av å sikre at bygningene kommuniserer med omgivelsene, går svært tydelig frem i Zumthors mest berømte internasjonale oppdrag, nemlig Kunsthaus (kunstgalleri) i Bregenz i Østerrike. Dette er en firkantet bygning i glass og betong som har utsikt over Bodensjøen. – Fra utsiden ser bygningen ut som en lampe, forklarer han. – Den absorberer det skiftende lyset fra himmelen og disen over innsjøen. Den reflekterer lys og farge … avhengig av perspektiv, dagslys og værforhold.

OM PETER ZUMTHOR:

• Født 1943 i Basel i Sveits.• Sønn av en møbelsnekker. Ble

snekkerlærling som femtenåring. • Studerte ved den lokale

kunstskolen og var utvekslingsstudent ved New Yorks Pratt Institute.

• Startet eget arkitektfirma i 1979. • Rask suksess førte til

prestisjefylte, internasjonale oppdrag.

• Regnes for å være en av verdens beste nålevende arkitekter.

• Har vunnet viktige priser som Pritzker-prisen (2009) og RIBAs Royal Gold Medal (2013).

• Har gjennom hele karrieren undervist ved ledende universiteter fra Los Angeles til München.

• Siden 1996 har han vært professor ved akademiet for arkitektur ved Universitetet i Lugano (italiensktalende Sveits)

Therme Vals i Sveits

Page 38: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Neste år lanseres Ford S-MAX Vignale. Men i dag får du en sniktitt på bilen her i Ford Vignale Magazine: Ford S-MAX Vignale-konseptet, en bil som baner vei for den endelige utgaven. Denne fantastiske bilen beviser at en bil med syv seter kan være noe mer enn bare en vanlig flerbruksbil.

DEN OPTIMALE FORD VIGNALE

Eksteriøret er det første inntrykket vi får av Ford S-MAX Vignale-konseptbilen.

Etter at du har lagt merke til den karakteristiske profilen og den dynamiske takbuen, trekkes øynene mot den dristige og elegante grillen med den karakteristiske Vignale-sekskantdesignen, og den mørke, matte metall-finishen med polert aluminiumsramme. Andre karakteristiske Vignale-elementer foran på bilen er blant annet de unike tåkelysene og

Eleganse er det viktigste. Bilen har en lang, slank fasong som avsluttes med et svakt buet tak.

Modellen som vises på disse sidene, er en konseptbil og avviker fra det endelige produktet.

Page 39: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

S-MAX VIGNALE- KONSEPTET

DEN OPTIMALE FORD VIGNALE

Page 40: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

de adaptive LED-frontlyktene. Sidespeilene har kromdeksel med innebygde blinklys og superpraktisk oppvarming og minnefunksjon. Som siste hånd på verket er Ford S-MAX Vignale-konseptbilen med syv seter utstyrt med eksklusive 21-tommers aluminiumsfelger.

Moderne luksus Ta en titt på innsiden. Syv seter fordelt på tre rader og massevis av plass. Men i tillegg til at Ford S-MAX Vignale-konseptbilen er en svært praktisk flerbruksbil, har den også et herlig raffinert uttrykk. Stilig sekskantet stikning og smakfulle detaljer i skinn og krom hvor enn du ser: Følelsen av luksus blir forsterket av de myke Vignale-pregede skinnsetene. Det komfortable førersetet kan justeres på ti ulike måter og har en minnefunksjon. Sport Plus-setene er perforerte for å holde føreren og passasjeren i forsetet avkjølt på varme sommerdager, mens en innebygget varmefunksjon tar seg av komforten om vinteren. Teknologien preger hele bilen, og den sørger for avanserte funksjoner som bil-til-bil-kommunikasjon. Det er dokkingstasjoner for nettbrett på seteryggene like foran passasjerene på andre rad, og det intelligente, fleksible setekonseptet gir slanke seter, slik at det blir mest mulig plass til passasjerer.

Stilige Ford Vignale-logoer som en siste hånd på verket.

Sidespeilene har innebyggede blinklys.

Designen sier alt: Ford S-MAX Vignale-konseptbilen er en ekte flerbruksbil.

Modellen som vises på disse sidene, er en konseptbil og avviker fra det endelige produktet.

Page 41: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

– I tillegg til at Ford S-MAX Vignale-konseptbilen er en svært praktisk flerbruksbil, har den også et herlig raffinert uttrykk.

Page 42: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

– Detaljer i designen og fargebruken er inspirert av de seneste trendene innen møbeldesign, for eksempel eksklusive sofaer. Dette gir seg uttrykk i håndsydd, perlemorsblankt lær og elegante og moderne linjer. Det er ekte håndverk som går igjen.

Page 43: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Ans

vars

fras

kriv

else

: Mod

elle

n so

m v

ises p

å di

sse

siden

e, e

r en

kons

eptb

il og

avv

iker

fra

det e

ndel

ige

prod

ukte

t.

De nyeste trendeneI tråd med de nyeste trendene kompletterer det mørke interiøret det lyse eksteriøret. Detaljer i designen og fargebruken er inspirert av de nyeste trendene innen møbeldesign, for eksempel eksklusive sofaer. Dette gir seg uttrykk i håndsydd, perlemorsblankt lær og elegante og moderne linjer. Det er ekte håndverk som går igjen i interiøret. Bak rattet og på passasjersiden av dashbordet er det brukt aluminium som er preget med vevd tekstur. Metalliske overflater står i stilig kontrast til varmere toner, og på et panel over midtkonsollen er det en Vignale-logo i aluminium. Interiøret føles som en lounge, og denne følelsen fremheves av ensfarget skinn som strekker seg fra dashbordet og helt bak til bagasjerommet.

Lyden av stillhetMan kan nyte luksusfølelsen i Ford S-MAX Vignale-konseptbilen i nesten komplett stillhet. Akustiske glassruter holder støyen ute, mens Fords system for aktiv støydemping filtrerer ut eventuelle lyder fra dieselmotoren. Du kan hviske en kommando til Ford SYNC med talestyring og trykkskjerm og bli hørt. Det vi ser i denne konseptbilen lover godt for den endelige versjonen av Ford S-Max Vignale når den ankommer utvalgte FordStore-butikker i Europa neste år.

En varm velkomst. Det minimalistiske dashbordet og midtkonsollen har en rekke høyteknologiske funksjoner.

Stilige, individuelle bakseter med sekskantet stikning.

Modellen som vises på disse sidene, er en konseptbil og avviker fra det endelige produktet.

Page 44: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentFilm, mote, dans og Ford Vignale møtes

MOVEment er en serie med syv kortfilmer som forener talentet til berømte motehus (bl.a. Prada, Calvin Klein Collection og Alexander McQueen), banebrytende regissører og anerkjente koreografer og dansere.

MOVEment-prosjektet ble presentert denne våren med London-baserte Sadler's Wells, et av verdens

mest populære balletteatre, og Ford Vignale. VIP-premieren i Sadler's Wells var også den første offentlige avdukingen av Ford Mondeo Vignale.

MOVEment er et konsept utviklet av Jefferson Hack, og det er ikke bare en vanlig idé, men heller en langvarig ambisjon. Jefferson Hack er et ikon i Londons kreative og kulturelle kretser. Han ble født i Montevideo i Uruguay og kom til London for å studere ved London College of Printing. Da han var bare 19 år gammel, etablerte han magasinet Dazed & Confused (nå Dazed ). Han videreutviklet dette prosjektet med Dazed Group, som også utgir magasinet AnOther Magazine. Men Jeffersons viktigste oppgave er ikke å utgi magasiner, men å finne på nye progressive ideer innenfor journalistikk, film, fotografi, TV og digitale medier. Jefferson Hack har kort sagt mange kreative jern i ilden, og oppstarten av MOVEment er bare enda en av hans mange kreasjoner som har båret frukter.

Ideen hadde sitt utgangspunkt i et ønske om å se koreografer og designere samarbeide om filmmediet og

tanker om kroppen i forhold til kameraet. Designerne som deltok i prosjektet, skreddersydde kostymene. Resultatet er syv filmer som gir oss en moderne og inspirerende oppdatering av det tradisjonelle forholdet mellom mote og dans. Jefferson sier selv om ideen: – Det har alltid vært en interessant, historisk dialog mellom mote og dans, fordi begge deler er kunstformer som omhandler kroppen. Jeg ville forene det beste innen mote, dans og film for en rekke performance-stykker for lerretet som undersøker videoalderen vi lever i. Noen møter var mellom folk som ikke kjente hverandre, mens andre var mellom folk som kjente hverandre fra før. Alle gikk uansett sammen om å finne på noe nytt og originalt å vise frem.

Helt fra begynnelsen av var Ford Vignale en partner i MOVEment-prosjektet. Med god grunn: Prosjektet ble et perfekt samarbeid for å utforske og uttrykke temaene for kvalitetsdesign og håndverk, som er to viktige elementer i filosofien til både Ford Vignale og MOVEment. I tillegg til dette samarbeidet hadde også Ford Vignale et svært spesielt samarbeid med et av performance-stykkene. En film som ble laget av tre svært dyktige kunstnere: Koreograf Jasmin Vardimon, regissør Matthew Donaldson og hattemaker Stephen Jones. Stephen Jones har i flere tiår vært et av Storbritannias store stil- og kulturikoner. Hans særegne og radikale estetikk har gjort ham til en av verdens mest berømte hattemakere, og i 2009 kuraterte han en "antologi" av hatter for Victoria & Albert Museum som slo verdensrekorden for besøkstall. Ford Vignale er en viktig del av denne filmen. En Ford Mondeo Vignale har en av rollene, og Ford Vignale-designeren Erika Tsubaki og Ford Vignale-teamet bidrar til å realisere performance-stykket.

www.anothermag.com/movement

VIGNALE- KUNST

Page 46: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Fredag

Bertrams Guldsmeden Hotel

Landing Gode transportforbindelser er typisk dansk, og togene fra Kastrup Lufthavn går inn til sentrum hvert femte minutt. På 15 raske minutter er du på Nørreport stasjon midt i byen.

Innsjekking Siden du besøker en av verdens designhovedsteder, kan du jo slå to fluer i en smekk og bo på Radisson Blu Royal Hotel, som er det mest eksklusive alternativet blant utvalget vårt. Hver minste detalj av dette 50-tallsikonet i rustfritt stål – alt fra fasaden til møblene til gaflene – ble pønsket ut av arkitekten Arne Jacobsen. www.radissonblu.com

17.00

18.00

Er budsjettet ditt litt strammere? Du kan fortsatt få en god dose design på Bertrams Guldsmeden Hotel i Vesterbrogade 107. Her snakker vi mindre industrielt og mer "hyggeligt" – koselig, men med en slags Zen-aktig dansk atmosfære. www.guldsmedenhotels.com

Du kan også prøve det enkle, men elegante Hotel Sct Thomas i Frederiksberg Allé 7 til en mer beskjeden pris. Hotellet har en ideell beliggenhet mellom trendy Vesterbro og Værndedamsvej midt i hjertet av det kulinariske København. Et stilig hotell, men samtidig god valuta for pengene. www.hotelsctthomas.dk

En tur på byen … Etter at du har fiffet deg opp litt, er det på tide med en rask aperitiff. Vesterbro med sine mange trendy barer, er fullt av liv på fredagskveldene. Vi har blitt veldig glad i den minimalistiske Mikkeller Bar i Viktoriagade 8 B-C, som er påfunnet til et berømt mikrobryggeri. Vi liker også godt Lidkoeb med romslig dansk design, ekte peiser og luksuriøse skinnsofaer.

19.00

48 TIMER I KØBENHAVN

Man skulle nesten tro at "byen med de skønne tårne" ble laget for den moderne helgeturen. Kompakt og fylt til randen med restauranter, butikker og et pulserende gate- og uteliv – København har alt. Det krever imidlertid god planlegging å få gjort så mye som mulig i løpet av helgen og samtidig klare å slappe av. Spenn deg fast!

Page 47: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

BYJAKT

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

... før middagenEnhver matentusiast som besøker København, har hørt om Noma (se egen artikkel på side 51), men det er bare ett av mange flotte spisesteder i København. Her er to andre med en mer lokal vri:

Kødbyens Fiskebar som ligger på Flæsketorvet 100, serverer kanskje byen beste sjømat. www.fiskebaren.dk. Du finner også Peder Oxe på Grabrodretorv 1, som er ett av Københavns eldste torg. Restauranten har moderne interiør i en høyloftet setting, noe som gjenspeiler menyen som er tradisjonell, men har en moderne vri. www.pederoxe.dk

21.00

Før du legger deg Det har sikkert vært en lang uke, men før du legger deg, kan du stikke innom en av Københavns mange flotte nattbarer. Du kan for eksempel drikke whisky-baserte drinker mens du lytter til jazz på vinyl i den avslappende og stemningsfulle baren Salon 39 i Vodroffsvej 39 i Frederiksberg (offisielt sett en annen by). www.salon39.dk

23.00

48 TIMER I KØBENHAVN

Page 48: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

Litt shoppingMed ny energi etter en god natts søvn anbefaler vi en morgen fylt med oppmuntrende shopping. I København vil det si å shoppe designvarer. Du finner trendy designerbutikker på alle gatehjørner, og en del av moroa er å oppdage dine egne skattekammere. Men bruk tiden godt. Du kan jo for eksempel gjøre oppdagelsene dine på veien til de følgende landemerkene for design:

Pakhus 48 i Klubiensvej 22 er et permanent utstillingslokale for design med egne utstillingsrom for ikoniske merkevarer som GRID, Fritz Hansen og Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo, 137 Vesterbrogade. Denne tidligere pølsefabrikken huser nå flere kule designere enn du kan holde rede på, og selger alt fra møbler til keramikk, smykker og strikkeplagg.www.dzoo.dk

KaffeHvis du vil bruke én time til shopping fra kl. 10 til 11, og deretter to timer til kaffe – da kan du jo

10.00

11.00

Lørdag

like gjerne gjøre kaffen/frokosten til formiddagens høydepunkt.Hvis du tar kaffe på alvor, bør du ta deg tid til The Coffee Collective. Med tre helt forskjellige utsalgssteder rundt i byen sikter disse gutta høyt i forhold til servering og sporbarhet av kaffen deres. www.coffeecollective.dk

Smørbrød til lunsjEn tur til København er ikke komplett uten et dansk smørbrød, og et besøk hos Aamanns, i nærheten av nasjonalgalleriet, er langt fra noen typisk turistattraksjon. Her får du en smakfull, moderne vri på den danske klassikeren. www.aamanns.dk

13.00

Mord og intriger I likhet med design har Danmark nå også blitt kjent for kvalitets-TV. Du kan jo for eksempel se litt av København mens du besøker stedene fra yndlingsseriene dine. Nordic Noir Tours tilbyr to ettermiddagsturer på lørdager. Den ene turen besøker steder fra Borgen, mens den andre kombinerer steder fra Forbrytelsen og Broen. www.nordicnoirtours.com

Var det noen som sa drinker?Etter en liten pause tilbake på hotellet er det tid for drinker! Lokalbefolkningen elsker drinker (noe de utallige stedene som serverer dem, bærer vitne om). To av de beste stedene er Granola i Værnedamsvej 5 og Ruby – en god gammeldags speakeasy som skjuler seg bak en umarkert dør i Nybrogade 10.

14.00

18.30

Pakhus 48

Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

København på nattestid

... middagEr du ute etter litt forandring etter gårsdagens kulinariske raffinement? Dra til Burger & Bun i Fælledvej 9. Klassiske burgere, trendy interiør og (kun i København) drevet av en kokk med Michelin-stjerner.

... havfruen lokkerNå som du har fått hvilt deg ordentlig, er det på tide å få opp pulsen igjen. Det er kanskje ikke så mange nattklubber i København, men de holder høy standard. Dra ned til Kødbyen for litt action som spenner fra den intime Jolene www.facebook.com/JoleneBar til den gedigne KB3 på 850 m2. Med en bar på 13 meter skulle det ikke være noe problem å få servering. www.kb3.dk

Hvis du vil dra til et sted litt mer utenfor allfarvei, kan du spørre i barene.

21.00

23.00

Burger & Bun

Page 50: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

Frisk luft … Hvis det ble litt senere enn planlagt kvelden før, kan du sove lenge, ta en rolig frokost og klarne tankene med en spasertur gjennom de fornemme parkene i Frederiksberg. Her finner du også Københavns fantastiske dyrehage.

En siste matbit … Kombiner formiddagen i Frederiksberg med lunsj i Værnedamsvej, den beste gaten for matentusiaster. Eller du kan finne veien til Københavns største matmarked på Papirøen.

11:00

13.00

… Og til sist litt hjernefødeFullfør oppholdet med et besøk på et av Københavns mange flotte museer. Du kan begynne med det nyrenoverte Den Frie Udstilling, som er like imponerende som kunsten på innsiden. Deretter kan du ta en 15-minutters spasertur gjennom parken Østre Anlæg til Den Hirschsprungske Samling som holder til i en vakker neoklassisk bygning.

14.00

Er vi nødt til å dra? Hvis det er tid før flyet går, er et flott sted for en siste ettermiddagsdrink vinbaren Ved Stranden 10, som ligger ved et nydelig kanalområde. Vann, stillhet og stil – et siste minne å ta med deg av det typiske København. www.vedstranden10.dk

16.30

VERDENS GRØNNESTE?

Nesten hver eneste by i verden misunner København miljøpolitikken. Men hva er det som gjør byen så grønn?

Jo, for det første har de pågangsmot. Kommunen mener alvor med planene om å være et karbonfritt samfunn innen 2025. Innen den tid må næringsbygg redusere strømforbruket med 20 %, private boliger med 10 % og varmeforbruket må totalt sett gå ned med 20 %.

En annen årsak er innstillingen til kollektivtransport. Den realistiske forventningen er at om 10 år fra nå av kommer 75 % av alle reiser i København til å skje enten til fots, på sykkel eller via offentlig transport. Bilen forblir naturligvis en viktig del av trafikkbildet i enhver by. Dermed har København som mål at 20–30 % av alle biler skal gå på biodrivstoff innen 2025.

Noe av det beste med byen, er at du får en følelse av det grønne miljøet overalt. Alt fra syklister på hvert gatehjørne til vann som er så rent at du kan svømme i indre havn visse steder. Ikke glem badedrakten!

Søndag

Den Frie Udstilling

Den Hirschsprungske Samling

Frederiksberg Have

Page 51: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

NOMA – ALLEREDE LEGENDARISK

Ligger verdens beste restaurant i København? Mange gastronomiske eksperter mener det. Og om den gjør det eller ikke, er en tur innom Noma (en sammenslåing av ordene ‘nordisk’ og ‘mat’) en opplevelse du bare får én gang i livet. Kokken René Redzepi samarbeider med det svært talentfulle og internasjonale teamet om å lage eksotisk, eksentrisk og fremfor alt lokale retter (f.eks. snegleformet sneglefromasj som plasseres mellom kronblader, og rødbeter med aske av løk). Redzepis kjøkken ligner mer et labratorium.Har du lyst til å besøke denne kulinariske himmelen? Da må du være tålmodig, for ventetiden er på rundt seks måneder.Ta en titt på menyen og avgjør selv. www.noma.dk

Veibeskrivelser? Spør hvem som helst, og de peker stolt mot den lokale verdensmesteren.

René

Red

zepi

av

Pete

r Brin

ch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

SMART HØST

Tid er noe du aldri kan få nok av, og det er noe som alle verdsetter. I dagens hektiske og urbaniserte samfunn er ledende internasjonale selskap og andre organisasjoner vel vitende om at hvis de klarer å finne løsninger som gir deg mer fritid, og som øker kvaliteten på denne tiden ved å gjøre ting enklere og mer fornøyelige, så kan de tilby en løsning som alle forbrukere vil ha. Her har du et utvalg av morgendagens smarte, tidsbesparende og tidseffektive tiltak.

Smartelefon og smart løsningI Seoul i Sør-Korea, der det sies at folk jobber lengre skift enn noe annet sted i verden, har supermarkedgiganten Tesco introdusert virtuelle dagligvarebutikker. T-banestasjonene har plakater som viser en rekke dagligvarer fra supermarkedet med hver sin egen QR-kode. På veien til jobben kan pendlerne ganske enkelt skanne kodene til produktene de vil ha med smarttelefonen. Varene blir deretter levert hjem på døra og står klare når de kommer hjem fra jobben.

Prøveordningen økte Tescos netthandel med 130 %, og skal nå iverksettes over hele Sør-Korea. Det er også planer om å prøve ordningen i andre byer, bl.a. London. Dessuten tyder forskningen på at folk foretrekker den "virtuelle" handelen fremfor den nettbaserte handelen fordi den ivaretar noe av de mennesklige egenskapene ved en "ekte" handel, og dermed oppnår det alle er ute etter: en rask og enkel handleopplevelse.

Innovatører gir deg inspirasjon til hvordan du kan utnytte den dyrebare tiden din.

TIDSBESPARENDE TILTAK

Tesc

o S

EOU

L 8

:00

Page 54: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Hvis det virker meningsløst, så ikke gjør detBlant alle verdens næringslivsledere skiller brasilianske Richard Semler, sjef for Semco, seg ut for sin radikale tenking. Semco er villige til å gjøre hva som helst for å bli kvitt det byråkratiske villnisset som hindrer folk i å komme seg videre med arbeidet sitt – og livet sitt. Dette inkluderer mange tidsbesparende tiltak, store som små, og gjelder blant annet for pendlere. Semco har flere kontorer rundt omkring i São Paolo, men i stedet for at arbeiderne må møte opp på et bestemt sted, kan de sjekke hvilken bygning det er enklest for dem å komme seg til, og jobbe derfra. Hvis det for eksempel skulle være trafikkaos, kan de jobbe hjemmefra. De tilbyr også kurs i bedriftsledelse i rushtiden. I stedet for at de ansatte blir sittende fast i São Paulos verste rushtrafikk på ettermiddagen, har Semco innført to timers foredrag om alt fra virksomhetspraksis til astronomi og spansk historie. Folk kan deretter kjøre hjem når trafikken har stilnet, med god tid til å la det de nettopp har lært, synke inn.

Den ustoppelige fremveksten av bysykkelenStorbyer og politikere over hele verden omfavner sykkelen. Ved siste opptelling fantes det bysykkelordninger i over 712 byer på verdensbasis, med over 800 000 sykler tilgjengelig fra over 37 000 stativer.

I London ble mer enn 10 millioner reiser tilbakelagt i 2014 ved hjelp av en bysykkelordning med 10 000 sykler og mer enn 700 stativer. Det planlegges nå også sykkelmot-orveier mellom øst og vest og nord og sør i London. Vélib i Paris er den største ordningen utenfor Kina.

Med 173 million turer tilbakelagt i 2013 er det nå én Vélib-sykkel for hver nittisjuende pariser.

I New York har den privateide ordningen Citi Bike nesten 100 000 årlige abonnenter som til sammen tilbakelegger nesten 35 000 turer om dagen. Ordningen skal snart også dekke øvre Manhattan, Brooklyn og videre utover.

Vélib

Bik

e P

AR

IS 10

:00

São

Paul

oB

RA

SIL

18:0

0

712 byer 800 000 sykler37 000 stativer

Page 55: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Hvordan stordata utgjør en forskjellAnalytics (den smarte bruken av stordata) er i ferd med å revolusjonere hvordan bedrifter gjør ting over hele verden. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men forbedringene kommer til å skape tid og rom for oss alle. Ta en enkel forsyningskjede. Analytics-programvaren kan optimalisere lasting av kjøretøy slik at 5–10 % færre lastebiler og varetransporter til butikkene og supermarkedene er nødvendig. Ruteplanlegging i sanntid reduserer deretter avstanden disse lastebilene må kjøre med ytterligere 10 %, noe som reduserer kostnadene og tar vare på miljøet. Leverandører kan med dette også bedre forutsi når de kan levere varer du har kjøpt, slik at du ikke trenger å ta en halv dag fri fra jobben neste gang du kjøper en vaskemaskin.

Når du er ute og handler, kan yndlingsbutikken din sende deg en melding på telefonen med veibeskrivelser til nærmeste filial. De kan også sende deg spesialtilbud på produkter som passer din smak og ditt budsjett ut fra algoritmer. Noen anser det for å være Storebror, andre for å være til stor hjelp. Ekspertene er uansett enige om at dette bare er starten på analystics-revolusjonen. Og det er ingen som med sikkerhet kan si hva som blir det neste.

Den moderne måten å praie taxi påMed uoffisielle taxitjenester som den kontroversielle og rettsforfulgte Uber er det godt å vite at tradisjonelle taxitjenester også følger med i tiden. Et eksempel på dette er Hailo-appen som er tilgjengelig i Barcelona, London og Tokyo. Nå trenger du ikke lenger å stå i ruskeværet i fortauskanten og veive forgjeves med armene mens biler som kjører forbi, spruter ned det fineste antrekket ditt. Med Hailo kan du bestille en taxi til det stedet du venter ved å koble deg opp mot det offisielle, lokale taxinettverket. Dermed er det liten sjanse for at du praier en tvilsom sjåfør. Du kan betale med kort eller kontanter, og du mottar kvitteringen for utgiftene dine via e-post. Enkelt, men effektivt.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

DO

N O

G T

OK

YO 12

:00

Page 56: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tenk utenfor metallboksenFord bidrar også med nye løsninger. Produsenten av smartbilen har for lengst innsett at folk som lever et hektisk og sammensatt, moderne liv, i større og større grad trenger mobilitetsløsninger som ivaretar behovene deres. Med dette i tankene lanserte Ford tidligere i år Ford Smart Mobility. Dette er en rekke eksperimenter (i utgangspunktet 25) som er utviklet for å kunne forutse kundenes ønsker og behov i morgendagens transport-økosystem. Eksperimenter som foregår nå i byer fordelt på fem kontinenter, inkluderer blant annet:• El-sykkel-prototypen som har batteri på

9 Ah og kan gå opp til 25 km/t. Sykkelen er inspirert av teknologien man finner i Fords biler, f.eks. en bakoverrettet ultralydsensor som varsler om trafikk som nærmer seg. Sykkelen kan enkelt legges sammen i Ford-bilene og er en perfekt måte for pendlere å komme seg frem på, selv gjennom den verste rushtrafikken.

• Bildeling etter behov. En tjeneste som i første omgang gjelder for London, der du for eksempel kan leie bil, betale per minutt og kjøre enveisturer over hele byen. Ved å bruke en bilpark som består av Ford Focus Electric-kjøretøy og Ford Fiesta-kjøretøy med EcoBoost-motorer bidrar ordningen til å redusere kø og forurensning ytterligere.

• Parking spotter, som nå testes ut i Atlanta i USA. Denne teknologien tar i bruk sensorer som hjelper føreren, noe de fleste Ford-kjøretøyene allerede er utstyrt med, og gjør teknologien nyttig for alle. Når du leter etter en parkeringsplass i byen, søker sensorene etter ledige parkerings-plasser og deler informasjonen via en skybasert database som andre førere har tilgang til. Så snart du har funnet en ledig parkeringsplass, kan du reservere den og navigere deg frem til den. Enkelt og sosialt.

Komme seg rundtDe mest praktiske appene som du kan bruke utenfor hjemmet, er nok de som hjelper deg å komme deg fra A til B på kortest mulig tid. Og det med minst mulig stress og med størst mulig pålitelighet. Stor etterspørsel gjør at disse appene blir bedre og bedre. Ta for eksempel New York Citys Exit Strategy. Dette lille underet for pendlere inneholder ulike eksisterende smart-konsepter, f.eks. Citymapper, som hjelper deg å finne forskjellige transportmetoder for å komme deg frem raskest mulig, Londons First off the Tube, som forteller deg hvilken stasjonsinngang du bør ta, hvilken vogn du bør sette deg i og hvilken utgang du bør ta, og tradisjonelle navigeringsapper for smarttelefoner som Google maps og iPhone maps. Sammen tar dette deg fra A til B raskere enn noensinne. Appen har interaktive T-bane- og bussruter, et gatekart med innlagte adresser, og den viser deg de mest praktiske inngangene, utgangene og plattformene for T-banen. Alt fungerer selv om du befinner deg under bakkenivå, enten du har signal eller ikke.

Man

hatt

anN

EW Y

OR

K 18

:00

City

map

per

LON

DO

N 14

:00

el-s

ykle

r

Page 57: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Norwegian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17