Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E BRAD PITT INPÅ LIVET INTERVJU SIDAN 20.

Embed Size (px)

description

#FordVignale

Transcript of Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Page 1: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

BRAD PITT INPÅ LIVET

INTERVJU

SIDAN 20.FORD VIGNALE MAGAZINE

Det är dags att uppleva modern lyx.

Utsökt utförande och känsla för detaljer

kombinerat med anpassad, tidsbesparande

service och design fokuserad på dig.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67150_PEL_VIGNALE_SE_cover.indd 1 22-05-15 07:38

Page 2: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

VD HAR ORDET

EN NY UPPLEVELSE

Jag är glad att få presentera det första numret av Ford Vignale Magazine. Det är ett spännande ögonblick för mig eftersom vi

anser att Ford Vignale innebär ett nytt perspektiv på förarupplevelsen.

Biltillverkare och journalister tenderar att slänga sig med uttryck som ”mer än en bil”, men i fallet Ford Mondeo Vignale är de orden mer än bara en kliché. Ford Vignale representerar en filosofi, utvecklad av oss på Ford, som handlar om vad du, den krävande moderna föraren, vill ha ut av din bil. Lyx, men även effektivitet. En upplevelse som är sofistikerad och smart på samma gång.

Med andra ord – Ford Vignale är avsedd att underlätta livet för människor som du. Som sätter högt värde på tid, men som för den skull inte vill kompromissa med livets goda. Jag vet, eftersom jag själv känner likadant.

Därför blev jag förtjust första gången jag såg konceptbilen Ford Mondeo Vignale. Dess design fångar perfekt den moderna premiumupplevelsen vi har eftersträvat. Med Fords alla tekniknyheter och innovationer inom säkerhet, hållbarhet och – förstås – effektiva energilösningar. Uppbackade av personlig service som omfattar din egen kundansvariga Vignale-kontakt. Den tid du brukade ägna åt diverse irritationsmoment, som att boka in och köra till och från nästa servicebesök, frigörs nu för upplevelser som verkligen höjer livskvaliteten.

Det är alltså ingen slump att tidningen är sprängfylld med å ena sidan smarta, tidsbesparande tips och å andra sidan inspirerande förslag på aktiviteter. Vare sig det gäller att uppleva Europas mest kittlande vägar eller en av kontinentens mer stimulerande (men till stor del oupptäckta) städer.

Det är inte heller någon tillfällighet att omslagsintervjun handlar om Brad Pitt – vi kan ju alla tänka oss hur tidseffektiv han måste vara med sitt hektiska liv!

Jag hoppas att du ska njuta av läsningen lika mycket som vi njöt av att göra tidningen. För mig utgör den starten på ett nytt kapitel i Fords historia: Vignale-kapitlet. Och jag är glad att du får möjligheten att uppleva det med oss från första början.

Jim Farley Styrelseordförande och VD, Ford EuropaEVP och VD, Europa, Mellanöstern och Afrika

Page 3: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

” Vad gäller funktion, känsla och komfort har bilen och accessoarerna designats för att spara tid och göra livet enklare.”

Erika Tsubaki, designer på Ford – se sidan 30

Page 4: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

TIDEN PÅ DIN SIDASmarta, tidsbesparande tips på hur du reser runt i Europa med mindre strul och mer stil i sommar.

FORD MONDEO VIGNALEVälkommen till en värld av lyx, utsökt utförande och anpassad, exklusiv, tidsbesparande service. Välkommen till Ford Vignales värld. 10

53

ETT ÅR AV TIDLÖSA IKONER1964 var året då Martin Luther King, Andy Warhol och The Beatles alla blev världskända ikoner. Det var också året då Ford Mustang blev en omedelbar ikon. Femtio år senare reser Mustang äntligen över Atlanten för att dela med sig av sin magnetiska personlighet till en helt ny publik.

BANBRYTANDE INNOVATION Ford Edge, en lyxig, högteknologisk SUV med ett otroligt utbud av avancerade funktioner, lanseras i Europa i år.

24

42

URBANA TRENDERUrbaniseringen är en av utmaningarna inför kommande decennier. Hur ska vi kunna leva ett behagligt och sunt liv i tätbefolkade städer? Här är fem inspirerande globala trender som visar hur vi redan anpassar oss efter det föränderliga stadslivet.

48

Page 5: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

INNEHÅLL

SAMTAL MED BRAD PITTFilmstjärnan och producenten om rollen som äkta make och sexbarnsfar.

TIDSBESPARANDE TOPPDESIGNFords designer Erika Tsubaki har skapat Vignale Collection, en serie eleganta och smarta accessoarer som kompletterar Ford Mondeo Vignale exklusiva karaktär. Vad inspirerar henne?

FORDS VÄRLDDagens trender, morgondagens samtalsämnen.

20

3007

VIGNALES STADValencia har allt: spännande arkitektur – både gammal och alldeles ny – läcker mat, inbjudande stränder. 36

Utgivare: Ford Europa www.ford-vignale.comProducerad av: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederländerna+31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert, Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren, Elizabeth Zesjkova, Marieke de VriesChefredaktörer: Catherine Blee (Ford Europa),Hans VerstraatenArt Director: Jaap SinkeFormgivning: Mervyn Hall,Danny van den Ijssel (koordinering)Redaktörer: Jens Holierhoek, Tom Collingridge, Alexander SchlangenTextredaktörer: Diane Baumann,Peter McSean Bilder: Hollandse Hoogte, Getty ImagesiStockphoto LP, Turismo Valencia, Christian RolfesAnnonschef: Paul Laurey – Pelican MediaProduktionsledning: Daniëlle van Tol

UpphovsrättFord Vignale Magazine ges ut av Ford Europa. Om du har förslag, frågor eller kommentarer kan du kontakta Pelican Custom på e-post: [email protected]. Vi uppskattar din feedback.Ingen del av den här publikationen får återges och/eller publiceras som tryck, fotokopia, ljudinspelning, internetpublicering eller på något annat sätt över huvud taget utan föregående skriftligt medgivande från Ford Europa och Pelican Custom.

Page 6: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 7: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Är du redo för mer effektiv, mjukare och på det hela taget smartare körning? Ford jobbar på det.

Kolfiber är både extremt lätt (upp till 50 % lättare än vanligt stål) och extremt starkt. Viket gör det till ett perfekt material när man bygger bilar. Fords FoU-avdelning övergår allt mer till prisvärt kolfibermaterial i stora volymer. Så i framtiden kan alla Ford-modeller dra nytta av bytet från stål till det lätta materialet. Eftersom ett lättare fordon också betyder större bränsleeffektivitet och ökade prestanda. Och vem vill inte ha det?

Farväl stål – välkommen kolfiber

3,0

FORDFRÅN FORD

På vårens bilsalong i Genève presenterade Ford sitt Performance-utbud för Europa. Det blev en riktig fest för ögat, där Ford visade upp både sin nya högpresterande halvkombi Focus RS och den enastående nya superbilen Ford GT.

Focus RS är utrustad med en uppgraderad 2,3-liters fyrcylindrig EcoBoost-motor som ger otroliga 320 hk. Den så kallade GTi-modellen debuterar som en innovativ Ford Performance-bil

med AWD och erbjuder supersmidig körning i ordets alla bemärkelser. Den nya superbilen GT är helt enkelt alla stora pojkars dröm (delad med många stora flickor) – varken mer eller mindre. Den bakhjulsdrivna tvådörrars kupémodellen med mittmotor drivs av en EcoBoost V6 med 600 hk och dubbelturbo. Med sitt lätta kolfibermaterial och sin innovativa aerodynamik kommer Ford GT sannolikt att lämna konkurrenterna långt bakom sig.

FORD GT – DEN NYA SUPERBILEN

Alla pojkars (och flickors) dröm

0–100 km/h

sekunder

Page 8: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

Efter en andraplats 2013 kröntes Ford förra året till världens grönaste varumärke.

Uttryckt med varumärkesföretaget Interbrands ord: ”Hållbarheten är helt integrerad i Fords övergripande affärsstrategi. Fortsatta investeringar i alternativa energikällor och bränslebesparande teknik – och utbildning av kunderna om fördelarna med detta – kommer att vara avgörande för att stärka verksamheten och varumärkets värde över tiden.”Och det stämmer: Ford arbetar hårt för att investera i en hållbar tillverkning, alltid ta

ansvar för miljön, erbjuda insyn i affärsverksamhet och tillverkningsprocesser och hålla fast vid åtagandet om att minska vattenförbrukning och avfall.

Våra fakta talar för sig själva:> Mellan 2000 och 2013 minskade Ford

sin totala globala vattenförbrukning med 61 % – det är mer än 37 miljarder liter.

> Mellan 2007 och 2013 minskade Ford de genomsnittliga CO2-utsläppen från sin europeiska bilflotta med 18 %.

> Avfallsdeponeringen per tillverkat fordon minskade med 14 % 2013 jämfört med 2012.

Så blev Ford världens grönaste varumärke

Liksom många andra är Ford spända på den framtida potentialen inom områden som mobilitet, anslutningsbarhet, autonoma fordon, kundupplevelser och ”stordata”. Därför meddelade man nyligen att man i år kommer att utföra 25 mobilitetsexperiment i hela världen. De sträcker sig från behovsstyrd stadskörning – ”City Driving On-Demand” – en studie av smartare bildelning, till ”Painless Parking”, en smarttelefonapp som hjälper förare att hitta en parkeringsplats utifrån sina personliga preferenser.

Som Fords vd Mark Fields uttrycker saken: ”Experimenten vi utför i dag kommer att leda till en helt ny modell för transport och mobilitet under de kommande 10 åren och senare.” Varje experiment är inriktat på en eller flera av fyra globala megatrender för fordonsindustrin: urbanisering, en snabbt växande medelklass, förändrade kundattityder och hänsyn till luftkvaliteten.

Bilar som lyssnar

Lättare körning. Mycket lätt

Alla Ford-modeller som lanserades 2015 har Ford SYNC 2 med röststyrning och pekskärm – ett smart, röststyrt anslutningssystem för användning av telefon, underhållningssystem, klimatanläggning och navigering. Allt du behöver säga är, till exempel, ”I am hungry”, så visar navigeringssystemet vägen till restauranger i närheten. Det är nästan för lätt för att vara sant.

Andra nya tekniklösningar i år för nya Mondeo och nya S-MAX inkluderar:> Intelligent AWD Vart och ett av de fyra hjulen övervakar

vägunderlag och ändrade förutsättningar individuellt för att ge exakt rätt kraft för optimalt grepp.

> Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection

När fotgängare upptäcks på vägen framför bilen kopplas bromsarna in automatiskt om föraren inte reagerar på varningarna.

> Aktiv parkeringsassistans med teknik för vinkelrät parkering

Det innovativa systemet – introducerat på nya Ford Focus – kan backa in din bil med handsfreestyrning i fickor bredvid andra bilar eller parallellt med trottoarkanten.

> Fords adaptiva styrning Anpassar styrningen i förhållande till

fordonets hastighet.> Frontkamerateknik med delad vy När sikten i korsningar eller på

parkeringsplatser är begränsad har du stor hjälp av det här kamerasystemet med 180-gradersvy, installerat framtill på fordonet.

61 % minskning av den globala vattenförbrukningen

= 10 miljarder liter

Page 9: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

I slutet av 2015 kommer Ford Driving Skills for Life – det prisbelönta körutbildningsprogrammet för 18- till 24-åringar – att ha införts i 30 länder över hela världen. Hundratusentals unga människor kommer att bli mer ansvarsfulla förare tack vare de praktiska och onlinebaserade kurserna.

Vi ställde fem snabba frågor till de ansvariga för programmet, James Graham och Kyle Green.

1. Exakt vad är Ford Driving Skills for Life?

”Ford Driving Skills for Life startade för 12 år sedan i USA som ett initiativ från Ford Motor Company-fonden, utifrån kunskapen att bilolyckor är den ledande dödsorsaken för 18- till 24-åringar i Europa. Det består av praktisk och onlinebaserad utbildning som lär unga förare att bli mer medvetna om de potentiella riskerna med att sitta bakom ratten.”

2. Vad får de lära sig?”Det är en utbildning i avancerad körning, där deltagarna får lära sig alla viktiga fordonshanteringstekniker som de troligen inte har gått igenom under sina vanliga körlektioner. De lär sig hur de återfår kontrollen över bilen, hastighetshantering, att fatta rätt beslut och identifiera risker. En viktig del av kursen handlar om distraherad körning: användning av smarttelefoner, passagerare i bilen och försämrad körförmåga – att köra påverkad av droger eller alkohol.”

Tyskland, Italien, Rumänien, Ryssland, Spanien och Storbritannien. Och ytterligare sju länder kommer att följa deras exempel under 2015.”

5. Om jag är en ung förare och vill delta – hur gör jag?

”Ford Driving Skills for Life är ett kostnadsfritt utbildningsprogram. Du anmäler dig genom att besöka din lokala webbplats för Driving Skills for Life – då är du bara några klick från att få ta del av ovärderliga körkunskaper.”

FORD DRIVING SKILLS FOR LIFE I EUROPABelgien: www.drivingskillsforlife.be

Frankrike: www.drivingskillsforlife.fr

Tyskland: www.vorfahrt-fuer-deine-zukunft.de

Italien: www.drivingskillsforlife.it

Rumänien: www.drivingskillsforlife.ro

Ryssland: www.dsfl.ru

Spanien: www.conducetuvida.es

Storbritannien: www.forddsfl.co.uk

3. Hur går utbildningen till?”I slutet av 2015 kommer 30 länder världen över att ingå i programmet. Varje land har sina egna särskilda problem i fråga om säker körning, så de körkunskaper som förmedlas är skräddarsydda efter det aktuella landets behov. En av de mest populära utbildningsmetoderna är dock rattfylleridräkten, som simulerar den fysiska upplevelsen av att sätta sig berusad bakom ratten. Först brukar deltagarna skratta men efter några minuter går det upp för dem: hur kan någon köra när deras funktionsförmåga är så här nedsatt?”

4. Varför tar Ford på sig det här ansvaret?”Som biltillverkare känner vi att vi måste göra det. Vi har redan utbildat över en halv miljon personer globalt genom den praktiska och onlinebaserade utbildningsplanen. Och den når ut till många fler, eftersom föräldrar och vänner också har nytta av deltagarens ökade skicklighet och kunskaper om körning under ansvar. I början av det här året ingick 23 länder i programmet – bland annat Belgien, Frankrike,

FORD DRIVING SKILLS FOR LIFE

” Du är bara några klick från att få ta del av ovärderliga körkunskaper”

Page 10: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

10 Ford Vignale M A G A Z I N E

Ford Vignale erbjuder den där omisskännliga föreningen som betecknar modern lyx – utmärkta material i ett utsökt utförande. Men det är bara halva sanningen. Ford Vignale representerar dessutom en livsstil, en premiumupplevelse. En upplevelse som ger dig tillgång till en värld av anpassad, exklusiv och, framför allt, tidsbesparande service.

På följande sidor får du en glimt av Ford Vignales utmärkande kännetecken, som genomsyrar det

första uttrycket av Ford Vignale-konceptet: Ford Mondeo Vignale.

Om Ford Vignales kombination av tidlös kvalitet och tidsbesparande service motsvarar uppfattning om hur en bil ska underlätta den krävande moderna förarens livsstil vill vi gärna bjuda in dig till Vignale Lounge hos din närmaste FordStore-specialist. Där får du en fullständig presentation av Vignale och dess exklusiva service av din personliga kundansvariga Vignale-kontakt.

PREMIUMBILPREMIUMSERVICE

Page 11: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

FORD MONDEOVIGNALE

Page 12: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

Exklusiva färgerNya Ford Mondeo Vignale finns i olika exklusiva Ford Vignale-färger. Förutom Nocciola Brown, Magnetic Grey och Panther Black kan du till exempel beställa en bil i White Platinum – en pärlemorskimrande juvelliknande nyans med inspiration från de rosa metallictoner som ibland används inom möbeldesign och mode. Joel Piaskowski, designchef för Ford Europa: ”För att vi ska kunna designa de allra bästa bilarna tar vi in så många influenser som möjligt, utanför fordonsbranschen och från hela världen.” Jakten på sådan inspiration pågår hos Fords framtidsteam i designstudion i Köln, Tyskland. De följer noggrant globala stiltrender inom arkitektur, mode och möbeldesign.

Elegant klädselDe exklusiva handgjorda Ford Vignale-lädersätena i Ford Mondeo Vignale har en elegant klädsel med quiltat, diamantformat mönster. Den sexkantiga ton-i-ton-quiltningen används även som dekor på de silkeslena läderarmstöden. Designen är inspirerad av eklektiska tolkningar av möbler, till exempel exklusiva soffor, med slanka, moderna linjer. Erika Tsubaki, designansvarig: ”Våra kunder förväntar sig att vi hittar nya designlösningar som skiljer oss från andra märken.”

Fantastisk finishI Ford Vignales värld spelar varje detalj stor roll. Omsorgen om detaljer visar sig både i interiören

och även utvändigt på premiummodellen Ford Mondeo Vignale. Kromdetaljerna ger bilen en lyxig utstrålning. Den nya fronten på Ford Mondeo Vignale har en elegant kromfärgad grill, och detaljkänslan märks även på den specialdesignade främre stötdämparen med kromornament och LED-dimljus. Kromdetaljer återfinns också på dörrhandtag och ytterbackspeglar. Som pricken över i är Ford Mondeo Vignale utrustad med unika 18- eller 19-tums lättmetallfälgar.

InteriördetaljerI interiören syns den stiliserade Vignale-logotypen på ett flertal ställen. Den finns förstås på instrumentbrädan, men även som en detalj på lädersätena. Präglad tröskeldekor och lyxiga golvmattor är andra eleganta påminnelser om att du kör med stil. Ratten, mittkonsolen, dörrens överdel och instrumentbrädan är alla klädda i kvalitetsläder. Designchefen Chris Bird: ”Vi ville ge interiören en avspänd och ledig känsla. När man sätter sig i bilen ska det kännas som att stiga in i en exklusiv lounge.”

Känn dig som hemmaFord Mondeo Vignale är utrustad med den senaste avancerade tekniken som hjälper dig på alla sätt. Efter nyckellös dörröppning och nyckellös start kan du använda Ford SYNC 2 med röststyrning och pekskärm för att ringa, läsa textmeddelanden och navigera, helt och hållet med hjälp av rösten. Du säger bara “I am

hungry”, så visar navigeringssystemet alla restauranger i närheten – nästan som en personlig butler. Det avancerade systemet för aktiv ljuddämpning och laminerat glas ger en knäpptyst interiör. Allt det här kan du njuta av från ditt underbart bekväma, eluppvärmda säte, som kan ställas in på 10 olika sätt och levereras komplett med minnesfunktioner.

ALFREDO VIGNALE – LEGENDENVignale har fått sitt namn efter den legendariske italienske karosseritillverkaren Alfredo Vignale. Vignale, född 1913, startade sitt företag 1948. Han blev känd för sin eleganta design och sin hantverksskicklighet. Nästan alla italienska bilmärken blev följaktligen hans kunder, däribland Fiat, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati och Lancia. Hans verksamhet köptes 1973 av Ford, så i dag äger Ford varumärket Vignale. Alfredo Vignale dog i en bilolycka. Han körde en Maserati.

Page 13: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Page 14: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

”Tid är en värdefull handelsvara – den bör sparas och spenderas på det som gör livet värt att leva.”

Page 15: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

Ford Mondeo Vignale är mer än en bil. Det är en livsstil. Den ger dig tillgång till en värld av servicelösningar som är anpassade, exklusiva och – avgörande i dagens jäktade vardagsliv – tidsbesparande. Elegans med stöd av effektivitet, och stil som en del av en djupare servicekänsla. Upptäck hur mycket Ford Vignale kan underlätta just ditt liv.

Tid är högsta vinsten

Kostnadsfri biltvättUnder hela bilens livslängd har du tillgång till kostnadsfri biltvätt – du sparar tid och din vackra Ford Vignale gnistrar och glänser alltid som den ska.

Vi hämtar och lämnarUnderhåll av din bil har aldrig varit enklare. Vi hämtar den, utför allt som krävs för att återställa den i ursprungligt toppskick och kör den sedan tillbaka till dig. Allt du behöver göra är att njuta av skillnaden.

PremiumtvättNär bilen ska tvättas kan du välja premiumtvätt. Det stämmer. Vi hämtar din bil, tvättar den och putsar upp den till tänderna. Sedan kör vi hem den till dig eller till din arbetsplats, och du kan låta dig bländas av ditt fläckfria fordons rena skönhet som om det vore första gången.

Vignale OneCallVad kan vi hjälpa till med? Ett enda telefonnummer ger dig direktkontakt dygnet runt med Vignale-supportens specialister, som kan ordna vägassistans, arrangera besök på en FordStore, hantera dina servicebokningar och lösa andra eventuella problem eller frågor du kan behöva hjälp med.

Förlängd provkörningDin kundansvariga kontakt ordnar gärna en förlängd provkörning av Ford Mondeo Vignale, inklusive en övernattning eller en helg om du så önskar. Det ger dig chansen att i lugn och ro prova alla aspekter av den exklusiva Vignale-upplevelsen.

HemleveransDu kan naturligtvis själv hämta din nya Ford Mondeo Vignale i din FordStore. Men vi levererar lika gärna din nya bil hem till dig eller till din arbetsplats. Välj det som passar dig bäst. Fråga din kundansvariga Vignale-kontakt om vilka möjligheter som finns.

Vi skräddarsyr allt efter ditt schemaAtt köra Vignale innebär anpassad service, skräddarsydd efter dina särskilda behov, där en nyckelfaktor är din egen kundansvariga Vignale-kontakt. Någon som känner till dina personliga behov och preferenser, och som utgör din enda kontaktpunkt. Syftet? Att bespara dig tid, eftersom vi inser att din tid är dyrbar.

Gå till www.ford-vignale.com för att boka ett onlinemöte med din kundansvariga Vignale-kontakt.

Page 16: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Ta med dig designerupplevelsen av Ford Vignale överallt. Med specialdesignade accessoarer från prisbelönta Vignale Collection kan du ständigt njuta av lyxen och premiumutförandet som förknippas med Vignale.

VIGNALE COLLECTION

Ford Vignale weekendväskaDesignen på Ford Vignales weekendväska i kvalitetsläder har tilldelats den prestigefulla utmärkelsen IF Design Award, och det är lätt att förstå varför. Den unika trapetsoidformade silhuetten utstrålar en cool blandning av italiensk elegans och urban attityd. Weekendväskans dekor och utförligt bearbetade foder har inspirerats av bilsätenas mönster. Mått: 77 cm x 34 cm x 31 cm / Pris: 850 EUR

Ford Vignale kortfodralHåll reda på dina visit- och bankkort med stil – använd Ford Vignale-fodralet, tillverkat av finaste läder. Mått: 12 cm x 8 cm / Pris: 38 EUR

Ford Vignale damplånbokVad är en handväska utan en matchande plånbok? Den utpräglat feminina, slanka designen är handgjord i finaste pärlemorskimrande läder och pryds av smakfulla konturer som återspeglar Fords designestetik. Mått: 21 cm x 12 cm x 3 cm / Pris: 115 EUR

Ford Vignale iPhone-skalFord Vignales iPhone-skal, tillverkat av kvalitetsläder, skyddar din iPhone på snyggast möjliga sätt. Mått: 14 cm x 8 cm / Pris: 50 EUR

Ford Vignale sedelklämmaFord Vignales sedelklämma av metall med silverfinish är den sofistikerade lösningen för att hålla reda på dina sedlar.Mått: 6 cm x 2 cm / Pris: 39 EUR

Ford Vignale sidenslipsVardagen blir aldrig tråkig när du bär den italienska handgjorda slipsen av 100 % siden. Den perfekta kronan på verket till en skräddarsydd kostym. Bredd: 7 cm / Pris: 69 EUR

Ford Vignale sidenscarfFord Vignale-scarfen av 100 % siden är handgjord i Italien. Slående chic och sensuellt mjuk ger den en lågmäld kvalitet som signalerar att du aldrig behöver anstränga dig. Storlek: 45 cm x 160 cm / Pris: 69 EUR

Ford Vignale nagellackNagellack som matchar färgen på din bil – vad sägs om det? Alla som uppskattar Ford Vignales kvaliteter har ett skarpt öga för detaljer. De tre Intense Ford Vignale-färgerna har tagits fram som riktiga nagelvårdsprodukter och är formaldehydfria, vilket garanterar en hård och motståndskraftig blank yta. Pris: 10 EUR

UPPTÄCK BILEN, UPPTÄCK LIVSSTILENBesök www.vignalecollection.com för mer information och beställningar. Eller så kan du helt enkelt be din kundansvariga Vignale-kontakt ordna en personlig visning för dig i Vignale Lounge.

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 17: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 18: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

Design med ett syfte Designen av Ford Vignale Lounge styrs framför allt av en sak: hur vi kan förstärka din upplevelse och optimera tiden du tillbringar hos oss. Skärmen är till exempel inte en ogästvänlig avspärrning som används för att utesluta människor, utan ett sätt att erbjuda avskildhet på lämplig nivå. På samma sätt bekräftar inslagen av lyx – den specialtillverkade lädersoffan, den diskreta belysningen, det goda kaffet och det

unika digitala pekbordet – att varje detalj i upplevelsen har designats för att uppfylla dina individuella behov. Vilket ger dig utrymme att göra det du kom för: upptäcka mer om Ford Vignales värld, på dina egna villkor och i din egen takt.

Rigga scenenEn nyckelroll i upplevelsen av Ford Vignale Lounge spelas av din personliga kundansvariga

kontakt. Någon som ägnar sin tid åt att skräddarsy tillgängliga tjänster enligt dina individuella behov och förhållanden. Det gäller både vid ditt första besök på FordStore och sedan i varje aspekt av ditt Ford Vignale-ägande, från beställning till service.

I Ford Vignale Lounge finns din kundansvariga kontakt tillgänglig för att hjälpa dig, men alltid på dina egna villkor. Han eller hon ger dig all tid och

Låt oss presentera Ford Vignale Lounge, en plats i FordStore där alla kärnvärden i Ford Vignale-upplevelsen sammanstrålar: lyx, personlig service och en förståelse för att din tid är dyrbar.

VÄL ANVÄND TID

Page 19: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

allt utrymme du behöver för utforskningar, men finns där för att förklara och underlätta vid behov. Om Ford Vignale Lounge är scenen och kunden är stjärnan så är den kundansvariga birollsinnehavaren.

Ford Vignale – en särskild stilFord Vignale Lounge har inspirerats även fysiskt av varumärket och uttrycker Vignales formspråk på ett subtilt sätt i detaljerna. Det typiska V:et på

möblerna, rombdesignen, signaturnyansen Nocciola, designerarmaturerna. Varje detalj återspeglar den hantverksskicklighet som är ett kännetecken för Ford Mondeo Vignale, och understryker känslan av att du har kommit till ett ställe där tid, för en gångs skull i ditt stressiga liv, inte är ett problem.

Ett viktigt inslag i Ford Vignale Lounge är det digitala pekbordet, ett soffbord med inbyggd

LCD-pekskärm. Det erbjuder en interaktiv digital upplevelse av den senaste Ford-tekniken, Ford Vignales produkter och funktioner samt Vignale Collection med lyxiga accessoarer. Bordet är perfekt för att i lugn och ro testa hela urvalet av exklusiva tyger, färger och specifikationer och skapa din egen, personliga Ford Mondeo Vignale.

VIGNALE LOUNGE

Page 20: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 21: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

Filmstjärna, sexsymbol. Familjeman

Filmstjärnan Brad Pitt har blivit framröstad till världens sexigaste man. Som privatperson är han helt

annorlunda – en familjeman och hängiven sexbarnsfar.

Om att känna av sin ålder ”Knäna är slut. Ryggen knakar lite. Visst.” Om hur livet förändrades när han fick barn ”Det har förändrat allt. Framför allt har det förändrat hur jag väljer mina filmer, eftersom jag är högst medveten om att våra barn kommer att se dem en dag. Jag har blivit medveten om att inget varar för evigt och att jag har ett fåtal kvar, och jag vill förmedla historier där jag kan göra skillnad – inte skillnad i världen, men historier där man inte bara kan kasta in vilken skådespelare som helst, där jag kan tillföra något. Varför ska jag annars göra det? Dessutom, vad gäller sådant som barnen kommer att se vill jag att det ska ha betydelse för dem. Jag vill att de ska vara stolta över sin pappa när de växer upp och förstår vad vi faktiskt jobbar med.”

VIGNALE-INTERVJUN

Page 22: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Om att ha sex barn i huset”Jag har alltid tänkt att om jag skulle starta familj så skulle jag göra det ordentligt. Jag ville ha kaos i huset. Det är ett konstant sorl i vårt hus, antingen av fnitter eller skrik eller gråt eller stoj. Jag älskar det! Jag oroar mig över samma saker som andra pappor. Är alla trygga? Tillbringar jag tillräckligt mycket tid med dem? Det är sådant som håller mig vaken.”

Om Angelinas beslut att operera sig i förebyggande syfte”Jag är så stolt över henne. Jättestolt. Jag menar, den största farhågan man har som pappa är att inte kunna hålla familjen vid liv och trygg och sammanhållen, och hon gjorde det för oss. Jag blir lite rörd. Det är en enorm lättnad att veta att bröstcancer inte kommer att ta henne ifrån oss – det kommer inte att bli orsaken till att jag måste förklara för mina barn att de aldrig mer får träffa sin mamma. Så det är stort. Det betyder allt.”

Om sin pappa ”Min pappa ringer och klagar när folk tar för mycket betalt för reparationer på hans hus. Han kallar det ’kändisskatten’. De tror att han tjänar lika mycket som jag.” Om stämpeln som sexsymbol ”När du träffar en person, fokuserar du bara på utseendet då? Det är bara ett första intryck. Sedan finns det vissa man inte lägger märke till direkt, men så pratar man med dem och de blir

WEN

N/S

unsh

ine

Page 23: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

världens vackraste. De största skådespelarna är inte vad man skulle kalla vackra sexsymboler. Jag ska säga vem som är min favoritskådespelerska: Dianne Wiest. Och henne skulle man inte kalla för sexsymbol. Dianne Wiest är för mig den vackraste kvinnan på bioduken.” Om berömmelse ”Berömmelse gör att man ständigt känner sig som en tjej som promenerar förbi en byggarbetsplats.”

Om sitt stöd för humanitära frågor ”Låt oss uttrycka att vi inte accepterar att ett barn dör var tredje sekund bara för att han inte får de mediciner som du och jag får. Låt oss uttrycka att vi inte tolererar att en persons födelseplats ska avgöra personens rätt till liv. Låt oss vara upprörda. Låt oss vara högljudda. Låt oss vara djärva.”

Visdomsord ”Du måste förlora allt för att kunna vinna något.” Om kärleken till att köra motorcykel ”Motorcykelhjälmen ger mig anonymitet. Med den på mig är jag bara som vem som helst i trafiken.” Om vad hans barn tycker om att ha föräldrar som är filmstjärnor”De är inte särskilt imponerade av det.” Om att bli äldre”Det känns som ’Ok, du har hunnit långt mer än halvvägs. Du vet inte hur lång tid du har kvar. Se till att njuta av åren mer än någonsin’.”

SKÅDESPELARE, PRODUCENT, PAPPA

Brad Pitt (51) föddes i Oklahoma, USA. Efter att ha hankat sig fram ett tag i Hollywood fick han sitt genombrott med en biroll i Thelma & Louise. Några år senare blev han stjärna tack vare Höstlegender och Fight Club.

Hans mest kända filmer omfattar Seven, Troja, Ocean’s Eleven, Benjamin Buttons otroliga liv, Inglourious Basterds och Moneyball. Märkligt nog har han ännu inte vunnit någon Oscar för sitt skådespeleri, men han har blivit nominerad tre gånger, för bästa manliga biroll i De 12 apornas armé och för bästa manliga huvudroll i Benjamin Buttons otroliga liv och Moneyball.

Han träffade sin fru Angelina Jolie under inspelningen av Mr. & Mrs. Smith, en actionkomedi där de spelar lönnmördare som anlitas av konkurrerande arbetsgivare för att döda varandra. De har sex barn – tre biologiska och tre adopterade. Familjen flyttar som nomader från plats till plats, från filminspelning till filminspelning.

I år medverkar Brad Pitt i By the Sea, skriven och regisserad av hans fru som han också spelar mot.

” Berömmelse gör att man ständigt känner sig som en tjej som promenerar förbi en byggarbetsplats”

Blac

k Sh

eep

Pres

s

Page 24: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

ETT ÅR AV TIDLÖSA IKONER1964 var året då Martin Luther King, Andy Warhol och The Beatles alla blev världskända ikoner. Det var även födelseår för ett nytt sportvarumärke vid namn Nike, vars ”swoosh”-logotyp gradvis skulle erhålla ikonstatus många år senare. Till skillnad från Ford Mustang, som stack ut genom att bli en omedelbar ikon. Femtio år senare reser Mustang äntligen över Atlanten för att dela med sig av sin magnetiska personlighet till en helt ny publik.

Den allra första Ford Mustangen, konceptbilen Mustang I, var en sällsynt

skönhet. Det var en tvåsitsare med mittmotor, som hösten 1962 fanns på omslaget till i stort sett varenda biltidning. Produktionsmodellen, presenterad ett och ett halvt år senare, såg annorlunda ut – kraftfullare, ännu coolare – men den smala karossen och långa fronten överlevde omvandlingen. Dussintals namn övervägdes, från Avanti till Colt och Stiletto till Cheetah. Men inget lät bättre än det första – Mustang. Den ursprungliga inspirationen kom från det berömda jaktflygplanet P-51 Mustang från

andra världskriget. Logotypen med den galopperande hästen, designad av Phil Clark, passade perfekt in i 60-talets tidsanda av frihet och optimism.

Ford Mustang hade släppts lös och skulle snart erövra Amerika.

Omedelbar framgångMed sin sportiga stil och det överkomliga priset på 2 368 dollar tilltalade Ford Mustang den nya babyboomgenerationen. Ford trodde på sin nya bil och uppskattade försäljningen under det

första året till 100 000 Mustanger, men den siffran passerades efter bara tre månader. Ett år efter lanseringen körde otroliga 418 812 ”pony cars” runt på vägarna.

Det stod klart att Fords vd Lee Iacocca, upphovsman till idén om Mustang, och dess designer, Joe Oros, hade skapat något utöver det vanliga. Kunderna kunde välja mellan tre modeller (grund-, högprestanda- och lyxversion) och tre karosstyper (cabriolet, hardtop och kupé). Modellens reklamslogan var: ”Mustang har designats för att designas av dig”.

Page 25: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

1964 – IKONERNAS ÅR

Utöver tillkomsten av legendariska Ford Mustang var 1964 ett produktivt år för ikoner inom många andra områden. • Medborgarrättsledaren Martin Luther

King tilldelades Nobels fredspris 1964. Hans tal ”I Have a Dream” ett år tidigare befäste för alltid hans ställning som ikon för kampen för rasjämlikhet genom ickevåld.

• Sportklädesföretaget Blue Ribbon Sports grundades av bland annat den legendariske idrottstränaren Bill Bowerman 1964. Blue Ribbon Sports? Du kanske känner till det under dess nuvarande namn – Nike.

• Genom erövrandet av USA under 1964 års berömda turné blev The Beatles de ultimata ikonerna för popmusik.

• Med släppet av albumet The Times They Are a-Changin’ 1964 cementerade Bob Dylan sin status som ikon för 60-talets protestgeneration.

Både TIME och Newsweek publicerade nya Mustang på omslaget. När Mustangen gjorde filmdebut i Bond-filmen Goldfinger sköt bilens popularitet i höjden. Efter Goldfinger fortsatte Mustang att medverka i över 3 000 filmer och tv-program världen över. Den uppmärksammade 10 minuter långa biljakten genom San Franciscos gator i kultfilmen Bullit från 1968 med Steve McQueen vid ratten var dock det kanske bästa framträdandet, och etablerade Mustang som den ultimata filmbilen.

Fem decennier, fem generationerMen det var inte bara det frapperande utseendet som gjorde Mustang till en ikon. Efter debuten 1964 som säkerhetsbil i Indianapolis 500 vann den sitt första lopp bara ett år senare. Många fler segrar följde. Under de fem decennier som Mustang har existerat har Ford lanserat fem generationer av bilen. Den sjätte, nya Ford Mustang 2015, kommer att bli den första som säljs i Europa.

TIDLÖSA IKONER

Page 26: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

EN RESA ÖVER HAVETEfter en 51 år lång väntan är den äntligen här. Nya Ford Mustang är redo att skriva om den europeiska fordonshistorien.

• Audrey Hepburn, som det här året hade huvudrollen i Oscar-vinnande My Fair Lady, blev en ikon för klass och stil. Det fångades perfekt av stjärnfotografen Richard Avedon, själv en ikon inom fotografering.

• Jazzikonen John Coltrane släppte 1964 sitt mästerverk A Love Supreme. Femtio år senare anses det vara en av 1900-talets kulturella höjdpunkter. Och exceptionellt coolt.

• En utställning 1964 på ett Upper East Side-galleri i New York gjorde Andy Warhol känd för en större publik. Warhol, i dag själv en ikon, har skapat målningar av populära ikoner som Marilyn Monroe och Elvis Presley, men han gjorde också ikoner av vardagsprodukter som Campbells soppburk och Coca-Cola-flaskan.

• Genom att besegra Sonny Liston 1964 blev Cassius Clay, mannen som senare bytte namn till Muhammad Ali, världsmästare i tungviktsboxning och snart den kanske största sportikonen någonsin. Vid invägningen före matchen deklarerade Clay att han skulle ”dansa som en fjäril, sticka som ett bi”.

1964 – IKONERNAS ÅR

Page 27: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

Liksom sina ikoniska föregångare har nya Ford Mustangs fastback- och

cabrioletmodeller alla de viktiga klassiska designdragen: den slanka designen, den långa, skulpterade huven och den korta bakdelen. Mustangens flygplansinspirerade förarplats har lättlästa mätare – hastighetsmätaren visar till och med färdhastigheten – och vippomkopplare. Doyle Letson, chef för Ford Mustangs interiördesign: ”Vi ville skapa känslan av att

du sitter i en flygplanscockpit och förbereder dig för avgång.”

EcoBoostDu kan välja mellan två motorer: en 5,0-liters V8 med över 426 hk och ett vridmoment på 529 Nm, och en ny turboladdad 2,3-liters EcoBoost, som ger dig över 309 hk och ett vridmoment på 407 Nm. Dave Pericak, chefskonstruktör för Ford Mustang: ”EcoBoost-motorn levererar när

Ford Mustang-föraren förväntar sig att den ska leverera – med en bred, plan momentkurva som rätas ut när du trycker gasen i botten för att göra en snabb omkörning eller ta dig fram längs en slingrande väg.”

Valbara körlägenFord Mustang är utrustad med helt nya hjulupphängningar fram och bak. En ny hjälpram fram bidrar till en styvare konstruktion.

MUSTANG-KURIOSA

• Ford Mustang har 7,8 miljoner följare på Facebook – mer än någon annan bil på jorden.

• Hittills har 9,3 miljoner Ford Mustanger sålts i hela världen.

• 37 % av européerna angav Ford Mustang som den veteranbil de helst skulle vilja äga.

• 1999 firade det amerikanska postverket Ford Mustangs 35-årsjubiluem med ett frimärke, där Ford Mustang 1964 1/2 cabriolet avbildades.

• Farrah Fawcett körde Ford Mustang i 70-talets succéserie Charlies änglar.

• Det första produktionsexemplaret av Ford Mustang presenterades för världen 1964 på taket av Empire State Building i New York. Förra året gjorde nya Ford Mustang samma snygga entré.

9,3 miljoner sålda Mustanger

Page 28: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 29: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 29

Samtidigt har massan blivit mindre. Det ger goda förutsättningar för en mer förutsebar hjulkontroll. Med andra ord – köregenskaper, styrning och åkkomfort håller världsklass. Föraren kan ändra bilens inställningar med hjälp av vippomkopplarna. Inställningarna för styrinsats, motorrespons, transmission och elektronisk stabilitetskontroll kan alla justeras.

Ford SYNC 2 med röststyrning och pekskärmMängden av innovativ teknik ombord omfattar Fords sofistikerade infotainment-system, Ford SYNC 2, med röststyrning och pekskärm. Systemet har en högupplöst åttatums färgpekskärm och avancerad röststyrning för enklare åtkomst av ljudsystem, navigering, klimatanläggning och kompatibla mobiltelefoner.

På väg till digNya Ford Mustang kommer att ta Europa med storm i år. Dave Pericak: ”Vi visste från första början att om vi skulle bygga en ny Ford Mustang måste vi göra det på rätt sätt. Från grunden har vi skapat en ny Ford Mustang som är snabb, snygg, förfinad och effektiv, utan att förlora den råa attraktion som människor i hela världen har förknippat med Ford Mustang i decennier.”

Page 30: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Precis som själva bilen gör väskan livet enklare.”Fords designer Erika Tsubaki har skapat Vignale Collection, en serie eleganta och smarta accessoarer som perfekt matchar Ford Mondeos Vignale exklusiva karaktär. Weekendväskan, som ingår i kollektionen, har redan tilldelats en av världens mest eftertraktade designutmärkelser.

Ditt efternamn antyder att du har asiatiska rötter. ”Jag föddes i Stuttgart, men mina föräldrar kommer från Japan. De växte upp nära Tokyo. På japanska betyder ’tsubaki’ kamelia, busken som blommar på vintern.”

Var du intresserad av design även som barn?”Jag ritade alltid när jag var liten. Inte så konstigt egentligen, med tanke på att min pappa var arkitekt och min mamma tyckte om att måla. Mina föräldrar

skapade en mycket stimulerande miljö för mig. Vi hade möjlighet att besöka andra länder, gå på museer och delta i olika konst- och kulturkurser. Min mamma spelade till exempel altfiol, så jag fick också ta altfiollektioner.”

Spelar du fortfarande? ”Ja, jag är med i Fords symfoniorkester. Vi uppträder två gånger om året i Kölner Philharmonie och repeterar varje vecka.”

Page 31: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

VIGNALE DESIGN

Page 32: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Jag tycker om rena, böljande linjer med begripliga former”

Page 33: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

Varför valde du att gå på universitetet i Japan när du hade avslutat din skolgång i Tyskland? ”Jag växte upp med båda språken och det var ett bra sätt att fördjupa mina kunskaper om mina föräldrars kultur och språk. Från början hade jag bara tänkt vara i Japan ett år, men det slutade med att jag tog min examen på Tsukuba-universitetet, som ligger precis utanför Tokyo. Det är ett av ett fåtal universitet i Japan som har en fakultet för konst och design, och jag tog en examen i industridesign där.”

Hur halkade du in på bildesign? ”Några av mina före detta kursare, som arbetade för olika japanska biltillverkare, höll fascinerande presentationer som visade de ändlösa möjligheter man kan ha som bildesigner. De övertygade mig. Det var i alla fall vad jag trodde. Men min mamma gav mig nyligen några gamla leksaksbilar. Tydligen brukade jag leka mycket med dem när jag var liten – så jag drogs redan tidigt till bilar.”

Finns det någon vars kreativa arbete du särskilt beundrar? ”Jag tycker om humorn i verken av en designer som Philippe Starck. Men Tadao Ando, en av Japans mest framstående arkitekter, fascinerar

mig också. Han skapar helt ekologiska byggnader och använder mycket betong, vatten och bambu. Eller ta den engelska skulptören Henry Moore: hans massiva statyer verkar så transparenta.”

Och vad betecknar Erika Tsubakis design?”E.T.! Skämt åsido, jag tycker om rena, böljande linjer med begripliga former som omedelbart klargör funktionen.”

Hur integrerar du Ford Mondeo Vignales kärnvärden i Vignale Collection? ”Produkterna i kollektionen har en känsla av klass – precis som bilen – samtidigt som de är tillgängliga. De är inte bara snygga prylar, utan viktiga byggstenar i Ford Mondeos Vignales värld. Bilen gör resan bekväm, smidig, nästan ansträngningslös. Kollektionen följer samma linje. Vad gäller funktion, känsla och komfort har alla accessoarer designats för att spara tid och göra livet enklare – inte bara när du packar inför en resa utan även under resans gång och när du återvänder hem.”

Ge exempel på några accessoarer i Vignale Collection.”Vi har till exempel designat en handväska, en

weekendväska, en plånbok och ett skal till mobiltelefonen. Men vi har också en sidenscarf, en slips, en bricka och kaffekoppar. Varje produkt är stilfull, elegant och tillverkad av kvalitetsmaterial.”

Du fick ta emot utmärkelsen IF Design Award för kollektionens weekendväska förra året. Var det en stor överraskning?”För både mig och Ford! Det var första gången Ford tilldelades den här prestigefulla utmärkelsen för en livsstilsprodukt, inte för designen på en bil eller en teknisk lösning för bilar. Utmärkelsen är en belöning för alla hantverkare som gjorde väskan med mycket stolthet och hårt arbete. Allt är ju faktiskt tillverkat för hand.”

Vilka fysiska egenskaper från Ford Mondeo Vignale återfinns hos weekendväskan? ”Väskans sida har en trapetsoid form, ett nyckelelement i designen. Om du tittar noga ser du bilens grill. Den ljusa, varma färgkombinationen är tagen direkt från bilens interiör. Lädersätenas klädsel har mörka kanter, precis som väskan.

Page 34: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

PHILIPPE STARCK Den franske produkt-

designern Philippe Starck,

vars design för Alessi har

blivit världsberömd: ”Jag

tycker om humorn i hans

verk.”

TADAO ANDODen framstående

japanske arkitekten Tadao

Ando: ”Han skapar helt

ekologiska byggnader med

mycket betong, vatten och

bambu.”

HENRY MOOREDen engelske skulptören

Henry Moore: ”Hans

solida statyer verkar så

transparenta.”

Inspirationskällor

Page 35: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Sätenas diamantformade sömmar går igen på väskans insida, och ger intryck av att du packar upp en present som finns inuti. Axelremmen består av samma säkerhetsbälte som finns i bilen.”

Du är musiker. Tycker du att du har ”lyssnat” ordentligt på Ford Mondeo Vignale? ”Det behagliga, mjuka ljudet när man stänger bilens motorhuv gav mig idén att använda magneter för att stänga sidofickorna. De låter likadant när de klickar samman, och jag lyckades arbeta in dem i lädret så att magneterna doldes. Jag ville inte ha någon blank, kall metall på väskans utsida – kontrasten mot den varma

känslan som det exklusiva lädret utstrålar skulle ha blivit alltför stor. Valet av magnetknäppen visade sig öka funktionaliteten enormt. Det är så lätt att öppna och stänga sidofickorna – inget fumlande med blixtlås eller spännen. Tack vare sidofickornas form är blixtlåsets början och slut – de fulaste delarna på en handväska – dolda och osynliga.”

Var designen en utmaning för hantverkarna?”De var mycket nyfikna på om den skulle fungera. Väskan är tillverkad av relativt stora läderstycken, vilket gjorde den lite svårare att forma. Jag ville beskära materialet så lite som möjligt.

Enligt min åsikt skapar man en känsla av klass när man använder kvalitetsmaterial och sedan låter dess värde tala för sig själv genom att ändra materialet så lite som möjligt. Det är så man skapar en ren och enhetlig effekt.”

Använder du väskan själv?”Varje dag, och jag är inte alls rädd om den. Regn, snö – den följer med mig överallt. Weekendväskan är mycket robust och lädret är lättskött.”

Page 36: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Överraskningarnas stadVignales stadGillar du storslagen arkitektur, makalös mat, vibrerande lokal kultur, fina stränder, fenomenal shopping? Valencia har allt. Och som en liten bonus är det hemvist för en av Fords mest imponerande produktionsanläggningar. Välkommen till Ford Vignales hemstad.

Page 37: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Överraskningarnas stadVignales stad

STADSBESÖK

Valencia är en av Spaniens äldsta städer, och ett kul sätt att utforska den är att följa dess

arkitektoniska och kulturella höjdpunkter genom seklerna. I Ciutat Vella (gamla staden) ligger alla sevärdheter inom gångavstånd från varandra, bland annat Plaza de la Virgen, platsen för den första romerska bosättningen 138 BC, den kolossala medeltida katedralen och sidenbörsen från 1400-talet, ett av Europas finaste exempel på gotisk civilarkitektur och även ett världsarv. Tvärs över gatan från sidenbörsen ligger Mercado Central, Europas största livsmedelsmarknad, där de flesta lokalinvånarna än i dag gör sina inköp. De ändlösa raderna av stånd dignande av säsongsvaror är bara halva

upplevelsen. Själva byggnaden är ett underbart exempel på den spanska varianten av 20-talets jugendstil. Takkupolen över ditt huvud är smyckad med målat glas och mosaik. Och den färskpressade apelsinjuicen från den kakelklädda baren precis utanför marknaden är också rätt speciell.

Fantastisk arkitekturFrån den gamla staden kan du vika av in i Turia-parken. Flodbädden från floden Turia, som leddes om efter en översvämning på 50-talet, är nu en 9 km lång park där lokalinvånarna gör saker de gillar – promenerar, joggar, åker skateboard, cyklar eller bara njuter av träden,

skulpturerna och inslagen av vatten. Det är ingen dum idé att göra gemensam sak med dem och hyra en cykel, som du senare kan använda för en tur ned till stranden för ett dopp och en eftermiddagssiesta.

Vid slutet av promenaden genom parken, vacker året runt, konfronteras du av Valencias nutid och framtid i form av ultramoderna Ciutat de les Arts i les Ciències – ett underbart interaktivt vetenskapsmuseum, IMAX-biograf, planetarium, operahus och Europas största akvarium, allt samlat i ett visuellt hänförande arkitekturfenomen.

Page 38: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 39: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

Boende

Valencia har som man kan förvänta sig boende för alla budgetar. Här är några vinnare i varje prisklass.

Lyx Hotel Balneario Las Arenas är ett lyxigt spahotell beläget vid strandkanten. I juli och augusti erbjuds Luxury Candle Massage-paketet – 90 minuter spa och 80 minuter massage – till den ringa summan av 499 EUR per rum och natt. www.hotelvalencialasarenas.com

Livsstil På praktfulla Caro Hotel kombineras arkitekturinslag från den arabiska stadsmuren med moderna designmotiv. Hotellet är perfekt beläget i stadens centrum, ett stenkast från de mest populära sevärdheterna. www.carohotel.com (spansk webbplats)

Budget Det finns hundratals budgetställen men några av de bästa är Casual Hostel www.casualhotelvalencia.com, ett familjehotell i ett lugnt bostadsområde 15 minuter från centrum, och Valencia Mindfulness Retreat, ett bed & breakfast som lever upp till sitt löfte om genomgående kvalitet; www.valenciamindfulnessretreat.org.

Delikatesser dagen lång Valencia erbjuder lokala kulinariska upplevelser dygnet runt. Rivstarta dagen med den valenciska specialiteten café bombon, ett starkt kaffe med kondenserad mjölk i botten, vid ett bord på charmiga Plaza de la Virgen.

Paella är förstås ett måste och många anser att Valencias mest autentiska finns på Casa Roberto på 19 Maestro Gozalbo, där lunch för två serveras till ett rimligt pris. www.casaroberto.es (spansk webbplats)

Om du blir sugen på något sött framåt eftermiddagen föreslår vi att du provar den klassiska lokala kombinationen av horchata (en krämig, mycket söt kall dryck) och fartons (fingerformade bakverk pudrade med socker).

På kvällen, som alltid börjar sent i Spanien, finns det massor av bra tapasrestauranger i stadsdelen La Tassa. Och om du behöver en stärkande drink kan vi rekommendera en agua de Valencia (cava, sprit, socker och apelsinjuice) i någon av barerna på Plaza del Negrito.

Page 40: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 41: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

Bara 20 minuters biltur från Valencias historiska centrum ligger en av Fords nyckelanläggningar, inte bara för Europa utan även globalt. Fords anläggning i Valencia har 8 000 anställda, bidrar till ytterligare 26 000 lokala jobbtillfällen och sägs svara för mer än 8 % av Valencias totala ekonomiska avkastning. Över 11 miljoner Ford-bilar har producerats här.

1973 köpte Ford en fruktodling i utkanten av Valencia, och exakt 1 000 dagar senare, när den första Fiestan rullade ut från produktionslinjen, blev företaget den första amerikanska biltillverkaren i Spanien. Den lokala konsumentefterfrågan var så stor att inom sex månader var väntetiden för en Fiesta i Spanien mer än ett år.

2015 investerade Ford ofantliga 2,3 miljarder euro för att öka produktionen i anläggningen med 40 %. Det omfattar ett flertal innovationer som har omvandlat den till en av de mest avancerade,

flexibla, produktiva och miljövänliga fordonsanläggningarna i världen.

Ett nytt Vignale-center, där ännu högre kvalitetsnivåer uppnås, har också specialinrättats. Här genomgår varje Ford Mondeo Vignale en extra kontrollprocess, där utbildade experter gör bedömningar enligt kriterier som lackens finish och plåtarnas inriktning, med hjälp av den senaste laser- och kameratekniken.

Över decennierna har Escort, Orion, Ka, Focus och C-MAX alla tillverkats på Valencia-anläggningen. I dag tillverkas Mondeo, Kuga och Transit Connect – och ja, även Ford Mondeo Vignale – här. Och tack vare Fords enorma expansion av verksamheten i Valencia på senare tid kan vi vara säkra på att den listan bara kommer att växa under kommande decennier.

FORDS ANLÄGGNING I VALENCIA RIK HISTORIA, LJUS FRAMTID

Kultur för alla smaker

Av alla utmärkta museer i Valencia är en av våra favoriter IVAM (Valencias institut för modern konst), www.ivam.es, som inte bara är ett fantastiskt konstmuseum – dess restaurant La Sucursal, med en Michelinstjärna, är dessutom en av de bästa i stan. www.restaurantelasucursal.com

Feria de Julio Den enorma festivalen Feria de Julio äger rum i slutet av juli på olika ställen i hela staden. Några av höjdpunkterna är blomsterkampen den sista söndagen, samt tjurfäktningar, fyrverkeriuppvisningar och Zarzuela-operetter. www.visitvalencia.com/en/whats-on-offer-valencia/festivities/july-fair

Page 42: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

BANBRYTANDE INNOVATION Under de kommande fem åren ska Ford lansera 25 nya modeller i Europa. En av nykomlingarna är nya Ford Edge, en lyxig, högteknologisk SUV som kompletterar Kuga och nya Ford EcoSport. I synnerhet nya Ford Edge har ett otroligt utbud av avancerade funktioner.

Page 43: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

FORDS SUV-UTBUD

Adaptiv styrningI en hårt trafikerad stad vill du troligen ha en bil med lätt, smidig styrning. Men på motorvägen kan den höga känsligheten kännas lite nervös. Nu lanserar Ford adaptiv styrning, med premiär på nya Ford Edge, för att ge dig det bästa

av två världar. Denna nästa generations teknik minskar din styrinsats i låga hastigheter med 30–40 %, och bromssträckan kan reduceras med upp till 10 %. Som en praktisk liten bonus blir det mycket lättare att köra in i och ut ur parkeringsfickor. Fr

iskriv

ning

: Bild

en v

isar i

nte d

en sl

utlig

a EU

-spec

ifika

tione

n.

Page 44: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Problemfri parkeringNya Ford Edge är utrustad med döda vinkeln-övervakning (BLIS), som hjälper dig att upptäcka fordon i döda vinkeln när du backar ut ur en parkeringsficka (eller när du byter fil). BLIS använder Cross Traffic Alert för att hjälpa dig att upptäcka korsande fordon när du backar. Nya Ford Edges 180-graders frontkamerateknik med delad vy ger dig assistans när du kör ut ur en parkeringsficka med begränsad vy över korsande trafik samt i korsningar.

Bättre bälten bakBaksätespassagerare (ofta barn) ska naturligtvis skyddas på bästa möjliga sätt. Ford har kommit på ett innovativt sätt att motverka risken för skador på huvud, nacke och bröstkorg: det uppblåsbara

baksätesbältet. Till vardags fungerar det precis som ett vanligt säkerhetsbälte, men i nödsituationer fylls det med luft tvärs över passagerarens kropp, vilket bidrar till att öka krockkraftens fördelning över passagerarens bål upp till fem gånger. Spridningen av trycket över ett större område minskar risken för allvarliga skador.

Ständig säkerhetNär du kör nya Ford Edge har du alltid extra koll på vägen, tack vare olika automatiserade förarassisterande tekniker som bidrar till att optimera vägsäkerheten. Fords banbrytande Active City Stop hjälper dig att undvika krockar i låga hastigheter och minskar krockkraften i högre hastigheter. Sensorer framtill på bilen skannar av

vägen framför fordonet kontinuerligt. När ett hinder upptäcks är bromssystemet förberett på att maximera förarreaktionen. Om föraren inte reagerar bromsar bilen automatiskt. Lane Keeping Aid aktiveras när fordonet börjar glida ut ur filen – då vibrerar ratten för att varna föraren. Om föraren inte reagerar styr Lane Keeping Aid tillbaka fordonet mot filens mitt. Den adaptiva farthållaren med avståndsreglering använder radar för att upptäcka de framförvarande fordonens hastighet och rörelsemönster, och sänker eller ökar farten automatiskt efter den rådande vägsituationen.

Hjälpsam handsfree När du återvänder till bilen släpande på en massa bagage eller shoppingkassar är

Page 45: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

handsfreebakluckan din räddning. Med en lätt benrörelse under den bakre stötfångaren låser du upp luckan (den har redan känt av nyckeln i din ficka eller väska), som automatiskt öppnar sig själv. Och om du vill ringa någon, höra ett meddelande, använda ljudsystemet eller ge anvisningar till navigeringssystemet behöver du bara säga till, så sköter den revolutionerande, helt röststyrda Ford SYNC 2-pekskärmen med röststyrningsteknik resten.

Smart nyckelFord ligger i framkant vad gäller att uppmuntra ansvarsfull körning, med både sitt initiativ Ford Driving Skills for Life (se sidan 9) och sin teknik. Med Fords MyKey kan föräldrar programmera bilnyckeln till ett begränsat körläge.

Användning av säkerhetsbälten, begränsning av topphastighet och ljudvolym kan ställas in av dig som förälder för att främja goda vanor. Så även om du inte skjutsar runt dina barn kan du ändå hålla ett öga på dem.

Ljudet av tystnadTre högkänsliga mikrofoner, monterade i kupén på Ford Edge, detekterar och mäter motorljudet. De skickar kontinuerligt signaler till den aktiva ljuddämpningskontrollen, som sedan genererar ljudvågor i motsatt riktning via ljudsystemet. När den ursprungliga vågen och motvågen kolliderar tystas den ursprungliga vågen.

Frisk

rivni

ng: B

ilden

visa

r int

e den

slut

liga

EU-sp

ecifi

katio

nen.

Page 46: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 47: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

EdgeNya Edge kommer att finnas tillgänglig i Europa med två versioner av Fords 2,0-liters TDCi-dieselmotor: en version med 180 hk och en med 210 hk. Versionen med 180 hk är utrustad med en sexväxlad manuell växellåda och ger ett vridmoment på 400 Nm. Ford Edge med 210 hk har en sexväxlad automatisk PowerShift-växellåda och växlingspaddlar, och ger ett vridmoment på 450 Nm.

EcoSportFord EcoSport är en SUV som är känd för sin kompakta form, bränsleeffektivitet och smidighet. Samtidigt erbjuder den en unik kombination av rymlighet, modern design och smart teknik. Det finns flera tillgängliga motorer, med den bensindrivna 1,0-liters EcoBoost-motorn med 125 hk – flerfaldigt utsedd till årets internationella motor – på instegsnivån.

KugaFord Kuga är en medelstor SUV som introducerade handsfreebakluckan i Europa och var den första bilen med Fords intelligenta AWD och kurvkontroll. De bästa köregenskaperna i klassen garanteras av den förbättrade vridmomentsfördelningen. Motoralternativen inkluderar den bensindrivna 1,6-liters EcoBoost-motorn, som finns med två effekter, och två varianter av 2,0-liters TDCi-dieselmotorn.

VÄLKOMMEN TILL FAMILJEN

Med lanseringen av nya Ford Edge växer Fords utbud av SUV:ar i Europa. Edge, Kuga och EcoSport har var och en sina egna särskilda egenskaper.

Missa inte skyltenNya Ford Edge är försedd med teknik för trafikskyltsigenkänning. En kamera som är monterad bakom backspegeln övervakar mötande trafikskyltar och visar dem på en färgskärm. Om du passerar hastighetsgränsen blinkar panelen.

Fördelad kraftNya Ford Edge är utrustad med intelligent allhjulsdrift med vridmomentsfördelning och kurvkontroll. Systemet delar upp vridmomentet som drivlinan genererar och leder det till fram- och bakaxeln. Den exakta fördelningen beror på vilken styrningsrörelse systemet identifierar.

Om systemet känner av att bilen är på väg mot understyrning i en kurva tilldelas bakhjulen automatiskt mer vridmoment, så att bilen återgår till en mer neutral kurvtagning.

Frisk

rivni

ng: B

ilden

visa

r int

e den

slut

liga

EU-sp

ecifi

katio

nen.

Page 48: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

STADEN SOVER ALDRIGUrbaniseringen är en av utmaningarna inför kommande decennier. Hur ska vi kunna leva ett behagligt och sunt liv i tätbefolkade städer? Här är fem inspirerande globala trender som visar hur vi redan anpassar oss efter det föränderliga stadslivet.

Page 49: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Delad glädje till lägre pris Vår bil, vår parkeringsplats, vårt hus – till och med våra köksredskap. Allt vill vi dela med oss av. Eftersom det är mer kostnadseffektivt och ofta bekvämare. Och ännu viktigare: det är ömsesidigt. När ditt hus står tomt för att du är bortrest på semester kan Airbnb hjälpa dig att hitta en tillfällig gäst som betalar en del av din hyra. I genomsnitt 425 000 personer i världen använder tjänsten varje natt.

Airbnb-uthyrningens popularitet kan i det långa loppet leda till färre hotell i innerstaden – en lösning som dock redan i dag gör staden till en bättre plats är delade parkeringsplatser. Mobypark, till exempel, matchar – via sin app – personer som letar efter en parkeringsplats med individer och företag som erbjuder oanvända parkeringsplatser.Bildelning är ett praktiskt sätt att minska antalet bilar i stadskärnorna. Som en del av filosofin om

smart mobilitet har Ford sjösatt ett eget program i Tyskland. Ford Carsharing är det första tillverkarstödda nationella bildelnings-programmet som omfattar återförsäljare. Redan i dag deltar 39 återförsäljare i 55 städer med över 100 butiker.

URBANA TRENDER

Page 50: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

På två hjulLokala myndigheter vill också dela saker med oss: cyklar. Cykeldelningsprogram – vanligen sponsrade av storföretag – finns redan i mer än 165 städer världen över. Införandet i viktiga städer som New York (2013), London (2010), Paris (2007), Barcelona (2007) och Berlin (2003 och 2009) har varit mycket framgångsrikt. Idén uppkom ursprungligen i Amsterdam redan 1969, då ett antal cyklar målades vita och placerades ut över hela staden. Men cyklingen kommer inte att öka om det inte finns några säkra cykelbanor. I New York bygger man en längre cykelväg hela vägen runt Manhattans utkanter. Flera gator på den tätbefolkade ön har redan separata banor för cyklister. Cyklister kan vara den bästa lösningen för att förhindra att stadens gator täpps igen, och till stor hjälp för att minska luftföroreningar. Ford utökade nyligen sin globala plan för smart mobilitet med ett nytt experiment. Där studerar man hur elcyklar kan fungera smidigt tillsammans med bilar och kollektivtrafik, i syfte att uppnå snabbare och enklare dagspendling och hjälpa företag som är verksamma i de centrala stadsdelarna.

Lokala lösningarÄven om själva köttproduktionen utgör en större miljöbov än dess transport – boskap står för 18 % av alla utsläpp av växthusgaser – är varje kilometer viktig. Den lokala livsmedelsproduktionen – från gård till gaffel – blir alltmer populär, vilket till viss del också beror på ett flertal livsmedelsskandaler. I hela världen växer stadsodlingsinitiativ upp som biologiska svampar ur jorden. I Chicago, i det tidigare köttproduktionskvarteret, har The Plant varit igång sedan 2010. Den här vertikala stadsodlingen producerar svampar, har en fiskodling och brygger sin egen öl – allt i ett självförsörjande ekosystem.Urban Physic Garden (2011) i London är en kommunal trädgård, driven av volontärer, med en mängd exotiska läkemedelsväxter och fröer. På andra sidan världen, i Osaka, Japan, har man skapat en stadsodling på taket till den hektiska tågstationen. Här, på ”himlagården”, utbildar man besökare i ekologisk odling och odlar blommor, växter och grönsaker.

Hemtillverkning3D-utskrifter har funnit sedan 80-talet. Genombrottet kommer att äga rum när 3D-utskrifter blir tillgängliga för hemmabruk till ett lågt pris. I stället för att beställa en produkt i en webbshop och vänta på att få den levererad kan vi då lätt skriva ut den aktuella produkten. Det kommer att innebära att mycket färre leverantörer fraktar konsumentvaror till städernas centrum. Dina nya jeans eller skräddarsydda plagg tillverkas helt enkelt hemma. 3D-utskrifter blir verkligt fascinerande när det kan användas även för medicinska ändamål. Forskning pågår om utskrift av nanomedicin och läkemedel, och till och med av organ, vener och artärer för användning vid operationer.

Page 51: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

24-timmarshusetRom byggdes inte på en dag. Men det kunde ha hänt om det nederländska byggföretaget Heijmans hade fått uppdraget. Deras nya koncepthus heter ONE och är ett rymligt, förkonstruerat hus för singlar, klart att montera på en dag. Även om det inte är en särskilt billig lösning just nu kan idén att bygga ett hus på 24 timmar, inklusive kök, badrum, vardagsrum, sovrum och altan, i framtiden bidra till att lösa bostadsproblem i snabbt växande städer. De första 30 ONE-husen lanseras i Nederländerna under det andra halvåret 2015.

Page 52: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

MADE IN HOLLAND - Van der Gang Watches - P.O. Box 102 - 9100 AC Dokkum - T +31(0)519-820220 - E [email protected] - www.vandergangwatches.nl

Untitled-1.indd 1 02-09-11 09:13

VLIEGER 20044B

20044B

Wij zijn verheugd u mede te kunnen delen dat onze Vlieger 20044B is verkozen tot

het horloge van het jaar bij de European Watch of the Year verkiezing.

MADE IN HOLLAND

Telefoon +31(0)519-820220 - Mail: [email protected] - www.vandergangwatches.nl

��������

�������

MADE IN HOLLAND - Van der Gang Watches - P.O. Box 102 - 9100 AC Dokkum - T +31(0)519-820220 - E [email protected] - www.vandergangwatches.nl

Untitled-1.indd 1 02-09-11 09:13

VLIEGER 20044B

20044B

Wij zijn verheugd u mede te kunnen delen dat onze Vlieger 20044B is verkozen tot

het horloge van het jaar bij de European Watch of the Year verkiezing.

MADE IN HOLLAND

Telefoon +31(0)519-820220 - Mail: [email protected] - www.vandergangwatches.nl

��������

�������

32180 GANG 215x280 adv 20044B.indd 1 24-04-15 08:30

Page 53: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

TIDEN PÅ DIN SIDAAnser du att fint folk kommer sent? Annars är här några smarta, tidsbesparande tips på hur du reser runt i Europa med mindre strul och mer stil i sommar.

Delad parkering som gör skillnadAtt ta sig till en stad är en sak. Att hitta en parkeringsplats i närheten av sin destination är något helt annat. Men en ny strålande idé håller på att lösa det problemet. Som de flesta strålande idéer är den enkel: med appen JustPark kan du hyra en parkeringsplats av en lokalinvånare som inte behöver använda sin plats (eller hyra ut din egen för lite extra semesterpengar). Tjänsten är Londonbaserad men växer snabbt.

Och vill du ha hjälp att hitta traditionell parkering visar den tyska appen Parkopedia de bästa parkeringsalternativen bland miljoner parkeringsplatser i 52 länder världen över.

SMART SOMMAR

MADE IN HOLLAND - Van der Gang Watches - P.O. Box 102 - 9100 AC Dokkum - T +31(0)519-820220 - E [email protected] - www.vandergangwatches.nl

Untitled-1.indd 1 02-09-11 09:13

VLIEGER 20044B

20044B

Wij zijn verheugd u mede te kunnen delen dat onze Vlieger 20044B is verkozen tot

het horloge van het jaar bij de European Watch of the Year verkiezing.

MADE IN HOLLAND

Telefoon +31(0)519-820220 - Mail: [email protected] - www.vandergangwatches.nl

��������

�������

MADE IN HOLLAND - Van der Gang Watches - P.O. Box 102 - 9100 AC Dokkum - T +31(0)519-820220 - E [email protected] - www.vandergangwatches.nl

Untitled-1.indd 1 02-09-11 09:13

VLIEGER 20044B

20044B

Wij zijn verheugd u mede te kunnen delen dat onze Vlieger 20044B is verkozen tot

het horloge van het jaar bij de European Watch of the Year verkiezing.

MADE IN HOLLAND

Telefoon +31(0)519-820220 - Mail: [email protected] - www.vandergangwatches.nl

��������

�������

32180 GANG 215x280 adv 20044B.indd 1 24-04-15 08:30

Page 54: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Citysmart Alla som har försökt ta sig fram i Europas större städer vet att man kan förlora mycket tid på att försöka komma underfund med deras kollektivtrafik. Av alla appar avsedda att se till att du ägnar mer tid åt att titta på sevärdheter och mindre tid åt att leta efter dem, anser vi Citymapper vara en av de bästa. Den talar om hur du använder buss, tåg, tunnelbana, taxi, cykel, teleportering, jetpack och katapult för att nå din destination så effektivt som möjligt. Den ständigt växande tjänsten omfattar Berlin, Rom, London, Paris, Madrid, Barcelona, Milano, Manchester och Hamburg.

StrandsommarLängtar du efter den där sommarkänslan men har inte lust med samma gamla vanliga strandsemester? Då ska du bege dig till Kroatien, som erbjuder minst fem strandfestivaler i sommar – från den ledande elektroniska musikfestivalen Hideout Festival på den vackra ön Pag till den vänliga, familjeinriktade Garden Festival runt 120 km längre ned längs kusten i det lilla samhället Tisno.

Så lite tid …Weekendresan: bra idé, svår att optimera. Att få ut så mycket som möjligt av 48 timmar i en obekant stad är lättare sagt än gjort. Varje app

Tips: Om du vill uppleva en av Europas mest storslagna kustvägar kan du köra till festivalerna den vackra vägen längs den adriatiska kusten och sedan fortsätta ned till Split och Dubrovnik.

Page 55: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

som kan leda dig rätt direkt är alltså värd sin vikt i guld. TripAdvisors City Guides är särskilt användbar eftersom den även fungerar offline (till exempel under jorden) och till och med har kartor där du kan markera din plats utan att använda 3G/4G-data. Praktiskt om du vill undvika hårresande roamingavgifter.

Det lugna livetSommaren lockar också med stunder då du viker av från motorvägen, kör längs en slingrande landsbygdsväg, stannar på en idyllisk plats, öppnar korgen med godsaker, lutar dig tillbaka och … kopplar av. Det är en konst att ordna den perfekta picknicken. Men på

seriouseats.com får du tips, inte om vilken mat du ska ta med dig (du vet ju redan vad du tycker om!) men hur du packar den smart och vilka prylar som är absolut nödvändiga för den ultimata kulinariska upplevelsen längs vägen. www.seriouseats.com/pack-your-picnic-basket-like-a-pro.html

Gå till gate …Helt ärligt – att flyga är inte detsamma som förr. Men när resan är lite för lång för att ta bilen kan en skaplig flygreseapp lindra besväret. GateGuru är en av de bästa. Den kostnadsfria appen ger dig flightstatus i realtid, relevanta push-uppdateringar och flygplatsinformation

under hela resan, inklusive mellanlandningar. Förhoppningsvis ser den till att flygbolagens slitna mantra ”Vi önskar er en trevlig resa” inte börjar låta som ett dåligt skämt.

Gå under jordenNär du ska ta dig an Europas största metropol är Londonappen First off the Tube snäppet bättre än vanliga reseplanerare. Den meddelar exakt var du ska stå på varje perrong under tunnelbaneresan för att minimera den tid du behöver ägna åt att köa och gå mellan olika tåg. Från din halvtomma vagn kan du sedan roat observera hur turisterna tränger sig in genom de halvstängda dörrarna i vagnen bredvid.

Page 56: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

På den säkra sidanDet är inget du vill tänka på när du har semester men faktum är att resor, liksom det mesta i livet, medför risker. Som i de flesta andra fall räcker ett sunt förnuft lyckligtvis långt för att eliminera sådana risker och – vilket är lika viktigt – ge dig kontroll över situationen.Därför kan det vara bra att hämta Safety Map Worldwide-appen, som ger råd om säkra rutter i olika städer och vilka brottstäta områden du bör undvika, baserat på offentliga uppgifter och feedback från användare. Den enkla men effektiva !Emergency! listar nödnumret till räddningstjänsten i alla världens länder. Låt oss hoppas att du aldrig behöver använda den.

Vad är du sugen på? Efter en lång dag på vägarna gör du uppehåll för natten. Det är tidig kväll och du kommer snart att bli hungrig. Traditionella guideböcker fungerar i viss mån, men tänk om du inte har samma preferenser som författaren? Foursquare har blivit så populär för att den lär känna din personliga smak. Du anger exakt vad du tycker om, så hittar den de lokala restauranger och barer som passar dig bäst. Det stora användarantalet garanterar att

användarnas tips om var man ska gå – och vilka ställen som ska undvikas – hålls uppdaterade.

Välj den vackra vägenEtt satellitbaserat navigationssystem tar dig från A till B, men det har inte någon känsla för körglädje. Därför har forskarna Daniele Quercia och Luca Maria Aiello från Yahoo! och Rossano Schifanella från Turins universitet tagit fram en kartapp som med hjälp av algoritmer tar hänsyn till människors emotionella reaktioner på olika vägar. Så att du kan välja inte bara den kortaste och billigaste vägen, utan även den mest inspirerande. Men innan appen finns tillgänglig, och innan

du ger dig ut på vägarna i sommar, varför inte hämta lite inspiration från webbplatser som Wonderslist och Twistedsifter.com? Där hittar du topplistor över Europas och världens mest fantastiska och natursköna resvägar – från Frankrikes Route Napoleon (exakt 200 år efter att han själv invigde vägen) till Trollstigen i Norge och irländska Ring of Kerry. Något att drömma om nästa gång du sitter fast i kön till köpcentrets parkeringsplats.

www.wonderslist.com/10-most-scenic-drives-in-europe

www.twistedsifter.com/2013/03/roads-to-drive-before-you-die

D i v e r s i t y o f s t y l e

Folk by

1181_MA Holland_Residence No5_AW.indd 1 02/04/2015 09:06

Page 57: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Folk by

1181_MA Holland_Residence No5_AW.indd 1 02/04/2015 09:06

Page 58: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue
Page 59: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue
Page 60: Swedish Ford Vignale Magazine | Pre-Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

BRAD PITT INPÅ LIVET

INTERVJU

SIDAN 20.FORD VIGNALE MAGAZINE

Det är dags att uppleva modern lyx.

Utsökt utförande och känsla för detaljer

kombinerat med anpassad, tidsbesparande

service och design fokuserad på dig.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67150_PEL_VIGNALE_SE_cover.indd 1 22-05-15 07:38