Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E CHARLIZE THERON TAITOA JA TYYLIÄ HAASTATTELU SIVU 22

Embed Size (px)

description

September edition

Transcript of Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONTAITOA JA TYYLIÄ

HAASTATTELU

SIVU 22

FORD VIGNALE MAGAZINE

Ford Vignale -autot on valmistettu ammattitaidolla aina auton erityisestä maalipinnasta hienostuneisiin istuimiin ja huolella valikoituun nahkamateriaaliin saakka.

Lue lisää sivulta 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_FI_cover.indd 1 20-08-15 10:34

Page 2: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

PÄÄKIRJOITUS

TERVETULOA FORD VIGNALEN MAAILMAAN

Tervetuloa Ford Vignale -lehden pariin. Tässä numerossa esitellään uusi Ford Mondeo Vignale, joka on jo saatavilla

FordStore-liikkeistä ympäri Euroopan, sekä Ford S-MAX Vignale -konseptiauto, jonka tuotantoversio saapuu FordStore-liikkeisiin ensi vuonna. Ennen kaikkea olen vilpittömästi sitä mieltä, että Ford Vignale -brändi edustaa täysin uudenlaista lähestymistä käyttäjäkokemukseen.Ford Vignale edustaa Fordin suunnittelufilosofiaa, jossa keskitytään modernien, laatutietoisten kuljettajien toiveisiin. Näihin kuuluvat paitsi ylellisyys myös tehokkuus – kokemuksesta halutaan samalla sekä hienostunut että käytännöllinen. Toisin sanoen Ford Vignalen halutaan sopivan juuri sinun elämäntyyliisi. Aika on kallista, etkä halua joutua tinkimään elämän tärkeistä asioista. Tiedän tämän, sillä koen itse samoin. Ford Vignale -kokemukseen kuuluu paljon muutakin kuin itse auto. Siihen kuuluu olennaisena osana ensiluokkainen palvelu, jota asiakkaan oma Vignale-asiakkuuspäällikkö ja huoltoneuvoja tarjoavat. Aiemmin käytännön asioihin, kuten seuraavan huollon järjestämiseen ja siihen saapumiseen, kuluneen ajan voi käyttää elämän tärkeisiin asioihin. Ei siis ole sattumaa, että kädessäsi olevassa lehdessä keskitytään aikaan. Saat muun muassa aikaa säästäviä kaupunkivinkkejä sekä eurooppalaisen huippukokin ehdottamia reseptejä ajan- ja stressinhallintaan sekä tiimityöskentelyyn. Lehdessä kerrotaan myös, mihin säästynyt aika kannattaa käyttää. Ehkäpä haluat käyttää ajan järkevästi esimerkiksi yhdessä Euroopan tämän hetken kiinnostavimmista kaupungeista. Mielestäni sekä Ford Mondeo Vignalen että Ford S-Max Vignalen suunnitteluratkaisuissa on onnistuttu täydellisesti tuomaan esille nykyaikaista ja laatua korostavaa elämäntapaa. Suunnittelusta puheen ollen tämä numero on sisältää Sonja Vandenberkin haastattelun, jossa hän kertoo työstään Ford Vignalen suunnittelijana ja erityisesti auton väreistä ja materiaaleista. Suunnittelija kertoo myös, mistä asioista hän ammentaa inspiraatiota omassa jokapäiväisessä elämässään.Ajankäyttöön palataksemme myöskään Charlize Theron ei ole päätynyt kansijuttuumme sattumalta, sillä ahkerasti työskentelevä näyttelijä pystyy myös välillä pitämään taukoa näyttelemisestä. Luulenpa, että me kaikki voisimme ottaa mallia hänen ajanhallinnastaan. Suosiostaan huolimatta tähden jalat pysyvät tiukasti maassa.Toivottavasti nautit lehdestä yhtä paljon kuin me lehden tekemisestä. Minulle lehti edustaa uutta ajanjaksoa Fordin historiassa – tästä alkaa Ford Vignalen kausi. Olen iloinen, että te pääsette kokemaan sen alusta asti kanssamme.

Jim Farley Toimitusjohtaja, Ford Europe

Page 3: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford S-MAX Vignalen ensiesittelyä odotellessasi voit tutustua Ford S-Max Vignale -konseptiautoon. Se on urheilullinen, tilava ja varusteltu uusimmilla innovaatioilla sekä nykyaikaisimmalla teknologialla – ja silti suunniteltu viimeistäkin yksityiskohtaa myöten perinteisen tinkimättömällä ammattitaidolla.

Tutustu lähemmin sivulla 38.

Huomautus: kuvan konseptiauto ei vastaa täysin lopullista mallia.

Page 4: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

PALVELUKSESSANNEKuuluisalla valencialaisella keittiömestarilla (ja Ford Mondeo Vignale -auton omistajalla) Ricard Camarenalla ja FordStore-liikkeen Vignale-asiakkuuspäällikkö Pablo Vidalilla on yhteinen intohimo: asiakaspalvelu. Lisäksi kolme Vignale-asiakkuuspäällikköä kertovat kaiken Ford Vignale -erikoispalveluista.

12

FORD VIGNALESSA KAIKKI ON SUUREMPAA Seitsenpaikkainen Ford S-MAX Vignale -konseptiauto on paitsi tilava myös täydellinen yhdistelmä tyylikkyyttä ja teknologiaa.

38

FORDIN MAAILMAAutoilun ja liikenteen uutisia sekä trendejä.08ITSEOHJAUTUVA AUTOFord siirtyy vaihe vaiheelta kohti itseohjautuvaa autoa. 26 KUN AJALLA ON VÄLIÄ

Innovaatioiden avulla voimme säästää elämän arvokkainta resurssia.53

LIIKEKun elokuva, muoti, tanssi ja Ford Vignale yhdistyvät.44

Page 5: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

SISÄLTÖ

CHARLIZE THERONKiireinen näyttelijä ja aktivisti kertoo elämästään ja rentoutumistavoistaan.

MATERIAALIMESTARIHuippuarkkitehti Peter Zumthor on Fordin suunnittelutiimin tärkein inspiraation lähde. Hän tuntee hienoimmat materiaalit, arvostaa niitä ja hallitsee niiden käsittelyn.

”AVAINSANA ON HARMONIA”Ford Vignalen suunnittelija Sonja Vandenberk kertoo loputtomasta juuri oikeanlaisten materiaalien ja maalien etsinnästä, jotta lopputuloksena olisi täydellinen auto, jossa kaikki on harmonisesti kohdallaan. Lisäksi kerromme ammattitaidosta Ford Vignalen taustalla – yksityiskohdat ratkaisevat.

22

34 30

Julkaisija: Ford Europewww.ford-vignale.comTuottaja: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMAlankomaat+31 20 758 1000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesPäätoimittajat: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenArt Director: Jaap SinkeAssociate Art Director: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (koordinointi)Toimittajat: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsTekstitoimittajat: Diane Baumann, Peter McSeanKuvat: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPMainospäällikkö: Paul Laurey (Pelican Media)Tuotantopäällikkö: Daniëlle van Tol

TekijänoikeustiedotFord Vignale Magazinea julkaisee Ford Europe.Ehdotukset, kysymykset tai huomautukset voi lähettää Pelican Customille sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Kiitämme palautteesta. Tätä julkaisua tai sen osia ei saa jäljentää eikä julkaista painettuna, valokopiona, äänitallenteena, internetissä eikä millään muullakaan tavalla ilman Ford Europen ja Pelican Customin etukäteen antamaa kirjallista lupaa.

ELÄVÄ KAUPUNKINäppärän kokoinen, täynnä kulttuurielämyksiä, ravintoloita ja kauppoja sekä vilkasta katu- ja yöelämää – Kööpenhaminasta löytyy jokaiselle jotakin. 46

Page 6: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

YLPEÄ SPONSORIVALENCIAN PURJEHDUSVIIKOLLA

FORD VIGNALE,

Page 7: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Valenciassa vietettiin 19.–23. toukokuuta Ford Vignale Valencia -purjehdusviikkoa. Ford Vignale oli erittäin ylpeä päästessään osaksi tätä arvostettua tapahtumaa ja toimia sen logistiikkakumppanina. Tapahtuma järjestetään Ford Vignalen kotiareenalla, sillä Ford Mondeo Vignale -mallit rakennetaan Almussafesin tehtaalla. Tehtaalla käynnistetään pian myös Ford S-MAX Vignale -mallien tuotanto.On aivan luonnollista, että Ford isännöi yksirunkoisten rannikkoveneiden vuoden 2015 ensimmäistä 52 Super Series -luokan kilpailua. Kilpaveneiden ominaisuuksilla – keveydellä, nopeudella ja innovatiivisuudella – on nimittäin paljon yhteistä Ford Vignalessa hyödynnetyn huipputekniikan kanssa.Ford ei ole purjehdusmaailmassa mikään uusi toimija. Yhtiö sponsoroi jo 1970-luvulla legendaarista America's Cupia, maailman vanhinta purjehduskilpailua, jota käytiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1851. America's Cup järjestettiin 32. ja 33. kerran juuri Valenciassa, jossa Ford toimi kilpailun logistiikkakumppanina.Ford muistelee mielellään jännittävää Valencian purjehdusviikkoa. Maailman johtavaan 52 Super Series -sarjaan osallistuu useita kansainvälisiä 12-jäsenisiä tiimejä, ja ensimmäisessä viidestä kilpailusta voiton vei ruotsalainen Rán Racing -tiimi. Vuoden 2013 TP52-maailmanmestarit keräsivät Valencian vesillä kisatuilla 11 kierroksella kaikkiaan 45 pistettä. Tämänvuotinen 52 Super Series -maailmanmestari kruunataan Cascais Cupin jälkeen.

FORDIN MAAILMA

YLPEÄ SPONSORI

Page 8: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Elämän tärkeimmät asiat eivät maksa mitään. On päivänselvää, että aika on arvokkain resurssimme.”

– Steve Jobs

Älykäs matkalaukku…Pitkän ja rasittavan lennon jälkeen ei todellakaan tee mieli odotella matkatavarahihnalla matkalaukkua, joka onkin mennyt ties minne. Samsung ja Samsonite ovat kehittämässä omia älykkäitä matkalaukkujaan, joihin asennettavan sirun avulla laukku voidaan jäljittää älypuhelimen GPS-tekniikalla. Niinpä laukku ei enää koskaan katoa taivaan tuuliin.www.dufl.com

…ja vieläkin älykkäämpi matkalaukkuMatkalaukku ei pääse häviämään, kun käytössä on Dufl, tarjoajansa sanoin ”ensiluokkainen matkatavaran käsittelypalvelu”. Palvelun tilaajalle toimitetaan matkalaukku, johon hän voi pakata normaalisti liikematkalla tarvitsemansa vaatteet, minkä jälkeen Dufl toimittaa laukun varastoon tilaajan puolesta. Työmatkalle lähtiessään tilaaja kirjaa matka-aikataulunsa Dufl-sovellukseen, ja laukku toimitetaan valmiiksi hotelliin ja noudetaan sieltä työmatkan jälkeen. Lisäksi laukun sisältö pesetetään valmiiksi seuraavaa matkaa varten. Kätevää, vai mitä? (10 USD/kk varastointi, 3 päivän kuljetuskustannukset 99 USD). Dufl-palveluja ei ole vielä saatavana Euroopassa.

Ja voittaja on…

punainenJo yli 1,1 miljoonaa

eurooppalaista on luonut oman Ford Mustanginsa verkossa. Suosikkiväri on harvinaisen

selvä: Race Red sen olla pitää. Absolute Black tuli toiseksi ja

Deep Impact Blue kolmanneksi. Race Red on listan kärjessä

myös Kiinassa, kun taas Yhdysvalloissa musta päihittää

muut värit.

Taiteen ääniVerkkoon yhdistettävä canvas-taulu ei ole mikä tahansa seinälle ripustettava

taideteos – se ei ole ilo pelkästään silmille vaan myös korville. Taulu on kaiutin, jolla voi toistaa musiikkia, ja Play Art -tilassa kangas toistaa taiteilijan

säveltämää musiikkia tai ääniä. Hinnat alkaen 999 USD.soundwall.com

Page 9: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

Työmatka stressaa enemmän kuin työFord European Commuter Survey -kysely tuotti merkillepantavia tuloksia. 5 503 työmatkalaiselta Barcelonassa, Berliinissä, Lontoossa, Madridissa, Pariisissa ja Roomassa kysyttiin, kumpi on rasittavampaa: työ vai työmatka.

Säästäminen kannattaa ainaFord uhmaa säästäväisyyden rajoja. Aachenissa

sijaitsevassa Fordin tutkimuskeskuksessa tehdyt kokeilut osoittivat, että 1,0-litrainen EcoBoost-moottori voi vähentää polttoaineen kulutusta jopa 6 prosenttia

sylinterien lepuutustekniikoiden avulla. Tasaisessa ajossa kaikkien sylinterien ei tarvitse toimia yhtä aikaa, ja kun yksi

sylintereistä kytketään tilapäisesti pois käytöstä, polttoainetehokkuus paranee. ”Jopa iskutilavuudeltaan

pienten moottorien, kuten 1,0-litraisen EcoBoostin, polttoainetalous paranee sylinterien lepuutuksen

ansiosta merkittävästi”, kertoo Andreas Schamel, joka toimii johtajana Fordin Global Powertrain, Research &

Advanced Engineering -yksikössä.

FORDIN MAAILMA

26 prosenttia vastaajista piti työmatkaa rasittavana, kun vain 23 prosenttia kertoi kokevansa työnsä stressaavana. Jo aiemmissa tutkimuksissa saatiin selville, että Roomassa työmatka kestää keskimäärin 111 minuuttia, Lontoossa 104 minuuttia ja Madridissa 100 minuuttia suuntaansa. Ford teki kyselytutkimuksen osana Ford Smart Mobility -ohjelmaansa, jonka tavoitteena on helpottaa liikkumista erilaisilla yhteyksiin, liikenteeseen, itseohjautuviin autoihin, asiakaskokemuksiin ja big dataan liittyvillä innovaatioilla.

Euroopan Fordin Sustainability, Environment & Safety Engineering -yksikön johtajan Andreas Ostendorfin mukaan kyselytutkimus osoittaa, että työmatkoihin tarvitaan aivan uudenlaista lähestymistapaa. ”Monille jo pelkkä työmatka tuntuu yhtä rasittavalta kuin koko työpäivä. Yhteiskunta urbanisoituu jatkuvasti. Kaupungit ja niiden väkiluvut kasvavat, joten tarvitsemme liikenneinfrastruktuurin, joka pysyy laajenemisen vauhdissa. Ihmisten liikkumisvapauden takaaminen edellyttää muutakin kuin uusia junaratoja ja katuja. Meidän täytyy yhdessä kehittää toisiinsa liittyviä ja kestäviä ratkaisuja.”

Mikä aiheuttaa enemmän stressiä?

5 503

Työmatkan kesto

työ

työmatka

Rooma Lontoo Madrid

Page 10: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Maailman innovatiivisinFord julistettiin Automotive Innovations Awards -tapahtumassa maailman innovatiivisimmaksi volyymibrändiksi vuonna 2015.

Kilpailu oli kovaa – mukana oli 53 automerkkiä – mutta Ford palkittiin voittajana turvaominaisuuksien ja kuljettajaa avustqavien järjestelmien, kuten innovatiivisen aktiivisen pysäköintiavustimen ja Active City Stop -järjestelmän ansiosta. Uusi Ford Focus valittiin luokkansa parhaaksi, ja Ford Mondeokin ylsi omassa segmentissään kolmen kärkeen.

Pieni moottori

– suuri voittaja

Fordin 1,0-litrainen EcoBoost teki sen taas: se palkittiin jo kahdeksannen

kerran ajettavuudestaan, suorituskyvystään,

taloudellisuudestaan, viimeistelystään ja tekniikastaan. Fordin 1,0-litrainen EcoBoost nimettiin parhaaksi alle

1,0-litraiseksi moottoriksi vuoden 2015 International Engine of the Year Awards -tapahtumassa. Kyseessä oli jo neljäs

peräkkäinen voitto Vuoden Moottorina, sillä moottori voitti Paras Uusi Moottori

-palkinnon vuonna 2012 sekä yleisen sarjan vuosina 2013 ja 2014.

Tuomaristoon kuului 87 autoalan toimittajaa 35 maasta, ja heidän mukaansa ”Fordin 1,0-litrainen

EcoBoost on edelleen hienoimpia esimerkkejä iskutilavuudeltaan pienistä

moottoreista”. Kolmisylinterinen 1,0-litrainen EcoBoost-moottori on saatavana tehoilla 100 hv, 125 hv ja

140 hv.

Handle on Mobility -hankeFordin älykkääseen liikkumiseen keskittyvään Smart Mobility -ohjelmaan on äskettäin lisätty myös Handle on Mobility -kokeilu.

Kokeilussa tutkitaan, miten työmatkaa voi taittaa sähköpolkupyörällä nopeammin, turvallisemmin, terveellisemmin ja miellyttävämmin. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, miten yritykset voivat toimittaa tuotteita tai palveluja kaupungissa nopeammin sähköpyörillä. Kokeilussa käytettiin kahta erilaista sähköpyörää, joista työmatkalaisille oli oma mallinsa ja yrityksille omansa. Työmatkapyörä muun muassa taittuu helposti Fordin tavaratilaan lataamisen ajaksi. SYNC-yhteensopivuuden ansiosta pyörä voi myös olla yhteydessä käyttäjäänsä. Jos edessä on ruuhkaa, kuljettaja pysäköi

auton ja jatkaa matkaa sähköpyörällä. Sisäinen sovellus näyttää reittivaihtoehdot ja antaa vaiheittaiset navigointiohjeet. Sovellus ei näytä pelkästään pyöräreittejä, vaan se voi tarpeen mukaan suositella muitakin kulkuvälineitä, kuten junia. Sovellus myös päivittää reitin olosuhteiden muuttuessa.

FORDIN MAAILMA

Page 12: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

PALVELUKSESSANNE Neljän ravintolan omistaja Ricard Camarena on

gastronomian guru, jota pidetään Valencian parhaana Michelin-tähden saaneena keittiömestarina. Vignale-asiakkuuspäällikön Pablo Vidalin luovuttaman Ford

Mondeo Vignalen koeajon aikana keittiömestari paljasti ammattitaitonsa, luovuutensa ja johtajuutensa saloja sekä

kertoi, kuinka tarjotaan laadukasta asiakaspalvelua ja säästetään samalla aikaa.

Vaikka Ricard ja Paolo ovatkin aivan eri alojen miehiä, heillä on paljon yhteistä. Sen

lisäksi, että molemmat asuvat ja työskentelevät Valenciassa, he suhtautuvat työhönsä intohimoisesti ja haluavat olla alansa parhaita. Oman alan työ tuli molemmille tutuksi jo pienestä pitäen. 41-vuotias keittiömestari Ricard Camarena joutui jo 8-vuotiaana laittamaan

kotona lounasta ja päivällistä vanhempiensa tehdessä töissä pitkää päivää. 34-vuotias Pablo Vidal, joka toimii Vignale-asiakkuuspäällikkönä Catarrojassa 10 minuutin matkan päässä Valencian keskustasta etelään, puolestaan pyöri jo pikkupoikana isänsä Ford-liikkeessä ja ihasteli näytteillä olevia kiiltäviä Probe-, Puma- ja Scorpio-malleja.

Page 13: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ford Vignale -asiakkuuspäällikkö Pablo Vidal perehdyttää keittiömestari Ricard Camarenaa Ford Mondeo Vignalen ominaisuuksiin.

VIGNALE-KOKEMUS

Page 14: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Molemmat miehet tekevät kaikkensa, että asiakkaat poistuisivat ”näyttelytiloista” tyytyväisinä ja valmiina tulemaan toistekin. Ricard kertoo: ”Asiakkaiden on saatava kokea olevansa tärkeitä. He tulevat ravintolaan palveltaviksi. Siksi heille täytyy antaa niin paljon aikaa kuin he tarvitsevat ja haluavat. Heille täytyy omistautua. En voi olla jokaisessa ravintolassani yhtä aikaa, mutta koko tiimini edustaa minua ja haluan sen kohtelevan

asiakkaita tarkalleen samalla tavalla kuin minäkin.”

Ford Vignale -konseptin ajatusmaailma kulkee suunnilleen samoja latuja. Pablo kertoo: ”Kun saan uuden asiakkaan, vietän hänen kanssaan niin paljon aikaa kuin hän tarvitsee. Vaikka tunnin, jos niikseen tulee – asiakas sen päättää. Pyrin tekemään asiakkaan olon mukavaksi tarjoamalla ensin juotavaa. Tämän jälkeen pyrin vastaamaan parhaani mukaan kaikkiin tämän kysymyksiin.”

Rakkaudesta ruokaanPablo Vidal haki aamulla Ricard Camarenan tämän kotiovelta FordStore-liikkeeseen ja luovutti tälle upouuden Ford Mondeo Vignalen. Keittiömestari kävi kierroksella Valenciassa pysähdellen siellä täällä etsimään, hypistelemään, maistamaan ja ostamaan kulinaristisen taiteensa olennaisia osatekijöitä. Ensin matka suuntautui kauniille keskustorille, jolta Ricard ostaa kalan, lihan sekä joitakin hedelmiä ja vihanneksia. Sen jälkeen vuorossa oli kaupungin ulkopuolella sijaitseva ’huerta’, suuret kasvitarhat, joilla tarkoin valikoidut viljelijät kasvattavat luomuvihanneksia hänen ravintolaansa. ”Ilmoitan heille tarkalleen, milloin kesäkurpitsa-, munakoiso- ja kurkkusato täytyy korjata ja minkä kokoisia vihannesten on oltava.” Camarenan keittiössä pääraaka-aineena ovat kasvikset.

Ricard Camarena: ” Asiakkaiden on saatava tuntea olevansa tärkeitä”

Ricard Camarena valikoi kasviksia päivälliskattaukselle.

Page 15: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

Paikallinen viljelijä ja kesäkurpitsan kukka.

Page 16: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

”Materia prima eli raaka-aineet ovat erittäin tärkeitä, sillä lopputuloksen on oltava täydellinen”, keittiömestari selittää. ”Raaka-aineiden valinta ja niiden käsitteleminen on käsityötä parhaimmillaan. Raaka-aineet elävät ja muuttuvat, joten niitä on käsiteltävä aina eri tavalla. Kone ei siihen pystyisi.”

Ricard ei ole kone vaan huippulahjakkuus, jonka palveluksessa on kaikkiaan 60 työntekijää. Hänellä on kaikkiaan neljä ravintolaa: Michelin-tähdellä palkittu nimikkoravintola, kulman takana sijaitseva rennompi Canalla Bistro, keskustorilla sijaitseva gastrobaari ja upouusi Habitual-ravintola lähellä koekeittiötään, jossa hän kehittelee ja testaa uusia reseptejään.

”Valitsen tiimini ennen kaikkea persoonallisuu-den perusteella. Työntekijöitteni on oltava yhteistyökykyisiä ja sosiaalisia, sillä ravintolassa tehdään kovaa työtä. Minäkin teen 16-tuntisia päiviä, mutta saan siitä valtavasti tyydytystä. Koen olevani etuoikeutettu.”

Johtajana Camarena päättää kaikesta – ainakin melkein. ”Minä päätän, millaisia annoksia teemme. Olen siis johtaja. Se tulee luonnostaan eikä sitä voi oppia. Mutta en minä huuda enkä melskaa keittiössä, en ole sentyyppinen. Huutaminen on merkki itsehillinnän menettämisestä. Tiimiä täytyy tukea. Sille täytyy antaa hieman vauhtia, mutta luonnollisesti.”

Säästä aikaa16-tuntisina työpäivinä Ricard Camarenalle ei juuri jää aikaa muuhun. Vapaa-aikaansa hän haluaa viettää mahdollisimman paljon vaimonsa ja kahden poikansa kanssa. Juuri siksi Ford Vignale -konsepti sopii Pablo Vidalin mielestä hänenlaisilleen niin hyvin. ”Vignale-asiakkaat voivat soittaa suoraan puhelinnume-rooni. Noudan auton huoltoon tai korjattavaksi suoraan heidän kotoaan tai työpaikaltaan ja keskustelen mekaanikkojen kanssa. Välikäsiä ja turhaa odottelua ei siis tarvita. Vignale-asiakkaille on jopa oma palvelupuhelin, joka on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden. Me tiedämme, miten arvokasta aika on.”

Pablolla on liikkeenjohtamisen tutkinto, ja ennen liittymistään äskettäin Fordin riveihin hän työskenteli pankissa ja mainostoimistossa. Asiakaspalvelukokemuksesta on hyötyä uudessa työssä. ”Vietän aikaa asiakkaan kanssa, toivotan hänet tervetulleeksi Vignale Loungeen ja tarjoan ratkaisuja hänen tarpeisiinsa. Kukaan ei halua tuhlata arvokasta aikaansa.”Ajan arvokkuutta painottava Ford Vignale -konsepti tarkoittaa sitä, ettei Ricard Camarenan tarvitse uhrata harvinaisia, kullanarvoisia hetkiä poikiensa kanssa asioiden hoitamiseen, vaan hän voi rauhassa viedä heidät aamulla kouluun. Lisäksi hän näkee heidät vielä uudelleen päivällisaikaan ennen rientämistään takaisin ravintolaan iltavuoroon. ”Opettelen tosin yhä täydellistä ajanhallintaa”, hän kertoo. ”Siinä apu on aina tervetullutta.”

Pablo Vidal: ” Annan asiakkaille kaiken heidän tarvitsemansa ajan”

Ricard Camarena: ” Opettelen yhä täydellistä ajanhallintaa”

Page 18: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

”Annan asiakkaille tilaa”Andreas Peters rakastaa hiljaisuutta ja tilaa. Niitä hän haluaa tarjota myös asiakkailleen Autohaus Tobaben -liikkeessä Hampurissa.

”Golfaan mielelläni. En ole siinä kovin hyvä, mutta tärkeintä minulle on

rentoutuminen, luonto ja se, että voin unohtaa muun maailman vähäksi aikaa. Saan siitä energiaa ja inspiraatiota niin yksityiselämääni kuin työhöni Autohaus Tobabenissa Hampurissa. Työnantajani on joustava perheyritys, jossa minulla on ollut ilo työskennellä jo yhdeksän vuoden ajan. Asiakkuuspäällikkönä vastaan Ford Vignale -konseptista.”

”Roolini asiakkuuspäällikkönä sopii minulle erinomaisesti. Siinä on osattava tulkita, mitä asiakas haluaa, ja antaa hänelle tilaa tehdä oma, harkittu päätöksensä. Se kuuluu palveluun, ja minulta se käy luonnostaan. Tyrkyttävät myyntipäälliköt ampuvat itseään jalkaan – asiakas lähtee tyytymättömänä eikä todennäköisesti palaa enää koskaan takaisin. Olin itse äskettäin hankkimassa uusia golfmailoja. Olisin voinut tilata ne helposti Internetistä, mutta sain niin hyviä neuvoja eräästä liikkeestä, että päädyin ostamaan ne sieltä. Tunsin itseni tervetulleeksi.”

”Auton ostaminen on sama juttu. Ford Vignalesta kiinnostuneiden tulisi tuntea itsensä tervetulleiksi Vignale Loungeen. Heidän on voitava ihastella autoa, koskettaa sitä ja kysellä vapaasti heille tärkeitä asioita. Siihen kuluu aikaa, ja minä annan sitä heille.”

”Tässä laatuluokan tuotteessa on niin paljon tarkasteltavaa: materiaalit, värit, mukavuus, tekniset ominaisuudet – vaikka mitä. Asiakkaalta saattaa jäädä jokin yksityiskohta huomaamatta, mutta yhdessä voimme varmistaa, että Ford Vignaleen tutustuminen on elämys.”

Kolme Vignale-asiakkuuspäällikköä kertoo itsestään ja työstään.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg, Saksa

Page 19: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

”Tärkeintä on kunnioitus”Pierre Vitré haluaa nostaa asiakaspalvelun uudelle tasolle. Hän on innostunut myös lentokoneista ja laskuvarjohyppäämisestä.

”Laskuvarjohyppäämisessä parasta on se, kun tuntee olevansa osa tuulta. Se ei ole mitään

yksilöurheilua, vaan tärkeintä on tunteiden ja kokemusten jakaminen muiden kanssa, eikä siihen tarvita edes sanoja. Maan pinnalla tuntuu kuin olisi tehty matkaa yhdessä ikuisesti.”

”Samanlainen vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on syy siihen, miksi pidän niin kovasti työstäni Ford Vignale -asiakkuuspäällikkönä Saint-Ouen-l’Aumônessa Pariisin lähistöllä. Minusta on erittäin palkitsevaa saada tutustua asiakkaisiin ja selvittää heidän mieltymyksensä ja tarpeensa. Yritän aina luoda heille samanlaisen kokemuksen kuin luksushotellissa, jossa henkilökunta ymmärtää pienimmätkin vihjaukset ja tuo esimerkiksi kukkia huoneeseen. Jos se tehdään vilpittömästi, asiakkaat tuntevat itsensä tärkeiksi ja kokevat, että heitä ymmärretään.”

”Pienet eleet tekevät palvelusta henkilökohtaista. Saatan esimerkiksi lähettää asiakkaalle salaa nappaamani valokuvan hetkestä, jolloin he istuivat upouuteen autoonsa ajaakseen pois. Tai vaikkapa ohjelmoida autoradioon musiikkikanavat, joista tiedän asiakkaan pitävän.”

”Tärkeintä on kunnioitus. Meidän pitää kunnioittaa sekä asiakkaan makua että hänen arvokasta aikaansa. Ford Vignale -asiakas saa käyttöönsä monia tasokkaita, aikaa säästäviä palveluja, kuten auton noudon huoltoon ja palauttamisen sieltä. Ajattelen aina, että tarjoamme autonäyttelyyn tulevalle asiakkaalle eräänlaisen ’aikakuplan’. Samalla tavalla leikin kahden poikani kanssa kotona: annan heille kahdenkeskistä aikaa, jota mikään muu ei saa häiritä.”

VIGNALE-KOKEMUS

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône,Ranska

Page 20: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

”Solmin langat yhteen”Kahden lapsen kiireinen isä, innokas lumilautailija ja Vignale-asiakkuuspäällikkö Stacey Connelly tietää, miten arvokasta on säästää asiakkaiden aikaa.

”Minulla on kotona energiaa pursuavat 10- ja 6-vuotiaat lapset. Harrastan myös

ahkerasti matkailua ja lumilautailua, ja suhtaudun yhtä intohimoisesti työhöni Vignale-asiakkuuspäällikkönä. On siis helppo ymmärtää, miksi arvostan hyvää ajanhallintaa.”

”Minulle on tärkeää, ettei asiakkaiden aika kulu hukkaan. Huoltopuolella se hoituu kotikäynneillä, mutta minun täytyy myös luoda suhde asiakkaisiini ja tutustua heidän tilanteeseensa ja toiveisiinsa. Kun minä toimin yhteyshenkilönä, heidän ei tarvitse selittää samoja asioita kolmeen kertaan, vaan minä solmin langat yhteen. Näin palvelu ja ajansäästö kulkevat käsi kädessä.”

”Haluan pysyä ajan tasalla muotoilun ja tekniikan uusista tuulista. Muun muassa siksi olen niin innoissani Ford Mondeo Vignalesta. Sen uudet linjat, etusäleikkö, ohjaamo ja koko tyyli ovat viimeisen päälle. Pyrimme tietysti aina tarjoamaan loistavaa asiakaspalvelua, mutta Ford Vignalessa omistautuminen ja huomiointi on viety vielä askelta pidemmälle. Tarjoamme asiakkaiden yksilöllisiin ongelmiin räätälöityjä ratkaisuja.”

”Olen asunut Barnsleyssa Pohjois-Englannissa koko ikäni ja tiedän, että huippuluokan asiakaspalveluun ei tarvita mitään luksuspuitteita. Kun lähden kahden koirani kanssa iltakävelylle ja poikkean matkalla oluelle paikalliseen pubiin, pubinpitäjä huomaa jo ikkunasta minun tallustelevan sinnepäin, laittaa tuopillisen lempioluttani tiskille ja odottelee meitä koirankeksit valmiina. Niinä hetkinä tunnen olevani maailman tärkein asiakas. Saman tunteen haluan välittää myös Ford Vignale -asiakkaille.”

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsley,Iso-Britannia

Page 21: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

”Laitamme pisteen i:n päälle”

Ford Vignale -asiakkaille on tarjolla lukuisia erikoispalveluja, muun muassa Ford Vignale One Call -puhelinpalvelu. Sen nimetty tukitiimi vastaa kyselyihin ja hoitaa ongelmatilanteita ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Palvelu on kaikkien Ford Vignale -asiakkaiden käytettävissä 21 markkina-alueella Euroopassa.

Christian Gondek on Ford Vignale One Call -puhelinpalvelupäällikkö Saksasta ja työskennellyt Fordin palveluksessa 11 vuotta. ”Ford Vignale on ennen kaikkea laatuauto, joten haluamme tarjota myös ensiluokkaista palvelua. Ford Vignale One Call -palvelu on ainutlaatuinen autonvalmistajien keskuudessa. Asiantuntevat neuvojamme tavoittaa yhdestä puhelinnumerosta ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Kaikilla tiimin jäsenillä on liikealan tai tekniikan koulutus ja kokemusta asiakaspalvelusta. Arvostamme aidosti Vignale-asiakkaiden yhteydenottoja ja haluamme täyttää heidän tarpeensa sekä tarjota heille loistavan asiakaskokemuksen. Annamme esimerkiksi autoneuvontaa, varaamme koeajoja ja tarjoamme huoltoapua. Voimme myös järjestää käynnin FordStore-liikkeeseen – emme siis anna asiakkaalle liikkeen puhelinnumeroa vaan varaamme ajan tapaamiseen silloin kun asiakkaalle parhaiten sopii. Toisin sanoen laitamme pisteen i:n päälle.”

Florence Jazé on Ford Vignale One Call -puhelinpalvelupäällikkö Ranskasta ja työskennellyt Fordin palveluksessa neljä vuotta. ”Minusta tämä on jännittävä projekti. Ford Vignale One Call -puhelinpalvelu käynnistettiin Ford Vignalen lanseerauksen yhteydessä. Olemme viime kuukausien ajan viimeistelleet prosesseja ja projektin eri tasoja. Päätavoitteenamme on saada Ford Vignale -asiakkaat tyytyväisiksi ja täyttää heidän toiveensa. Asiakkaamme ovat usein kiireisiä ihmisiä, joilla ei ole aikaa tuhlattavaksi, joten me helpotamme heidän elämäänsä. Kun asiakas soittaa Ford Vignale One Call -palveluun, sama neuvoja hoitaa koko asian loppuun asti mahdollisimman pian, kunnes asiakas on tyytyväinen. Pyrimme henkilökohtaiseen palveluun: Ford Vignale -asiakas oppii tuntemaan linjan toisessa päässä olevan henkilön, eikä häntä pallotella luukulta toiselle. Tarvittaessa Ford Vignale One Call -neuvoja saa nopeasti yhteyden asiakkaan omaan Ford Vignale -asiakkuuspäällikköön, joka voi auttaa asian ratkaisemisessa. Ihannetapauksessa puheluita ei tule kovin paljon – sehän kertoisi, että Ford Vignale -asiakkaat ovat tyytyväisiä! Tarvittaessa olemme kuitenkin valmiit tarjoamaan parasta mahdollista palvelua ja tiheää yhteydenpitoa.”

VIGNALE-KOKEMUS

Page 22: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Taitoa ja tyyliä Charlize Theron

Kesällä 40 vuotta täyttänyt Charlize Theron on Mad Max: Fury Road -elokuvan kalju, rohkea ja raivoisa Furiosa. Moneen kertaan palkittu näyttelijä ei pelkää vanhenemista: ”Antaa tulla, mitä tuleman pitää. Elämäni on todella hyvällä mallilla.”

Charlize Theron aloitti uransa tanssijana ja mallina, mutta hän ei pelkää näyttää

rumalta elokuvissa. Hän lihotti itseään yli 10 kiloa sarjamurhaajarooliinsa elokuvassa Monster – Aileen Wuornos (2003), josta hänet palkittiin parhaan naispääosan Oscarilla. Ja kun hän päätti ajella päänsä kaljuksi raivoisan sotapäällikön Furiosan roolia varten George Millerin ydintuhon jälkeistä maailmaa kuvaavaan Mad Max: Fury Road -toimintaelokuvaan, hän teki sen sähköleikkurilla omin käsin.

”Jotta Furiosa selviäisi hengissä siinä maailmassa, hänen on lähestulkoon unohdettava naiseutensa. Niinpä ajattelin: ’Entä jos ajelisin pääni kaljuksi?’ Ystäväni kävi ostamassa minulle leikkurin ja sanoi: ’Antaa palaa vaan.’ 45 minuutin päästä homma oli tehty, ja lähetimme selfien George Millerille. Hän vastasi: ’Mahtavaa, Furiosa!’”

Rohkeasta teosta oli odottamatonta hyötyä. ”Olin yhtäkkiä joka paikassa 20 minuuttia etuajassa”, Theron nauraa. ”Uskomatonta, miten paljon hiusten laittamiseen menee aikaa!”

SuorasuuEtelä-Afrikasta kotoisin oleva Theron muutti Yhdysvaltoihin luomaan uraa tanssijana ja mallina, mutta polvivamma teki lopun tanssimisesta. Näyttelijäksi hänet ”löysi” muuan agentti, joka sattui olemaan paikalla, kun Theron nosti metelin pankissa, joka ei suostunut lunastamaan hänen äidiltään saamaansa 500 dollarin shekkiä. ”Olen kyllä ystävällinen ja kohtelias, mutta en osaa aina pitää suutani kiinni. Olen rehellinen ja sanon asiat suoraan, ja jotkut ottavat siitä itseensä.”

” Olen oppinut, ettei kannata tehdä liian kauaskantoisia suunnitelmia, koska kohtalo voi yllättää. Niinpä en koskaan suunnittele elämääni yli viideksi vuodeksi eteenpäin”

VIGNALE- HAASTATTEL

Page 24: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Pian agentin listoille päästyään hän sai pienen osan elokuvasta Vaarojen laakso (1996) ja pian sen jälkeen merkittävät roolit elokuvista Paholaisen asianajaja (1997) ja Oman elämänsä sankari (1999). Theron vakiinnutti siis nopeasti paikansa tähtitaivaalla. Häntä pidettiin – ja pidetään yhä – luonnonlahjakkuutena. Ohjaajat ihastelevat hänen itsekuriaan, keskittymiskykyään sekä kohtauksia ja vuoropuhelua koskevia järkeviä ehdotuksiaan. Hän tietää, että näytteleminen ei ole mikään luksusammatti vaan kovaa työtä. Tiimityötä.

Nykyisin kysytty näyttelijä esiintyy välillä ison budjetin elokuvissa, kuten Lumikki ja metsästäjä (2012), toisinaan taas pienemmissä tuotannoissa, esimerkiksi Dark Places (2015) -trillerissä. Viimeksi mainittu on taidedraama naisesta, jonka perhe tapettiin raa'asti hänen ollessaan pieni lapsi. Tapaus koskettaa Theronia hyytävän läheltä: kun hän oli 15-vuotias, hänen äitinsä ampui itsepuolustukseksi kuolettavasti hänen väkivaltaista isäänsä.

”Dark Places käsittelee sitä, miten trauma muuttaa lasta. Minulla oli nuoruudessani erittäin traumaattinen kokemus, mutta se ei ole jäänyt vainoamaan minua. Äitini johdatti minut surun, järkytyksen ja vihan läpi ja esti minua uhriutumasta. Hän opetti minut vahvaksi. Ennen kaikkea opin isäni kuolemasta sen, että elämä on lyhyt, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Olen oppinut, ettei kannata tehdä liian kauaskantoisia suunnitelmia, koska kohtalo voi yllättää. Niinpä en koskaan suunnittele elämääni yli viideksi vuodeksi eteenpäin.”

AktivistiTheron ei todellakaan suunnitellut rakastumista 15 vuotta vanhempaan Sean Penniin, joka ohjasi häntä äskettäin The Last Face -elokuvassa. ”Olimme tunteneet toisemme jo 18 vuotta, ennen kuin romantiikka tuli mukaan kuvioihin. Olimme vain erittäin hyviä ystäviä, joten se tapahtui aivan yllättäen. Etenimme hitaasti, ettemme vaarantaisi ystävyyttämme.” Pari erosi keväällä ja palasi aiempaan, 18 vuotta kestäneeseen tilaan: erittäin hyviksi ystäviksi.

Charlize on myös onnellinen äiti, joka adoptoi Jackson-pojan vuonna 2012. ”Vasta äitinä tietää, miten paljon rakkautta voi tuntea toista kohtaan. Nyt elämäni on tasapainottelemista uran ja äitinä olemisen välillä.”

Näyttelijänuran ja äitiyden lisäksi Theron on myös aktivisti, joka parantaa maailmaa monilla hyväntekeväisyyshankkeillaan. Vuonna 2007 hän perusti Charlize Theron Outreach -projektin, joka tukee afrikkalaista nuorisoa HIV:n ja aidsin vastaisessa työssä. Vuotta myöhemmin YK:n pääsihteeri Ban-Ki-Moon nimitti hänet YK:n rauhanlähettilääksi omistautuneesta työstään Etelä-Afrikan naisten ja lasten elämänlaadun parantamiseksi sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Lisäksi Theron on eläinoikeusjärjestö PETAn aktiivijäsen, ja hän on osallistunut turkistenvastaiseen kampanjaan. Hän on myös osallistunut aborttioikeutta puolustaville marsseille ja tukee sukupuolineutraalia avioliittoa. Theron on julistanut, ettei hän suostu menemään naimisiin,

Charlize Theron ja Sean Penn ovat olleet ystäviä 18 vuoden ajan. Theron oli mukana Pennin ohjaamassa elokuvassa The Last Face. He olivat pariskunta puolentoista vuoden ajan.

Page 25: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

ennen kuin sukupuolineutraali avioliitto laillistetaan kaikkialla Yhdysvalloissa.

Theron täytti elokuussa 40 vuotta, mutta se ei häntä huoleta, vaikka Hollywoodissa vallitsevatkin luutuneet käsitykset naisnäyttelijöiden parasta ennen -päivämäärästä. ”Nuorilla on enemmän markkina-arvoa. Mutta ikääntyessä kasvot ja keho muuttuvat. Se on elämää, joten antaa tulla, mitä tuleman pitää.”

Theron ei tosin joudu odottelemaan elokuvarooleja vielä 40-vuotiaanakaan, sillä hän näyttelee jälleen pahan Ravennan roolin Lumikki ja metsästäjä -elokuvan jatko-osassa The Huntsman. The Last Face -elokuvassa Theron näyttelee Afrikassa toimivan kansainvälisen avustusjärjestön johtajaa, joka sotkeutuu poliittiseen ja yhteiskunnalliseen vallankumoukseen. Ensi vuonna hän on mukana draamaelokuvassa Brain on Fire, joka kertoo nuoren naisen suistumisesta mielisairauden syövereihin. Theronilla on takanaan yli 40 elokuvaa, joten hän selvästikin pystyy näyttelemään millaisissa rooleissa tahansa.

Theron osaa arvostaa aikaansa. Kurinalaisena ihmisenä hän laatii itselleen päivä-, viikko- ja kuukausiaikatauluja ja jakaa huomionsa lapsensa, näyttelijäntyön ja hyväntekeväisyyden kesken. Muutamana väliin jäävänä vapaatuntinaan näyttelijä lähtee ajelulle Harley Davidsonillaan.

CHARLIZE THERON: ENNEN, NYT JA TULEVAISUUDESSA

Monster – Aileen Wuornos (2003)Theron voitti ansaitusti Oscarin ja Golden Globe -palkinnon hyytävästä roolistaan sarjamurhaaja Aileen Wuornosina, joka sai kuolemantuomion murhattuaan seitsemän miestä. Elokuva perustui tositapahtumiin. North Country (2005)Theron oli jälleen Oscar- ja Golden Globe -ehdokkaana roolistaan kaivostyöläisenä, joka voitti Yhdysvaltain ensimmäisen seksuaalisen ahdistelutapauksen oikeudessa. Kiitelty elokuva perustui tositapahtumiin.

The Huntsman (2016)Theron palaa valkokankaalle pahana Ravennana Grimmin veljesten kuuluisaan satuun perustuvan menestyneen Lumikki ja metsästäjä -elokuvan (2012) jatko-osassa.

Brain on Fire (2016)Tämäkin elokuva perustuu tositarinaan, jossa nuoren naisen mielenterveys luhistuu nopeasti.Charlize Theron omistaa elokuvan oikeudet ja toimii sen tuottajana.

MONSTER – AILEEN WUORNOS

NORTH COUNTRY

THE HUNTSMAN

Page 26: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

Itseohjautuva auto on pian todellisuutta. Ford on siirtymässä viimeisiin kehitysvaiheisiin Piilaakson sydämessä Palo Altossa sijaitsevassa tutkimus- ja innovaatiokeskuksessaan. Miten tulevaisuuden auto, joka ohjaa, navigoi, jarruttaa ja kiihdyttää ilman kuljettajan toimia, muuttaa liikkumista?

OHJATA VAI EI – KAS SIINÄ PULMA

Page 27: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

Ford julkisti viime tammikuussa osana Ford Smart Mobility -ohjelmaa suunnitelmansa

yhteydenpitoon, liikkumiseen, asiakaskokemuk-seen, big dataan ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien innovaatioiden kehittämisestä. Nämä tekijät liittyvät kiinteästi toisiinsa ja ovat yhtä tärkeitä, mutta mielikuvitusta lietsoo erityisesti itseohjautuva auto. Robottiautoja on aiemmin nähty sci-fi-elokuvissa, mutta pian ne ovat todellisuutta – itseohjautuvat autot, jotka kuljettavat matkustajat määränpäähän nopeasti, turvallisesti ja mukavasti.

2020Fordin toimitusjohtaja Mark Fields julisti aiemmin tänä vuonna, että ensimmäinen itseohjautuva auto nähtäneen tien päällä jo vuonna 2020. Sen jälkeen on odotettava vielä vuosiin 2035–2040 asti tekniikan ja lainsäädännön kehittymistä siihen pisteeseen, että auton omistaja voi vaikkapa ottaa nokoset autossaan määränpäähän asti. Fordilla on tarvittava asiantuntemus ja tekniikka ensimmäisen täysin automaattisen ajoneuvon kehittämiseksi, sillä onhan yhtiöllä nykyisinkin liikenteessä puoliksi itseohjautuvia ajoneuvoja. Yhtiön päätarkoituksena ei ole kuitenkaan pyrkiä ensimmäiseksi tässä asiassa hinnalla millä hyvänsä. ”Saatamme saada siinä ajassa kehitetyksi täysin itseohjautuvan ajoneuvon tai sitten emme. Periaatteemme mukaisesti innovaatioiden on nimittäin tultava kaikkien ulottuville, ei pelkästään luksusautojen ostajien”, Fields sanoo.

TutkimusHeti Smart Mobility -ohjelman julkistuksen jälkeen Ford avasi huipputekniikan maailman sydämeen eli Piilaakson Palo Altoon tutkimuskeskuksen, jonka päätavoitteena on innovaatioiden edistäminen. Se on yksi Piilaakson suurimmista autotekniikan tutkimuskeskuksista, jossa tehdään Ford Smart Mobility -ohjelman avainteemoihin liittyvää tutkimusta 125 tutkijan, insinöörin ja tiedemiehen voimin. Itseohjautuvien autojen tutkimuksessa Ford tekee yhteistyötä myös Palo

FORDIN TUTKIMUS- JA INNOVAATIOKESKUS

Fordin äskettäin avaama tutkimus- ja innovaatiokeskus toimii avoimessa ja tiiviissä yhteistyössä Stanfordin yliopiston tekniikkaosaston kanssa. Testausta johtaa osaston mekaanisen suunnittelun professori Chris Gerdes, jonka suhtautuminen automaattisten ajoneuvojen testaukseen on kaukana varovaisesta – hän on Fordin tapaan vakaasti sitä mieltä, että testauksessa on mentävä äärirajoille. Hän on jo osoittanut, että automatisoitu auto voi pärjätä kilparadalla jopa koulutetulle kilpa-ajajalle. Gerdesin laboratoriossa autojen turvallisuutta kehitetään tekemällä parannuksia itse autoon tai kuljettajan ajotaitoihin. Myös ajoreittien suunnittelu- ja ennakointialgoritmit ovat kehitteillä.

TULEVAISUUDEN TEKNIIKKAA

OHJATA VAI EI – KAS SIINÄ PULMA

Itseohjautuva auto lähettää ja vastaanottaa jatkuvasti tietoja sitä ympäröivän maailman tapahtumista antureiden kautta.

Page 28: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

Altossa sijaitsevan maailmankuulun Stanfordin yliopiston kanssa. Ford toimittaa yliopiston insinööreille itseohjautuvan Fusion Hybrid -tutkimusauton seuraavaa testivaihetta varten.

Turvallinen ja tehokasItseohjautuva auto parantaa matkustajaturvallisuutta merkittävästi. Kun autot ovat yhteydessä toisiinsa, tietävät toistensa tarkan sijainnin sekä pystyvät lukemaan

tieolosuhteita ja liikennetilanteita, onnettomuudet ovat epätodennäköisiä. Tienkäyttökin on tehokkaampaa: itseohjautuvat autot voivat ajaa turvallisesti lähempänä toisiaan kuin ihmisten ohjauksessa. Niinpä tien koko pinta-ala voidaan hyödyntää, jolloin ruuhkat vähenevät. Kaupunkien keskusta-alueiden liikennesumat jäävät historiaan, ja kun tien päällä kuluu vähemmän aikaa, energiankulutuskin pienenee.

Johtavan Morgan Stanley -investointipankin tutkimusosaston analyytikko Ravi Shankerin mukaan itseohjautuvat autot tuovat käytännön etujen lisäksi globaalisti jopa 5,6 biljoonan dollarin vuotuiset säästöt. Näin huikea summa on oiva osoitus itseohjautuvien autojen hyödyllisyydestä.

Autoissa on jo nykyään monia teknisiä ominaisuuksia, jotka usein liitetään tulevaisuuden itseohjautuvaan autoon. Autossasi saattaa hyvinkin olla mukautuva vakionopeudensäädin, joka tarkkailee edellä ajavien autojen nopeutta ja liikettä ja joka hidastaa tai kiihdyttää vauhtia automaattisesti tilanteen mukaan. Myös automaattiohjaus on jo nykypäivää, ja Ford on ensimmäisten joukossa ottanut käyttöön aktiiviset pysäköintiavustimet. Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä puolestaan tunnistaa nopeusrajoitusmerkit ja varoittaa kuljettajaa

Järjestelmä laskee tarvittavan jarrutustehon ja tarvittaessa auto myös jarruttaa automaattisesti.Tulevaisuuden itseohjautuva auto tarvitsee antureita, jotka toimivat sen "silminä". Jotkin Ford-mallit – esimerkiksi Focus, Mondeo ja tuleva Edge – sisältävät jo kuolleen kulman varoitusjärjestelmän (BLIS), joka varoittaa kuljettajaa, jos toinen ajoneuvo lähestyy kuolleesta kulmasta. Erillinen risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä varoittaa risteävästä liiketeestä, kun kuljettaja on peruuttamassa pois parkkiruudusta.

ylinopeudesta tarvittaessa. Monissa autoissa on myös kaistanpitoavustin, joka ehkäisee väärälle kaistalle ajautumista. Pienillä nopeuksilla

ajettaessa toimiva Active City Stop -järjestelmä perustuu auton etuosassa oleviin antureihin, jotka havaitsevat auton edessä olevat esteet.

TULEVAISUUS ON TÄSSÄ

1 2 3 40 mph70 mph 65 km/h110 km/h

Kaistanpitoavustin

Mukautuva vakionopeudensäädin

Page 29: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

‘ Harmonia on tärkein tavoitteemme’

Ford Vignalessa yhdistyvät aito käsityö ja uusin teknologia. Sonja Vandenberk, Euroopan Fordin väreistä ja materiaaleista vastaava pääsuunnittelija kertoo konseptin taustoista.

Sonja Vandenberk ammentaa inspiraatiota kaikesta näkemästään. Hänen huomionsa kiinnittyy mielenkiintoisiin esineisiin ja kohteisiin, ja hän haluaa tietää, kuinka ne on tehty ja kuinka ne toimivat – ja kuinka hän voisi hyödyntää niiden herättämiä ideoita työssään Euroopan Fordin väreistä ja materiaaleista vastaavana pääsuunnittelijana.

Sonja on kotoisin Belgian Flandersista. Visuaaliset taipumukset hän on perinyt todennäköisesti valokuvaaja-isältään. Sonja on pienestä pitäen suunnitellut, luonnostellut ja

tehnyt erilaisia esineitä. ”Kun näin esimerkiksi kiehtovan lelun, en suinkaan halunnut saada sitä vaan tehdä sellaisen itse. Ja niin teinkin. Olen hyvin varhaisesta lapsuudesta lähtien kehitellyt omat leluni.”

Sonjan menestyksekäs ura suunnittelijana ei tullut yllätyksenä hänen vanhemmilleen tai tutuilleen. Uravalinta ei kuitenkaan ollut hänelle itsestäänselvyys. Monien tyttöjen tapaan hän halusi alun perin eläinlääkäriksi. Hän aloittikin eläinlääketieteen opinnot, mutta pian hän havaitsi sen vääräksi alaksi itselleen.

Seuraavaksi hän vaihtoi psykologiaan ja kiinnostui erityisesti taiteen ja psykologian välisestä suhteesta. ”Sitten se vain valkeni minulle: tämä on minun maailmani, tätä minä haluan tehdä”, hän kertoo. Suunnitteluopintojen päätyttyä Sonja Vandenberk muutti Lontooseen ja sai töitä arkkitehtuurilehden toimittajana. Tämän työn kautta hän sai kuulla Royal College of Arts -yliopistosta, jossa oli tarjolla liikennealan suunnittelun kurssi.

VIGNALE- SUUNNITTELU

Page 32: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

Kuin olohuone”Niin kiinnostuin autoista, ja varsinkin niiden sisustuksesta. Ymmärsin, kuinka tärkeää auton sisätilojen suunnittelu on kuljettajalle ja kuinka paljon aikaa vietämmekään autossa. Sehän on kuin olohuone. Siihen aikaan autojen suunnittelussa tapahtui paljon uutta, ja myös auton sisätiloihin alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Se oli todella hyvä aika suuntautua autoalan suunnittelijaksi, ja alan näkymät ovat edelleen hyvät. Nykykehitys, esimerkiksi itseohjautuvan auton suunnittelu, antaa paljon mahdollisuuksia olohuonemaisen autosisustuksen suunnitteluun.”Sonja ja hänen samalla alalla työskentelevä poikaystävänsä muuttivat Saksaan. Siellä Sonja tapasi kollegoita, jotka olivat erikoistuneet värisuunnitteluun, ja tämä osa-alue herätti hänen mielenkiintonsa. Kun hänelle tarjottiin suunnittelijan työtä Euroopan Fordilla, hän suostui heti.

Auton suunnittelu on ryhmätyötä. ”Se on tämän alan ykkössääntö: sooloilu ei käy päinsä, vaan tämä on sataprosenttisesti tiimityötä. Omia ideoitaan voi tuoda esiin yhteisissä aivoriihissä, joissa myös haastamme toisemme: yksi esittää idean, toinen lisää siihen jotain, kolmas ehdottaa, että entäs jos tehtäisiinkin näin... Tämä yhteinen inspiraatioiden pyörittely on parasta työssäni.”

Suunnittelua unissakinSonja jatkaa: ”Euroopan Fordilla tunsin heti tulleeni oikeaan paikkaan. Työtovereinani on erinomaisia suunnittelijoita, ja mikä tärkeintä, työilmapiiri on loistava. Suunnittelijalle ilmapiiri on hyvin tärkeä tekijä, ja täällä ilmapiiri on hyvin avoin. Suunnittelijat miettivät hankkeitaan ensimmäiseksi herätessään ja viimeiseksi nukahtaessaan – he suunnittelevat unissaankin. Minun täytyy usein suorastaan muistuttaa itselleni, että on aika lähteä kotiin, työpäivä on päättynyt.”

Lokakuussa 2013 Vandenberk nimettiin Euroopan Fordin väreistä ja materiaaleista vastaavaksi pääsuunnittelijaksi, ja pian tämän jälkeen hän sai työn alle uuden, arvokkaan projektin: Ford Vignalen.

”Ford Vignalen suunnittelu on jatkuvaa tasapainon hakemista, täydellisten yksityiskohtien luomista ja sopivimpien materiaalien etsimistä. Ydinkysymys on: Kuinka voimme yllättää asiakkaamme? Tiimimme etsii jatkuvasti uutta, kokeilee, testaa ja pyörittelee uusia ideoita.” Tällaisen prosessin tuloksena löytyi myös kuusikulmio, jota alun perin käytettiin verhoilussa, mutta josta sittemmin tuli Ford Vignalen tunnusmerkki. ”Ryhdyimme piirtämään ja luonnostelemaan. Ensin kokeilimme perinteistä vinoneliön muotoa. Sitten jalostimme sitä ja päädyimme kuusikulmioon. Sitä vielä venytettiin vähän, ja lopulta se alkoi elää omaa elämäänsä.””Ford Vignale on kokemus, kuin seikkailu. Ford Vignale vetoaa kaikkiin aisteihin. Käsityö – tikkaukset, linjat, materiaalit – on tärkeässä roolissa. Mutta ennen kaikkea Ford Vignalen on tarkoitus herättää tunne harmoniasta, katsoi sitä sitten ulkoa tai sisältä käsin. Harmonia on tärkein tavoitteemme suunnittelijoina”, Sonja kiteyttää.

Glamouria Väri- ja maalivalinnalla on suuri merkitys harmonian kannalta. Vandenberk on erityisen ylpeä Vignale Nocciola -väristä. ”Vignalen värien tulee korostaa yksityiskohtia ja tuoda esiin sitä huolellista työtä, jota auton eteen on tehty, ja Vignale Nocciola täyttää juuri nämä tavoitteet. Se korostaa täydellisesti auton nyansseja ja muotoja ja antaa kromille upean kiillon. Maaliin on sekoitettu kiillemineraalia erityisessä prosessissa. Tuloksena on mahtava hehku, joka tuo auton olemukseen glamouria.” Yksi innoitusta, harmoniaa ja yllätyksellisyyttä luova elementti on käsityö. ”Luomme aivan uuden käsityön konseptin yhdistämällä siihen uusinta teknologiaa”, Sonja kertoo. ”Esimerkiksi tikkaukset on tehty tietokoneohjatusti täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi, mutta silti kuljettajalle tulee tunne, että hän on perinteisten, käsin tehtyjen materiaalien ympäröimä – vastaava tunne kuin käsintehdyn laukun tai kellonrannekkeen pehmeän nahan kosketuksesta. Tätä kaikkea on Ford Vignale: aidon käsityön upeaa tuntua, parhaita materiaaleja ja uusinta teknologiaa.”

”Vignale on kaikkea tätä:

aidon käsityön upeaa tuntua,

parhaita materiaaleja ja

uusinta teknologiaa”

Page 33: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

MaaliHienostunut Vignale Nocciola -metalliväri on saatavilla vain Ford Vignale -malleihin. Värin nimi viittaa merkin alkuperään: ”nocciola” tarkoittaa italiaksi hasselpähkinää. Kaikissa Ford Vignale -autoissa on metalliväri, jota on tehostettu lisäkiiltoa ja ylellistä ulkonäköä antavalla erikoiskäsittelyllä.

IstuimetIstuimet heijastelevat vuosisatoja vanhaa, perinteistä nahkan käsittelyn ammattitaitoa sekä laatua, jota yleensä odotetaan huippulaadukkailta käsilaukuilta, kuten Chanel- ja Ferragamo-tuotteilta.Jokaisen istuimen verhoilu on räätälintyönä tehty. Erityisten, tikattujen selkänojien smokkitikkaus antaa ylellisen laatuvaikutelman.

NahkaTarkkaan valikoitu nahka on pehmeän tuntuista, ylellisen näköistä ja käytössä miellyttävää. Ford valitsi ylellisen Windsor-pintanahkan, josta tarkassa seulontaprosessissa valikoidaan vain parhaat vuodat. Luonnollisten jälkien määrä pyritään minimoimaan, jotta itse nahan kauneus pääsee oikeuksiinsa.Laadukas pintanahka tehdään vuodan ylimmästä kerroksesta, jossa karvasolut ovat vielä näkyvissä. Kevyen käsittelyn tuloksena vuodat saavat tasaisen, puolianiniilimaisen pinnan, joka näyttää ylelliseltä mutta luonnolliselta ja täyttää Fordin tiukat kestävyysvaatimukset.Erityisen pehmeän ja ylellisen kosketustuntuman aikaansaamiseksi nahalle tehdään vielä lisäkäsittelyjä.

Tätä laadukasta nahkaa käytetään sellaisissakin paikoissa, joita ei niin usein nähdä tai kosketeta. Ford Vignalen istuimiin käytetäänkin 110 % enemmän nahkaa kuin useimpiin muihin autonistuimiin. Kojelautaan on valittu harmonista ja eleganttia vaikutelmaa luova nahka. Vignalen tiukat vaatimukset täyttävät vuodat toimitetaan leikkaamoon, missä huippuosaajien tiimi työstää ne tarkalleen halutun paksuisiksi. Yksi prosessin tärkeimmistä vaiheista on viimeisteltyjen tuotteiden prässäys, jonka ansiosta auringonvalolle altistuvat osat säilyvät haalistumattomina.

KuusikulmiokuviointiAinutlaatuiset kuusikulmiotikkaukset vaativat erinomaista teknistä osaamista. Rei'itykset ja tikkaukset sulautuvat saumattomasti yhteen joka istuimen selkäosassa. Näin tarkkaan työhön pystyvät vain erittäin kokeneet ja taitavat ammattilaiset.

Vignale-käsityö – kohokohtia

Page 34: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

Arkkitehdit ja suunnittelijat kautta maailman ylistävät sveitsiläisen Peter Zumthorin käsityötaitoja, valtaisaa tietämystä materiaaleista ja niiden ominaisuuksista sekä luovaa materiaalien käyttöä. Tämä käsityön ja materiaalien erikoisosaaja on innoittanut myös Ford Vignalen suunnittelijoita.

Materiaalimestari

Kunsthaus Bregenz, Itävalta

Page 35: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Zumthorin näkemys omasta arkkitehtuuristaan – ja arkkitehtuurin

ihanteista ylipäänsä – on yksinkertainen ja maanläheinen: ”Aloitan rakennuksen suunnittelun aina materiaalista. Siitä arkkitehtuurissa mielestäni on kyse. Ei paperista tai muodoista vaan tilasta ja materiaalista.”Zumthor on aina suhtautunut arkkitehtuuriin virkistävän mutkattomasti. Toimittajat ja tutkijat ovat turhaan yrittäneet liittää hänen töihinsä abstrakteja, intellektuelleja viitteitä. Tämä asenne juontanee juurensa hänen taustaansa. Hän on säilyttänyt vahvan siteen kotiseutuunsa Graubünden-kantoniin. Zumthor

aloitti uransa puusepän oppipoikana, ja vaikka hän on sittemmin noussut maailmanmaineeseen, hänen noin 30 henkeä työllistävä studionsa on edelleen pienessä sveitsiläisessä Haldensteinin kylässä, jonka virallinen väkiluku on 1 001. Yksi tämän päivän merkittävimmistä arkkitehdeista on hyvin nöyrä ja vaatimaton mies – joka kylläkin seisoo jämäkästi näkemystensä takana.Zumthor on vahvasti sitä mieltä, että arkkitehtuuri vetoaa ihmisen tunteisiin. Näin ollen rakennuksia ei kuulu tarkastella tieteen vaan tunteen kautta. Monet hänen ylistetyimmistä rakennuksistaan sijaitsevatkin

hänen kotiseuduillaan Sveitsissä, ja ne on suunniteltu täyttämään tärkeää tehtävää yhteisöissään. Tällaisia rakennuksia ovat esimerkiksi Churwaldenin peruskoulu, kantonin pääkaupungissa Churissa sijaitseva vanhainkoti, Churin taidemuseo sekä Sumvitgin vuoristokylässä sijaitseva upean vähäeleinen Pyhän Benedictuksen kappeli, joka rakennettiin lumivyöryssä tuhoutuneen vanhan kappelin tilalle. Kaikki nämä rakennukset ovat herättäneet arkkitehtipiireissä suurta ihastusta, mutta Zumthorille on tärkeintä, että ne tuottavat iloa käyttäjilleen.

Materiaalimestari

VIGNALE- IKONI

Hannover Expo, Saksa

Page 36: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Pyhän Benedictuksen kappeli, Sveitsi

Page 37: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Teeskentelemätöntä herkkyyttä Uransa alussa Zumthor työskenteli konservaattoriarkkitehtina Sveitsin paikallishallinnossa, ja hänen työhönsä kuului historiallisten monumenttien konservointi. Monet uskovat, että hänen syvällinen rakenteiden tuntemuksensa ja herkkä vainunsa rakennusmateriaalien suhteen on kehittynyt juuri tässä työssä. Joka tapauksessa nämä ominaisuudet ovat edelleen hänelle tunnusomaisia, ja ne näkyvät myös hänen tuoreimmissa töissään, kuten Norjan Allmannajuvetin sinkkikaivosmuseossa. Allmannajuvet on syrjäinen, metsäinen laakso Storelva-joen varrella. Alueella toimi 1800-luvun loppupuolella suuri sinkkikaivos, ja nykyään siellä sijaitsee aluemuseon sivutoimipiste. Zumthorin suunnittelemassa museokokonaisuudessa esiintyy ainakin kolme hänelle tyypillistä elementtiä: Siitä huokuu paikallishistorian kunnioitus – kaivos oli tärkeä osa seudun teollisuushistoriaa. Se on teeskentelemättömän käytännöllinen ja tuo kaivosalueen suuren yleisön saavutettaviin.

”En pelkästään ajattele

paikkaa vaan käyn myös

siellä. Se on fyysinen

kokemus.”

Lisäksi se kunnioittaa myös ympäristöään: esimerkiksi aaltopeltikatot istuvat saumattomasti laakson rosoiseen maisemaan. Se on jälleen yksi esimerkki yksinkertaisesta, läpinäkyvästä kauneudesta.

Fyysinen kokemusKoska Zumthor suhtautuu arkkitehtuuriin tunneperäisesti, hän haluaa ehdottomasti tutustua rakennuspaikkaan jo sen suunnitteluvaiheessa. ”En pelkästään ajattele paikkaa vaan myös käyn siellä. Se on fyysinen kokemus.” Hänelle on tärkeää varmistaa, että rakennukset kunnioittavat ympäristöään. Yksi esimerkki tämän tavoitteen toteutumisesta on Itävallan Bregenzin Kunsthaus-taidegalleria, lasista ja betonista rakennettu kuutio Bodenjärven rannalla. Arkkitehti itse kuvaa rakennusta näin: ”Ulkoapäin katsottuna se on kuin lamppu. Se imee itseensä taivaan muuttuvat valot ja järven usvan. Se heijastaa valoa ja väriä, päivänvaloa ja säätä, katselukulman mukaan.”

KUKA ON PETER ZUMTHOR?

• Syntynyt 1943 Baselissa, Sveitsissä.• Kaapintekijän poika, ryhtyi puusepän

apulaiseksi 15-vuotiaana. • Opiskeli paikallisessa taidekoulussa,

oli vaihto-oppilaana Pratt Institutessa New Yorkissa.

• Perusti oman arkkitehtitoimiston 1979.

• Sai nopeasti menestystä ja arvokkaita kansainvälisiä toimeksiantoja.

• Pidetään yhtenä nykypäivän suurimmista arkkitehdeista.

• Merkittävimpiä palkintoja esim. Pritzker Prize (2009) ja RIBA Royal -kultamitali (2013).

• On koko uransa ajan luennoinut merkittävissä yliopistoissa kautta maailman, Los Angelesista Müncheniin.

• Università della Svizzera Italiana -yliopiston arkkitehtuuriakatemian professori vuodesta 1996.

Therme Vals, Sveitsi

Page 38: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Huomautus: kuvan konseptiauto ei vastaa täysin lopullista mallia.

Ford S-MAX Vignale esitellään ensi vuonna. Ford Vignale -lehti tarjoaa kuitenkin jo nyt ensikosketuksen uutuuteen: Ford S-MAX Vignale -konseptiauto antaa käsityksen siitä, mitä näyttelyversiolta voi odottaa. Tämä täysleveä ja seitsemänistuiminen auto on paljon enemmän kuin tavallinen tila-auto.

FORD VIGNALESSA KAIKKI ON SUUREMPAA

Ford S-MAX Vignale -konseptiauton ulkomuoto tekee vaikutuksen heti

ensisilmäyksellä. Huomiota herättävän profiilin ja dynaamisen katon kaaren jälkeen katse kiinnittyy erikoiseen, kiiltävän alumiinikehyksen ympäröimään mattakäsiteltyyn etusäleikköön, jossa esiintyy Vignalen tunnusmerkki, kuusikulmio. Muita huomionarvoisia piirteitä auton etuosassa ovat

Eleganssi ennen kaikkea: pitkä, virtaviivainen muotoilu ja hieman alaspäin viettävä kattolinja.

Page 39: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

S-MAX VIGNALE -KONSEPTI

Page 40: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tyylikäs Ford Vignale viestii laadukkaasta viimeistelystä.

Suuntavilkut on integroitu sivupeileihin.

Muotokin sen jo kertoo: Ford S-MAX Vignale -konseptiauto on todellinen urheilullinen tila-auto.

Huomautus: kuvan konseptiauto ei vastaa täysin lopullista mallia.

yksilölliset sumuvalot ja mukautuvat LED-ajovalot. Sivupeileissä on kromikuoret ja integroidut suuntavilkut. Käyttömukavuuden takaamiseksi peilit ovat lämmitettävät, ja niissä on muistitoiminto. Kokonaisuuden viimeistelevät 21-tuumaiset, erikoismaalatut Vignale-kevytmetallivanteet.

Nykyaikaista ylellisyyttä Kurkista sisään: seitsemän paikkaa kolmessa rivissä ja paljon tilaa. Ford S-MAX Vignale -konseptiauto on tosiaankin käytännöllinen kulkuväline, mutta tämän lisäksi se luo ylellisen vaikutelman. Tyylikäs verhoilu kuusikulmioku-vioineen sekä lukuisat harkitut kromi- ja nahkayksityiskohdat viestivät hyvästä mausta. Jopa matot huokuvat ylellisyyttä.Ylellisyyden tuntua lisäävät ainutlaatuisesti tikatut, pehmeät Ford Vignale -nahkaistuimet. Kuljettajan istuimessa on 10 eri säätömahdollisuutta ja muistitoiminto. Ilmastoidut istuimet on viimeistelty erityisen hengittäviksi niin, että ne eivät hiosta kuumimpinakaan kesäpäivinä. Talviajossa puolestaan istuimen lämmitys varmistaa ajomukavuuden. Kaikkialla näkyvä teknologia tarjoaa edistyksellisiä toimintoja, kuten yhteyden autosta toiseen. Tablet-laitteen telakointiasemat on sijoitettu istuinten

Page 41: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

” Ford S-MAX Vignale -konsepti on käytännöllinen kulkuväline, joka huokuu ylellisyyttä.”

Page 42: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Yksityiskohdat ja värit heijastelevat huonekalusuunnittelun, kuten laatusohvien, viimeisimpiä trendejä. Tämä tarkoittaa käsinommeltua, himmeäkiiltoista nahkaa ja virtaviivaisen modernia muotoilua. Ammattitaito näkyy auton jokaisessa osassa.”

Page 43: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Huo

mau

tus:

kuva

n ko

nsep

tiaut

o ei

vas

taa

täys

in lo

pulli

sta

mal

lia.

selkänojiin suoraan toisen rivin matkustajien eteen, ja älykäs ja joustava istuinkonsepti takaa, että matkustajilla on mahdollisimman paljon tilaa.

Viimeisimmät trenditUusimpien muotivirtausten mukaan sisätilojen tummat sävyt täydentävät vaaleaa ulkoasua. Yksityiskohdat ja värit heijastelevat huonekalusuunnittelun, kuten laatusohvien, viimeisimpiä trendejä. Tämä tarkoittaa käsinommeltua, himmeäkiiltoista nahkaa ja virtaviivaisen modernia muotoilua. Ammattitaito näkyy auton sisätilan jokaisessa osassa. Ohjauspyörän takana ja koko kojelaudassa on käytetty kohokuvioitua alumiinia. Metallirakenteet ovat tyylikäs kontrasti lämpimiä sävyjä vasten, ja keskinäytön yläpuolella olevassa harjatussa paneelissa on

alumiininen Vignale-logo. Matkustamo on kuin oleskelutila – tätä vaikutelmaa tukee erityisesti kojelaudasta tavaratilaan asti ulottuva, yksivärinen nahkaverhoilu.

Kuuntele hiljaisuuttaVoit nauttia Ford S-MAX Vignale -konseptiauton ylellisistä ominaisuuksista lähes täydellisessä hiljaisuudessa. Akustinen lasi sulkee liikenteen äänet ulkopuolelle, ja aktiivinen vastamelujärjestelmä suodattaa moottoriäänet pois. Ford SYNC englanninkielisellä ääniohjauksella kuulee ja ymmärtää komentosi jopa kuiskauksesta. Tämä konseptiauto antaa odotukset korkealle nostavaa esimakua ensi vuonna Euroopan FordStore-liikkeisiin saapuvasta Ford S-Max Vignalen tuotantoversiosta.

Lämpimästi tervetuloa: minimalistinen kojelauta ja keskikonsoli kätkevät sisäänsä valtavasti teknologiaa .

Majesteettista ylellisyyttä: kuusikulmiotikatut erilliset takaistuimet.

Huomautus: kuvan konseptiauto ei vastaa täysin lopullista mallia.

Page 44: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentElokuvaa, muotia, tanssia – ja Ford Vignale

MOVEment on seitsemän lyhytelokuvan sarja, jossa tunnetut muotitalot (kuten Prada, Calvin Klein Collection ja Alexander McQueen), uraauurtavat ohjaajat, kehutut koreografit ja tanssijat pääsevät esittelemään osaamistaan.

MOVEment-projekti esiteltiin tänä keväänä Lontoon Sadler’s Wellsissa, joka on yksi maailman

tunnetuimmista balettinäyttämöistä, ja Ford Vignalessa. VIP-ensi-iltatapahtuma Sadler’s Wellsissa oli myös Ford Mondeo Vignalen julkistamistilaisuus.

MOVEment-konseptin isä on Lontoon kulttuuripiireissä erittäin tunnettu Jefferson Hack, jolle sarja on jo pitkään ollut kunnianhimoinen tavoite. Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa syntynyt Hack tuli Lontooseen opiskelemaan London College of Printing -oppilaitokseen, ja jo 19-vuotiaana hän perusti lehden nimeltä Dazed & Confused (nykyään vain Dazed ). Lehteä tekee Dazed Group, joka julkaisee myös AnOther Magazine -lehteä. Julkaisutoiminta ei kuitenkaan ole Hackin päätoimi, vaan hän keskittyy ennen kaikkea kehittämään uusia ideoita journalismin, elokuvan, valokuvan, television ja digitaalisen median ympärille. Toisin sanoen Jefferson Hack on kuin luova pyörremyrsky, ja MOVEment on hyvä esimerkki hänen hedelmällisistä ideoistaan.

Hankkeen taustalla oli halu saada koreografit ja suunnittelijat tekemään yhteistyötä elokuvan muodossa

ja pohtimaan ihmiskehon suhdetta kameraan. Muotitalot suunnittelivat hanketta varten räätälöityjä asuja. Lopputuloksena oli seitsemän lyhytelokuvaa, joissa ikiaikaiset kumppanit muoti ja tanssi käyvät innostavaa vuoropuhelua. ”Muodin ja tanssin välillä on kautta historian ollut huikea vuorovaikutus, ovathan ne molemmat ihmiskehoon keskittyviä taiteenmuotoja. Halusin luoda tämän päivän videokeskeiseen maailmaan valkokankaalle suunnitellun performanssisarjan, joka yhdistää parhaat puolet muodista, tanssista ja elokuvasta. Osa yhdistelmistä oli sokkotreffejä, osa ennestään tuttuja toisilleen, mutta kaikista tehtiin jotain uutta ja ainutlaatuista”, Hack kuvailee teostaan.

Ford Vignale oli alusta asti yksi MOVEment-projektin yhteistyökumppaneista. Tähän oli hyvä syy: projekti tarjosi täydellisen viitekehyksen laadukkaan suunnittelun ja käsityötaidon ilmaisuun. Juuri nämä elementit ovat keskeisiä sekä Vignalen että MOVEmentin filosofiassa. Tämän yhteistyön lisäksi Ford Vignalella on erityinen rooli yhdessä lyhytelokuvassa, jonka tekijät ovat erittäin arvostettuja taiteilijoita: koreografi Jasmin Vardimon, ohjaaja Matthew Donaldson ja modisti Stephen Jones. Omalaatuisesta, radikaalista tyylistään tunnettu Stephen Jones on jo vuosikymmenten ajan ollut brittien muoti- ja kulttuuri-ikoni ja yksi maailman ylistetyimpiä modisteja. Vuonna 2009 hän kokosi Victoria & Albert Museumiin ”hattuantologian”, joka keräsi ennätysmäiset kävijämäärät. Ford Mondeo Vignale ”näyttelee” sivuosan ja Ford Vignale -suunnittelija Erika Tsubaki tiimeineen osallistui performanssin toteutukseen.

www.anothermag.com/movement

VIGNALE- TAIDE

Page 46: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Perjantai

Bertrams Guldsmeden Hotel

Perillä Tanskalainen joukkoliikenne toimii tehokkaasti. Kastrupin lentokentältä lähtee junia keskustaan viiden minuutin välein, ja matka Nørreport-asemalle kestää 15 minuuttia.

Hotellissa Kööpenhamina on yksi maailman muotoilukeskuksia, ja muotoilun ystävän kannattaa valita majapaikakseen Radisson Blu Royal Hotel. Tämä tasokas, 1950-luvulla rakennettu hotelli on viimeistäkin ruostumattomasta teräksestä tehtyä yksityiskohtaa myöten arkkitehti Arne Jacobsenin kädenjälkeä. www.radissonblu.com

17:00

18:00

Designia kaipaavalle on tarjolla myös keskihintainen vaihtoehto, Bertrams Guldsmeden Hotel osoitteessa Vesterbrogade 107. Se on vähemmän industrialistinen, enemmän hyggeligt – kotoisa, cool ja tanskalaisen zen. www.guldsmedenhotels.com

Vielä edullisempi majapaikka on yksinkertainen mutta tyylikäs Hotel Sct Thomas, joka sijaitsee osoitteessa Frederiksberg Allé 7, ihanteellisessa paikassa trendikkään Vesterbro-alueen ja Værndedamsvej-kadun välissä, ruokaharrastajien Kööpenhaminan ytimessä. www.hotelsctthomas.dk

Ja sitten kaupungille… Pikaisen raikastautumisen jälkeen onkin aperitiivin aika. Vesterbron alueella on paljon muodikkaita baareja, ja siellä käy perjantai-iltaisin melkoinen kuhina. Ihastumme palkitun pienpanimon minimalistiseen Mikkeler Bariin (Viktoriagade 8 B-C) sekä tilavaan Lidkoebiin, jonka tanskalaista designia huokuvaan sisustukseen kuuluvat aidot takat ja ylelliset nahkasohvat.

19:00

48 TUNTIA KÖÖPENHAMINASSA

Kööpenhamina, ”tornien kaupunki”, on kuin luotu minilomakohteeksi. Pienikokoisessa kaupungissa on kulttuuria, ravintoloita, kauppoja, eloisia katuja ja vilkas yöelämä. Loma kannattaa kuitenkin suunnitella huolellisesti, jos haluaa ehtiä toiminnantäyteisenä viikonloppuna myös rentoutua. Nyt mennään!

Page 47: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

KAUPUNKI-KATSAUS

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

...ja illalliselleJokainen foodie tietää Noma-ravintolan ( joka esitellään erikseen sivulla 51), mutta se on vain yksi Kööpenhaminan upeista ruokapaikoista. Esimerkiksi seuraavat kaksi paikallista tunnelmaa huokuvaa ravintolaa ovat käymisen arvoisia:

Kødbyens Fiskebar (Flæsketorvet 100) tarjoaa mahdollisesti kaupungin parasta kala- ja äyriäisruokaa. www.fiskebaren.dk. Peder Oxe (Gråbrødretorv 1) puolestaan on vanhaan, korkeahuoneiseen rakennukseen modernisti sisustettu ravintola, joka tarjoaa perinteistä ruokaa nykyaikaisella otteella. www.pederoxe.dk

21:00

Vielä illan päätteeksi Vaikka pitkän viikon jälkeen voikin väsymys painaa jalkoja, kannattaa kuitenkin katsastaa jokin Kööpenhaminan mahtavista baareista, kuten Salon 39, joka sijaitsee virallisesti katsottuna eri kaupungissa, Frederiksbergissä (Vodroffsvej 39). Tässä rennossa, tunnelmallisessa baarissa kelpaa nauttia viski-cocktail vinyylilevyltä soivaa jazzia kuunnellen. www.salon39.dk

23:00

48 TUNTIA KÖÖPENHAMINASSA

Page 48: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

OstoksilleHyvin nukutun yön jälkeen jaksaa aamupäivän kierrellä kaupoissa. Kööpenhaminassa shoppailu keskittyy merkkituotteisiin. Designer-tason liikkeitä on joka kulmalla, ja löytöjen metsästäminen niistä on oma taiteenlajinsa. Tehokkaan ajankäytön nimissä tämän metsästysretken reitti kannattaa suunnitella niin, että se johtaa jompaankumpaan näistä kuuluisista kohteista: Pakhus 48 (Klubiensvej 22) on pysyvä design-näyttelytila, jossa on esillä klassikkomerkkejä, kuten GRID, Fritz Hansen ja Kvadrat. www.pakhus48.dk Designer Zoo (137 Vesterbrogade). Entiseen makkaratehtaaseen on majoittunut valtaisa määrä huippumerkkien myymälöitä, joissa on tarjolla kaikkea mahdollista huonekaluista keramiikkaan ja neuleisiin. www.dzoo.dk

KahvilleTunti ostoksia (10-11) ja kaksi tuntia kahvittelua. Aamukahvi voi hyvin olla aamupäivän kohokohta!Intohimoisen kahvin ystävän kannattaa suunnata The Coffee Collective -kahvilaan. Eri puolilla kaupunkia on kolme täysin erilaista Coffee

10:00

11:00

Lauantai

Collectivea, joissa kaikissa suhtaudutaan kahvin hankintaan ja valmistukseen todellisella pieteetillä. www.coffeecollective.dk

Lounasta – eli voileipääKööpenhaminassa täytyy tietenkin syödä kuuluisa paikallinen voileipä, smørrebrød. Kansallisgallerian lähellä sijaitseva Aamanns on varma valinta, jos haluaa välttää massaan hukkuvat murkinat ja nauttia herkullisen, modernin version tästä tanskalaisesta klassikosta. www.aamanns.dk

Murhaa ja jännitystä Tanska on nykyään tullut tunnetuksi myös laadukkaista TV-ohjelmista, ja

13:00

14:00

Kööpenhaminassa on mahdollisuus tutustua suosikkisarjojen maisemiin. Lauantai-iltapäivisin on tarjolla kaksi erilaista Nordic Noir Tours -kierrosta, joista toinen keskittyy Vallan linnake -sarjaan ja toinen sarjoihin Rikos ( johon perustuu myös amerikkalaisversio Jälkiä jättämättä) ja Silta. www.nordicnoirtours.com

Maistuisiko cocktail?Pikaisen hotellilla pistäytymisen jälkeen onkin taas cocktail-aika. Paikalliset rakastavat cocktaileja, ainakin niitä tarjoavien paikkojen määrästä päätellen. Cocktailbaarien parhaim-mistoa ovat Granola (Værnedamsvej 5) ja Ruby, vanha kunnon salakapakka, johon johtaa kyltitön ovi osoitteessa Nybrogade 10.

18:30The Coffee Collective

Pakhus 48

Aamanns

Page 49: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Öinen Kööpenhamina

PäivällinenVaihtelua fine diningiin tarjoaa esimerkiksi Burger & Bun (Fælledvej 9), joka tarjoaa Michelin-tähdellä palkitun keittiömestarin tasokkaita hampurilaisia muodikkaassa ympäristössä.

Kuule merenneidon kutsuRentouttavan aterian jälkeen jaksaa taas vaikka tanssia. Kööpenhaminan yökerhotarjonta ei ehkä ole valtaisa, mutta sitäkin laadukkaampi. Teurastamon alueella (Kodbyen) on klubikansalle valinnanvaraa, esimerkiksi tiivistunnelmainen Jolene (www.facebook.com/JoleneBar) tai valtava 850 m2:n KB3, jonka 13-metrinen baaritiski takaa, että palvelu pelaa! www.kb3.dk Underground-henkistä tunnelmaa kaipaavien kannattaa kysyä vinkkejä baareista.

21:00

23:00

Burger & Bun

Page 50: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

Raitista ilmaa Jos ilta on venähtänyt pitkäksi, kannattaa aamu ottaa rauhallisesti. Pitkien unien ja hitaan aamiaisen jälkeen voi nauttia raittiista ilmasta Frederiksbergin hienostoalueen puistoissa. Tällä alueella sijaitsee myös erinomainen Kööpenhaminen eläintarha.

Vielä pitkä lounas Frederiksbergissä kannattaa nauttia myös lounas. Værnedamsvej on ruoanystävien superkatu. Vaihtoehtoisesti voit suunnata Kööpenhaminan suurimmalle ruokatorille Papirøenille (paperisaarelle).

11:00

13:00

KulttuurinälkäänKööpenhaminassa on paljon hienoja museoita. Vastikään remontoitu Den Frie Centre of Contemporary Art on ulkoisilta puitteiltaan yhtä huikea kuin esittelemänsä taide. Vain 15 minuutin kävelymatkan päässä siitä on Østre Anlæg Park, jossa voi ihailla upean uusklassisen rakennuksen tiloissa esiteltävää Hirschsprung-kokoelmaa.

14:00

Onko pakko lähteä? Jos ennen lennon lähtöä on vielä aikaa iltapäivädrinkkiin, sen voi nauttia kauniissa kanavamaisemissa Ved Stranden 10:ssä sijaitsevassa viinibaarissa. Vettä, mielenrauhaa, tyylikkyyttä – Kööpenhamina pähkinänkuoressa. www.vedstranden10.dk

16:30

MAAILMAN VIHREIN?

Ympäristöasioissa Kööpenhaminaa kadehtivat lähes kaikki muut maailman kaupungit. Mikä on sen vihreyden salaisuus?

Kunnianhimoa kaupungilla ainakin riittää. Sen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Siihen mennessä liikekiinteistöjen sähkönkulutuksen täytyy laskea 20 % ja asuinkiinteistöjen 10 %. Lisäksi lämmönkulutuksen täytyy laskea 20 %.

Kyse on myös yleisestä ajatusmaailmasta. Realististen odotusten mukaan Kööpenhaminassa tehdään kymmenen vuoden kuluttua 75 % kaikista siirtymisistä jalan, polkupyörällä tai julkista liikennettä käyttäen. Koska yksityisautoilu on kuitenkin välttämätön osa kaupunkiliikennettä, Kööpenhaminassa pyritään siihen, että 20–30 % kaikista autoista kulkisi biopolttoaineella vuoteen 2025 mennessä.

Kaikkialla läsnä oleva ympäristöystävällisyyden arvostus on iso osa kaupungin viehätysvoimaa. Kadut kuhisevat pyöräilijöitä, ja veden laatu on niin hyvä, että satama-alueiden läheisyydessäkin voi uida. Muista siis ottaa uimapuku mukaan!

Sunnuntai

Den Frie Centre of Contemporary Art -museo

Hirschsprung-kokoelma

Frederiksbergin puutarha

Page 51: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

LEGENDAKSI NOUSSUT NOMA

Onko maailman paras ravintola Kööpenhaminassa? Monet gastronomian asiantuntijat ovat sitä mieltä. Joka tapauksessa Nomassa ateriointi on ainutkertainen elämys. Ravintolan nimi tulee pohjolaa ja ruokaa tarkoittavista tanskan kielen sanoista. Keittiömestari René Redzepi loihtii kansainvälisistä huippuosaajista koostuvan tiiminsä kanssa erikoisia ja eksoottisia mutta ennen kaikkea paikallisia ruokalajeja, kuten etanan muodossa tarjoiltavaa etanamoussea terälehtipesässä sekä juurikkaita sipulituhkalla. Redzepin keittiö muistuttaakin oikeastaan laboratoriota.Maailmankuulujen herkkujen ääreen pääseminen edellyttää kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä ravintolaan on noin puolen vuoden jono.Tutustu ruokalistaan ja päätä itse, onko se odottamisen arvoinen. www.noma.dk Kulkuohjeet? Kysy keneltä tahansa paikalliselta, ja hän osaa aivan varmasti opastaa sinut maailmankuuluun kohteeseen!

René

Red

zepi

, kuv

a Pe

ter B

rinch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

ÄLYKÄS SYKSY

Aika on asia, jota kaikki arvostavat. Sitä ei koskaan voi olla liikaa. Yritykset ja yhteisöt tietävät, että tämän päivän kiihkeätempoisessa, kaupungistuneessa maailmassa kuluttajat arvostavat kaikenlaisia palveluja, jotka lisäävät vapaa-aikaa ja parantavat sen laatua, helpottavat elämää ja tuottavat iloa. Esittelemmekin tässä joitain älykkäitä aikaa säästäviä ja elämänlaatua parantavia tulevaisuuden innovaatioita.

Älyratkaisu älypuhelimeenEtelä-Korean Soulissa tehdään maailman pisimpiä työpäiviä. Supermarket-jätti Tesco on kehittänyt kaupunkiin virtuaalisen ruokakaupan: metroasemilla on julisteisiin kuvattuina tavanomaisia päivittäistavaroita, joilla on kullakin oma QR-koodinsa. Soulilaiset voivat työmatkallaan skannata haluamansa koodit älypuhelimellaan, ja työpäivän päätyttyä ostokset odottavat heitä kotiin toimitettuina.

Uuden järjestelmän koekäyttö kasvatti Tescon verkkokaupan liikevaihtoa 130 %. Nyt järjestelmää laajennetaan muuallekin Etelä-Koreaan, ja sen koekäyttö on suunnitteilla myös muissa suurkaupungeissa, esimerkiksi Lontoossa. Tutkimusten mukaan ihmiset pitävät ”virtuaalisesta” ostosten teosta enemmän kuin verkko-ostoksista, koska siinä on vielä mukana edes jonkinlainen henkilökohtainen aspekti. Kyseessä on siis kaikin tavoin hyödyllinen ratkaisu: aikaa säästävä ja miellyttävä ostokokemus.

Innovaatioilla pyritään lisäämään elämän arvokkainta resurssia.

AJALLA ON VÄLIÄ

Tesc

o S

OU

L 8

:00

Page 54: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Jos siinä ei ole järkeä, älä tee sitäSemcon pääjohtaja, brasilialainen Richard Semler, on tunnettu erilaisesta ajattelutavastaan. Semco pyrkii kaikin keinoin karttamaan ylenmääräistä byrokratiaa, joka hankaloittaa sen työntekijöiden jokapäiväistä työtä – ja elämää. Tähän liittyy myös erilaisia aikaa säästäviä toimenpiteitä, esimerkiksi työmatkojen optimointi: Semcolla on Sao Paulossa useita eri toimipisteitä, ja työntekijät voivat valita niistä sen, johon heidän on helpointa mennä töihin. Tai jos liikenne on jonain päivänä erityisen tukkoista, työn voi tehdä etänä kotoa käsin.

Semco on kehittänyt myös ruuhka-ajan koulutusohjelman. Sen sijaan, että työntekijät jonottaisivat Sao Paulon toivottomissa paluuliikenteen ruuhkissa, Semco tarjoaa heille kahden tunnin luentoja mitä moninaisimmista aiheista, kuten liiketoimintakäytännöistä, astronomiasta tai Espanjan historiasta. Luentojen jälkeen työntekijät pääsevät sujuvasti ajamaan kotiinsa ja pohdiskelemaan samalla oppimaansa.

Kaupunkipyöräilyn pysäyttämätön nousuSuurkaupungeissa kautta maailman pyritään edistämään polkupyörän käyttöä. Tuoreimpien tietojen mukaan 712 eri kaupungissa on tarjolla yleiseen käyttöön tarkoitettuja polkupyöriä, yhteensä noin 800 000 polkupyörää yli 37 000 pisteessä.

Lontoossa tehtiin vuonna 2014 yli 10 miljoonaa siirtymää lainapolkupyö-rällä. Lontoon kaupunki-pyöräohjelmaan kuuluu 10 000 pyörää ja 700 pyöräparkkia. Kaupunkiin

suunnitellaan myös itä–länsi- ja pohjois–etelä-suuntaisia superpyöräteitä. Pariisin Vélib on edelleen maailman suurin kaupunkipyöräjärjestelmä Kiinan ulkopuolella. Tällä hetkellä tarjolla on yksi Vélib-pyörä jokaista 97 pariisilaista kohden, ja kaupunkipyörillä tehtiin peräti 173 miljoonaa siirtymää vuonna 2013.

New Yorkissa yksityisellä Citi Bike -ohjelmalla on vuosittain lähes 100 000 käyttäjää, jotka ajavat noin 35 000 polkupyörämatkaa päivässä. Ohjelma laajenee pian ylä-Manhattanille, Brooklyniin ja kauemmas kaupungin alueelle.

Vélib

Bik

e P

AR

IISI 1

0:0

0

Sao

Paul

oB

RA

SILI

A 18

:00

712 kaupunkia 800 000 polkupyörää37 000 pyöräparkkia

Page 55: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Suurten tietomassojen suuri merkitysBig datan eli suurten tietomassojen analysointi mullistaa yritysten toimintatapoja. Se ei ehkä kuulosta hohdokkaalta, mutta sen tehokas toteuttaminen tuo ihmisten elämään lisää aikaa ja mahdollisuuksia. Esimerkkinä voi käyttää vaikka tavanomaista hankintaketjua. Analytiikkaohjelmiston avulla auton lastausta voidaan tehostaa niin, että kauppojen tavarantoimituksiin tarvitaan 5–10 % vähemmän ajokertoja. Tosiaikainen reittitiedon analysointi puolestaan lyhentää jakeluautojen kulkemia matkoja 10 %, minkä ansiosta säästetään sekä rahaa että ympäristöä. Lisäksi toimitusajat ovat entistä tarkemmin ennakoitavissa, joten kuluttajan ei enää tarvitse olla puolta päivää pois töistä odottamassa uuden pesukoneen saapumista kotiin. Ostoksilla kiertelevä kuluttaja voi saada puhelimeensa tiedon lempimerkkinsä lähimmästä toimipisteestä ja erikoistarjouksen tuotteesta, joka on analytiikka-algoritmin perusteella arvioitu hänen makuunsa ja budjettiinsa sopivaksi. ”Isoveli valvoo”, voivat jotkut ajatella – toiset puolestaan kokevat, että isoveli auttaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että analytiikan vallankumous on vasta alkamassa. Kuka tietää, mitä seuraavaksi onkaan luvassa!

Moderni tapa haalia taksiTaksialan uudet tulokkaat, kuten Uber, ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton ja törmänneet lainsäädännöllisiin hankaluuksiin, mutta onneksi myös perinteiset taksipalvelut kehittyvät ajan mukana. Yksi esimerkki tästä on Hailo-niminen sovellus, joka on saatavilla esimerkiksi Barcelonassa, Lontoossa ja Tokiossa. Sovelluksen ansiosta matkustajan ei enää tarvitse kytätä taksia kadunvarressa sään armoilla, vaan Hailo tilaa taksin kirjautumalla paikalliseen taksien kutsujärjestelmään. Näin se auttaa myös välttämään pimeitä takseja. Kyydin voi maksaa käteisellä tai kortilla, ja kuitin saa sähköpostitse. Yksinkertaista mutta tehokasta.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

TOO

JA T

OK

IO 12

:00

Page 56: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Laaja-alaista ajatteluaMyös Ford kantaa oman kortensa kekoon. Älykäs autonvalmistaja on jo kauan sitten oivaltanut, että nopeatempoista, monimutkaista elämää elävät ihmiset tarvitsevat entistä enemmän liikkuvuuteen perustuvia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiinsa. Aiemmin tänä vuonna Ford julkisti Ford Smart Mobility -tutkimuksensa, jossa erilaisten kokeilujen (alun perin 25 kokeilun) avulla selvitettiin, mitä asiakkaat kaipaavat ja tarvitsevat tulevaisuuden liikenteen ekosysteemiltä.

Tällä hetkellä viiden eri mantereen kaupungeissa on meneillään esimerkiksi seuraavat kokeet:• Sähköpyörien prototyypit. Pyörissä on yhdeksän

ampeeritunnin akku, ja niiden huippunopeus on 25 km/h. Niissä on myös Fordeista tuttua tekniikkaa, kuten taaksepäin suunnattu ultraäänianturi, joka varoittaa lähestyvistä ajoneuvoista. Lisäksi pyörät taittuvat kokoon niin, että niitä on helppo kuljettaa Fordissa. Sähköpyörä on ihanteellinen tapa edetä pahimpaan ruuhka-aikaan.

• Autojen yhteiskäyttö tarpeen mukaan (on-demand), alun perin Lontoossa käynnistetty palvelu, jonka välityksellä voi esimerkiksi vuokrata auton minuuttitaksalla ja tehdä yhdensuuntaisen siirtymän kaupungin halki. Käyttämällä Ford Focus Electric -sähköautoja ja EcoBoost-moottorilla varustettuja Ford Fiestoja voidaan ruuhkien lisäksi helpottaa myös saasteongelmaa.

• Pysäköintipaikan etsijä, jota kokeillaan Atlantassa Yhdysvalloissa. Tämä sovellus tuo useimmissa Fordeissa jo olemassa olevat anturit yleiseen käyttöön: kaupungilla ajeltaessa anturit etsivät vapaita pysäköintipaikkoja ja jakavat tiedon niistä pilvipohjaiseen tietokantaan, josta muut autoilijat voivat nähdä sen. Kun kuljettaja löytää mieleisensä pysäköintipaikan, hän voi varata sen ja suunnata sinne. Yksinkertaista ja yhteisöllistä.

Löydä perilleLiikkuvalle käyttäjälle on erityisen paljon hyötyä sovelluksista, jotka auttavat pääsemään paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeasti, vaivattomasti ja luotettavasti. Ja mitä enemmän kysyntää tällaisille sovelluksille on, sitä paremmiksi ne kehittyvät. Yksi esimerkki tällaisesta sovelluksesta on New York Cityn Exit Strategy. Tämä suunnistajan pikku apulainen yhdistää useita aiempia konsepteja, kuten esimerkiksi Citymapper-ratkaisun, joka auttaa pääsemään määränpäähän mahdollisimman kätevästi eri liikennevälineitä käyttäen. Lontoossa First off the Tube kertoo, mitä metroaseman sisäänkäyntiä kannattaa käyttää, mihin vaunuun nousta ja mistä uloskäynnistä poistua metroasemalta. Lisäksi sovellus hyödyntää perinteisiä älypuhelimen suunnistusratkaisuja, kuten Google mapsia ja iPhone mapsia, ja näin auttaa pääsemään määränpäähän ripeämmin kuin koskaan ennen. Sovelluksessa on interaktiivisia metro- ja bussikarttoja, katukartta osoitemerkinnöin sekä tiedot parhaista metron sisäänkäynneistä, vaunujen sijainnista ja uloskäynneistä. Lisäksi se toimii myös maan alla, vaikka verkkoa ei olisikaan käytettävissä.

City

map

per

LON

TOO

14:0

0

Man

hatt

anN

EW Y

OR

K 18

:00

sähk

öpyö

rät

Page 57: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Finnish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17