Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ ΣΤΥΛ & ΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΛΙΔΑ 22.

Embed Size (px)

description

September edition

Transcript of Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝΣΤΥΛ & ΟΥΣΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΕΛΙ∆Α 22.

FORD VIGNALE MAGAZINE

Η κορυφαία κατασκευή είναι καθοριστικής σημασίας στα αυτοκίνητα Ford Vignale, από τις ειδικές βαφές έως τα κομψά καθίσματα και το επιμελώς επιλεγμένο δέρμα.

∆είτε σελίδα 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_EL_cover.indd 1 20-08-15 10:35

Page 2: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

EDITORIAL

ΚΑΛΩΣΟΡΊΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ FORD VIGNALE

Είναι μεγάλη μου χαρά που προλογίζω το περιοδικό Ford Vignale. Σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε το Ford Vignale Mondeo, που βρίσκεται ήδη

σε επιλεγμένα FordStore ανά την Ευρώπη, και το πρωτότυπο μοντέλο του Ford S-MAX Vignale, του οποίου η έκδοση παραγωγής θα κυκλοφορήσει του χρόνου σε επιλεγμένα FordStore. Πέρα από αυτά, όμως, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ford Vignale αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην οδηγητική εμπειρία.Η σειρά Ford Vignale εκφράζει μια νέα φιλοσοφία που έχουμε αναπτύξει στη Ford σχετικά με τις πραγματικές προσδοκίες που έχει για το αυτοκίνητό του ο σύγχρονος, απαιτητικός οδηγός, δηλαδή εσείς. Η πολυτέλεια παίζει σημαντικό ρόλο, φυσικά, αλλά το ίδιο και η αποδοτικότητα. Μια εμπειρία που είναι εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα ευφυής. Με άλλα λόγια, η σειρά Ford Vignale είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ακολουθεί το δικό σας τρόπο ζωής. Απευθύνεται σε οδηγούς που πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούν τις απολαύσεις της ζωής. Το γνωρίζω καλά αυτό, γιατί έτσι αισθάνομαι κι εγώ. Η εμπειρία Ford Vignale δεν περιορίζεται απλώς σε ένα αυτοκίνητο. Πρόκειται επίσης για την κορυφαία εξυπηρέτηση που σας προσφέρει ο δικός σας, αποκλειστικός Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale και ο Υπεύθυνος Service, που σας επιτρέπει να αποφεύγετε κουραστικές διαδικασίες, όπως το κλείσιμο ραντεβού και η μεταφορά για το επόμενο σέρβις, ώστε να εξοικονομείτε χρόνο, τον οποίο μπορείτε να αφιερώνετε σε εμπειρίες που εμπλουτίζουν τη ζωή σας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας επικεντρώνεται στην έννοια του χρόνου. Από τις έξυπνες συμβουλές εξοικονόμησης χρόνου στις σύγχρονες πόλεις έως τον τρόπο με τον οποίο ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της Ευρώπης διαχειρίζεται το χρόνο, το άγχος και την ομαδική εργασία. Αλλά περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για να απολαύσετε τον πολύτιμο χρόνο που εξοικονομείτε, οργανώνοντας για παράδειγμα ένα αποδοτικό, από άποψης χρόνου, ταξίδι σε μία από τις πιο μοντέρνες ευρωπαϊκές πόλεις. Από πλευράς σχεδίασης, θεωρώ ότι το Ford Mondeo Vignale και το Ford S-Max Vignale αντικατοπτρίζουν ιδανικά έναν σύγχρονο τρόπο ζωής υψηλών προδιαγραφών. Αναφορικά με τη σχεδίαση, αυτό το τεύχος περιλαμβάνει μια συνέντευξη με τη σχεδιάστρια της Ford, Σόνια Βάντενμπεργκ, που εξηγεί τη δουλειά της κατά τη σχεδίαση του Ford Vignale – κυρίως όσον αφορά την επιλογή των υλικών και των χρωμάτων – και αποκαλύπτει τις πηγές έμπνευσης που ανακαλύπτει στην καθημερινότητα.Επιστρέφοντας στο θέμα του χρόνου, δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το κεντρικό θέμα του εξωφύλλου μας είναι η συνέντευξη με την Σαρλίζ Θερόν. Πρόκειται για μια χαρισματική ηθοποιό, που εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλα διαστήματα εκτός οθόνης. Σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου από αυτήν την εμβληματική αλλά και εξαιρετικά προσγειωμένη σταρ.Ελπίζω να απολαύσετε την ανάγνωση του περιοδικού όσο απολαύσαμε κι εμείς τη δημιουργία του. Προσωπικά, θεωρώ ότι σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Ford: το κεφάλαιο της σειράς Ford Vignale. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που είστε πρόθυμοι να ζήσετε μαζί μας αυτή τη νέα αρχή.

Τζιμ Φάρλεϊ Διευθύνων Σύμβουλος Ford Ευρώπης

Page 3: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Αναμένοντας το Ford S-MAX Vignale, σας παρουσιάζουμε το πρωτότυπο μοντέλο του. Από τη μία, είναι σπορ, ευρύχωρο και εξοπλισμένο με τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τις πιο έξυπνες τεχνολογίες. Από την άλλη, είναι σχεδιασμένο με προσοχή στη λεπτομέρεια και απόλυτο σεβασμό σε μια παράδοση δεξιοτεχνίας.

Γνωρίστε το καλύτερα στη σελίδα 38.

Σημείωση: Οι εικόνες σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουν το πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει από το τελικό προϊόν.

Page 4: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥΟ διάσημος σεφ της Βαλένθια (και οδηγός ενός Ford Mondeo Vignale), Ρίκαρντ Καμαρένα, μοιράζεται με τον Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης FordStore Vignale, Πάμπλο Βιδάλ, ένα κοινό πάθος: την εξυπηρέτηση πελατών. Ακόμη: Τρεις Υπεύθυνοι Εξυπηρέτησης Vignale μάς αποκαλύπτουν τα πάντα για τις Προσωποποιημένες υπηρεσίες Ford Vignale.

12

FORD VIGNALE ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟΤο πρωτότυπο μοντέλο του επταθέσιου Ford S-MAX Vignale δεν είναι απλώς ευρύχωρο – είναι ο ιδανικός συνδυασμός υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας.38

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ FORDΕιδήσεις και τάσεις από τον τομέα των οχημάτων και των μεταφορών.08ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΗ Ford εργάζεται σταδιακά για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που θα κινείται μόνο του. 26 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι καινοτόμες επιχειρήσεις και εταιρείες ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να προσφέρουν στους καταναλωτές το πιο πολύτιμο αγαθό της σύγχρονης ζωής.53

ΚΙΝΗΣΗΤο σημείο συνάντησης του Ford Vignale με τον κινηματογράφο, το χορό και τη μόδα.44

Page 5: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝΗ εξαιρετικά πολυάσχολη ηθοποιός και ακτιβίστρια μιλάει για τη ζωή της και το πώς βρίσκει τον απαραίτητο χρόνο για να χαλαρώνει.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣΟ Πέτερ Τσούμτορ αποτελεί μια κυρίαρχη πηγή έμπνευσης για τη σχεδιαστική ομάδα της Ford. Πρόκειται για έναν σπουδαίο αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα έναν εξαιρετικό τεχνίτη, που αντιμετωπί-ζει με απόλυτο σεβασμό τα πιο πολύτιμα υλικά.

" Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ-ΚΛΕΙΔΙ"

Η σχεδιάστρια της σειράς Ford Vignale, Σόνια Βάντενμπεργκ, μιλάει για την αέναη αναζήτηση των ιδανικών υλικών και χρωμάτων με στόχο τη δημιουργία ενός απόλυτα αρμονικού αυτοκινήτου. Ακόμη: Κορυφαία κατασκευή Ford Vignale – όλα βρίσκονται στις λεπτομέρειες.

22

34 30

Έκδοση: Ford Ευρώπηςwww.ford-vignale.comΠαραγωγή: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMΟλλανδία+31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesΑρχισυνταξία: Catherine Blee (Ford Ευρώπης),Hans VerstraatenΚαλλιτεχνική διεύθυνση: Jaap SinkeΒοηθοί καλλιτεχνικοί διευθυντές: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (συντονισμός)Συντάκτες: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsΕπιμέλεια κειμένων: Diane Baumann, Peter McSeanΕικόνες: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPΔιευθυντής διαφημιστικού τμήματος: Paul Laurey (Pelican Media)Διεύθυνση παραγωγής: Daniëlle van Tol

Πνευματικά δικαιώματαΤο περιοδικό Ford Vignale Magazine εκδίδεται από την Ford Ευρώπης. Για τυχόν προτάσεις, ερωτήσεις ή σχόλια, επικοινωνήστε με την Pelican Custom μέσω email: [email protected]. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ή/ και δημοσίευση οποιουδήποτε τμήματος της παρούσας έκδοσης υπό τη μορφή εκτύπωσης, φωτοαντιγράφου, ηχογράφησης, κοινοποίησης στο Διαδίκτυο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, χωρίς την πρότερη έγγραφη συγκατάθεση της Ford Ευρώπης και της Pelican Custom.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΛΗΜια συμπαγής πόλη, που βρίθει από πολιτιστικά δρώμενα, εστιατόρια και καταστήματα, με πολυσύχναστους δρόμους και έντονη νυχτερινή ζωή: η Κοπεγχάγη τα έχει όλα. 46

Page 6: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

FORD VIGNALE,

Page 7: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Από τις 19 έως τις 23 Μαΐου έλαβε χώρα

η Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ford Vignale στη Βαλένθια.

Εκτός από τη διάθεση της εμπορικής επωνυμίας

της, η σειρά Ford Vignale συμμετείχε ως χορηγός

υπηρεσιών εφοδιαστικής σε αυτή τη σημαντική

διοργάνωση που διεξήχθη μάλιστα στη "γενέτειρα"

του Ford Vignale, καθώς το Ford Mondeo Vignale

κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Αλμουσάφες,

όπου σύντομα θα ξεκινήσει και η παραγωγή του

Ford S-MAX Vignale. Η συμμετοχή της ως χορηγός

στην πρώτη κούρσα του 2015 52 Super Series, και

συγκεκριμένα στην κατηγορία παράκτιων σκαφών

monohull (μονής γάστρας), είναι ένα φυσικό

επακόλουθο για τη Ford. Και αυτό γιατί τα βασικά

χαρακτηριστικά των σκαφών που συμμετέχουν

στον αγώνα – το ελαφρύ βάρος, η ταχύτητα και

η καινοτομία - συνδέονται άμεσα με τα στοιχεία στα

οποία βασίζεται η υψηλή τεχνολογία της σειράς

Ford Vignale. Η παρουσία της Ford σε ιστιοπλοϊκούς

αγώνες δεν είναι πρωτόγνωρη. Στη διάρκεια της

δεκαετίας του 1970, η Ford συμμετείχε ως χορηγός

στο θρυλικό Κύπελλο Αμερικής, την παλαιότερη

διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων στον κόσμο, που

χρονολογείται από το 1851. Η 32η και 33η χρονιά του

Κυπέλλου Αμερικής διεξήχθη στην Βαλένθια, όπου

η Ford ήταν παρούσα ως χορηγός υπηρεσιών

εφοδιαστικής. Η ιστιοπλοϊκή εβδομάδα στην

Βαλένθια αποδείχθηκε πραγματικά συναρπαστική.

Η σουηδική ομάδα Rán Racing αναδείχθηκε

νικήτρια στην πρώτη κούρσα του κορυφαίου

52 Super Series – ενός διαγωνισμού ανάμεσα σε

12 από τις ισχυρότερες διεθνείς ομάδες ο οποίος

περιλαμβάνει πέντε συνολικά κούρσες. Μετά από

11 γύρους στα νερά της Βαλένθια, οι παγκόσμιοι

πρωταθλητές στην κατηγορία TP52 του 2013

κατέκτησαν συνολικά 45 βαθμούς. Ο γενικός

νικητής του φετινού 52 Super Series θα στεφθεί

μετά τη διεξαγωγή του Cascais Cup.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ FORD

ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Page 8: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο στη ζωή είναι δωρεάν. Είναι προφανές ότι το σημαντικότερο αγαθό για όλους είναι ο χρόνος"

- Στιβ Τζομπς

Έξυπνες αποσκευές…Μετά από μια πολύωρη πτήση, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να χάνετε χρόνο περιμένοντας άδικα τις αποσκευές σας γύρω από τον ιμάντα. Το πρόβλημα έρχεται να λύσει η συνεργασία των εταιρειών Samsung και Samsonite, που έχουν αναπτύξει μια μοναδική σειρά έξυπνων αποσκευών. Κάθε αποσκευή θα διαθέτει ένα μικροτσίπ, το οποίο θα μπορεί να εντοπιστεί από μια συσκευή smartphone χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS. Έτσι θα γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκεται η αποσκευή σας. www.dufl.com

…Και ακόμη πιο έξυπνες αποσκευέςΜια ακόμη υπηρεσία που διασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε ποτέ ξανά τις αποσκευές σας είναι η Dufl. Η Dufl είναι, όπως υποστηρίζει ο δημιουργός της, "η κορυφαία υπηρεσία διαχείρισης αποσκευών". Κατά την εγγραφή σας στην υπηρεσία, λαμβάνετε μια αποσκευή την οποία καλείστε να γεμίσετε με τα είδη που συνήθως παίρνετε μαζί σας στα επαγγελματικά σας ταξίδια. Η Dufl αποθηκεύει την αποσκευή για εσάς. Κάθε φορά που ταξιδεύετε αεροπορικώς, μοιράζεστε το πρόγραμμά σας μέσω της εφαρμογής Dufl. Η αποσκευή με τα είδη σας αποστέλλεται απευθείας στο ξενοδοχείο προορισμού, από όπου και παραλαμβάνεται ξανά από την υπηρεσία, κατά την επιστροφή σας. Επίσης, η υπηρεσία αναλαμβάνει τον καθαρισμό των ειδών της αποσκευής σας, ώστε να είναι έτοιμα για το επόμενο ταξίδι σας. Πρόκειται για μια αρκετά συμφέρουσα επιλογή (η χρέωση για τη φύλαξη είναι 10 δολάρια ΗΠΑ το μήνα, ενώ τα έξοδα αποστολής για μετακινήσεις διάρκειας 3 ημερών είναι 99 δολάρια ΗΠΑ). Οι υπηρεσίες Dufl δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες στην Ευρώπη.

Και ο νικητής είναι…

το κόκκινοΠερισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο

Ευρωπαίοι έχουν ήδη διαμορφώσει online τη δική τους Ford Mustang.

Μάλιστα έχει αναδειχθεί και το χρώμα του αμαξώματος που βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις τους: το κόκκινο Race

Red. Δεύτερο στις επιλογές τους έρχεται το μαύρο Absolute Black και στην τρίτη

θέση βρίσκεται το μπλε Deep Impact Blue. Στην Κίνα το Race Red είναι επίσης

πρώτο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των

καταναλωτών έχει κατακτήσει το μαύρο χρώμα.

Ο ήχος της τέχνηςΤο Connected Canvas δεν αποτελεί απλώς ένα συνηθισμένο έργο τέχνης που μπορείτε να

κρεμάσετε στον τοίχο σας. Πρόκειται για έργα που χαρίζουν μια οπτική αλλά και ακουστική εμπειρία. Ο πίνακας διαθέτει ένα ηχείο με δυνατότητα αναπαραγωγής της αγαπημένης σας μουσικής, ενώ,

επιλέγοντας τη λειτουργία Play Art, μπορείτε να απολαμβάνετε τη μουσική και τους ήχους που έχει συνθέσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Οι τιμές ξεκινούν από το ποσό των 999 δολαρίων ΗΠΑ.

soundwall.com

Page 9: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

Μια κουραστική ημέρα πριν τη δουλειάΗ ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε η Ford ανάμεσα σε εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά κατέληξε σε μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ζητήθηκε από 5.503 εργαζόμενους που μετακινούνται στη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Ρώμη να αποφασίσουν τι τους προκαλεί μεγαλύτερο άγχος: η εργασία τους ή οι μετακινήσεις τους προς το γραφείο.

Εξοικονόμηση πόρωνΗ Ford προσπαθεί να θέσει νέα όρια στον περιορισμό των

καυσίμων. Σύμφωνα με πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας της Ford στο Άαχεν, είναι δυνατή

η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και κατά 6 τοις εκατό στον κινητήρα EcoBoost 1,0 λίτρου με τη χρήση τεχνολογιών

απενεργοποίησης των κυλίνδρων. Σε ομαλές συνθήκες οδήγησης δεν είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη λειτουργία όλων

των κυλίνδρων. Ένας από τους κυλίνδρους μπορεί να απενεργοποιείται προσωρινά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη

εξοικονόμηση καυσίμου. Όπως εξηγεί ο Αντρέας Σάμελ, επικεφαλής του τμήματος Global Powertrain, Έρευνας και Προηγμένης Μηχανολογίας της Ford: "Ακόμα και σε έναν

κινητήρα με εξαιρετικά περιορισμένες διαστάσεις, όπως ο EcoBoost 1,0 λίτρου, η αξιοποίηση της δυνατότητας

απενεργοποίησης των κυλίνδρων μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην

εξοικονόμηση καυσίμου."

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ FORD

Το 26 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πηγή άγχους αποτελούν οι καθημερινές μετακινήσεις, ενώ μόλις το 23 τοις εκατό αποδίδουν το άγχος τους στην εργασία τους. Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη αποκαλύψει ότι οι εργαζόμενοι που μετακινούνται στη Ρώμη ξοδεύουν κατά μέσο όρο 111 λεπτά ανά διαδρομή, ενώ ακολουθούν 104 λεπτά στο Λονδίνο και 100 λεπτά στη Μαδρίτη. Η Ford διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Ford Smart Mobility, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των ατόμων, εξασφαλίζοντας την καινοτομία στη συνδεσιμότητα, την ευελιξία των μετακινήσεων, τα αυτόνομα οχήματα, την εμπειρία των καταναλωτών και τα δεδομένα μεγάλου όγκου.Σύμφωνα με τον Αντρέας Όστεντορφ, Αντιπρόεδρο του τομέα Βιωσιμότητας,

Περιβάλλοντος και Μηχανικής Ασφάλειας της Ford Ευρώπης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σαφέστατα ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα των μετακινήσεων. "Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν ήδη εργαστεί μια ολόκληρη ημέρα πριν ακόμη πατήσουν το πόδι τους στο γραφείο. Οι κοινωνίες μας αποκτούν όλο και πιο έντονα αστικό χαρακτήρα, με τις πόλεις να αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό, και χρειαζόμαστε υποδομές μεταφορών που να είναι σε θέση να συμβαδίζουν με αυτήν την ανάπτυξη. Για την προστασία της ελευθερίας των μετακινήσεων χρειαζόμαστε κάτι περισσό-τερο από νέα δρομολόγια τρένων και δρόμους. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί από κοινού για τη δημιουργία ενός δικτύου διασυνδεδεμένων και βιώσιμων λύσεων."

Τι σας προκαλεί περισσότερο άγχος;

5.503

Χρόνος δια-δρομής για τη δουλειά

η δουλειά

η διαδρομή για τη δουλειά

Ρώμη Λονδίνο Μαδρίτη

Page 10: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Στην κορυφή της παγκόσμιας πρωτοπορίαςΗ Ford αναδείχθηκε ως η "Πιο πρωτοποριακή μάρκα μαζικής παραγωγής οχημάτων για το 2015" στα βραβεία Automotive Innovations.

Παρά το σκληρό ανταγωνισμό, δεδομένου ότι συμμετείχαν 53 κατασκευαστές αυτοκινήτων, η Ford κατέκτησε τον τίτλο χάρη στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, τα οποία περιλαμ-βάνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως το Active Park Assist (ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης) και το Active City Stop. Το νέο Ford Focus αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία του, ενώ το Ford Mondeo βρέθηκε ανάμεσα στις 3 πρώτες θέσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Ένας μικρός κινητήρας

Ένας μεγάλος νικητής

Ο EcoBoost 1,0 λίτρου της Ford τα κατάφερε και πάλι. Για όγδοη φορά

μέσα σε τέσσερα μόλις έτη βραβεύεται για την οδική συμπεριφορά, τις

επιδόσεις, την οικονομία, την υψηλή σχεδίαση και την τεχνολογία του,

κατακτώντας τη διάκριση "Καλύτερος κινητήρας κάτω του 1,0 λίτρου" το 2015

στα Βραβεία Διεθνή Κινητήρα της Χρονιάς. Αφού αναδείχθηκε "Καλύτε-

ρος νέος κινητήρας" το 2012 και γενικός νικητής του τίτλου για το 2013

και το 2014, αυτή είναι η τέταρτη συνεχής νίκη του στα βραβεία

Κινητήρα της Χρονιάς. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή 87 δημοσιογρά-

φων στον τομέα του αυτοκινήτου από 35 χώρες, "ο κινητήρας EcoBoost 1,0 λίτρου της Ford εξακολουθεί να

είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγ-ματα downsizing στον κλάδο".

Ο τρικύλινδρος κινητήρας EcoBoost 1,0 λίτρου είναι επίσης διαθέσιμος με

100 PS, 125 PS και 140 PS.

Handle on MobilityΤο πρόγραμμα Ford Smart Mobility έχει προσφάτως επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας το πείραμα Handle on Mobility.

Αυτό το πείραμα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να αποτελέσουν έναν ταχύτερο, ασφαλέστερο, πιο υγιή τρόπο μετακίνησης των εργαζομένων, με λιγότερο στρες. Η έρευνα εστιάζει επίσης στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρή-σεις στο κέντρο των πόλεων μπορούν να αξιοποιούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα για την ταχύτερη παράδοση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών ποδηλάτων: για τους εργαζόμενους που μετακινούνται και για τις επιχειρήσεις. Το ηλεκτρικό ποδήλατο για τους εργαζόμενους, για παράδειγμα, μπορεί να διπλώνει ώστε να τοποθετείται εύκολα στο χώρο αποσκευών ενός οχήματος Ford, ενώ συνεχίζει να φορτίζεται. Χρησιμοποιώντας τη συμβατότητα της τεχνολογίας SYNC, το ποδήλατο έχει επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το χρήστη. Σε

περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης στο δρόμο, ο οδηγός μπορεί απλώς να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του για να συνεχίσει την πορεία του με το ηλεκτρονικό του ποδήλατο. Η ενσωματωμένη εφαρμογή παρουσιάζει πιθανές διαδρομές και στη συνέχεια, προσφέρει αναλυτικές οδηγίες πλοήγησης. Στην εφαρμογή δεν εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο οι ποδηλατικές διαδρομές. Όταν χρειάζεται, ενδέχεται να προτείνονται άλλα μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα. Η εφαρμογή ενημερώνει επίσης τη διαδρομή καθώς μεταβάλλονται οι συνθήκες στους δρόμους.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ FORD

Page 12: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Ο Ρίκαρντ Καμαρένα, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων και γαστρονομικός γκουρού, θεωρείται ο καλύτερος σεφ της Βαλένθια που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin. Στη διάρκεια μιας βόλτας στο τιμόνι ενός Ford Mondeo Vignale, που του παρέδωσε ο Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale, Πάμπλο Βιδάλ, αποκαλύπτει τα μυστικά της

τεχνογνωσίας, της δημιουργικότητας και της υπεροχής του και εξηγεί πώς κατορθώνει να διαχειρίζεται το χρόνο του, εξακολουθώντας να

προσφέρει μια εμπειρία υψηλής ποιότητας στους πελάτες του.

καθημερινό γεύμα και το δείπνο στο σπίτι του, καθώς και οι δύο γονείς του βρίσκονταν εκτός σπιτιού λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο 34χρονος Πάμπλο Βιδάλ, Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale στην Καταρόγια, που βρίσκεται 10 λεπτά νότια από το κέντρο της Βαλένθια, μεγάλωσε ανάμεσα στα αυτοκίνητα της Ford και συνήθιζε να θαυμάζει τα λαμπερά Probe, Puma και Scorpio στην έκθεση αυτοκινήτων του πατέρα του.

Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά ο Ρίκαρντ και ο Πάμπλο έχουν πολλά κοινά, εκτός από το

γεγονός ότι ζουν και εργάζονται στη Βαλένθια. Είναι δύο παθιασμένες προσωπικότητες, θέλουν να διαπρέπουν στον τομέα τους, ενώ και οι δύο μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που συνδέεται άμεσα με την τωρινή τους επαγγελματική δραστηριότητα. Όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, ο 41χρονος πλέον σεφ Ρίκαρντ Καμαρένα είχε αναλάβει να ετοιμάζει το

Page 13: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ο Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale, Πάμπλο Βιδάλ, παρουσιάζει αναλυτικά στον Ρίκαρντ Καμαρένα τα χαρακτηριστικά του Ford Mondeo Vignale.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ VIGNALE

Page 14: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Και οι δύο νεαροί άνδρες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσουν πιστούς πελάτες που θα εγκαταλείπουν τα "καταστήματά τους" απόλυτα ικανοποιημένοι από την πιο πρόσφατη εμπειρία τους. "Είναι σημαντικό", εξηγεί ο Ρίκαρντ, "να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι είσαι αφοσιωμέ-νος σε αυτούς. Όταν έρχονται στο εστιατόριό σου, έρχονται για εσένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αφιερώσεις όλο το χρόνο που χρειάζονται και θέλουν. Πρέπει να δείχνεις το ενδιαφέρον σου. Δεν μπορώ να βρίσκομαι ταυτόχρονα σε όλα τα

εστιατόρια, αλλά τα μέλη της ομάδας μου με εκπροσωπούν και οφείλουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και εγώ ως προς την αντιμετώπιση των πελατών."Αυτή η άποψη δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο σκέψης της σειράς Ford Vignale. "Όταν έχω ένα νέο πελάτη", λέει ο Πάμπλο, "του αφιερώνω όλο το χρόνο που χρειάζεται. Αν θέλει μία ώρα, θα του προσφέρω μία ολόκληρη ώρα. Ο πελάτης αποφασίζει πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Τον κάνω να αισθάνεται άνετα. Αρχικά προσφέροντάς του κάτι να πιει και στη συνέχεια, εξηγώντας του όλα όσα θέλει να μάθει."

Η κουζίναΣήμερα το πρωί ο Πάμπλο Βιδάλ πήρε τον Ρίκαρντ Καμαρένα από το σπίτι του για να τον συνοδεύσει στο FordStore όπου του παρέδωσε ένα ολοκαίνουρ-γιο Ford Mondeo Vignale. Ο κορυφαίος σεφ στη συνέχεια απόλαυσε μια βόλτα στην Βαλένθια, σταματώντας στα σημεία όπου μπορεί να βρει, να αγγίξει, να γευτεί και να αγοράσει τα βασικά συστατικά της γαστριμαργικής τέχνης του. Αρχικά στην όμορφη κεντρική αγορά, από την οποία προμηθεύεται φρέσκο ψάρι, κρέας, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε έξω από την πόλη, προς τα "huerta", τα μεγάλα περιβόλια, όπου ειδικά επιλεγμένοι αγρότες καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά για τον ίδιο. "Τους υποδεικνύω την ακριβή στιγμή που θέλω να μαζέψουν τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες ή τα αγγούρια και το μέγεθος που θα πρέπει να έχουν." Στην κουζίνα του Καμαρένα τα λαχανικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα συστατικά.

Ρίκαρντ Καμαρένα: " Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι είσαι αφοσιωμέ-νος σε αυτούς"

Ο Ρίκαρντ Καμαρένα επιλέγει λαχανικά για το σημερινό δείπνο.

Page 15: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

Ντόπιος αγρότης που κρατάει έναν ανθό κολοκυθιάς.

Page 16: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

"Οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές, το προϊόν πρέπει να είναι τέλειο", εξηγεί ο σεφ. "Η επιλογή του προϊόντος, ο τρόπος που το αγγίζεις και το χρησιμοποιείς, αυτή είναι η δουλειά ενός τεχνίτη. Το προϊόν είναι διαφορετικό κάθε μέρα, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Μια μηχανή δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό."

Αντί για μηχανές, ο Ρίκαρντ αξιοποιεί το ταλέντο του και μια υπέροχη ομάδα 60 εργαζομένων στα συνολικά τέσσερα εστιατόριά του: το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο που φέρει το όνομά του, το πιο ανεπίσημο Canalla Bistro στη γωνία του ίδιου δρόμου, το γαστρονομικό μπαρ στην κεντρική αγορά και το νέο Habitual, ακριβώς δίπλα στο "εργαστήριό" του, όπου δημιουργεί νέες συνταγές.

"Επιλέγω τα μέλη της ομάδας μου με βάση την προσωπικότητά τους. Πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται και να επιδεικνύουν κοινωνικότητα. Είναι μια σκληρή δουλειά, δουλεύω 16 ώρες την ημέρα, αλλά αυτό μου δίνει τεράστια ικανοποίηση. Αισθάνομαι τυχερός."

Ως ηγέτης, αναλαμβάνει να ελέγχει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. "Αποφασίζω σχετικά με το φαγητό που ετοιμάζουμε. Είμαι ο αρχηγός, ναι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι φυσικό, δεν μαθαίνεται. Αλλά δεν είμαι ένας αρχηγός που φωνάζει στην κουζίνα, που είναι πάντα θυμωμένος... Οι φωνές υποδεικνύουν ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο. Πρέπει να υποστηρίζουμε την ομάδα μας, παρακινώντας τα μέλη της να κάνουν περισσότερα, αλλά με πολύ φυσικό τρόπο."

Ο χρόνος είναι πολύτιμοςΣτη διάρκεια αυτών των 16 ωρών εργασίας, ο Ρίκαρντ Καμαρένα δεν έχει πολύ χρόνο για να ασχοληθεί με άλλα θέματα. Στον ελεύθερο χρόνο του θέλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο με τη σύζυγο και τους δύο γιους του. Για το λόγο αυτό, το Ford Vignale είναι ιδανικό για την περίπτωσή του, όπως υποστηρίζει ο Πάμπλο Βιδάλ. "Οι οδηγοί του Vignale μπορούν να με βρουν στον προσωπικό αριθμό μου. Πηγαίνω στο σπίτι ή στο γραφείο τους και παραλαμβάνω το αυτοκίνητό τους για συντήρη-ση ή επισκευή. Έρχομαι σε συνεννόηση με τους επισκευαστές. Χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς χρόνους αναμονής. Μάλιστα, υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους πελάτες Vignale που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος."Ο Πάμπλο διαθέτει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσε-ων. Προτού ενταχθεί πρόσφατα στο προσωπικό της Ford, είχε εργαστεί σε μια τράπεζα και μια διαφημι-στική εταιρεία. Η εμπειρία του στην εξυπηρέτηση πελατών τον βοήθησε πολύ στα νέα του καθήκοντα. "Αφιερώνω χρόνο στους πελάτες, τους καλωσορίζω στο Σαλόνι Vignale και παρέχω λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Όλοι ενδιαφερό-μαστε για το χρόνο, γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμος."Η φιλοσοφία του Ford Vignale "Ο χρόνος είναι πολύτιμος" σημαίνει ότι ο Ρίκαρντ Καμαρένα δεν χρειάζεται να θυσιάσει τις λίγες, αλλά ανεκτίμητες στιγμές που περνάει με τους γιους του όταν τους συνοδεύει το πρωί στο σχολείο ή όταν κάθεται μαζί τους στο δείπνο, πριν να επιστρέψει στο εστιατόριο για τη βραδινή βάρδια. Όπως λέει: "Ακόμη μαθαίνω πώς να διαχειρίζομαι τέλεια το χρόνο μου. Κάθε βοήθεια σε αυτό το θέμα είναι πάντα καλοδεχούμενη."

Πάμπλο Βιδάλ: " Αφιερώνω στον πελάτη όλο το χρόνο που χρειάζεται"

Ρίκαρντ Καμαρένα: " Ακόμη μαθαίνω πώς να διαχειρίζομαι τέλεια το χρόνο μου"

Page 18: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Δίνω στους πελάτες το χώρο που χρειάζονται"

Ο Αντρέας Πίτερς θέλει να απολαμβάνει την ηρεμία και το χώρο του και φροντίζει το ίδιο και για τους πελάτες του, στο Autohaus Tobaben του Αμβούργου.

"Μου αρέσει να παίζω γκολφ. Δεν είμαι πολύ καλός, αλλά αυτό που μετράει για μένα είναι

η χαλάρωση και η επαφή με τη φύση. Για λίγη ώρα μπορώ να ξεχνώ τον υπόλοιπο κόσμο. Μου δίνει ενέργεια και έμπνευση και αυτό αντανακλάται τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στο περιβάλλον εργασίας μου, στο Autohaus Tobaben του Αμβούργου. Πρόκειται για μια ευέλικτη οικογενειακή επιχείρηση και είμαι πολύ ικανοποιημένος που αποτελώ μέρος της εδώ και εννέα χρόνια. Ως Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης, έχω αναλάβει τον τομέα του Ford Vignale.

Ο ρόλος αυτός μού ταιριάζει απόλυτα. Πρέπει να είμαι σε θέση να αναγνωρίζω τις επιθυμίες των πελατών και να τους παρέχω το χώρο που χρειάζονται για να πάρουν τις δικές τους, καλά μελετημένες αποφάσεις. Το βλέπω ως μια μορφή υπηρεσίας. Είναι στη φύση μου. Οι υπεύθυνοι πωλήσεων που λειτουργούν πιεστικά κάνουν κακό στον εαυτό τους. Ο πελάτης θα φύγει ανικανοποίητος και πιθανώς δεν θα επιστρέψει. Πρόσφατα, ήθελα να αγοράσω νέα μπαστούνια του γκολφ. Θα μπορούσα να είχα κάνει εύκολα την αγορά online, αλλά έλαβα τόσο καλές συμβουλές σε ένα κατάστημα που επισκέφθηκα, ώστε τα αγόρασα από εκεί. Ένιωσα καλοδεχούμενος.

Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Όποιος ενδιαφέρεται για το Ford Vignale πρέπει να αισθάνεται ευπρόσδεκτος στο Σαλόνι Vignale. Θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμήσει το αυτοκίνητο, να το αγγίξει και να μην διστάσει να θέσει σημαντικά ερωτήματα. Αυτό απαιτεί χρόνο και εγώ εξασφαλίζω το χρόνο που χρειάζεται κάθε πελάτης.

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί κανείς να ανακαλύψει στο Σαλόνι Vignale. Υλικά, χρώματα, άνεση, τεχνικά χαρακτηριστικά - ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ένας πελάτης ίσως να μην είναι σε θέση να τα δει όλα μόνος του. Με τη βοήθειά μας, όμως, μπορεί να εξερευνήσει σε βάθος το Ford Vignale απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία."

Τρεις Υπεύθυνοι Εξυπηρέτησης Vignale παρουσιάζουν τους εαυτούς τους και εξηγούν γιατί είναι τόσο ξεχωριστή η εργασία τους.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΙΤΕΡΣAutohaus Tobaben, Hamburg, Γερμανία

Page 19: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

"Όλα είναι θέμα σεβασμού"Ο Πιερ Βιτρέ επιδιώκει να θέτει νέα πρότυπα στην εξυπηρέτηση πελατών. Επίσης, απολαμβάνει το πιλοτάρισμα αεροπλάνων και τις πτώσεις με αλεξίπτωτο.

"Αυτό που μου αρέσει περισσότερο κατά την πτώση με αλεξίπτωτο είναι ότι γίνομαι ένα με τον άνεμο.

Είναι κάθε άλλο παρά ένα μοναχικό άθλημα, καθώς μου επιτρέπει να μοιράζομαι έντονα συναισθήματα με τους φίλους που πέφτουν από το αεροπλάνο μαζί μου. Το αστείο είναι ότι δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε. Επιστρέφοντας στο έδαφος, αισθανόμαστε σαν να έχουμε ταξιδέψει μαζί για μια ζωή. Αυτό το παρόμοιο συναίσθημα ανθρώπινης επικοινωνίας είναι που με εμπνέει και στην εργασία μου ως Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale στο Σεντ-Ουέν-λ'Ομόν, κοντά στο Παρίσι. Η δυνατότητα να γνωρίζω καλύτερα τους πελάτες μου για να μπορέσω να κατανοή-σω τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες τους με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Προσπαθώ πάντα να τους κάνω να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, όπου το προσωπικό τούς αναγνωρίζει αμέσως και τοποθετεί λουλούδια στο δωμάτιό τους. Αν αυτό γίνεται με ειλικρίνεια, οι πελάτες αισθάνονται ότι τους ξεχωρίζουν και τους καταλαβαίνουν. Προσπαθώ πάντα να σκεφτώ μερικές μικρές κινήσεις που μπορούν να κάνουν την εξυπηρέτηση των πελατών μας μια πραγματικά προσωποποιημένη εμπειρία. Στέλνοντας, για παράδειγ-μα, στους πελάτες μια φωτογραφία που έβγαλα κρυφά την πρώτη στιγμή που κάθισαν στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό τους και έφυγαν από το κατάστημα. Ή αποθηκεύοντας στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μουσικούς σταθμούς που γνωρίζω ότι αρέσουν στον πελάτη μου. Όλα είναι θέμα σεβασμού, όχι μόνο για τις προτιμήσεις των πελατών, αλλά και για το χρόνο τους, που είναι προφανώς εξαιρετικά πολύτιμος. Η σειρά Ford Vignale περιλαμβάνει πολλές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που αποδεικνύουν έμπρακτα αυτό το αίσθημα σεβασμού προς τον πελάτη, όπως είναι η υπηρεσία παραλαβής αυτοκινήτων για σέρβις και η επιστροφή τους στο χώρο των πελατών. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να σκέφτομαι ότι προσφέρω στους πελάτες που έρχονται στον εκθεσιακό μας χώρο μια "χρονοκάψου-λα." Περίπου όπως συμβαίνει όταν παίζω με τους δύο γιους μου στο σπίτι: ο χρόνος που τους αφιερώνω προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για εμάς και τίποτα άλλο δεν μπορεί να παρέμβει."

ΕΜΠΕΙΡΙΑ VIGNALE

ΠΙΕΡ ΒΙΤΡΕCourtoise Automobiles,Σεντ-Ουέν-λ’Ομόν,Γαλλία

Page 20: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

"Βρίσκω τις κατάλληλες λύσεις"Ως πολυάσχολος πατέρας δύο παιδιών και λάτρης του snowboarding, ο Υπεύ-θυνος Εξυπηρέτησης Vignale, Στέισι Κόνελι, γνωρίζει την αξία της εξοικονό-μησης χρόνου για τους πελάτες του.

"Είμαι πατέρας δύο ιδιαίτερα ζωηρών παιδιών ηλικίας δέκα και έξι ετών και είμαι επίσης παθιασμένος με τα

χόμπι μου, τα οποία περιλαμβάνουν τα ταξίδια και το snowboarding. Είμαι εξίσου παθιασμένος με τη δουλειά μου, ως Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Vignale. Επομένως, καταλαβαίνετε γιατί εκτιμώ την καλή διαχείριση του χρόνου. Θεωρώ πολύ σημαντική την εξοικονόμηση χρόνου για τους πελάτες μου. Από πλευρά εξυπηρέτησης, η εξοικονόμηση χρόνου είναι εφικτή μέσω των επισκέψεων στο χώρο των πελατών, αλλά και με την ανάπτυξη μιας πραγματικής σχέσης με κάθε πελάτη, που μου επιτρέπει να γνωρίζω την κατάσταση και τις προτιμήσεις τους. Έχοντας εμένα ως μοναδικό σημείο επαφής, δεν χρειάζεται να εξηγούν το θέμα που αντιμετωπίζουν τρεις φορές. Απλώς μου παρουσιάζουν το ζήτημα και εγώ αναλαμβάνω να βρω τις κατάλληλες λύσεις. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζω ότι η σωστή εξυπηρέτηση συμβαδίζει με την εξοικονόμηση χρόνου. Μου αρέσει να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της σχεδίασης και της τεχνολογίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι τόσο ενθουσιασμένος με το Ford Mondeo Vignale. Οι νέες σχεδιαστικές γραμμές, η μάσκα, το ταμπλό και γενικά το συνολικό στυλ του αυτοκινήτου είναι τέλεια. Στο κατάστημα που εργάζομαι, προσπαθούμε προφανώς να παρέχουμε πάντα άριστη εξυπηρέτηση σε όλους τους πελάτες. Αλλά με το Ford Vignale, αυτή η δέσμευση και η προσοχή λαμβάνουν νέες διαστάσεις. Αντιμετωπίζουμε τα μεμονωμένα θέματα των πελατών μας προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις. Έχω ζήσει στο Μπάρνσλεϊ στη βόρεια Αγγλία για όλη μου τη ζωή και δεν χρειάζεται να πάω σε ένα κατάστημα ειδών πολυτελείας για να απολαύσω άριστη εξυπηρέτηση. Έχω δύο κυνηγόσκυλα μπασέ και όταν πηγαίνω με τα πόδια στην τοπική παμπ για ένα ήσυχο ποτό, ο ιδιοκτήτης μπορεί να με δει που πλησιάζω από ένα παράθυρο απέναντι από το μπαρ. Όταν φτάνω, με περιμένει στο μπαρ ένα ποτήρι με την αγαπημένη μου μπύρα και ο ιδιοκτήτης στέκεται με ένα μπισκότο σε κάθε χέρι για τα σκυλιά μου. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο σημαντικός πελάτης του καταστήματος. Έτσι θέλω να αισθάνονται και οι πελάτες του Ford Vignale."

ΣΤΕΪΣΙ ΚΟΝΕΛΙTrustFord, Barnsley,Ηνωμένο Βασίλειο

Page 21: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

"Προσφέρουμε άριστη εξυπηρέτηση"

Οι πελάτες Ford Vignale έχουν πρόσβαση σε έναν κόσμο αποκλει-στικών υπηρεσιών. Μία από αυτές είναι η Προσωποποιημένη υπηρεσία Ford Vignale One Call: μια ειδική ομά-δα υποστήριξης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να απαντά σε οποιο-δήποτε αίτημα ή ανησυχία. Η υπηρε-σία παρέχεται σε όλους τους πελάτες Ford Vignale και λειτουργεί σε 21 αγορές στην Ευρώπη.

είμαστε ο μόνος κατασκευαστής αυτοκινήτων που προσφέρει μια ανάλογη υπηρεσία υψηλής ποιότητας. Διαθέτουμε εξειδικευμένους συμβούλους που είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω ενός μοναδικού τηλεφωνικού αριθμού. Όλα τα μέλη της ομάδας μας διαθέτουν πτυχίο επαγγελματικού ή τεχνικού επιπέδου και εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πελατών. Εκτιμούμε και σεβόμαστε απόλυτα το χρόνο που μας αφιερώνουν οι πελάτες μας και θέτουμε ως κύριο στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τους, προσφέροντας μια βελτιωμένη εμπειρία. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε συμβουλές σχετικά με τα αυτοκίνητά μας, να προγραμματίσουμε test drive ή ραντεβού για σέρβις. Επίσης, αναλαμβάνουμε να κανονίσουμε μια επίσκεψη για τον πελάτη σε ένα FordStore. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, δεν παρέχουμε απλώς τον τηλεφωνικό αριθμό του FordStore, αλλά ουσιαστικά κλείνουμε το ραντεβού την ημέρα και την ώρα που εξυπηρετούν καλύτερα τον πελάτη, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και διαδικασίες. Προσφέρουμε, επομένως, άριστη εξυπηρέτηση."

Η Φλοράνς Γιαζέ εργάζεται ως Υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Κλήσεων Ford Vignale One Call στη Γαλλία. Εντάχθηκε στην ομάδα της Ford πριν από τέσσερα χρόνια. "Βρίσκω αυτό το έργο ιδιαίτερα συναρπαστικό. Η υπηρεσία Ford Vignale One Call ξεκίνησε ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Ford Vignale στην αγορά. Έχουμε περάσει τους

τελευταίους μήνες βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες μας και υλοποιώντας το έργο σε διαφορετικά επίπεδα. Βασικός μας στόχος είναι η ικανοποίηση των πελατών Ford Vignale, ανεξάρτητα από τα αιτήματα που υποβάλουν. Οι πελάτες του Ford Vignale είναι συχνά πολυάσχολοι άνθρωποι που δεν θέλουν να σπαταλούν χρόνο. Επομένως, φροντίζουμε να διευκολύνουμε την κατάσταση για αυτούς. Τα αιτήματα ή τα προβλήμα-τα που αναφέρονται στην υπηρεσία Ford Vignale One Call επιλύονται όσο το δυνατόν συντομότερα και από έναν αποκλειστικό σύμβουλο, που αναλαμβάνει τα πάντα, από τη λήψη της αρχικής κλήσης έως την τελική διευθέτηση του αιτήματος που έχει υποβάλει ο πελάτης. Προσπαθούμε να παρέχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση: οι πελάτες του Ford Vignale έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής και δεν παραπέμπονται σε χίλιους άλλους υπεύθυνους εξυπηρέτησης. Εάν είναι απαραίτητο, ο σύμβουλος της Ford Vignale One Call μπορεί να έρθει αμέσως σε επαφή με τον Υπεύθυνο Εξυπηρέτησης Vignale που έχει εξυπηρε-τήσει τον συγκεκριμένο πελάτη Ford Vignale στο FordStore ή στο κατάστημα της Ford, ώστε να βοηθήσει στη διεκπεραίωση του αιτήματος. Ιδανικά, ελπίζουμε να λαμβάνουμε πολύ λίγες κλήσεις, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι οι πελάτες Ford Vignale είναι ευχαριστημένοι. Αλλά αν κάποιος μας έχει ανάγκη, θα του παρέχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και τη δυνατότητα συχνής επικοινωνί-ας μαζί μας."

ΕΜΠΕΙΡΙΑ VIGNALE

Ο Κρίστιαν Κόντεκ είναι Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Κλήσεων Ford Vignale One Call στη Γερμανία και εργάζεται για τη Ford τα τελευταία 11 χρόνια. "Η σειρά Ford Vignale αποτελείται από κορυφαία αυτοκίνητα, επομένως η προσέγγιση των πελατών μας πρέπει να είναι εξίσου κορυφαία. Η υπηρεσία Ford Vignale One Call είναι μοναδική:

Page 22: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Στυλ & ουσία Σαρλίζ Θερόν

Αμείλικτη ως φαλακρή και δυναμική Φουριόζα στο Mad Max: Ο δρόμος της οργής, η Σαρλίζ Θερόν συμπλήρωσε τα 40 της χρόνια φέτος το καλοκαίρι. Αλλά η πολυβραβευμένη ηθοποιός δεν πτοείται από το γεγονός ότι μεγαλώνει: "Απλώς θα τοαφήσω να συμβεί. Είμαι σε μια πολύ καλή στιγμή της ζωής μου."

Αν και ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια και μοντέλο, η Σαρλίζ Θερόν δεν φοβήθηκε ποτέ να

τσαλακώσει την εικόνα της στις ταινίες. Έβαλε 14 περίπου κιλά για να ενσαρκώσει με πιο πειστικό τρόπο την κατά συρροή δολοφόνο Αϊλίν Γουόρνος στο Monster (2003), έναν ρόλο που της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Ενώ αποφάσισε και ξύρισε η ίδια το κεφάλι της για τις ανάγκες του ρόλου της ως άγρια Αυτοκράτειρα Φουριόζα στην μετα-αποκαλυπτική ταινία δράσης Mad Max: Ο δρόμος της οργής, σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Μίλερ.

"Προκειμένου να επιβιώσει σε αυτό το ανελέητο περιβάλλον, η Φουριόζα πρέπει να καταργήσει σχεδόν τελείως τη θηλυκότητά της. Σκέφτηκα λοιπόν: "Γιατί να μην ξυρίσω το κεφάλι μου;". Δεν είχα ξυριστική μηχανή και ζήτησα από ένα φίλο να μου την αγοράσει. Μου είπε να το κάνω. Έτσι, 45 λεπτά αργότερα, ήμουν έτοιμη και στείλαμε μια selfie στον Τζορτζ Μίλερ. Η απάντησή του ήταν: "Εξαιρετικό, Φουριόζα!"’

Αυτή η ριζική αλλαγή στην κόμμωσή της είχε και ένα αναπάντεχο πλεονέκτημα. "Ξαφνικά ήμουν 20 λεπτά νωρίτερα σε όλες τις υποχρεώσεις μου", λέει γελώντας. "Είναι απίστευτο το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στα μαλλιά μας!"

ΑμεσότηταΣτην αρχή, η Νοτιοαφρικανή Θερόν μετακόμισε στις ΗΠΑ για να ακολουθήσει μια καριέρα ως χορεύτρια και μοντέλο, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χορό λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο. Το υποκριτικό της ταλέντο ανακάλυψε ένας ατζέντης, που ήταν μάρτυρας μιας σκηνής με πρωταγωνίστρια τη Θερόν στην τράπεζα, η οποία διαμαρτυρόταν επειδή δεν μπορούσε να εξαργυρώσει μια επιταγή των 500 δολαρίων από τη μητέρα της. "Είμαι καλή και ευγενική, αλλά δεν ξέρω πότε να κλείσω το στόμα μου. Είμαι ειλικρινής και άμεση και μερικές φορές οι άνθρωποι κρίνουν αυτή τη συμπεριφορά κάπως σκληρά."

" Έχω μάθει να μην κάνω πολύ μακροπρόθεσμα σχέδια, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πεπρωμένο μας. Έτσι, δεν έχω ποτέ κάνει κάποιο σχέδιο με χρονικό ορίζοντα άνω των πέντε ετών"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ VIGNALE

Page 24: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου της κατέκτησε ένα μικρό ρόλο στην ταινία Ένα λεπτό προθεσμία (1996) και σύντομα βρέθηκε να πρωταγωνι-στεί σε μεγάλες παραγωγές, όπως Ο δικηγόρος του Διαβόλου (1997) και Θέα στον Ωκεανό (1999). Έτσι, σε μερικά μόνο χρόνια, γεννήθηκε μια μεγάλη σταρ. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα φυσικό ταλέντο. Οι σκηνοθέτες την λατρεύουν για την πειθαρχία της, την αφοσίωση στο ρόλο της, αλλά και τις εύστοχες προτάσεις που κάνει για αλλαγές σε σκηνές και διαλόγους. Γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η υποκριτική: δεν έχει μόνο μια λαμπερή όψη, αλλά απαιτεί πραγματικά σκληρή εργασία. Ομαδική εργασία. Σήμερα, η περιζήτητη ηθοποιός συνδυάζει ρόλους σε ακριβές παραγωγές, όπως Η Χιονάτη και ο κυνηγός (2012). με ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, όπως το θρίλερ Σκοτεινός τόπος (2015), ένα καλλιτεχνικό δράμα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που επιβιώνει έχοντας ζήσει τη βάναυση δολοφονία της οικογένειάς της όταν ήταν παιδί. Πρόκειται για ένα τραύμα που είναι ανατριχιαστικά κοντά στις προσωπικές εμπειρίες της Θερόν, καθώς σε ηλικία δεκαπέντε ετών έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του βάναυσου πατέρα της

από τη μητέρα της, που βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα. "Η ταινία "Σκοτεινός τόπος" εξετάζει τις επιπτώσεις των τραυμάτων σε ένα παιδί. Έζησα μια πολύ τραυματική εμπειρία στη ζωή μου, αλλά δεν είναι κάτι που με καταδιώκει. Είχα μια μητέρα που με υποστήριξε στη θλίψη, το σοκ και το θυμό και με καθοδήγησε, ώστε να μην αισθάνομαι θύμα. Εκείνη μου έμαθε να είναι μια δυνατή γυναίκα. Πάνω απ' όλα, ο θάνατος του πατέρα μου με δίδαξε ότι η ζωή είναι σύντομη και πρέπει να τη ζούμε στο έπακρο. Έχω μάθει να μην κάνω πολύ μακροπρόθεσμα σχέδια, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πεπρωμένο μας. Έτσι, δεν έχω ποτέ κάνει κάποιο σχέδιο με χρονικό ορίζοντα άνω των πέντε ετών."

ΑκτιβισμόςΗ Θερόν σίγουρα δεν σχεδίαζε να ερωτευτεί τον κατά 15 χρόνια μεγαλύτερό της Σον Πεν, ο οποίος την σκηνοθέτησε πρόσφατα στο φιλμ The Last Face. "Γνωριζόμασταν για 18 χρόνια προτού η σχέση μας εξελιχθεί σε μια ρομαντική ιστορία. Ήμασταν πραγματικά καλοί φίλοι, οπότε ουσιαστικά δεν κατάλαβα πότε συνέβη αυτή η αλλαγή. Δεν βιαστήκαμε, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι θα

μπορούσαμε να χάσουμε μια καλή φιλία." Το ζευγάρι χώρισε φέτος την άνοιξη, ωστόσο παραμένουν αυτό που ήταν όλα αυτά τα 18 χρόνια: δύο πολύ καλοί φίλοι.Η Σαρλίζ είναι επίσης μια ευτυχισμένη μαμά από τη στιγμή που υιοθέτησε τον γιο της Τζάκσον, το 2012. "Δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις τόσα αποθέματα αγάπης μέσα σου μέχρι να γίνεις μητέρα. Τώρα η ζωή μου επικεντρώνεται στην εύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα σε αυτά που θέλω και στη σταθερή παρουσία μου δίπλα στο γιο μου."Εκτός από το ρόλο της ηθοποιού και της μητέρας, η Σαρλίζ δραστηριοποιείται ενεργά ως ακτιβίστρια. Μοιράζεται την αγάπη της για τον κόσμο αναλαμβάνο-ντας κοινωφελή δράση. Το 2007 δημιούργησε το ίδρυμα Charlize Theron Outreach Project με στόχο την υποστήριξη των νέων της Αφρικής στον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS. Ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε "Αγγελιοφόρος της Ειρήνης" από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για την αφοσίωσή της "στη βελτίωση των συνθηκών ζωής για γυναίκες και παιδιά στη Νότια Αφρική, καθώς και στην πρόληψη και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών." Παράλληλα, η Θερόν είναι ενεργό μέλος της

Η Σαρλίζ Θερόν με τον επί 18 έτη φίλο της, Σον Πεν, ο οποίος ανέλαβε τη σκηνοθεσία του φιλμ The Last Face με πρωταγωνίστρια την ίδια. Υπήρξαν ζευγάρι για ενάμιση χρόνο.

Page 25: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA και εμφανίστηκε σε μια εκστρατεία κατά της γούνας. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πορείες για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και υποστηρίζει σθεναρά το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έχει δηλώσει δημοσίως ότι αρνείται να παντρευτεί, έως ότου ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων να νομιμοποιηθεί στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός ότι έκλεισε τα 40 της χρόνια τον Αύγουστο δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου την ηθοποιό, παρά το ότι στο Χόλιγουντ επικρατούν αυστηρές απόψεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης των ηθοποιών θηλυκού γένους. "Όσο πιο νέες είμαστε, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουμε. Αλλά το πρόσωπο και το σώμα μας αλλάζουν. Έτσι είναι η ζωή και εγώ απλώς θα το αφήσω να συμβεί."Αλλά ακόμη και στα 40 της χρόνια, δεν χρειάζεται να περιμένει πολύ για τον επόμενο ρόλο της. Πρωταγωνιστεί και πάλι, ως δαιμονική Ραβέννα στο The Huntsman, τη συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας Η Χιονάτη και ο κυνηγός. Επίσης, πρωταγωνιστεί στο The Last Face, όπου ερμηνεύει μια διευθύντρια ενός διεθνούς οργανισμού βοήθειας στην Αφρική, η οποία εμπλέκεται σε μια πολιτική και κοινωνική επανάσταση. Την επόμενη χρονιά θα βρίσκεται στο Brain on Fire, ένα δράμα που περιγράφει τη γρήγορη πορεία μιας νεαρής γυναίκας προς την παράνοια. Το βιογραφικό της, που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ταινίες, αποδεικνύ-ει ότι μπορεί να υποδυθεί οποιονδήποτε ρόλο.Αντιμετωπίζει το χρόνο της ως πολύτιμο αγαθό. Όντας εξαιρετικά πειθαρχημένη, εργάζεται βάσει ημερήσιου, εβδομαδιαίου και μηνιαίου προγράμματος, μοιράζοντας την προσοχή ανάμεσα στο παιδί της, την υποκριτική και τους κοινωφελείς σκοπούς που υπηρετεί, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνει να βρει λίγες ώρες για να χαλαρώσει. Πώς επιλέγει να το κάνει; Κάνοντας βόλτες με τη μηχανή της, μια Harley Davidson.

ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Monster (2003)Η Θερόν κατέκτησε επάξια το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα για την ανατριχιαστική ερμηνεία της ως Αϊλίν Γουόρνος στο Monster, που αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας κατά συρροή δολοφόνου, η οποία καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για τη δολοφονία επτά ανδρών.

Άνιση μάχη (2005)Κέρδισε ακόμη μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες, ερμηνεύοντας μια εργαζόμενη στα ορυχεία, που υπέβαλε μήνυση και δικαιώθηκε στην πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που έφτασε στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Η ταινία, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές, βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

The Huntsman (2016)Η Θερόν επιστρέφει στο ρόλο της δαιμονικής Ραβέννα, στη συνέχεια του επιτυχημένου Η Χιονάτη και ο κυνηγός (2012), που βασίζεται στο διάσημο παραμύθι των αδελφών Γκριμ.

Brain on Fire (2016)Η ταινία αυτή βασίζεται επίσης σε πραγματική ιστορία. Θέμα της είναι η γρήγορη πορεία μιας νεαρής γυναίκας προς την τρέλα. Η Σαρλίζ Θερόν κατέχει τα δικαιώματα της ταινίας και θα αναλάβει την παραγωγή της.

MONSTER

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ

THE HUNTSMAN

Page 26: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

Τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης είναι σχεδόν έτοιμα. Στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στο Πάλο Άλτο, στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, η Ford εισέρχεται στην τελική φάση του σχεδίου ανάπτυξης. Πώς θα αλλάξει λοιπόν την ευελιξία των μετακινήσεων το μελλοντικό σας αυτοκίνητο, το οποίο είναι σε θέση να οδηγεί, να επιλέγει διαδρομές, να φρενάρει και να επιταχύνει χωρίς τη δική σας παρέμβαση;

ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ;

Page 27: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

Φέτος τον Ιανουάριο η Ford παρουσίασε στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα Ford Smart Mobility. Αυτό

επιβεβαιώνει τα σχέδια της Ford να επιταχύνει τις καινοτομίες στη συνδεσιμότητα, την ευελιξία των μετακινήσεων, την εξυπηρέτηση πελατών, τα δεδομένα μεγάλου όγκου και τα αυτόνομα οχήματα. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά επειδή συνδέονται άμεσα, ωστόσο η ιδέα ενός αυτοκινήτου που κινείται μόνο του φαίνεται να εξάπτει ιδιαίτερα τη φαντασία. Αυτό που θεωρούταν ανέκαθεν σενάριο επιστημονικής φαντασίας σύντομα θα είναι πραγματικότητα: ένα αυτοκίνητο που αναλαμβάνει τον απόλυτο έλεγχο και μας μεταφέρει γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια στον προορισμό μας.

2020Ο πρόεδρος της Ford, Μαρκ Φιλντς, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι είναι πιθανή η κυκλοφορία του πρώτου οχήματος αυτόνομης οδήγησης μέχρι το 2020. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2035 ή το 2040 για την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας και τη σχετική ρύθμιση της νομοθεσίας, ώστε να μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητό σας, να αποκοιμηθείτε στο τιμόνι και να ξυπνήσετε στον προορισμό σας. Η Ford διαθέτει σίγουρα τη γνώση και την τεχνολογία για να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα παραδώσει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο όχημα στην αγορά. Εξάλλου, έχει ήδη κυκλοφορήσει ορισμένα ημιαυτόνομα μοντέλα. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν φιλοδοξεί να πάρει την πρωτιά με οποιοδήποτε κόστος. "Ενδέχεται να προτείνουμε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, αλλά ίσως και όχι, καθώς θέλουμε να προσφέρουμε ένα μοντέλο που θα είναι προσιτό σε όλους και όχι, ας πούμε, μόνο σε πελάτες πολυτελών αυτοκινήτων", λέει ο Φιλντς.

ΈρευναΑμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος Smart Mobility, η Ford εγκαινίασε ένα ερευνητικό κέντρο εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας υψηλής τεχνολογί-ας, στο Πάλο Άλτο της Σίλικον Βάλεϊ. Κύριος στόχος του κέντρου είναι η προώθηση της καινοτομίας. Διαθέτοντας περίπου 125 ερευνητές, μηχανικούς και επιστήμονες, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Σίλικον Βάλεϊ. Σε αυτήν την ηγετική εγκατάσταση μετατρέπονται σε αντικείμενο έρευνας όλα τα βασικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος Ford Smart Mobility. Όσον αφορά τις έρευνες στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, η Ford έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με το παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που βρίσκεται επίσης στο Πάλο Άλτο. Η Ford θα παραδώσει το

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ FORD

Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας που εγκαινίασε πρόσφατα η Ford θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών του Στάνφορντ. Ο Κρις Γκέρντες, καθηγητής Μηχανολογίας του Τμήματος, βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής των δοκιμών. Η προσέγγι-σή του στις δοκιμές με αυτοματοποιη-μένα οχήματα δεν είναι καθόλου επιφυλακτική, καθώς θεωρεί, όπως και η Ford, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να φτάσει στα άκρα, προκειμένου να δοκιμάσει τα όρια οδήγησης των αυτόματων οχημάτων. Έχει ήδη αποδείξει ότι ένα αυτοματοποιημένο όχημα σε μια πίστα μπορεί να έχει σχεδόν τις ίδιες καλές επιδόσεις με έναν εκπαιδευμένο οδηγό αγώνων. Στο εργαστήριό του ο Γκέρντες επιδιώκει να βελτιώσει την ασφάλεια των οχημάτων, εξελίσσοντας το ίδιο το όχημα ή αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες του οδηγού. Επίσης, αναπτύσσονται αλγόριθμοι σχετικά με το σχεδιασμό και την πρόβλεψη διαδρομών.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς δεδομένα μέσω αισθητήρων, ώστε να γνωρίζουν με ακρίβεια τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους.

Page 28: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

ερευνητικό όχημα Fusion Hybrid Autonomous Research Vehicle στους μηχανικούς του πανεπιστημί-ου για την επόμενη φάση των δοκιμών στο δρόμο.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότηταΤο αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης θα αυξήσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των επιβατών. Όταν όλα τα αυτοκίνητα είναι συνδεδεμέ-να μεταξύ τους, γνωρίζουν τις ακριβείς θέσεις στις οποίες βρίσκονται και μπορούν να αλληλοενημερώ-νονται σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας,

Έχει ήδη αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή ενός οχήματος πλήρους αυτόματης οδήγησης. Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, το νέο σας αυτοκίνητο να είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα πλοήγησης Adaptive Cruise Control. Όταν το ραντάρ του συστήματος εντοπίζει ότι η απόσταση και η ταχύτητα των προπορευόμενων οχημάτων μειώνονται, προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ώστε να διατηρήσει μια απόσταση ασφαλείας. Υπάρχει επίσης ο αυτόματος μηχανισμός οδήγησης - ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αυτόνομης οδήγησης. Η Ford ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευ-αστές που συμπεριέλαβε ενεργά συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης στα μοντέλα της. Ένα ακόμη ευφυές σύστημα που παρέχει βοήθεια στον οδηγό είναι

την αποφυγή σύγκρουσης και εφαρμόζει αυτόματα την πλήρη δύναμη πέδησης, όταν χρειάζεται.Προκειμένου να κινείται εντελώς αυτόνομα, το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα βασίζεται σε ραντάρ, τα οποία θα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο "τα μάτια του στο δρόμο." Ορισμένα μοντέλα της Ford – για παράδειγμα τα Focus, Mondeo και το επερχόμενο Edge – είναι ήδη εξοπλισμένα με το σύστημα πληροφόρησης τυφλών σημείων BLIS (Blind Spot Information System), ένα ραντάρ που ενεργοποιεί μια ειδοποίηση μόλις εντοπίζει οχήματα σε σημεία στα οποία δεν έχετε ορατότητα. Ταυτόχρονα, οι ειδοποιήσεις διερχόμενης κίνησης (Cross Traffic Alert) βάσει ραντάρ σάς ενημερώ-νουν εάν υπάρχουν άλλα διερχόμε-να οχήματα, όταν κάνετε όπισθεν ή βγαίνετε από ένα χώρο στάθμευσης.

η αναγνώριση της οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition). Τα σήματα των ορίων ταχύτητας αναγνωρίζονται αυτόματα και εμφανίζονται ανάλογες ειδοποιή-σεις στον οδηγό. Το αυτοκίνητό σας ίσως διαθέτει επίσης σύστημα διατήρησης της λωρίδας (Lane Keeping System) με υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας, που αποτρέπει την παρέκκλιση του

αυτοκινήτου από τη λωρίδα πορείας στην οποία βρίσκεται. Επίσης, το Active City Stop έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει βοήθεια σε χαμηλές ταχύτητες. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα ραντάρ στο μπροστινό τμήμα, που εντοπίζει αντικείμενα μπροστά από το αυτοκίνητο. Το σύστημα υπολογίζει συνεχώς τη δύναμη πέδησης που απαιτείται για

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

οι πιθανότητες ατυχημάτων μειώνονται κατά πολύ. Αλλά τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα στο δρόμο; Τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορούν να βρίσκονται πολύ πιο κοντά το ένα στο άλλο σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα με οδηγό. Έτσι, κάθε σπιθαμή του δρόμου αξιοποιείται, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το αποτέλεσμα είναι μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο των πόλεων και λιγότερος χρόνος των οχημάτων στο δρόμο, περιορίζοντας την κατανάλωση πηγών ενέργειας. Εκτός από τα

πρακτικά οφέλη, σύμφωνα με τον Ραβί Σάνκερ, αναλυτή στο τμήμα ερευνών της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ετήσια εξοικονόμηση ύψους 5,6 τρισεκατομμυ-ρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το εντυπωσιακό ποσό είναι το ισχυρότερο επιχείρημα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

1 2 3 40 mph70 mph 65 χλμ/ώρα110 χλμ/ώρα

Αυτόματο σύστημα πλοήγησης

Σύστημα διατήρησης λωρίδας

Page 29: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

" Το παν είναι η αρμονία"

Βασικό στοιχείο της σειράς Ford Vignale είναι ο συνδυασμός της αυθεντικής ποιότητας κατασκευής με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η Σόνια Βάντενμπεργκ, Υπεύθυνη Σχεδίασης Χρωμάτων και Υλικών στη Ford Ευρώπης, αφηγείται την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ιδέα.

Η Σόνια Βάντενμπεργκ βρίσκεται καθημερινά σε μια διαρκή αναζήτηση για έμπνευση. Είτε περπατάει στο δρόμο, είτε οδηγεί το αυτοκίνητό της ή παρακολουθεί τηλεόραση, είναι πάντα σε εγρήγορση για να ανακαλύπτει ενδιαφέροντα αντικείμενα και προϊόντα. Την γοητεύει ο τρόπος κατασκευής και λειτουργίας των αντικειμένων, ιδίως εάν της προσφέρουν υλικό για περαιτέρω σκέψη στο πλαίσιο του ρόλου της ως Υπεύθυνη Σχεδίασης Χρωμάτων και Υλικών στη Ford Ευρώπης. Η Σόνια σχεδίαζε, ζωγράφιζε και κατασκεύαζε αντικείμενα από μικρό παιδί. Μεγάλωσε στη Φλάνδρα του Βελγίου και κληρονόμησε μια έντονη ευαισθησία σε κάθε οπτικό ερέθισμα από τον πατέρα της, ο οποίος εργαζόταν ως φωτογράφος. "Έβλεπα κάτι, για παράδειγμα ένα παιχνίδι, αλλά αντί να θέλω να το

αποκτήσω, ήθελα να το κατασκευάσω μόνη μου. Και αυτό έκανα: δημιουργούσα τα δικά μου παιχνίδια από πολύ μικρή ηλικία." Το γεγονός ότι σήμερα είναι μια διάσημη σχεδιάστρια δεν εξέπληξε ιδιαίτερα τους γονείς της και όσους τη γνωρίζουν καλά. Αλλά πριν να καταλήξει εδώ, είχε κάνει μια παράκαμψη. Όπως πολλά νέα κορίτσια, ονειρευόταν να γίνει κτηνίατρος και μάλιστα είχε ξεκινήσει τις σπουδές της στην Κτηνιατρική. Αλλά συνειδητοποίησε γρήγορα ότι είχε κάνει λάθος επιλογή. Έτσι, μεταπήδησε στην Ψυχολογία και άρχισε να παρακολουθεί με ενθουσιασμό διαλέξεις σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την ψυχολογία. "Και ξαφνικά το κατάλαβα: αυτός είναι ο κόσμος μου, αυτό θέλω να κάνω."

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον τομέα της σχεδίασης, η Βάντενμπεργκ μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να εργάζεται ως συντάκτρια σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής. Από αυτήν τη θέση ανακάλυψε το Βασιλικό Κολέγιο Καλών Τεχνών, το οποίο διοργάνωνε σεμινάρια για τη σχεδίαση μέσων μεταφοράς.

Ακριβώς όπως ένα σαλόνι"Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το ενδιαφέρον μου για τα αυτοκίνητα και ιδίως για το εσωτερικό τους. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι το εσωτερικό του αυτοκινήτου για έναν οδηγό και πόσο χρόνο ξοδεύουμε στα αυτοκίνητά μας. Είναι ακριβώς όπως ένα σαλόνι. Εκείνη την περίοδο είχαν προκύψει τόσες πολλές εξελίξεις στη σχεδίαση αυτοκινήτων, ενώ το

ΣΧΕΔΙΑΣΗ VIGNALE

Page 32: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

εσωτερικό του αυτοκινήτου άρχισε να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Ήταν πραγματικά ιδανικές οι συνθήκες για να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με τη σχεδίαση στην αυτοκινητοβιομηχανία - και ακόμη είναι. Ειδικά οι νέες εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας σαλονιού στο εσωτερικό ενός οχήματος." Μετακόμισε στη Γερμανία με το σύντροφό της, επίσης σχεδιαστή αυτοκινήτων. Συνάντησε άλλους σχεδιαστές αυτοκινήτων, που εξειδικεύονταν στον τομέα των χρωμάτων, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον της. Στη συνέχεια, έλαβε την πρόταση να ενταχθεί στην ομάδα της Ford Ευρώπης ως σχεδιάστρια αυτοκινήτων και απάντησε αμέσως θετικά. Για τη σχεδίαση ενός αυτοκινήτου απαιτείται ομαδική εργασία. "Αυτός είναι ο βασικός κανόνας στον τομέα μας: δεν μπορείς να είσαι ένας μοναχικός καλλιτέχνης. Πρόκειται για μια 100% ομαδική εργασία. Πραγματοποιούμε συναντήσεις για την ανταλλαγή ιδεών, στις οποίες ο καθένας μπορεί να εκφράσει την προσωπική του πρόταση. Στη συνέχεια, προκαλούμε ο ένας τον άλλον: κάποιος έχει μια ιδέα. Κάποιος άλλος μπορεί να προσθέσει κάτι ακόμη και ένας τρίτος να πει: γιατί δεν το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο; Αυτή η διαδικασία συλλογικής δημιουργίας είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου."

Ονειρεμένη σχεδίαση"Μόλις βρέθηκα στη Ford Ευρώπης, ένιωσα αμέσως ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος. Εργάζομαι με πολύ καλούς σχεδιαστές, αλλά αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο χώρο εργασίας. Για έναν σχεδιαστή, η ατμόσφαιρα παίζει καθοριστικό ρόλο και εδώ είναι πραγματικά θετική. Οι σχεδιαστές ξυπνάνε και κοιμούνται σκεπτόμενοι τα έργα τους. Ονειρεύονται τα σχέδια. Συχνά αναγκάζομαι να πω στον εαυτό μου: πήγαινε σπίτι τώρα, ήρθε η ώρα να σταματήσεις για σήμερα." Τον Οκτώβριο του 2013 η Βάντενμπεργκ ανέλαβε τη θέση της Υπεύθυνης Σχεδίασης Χρωμάτων και Υλικών της Ford Ευρώπης. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται με την ομάδα της σε ένα νέο και εξαιρετικής σημασίας έργο: το Ford Vignale."Η σχεδίαση του Ford Vignale συνίσταται στη συνεχή αναζήτηση της ισορροπίας, τη δημιουργία τέλειων λεπτομερειών και την εύρεση των κατάλληλων υλικών για την υλοποίηση αυτών των στόχων. Όλα καταλή-γουν στο ερώτημα: πώς μπορούμε να εκπλήξουμε τους πελάτες μας; Ως ομάδα, βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης, προσπάθειας, δοκιμών και ανταλλαγής ιδεών." Ακριβώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία προήλθε το εξαγωνικό σχέδιο, που χρησιμοποιήθηκε για την ταπετσαρία, αλλά στη συνέχεια αναδείχθηκε σε σύμβολο και χαρακτηριστικό σήμα του Ford Vignale. "Ξεκινήσαμε σχεδιάζοντας και δημιουργώντας σκίτσα. Αρχικά ήμασταν

συγκρατημένοι, χρησιμοποιώντας το κλασικό σχήμα του διαμαντιού. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε ένα βήμα παρακάτω, μέχρι που προέκυψε το εξάγωνο. Μεγαλώσαμε το μήκος του και τελικά δημιουργήσαμε ένα σχέδιο που έχει τη δική του ζωή."Η Σόνια συνοψίζει το πάθος και την αποστολή της ως σχεδιάστρια: "Η σειρά Ford Vignale είναι μια εμπειρία, μια περιπέτεια. Το Ford Vignale πρέπει να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Σε αυτό διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η υψηλής ποιότητας τεχνική και κατασκευή στη δημιουργία του Vignale - η ραφή, οι γραμμές, τα υλικά. Αλλά πάνω απ' όλα, το Ford Vignale πρέπει να αποπνέει μια αίσθηση αρμονίας, είτε όταν θαυμάζουμε το εξωτερικό του είτε όταν βρισκόμαστε καθισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο. Η αρμονία είναι το βασικό στοιχείο που επιδιώκουμε να επιτύχουμε ως σχεδιαστές."

Πολυτελής εμφάνιση Ένας σημαντικός τρόπος για τη διασφάλιση της αρμονίας είναι μέσω της επιλογής χρωμάτων και βαφών. Η Βάντενμπεργκ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την απόχρωση Vignale Nocciola. "Τα χρώματα του Vignale θα πρέπει να αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες και την ιδιαίτερη προσοχή που αφιερώσαμε στη δημιουργία του αυτοκινήτου και το Vignale Nocciola το καταφέρνει. Υπογραμμίζει με άριστο τρόπο τις γραμμές και το σχήμα του αυτοκινήτου και χαρίζει στα φινιρίσματα από χρώμιο μια υπέροχη μεταλλική λάμψη. Η βαφή έχει αναμειχθεί με μαρμαρυγία μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας στο αυτοκίνητο μια εντυπωσιακή ακτινοβολία. Δείχνει ακόμη πιο πολυτελές." Η κορυφαία κατασκευή αποτελεί ακόμη μια σημαντική πηγή έμπνευσης για την επίτευξη ενός αρμονικού αποτελέσματος που θα εκπλήξει τους οδηγούς. "Αναπτύσσουμε μια εντελώς νέα προσέγγιση στην έννοια της κορυφαίας κατασκευής, που συνδυάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας", εξηγεί η Σόνια. "Για παράδειγμα, η ραφή δημιουργείται από υπολογιστές, γεγονός που εξασφαλίζει ένα τέλειο αποτέλεσμα. Ωστόσο ο οδηγός θα πρέπει να εξακολουθεί να έχει την αίσθηση ότι περιβάλλεται από παραδοσιακά, χειροποίητα υλικά - μια αίσθηση ανάλογη με αυτή που του προκαλεί το άγγιγμα ενός ποιοτικού, απαλού δέρματος σε μια χειροποίητη τσάντα, μια δερμάτινη ζώνη ή ένα λουράκι ρολογιού χειρός. Αυτό είναι το Ford Vignale: η υψηλή αίσθηση της αυθεντικής ποιότητας κατασκευής σε συνδυασμό με άριστα υλικά και τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες."

"Αυτό είναι το Ford Vignale:

η υψηλή αίσθηση της αυθεντικής

ποιότητας κατασκευής σε συνδυασμό με

άριστα υλικά και τις πιο πρόσφατες

τεχνολογίες"

Page 33: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

Η βαφήΗ εκλεπτυσμένη μεταλλική απόχρωση Vignale Nocciola είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στα μοντέλα της σειράς Ford Vignale. Το όνομα Nocciola αποτελεί μια αναφορά στην προέλευση της μάρκας, καθώς είναι η ιταλική λέξη για το φουντούκι. Όλα τα αυτοκίνητα Ford Vignale έχουν μεταλλικά χρώματα που υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία, ώστε να δείχνουν φωτεινότε-ρα και να αποκτούν ακόμη πιο πολυτελή εμφάνιση.

Τα καθίσματαΤα καθίσματα βασίζονται σε μια παράδοση αιώνων στην επεξεργασία του δέρματος, προσφέροντας στους πελάτες την ποιότητα που αναμένεται από πολυτελείς τσάντες που φέρουν την υπογραφή διάσημων οίκων, όπως Chanel ή Ferragamo. Κάθε κάθισμα ντύνεται κομψά, δεν επενδύεται απλώς. Οι καπιτονέ φάσες δημιουργούν μια ξεχωριστή αίσθηση πολυτέλειας, ενώ τα μεγάλα γαζιά ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα της εμφάνισης.

Το δέρμαΤο δέρμα επιλέγεται με προσοχή, ώστε να συνδυάζει απαλή υφή, άνετη αίσθηση και πολυτελή όψη. Η Ford επέλεξε τη χρήση του υψηλής ποιότητας μη αποψιλωμένου δέρματος Windsor Leather. Το υλικό υποβάλλεται σε μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, που εξασφαλίζει τη χρήση μόνο των καλύτερων κομματιών. Τα φυσικά σημάδια ελαχιστοποιούνται, ώστε να αναδεικνύεται η πραγματική ομορφιά του υλικού σε όλο του το μεγαλείο. Στο μη αποψιλωμένο δέρμα αυτής της ποιότητας εξακολουθούν να είναι εμφανείς οι φυσικοί κόκκοι της προβιάς στην επιφάνεια. Υποβάλλεται, λοιπόν, σε ένα ελαφρύ φινίρισμα, το οποίο εξασφαλίζει μια ομαλή επιφάνεια σε απομίμηση ημιανιλίνης που εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις αυστηρές απαιτήσεις ανθεκτικότητας της Ford, ενώ προσφέρει στο δέρμα μια μοναδική φυσική όψη. Σε αυτήν τη διαδικασία πραγματοποιούνται επιπλέον βήματα επεξεργασίας που διασφαλί-ζουν ακόμη πιο μαλακή και πολυτελή φυσική αίσθηση. Το υψηλής ποιότητας δέρμα χρησιμοποιείται ακόμη και στα λιγότερη εμφανή ή αισθητά σημεία. Ως αποτέλεσμα, για τη δημιουργία των καθισμά-των του Ford Vignale απαιτείται 110% μεγαλύτερη ποσότητα δέρματος σε σχέση με τα δερμάτινα καθίσματα στα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων. Το δέρμα που καλύπτει τον πίνακα οργάνων έχει επιλεχθεί για τη δημιουργία ενός κομψού και αρμονικού περιβάλλοντος. Όλα τα δέρματα που ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα της σειράς Vignale μεταφέρονται στο χώρο κοπής, όπου μια ομάδα υψηλά εξειδικευμένων τεχνιτών αναλαμβά-νει το διαχωρισμό τους σε τμήματα με ελεγχόμενο πάχος. Ένα από τα τελικά και βασικότερα βήματα της διαδικασίας είναι η συμπίεση των ολοκληρωμένων τμημάτων, τα οποία εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ενιαία επιφανειακή όψη που θα παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Το εξαγωνικό μοτίβοΤα χαρακτηριστικά εξαγωνικά σχέδια απαιτούν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων. Μπορείτε να παρατηρήσετε, για παράδειγμα, πώς οι διατρήσεις και οι ραφές συνδυάζονται αρμονικά και επιμελώς σε κάθε ξεχωριστό τμήμα. Μόνο ένα πραγματικά έμπειρο προσωπικό θα μπορούσε να επιτύχει αποτέλεσμα τέτοιας ακρίβειας.

Η κορυφαία κατασκευή Vignale Ορισμένα σημαντικά στοιχεία

Page 34: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Πέτερ Τσούμτορ αποτελεί πηγή έμπνευσης για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο. Οι θαυμαστές του εξυμνούν την εκπληκτική δεξιοτεχνία του, την τεράστια γνώση του στον τομέα των υλικών και των ιδιοτήτων τους και την απίστευτα δημιουργική αξιοποίηση αυτών των στοιχείων. Η δεξιοτεχνία και η αγάπη του για τα υλικά τον έχουν επίσης αναδείξει σε πηγή έμπνευσης για τη σχεδιαστική ομάδα της σειράς Ford Vignale.

Ο άνθρωπος της ύλης

Kunsthaus Bregenz, Αυστρία

Page 35: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Η άποψή του για την αρχιτεκτονική του - και για αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να είναι η αρχιτεκτο-

νική γενικότερα - είναι απλή, σχεδόν απλοϊκή: "Όταν ξεκινώ, η πρώτη ιδέα που μου έρχεται στο μυαλό για ένα κτήριο είναι το υλικό. Πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική έγκειται σε αυτό. Όχι στα σχέδια ή τις μορφές. Πρόκειται για το χώρο και το υλικό."Ο Τσούμτορ ήταν ανέκαθεν ευχάριστα ειλικρινής όσον αφορά το ρόλο της αρχιτεκτονικής και απορρίπτει τις προσπάθειες ορισμένων δημοσιογρά-φων ή ακαδημαϊκών να συνδέσουν αφηρημένες πνευματικές έννοιες με τη δουλειά του. Αυτή η στάση του μπορεί εύκολα να αποδοθεί στην ταπεινή του προέλευση, καθώς ξεκίνησε ως μαθητευόμενος ξυλουργός. Σε αυτό μπορεί επίσης να οφείλονται οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί με το ελβετικό καντόνι

Γκραουμπύντεν. Παρά την παγκόσμια φήμη του και την ανάληψη πολλών έργων σε διεθνές επίπεδο, ο Τσούμτορ εξακολουθεί να διατηρεί το γραφείο του, στο οποίο απασχολούνται περίπου 30 άτομα, στο μικρό ελβετικό χωριό Χάλντενσταϊν (που αποτελείται από 1.001 κατοίκους). Ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης εποχής παραμένει ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, με ισχυρές, ωστόσο, πεποιθήσεις.Ο Τσούμτορ πιστεύει ακράδαντα ότι η αρχιτεκτονική είναι μια εμπειρία των αισθήσεων και ότι τα κτήρια δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενα υπερβολικά θεωρητικών προσεγγίσεων, αλλά να γίνονται αισθητά. Επομένως, ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του, αρκετές δημιουργίες του που έχουν λάβει μεγάλη

αναγνώριση δεν εντοπίζονται απλώς στο τμήμα της Ελβετίας όπου μεγάλωσε, αλλά έχουν επίσης σχεδιαστεί για να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των μικρών κοινοτήτων. Σε αυτές περιλαμβά-νονται ένα δημοτικό σχολείο στο Churwalden, ένας οίκος ευγηρίας στην πρωτεύουσα του καντονιού, το Chur, το μουσείο τέχνης στο Chur, καθώς και ένα μικρό, αλλά θαυμάσιο Παρεκκλήσι του Αγίου Βενέδικτου που χτίστηκε στο Sumvitg, αντικαθιστώ-ντας το αρχικό παρεκκλήσι του ορεινού χωριού που καταστράφηκε από μια χιονοστιβάδα. Όλα τα παραπάνω κτήρια αποτελούν αντικείμενου θαυμασμού από την αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Τσούμτορ είναι ότι πρόκειται για χώρους τους οποίους απολαμβάνουν τα άτομα που εργάζονται και ζουν σε αυτούς.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ VIGNALE

Hannover Expo, Γερμανία

Page 36: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Παρεκκλήσι Αγίου Βενέδικτου, Ελβετία

Page 37: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Απέριττη ευαισθησία Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τσούμτορ ανέπτυξε αυτήν τη βαθιά κατανόηση της κατασκευής και της ευαισθητο-ποιημένης χρήσης των διαφορετικών υλικών δόμησης κατά την πρώτη του εργασία σε ένα φορέα της ελβετικής τοπικής αυτοδιοίκησης ως αρχιτέκτονας συντήρησης, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση ιστορικών μνημείων. Είτε αυτό αληθεύει είτε όχι, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να διαμορφώνει τα έργα του έως σήμερα, όπως διαφαίνεται και σε μια από τις σημαντικότερες πιο πρόσφατες δημιουργίες του, το Μουσείο ορυχείου ψευδαργύρου στο Allmannajuvet της Νορβηγίας. Το Allmannajuvet είναι ένα απομακρυσμένο δασικό φαράγγι κατά μήκος του ποταμού Storelva. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν γνωστό για το μεγάλο ορυχείο ψευδάργυρου, το οποίο αποτελεί σήμερα ένα παράρτημα του περιφερειακού μουσείου. Το σχέδιο του Τσούμτορ συνενώνει τουλάχιστον τρία από τα επαναλαμβανόμενα θέματα του έργου του: ευαισθη-σία στην ιστορική σημασία κάθε τόπου, δεδομένου ότι το ορυχείο αποτελεί βασικό τμήμα της τοπικής βιομηχανικής κληρονομιάς, ανεπιτήδευτη εστίαση στον πραγματισμό, καθώς το κτήριο του Τσούμτορ θα καταστήσει την περιοχή προσβάσιμη σε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και σεβασμό στο εκάστοτε

"Δεν σκέφτομαι απλώς ένα μέρος", μας

λέει. "Το επισκέπτομαι, γιατί πρόκειται για μια φυσική

εμπειρία."

σκηνικό, για παράδειγμα στις κυματοειδές στέγες των κτιρίων, που συμπληρώνουν άριστα το απόκρημνο τοπίο του φαραγγιού. Πρόκειται και πάλι για μια προσπάθεια ανάδειξης της απλής και απέριττης υψηλής αισθητικής.

Φυσική εμπειρίαΗ συναισθηματική προσέγγιση του Τσούμτορ στα έργα του εξηγεί επίσης την έντονη ανάγκη που έχει να εξοικειώνεται με κάθε τοποθεσία όπου πρόκειται να εργαστεί κατά το στάδιο του σχεδιασμού. "Δεν σκέφτομαι απλώς ένα μέρος. Το επισκέπτομαι, γιατί πρόκειται για μια φυσική εμπειρία." Η αποφασιστικό-τητα που επιδεικνύει στη δημιουργία κτηρίων που εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο είναι εμφανής σε μία από τις πιο διάσημες διεθνείς δημιουργίες του, το Kunsthaus (Γκαλερί τέχνης) στο Μπρέγκεντζ της Αυστρίας. Πρόκειται για ένα κτήριο σχεδόν κυβικού σχήματος κατασκευασμένο από τσιμέντο και γυαλί, με θέα τη λίμνη Κονστάνς. Όπως εξηγεί ο ίδιος: "Από την εξωτερική πλευρά το κτήριο μοιάζει με μια λάμπα. Απορροφά το φως καθώς αυτό μεταβάλλεται στον ουρανό και την ομίχλη που σχηματίζεται στη λίμνη. Αντανακλά το χρώμα και το φως... ανάλογα με την οπτική γωνία, την ώρα της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες."

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΕΡ ΤΣΟΥΜΤΟΡ;

• Γεννήθηκε το 1943 στη Βασιλεία της Ελβετίας.

• Γιος επιπλοποιού, στα 15 του άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος ξυλουργός.

• Σπούδασε στην τοπική σχολή καλών τεχνών και φοίτησε μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών στο Ινστιτούτο Πρατ της Νέας Υόρκης.

• Το 1979 άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο.

• Η γρήγορη επιτυχία του οδήγησε στην ανάθεση διάσημων διεθνών έργων.

• Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή αρχιτέκτονες.

• Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Πρίτσκερ (2009) και το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο RIBA (2013).

• Στη διάρκεια της καριέρας του έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια, από το Λος Άντζελες έως το Μόναχο.

• Από το 1996 είναι καθηγητής στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής, στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο (USI).

Therme Vals, Ελβετία

Page 38: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Σημείωση: Οι εικόνες σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουν το πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει από το τελικό προϊόν.

Το Ford S-MAX Vignale θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Σήμερα το περιοδικό Ford Vignale σας δίνει μια πρώτη γεύση με το πρωτότυπο μοντέλο Ford S-MAX Vignale, το οποίο αποτέλεσε πρόδρομο του εκθεσιακού μοντέλου. Αυτό το καθαρόαιμο SAV (Sports Activity Vehicle) δείχνει πώς ένα επταθέσιο αυτοκίνητο μπορεί να ξεφύγει από τα όρια ενός κανονικού οικογενειακού MPV.

Η FORD VIGNALE ΣΤΟ MAXIMUM

Το εξωτερικό του πρωτότυπου μοντέλου του Ford S-MAX Vignale κερδίζει αμέσως τις

εντυπώσεις. Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι το χαρακτηριστικό του προφίλ και η δυναμική καμπύλη της οροφής. Στη συνέχεια, το βλέμμα πέφτει στην εντυπωσιακή, κομψή μάσκα με το χαρακτηριστικό εξαγωνικό σχέδιο Vignale, η οποία έχει πιο σκούρο ματ μεταλλικό φινίρισμα και πλαίσιο από γυαλιστερό αλουμίνιο. Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν άλλα ιδιαίτερα στοιχεία της σειράς Vignale, όπως τα μοναδικά φώτα ομίχλης και οι

Η κομψότητα έχει τον πρώτο λόγο: η όμορφη, μακριά γραμμή του αυτοκινήτου αναδεικνύεται υπέροχα με την ελαφρώς κεκλιμένη οροφή.

Page 39: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

S-MAX VIGNALE

Page 40: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

Σημείωση: Οι εικόνες σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουν το πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει από το τελικό προϊόν.

εξελιγμένοι προβολείς Adaptive LED. Οι πλαϊνοί καθρέπτες έχουν καπάκια χρωμίου και ενσωματωμένες λειτουργίες ενδείξεων, ενώ είναι θερμαινόμενοι και διαθέτουν λειτουργία μνήμης για ακόμα πιο εύχρηστη λειτουργία. Τέλος, το πρωτότυπο μοντέλο του επταθέσιου Ford S-MAX Vignale συμπληρώνουν οι κορυφαίας ποιότητας βαμμένες ζάντες Vignale 21 ιντσών.

Πολυτέλεια Ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό, βλέπουμε επτά θέσεις σε τρεις σειρές και άπλετο χώρο. Το πρωτότυπο μοντέλο του Ford S-MAX Vignale είναι ένα πολύ πρακτικό επιβατικό αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα αποπνέει έναν αέρα κομψότητας. Τα κομψά εξαγωνικά μοτίβα που θυμίζουν καπιτονέ ύφασμα, τα υψηλής αισθητικής φινιρίσματα χρωμίου και οι δερμάτινες λεπτομέρειες κυριαρχούν σε κάθε σημείο του. Θα μπορούσε κανείς να το πει και προεδρικό. Ακόμα και τα πατάκια του δαπέδου αποπνέουν μια εκλεπτυσμένη πολυτέλεια.Τα καθίσματα του Ford S-MAX Vignale που έχουν κατασκευαστεί από μαλακό δέρμα με ανάγλυφο μοτίβο ενισχύουν την αίσθηση της πολυτέλειας. Το κάθισμα του οδηγού διαθέτει δυνατότητα ρύθμισης σε 10 διαφορετικές θέσεις καθώς και λειτουργία μνήμης, προσφέροντας απόλυτη άνεση. Τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού έχουν αφρό Sport Plus με διάτρητα μοτίβα για δροσερή αίσθηση όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ενώ διαθέτουν

Οι κομψές αναφορές στη Ford Vignale βάζουν την τελευταία πινελιά.

Οι πλαϊνοί καθρέπτες διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες.

Ο σχεδιασμός το αποδεικνύει περίτρανα: Το πρωτότυπο μοντέλο του Ford S-MAX Vignale είναι ένα αληθινό Sports Activity Vehicle.

Page 41: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

" Το πρωτότυπο μοντέλο του Ford S-MAX Vignale είναι ένα πολύ πρακτικό επιβατικό αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα αποπνέει έναν αέρα κομψότητας"

Page 42: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Οι λεπτομέρειες και τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό επίπλων όπως οι καναπέδες υψηλής αισθητικής. Για παράδειγμα, τα πολυτελή δέρματα ραμμένα στο χέρι σε κομψές και μοντέρνες γραμμές. Τα πάντα είναι φτιαγμένα με δεξιοτεχνία"

Page 43: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Σημ

είω

ση: Ο

ι εικ

όνες

σε

αυτέ

ς τι

ς σε

λίδε

ς πα

ρουσ

ιάζο

υν τ

ο πρ

ωτό

τυπο

μον

τέλο

, το

οποί

ο εν

δέχε

ται ν

α δι

αφέρ

ει α

πό τ

ο τε

λικό

προ

ϊόν.

λειτουργία θέρμανσης για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα προσφέροντας προηγμένες λειτουργίες, όπως επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων. Οι βάσεις για tablet βρίσκονται στην πλάτη των καθισμάτων, ακριβώς μπροστά από τους επιβάτες της δεύτερης σειράς, ενώ ο έξυπνος σχεδιασμός των καθισμάτων με τεχνολογία thin seat μεγιστοποιεί το χώρο των επιβατών.

Η τελευταία λέξη της μόδαςΑκολουθώντας τις νέες τάσεις της μόδας, τα σκούρα χρώματα το εσωτερικό συμπληρώνουν μοναδικά το ανοιχτόχρωμο εξωτερικό. Οι λεπτομέρειες και τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό επίπλων όπως οι καναπέδες υψηλής αισθητικής. Για παράδειγμα, τα πολυτελή δέρματα ραμμένα στο χέρι σε κομψές και μοντέρνες γραμμές. Τα πάντα είναι φτιαγμένα με δεξιοτεχνία. Στο χώρο πίσω από το τιμόνι και στο ταμπλό από την πλευρά του συνοδηγού υπάρχει αλουμίνιο με ανάγλυφη

πλεκτή υφή. Τα μεταλλικά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις ζεστές αποχρώσεις, ενώ το τμήμα πάνω από την κεντρική οθόνη έχει το χαρακτηριστικό λογότυπο Vignale. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου μοιάζει με σαλόνι, κυρίως λόγω του μονόχρωμου δέρματος από το ταμπλό μέχρι πίσω στο πορτ μπαγκάζ.

Ο ήχος της σιωπήςΜπορείτε να απολαύσετε όλη την πολυτέλεια που προσφέρει το πρωτότυπο μοντέλο του Ford S-MAX Vignale σχεδόν σε απόλυτη ησυχία. Τα ηχομονωτικά τζάμια κρατούν μακριά το θόρυβο του δρόμου, ενώ το σύστημα ενεργής εξάλειψης θορύβου της Ford εξουδετερώνει όλους τους ήχους του πετρελαιοκινη-τήρα. Μπορείτε να δίνετε εντολές στο σύστημα Ford SYNC με φωνητικό έλεγχο και οθόνη αφής ακόμα και ψιθυριστά. Αυτό το πρωτότυπο μοντέλο υπόσχεται πολλά για την έκδοση παραγωγής του Ford S-Max Vignale, που θα κυκλοφορήσει του χρόνου σε επιλεγμένα FordStore στην Ευρώπη.

Το μίνιμαλ ταμπλό και η κεντρική κονσόλα προσφέρουν μια σειρά από λειτουργίες υψηλής τεχνολογίας.

Προεδρική πολυτέλεια: τα κομψά ατομικά καθίσματα με καπιτονέ μοτίβα σε εξαγωνικό σχήμα.

Σημείωση: Οι εικόνες σε αυτές τις σελίδες παρουσιάζουν το πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει από το τελικό προϊόν.

Page 44: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentΤο Ford Vignale συναντά τον κινηματογράφο, το χορό και τη μόδα

Το MOVEment είναι μια σειρά επτά ταινιών μικρού μήκους στις οποίες παρουσιάζονται τα ταλέντα φημισμένων οίκων μόδας (όπως των Prada, Calvin Klein Collection και Alexander McQueen), πρωτοποριακοί σκηνοθέτες και διάσημοι χορογράφοι και χορευτές.

Το MOVEment παρουσιάστηκε φέτος την άνοιξη στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, ένα από τα διασημότερα

θέατρα μπαλέτου στον κόσμο, σε συνεργασία με το Ford Vignale. Κατά την VIP πρεμιέρα στο Sadler’s Wells έγινε και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Ford Mondeo Vignale.

Το MOVEment βασίζεται σε μια ιδέα, αλλά κυρίως μια μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του Τζέφερσον Χακ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας στη δημιουργική και πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου. Γεννημένος στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ο Τζέφερσον Χακ μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στο London College of Printing. Σε ηλικία μόλις 19 ετών ίδρυσε το περιοδικό Dazed & Confused (πλέον Dazed ), με τον Όμιλο Dazed, ο οποίος εκδίδει επίσης το περιοδικό AnOther Magazine. Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του Τζέφερσον δεν επικεντρώνεται τόσο στην έκδοση περιοδικών, όσο στη σύλληψη νέων, προοδευτικών ιδεών στη δημοσιογραφία, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, την τηλεόραση και τα ψηφιακά μέσα. Εν ολίγοις, ο Τζέφερσον Χακ χαρακτηρίζεται από δημιουργική φρενίτιδα και το MOVEment είναι μία ακόμη από τις πολλές καρποφόρες εμπνεύσεις του.

Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία του να ενώσει σε μια ταινία χορογράφους και σχεδιαστές που συνεργάζονται, εξετάζοντας την εικόνα του σώματος σε σχέση με την κάμερα. Οι σχεδιαστές που συμμετέχουν στο έργο δημιούργησαν ειδικά κοστούμια για αυτόν το σκοπό. Το αποτέλεσμα είναι επτά ταινίες που προσφέρουν μια σύγχρονη και εμπνευσμένη ματιά στην μακροχρόνια αλληλεπίδραση ανάμεσα στη μόδα και το χορό. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Τζέφερσον: "Πάντα υπήρχε ένας απίστευτος ιστορικός διάλογος ανάμεσα στη μόδα και το χορό. Εξάλλου πρόκειται για δύο μορφές τέχνης που ασχολούνται με το σώμα. Δεδομένου ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας, θέλησα

να πραγματοποιήσω μια έρευνα που θα ενοποιούσε τα καλύτερα στοιχεία της μόδας, του χορού και του κινηματογράφου σε μια σειρά παραστάσεων δημιουργημένων για την οθόνη. Ορισμένες συνεργασίες ήταν εντελώς καινούργιες, ενώ άλλες βασίζονταν σε ήδη υπάρχουσες σχέσεις, αλλά όλα συνδυάστηκαν με στόχο να παρουσιάσουμε μια νέα και πρωτοποριακή πρόταση."

Η σειρά Ford Vignale συμμετείχε από την αρχή στο MOVEment και μάλιστα δικαιολογημένα, καθώς το συγκεκριμένο έργο παρείχε την ιδανική πλατφόρμα για τη διερεύνηση και έκφραση των θεμάτων της ποιοτικής σχεδίασης και κατασκευής, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της φιλοσοφίας τόσο του Ford Vignale όσο και του MOVEment. Πέρα από αυτή τη συνεργασία, το Ford Vignale συνδέεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο και με μία από τις ταινίες του MOVEment, αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών πολύ επιτυχημένων καλλιτεχνών: της χορογράφου Τζάσμιν Βάρντιμον, του σκηνοθέτη Μάθιου Ντόναλτσον και του πιλοποιού Στίβεν Τζόουνς. Ο Στίβεν Τζόουνς είναι εδώ και δεκαετίες μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες της Μεγάλης Βρετανίας στο χώρο του στυλ και της κουλτούρας. Χάρη στην ιδιαίτερη και ριζοσπαστική αισθητική του, είναι ο διασημότερος πιλοποιός στον κόσμο. Το 2009 επιμελήθηκε μια έκθεση-ανθολογία από καπέλα για το Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας παγκοσμίως. Η σειρά Ford Vignale αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης ταινίας, καθώς αφενός το Ford Mondeo Vignale έχει σε αυτή ρόλο συμπρωταγωνιστή και αφετέρου στη δημιουργία της συνέβαλαν η σχεδιάστρια του Ford Vignale, Έρικα Τσουμπάκι, και η ομάδα του Ford Vignale.

www.anothermag.com/movement

ΤΕΧΝΗ VIGNALE

Page 46: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Παρασκευή

Bertrams Guldsmeden Hotel

Προσγείωση Χάρη στο χαρακτηριστικά αξιόπιστο σύστημα συγκοινωνιών της Δανίας, μπορείτε να πάρετε ένα από τα τρένα που φεύγουν από το αεροδρόμιο Kastrup για το κέντρο της πόλης κάθε πέντε λεπτά και να βρεθείτε στον κεντρικό σταθμό Nørreport εντός μόλις 15 λεπτών.

Άφιξη Μπορείτε να απολαύσετε μία από τις πιο ενδιαφέρου-σες αρχιτεκτονικά πρωτεύουσες του κόσμου διαμένοντας στο ξενοδοχείο Radisson Blu Royal Hotel, την κορυφαία επιλογή ανάμεσα στις προτάσεις μας. Κάθε λεπτομέρεια αυτού του εμβληματικού κτηρίου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, έχει δημιουργηθεί από ανοξείδωτο ατσάλι, από την πρόσοψη έως την επίπλωση και τα μαχαιροπίρουνα, όπως ακριβώς το οραματίστηκε ο διάσημος αρχιτέκτονας Άρνε Γιάκομπσεν. www.radissonblu.com

5:00 μμ

6:00 μμ

Αναζητάτε μια λύση μεσαίου κόστους; Ένα ακόμη δείγμα υψηλής σχεδίασης είναι το Bertrams Guldsmeden Hotel, στη διεύθυνση Vesterbrogade 107. Εδώ θα βρείτε μια λιγότερο βιομηχανική, πιο ζεστή ατμόσφαιρα θαλπωρής με το χαρακτηριστικό χαλαρωτικό δανέζικο στυλ. www.guldsmedenhotels.com

Εάν επιθυμείτε μια ακόμη πιο οικονομική λύση, δοκιμάστε το απλό αλλά πολύ κομψό Hotel Sct Thomas στη διεύθυνση Frederiksberg Allé 7. Βρίσκεται σε ιδανική θέση, ανάμεσα στη μοντέρνα περιοχή Vesterbro και την οδό Værndedamsvej, όπου χτυπάει η καρδιά της γαστρονομίας στην Κοπεγχάγη. Πρόκειται για μια προσεγμένη και ταυτόχρονα συμφέρουσα από οικονομικής άποψης επιλογή. www.hotelsctthomas.dk

Ώρα για βόλτα στην πόλη… Φρεσκαριστείτε, είναι ώρα για ένα γρήγορο απεριτίφ. Το Vesterbro, με τα πολυάριθμα μοντέρνα μπαρ, είναι γεμάτο κόσμο τα βράδια της Παρασκευής. Σας προτείνουμε το μίνιμαλ Mikkeler Bar στη διεύθυνση Viktoriagade 8 B-C, πνευματικό τέκνο μιας βραβευμέ-νης, μικρής ζυθοποιίας, και το Lidkoeb, που ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές διαστάσεις και το δανέζικο design του εσωτερικού χώρου, με αληθινά τζάκια και πολυτελείς δερμάτινους καναπέδες.

7:00 μμ

48 ΏΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΆΓΗ

Η "πόλη των κωνικών στεγών" ίσως είναι ο ιδανικός προορισμός για μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα. Μια συμπαγής πόλη, που βρίθει από πολιτιστικά δρώμενα, εστιατόρια και καταστήματα, με πολυσύχναστους δρόμους και έντονη νυχτερινή ζωή: η Κοπεγχάγη τα έχει όλα. Αλλά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το σαββατοκύριακο της διαμονής σας χωρίς άγχος, θα πρέπει να οργανώσετε προσεκτικά το ταξίδι σας. Ετοιμαστείτε και δέστε τις ζώνες σας...

Page 47: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

...πριν το δείπνοΌσοι εκτιμούν τις γαστρονομικές απολαύσεις γνωρίζουν σίγουρα το Noma (δείτε το σχετικό θέμα στη σελίδα 51), ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη υπέροχα μέρη για φαγητό στην Κοπεγχάγη. Δείτε παρακάτω δύο προτάσεις για εστιατόρια, στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα με επιρροές από την τοπική κουζίνα:

Το Kødbyens Fiskebar στη διεύθυνση Flæsketorvet 100 ίσως προσφέρει τα καλύτερα θαλασσινά στην πόλη. www.fiskebaren.dk. Το Peder Oxe (Gråbrødretorv 1), αν και βρίσκεται σε μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Κοπεγχάγης, διαθέτει σύγχρονη διακόσμηση στο εσωτερικό με εντυπωσια-κά υψηλή οροφή, που αντιπροσωπεύει ακριβώς το μενού του εστιατορίου: παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες πινελιές. www.pederoxe.dk

9:00 μμ

Πριν το βραδινό ύπνο Πιθανώς να είχατε μια κουραστική εβδομάδα, αλλά προτού επιστρέψετε στο ξενοδοχείο, επισκεφθείτε ένα από τα εξαίσια μπαρ της Κοπεγχάγης. Σας προτείνου-με το Salon 39, στην οδό Vodroffsvej 39 στο Frederiksberg (ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορετική πόλη), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα διάφορα κοκτέιλ με βάση το ουίσκι απολαμβά-νοντας τζαζ μουσική από δίσκους βινυλίου σε ένα χαλαρό, ατμοσφαιρικό χώρο. www.salon39.dk

11:00 μμ

48 ΏΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΆΓΗ

Page 48: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

Βόλτες στην αγοράΜετά από έναν αναζωογονητικό βραδινό ύπνο σας προτείνουμε μια βόλτα στα καταστήματα. Στην Κοπεγχάγη τα ψώνια είναι συνώνυμο του "designer shopping". Οπουδήποτε και αν στρέψετε το βλέμμα σας θα βρείτε μοντέρνα καταστήματα σύγχρονων σχεδιαστών και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι είναι να ανακαλύψετε μόνοι σας μερικούς από τους θησαυρούς της αγοράς. Αλλά, για να αξιοποιήσετε το χρόνο σας στο έπακρο, γιατί δεν συνδυάζετε την αναζήτησή σας ενώ κατευθύνεστε προς κάποιον από τους παρακάτω χώρους-ορόσημα στον τομέα του design;

Pakhus 48, Klubiensvej 22: πρόκειται για ένα μόνιμο εκθεσιακό χώρο αντικειμένων design, που φιλοξενεί εκθέσεις εμβληματικών εταιρειών του κλάδου, όπως οι GRID, Fritz Hansen και Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo, 137 Vesterbrogade: αυτό το πρώην εργοστάσιο λουκάνικων έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας των πιο μοντέρνων σχεδιαστών που μπορείτε να σκεφτείτε. Εδώ θα βρείτε τα πάντα, από είδη επίπλωσης έως κεραμικά, κοσμήματα ή μάλλινα ενδύματα. www.dzoo.dk

ΚαφέΑφού αφιερώσετε λίγη ώρα για τις αγορές σας, γιατί δεν χαλαρώνετε σε μια καφετέρια για να απολαύσετε ένα πρωινό και ένα δίωρο καφέ;Αν είστε λάτρεις του καφέ, πρέπει να βρείτε οπωσδή-ποτε χρόνο για να επισκεφθείτε το The Coffee Collective. Αυτή η αλυσίδα, με τρία εντελώς

10:00 πμ

11:00 πμ

Σάββατο

διαφορετικά καταστήματα στην πόλη, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα στον τρόπο σερβιρίσματος αλλά και στην επιλογή του καφέ που προσφέρει. www.coffeecollective.dk

Για το γεύμα, η επιλογή είναι smørrebrødΔεν μπορείτε να φύγετε από την Κοπεγχάγη χωρίς να δοκιμάσετε το smørrebrød, ένα ανοιχτό σάντουιτς, από το Aamanns, κοντά στην Εθνική Πινακοθήκη. Εδώ θα μπορέσετε να δοκιμάσετε μια νόστιμη και σύγχρονη εκδοχή αυτού του κλασικού δανέζικου εδέσματος. www.aamanns.dk

Ίντριγκες και δολοφονίεςΕκτός από τη σχεδίαση, η Δανία είναι πλέον διάσημη για την υψηλή ποιότητα των τηλεοπτικών σειρών της. Μάλιστα, μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα στην πόλη με μια περιήγηση στις διάσημες τοποθεσίες γυρισμάτων των αγαπημένων σας τηλεοπτικών σειρών. Το Nordic Noir Tours προσφέρει δύο

1:00 μμ

2:00 μμ

περιηγήσεις για το απόγευμα του Σαββάτου: η μία διαδρομή περιλαμβάνει τις τοποθεσίες της σειράς Borgen: Συνομωσίες εξουσίας και η δεύτερη συνδυάζει τις τοποθεσίες των σειρών The Killing και The Bridge. www.nordicnoirtours.com

Κοκτέιλ κανείς;Αφού κάνετε μια γρήγορη στάση στο ξενοδοχείο, ετοιμαστείτε για ένα απογευματινό κοκτέιλ! Οι κάτοικοι της πόλης λατρεύουν τα κοκτέιλ και η πληθώρα των καταστημάτων που τα προσφέρουν είναι η απόδειξη. Επιλέξτε ανάμεσα σε δύο από τα καλύτερα: το Granola (Værnedamsvej 5) και το Ruby, ένα αυθεντικό μπαρ με μεγάλη ιστορία που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από μια είσοδο χωρίς σήμανση, στην οδό Nybrogade 10.

6:30 μμ

Pakhus 48 Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Η Κοπεγχάγη τη νύχτα

...για δείπνοΘέλετε κάτι διαφορετικό από τις εξεζητημένες γαστρονομικές επιλογές της χθεσινής βραδιάς; Επιλέξτε το Burger & Bun (Fælledvej 9). Υπέροχα μπέργκερ, μοντέρνα διακόσμηση και ένας σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin που εργάζεται αποκλειστικά στο κατάστημα της Κοπεγχάγης.

...το κάλεσμα της γοργόναςΤώρα που έχετε χαλαρώσει εντελώς, μπορείτε να ανεβάσετε και πάλι τους ρυθμούς σας. Τα κλαμπ της Κοπεγχάγης μπορεί να μην είναι αμέτρητα, αλλά προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα διασκέδασης. Μάλιστα, αυξάνονται σε αριθμό όσο πλησιάζετε στην περιοχή Meatpacking. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο πιο οικείο και ζεστό περιβάλλον του Jolene www.facebook.com/JoleneBar έως το τεραστίων διαστάσεων 850m2 KB3. Με ένα μπαρ 13 μέτρων, είναι σίγουρο ότι θα σερβιριστείτε. www.kb3.dk Εάν πάλι αναζητάτε πιο underground ήχους, απλώς ζητήστε πληροφορίες στα μπαρ.

9:00 μμ

11:00 μμ

Burger & Bun

Page 50: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

Μια πνοή δροσερού αέρα… Εάν το προηγούμενο βράδυ διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, απολαύστε ένα καλό πρωινό και ξεκινήστε την ημέρα σας με μια ήρεμη βόλτα στα πάρκα της αριστοκρατικής συνοικίας Frederiksberg. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον εξαιρετικό Zωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης.

Ένα απολαυστικό γεύμα πριν την αναχώρηση… Συνδυάστε το πρωινό σας στο Frederiksberg με ένα γεύμα στην οδό Værnedamsvej, τον κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Διαφορετικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τη

11:00 πμ

1:00 μμ

μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Κοπεγχάγης στο Papirøen (Χάρτινο Νησί).

… Και τέλος, λίγη τροφή για σκέψηΟλοκληρώστε τη διαμονή σας με μια επίσκεψη σε ένα από τα πολλά και σημαντικά μουσεία της Κοπεγχάγης. Ξεκινήστε με το πρόσφατα ανακαινισμένο κέντρο σύγχρονης τέχνης Den Frie,

2:00 μμ

ένα κτήριο το ίδιο εντυπωσιακό με τα έργα τέχνης που περιλαμβάνει, και στη συνέχεια, κάντε μια μικρή βόλτα μέσω του πάρκου Østre Anlæg έως τη Συλλογή Hirschsprung, που φιλοξενείται σε ένα όμορφο νεοκλασικό οίκημα.

Η ώρα της επιστροφής Εάν έχετε λίγο χρόνο πριν την πτήση σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα τελευταίο ποτό στο wine bar Ved Stranden 10, που βρίσκεται σε ένα υπέροχο κανάλι. Νερό, ηρεμία και στυλ: αυτό είναι το τελευταίο ενθύμιο που μπορείτε να πάρετε μαζί σας από την Κοπεγχάγη. www.vedstranden10.dk

4:30 μμ

Η ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Η Κοπεγχάγη είναι η πιο αξιοζήλευτη πόλη στον κόσμο όσον αφορά την περιβαλ-λοντική της πολιτική. Αλλά ποιο είναι το μυστικό αυτής της πράσινης πόλης;Καταρχάς, πρόκειται για θέμα φιλοδοξιών. Ο δήμος αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα την απόφασή του να εξασφαλίσει ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025. Μέχρι τότε, τα εμπορικά κτήρια θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 20% και οι κατοικίες κατά 10%, ενώ η κατανάλωση θέρμανσης πρέπει να περιοριστεί συνολικά κατά 20%. Πρόκειται επίσης και για μια συλλογική νοοτροπία. Η ρεαλιστική προσδοκία είναι ότι σε 10 χρόνια από τώρα το 75% του συνόλου των μετακινήσεων στην Κοπεγχάγη θα γίνεται με τα πόδια, το ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φυσικά, τα αυτοκίνητα εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέρος του συστήμα-τος μεταφορών κάθε πόλης. Για το σκοπό αυτό η Κοπεγχάγη στοχεύει στη χρήση βιοκαυσίμων από το 20-30% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της έως το 2025. Ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά της πόλης είναι η αίσθηση της επαφής με τη φύση σε οποιοδήποτε σημείο της. Από τους ποδηλάτες στους δρόμους έως την ποιότητα του νερού, που έχει επιτρέψει τη δημιουργία εγκαταστάσεων για κολύμβηση σε διάφορα σημεία στο εσωτερικό λιμάνι. Μην ξεχάσετε λοιπόν να πάρετε μαζί και το μαγιό σας!

Κυριακή

Κέντρο σύγχρονης τέχνης Den Frie

Συλλογή Hirschsprung

Κήποι Frederiksberg

Page 51: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

ΤΟ NOMA ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου βρίσκεται πράγματι στην Κοπεγχάγη; Αυτή είναι η άποψη πολλών ειδικών της γαστρονομίας. Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, μια επίσκεψη στο Noma (ακρωνύμιο των λέξεων "σκανδιναβικός" και "τροφή" στα δανέζικα) είναι μια μοναδική εμπειρία. Ο σεφ Ρενέ Ρετζέπι συνεργάζεται με την εξαιρετικά ταλαντούχα και διεθνούς χαρακτήρα ομάδα του για τη δημιουργία εξωτικών, εκκεντρικών και, κυρίως, τοπικών πιάτων (όπως, για παράδειγμα, μους σαλιγκαριού σε σχήμα σαλιγκαριού μέσα σε μια φωλιά από πέταλα και τεύτλα με στάχτη κρεμμυδιού). Η κουζίνα του Ρετζέπι θυμίζει περισσότερο ένα εργαστήριο.

Θέλετε να επισκεφθείτε αυτόν το γαστρονομικό παράδει-σο; Υπομονή. Η λίστα αναμονής θα σας υποχρεώσει να περιμένετε περίπου έξι μήνες.Δείτε το μενού και αποφασίστε. www.noma.dk Δεν χρειάζονται οδηγίες. Απλώς ρωτήστε οποιονδήποτε κάτοικο της πόλης. Θα σας δείξει αμέσως το δρόμο για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο εστιατόριο.

Ο Ρ

ενέ Ρ

ετζέ

πι α

πό τ

ον Π

έτερ

Μπρ

ιντς

Μικ

έλ Χ

ερίμ

παΜ

ικέλ

Χερ

ίμπα

Page 52: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ SMART

Ο χρόνος είναι το μόνο αγαθό που δεν επαρκεί ποτέ και που όλοι θεωρούν πολύτιμο. Οι σύγχρονες, εξαιρετικά δυναμικές και ιδιαίτερα αστικοποιημένες εταιρείες παγκοσμίου επιπέδου καθώς και άλλοι οργανισμοί γνωρίζουν καλά ότι, αν μπορέσουν να ανακαλύψουν τρόπους εξοικονόμησης χρόνου και βελτίωσης της ποιότητας του χρόνου για τους καταναλωτές προσφέροντας πιο πρακτικές και απολαυστικές εμπειρίες, θα έχουν δημιουργήσει ένα ανάρπαστο προϊόν. Παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες πιο ευφυούς εξοικονόμησης χρόνου που έχουν αρχίσει να αναδύονται.

Έξυπνες λύσεις για smartphoneΣτην Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου φαίνεται ότι ισχύουν τα πιο μακρά ωράρια εργασίας στον κόσμο, το γιγάντιο σούπερ μάρκετ Tesco έχει δημιουρ-γήσει εικονικά παντοπωλεία. Αφίσες σε σταθμούς του μετρό εμφανίζουν ράφια με προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εκτίθενται με έναν ξεχωριστό κωδικό QR. Ενώ βρίσκονται στο δρόμο για το γραφείο, οι εργαζόμενοι μπορούν απλώς να σαρώσουν τους κωδικούς των προϊόντων που επιθυμούν χρησιμο-ποιώντας το smartphone. Έτσι, περιμένουν την παράδοση των αγορών τους στο σπίτι τους, μόλις επιστρέψουν από την εργασία τους. Μετά από μια σχετική δοκιμή, οι online πωλήσεις της Tesco σημείωσαν αύξηση κατά 130% και τώρα το σύστημα εξαπλώνεται σε όλη την Νότια Κορέα, ενώ υπάρχουν σχέδια για την προώθησή του και σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικές έρευνες οι καταναλωτές προτιμούν αυτό το είδος "εικονικών" αγορών σε σχέση με τις online αγορές, επειδή διατηρούν κάτι από το ανθρώπινο στοιχείο των "πραγματικών" αγορών, επιτυγχάνοντας έτσι αυτό που όλοι αναζητάμε: εξοικονόμηση χρόνου και μια απολαυστική και άνετη εμπειρία.

Οι καινοτόμες επιχειρήσεις και εταιρείες ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να προσφέρουν στους καταναλωτές το πιο πολύτιμο αγαθό της σύγχρονης ζωής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Tesc

o Σ

ΕΟΥΛ

8:0

0

Page 54: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Αν δεν έχει νόημα, δεν χρειάζεται να γίνειΑπό όλες τις ηγετικές επιχειρηματικές προσωπικότη-τες στον κόσμο, ο Βραζιλιάνος Ρίτσαρντ Σέμλερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Semco, ξεχωρίζει για το ριζοσπαστικό τρόπο σκέψης του. Η Semco καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσει ένα καθημερινό χάος, το οποίο εμποδίζει τους ανθρώπους όχι μόνο να εργαστούν αλλά και να ζήσουν. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή πολλών στοιχείων εξοικονόμησης χρόνου, σημαντικών και λιγότερο σημαντικών, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσε-ων. Η Semco διατηρεί πολλά γραφεία σε όλο το Σάο Πάολο, ωστόσο δεν καθορίζει αυστηρά το χώρο απασχόλησης των εργαζομένων της. Αντίθετα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να ελέγχει καθημερινά σε ποιο γραφείο είναι ευκολότερο να μεταβεί και να εργαστεί από εκεί. Εάν η κυκλοφοριακή κίνηση μια συγκεκριμέ-νη ημέρα είναι εξαιρετικά μεγάλη, οι εργαζόμενοι μπορούν απλώς να εργαστούν από το σπίτι. Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα Rush Hour MBA. Αντί οι υπάλληλοι να περιμένουν άπραγοι μέσα στην κίνηση κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής στους δρόμους του Σάο Πάολο, η Semco έχει δημιουργήσει δίωρες διαλέξεις για διάφορα θέματα, από την αστρονομία έως την ισπανική ιστορία. Έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι με το αυτοκίνητο μόλις η κίνηση μειωθεί και έχοντας το χρόνο να σκεφτούν όσα έχουν μόλις μάθει.

Η ραγδαία αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόληΟι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και οι αρμόδιοι για τη χάραξη των πολιτικών τους υποστηρίζουν τη χρήση του ποδηλάτου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων εφαρμόζονται σε 712 πόλεις παγκοσμίως, ενώ διατίθενται περίπου 800.000 ποδήλατα σε περισσότερους από 37.000 σταθμούς.

Στο Λονδίνο έχουν πραγματο-ποιηθεί από το 2014 περισσότε-ρες από 10 εκατομμύρια διαδρομές μέσω του συστήμα-τος μίσθωσης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, το οποίο διαθέτει συνολικά 10.000 ποδήλατα και περισσότερους

από 700 σταθμούς. Ταυτόχρονα, βρίσκονται στο στάδιο της κατάρτισης νέα σχέδια για την κατασκευή εθνικών οδών για ποδήλατα, οι οποίες θα επιτρέπουν τη σύνδεση ανατολής-δύσης και βορρά-νότου. Το Vélib στο Παρίσι εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο εκτός Κίνας. Με 173 εκατομμύρια μετακινήσεις το 2013, υπολογίζεται πλέον ότι αντιστοιχεί ένα ποδήλατο Vélib για κάθε 97 Παριζιάνους. Το ιδιωτικό πρόγραμμα Citi Bike στη Νέα Υόρκη έχει σχεδόν 100.000 συνδρομητές ετησίως, οι οποίοι κατά μέσο όρο κάνουν περίπου 35.000 διαδρομές στη διάρκεια της ημέρας. Το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί σύντομα στο άνω Μανχάταν, το Μπρούκλιν και σε ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ποδή

λατα

lib Π

ΑΡΙ

ΣΙ 10

:00

Σάο

Πάολ

οΒ

ΡΑΖΙ

ΛΙΑ

18:0

0

712 πόλεις 800.000 ποδήλατα37.000 σταθμοί

Page 55: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Πώς τα δεδομένα μεγάλου όγκου κάνουν μεγάλη διαφοράΣε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, η ανάλυση (δηλαδή η έξυπνη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων) έχει φέρει την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό, αλλά οι σχετικές βελτιώσεις θα προσφέρουν περισσότερο χώρο και χρόνο στις ζωές όλων μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια απλή αλυσίδα εφοδιασμού. Το λογισμικό ανάλυσης μπορεί να βελτιστοποιή-σει τη φόρτωση των οχημάτων, έτσι ώστε να απαιτούνται κατά 5-10% λιγότερες διαδρομές των φορτηγών και των οχημάτων μεταφοράς για την παράδοση των προμηθειών στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ μας. Στη συνέχεια, η δρομολόγηση του στόλου σε πραγματικό χρόνο περιορίζει τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν αυτά τα φορτηγά κατά 10%, μειώνοντας τα μεταφορικά έξοδα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι προμηθευτές μπορούν επίσης να προβλέπουν καλύτερα το χρόνο παράδοσης των αγορών σας, ώστε να μην χρειάζεται να πάρετε άδεια μισής ημέρας από την εργασία σας την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα πλυντήριο ρούχων. Και όταν βρίσκεστε έξω και κάνετε τα ψώνια σας, το αγαπημένο σας κατάστημα μπορεί να σας στέλνει μηνύματα στο κινητό σας με οδηγίες για να μεταβείτε στο πιο κοντινό υποκατάστημα όπου υπάρχει μια προσφορά για ένα προϊόν που σας ενδιαφέρει και το οποίο ανταποκρίνεται απόλυτα στις προτιμήσεις σας και το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε, σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει ενός αλγορίθμου. Μερικοί μπορεί να βλέπουν αυτή τη διαδικασία ως ένα είδος "Μεγάλου Αδελφού" και όχι ως μεγάλη βοήθεια για τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμφω-νούν σε ένα σημείο: αυτό είναι μόνο η αρχή της επανάστασης των εφαρμογών ανάλυσης. Και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι άλλο πρόκειται να ακολουθήσει.

Σύγχρονες υπηρεσίες μίσθωσης ταξίΜε ορισμένες ανεπίσημες υπηρεσίες ταξί, όπως η Uber, να βρίσκονται εν μέσω διενέξεων και νομικών ερίδων, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και οι παραδοσιακές υπηρεσίες ταξί ακολουθούν τις εξελίξεις της εποχής. Το Hailo, για παράδειγμα, είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λονδίνο και το Τόκιο. Δεν χρειάζεται πλέον να περιμένετε στο δρόμο και σε δυσχερείς καιρικές συνθήκες, κουνώντας μάταια το χέρι σας ενώ λερώνεστε από τα νερά που μαζεύονται στις λακκούβες των δρόμων και εκτοξεύουν επάνω σας τα διερχόμενα οχήματα. Με την εφαρμογή Hailo μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεστε, αφού συνδεθείτε στο επίσημο τοπικό δίκτυο. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί κάποιος λαθραίος οδηγός. Επίσης, μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα ή μετρητά, ενώ θα λάβετε την απόδειξή σας μέσω email. Απλό και αποτελεσματικό.

Hai

lo Β

ΑΡ

ΚΕΛ

ΩΝ

Η,

ΛΟ

ΝΔ

ΙΚΟ

ΚΑ

Ι ΤΟ

ΚΙΟ

12:0

0

Page 56: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Με το βλέμμα στραμμένο στην καινοτομίαΣε αυτό συμβάλλει και η Ford. Εδώ και κάποιο καιρό, η ευφυέστερη κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων έχει συνειδητοποιήσει ότι στο σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου όλα κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς, οι καταναλωτές χρειάζονται όλο και περισσότερο νέες λύσεις κινητικότητας, που θα ανταποκρίνονται στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες τους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η Ford έχει ξεκινήσει φέτος το πρόγραμμα Ford Smart Mobility, μια σειρά πειραματικών δοκιμών (αρχικά 25), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προβλεφθούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλω-τών για το οικολογικό σύστημα μεταφορών του μέλλοντος. Στα πειράματα που διεξάγονται σε διάφορες χώρες και στις πέντε ηπείρους περιλαμβάνονται τα εξής:• Πρωτότυπα ηλεκτρικά ποδήλατα με μπαταρία χωρητικότη-

τας 9 αμπερωρίων και ταχύτητα που αγγίζει τα 25 χλμ/ώρα. Τα ποδήλατα ενσωματώνουν στοιχεία εμπνευσμένα από την τεχνολογία των αυτοκινήτων Ford, όπως ο οπίσθιος αισθητήρας υπερήχων που προειδοποιεί για επερχόμενη κίνηση στο δρόμο, αλλά και η αναδιπλούμενη σχεδίαση ώστε να τοποθετούνται εύκολα σε οχήματα της Ford. Είναι ο ιδανικός τρόπος για μετακινήσεις χωρίς προβλήματα ακόμη και στις χειρότερες ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

• Κοινή χρήση αυτοκινήτων κατά παραγγελία, μια υπηρεσία που ξεκίνησε αρχικά στο Λονδίνο και που επιτρέπει, για παράδειγμα, την ενοικίαση αυτοκινήτων με χρέωση ανά λεπτό για μετακινήσεις μονής διαδρομής στην πόλη. Χρησιμοποιώντας ένα στόλο που αποτελείται από ηλεκτρικά οχήματα Ford Focus και Ford Fiesta με συστήματα μετάδοσης ισχύος EcoBoost, το πρόγραμμα συμβάλλει περαιτέρω στον περιορισμό της κυκλοφοριακής κίνησης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

• Parking spotter, ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στάθμευσης που έχει τεθεί υπό δοκιμή στην Ατλάντα των ΗΠΑ με την τοποθέτηση αισθητήρων υποβοήθησης του οδηγού, όπως αυτοί που λειτουργούν στα περισσότερα οχήματα της Ford. Όταν αναζητάτε μια θέση στάθμευσης στην πόλη, οι αισθητήρες αναζητούν διαθέσιμους χώρους και μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες μέσω μιας βάσης δεδομένων σε cloud, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση άλλοι οδηγοί. Μόλις εντοπίσετε ένα διαθέσιμο χώρο, μπορείτε να κάνετε κράτηση και να κινηθείτε προς αυτόν. Πρόκειται για μια απλή και κοινωνική λύση.

Μετακινήσεις στην πόληΊσως οι πιο εύχρηστες εφαρμογές για εξωτερικούς χώρους παραμένουν αυτές που σας βοηθούν να μετακινηθείτε από το σημείο Α στο σημείο Β στον ελάχιστο χρόνο, με το λιγότερο δυνατό άγχος και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία. Όπως φαίνεται από τη σχετική ζήτηση, οι συγκεκριμένες εφαρμογές βελτιώνονται συνεχώς. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εφαρμογή Exit Strategy στη Νέα Υόρκη. Αυτό το μικρό θαύμα μετακινήσεων ενσωματώνει διάφορες προηγούμενες ευφυείς εφαρμογές, όπως το Citymapper, το οποίο σας βοηθά να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μέσα μεταφοράς για να φτάνετε πιο εύκολα και γρήγορα στον προορισμό σας, την εφαρμογή First off the Tube στο Λονδίνο η οποία σας υποδεικνύει την είσοδο του σταθμού που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε, το συρμό που θα πρέπει να πάρετε και την έξοδο από την οποία είναι καλύτερο να βγείτε, αλλά και παραδοσιακές εφαρμογές πλοήγησης όπως οι Χάρτες Google και οι Χάρτες του iPhone, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β πιο γρήγορα από ποτέ. Η εφαρμογή περιλαμβάνει διαδραστικούς χάρτες για μετρό και λεωφορεία, οδικό χάρτη με διευθύνσεις και πληροφορίες σχετικά με το ποια είσοδο, πλατφόρμα και έξοδο του μετρό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε. Ταυτόχρονα, λειτουργεί απρόσκοπτα και στο εσωτερικό του μετρό, ανεξάρτητα από το αν έχετε σήμα.

Μαν

χάτα

ν Ν

ΕΑ Υ

ΟΡ

ΚΗ

18:0

0

City

map

per

ΛΟ

ΝΔ

ΙΝΟ

14:0

0

ηλεκ

τρικ

ά πο

δήλα

τα

Page 57: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Greek Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17