Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
R E V I S T A CHARLIZE THERON STIL ȘI SUBSTANŢĂ INTERVIU PAGINA 22.

Embed Size (px)

description

September edition

Transcript of Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

R E V I S T A

CHARLIZE THERONSTIL ȘI SUBSTANŢĂ

INTERVIU

PAGINA 22.REVISTA FORD VIGNALE

Măiestria este elementul principal al mașinilor Ford Vignale. De la culorile speciale până la scaunele elegante și pielea atent selecţionată.

Afl aţi mai multe începând cu pagina 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_RO_cover.indd 1 20-08-15 10:19

Page 2: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

EDITORIAL

BUN VENIT ÎN UNIVERSUL FORD VIGNALE

Îmi face o deosebită plăcere să vă prezint revista Ford Vignale. În această ediție vă prezentăm Ford Vignale Mondeo, care este deja

disponibil în câteva Magazine Ford din Europa, și modelul concept Ford S-MAX Vignale, a cărei versiune de producție va fi disponibilă în câteva Magazine Ford începând cu anul viitor. Eu cred cu tărie că marca Ford Vignale va schimba experiența la volan a fiecărui conducător auto.

Ford Vignale reflectă filosofia pe care o are Ford despre ce doriți dumneavoastră, conducătorul auto modern expert, de la propria mașină. Lux, dar şi eficiență. O experiență sofisticată şi inteligentă în acelaşi timp. Cu alte cuvinte, Ford Vignale este aici pentru a contribui la menținerea stilului de viață al oamenilor ca dumneavoastră. Oameni pentru care timpul este extrem de important, dar care nu cred că pentru el trebuie să renunțe la lucrurile frumoase din viață. Știu, pentru că și eu cred același lucru.

Experiența Ford Vignale înseamnă mai mult decât mașina. Înseamnă și un serviciu de înaltă clasă, care include un manager de relații cu clienții Vignale și un specialist de service personal pentru dumneavoastră. Elimină inconveniențele cauzate de stabilirea și deplasarea la service, lucru care vă ajută să petreceți timpul relaxându-vă.

Așa că, nu din întâmplare, revista pe care o aveți în față se axează pe timp. De la sfaturi de economisire a timpului în orașe moderne până la modul în care se descurcă cu timpul, stresul și munca în echipă unu dintre cei mai buni bucătari-șefi din Europa. Dar și sfaturi despre cum puteți petrece timpul economisit, de exemplu vizitând (într-un mod eficient) unu dintre cele mai vii orașe ale Europei.

În ceea ce privește designul, pot să spun că Ford Mondeo Vignale și Ford S-MAX Vignale reflectă perfect stilul de viață contemporan de înaltă clasă. Pentru abordarea acestui aspect, această ediție conține un interviu cu Sonja Vandenberk, designer Ford, care ne spune cum a lucrat la Ford Vignale – mai exact la culori și materiale – și care ne dezvăluie ce o inspiră în viața de zi cu zi.

Revenind la tematica timpului, nu este o întâmplare nici faptul că protagonista interviului acestei ediții este Charlize Theron. Este o actriță cu experiență care încă găsește timp pentru a se relaxa. Probabil că toți am avea ceva de învățat despre organizarea timpului de la această actriță remarcabilă.

Sper să vă facă plăcere să citiți revista la fel de mult cât ne-a făcut nouă să o realizăm. Pentru mine, deschide un nou capitol din istoria Ford: capitolul Ford Vignale. Și mă bucur că sunteți alături de noi încă de la început.

Jim Farley Președinte Ford of Europe

Page 3: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

În aşteptarea modelului Ford S-MAX Vignale vă prezentăm modelul concept Ford S-MAX Vignale. Pe de o parte acesta este sportiv, spațios și echipat cu cele mai noi inovații și cu cele mai inteligente tehnologii. Pe de alta, este proiectat până în cel mai mic detaliu cu un devotament desăvârșit față de tradiția delicată a meșteșugăritului.

Puteți afla mai multe începând cu pagina 38.

Precizare legală: modelul ilustrat în aceste pagini este un prototip și poate fi diferit de produsul final.

Page 4: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale R E V I S T A

LA DISPOZIȚIA DUMNEAVOASTRĂCelebrul bucătar-șef valencian (și conducător de Ford Mondeo Vignale) Ricard Camarena și Managerul de relații cu clienții Vignale al FordStore Pablo Vidal povestesc despre pasiunea lor: servirea clienților. Plus: trei Manageri de relații cu clienții Vignale vorbesc despre lucrurile care fac ca serviciile Ford Vignale să fie atât de speciale.

12

FORD VIGNALE LA MAXIMUM Cu cele șapte locuri ale sale, modelul concept Ford S-MAX Vignale nu numai că este foarte spațios, dar reprezintă și combinația perfectă dintre frumusețe și tehnologie.

38

UNIVERSUL FORDNoutăți și tendințe în industria auto și în mobilitate.08MAȘINA AUTONOMĂPas cu pas, Ford construiește mașina care se conduce singură. 26 DĂM SENS TIMPULUI

Cum găsesc inovatorii metode de a vă oferi mai mult din cel mai important lucru din viață.53

MIŞCAREAcolo unde se întâlnesc filmul, dansul, moda și Ford Vignale.44

Page 5: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 5

CUPRINS

CHARLIZE THERONDespre viața ei extrem de ocupată ca actriță și activistă și despre cum își face timp pentru a se relaxa.

STĂPÂNUL MATERIALELOREl este principala sursă de inspirație a echipei de designeri Ford: Peter Zumthor, arhitect expert și meșteșugar desăvârșit cu un simț deosebit pentru materiale de calitate.

„ ARMONIE ESTE CUVÂNTUL CHEIE”

Sonja Vandenberk, designerul Ford Vignale, vorbește despre nesfârșita căutare a materialelor perfecte și a culorii ideale, pentru a crea o mașină perfect armonioasă. Plus: măiestria Ford Vignale – detaliile ccontează.

22

34 30

Editor: Ford Europewww.ford-vignale.comProdus de: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMOlanda+31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesRedactori-șefi: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenDirector artistic: Jaap SinkeDirectori artistici asociați: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (coordonator)Redactori: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsCorectori: Diane Baumann, Peter McSeanImagini: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPDirector de publicitate: Paul Laurey (Pelican Media)Director de producție: Daniëlle van Tol

Drept de autorRevista Ford Vignale este publicată de Ford Europe.Dacă aveți sugestii, întrebări sau comentarii vă rugăm să contactați Pelican Custom la:[email protected]. Vă mulțumim pentru opinii.Nicio parte din această publicație nu poate fi reprodusă și/ sau publicată prin imprimare, fotocopiere, înregistrare audio, publicare pe internet sau orice alt mod fără acordul scris prealabil al Ford Europe și Pelican Custom.

UN ORAȘ VIUCompact, dotat cu o cultură impresionantă, înțesat cu restaurante și magazine, viu prin viața de stradă și de noapte – Copenhaga le are pe toate. 46

Page 6: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale R E V I S T A

MÂNDRU SPONSORAL SĂPTĂMÂNII NAVIGAȚIEI DE LA VALENCIA

FORD VIGNALE,

Page 7: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 7

În perioada 19-23 mai, Valencia a sărbătorit Săptămâna Navigației Ford Vignale. Ford Vignale a avut plăcerea de a i se folosi numele și de a fi partenerul logistic al acestui eveniment prestigios, care este organizat în „orașul natal” al mașinii. Este locul unde Ford Mondeo Vignale este construit, în uzina Almussafes, și în curând va începe fabricarea noului Ford S-MAX Vignale.A fi gazda primei curse din seria 52 Super ediția 2015 (categoria navigație costieră cu monococă) este un lucru perfect normal pentru Ford. Caracteristicile de bază ale bărcilor concurente – sunt ușoare, rapide și inovatoare – au o strânsă legătură cu tehnologia de ultimă generație cu care este echipat un Ford Vignale.Prezența companiei Ford în mediul maritim nu este o noutate. În anii '70, Ford a sponsorizat legendara Cupă a Americii, cea mai veche cursă maritimă din lume, care a avut prima ediție în 1851. La edițiile 32 și 33 organizate la Valencia, Ford a fost prezentă ca partener logistic.Ford își amintește de săptămâna magică a navigației de la Valencia. A văzut cum echipa suedeză Rán Racing a câștigat prima cursă din seria 52 Super – o competiție între 12 echipe internaționale puternice – dintr-un total de cinci curse. După 11 runde pe apele Valenciei, campionii mondiali TP52 din 2013 au obținut 45 de puncte. După Cupa de la Cascais, va fi anunțat marele câștigător al ediției de anul acesta a seriei 52 Super.

UNIVERSUL FORD

MÂNDRU SPONSOR

Page 8: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale R E V I S T A

„ Lucrurile la care țin cel mai mult în viață nu costă niciun ban. E clar că cea mai valoroasă resursă pe care o avem este timpul.”

- Steve Jobs

Bagajul inteligent...După un zbor extenuant, ultimul lucru de care aveți nevoie este să stați lângă banda pentru bagaje așteptând o valiză care nu mai vine. Așa că Samsung și Samsonite încearcă împreună să creeze propria linie de bagaje inteligente. Fiecare valiză va fi prevăzută cu un cip care poate fi urmărit de pe un smartphone cu tehnologie GPS. Așadar, locul în care se află nu va mai fi niciodată un mister. www.dufl.com

...Bagajul și mai inteligentEste imposibil să vă pierdeți valiza și atunci când folosiți Dufl. Conform inventatorului, Dufl este „un serviciu elegant de organizare a bagajelor”. Atunci când vă înregistrați, primiți o valiză în care puneți hainele pe care le luați de obicei într-o călătorie. După care, Dufl depozitează valiza pentru dumneavoastră. De fiecare dată când trebuie să zburați la o ședință, vă transmiteți programul prin aplicația Dufl. Geanta și hainele sunt trimise la hotel și ridicate după aceea. Conținutul valizei este curățat și pregătit pentru următoarea călătorie. Destul de comod (10 dolari pe lună pentru depozitare, 99 de dolari transportul timp de 3 zile). Serviciile Dufl nu sunt încă disponibile în Europa.

Câștigătorul este… roșu

Peste 1,1 milioane de europeni și-au configurat deja propriul

Ford Mustang pe internet. Culoarea preferată pentru

exterior este clară: Race Red. Absolute Black se clasează pe

locul al II-lea și Deep Impact Blue pe al III-lea. Și în China tot

Race Red este cap de listă, iar în Statele Unite negru face furori.

Sunetul arteiUn tablou cu conexiune la internet (Connected Canvas) nu este chiar ceea ce ați pune pe un perete de obicei. Ei bine, nu numai că este frumos de privit, dar este și plăcut de ascultat. Tabloul este un difuzor care poate reda muzica aleasă de dumneavoastră sau melodii și sunete compuse de artistul care l-a creat, atunci

când selectați modul Play Art. Prețurile încep de la 999 de dolari.soundwall.com

Page 9: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 9

O zi obositoare, dar nu la birouUn studiu realizat de Ford asupra navetiștilor din Europa a generat niște rezultate surprinzătoare. 5.503 navetiști din Barcelona, Berlin, Londra, Madrid, Paris și Roma au fost întrebați ce este mai obositor: locul de muncă sau drumul până la el.

EconomiiFord forțează limitele reducerilor. Experimentele realizate la Centrul European de Cercetări Ford din Aken au arătat că motorul EcoBoost de 1.0 litru poate reduce consumul

de combustibil cu până la 6% folosind tehnologii de dezactivare a cilindrilor. În condiții de trafic fluent nu este

nevoie să funcționeze toți cilindrii. Unul dintre ei se oprește temporar, lucru care crește eficiența combustibilului.

„Chiar și la un motor subdimensionat atât de mult cum este EcoBoost de 1.0 litru se observă o economie

semnificativă prin dezactivarea cilindrilor”, explică Andreas Schamel, Director Ford, Angrenaje, cercetări

și inginerie avansată.

UNIVERSUL FORD

26% au declarat că naveta li se pare obositoare, iar 23% au spus că locul de muncă este cel obositor. Studii mai vechi au arătat deja că navetiștii din Roma fac în medie 111 minute la un drum, urmați de cei din Londra cu 104 minute și de cei din Madrid cu 100 de minute. Ford a realizat studiul în cadrul programului Ford Smart Mobility, un plan prin care Ford încearcă să schimbe modul în care se mișcă lumea prin inovație în conectivitate, mobilitate, vehicule autonome, satisfacție pentru client și date importante. Conform spuselor lui Andreas Ostendorf, Vicepreședinte

dezvoltare durabilă, mediu și ingineria siguranței, Ford of Europe, rezultatele studiului arată că a venit timpul să regândim modul în care facem naveta. „Mulți oameni au impresia că deja se termină ziua înainte de a ajunge la birou. Societatea se urbanizează tot mai mult, orașele se extind ca dimensiune și populație, iar noi avem nevoie de o infrastructură de transport care să poată ține pasul cu expansiunea. Pentru a proteja libertatea de mișcare este nevoie de ceva mai mult decât de căi ferate și drumuri noi. Trebuie să lucrăm împreună la o rețea de soluții interconectate și durabile.”

Ce este mai obositor?

5.503

Durata călători-ei navetiștilor

loc de muncă

navetă

Roma Londra Madrid

Page 10: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

10 Ford Vignale R E V I S T A

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 11

Cea mai inovatoare din lumeCu ocazia galei premiilor pentru inovații în industria auto (Automotive Innovations Awards), Ford a fost declarată „Cea mai inovatoare marcă de volume din lume în 2015”.

A fost o concurență acerbă între 53 de mărci auto, însă Ford a câștigat premiul pentru sistemele de siguranță și de asistență pentru șofer, printre care s-au numărat sistemul de asistență activă la parcare și sistemul de oprire activă în oraș. Noul Ford Focus s-a poziționat primul în clasa lui, iar Ford Mondeo a ocupat locul al III-lea pe segmentul lui.

Un motor mic

Un mare câștigător

Ford EcoBoost de 1.0 litru a adus noi victorii. Pentru a opta oară în numai

patru ani a fost premiat pentru lejeritate la conducere, performanțe, economie, rafinament și tehnologie.

Ford EcoBoost de 1.0 litru a fost numit „cel mai bun motor cu

capacitate sub 1.0 litru” în cadrul galei premiilor pentru Motorul

Internațional al Anului 2015. După ce a fost declarat „cel mai bun

motor nou” în 2012 și câștigător final în 2013 și 2014, acum se bucură de

a patra victorie consecutivă la premiile Motorul Anului. Conform

membrilor juriului – 87 de jurnaliști din domeniul auto din 35 de țări –

„motorul EcoBoost de 1.0 litru de la Ford rămâne unu dintre cele mai

rafinate exemple de subdimensionare a motoarelor”.

Motorul EcoBoost de 1.0 litru cu trei cilindri este disponibil cu 98 CP,

123 CP și 138 CP.

Handle on MobilityProgramul Ford Smart Mobility a fost extins de curând astfel încât să includă și experimentul Handle on Mobility.

Acest experiment analizează modul în care bicicletele electrice pot ajuta navetiștii să călătorească mai repede, mai sigur, mai sănătos și mai puțin obositor. Studiul se va concentra și asupra modului în care companiile din orașe pot folosi bicicletele electrice pentru a-și livra bunurile sau serviciile mai repede. În cadrul experimentului s-au folosit două biciclete electrice diferite - una pentru navetiști și una pentru companii - . De exemplu, bicicleta pentru navetiști se pliază foarte ușor și încape în portbagajul Ford-ului dumneavoastră pentru a se încărca. Pentru că este prevăzută cu funcție SYNC, ea poate comunica cu utilizatorul. Atunci când se confruntă

cu blocaje în trafic, utilizatorul își poate parca mașina și poate folosi bicicleta. Aplicația încorporată listează traseele disponibile, apoi oferă indicații pas cu pas sau viraj cu viraj. Nu sunt afișate numai traseele pentru biciclete, ci se pot recomanda și alte mijloace de transport, cum ar fi trenul. De asemenea, aplicația actualizează rutele atunci când se produc modificări.

UNIVERSUL FORD

Page 12: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale R E V I S T A

LA DISPOZIȚIA DUMNEAVOASTRĂ

Ricard Camarena, proprietar a patru restaurante și guru al artei culinare, este considerat cel mai bun bucătar-șef cu

stele Michelin din Valencia. În timpul unei plimbări cu Ford Mondeo Vignale, pus la dispoziție de Managerul de relații cu clienții Vignale Pablo Vidal, el ne dezvăluie secretele

meșteșugăritului, ale creativității și ale leadershipului și ne arată cum să ne organizăm timpul și, în același timp,

să oferim și servicii de calitate.

lui erau plecați toată ziua. În schimb, Pablo Vidal, 34 de ani, Managerul de relații cu clienții Vignale în Catarroja, la distanță de 10 minute la sud de centrul Valenciei, a crescut printre mașinile Ford pe care tatăl lui le-a vândut de-a lungul carierei sale și de mic a admirat modelele Probe, Puma și Scorpio, care străluceau în magazinul de prezentare al tatălui său.

Poate că nu v-ați imaginat, dar Ricard și Pablo au multe lucruri în comun. Nu numai

că amândoi locuiesc și lucrează în Valencia, dar amândoi sunt extrem de pasionați, își doresc să fie cei mai buni în ceea ce fac și au crescut înconjurați de lucrurile pe care le fac acum. Maestrul bucătar Ricard Camarena, acum în vârstă de 41 de ani, trebuia să pregătească masa atunci când avea numai 8 ani, pentru că părinții

Page 13: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 13

LA DISPOZIȚIA DUMNEAVOASTRĂ

Managerul de relații cu clienții Vignale. Pablo Vidal. îi prezintă maestrului bucătar Ricard Camarena noul Ford Mondeo Vignale.

EXPERIENȚA VIGNALE

Page 14: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale R E V I S T A

Cei doi tineri se străduiesc din răsputeri să îşi convingă clienţii să revină făcându-i să plece pe deplin mulțumiți din „magazinele lor de prezentare”. „Este foarte important”, explică Ricard, „ca oamenii să vadă că te dedici lor. Atunci când aleg restaurantul tău, o fac pentru tine, ceea ce înseamnă că trebuie să le acorzi tot timpul de care au nevoie. Trebuie să le arăți că îți place compania lor. Nu pot să fiu la toate restaurantele în același timp, însă toate echipele

mele mă reprezintă și se comportă cu clientul exact cum aș face-o eu.”

Un punct de vedere nu foarte diferit de cel pe care îl promovează Ford Vignale. „Atunci când vine un client nou”, spune Pablo, „îi dedic tot timpul de care are nevoie. Dacă are nevoie de o oră, sunt alături de el o oră: clientul decide cât durează. Eu îl ajut să se simtă în largul lui oferindu-i mai întâi ceva de băut, apoi explicându-i tot ce vrea să știe.”

În bucătărieÎn această dimineață, Pablo Vidal l-a luat pe Ricard Camarena de acasă pentru a-l conduce la FordStore și pentru a-i pune la dispoziție un Ford Mondeo Vignale nou-nouț. Astfel, maestrul bucătar s-a bucurat de o plimbare prin Valencia, oprindu-se în locuri în care putea găsi, atinge, gusta și cumpăra ingredientele preferate. Mai întâi, minunata Piață Centrală, de unde își cumpără peștele proaspăt, carnea și unele dintre fructe și legume. Apoi, chiar la marginea orașului la „huerta”, marile grădini de legume unde fermieri aleși pe sprânceană cresc legume organice pentru el. „Le spun cu exactitate care este momentul în care am nevoie de dovlecei, de vinete sau de castraveți și ce mărime trebuie să aibă.” Preparatele lui Camarena se bazează, în principal, pe legume.

Ricard Camarena: „ Este important ca oamenii să vadă că te dedici lor.”

Ricard Camarena alegând legumele pentru cină.

Page 15: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 15

Un fermier local ținând în mână o floare de castravete.

Page 16: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale R E V I S T A

Page 17: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 17

„Materia primă este extrem de importantă, iar produsul trebuie să fie perfect”, ne explică bucătarul-șef. „Alegerea produsului, modul în care îl atingi și îl folosești – totul este o artă. Produsul este altul în fiecare zi, așa că trebuie să te porți cu el diferit; este viu. Un utilaj nu ar putea face asta.”

În locul unui utilaj, Ricard are talent și o echipă minunată de 60 de oameni în patru restaurante: restaurantul cu stele Michelin care îi poartă numele, mai puțin oficialul Canalla Bistro de după colț, gastrobarul din Piața Centrală și noul Habitual, din apropiere de „laboratorul” în care își inventează rețetele.

„Îmi aleg membrii echipei în funcție de personalitate. Trebuie să poată lucra în echipă și să fie sociabili. Este o meserie grea, eu lucrez 16 ore pe zi, dar am o satisfacție imensă. Sunt un om norocos.”

În calitate de lider, el este cel care controlează tot. Sau aproape tot. „Eu sunt cel care hotărăște ce se va găti. Da, eu sunt liderul. Cred că e un lucru cu care te naști; nu ai cum să îl înveți. Dar nu sunt un lider care țipă și care este tot timpul furios... Dacă țipi înseamnă că ai pierdut controlul. Trebuie să îți sprijini echipa, să o împingi puțin de la spate, dar cât mai natural.”

Timpul este nestemataÎn timpul celor 16 ore de lucru, Ricard Camarena nu prea are timp pentru altceva. Timpul liber vrea să îl valorifice petrecându-l cu soția și cei doi fii. Ceea ce face ca Ford Vignale să fie conceptul ideal pentru el, spune Pablo Vidal. „Deținătorii de Vignale mă pot contacta la numărul meu direct. Mă duc personal la ei acasă sau la birou să iau mașina pentru service sau reparații. Țin legătura cu mecanicii. Nu există intermediar, nu există timp de așteptare. De fapt, există și o linie de asistență disponibilă 24 de ore 7 zile pe săptămână. Așa vedem noi faptul că «timpul este nestemata».”

Pablo are o diplomă în managementul afacerilor și, înainte de a se alătura companiei Ford, a lucrat într-o bancă și într-o agenție de publicitate. Experiența pe care o are în deservirea clienților îl ajută la noul loc de muncă. „Petrec timpul alături de client, îl invit în salonul Vignale și îi ofer soluții la problemele pe care le are. Tuturor le pasă de timp, pentru că este un bun neprețuit.”Conceptul „Timpul este nestemata” pe care îl promovează Ford Vignale nu îl obligă pe Ricard Camarena să renunțe la prețioasele momente petrecute alături de cei doi fii, dimineața când îi duce la școală și după-amiaza, la cină, înainte să se întoarcă la restaurant pentru tura de seară. „Dar învăț încă să îmi organizez timpul perfect”, spune el. „Mi-ar prinde bine puțin ajutor.”

Pablo Vidal: „ Îi dedic clientului tot timpul de care are nevoie.”

Ricard Camarena: „ Încă învăț să îmi organizez timpul perfect.”

Page 18: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale R E V I S T A

„Le ofer libertate clienților.”Andreas Peters preferă calmul și libertatea și se asigură că le oferă pe ambele clienților săi la Autohaus Tobaben din Hamburg.

„Îmi place să joc golf. Nu prea mă pricep, dar pentru mine contează relaxarea și

natura. Pentru câteva clipe poți să uiți de toate. Îmi dau energie și inspirație – atât în viața personală, cât și în cea profesională de la Autohaus Tobaben din Hamburg. Este o companie de familie și lucrez aici de nouă ani. În calitate de manager de relații cu clienții sunt responsabil pentru Ford Vignale.

Mi se potrivește perfect acest rol. Trebuie să fii capabil să îți dai seama ce vor oamenii și să le oferi libertatea de a lua propriile decizii bine gândite. O văd ca pe o modalitate de a oferi un serviciu. E ceva cu care te naști. Reprezentanții de vânzări care forțează o vânzare își dau singuri foc la valiză. Clientul pleacă nefericit și probabil că nici nu se mai întoarce. Recent, a trebuit să cumpăr o pereche de crose de golf. Aș fi putut să le cumpăr de pe internet, dar am fost consiliat atât de bine într-un magazin încât le-am luat de acolo. M-am simțit binevenit.

Cred că același lucru se întâmplă și atunci când cumperi o mașină. Orice persoană pe care o interesează Ford Vignale trebuie să se simtă binevenită în Salonul Vignale. Trebuie să poată evalua mașina, să o poată atinge și să aibă libertatea de a pune întrebări. Acest lucru durează, însă tuturor le ofer aceste posibilități.

Sunt atât de multe de descoperit la acest salon de înaltă clasă. Materiale, culori, confort, aspecte tehnice – tot ce doriți. Poate clientului îi scapă ceva atunci când se uită singur, însă împreună ne asigurăm că explorarea lui Ford Vignale devine o experiență de neuitat.”

Trei manageri de relații cu clienții Vignale povestesc despre ei și ne spun de ce este atât de specială activitatea lor.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg, Germania

Page 19: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 19

„Totul se rezumă la respect.”Lui Pierre Vitré îi place să ducă relațiile cu clienții la un alt nivel. Îi mai plac și avioanele – să le piloteze și să sară din ele.

„Sentimentul că ești una cu vântul – asta îmi place la parașutism. Departe de a fi un

sport solitar, totul se rezumă la împărtășirea sentimentelor cu prietenii care sar alături de tine. Partea amuzantă e că nici nu trebuie să vorbești. Când ajungi înapoi pe pământ ai impresia că ai călătorit dintotdeauna alături de ei.

Interacțiunea asemănătoare pe care o am cu clienţii este cea care mă face să îmi placă rolul meu ca manager de relații cu clienții Vignale în Saint-Ouen-l’Aumône lângă Paris. Încerc să cunosc clienții pentru a le înțelege gusturile și nevoile – și asta îmi oferă numeroase satisfacții. Încerc întotdeauna să le dau senzația că se află într-un hotel de lux, unde personalul te recunoaște imediat și îți pune flori în cameră. Dacă o faci cu sinceritate, clientul se simte înțeles şi are impresia că este special.

Încerc întotdeauna să fac mici gesturi care să ne facă serviciile să pară concepute special pentru client, de exemplu îi trimit o fotografie făcută pe ascuns în momentul în care s-a așezat prima dată în noua mașină și a plecat sau programez înainte posturi radio care știu că i-ar plăcea clientului.

Totul se rezumă la respect, nu numai față de gusturile clientului, dar și față de timpul lui, care, evident, este extrem de prețios. Ford Vignale înglobează câteva servicii de înaltă clasă care se ocupă de acest aspect, cum ar fi ridicarea mașinii clientului pentru service și returnarea acesteia. Personal, îmi place să cred că îmi ajut clienții să oprească timpul în loc atunci când pășesc în magazinul nostru de prezentare. Este ca atunci când mă joc cu cei doi băieți ai mei: timpul pe care îl dedic lor este special pentru noi și nimic nu ne poate deranja.”

EXPERIENȚA VIGNALE

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône,Franța

Page 20: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale R E V I S T A

„Eu fac legătura.”Tată a doi copii, snowboarder înrăit și manager de relații cu clienții Vignale, Stacey Connelly știe cât de important este să economisești timpul clienților.

„Am doi copii năzdrăvani, de 10 și 6 ani, și sunt pasionat de călătorii și snowboarding.

La fel de mult îmi place și munca mea de Manager de relații cu clienții Vignale. Deci vă puteți da seama de ce îmi place timpul organizat bine.

Pentru mine este important să economisesc timpul clienților mei. Pe partea de service, vizitele la domiciliu rezolvă acest lucru, dar mă ajută și să construiesc o relație cu clienții și să le cunosc situația și preferințele. Pentru că eu sunt singurul punct de contact, nu trebuie să explice lucrurile de trei ori. Trebuie doar să îmi spună și eu fac legătura. În acest fel, serviciile și economia de timp merg mână-n mână.

Îmi place să fiu la curent cu ultimele invenții în materie de design și tehnologie. Acesta este unu dintre motivele pentru care îmi place Ford Mondeo Vignale. Linia fină, grila, habitaclul – totul te dă pe spate. La reprezentanța mea, încercăm să oferim servicii excelente tuturor clienților, bineînțeles. Dar cu Ford Vignale, angajamentul și atenția merg mai departe. Abordăm problema fiecărui client cu o soluție personalizată.

Eu am trăit toată viața în Barnsley, nordul Angliei, și știu că nu trebuie să merg la un magazin de lux ca să beneficiez de servicii de calitate. Am doi câini din rasa basset hound și atunci când merg la localul meu preferat ca să beau ceva în liniște, proprietarul mă vede venind printr-o fereastră vizavi de bar. Când ajung, băutura mea preferată mă așteaptă pe bar și proprietarul ține în fiecare mână câte un biscuite pentru câini. În acel moment, am impresia că eu sunt singurul client care contează. Aceasta este senzația pe care vreau să o dau clienților Ford Vignale.”

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsley,Marea Britanie

Page 21: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 21

„Noi oferim cireașa de pe tort.”

Clienții Ford Vignale beneficiază de o multitudine de servicii exclusiviste. Unu dintre acestea este serviciul special Ford Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale): o echipă de asistență care este disponibilă 24 de ore 7 zile pe săptămână și care rezolvă orice problemă. Serviciul este disponibil pentru toți clienții Ford Vignale din toate cele 21 de piețe din Europa.

Christian Gondek este manager Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale) și lucrează la Ford de 11 ani. „Ford Vignale înseamnă mașini de înaltă clasă, așa că ne tratăm clienții cu eleganță. Ford Vignale One Call este un centru unic: suntem singura marcă de mașini care oferă un astfel de serviciu premium. Avem consilieri specializați care pot fi contactați 24 de ore 7 zile pe săptămână la un singur număr de telefon. Toți membrii echipei au studii în afaceri sau în domeniul tehnic și au experiență în relațiile cu clienții. Prețuim și apreciem cu adevărat timpul pe care clientul îl petrece alături de noi, iar obiectivul nostru principal este acela de a îndeplini nevoile clientului Vignale și de a-i oferi o experiență cât mai plăcută. De exemplu, îi putem da sfaturi legate de mașinile noastre sau putem organiza un test drive sau asistență pentru service. Și mai putem stabili o întâlnire la FordStore, lucru care nu înseamnă că îi dăm clientului numărul de telefon al FordStore, ci că stabilim într-adevăr o întâlnire chiar atunci și acolo într-o perioadă convenabilă pentru client. Noi oferim cireașa de pe tort.”

Florence Jazé lucrează ca Manager Ford Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale) în Franța. S-a alăturat echipei Ford în urmă cu patru ani. „Mi se pare un proiect foarte interesant. Am lansat serviciul Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale) odată cu lansarea conceptului Ford Vignale. Ne-am petrecut ultimele luni definitivându-ne procesele și implemen-tând proiectul pe diferite niveluri. Obiectivul nostru principal este acela de a satisface clientul Ford Vignale, indiferent de ceea ce își dorește. Clienții Ford Vignale sunt, de obicei, oameni ocupați care nu vor să piardă timpul, așa că noi facem lucrurile mai ușoare pentru ei. O problemă sau o solicitare făcută la serviciul Ford Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale) este rezolvată cât mai repede posibil de către un singur consilier de la apelul inițial până când clientul Ford Vignale este mulțumit. Încercăm să personalizăm totul: clienții Ford Vignale fac cunoștință cu persoana de la capătul celălalt al liniei și nu sunt trimiși de la Ana la Caiafa. Dacă este necesar, consilierul Ford Vignale One Call (serviciul non-stop de relații cu clienții Vignale) poate contacta ușor Managerul de relații cu clienții Vignale a clientului de la FordStore sau de la reprezentanță pentru a primi ajutor cu soluționarea problemei. Ideal ar fi să primim cât mai puține telefoane, pentru că asta ar însemna că clienții Ford Vignale sunt mulțumiți, dar dacă cineva chiar are nevoie de noi, îi oferim servicii de înaltă clasă și contact permanent.”

EXPERIENȚA VIGNALE

Page 22: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale R E V I S T A

Page 23: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 23

Stil și substanță Charlize Theron

Feroce ca neînfricata Furiosa din Mad Max: Drumul furiei, Charlize Theron a împlinit 40 de ani vara aceasta. Însă actriței recompensate cu numeroase premii nu îi este teamă de bătrânețe: „O las să vină. Viața mea este acolo unde trebuie să fie.”

Deși Charlize Theron și-a început cariera ca dansatoare și model, nu îi este teamă să fie

urâtă în filme. S-a îngrășat 13 kg pentru a intra cât mai convingător în pielea criminalei în serie Aileen Wuornos în Monstru (2003), un rol care i-a adus un Oscar pentru Cea mai bună actriță. Iar când s-a ras în cap pentru a juca rolul nemiloasei Împărătese Furiosa, în filmul de acțiune postapocaliptic al lui George Miller, Mad Max: Drumul furiei a ținut cu mâna ei aparatul de ras.

„Pentru a supraviețui în acest loc din subteran, Furiosa trebuie să renunțe să mai fie femeie. Așa că m-am întrebat cum ar fi dacă m-aș rade în cap. Nu aveam aparat, așa că prietenul meu mi-a cumpărat unu. Mi-a zis că trebuie să fac asta, așa că după 45 de minute eram rasă în cap și gata, apoi i-am trimis un autoportret lui George Miller. Mi-a răspuns imediat: «La fix, Furiosa!».”

Tunsoarea radicală a avut un avantaj neașteptat: „Dintr-o dată, eram gata cu 20 de minute mai devreme pentru orice”, spune ea râzând. „E incredibil cât de mult timp ne ia să ne aranjăm părul!”

DirectăInițial, Charlize, născută în Africa de Sud, venise în SUA pentru a deveni dansatoare și model, însă a fost nevoită să renunțe din cauza unei lovituri la picior. A fost „descoperită” ca actriță de un impresar care a văzut-o făcând scandal într-o bancă de unde nu putea încasa un cec de 500 de dolari de la mama ei. „Sunt amabilă și politicoasă, dar nu știu când să tac. Sunt onestă și directă și uneori oamenii suportă mai greu franchețea.”

„ Am învățat că nu trebuie să îți faci planuri pentru că nu îți poți controla destinul. Așa că niciodată nu am avut un plan pe 5 ani.”

INTERVIU VIGNALE

Page 24: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale R E V I S T A

La puțin timp după aceea a avut un rol mic în Crime și pasiune (1996) și rolul principal în Avocatul diavolului (1997) și în Legea pământului (1999). Se născuse o stea – în numai câțiva ani. A fost și este considerată un talent înnăscut. Regizorii o adoră pentru disciplina ei, pentru felul în care își gândește rolurile, pentru sugestiile ei pertinente legate de schimbarea scenelor și a dialogurilor. Știe ce înseamnă actoria: nu atât un job de lux, cât o muncă grea. Muncă în echipă.

Acum, mult căutata actriță alternează între roluri în filme cu buget mare ca Albă ca Zăpada și războinicul vânător (2012) și filme cu buget mic cum este thrillerul Dark Places (2015), o dramă art house despre o femeie care supraviețuiește uciderii brutale a familiei în copilărie. Este o traumă pe care Theron o resimte din plin: când avea 15 ani a fost prezentă când mama ei l-a împușcat – și l-a ucis, în legitimă apărare, pe tatăl ei violent.

„Dark Places face o analiză a sentimentelor pe care le are un copil traumatizat. Și eu am avut o experiență traumatizantă, dar nu mă urmărește. Am avut o mamă care m-a sprijinit atunci când am fost supărată, îndurerată și furioasă și care m-a învățat că nu trebuie să fiu o victimă. M-a încurajat să fiu o femeie puternică. Mai presus de toate, moartea tatălui meu mi-a arătat că viața e scurtă și trebuie să profiți la maxim. Am învățat că nu trebuie să îți faci planuri pentru că nu îți poți controla destinul. Așa că niciodată nu am avut un plan pe 5 ani.”

ActivistăCu siguranță, Charlize nu își propusese să se îndrăgostească de Sean Penn, actorul cu 15 ani mai vârstă decât ea, care a regizat de curând The Last Face. „Ne cunoșteam de 18 ani înainte ca relația noastră să devină o idilă. Eram doar buni prieteni, deci nu mi-am închipuit ce avea să se întâmple. Am luat-o ușor, pentru că știam că

riscăm să ne stricăm prietenia.” Cei doi s-au despărțit în primăvara aceasta și sunt din nou ceea ce au fost timp de 18 ani: foarte buni prieteni.

Charlize este și mama fericită a lui Jackson, pe care l-a adoptat în 2012. „Nu poți să îți dai seama câtă iubire ești capabilă să oferi până nu devii mamă. Acum, ceea ce contează în viață este să găsesc un echilibru între viața pe care mi-o doresc și a-i fi alături fiului meu.”

Pe lângă faptul că este mamă și actriță, este și activistă. Își arată iubirea față de lumea înconjurătoare luptând pentru numeroase cauze. În 2007 a lansat programul Charlize Theron Outreach Project prin care ajută tinerii din Africa să lupte împotriva virusului HIV și împotriva SIDA. Un an mai târziu a fost numită Ambasador al Păcii de către Secretarul General ONU, Ban-Ki-Moon, pentru lupta ei „pentru a îmbunătăți viața femeilor și a copiilor din Africa

Charlize Theron alături de Sean Penn, care a regizat The Last Face, cu care este prietenă de 18 ani. Au fost împreună un an și jumătate.

Page 25: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 25

de Sud și pentru a preveni și a împiedica violența împotriva femeilor și fetelor”. Pe lângă acestea, Charlize este membru activ al organizației pentru protecția animalelor PETA și a apărut în campanii împotriva utilizării blănurilor. De asemenea, a participat și la marșuri pentru dreptul de a alege singur și sprijină căsătoriile între persoane de același sex. A declarat public că nu se va căsători până când nu se aprobă căsătoriile între persoane de același sex pe tot teritoriul S.U.A.

Faptul că a împlinit 40 de ani în august nu o deranjează deloc, deși Hollywood are reguli stricte legate de data de expirare a actrițelor. „Cu cât suntem mai tinere cu atât suntem mai valoroase. Dar fața și corpul se schimbă. Asta este viața, iar eu las bătrânețea să se întâmple.”

Însă chiar dacă a ajuns la 40 de ani, nu trebuie să aștepte după roluri. Are din nou rolul principal, personajul negativ Ravenna din The Huntsman, continuarea la Albă ca Zăpada și războinicul vânător. Joacă în The Last Face în rolul directorului unei agenții internaționale de asistență din Africa, un personaj care se implică într-o revoluție politică și socială. Anul viitor va juca în Brain on Fire, o dramă despre o femeie care își pierde încet-încet mințile. Cariera ei de peste 40 de filme dovedește că poate juca orice.

Timpul este extrem de important pentru ea. Cum este o fire organizată, lucrează după un program zilnic, săptămânal și lunar, împărțindu-se între copil, actorie, cauze și... da, câteva ore în care se relaxează. Cum? Ieșind la plimbare cu un Harley Davidson.

CHARLIZE THERON: TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR

Monstru (2003)Charlize Theron a câștigat un binemeritat premiu Academy Award, dar și un Golden Globe pentru portretizarea fidelă a adevăratei criminale în serie Aileen Wuornos, care a primit pedeapsa cu moartea pentru uciderea a șapte bărbați. Ținutul din nord (2005)A fost nominalizată la Oscar și Golden Globe pentru rolul femeii miner care a intentat și a câștigat primul proces de hărțuire sexuală din S.U.A. Acest film de succes a fost inspirat dintr-o poveste adevărată.

The Huntsman (2016)Charlize se întoarce ca Ravenna în această continuare la Albă ca Zăpada și războinicul vânător (2012) inspirat din celebrul basm al Fraților Grimm.

Brain on Fire (2016)Acest film este inspirat dintr-o poveste adevărată și arată cum o tânără își pierde treptat mințile.Charlize Theron deține drepturile de autor și va fi producătorul filmului.

MONSTRU

ȚINUTUL DIN NORD

THE HUNTSMAN

Page 26: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale R E V I S T A

Mașina autonomă e pe drum. Ford intră în faza finală de dezvoltare la Centrul de cercetări și inovație din Palo Alto, Silicon Valley. Cum credeți că viitoarea dumneavoastră mașină – una care virează, navighează, frânează și accelerează singură – va schimba mobilitatea?

A VIRA SAU A NU VIRA

Page 27: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 27

În ianuarie anul acesta, Ford a lansat programul Ford Smart Mobility, prin care

Ford confirmă planurile de accelerare a inovației în materie de conectivitate, mobilitate, experiența clienților, date importante și vehicule autonome. Toate sunt la fel de importante pentru că au legătură între ele, însă ideea unei mașini care se conduce singură este cea care trezește imaginația. Ceea ce a fost întotdeauna de domeniul fantasticului acum este pe punctul de a se întâmpla: o mașină care preia controlul și ne duce la destinație repede, în siguranță și confortabil.

2020Președintele Ford, Mark Fields, a declarat la începutul acestui an că este posibil ca prima mașină autonomă să apară pe șosea în 2020. Cu toate acestea, va trebui să așteptăm până în 2035 sau 2040 ca tehnologia și legislația să avanseze atât de mult încât să putem dormi în mașină, trezindu-ne abia la destinație. Cu siguranță, Ford are cunoștințele și tehnologia necesare pentru a fi prima care lansează un vehicul complet automat. Până la urmă, deja are mașini semiautonome pe șosele. Și totuși, compania nu își dorește să fie prima cu orice preț. „Este posibil sau nu să lansăm o mașină complet automată în acest timp, pentru că noi considerăm că atunci când o vom face trebuie să fim siguri că este accesibilă pentru toți, nu numai pentru amatorii de mașini de lux”, spune Fields.

CercetăriImediat după ce a anunțat programul Smart Mobility, Ford a deschis un centru de cercetări în centrul universului tehnologic: Palo Alto, Silicon Valley. Obiectivul principal este acela de a stimula inovația. Având 125 de cercetători, ingineri și oameni de știință este unu dintre cele mai mari centre de cercetări auto din Silicon Valley. Toate tematicile de bază înregistrate în programul Ford Smart Mobility sunt transpuse în cercetări pertinente în acest centru de ultimă generație. Pentru cercetări pe tema șofatului autonom, Ford a încheiat o alianță cu celebra

CENTRUL DE CERCETĂRI ȘI INOVAȚIE FORD

Noul Centru de Cercetări și Inovație Ford va funcționa cu deschidere și în strânsă colaborare cu catedra de inginerie a Universității Stanford. Chris Gerdes, profesor de inginerie mecanică, se va ocupa de teste. Metoda lui de testare a mașinilor automate este departe de a fi chibzuită, pentru că în majoritatea cazurilor, profesorul Gerdes consideră – la fel ca Ford – că pentru a testa limitele unui vehicul automat trebuie să forțezi puțin nota. Deja a demonstrat că o mașină automată pe o pistă poate fi la fel de bună ca un șofer profesionist. Laboratorului condus de profesorul Gerdes îi place să sporească siguranța vehiculului îmbunătățind mașina sau perfecționând aptitudinile șoferului. De asemenea, în curs de dezvoltare sunt și algoritmii de stabilire și previzionare a traseului.

TEHNOLOGIA VIITORULUI

Mașina autonomă trimite și primește date constant prin intermediul senzorilor, așa că știe cu exactitate ce se întâmplă în jurul ei.

Page 28: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale R E V I S T A

Universitate Stanford, care se află tot în Palo Alto. Ford va livra vehiculul autonom hibrid de cercetare Fusion inginerilor de la universitate pentru următoarea fază a testului pe șosea.

Siguranță și eficiențăMașina autonomă va spori semnificativ siguranța pasagerilor. Este puțin probabil să se producă accidente dacă toate mașinile sunt interconectate, își cunosc una alteia locația

exactă, află singure condițiile de drum și înțeleg situațiile din trafic. Dar cum rămâne cu eficiența la drum? Mașinile autonome se conduc în siguranță mai aproape una de cealaltă decât o pot face oamenii. Așa că fiecare centimetru al șoselei va fi folosit, reducându-se la minimum posibilitatea producerii blocajelor în trafic. Centrele orașelor vor fi mai libere, iar scurtarea timpului petrecut pe drum va ajuta la reducerea consumului de resurse energetice.

Pe lângă beneficiile practice, spune Ravi Shanker, analist la divizia de cercetări a băncii de investiții Morgan Stanley, mașinile autonome pot aduce economii anuale de 5,6 trilioane de dolari la nivel mondial. Este o sumă incredibilă care spune totul despre impactul șofatului autonom.

În acest moment sunt disponibile numeroase tehnologii de care au nevoie mașinile autonome. Este posibil ca mașina dumneavoastră să fie echipată cu tempomat adaptiv. Atunci când radarul sistemului observă că distanța și viteza mașinilor din față se reduc, reglează viteza mașinii pentru a o menține la o distanță sigură. Există și direcția automată – un exemplu grozav de șofat autonom. Ford a fost unul dintre primii producători care și-au echipat mașinile cu sisteme de asistență activă la parcare. Un alt sistem inteligent care ajută șoferul este cel de recunoaștere a semnelor de circulație. Indicatoarele de limitare a vitezei sunt identificate automat și

ță forța de frânare necesară pentru evitarea unei coliziuni și aplică automat forța de frânare maximă atunci când este nevoie.Dacă, în viitor, mașina dumneavoastră va dori să se conducă singură, se va baza pe radare, care vor funcționa ca atunci când dumneavoastră „țineți ochii pe șosea”. Unele dintre modelele actuale de la Ford – Focus, Mondeo și viitorul Edge – sunt deja echipate cu BLIS (Sistem de asistență pentru unghiul mort), un radar care declanșează un avertisment atunci când o mașină se află în unghiul mort. Sistemele de avertizare suplimentare folosesc radarul pentru a anunța șoferul că vin mașini atunci când acesta iese cu spatele dintr-o parcare.

șoferul este avertizat. Este puțin probabil ca mașina dumneavoas-tră să nu fie prevăzută cu sistem de menținere a benzii cu asistență, care vă ajută să nu părăsiți banda. Sistemul de oprire

activă în oraș este conceput să vă ajute la viteză mică. Tehnologia folosește un senzor cu orientare frontală pentru a detecta obiectele din fața mașinii. Sistemul calculează în permanen-

VIITORUL ESTE ACUM

1 2 3 40 mph70 mph 65 km/h110 km/h

Tempomat adaptiv

Sistem de menținere a benzii

Page 29: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 29

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale R E V I S T A

Page 31: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 31

„ Armonia este elementul principal”

Combinația dintre arta meșteșugăritului și tehnologie modernă reprezintă esența Ford Vignale. Sonja Vandenberk, Designer Șef pentru culori și materiale la Ford of Europe, ne spune povestea care stă la baza conceptului.

În fiecare moment al vieții ei, Sonja Vandenberk caută inspirație în tot ceea ce o înconjoară. Indiferent dacă se plimbă, dacă este la volan sau dacă se uită la televizor, ea este în permanență cu ochii după obiecte și produse interesante. O fascinează felul în care este făcut un produs, modul în care funcționează și dacă îi poate da de gândit în calitate de Designer Șef pentru culori și materiale la Ford of Europe.

Sonja desenează, schițează și face lucruri încă de când era copil. A crescut în Flandra, Belgia și a moștenit ochiul format pentru detalii vizuale de la tatăl ei, care a fost fotograf. „Vedeam

o jucărie și în loc să o vreau, îmi doream să o fac chiar eu. Așa că asta am făcut: mi-am creat propriile jucării încă de când eram mică.”

Faptul că astăzi este un designer celebru nu este surprinzător nici pentru părinții ei, nici pentru apropiați. Însă înainte de a ajunge în acest punct, a făcut și altceva. La fel ca multe alte fete, și-a dorit să devină medic veterinar și chiar a început să studieze medicina veterinară, însă și-a dat seama repede că a făcut o alegere greșită. În schimb, a trecut la psihologie și a fost atrasă în special de cursurile despre relația dintre artă și psihologie.

„Și dintr-o dată mi-am dat seama: asta este pasiunea mea, asta vreau să fac”, spune ea. După ce și-a terminat studiile de design, Vandenberk s-a mutat la Londra și a devenit redactor la o revistă de arhitectură. Lucrând acolo a aflat despre Royal College of Arts, care avea un curs de design în transporturi.

Ca o sufragerie„Și așa am ajuns să mă intereseze mașinile, în special interiorul lor. Mi-am dat seama cât de important este interiorul mașinii pentru șofer și cât de mult timp petrecem în mașină. E ca o sufragerie. În acel moment apăreau o mulțime

DESIGN VIGNALE

Page 32: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale R E V I S T A

de lucruri noi în materie de design auto și începea să se acorde mai multă atenție interiorului mașinilor. Era un moment foarte bun să devii designer în industria auto și încă mai este. Inovațiile în special, cum sunt mașinile autonome, oferă un mare potențial de a crea atmosfera unei sufragerii într-o mașină.”S-a mutat în Germania împreună cu prietenul ei, și el tot designer auto. A cunoscut alți designeri auto specializați în domeniul culorilor, care i-au trezit interesul. Apoi, a apărut ocazia de a lucra cu Ford of Europe ca designer auto și a acceptat imediat.

Pentru proiectarea unei mașini este nevoie de o echipă. „Aceasta este regula nr. 1 în domeniul nostru. Nu ești niciodată singur. Este 100% muncă de echipă. Noi organizăm sesiuni de gândire fulger în care ne prezentăm ideile, după care încercăm să le combinăm: cineva are o idee, altcineva îi mai adaugă ceva, a treia persoană spune ce-ar fi să facem așa? Inspirația aceasta comună reprezintă cea mai frumoasă parte a meseriei mele.”

Visând designSonja povestește în continuare: „La Ford of Europe am avut imediat impresia că mă aflu în locul potrivit. Lucrez cu designeri foarte buni, dar poate cea mai importantă este atmosfera din atelier. Pentru un designer, atmosfera este foarte importantă, iar aici este extrem de deschisă. Designerii se trezesc și se culcă gândindu-se la proiectele lor. Visează design. Uneori mă văd obligată să îmi spun: du-te acasă, ziua s-a terminat.”

În octombrie 2013, Sonja a devenit Designer Șef pentru culori și materiale la Ford of Europe. La puțin timp după aceea, echipa ei a început să lucreze la un proiect nou și prestigios: Ford Vignale.„Să fii designer pentru Ford Vignale înseamnă să cauți în permanență echilibru și detalii perfecte, dar și materialele potrivite pentru atingerea obiectivului propus. Totul se reduce la întrebarea: cum ne putem surprinde clienții? Ca echipă, în permanență căutăm, încercăm, testăm și facem sesiuni de gândire fulger.”

Prin acest proces a luat naștere hexagonul folosit pentru tapițerie, dar care a devenit emblema și marca Ford Vignale. „Am început prin a desena și a face schițe. Mai întâi în forma tradițională de diamant. Apoi am avansat puțin până când a ieșit un hexagon. L-am întins și, în final, a căpătat o formă proprie.”

Sonja vorbește în câteva cuvinte despre pasiunea ei și despre misiunea pe care o are ca designer: „Ford Vignale este o experiență, o aventură. Ford Vignale trebuie să implice toate simțurile. Arta meșteșugărească și măiestria de care este nevoie pentru Vignale – cusăturile, liniile, materialele – joacă un rol foarte important. Însă, mai presus de orice, Ford Vignale trebuie să trezească o senzație de armonie, indiferent dacă îi privești exteriorul sau interiorul. Armonia este principalul element pe care încercăm să îl obținem ca designeri.”

Încântător Un mod important prin care se creează armonie este alegerea culorii și a vopselei, iar Vandenberk este foarte mândră de culoarea Vignale Nocciola. „Culorile unui Vignale trebuie să scoată în evidență detaliile și atenția cu care este făcută mașina, iar Vignale Nocciola face exact acest lucru. Accentuează perfect liniile și formele mașinii și conferă cromului o strălucire metalică minunată. În vopsea a fost pusă mică printr-un proces special care îi dă mașinii o luminozitate aparte. O face să pară mai strălucitoare.”

Arta meșteșugăritului este o altă sursă de inspirație importantă pentru crearea armoniei și pentru surprinderea conducătorilor auto. „Încercăm să dăm un sens cu totul nou artei meșteșugăritului combinând-o cu ultimele tehnologii”, explică Sonja. „De exemplu, cusăturile sunt făcute pe calculator, ceea ce creează perfecțiune, însă șoferul trebuie, totuși, să aibă senzația că este înconjurat de materiale tradiționale artizanale – de exemplu, impresia că simte pielea moale a unei genți lucrate manual sau a unei curele de ceas făcute din piele. Acesta este Ford Vignale: senzația delicată a meșteșugului autentic combinat cu cele mai bune materiale și cu tehnologie modernă.”

„Acesta este Vignale: senzația

delicată a meșteșugului

autentic combinat cu

cele mai bune materiale și cu

tehnologie modernă.”

Page 33: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 33

VopseauaEleganta culoare metalizată Vignale Nocciola este disponibilă exclusiv la modelele Ford Vignale. Făcând trimitere la originile mărcii, Nocciola înseamnă „alună” în italiană. Toate mașinile Ford Vignale au vopsea metalizată și sunt supuse unui tratament special care le face să pară mai strălucitoare și mai elegante.

ScauneleScaunele au fost inspirate din tradiția seculară a meșteșugului prelucrării pielii și sunt de o calitate pe care clienții o așteaptă, de obicei, doar de la o geantă Chanel sau Ferragamo.Fiecare scaun este croit elegant, nu doar acoperit. Panourile matlasate creează senzația distinctă a unei ocazii speciale, iar cusăturile de tip smoching subliniază aspectul calitativ.

PieleaPielea a fost aleasă cu atenție, ca să fie moale, confortabilă și atrăgătoare. Ford a ales piele Windsor de lux cu suprafață necorectată. Este vorba despre un proces riguros de selecție în urma căruia se folosește piele brută de cea mai bună calitate. Semnele naturale sunt reduse la minimum, lăsând frumusețea adevărată a pielii să iasă la suprafață.În pielea cu suprafață necorectată cum este aceasta, celula piloasă este încă vizibilă. Pielea este finisată puțin pentru a i se asigura o suprafață netedă ca de semi-anilină care să îndeplinească, totuși, cerințele de durabilitate impuse de Ford – ceea ce îi conferă un aspect natural de calitate.Se aplică și tratamente speciale suplimentare, pentru a se asigura o senzație și mai accentuată de moliciune și eleganță.

Tot piele de calitate superioară se folosește și în locurile mai puțin vizibile sau folosite. Prin urmare, pentru scaunele Ford Vignale este nevoie cu 110% multă piele decât pentru scaunele din piele ale celor mai multe mașini. Pielea care acoperă panoul de bord a fost aleasă să creeze o atmosferă armonioasă elegantă. Toate pieile care îndeplinesc standardele riguroase Vignale sunt trimise către atelierul de tăiere, unde o echipă de operatori pricepuți împarte fiecare bucată de piele la o grosime măsurată cu mare precizie. Una dintre etapele finale și cele mai importante este presarea bucăților finisate, care sunt expuse la soare pentru a se asigura menținerea în timp a aspectului uniform.

Panoul hexagonalPentru panourile hexagonale distincte este nevoie de aptitudini tehnice care se ridică la nivelul perfecțiunii. Veți observa, de exemplu, că perforațiile și cusăturile se îmbină armonios și consecvent în fiecare zonă a panoului. Numai croitorii cu experiență îndelungată pot face lucrări de o asemenea precizie.

Măiestria Vignale Câteva date esențiale

Page 34: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale R E V I S T A

Arhitectul elvețian Peter Zumthor reprezintă o sursă de inspirație pentru arhitecți și designeri din toată lumea. Fanii sunt înnebuniți după măiestria lui, după cunoștințele vaste despre materiale și proprietățile acestora și despre modul creativ în care folosește materialele. Măiestria lui și iubirea față de materiale au făcut din el o sursă de inspirație și pentru echipa de designeri Ford Vignale.

Stăpânul materialelor

Kunsthaus Bregenz, Austria

Page 35: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 35

Concepția lui despre propria arhitectură – și despre ceea ce ar trebui să fie arhitectura

– este una foarte simplă: „Atunci când mă apuc de treabă, prima idee legată de o clădire se referă la materiale. Eu cred că despre asta este vorba în arhitectură. Nu despre hârtie. Nu despre forme. Despre spațiu și materiale.”Peter Zumthor a vorbit întotdeauna cu o simplitate uimitoare despre rolul arhitecturii și tinde să anuleze încercările jurnaliștilor sau ale academicienilor de a face legături între noțiuni intelectuale abstracte și munca lui. Bineînțeles, acest lucru are legătură cu povestea lui relativ modestă – a început ca ucenic de tâmplar. Poate

că are legătură și cu originile lui din Cantonul Grisunilor din Elveția. În ciuda reputației sale internaționale și a lucrărilor de talie mondială, Zumthor are biroul în sătucul elvețian Haldenstein (populație oficială 1.001 locuitori), unde lucrează alături de 30 de angajați. Unu dintre cei mai mari arhitecți ai prezentului este un om foarte modest, dar unul cu principii bine puse la punct.El crede cu tărie că arhitectura este o experiență emoțională și că despre clădiri nu trebuie să se filozofeze, ele trebuie să fie simțite. Așa că probabil nu este o coincidență că multe dintre cele mai lăudate clădiri sale lui nu numai că sunt

amplasate în zona în care a crescut, dar sunt și proiectate să deservească oamenii din micile comunități. Printre ele se numără o școală primară din Churwalden, un vechi cămin cultural din Chur, capitala cantonului, muzeul de artă din Chur și modesta, dar minunata Capelă Sf. Benedict, construită în Sumvitg pentru a înlocui capela inițială a satului de munte, care a fost distrusă într-o avalanșă. Toate aceste clădiri sunt admirate de colegii arhitecți și, cel mai important pentru Zumthor, sunt folosite cu plăcere și bucurie de oamenii care locuiesc și lucrează în ele.

EMBLEMA VIGNALE

Expoziția de la Hanovra, Germania

Page 36: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale R E V I S T A

Capela Sfântul Benedict, Elveția

Page 37: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 37

Sensibilitate fără pretenții Mulți consideră că Zumthor și-a dezvoltat cunoștințele în construcții și flerul pentru folosirea materialelor la primul său loc de muncă în calitate de arhitect în conservare din cadrul unei autorități locale elvețiene, unde s-a ocupat de conservarea monumentelor istorice. Adevărat sau nu, este o experiență care continuă să îl ajute și azi în muncă, după cum se poate vedea în unul dintre prestigioasele proiecte pe care le-a derulat recent, Muzeul Minei de Zinc din Allmannajuvet, Norvegia. Allmannajuvet este un canion împădurit îndepărtat situat de-a lungul râului Storelva. La sfârșitul secolului al XIX-lea, acolo era o mină de zinc, care acum este anexa muzeului regional. Proiectul lui Zumthor reunește cel puțin trei dintre temele recurente din lucrările sale: sensibilitate față de importanța istorică locală a unui loc, deoarece mina face parte din patrimoniul industrial local, axarea fără pretenții pe pragmatică, deoarece clădirea lui Zumthor va face zona accesibilă pentru numeroși turiști, și, nu în cele din urmă, respect

„Nu vreau doar să mă

gândesc la loc. Vreau să îl

vizitez, pentru că este

o experiență fizică.”

pentru arhitectura locală, pentru că acoperișurile ondulate ale clădirilor se îmbină perfect cu terenul neregulat al canionului. Din nou, frumusețea devine simplă, transparentă.

Experiență fizicăFelul în care Zumthor abordează emoțional fiecare proiect explică și de ce consideră el că este esențial să cunoască locația clădirii înainte de a începe faza de planificare. „Nu vreau doar să mă gândesc la loc. Vreau să îl vizitez, pentru că este o experiență fizică.” Această hotărâre a lui ca clădirile să fie în armonie cu locația se poate observa în una dintre cele mai cunoscute lucrări internaționale ale arhitectului, Kunsthaus (Galeria de Artă) din Bregenz, Austria, un cub din sticlă și beton care se reflectă în Lacul Constance. Zumthor explică: „De la exterior, clădirea arată ca o lampă. Absoarbe lumina schimbătoare de pe cer și ceața de pe lac. Reflectă lumina și culoarea... în funcție de unghiul din care o privești, de lumina naturală și de vreme.”

CINE ESTE PETER ZUMTHOR?

• S-a născut în 1943 la Basel, Elveția.• Este fiul unui tâmplar producător de

mobilă. La 15 ani a devenit ucenic. • A studiat la școala locală de artă și

la Institutul Pratt din New York în cadrul unui schimb cultural.

• Și-a deschis propria firmă de arhitectură în 1979.

• Succesul înregistrat i-a adus prestigioase lucrări internaționale.

• Astăzi este considerat unu dintre cei mai mari arhitecți în viață ai lumii.

• Printre premiile importante pe care le-a primit se numără Premiul Pritzker (2009) și Medalia de aur la RIBA Royal (2013).

• De-a lungul carierei a predat la universități de top de la Los Angeles la Munchen.

• Din 1996 este profesor la Academia de Arhitectură din cadrul Universității Elveției Italiene.

Therme Vals, Elveția

Page 38: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale R E V I S T A

Precizare legală: modelul ilustrat în aceste pagini este un prototip și poate fi diferit de produsul final.

Ford S-MAX Vignale va fi lansat anul viitor, însă astăzi, revista Ford Vignale vă oferă o avanpremieră: conceptul Ford S-MAX Vignale, o mașină care deschide drumuri către versiunea din showroom. Acest adevărat vehicul pentru activități sportive vă arată cum o mașină cu șapte locuri poate fi mai mult decât o simplă mașină de familie.

FORD VIGNALE LA MAXIMUM

Exteriorul modelului concept Ford S-MAX Vignale ne confirmă prima impresie. După

ce îi remarcăm profilul caracteristic și arcul dinamic al pavilionului, privirea ne este atrasă de grila elegantă cu design hexagonal distinct Vignale și finisaj metalic mat cu fond din aluminiu lustruit. Alte elemente Vignale exclusiviste de la partea din față a mașinii sunt lămpile de ceață unice și luxoasele faruri adaptive cu LED. Oglinzile laterale au carcase

Eleganță prin toți porii: un design fin și lung desăvârșit de linia ușor înclinată a pavilionului.

Page 39: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 39

CONCEPTUL S-MAX VIGNALE

Page 40: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale R E V I S T A

Precizare legală: modelul ilustrat în aceste pagini este un prototip și poate fi diferit de produsul final.

cromate și semnalizatoare încorporate și, pentru și mai mult confort, sunt prevăzute cu funcții de încălzire și memorare. Și ca și când toate acestea nu ar fi de ajuns, Ford S-MAX Vignale cu şapte locuri vine echipat cu jante Vignale din aliaj vopsit de 21 de inchi.

Eleganță modernă Aruncaţi o privire înăuntru: șapte locuri dispuse pe trei rânduri și mult spațiu. Însă pe lângă faptul că este un mijloc de transport extrem de practic, Ford S-MAX Vignale radiază rafinament. Modelul matlasat hexagonal elegant, detaliile din crom și piele realizate cu gust: totul de un lux regal. Chiar și covorașele debordează de o eleganță sofisticată.Atmosfera de lux este accentuată de scaunele exclusiviste Ford Vignale din piele moale. Scaunul șoferului se reglează în 10 moduri diferite, are funcție de memorie și asigură confort desăvârșit. Scaunele din spumă Sport Plus sunt perforate pentru a asigura șoferului și pasagerului din dreapta răcoare în zilele caniculare de vară, în timp ce iarna funcția de încălzire integrată se activează automat. Tehnologia este prezentă pretutindeni pentru a oferi funcții avansate cum este comunicarea între mașini. Stațiile de andocare pentru tablete sunt amplasate pe spatele scaunelor chiar în fața pasagerilor de pe al doilea

Finisajul exclusivist subliniază eleganța Ford Vignale.

Oglinzile laterale au semnalizatoare de direcție încorporate.

Designul spune totul: modelul concept Ford S-MAX Vignale este cu adevărat un vehicul pentru activități sportive.

Page 41: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 41

„ Pe lângă faptul că este un mijloc de transport extrem de practic, Ford S-MAX Vignale radiază de rafinament.”

Page 42: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale R E V I S T A

„ Elementele de detaliu și combinația de culori sunt inspirate din ultimele tendințe în materie de mobilier, de exemplu din canapelele elegante. Acest lucru înseamnă piele perlată cusută manual și linii contemporane fine. Arta meșteșugăritului este prezentă peste tot.”

Page 43: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 43

Prec

izar

e le

gală

: mod

elul

ilus

trat

în a

cest

e pa

gini

est

e un

pro

totip

și p

oate

fi d

iferi

t de

prod

usul

fina

l.

rând, iar conceptul inteligent de scaun flexibil folosește tehnologia scaunului subțire pentru a mări spațiul pentru pasageri.

Ultimele tendințeConform ultimelor tendințe în modă, paleta de culori închise din interior completează exteriorul deschis la culoare. Detaliile și combinația de culori sunt inspirate din ultimele tendințe în materie de mobilier, de exemplu din canapelele elegante. Acest lucru înseamnă piele perlată cusută manual și linii contemporane fine. Arta meșteșugăritului este prezentă peste tot. În spatele volanului și pe bord în fața pasagerului din dreapta s-a folosit aluminiu cu motiv în relief. Texturile metalice contrastează delicat cu tonurile calde în timp ce panoul vopsit cu pensula de deasupra afișajului central este

decorat cu simbolul Vignale din aluminiu. Interiorul arată ca un salon datorită pielii într-o singură culoare care cuprinde totul de la bord până la portbagaj.

Sunetul liniştiiTot acest lux pe care îl oferă modelul concept Ford S-MAX Vignale este însoțit de o liniște deplină. Sticla acustică blochează zgomotul nedorit al traficului în timp ce filtrele de atenuare a zgomotului elimină pătrunderea oricărui posibil zgomot de la motor. Ați putea chiar să îi șoptiți sistemului Ford SYNC cu control vocal și ecran tactil și v-ar auzi. Această mașină concept promite multe pentru versiunea de producție Ford S-MAX Vignale, care va fi disponibilă în showroom-urile FordStore din Europa începând cu anul viitor.

Un călduros bun venit: panoul de bord minimalist și consola centrală oferă o varietate de funcții de înaltă tehnologie.

Lux regal: scaunele din spate separate cu model matlasat hexagonal.

Precizare legală: modelul ilustrat în aceste pagini este un prototip și poate fi diferit de produsul final.

Page 44: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale R E V I S T A

Page 45: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 45

MOVEmentFilm, modă, dans și Ford Vignale

MOVEment este o serie de șapte scurtmetraje care combină talentul unor celebre case de modă (Prada, Calvin Klein Collection și Alexander McQueen), regizori inovatori și coregrafi și dansatori renumiți.

Proiectul MOVEment a fost prezentat primăvara aceasta alături de Sadler’s Wells din Londra, unu

dintre cele mai cunoscute teatre de balet din lume, și de Ford Vignale. Premiera VIP de la Sadler’s Wells a fost și o ocazie pentru lansarea Ford Mondeo Vignale.

MOVEment este conceptul lui Jefferson Hack și nu este doar o altă idee, ci o ambiție mai veche a lui. Jefferson Hack este o figură emblematică în cercurile creative și culturale de la Londra. Născut la Montevideo, în Uruguay, a plecat la Londra să studieze la London College of Printing. La numai 19 ani a fondat revista Dazed & Confused (acum Dazed ), dezvoltând proiectul în cadrul Grupului Dazed, care publică şi revista AnOther Magazine. Însă activitatea principală a lui Jefferson nu este aceea de a publica, ci aceea de a aduce idei noi progresiste în jurnalism, film, fotografie, televiziune și presă digitală. Pe scurt, Jefferson Hack este o furtună creativă, iar proiectul MOVEment a fost numai unu dintre numeroasele sale creații fructuoase.

Ideea i-a venit din dorința de a vedea coregrafi și creatori de modă lucrând împreună în mediul

cinematografic și gândindu-se la corpul uman în raport cu camera. Creatorii de modă implicați în proiect au creat costume personalizate. Rezultatul: șapte filme care prezintă cu precizie și inspirație evoluția legăturii străvechi dintre modă și dans. După cum spune Jefferson „Întotdeauna a existat o legătură istorică între modă și dans, pentru că ambele sunt forme de artă care se raportează la corp. Pentru că trăim într-o epocă a filmelor, am vrut să fac un proiect în care să unesc ce e mai bun din modă, dans și film pentru o serie de piese pentru ecran. Unele dintre combinații au fost întâlniri pe nevăzute, altele relații deja existente, dar toate au fost combinate să aducă ceva nou și original.”

Încă de la început, Ford Vignale a fost partener al proiectului MOVEment. Și cu un motiv întemeiat: proiectul a oferit parteneriatul perfect pentru explorarea și exprimarea temei designului de calitate și a meșteșugăritului, două elemente esențiale ale filosofiilor Ford Vignale și MOVEment. Pe lângă această colaborare, Ford Vignale a avut un parteneriat special cu una dintre creații, un film realizat de trei artiști extrem de cunoscuți: coregrafa Jasmin Vardimon, regizorul Matthew Donaldson și pălărierul Stephen Jones. Stephen Jones este de câteva decenii una dintre cele mai mari embleme ale stilului și culturii britanice. Estetica lui radicalistă distinctă a făcut din el cel mai apreciat pălărier, iar în 2009 a realizat o „antologie” a pălăriilor pentru Muzeul Victoria și Albert, care a bătut recordul de vizitatori. Ford Vignale face parte integrantă din acest film, cu un Ford Mondeo Vignale în rol secundar, și cu designerul Erika Tsubaki și echipa Ford Vignale în calitate de colaboratori la realizarea filmului.

www.anothermag.com/movement

ARTA VIGNALE

Page 46: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale R E V I S T A

Vineri

Hotel Bertrams Guldsmeden

Aterizare Cu o eficiență daneză tipică, trenurile pleacă de la aeroportul Kastrup către centrul orașului la fiecare 5 minute și vă duc la stația Nørreport în 15 minute.

Cazare Atunci când vizitați una dintre capitalele planificării urbane, puteți împușca doi iepuri dintr-o dată stând la Hotelul Radisson Blu Royal, opțiunea superlativă de pe lista noastră. Fiecare detaliu al acestei clădiri din oțel inoxidabil construite în anii '50, de la fațadă la mobilă și furculițe, a fost gândit de arhitectul Arne Jacobsen. www.radissonblu.com

17:00

18:00

Aveți un buget ceva mai mic? Puteți sta foarte confortabil și la Hotelul Bertrams Guldsmeden pe Vesterbrogade 107. Aici e mai puțin riguros, mai mult hyggeligt – primitor, dar cu o relaxare daneză de tip zen. www.guldsmedenhotels.com

Pentru un tarif mai mic puteți încerca simplul, dar elegantul Hotel Sct Thomas pe Frederiksberg Allé 7, amplasat ideal între cochetul Vesterbro și Værndedamsvej, centrul culinar din Copenhaga. Elegant și cu un raport perfect calitate/preț. www.hotelsctthomas.dk

E timpul să ieșim în oraș... Acum că ne-am revigorat, e timpul pentru un aperitiv. Vesterbro, cu numeroasele lui baruri de hipsteri, zumzăie în nopțile de vineri. Ne plac la nebunie minimalistul Mikkeler Bar de pe Viktoriagade 8 B-C, invenția unei microberării premiate, și Lidkoeb cu interiorul lui danez spațios, cu șemineurile adevărate și cu canapelele luxoase din piele.

19:00

48 DE ORE ÎN COPENHAGA

Probabil că „orașul turlelor” a fost construit pentru un moment de respiro. Compact, dotat cu o cultură impresionantă, înțesat cu restaurante și magazine, viu prin viața de stradă și de noapte – Copenhaga le are pe toate. Dar pentru a înghesui totul într-un sfârșit de săptămână și pentru a reuși să vă și relaxați este nevoie de planificare atentă. Prindeți-vă centurile de siguranță...

Page 47: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

CĂLĂTORII CITADINE

Ford Vignale R E V I S T A 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

...înainte de cinăOrice gurmand a auzit de Noma (mai multe la pagina 51), unu dintre numeroasele locuri minunate în care se poate mânca la Copenhaga. Iată încă două cu specific local:

Kødbyens Fiskebar pe Flæsketorvet 100 servește probabil cele mai bune specialități marine din oraș. www.fiskebaren.dk. În schimb, Peder Oxe pe Gråbrødretorv 1, în una dintre cele mai vechi piețe din Copenhaga, are un interior contemporan cu tavan înalt, care reflectă un meniu tradițional cu iz modern. www.pederoxe.dk

21:00

Înainte de a merge la culcare Probabil că a fost o săptămână grea, dar înainte de a merge la culcare dați o raită prin unu dintre superbele baruri de noapte din Copenhaga. Unu ar fi Salon 39 pe Vodroffsvej 39 în Frederiksberg (oficial, un alt oraș) pentru un cocktail cu whisky acompaniat de discuri de vinil cu jazz. www.salon39.dk

23:00

48 DE ORE ÎN COPENHAGA

Page 48: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale R E V I S T A

La cumpărăturiRevigoraţi după un somn bun, vă recomandăm o dimineață de terapie prin cumpărături. A merge la cumpărături la Copenhaga înseamnă a cumpăra haine de firmă. Oriunde vă uitați, găsiți magazine celebre, dar cea mai mare distracție este să vă găsiți creațiile preferate. Însă pentru a vă asigura că petreceți timpul cu rost de ce nu încercaţi să descoperiţi oraşul în drum spre unu dintre următoarele magazine emblematice?

Pakhus 48, Klubiensvej 22, este un spațiu expozițional permanent cu magazine de prezentare pentru mărci celebre ca GRID, Fritz Hansen și Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo, 137 Vesterbrogade. Această fostă fabrică de cârnați găzduiește mai mulți creatori cool decât puteți vizita și puteți cumpăra de la mobilă la ceramică, de la bijuterii la tricotaje. www.dzoo.dk

CafeaO oră pentru cumpărături, 10-11, și două ore pentru cafea – de ce să nu faceți din cafea/mic dejun momentul de glorie al dimineții?Dacă sunteți mari amatori de cafea, sigur veți dori să mergeți la The Coffee Collective. Având trei locații diferite în oraș, cei de aici sunt experți în servirea cafelei. www.coffeecollective.dk

10:00

11:00

Sâmbătă

Luați prânzul, luați smørrebrødNicio excursie la Copenhaga nu este completă fără smørrebrød (tartină), iar o vizită la Aamanns, lângă Galeria Națională, este, fără îndoială, un adevărat „chin”. Aici vă puteți bucura de versiunea modernă a stilului culinar clasic danez. www.aamanns.dk

Crimă și intrigă Aproape la fel de mult ca pentru peisajul urban, Danemarca este renumită pentru televiziunea de calitate. Așa că, de ce să nu vedeți puțin din Copenhaga în timp ce vizitați locurile în care s-au filmat seriale celebre? Nordic Noir Tours oferă două tururi de sâmbătă după-amiaza: unu la platourile de la Borgen și unu care combină platourile de la The Killing și The Bridge. www.nordicnoirtours.com

13:00

14:00

Dorește cineva un cocktail?După o scurtă oprire la hotel, este timpul pentru un cocktail! Danezilor le plac cocktailurile (după cum o dovedește și mulțimea de localuri care le servesc). Două dintre cele mai bune sunt Granola, pe Værnedamsvej 5, și Ruby, un bar vechi ascuns după o ușă fără firmă de pe Nybrogade 10.

...cinaVă doriți o schimbare după cina sofisticată de aseară? Mergeți la Burger & Bun pe Fælledvej 9. Burgeri clasici, interior modern și (numai la Copenhaga) un bucătar-șef cu stele Michelin.

18:30

21:00

Pakhus 48 Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 49

Copenhaga noaptea

...chemarea sireneiAcum, că v-ați relaxat total, este timpul să porniți din nou la drum. Copenhaga nu are multe cluburi, dar ce are e de calitate. Mergeți în cartierul Meatpacking pentru acțiune care variază de la intimul Jolene www.facebook.com/JoleneBar până la masivul KB3 de 850 m2. Cu un bar de 13 m lungime nu trebuie să așteptați mult să fiți serviți. www.kb3.dk Și dacă vreți ceva mai multă acțiune, întrebați în baruri.

23:00

Burger & Bun

Page 50: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale R E V I S T A

O gură de aer curat… Dacă noaptea se dovedește a fi fost mai lungă decât ați planificat, după ce leneviți mai mult în pat și după un mic dejun ușor limpeziți-vă capul cu o plimbare prin parcurile dichisite din Frederiksberg. Acolo se află și Grădina Zoologică din Copenhaga.

Încă o gustare… Combinați dimineața din Frederiksberg cu prânzul de pe Værnedamsvej, o stradă dedicată gurmanzilor. Sau îndreptați-vă către piața alimentară din Papirøen (Insula Hârtiei).

11:00

13:00

… În sfârşit, ceva care să vă pună pe gânduriCompletaţi-vă șederea cu o vizită la unu dintre cele mai importante muzee din Copenhaga. Începeți cu Den Frie Centre of Contemporary Art, renovat recent, care este la fel de uimitor ca operele expuse în el, apoi faceți o plimbare de 15 minute prin Østre Anlæg Park până la The Hirschsprung

14:00

Collection, găzduită într-o frumoasă clădire neoclasică.

Chiar trebuie să plecăm? Dacă aveți timp înainte de a ajunge la aeroport, un loc grozav pentru o băutură de după-amiază târzie este vinăria de pe Ved Stranden 10, amplasată lângă un canal fermecător. Apă, liniște, stil: un ultim suvenir din Copenhaga cea clasică. www.vedstranden10.dk

16:30

CEL MAI ECOLOGIC DIN LUME?

Atunci când vine vorba despre problemele de mediu, Copenhaga stârnește invidia tuturor orașelor din lume. Dar ce o ajută să fie ecologică?

În primul rând, ambiția. Municipalitatea și-a luat foarte în serios obiectivul de a elimina amprenta de carbon până în 2025. Până atunci, clădirile comerciale trebuie să reducă consumul de energie electrică cu 20% și clădirile rezidențiale cu 10%, iar consumul termic trebuie să scadă cu 20%.

În al doilea rând, mentalitatea oamenilor. Conform unor estimări realiste, peste 10 ani, 75% din deplasările din Copenhaga se vor face pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun. Bineînțeles, mașinile rămân un element important al infrastructurii de transporturi a oricărui oraș. Așadar, Copenhaga își propune ca 20-30% din mașini să funcționeze cu biocombustibil până în 2025.

Un lucru minunat la acest oraș este că se simte ecologia în aer, de la bicicliști la calitatea apei, în care se poate înota în diverse spații amenajate ale portului. Așa că nu vă uitați costumul de baie!

Duminică

Den Frie Centre of Contemporary Art

Hirschsprung Colletion

Grădinile Frederiksberg

Page 51: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 51

NOMA, DEJA O LEGENDĂ

Cel mai bun restaurant din lume se află oare la Copenhaga? Mulți experți în gastronomie așa cred. Indiferent dacă e sau nu așa, o vizită la Noma (o combinație între cuvintele daneze „nordic” și „mâncare”) este o experiență unică. Bucătarul-șef René Redzepi lucrează, împreună cu echipa lui de bucătari talentați internaționali, la preparate exotice, excentrice și, mai ales, tradiționale (de exemplu, mousse de melc în formă de melc pe petale și sfeclă cu ceapă rumenită). Bucătăria lui Redzepi seamănă mai mult cu un laborator.

Vreți să vizitați raiul culinar? Aveți răbdare! Durata de așteptare este de șase luni. Consultați meniul și decideți singuri. www.noma.dk

Indicații? Întrebați pe oricine și veți fi direcționat cu mândrie către cel mai tare restaurant din lume.

René

Red

zepi

de

Pete

r Brin

ch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale R E V I S T A52 Revista Ford Vignale

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 53

TOAMNA INTELIGENTĂ

Timpul este acel lucru care nu ne ajunge niciodată, singurul lucru pe care toți îl prețuim. În lumea urbanizată și grăbită din ziua de azi, companiile și organizațiile sunt conștiente că numai dacă găsesc modalități de a vă economisi timpul și de a spori calitatea timpului, făcându-vă viața mai ușoară și mai plăcută, pot presta servicii pe care le apreciați. Iată câteva dintre inițiativele inteligente de economisire a timpului și, mai important, de folosire a timpului cu mai mult rost.

Telefonul inteligent, o soluție inteligentăLa Seul, Coreea de Sud, unde se spune că oamenii muncesc cel mai mult, supermarketul gigant Tesco a introdus magazinele virtuale. Pe afișele din stațiile de metrou sunt ilustrate rânduri de produse uzuale, fiecare cu propriul cod QR. În drum spre serviciu, călătorii trebuie doar să scaneze codurile produselor cu ajutorul telefonului și cumpărăturile le sunt livrate acasă, așteptându-i când se întorc de la serviciu.

În perioada de testare, vânzările online ale celor de la Tesco au crescut cu 130%, iar acum sistemul este introdus în toată Coreea de Sud, cu intenția de a fi lansat și în alte orașe, printre care și Londra. Ba mai mult, sondajele arată că oamenii preferă acest tip de cumpărături „virtuale” în defavoarea celor online pentru că păstrează ceva din elementul uman al cumpărăturilor „reale”, oferindu-le, astfel, ceea ce își doresc: să economisească timp și să facă totul fără efort.

Cum găsesc inovatorii metode de a vă oferi mai mult din cel mai important lucru din viață.

DĂM SENS TIMPULUI

Tesc

o S

EUL

8:0

0

Page 54: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale R E V I S T A

Dacă nu are rost, nu o facețiDintre toți liderii de companii din lume, brazilianul Richard Semler, Președinte Semco, se remarcă prin gândirea lui radicalistă. Semco va face tot ce-i va sta în puteri să elimine jungla birocratică ce îi împiedică pe oameni să lucreze – și să trăiască. Acest lucru include multe elemente, mari și mici, care ajută la economisirea timpului, inclusiv naveta. Semco are mai multe sedii în Sao Paulo, însă în loc să meargă unde li se spune, angajații pot verifica la ce sediu pot ajunge cel mai ușor și pot lucra acolo. Dacă traficul este îngrozitor într-o zi, lucrează de acasă.

Apoi mai este și masterul în administrarea afacerilor de la ora de vârf. Ca angajații să nu stea în traficul de seară din Sao Paulo, Semco a introdus cursuri de două ore despre orice: de la afaceri și astronomie până la istoria Spaniei. Oamenii pleacă acasă după ce se descongestionează traficul și au timp să se gândească la ce au învățat.

Ascensiunea de neoprit a bicicletei urbaneÎn marile orașe ale lumii, factorii de decizie se orientează către bicicletă. La ultima numărătoare, existau programe de folosire în comun a bicicletelor în 712 orașe din toată lumea, cu 800.000 de biciclete disponibile în peste 37.000 de stații.

La Londra, în 2014, s-au făcut peste 10 milioane de deplasări prin intermediul unui program de folosire în comun a bicicletelor, care are 10.000 de biciclete și peste 700 de

stații de andocare și se are în vedere construirea unor superautostrăzi pentru biciclete cu direcțiile est-vest și nord-sud. Paris Vélib rămâne cel mai mare sistem din lume în afară de China. Cu 173 de milioane de deplasări în 2013, există acum o bicicletă Vélib la 97 de parizieni.

La New York, sistemul privat Citi Bike are aproape 100.000 de abonați anual, care, în medie, fac în jur de 35.000 de deplasări pe zi. Sistemul se va extinde în curând în partea de nord a Manhattan-ului, în Brooklyn și chiar mai departe.

Bici

clet

a Vé

lib P

AR

IS 10

:00

Sao

Paul

oB

RA

ZILI

A 18

:00

712 orașe 800.000 de biciclete37.000 de stații

Page 55: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale R E V I S T A 55

Datele importante generează schimbări importantePeste tot în jurul nostru, Analitica (folosirea inteligentă a datelor importante) revoluționează modul în care companiile fac afaceri. Poate că nu sună atrăgător, dar cu progresele care vor apărea va fi mai mult timp și spațiu în viața noastră. Luați, de exemplu, un simplu lanț de aprovizionare. Software-urile analitice pot optimiza încărcătura vehiculelor astfel încât camioanele și furgonetele să facă cu 5-10% mai puține drumuri până la magazine și supermarketuri. Apoi, direcționarea în timp real a flotei reduce numărul de kilometri pe care camioanele trebuie să le parcurgă cu încă 10%, reducând costurile și ajutând mediul înconjurător. De asemenea, furnizorii pot previziona cu mai multă precizie când trebuie să vă livreze cumpărăturile, așa că nu trebuie să vă luați câteva ore libere data viitoare când vă cumpărați o mașină de spălat. Iar când vă duceți la cumpărături, magazinul dumneavoastră preferat vă poate trimite un mesaj pe telefon cu indicații către o sucursală din apropiere și cu o ofertă specială la un produs pe care algoritmul îl consideră potrivit pentru gusturile și bugetul dumneavoastră. Unii o văd ca pe o mare urmărire, alții ca pe un mare ajutor. Oricum ar fi, experții sunt de acord că acesta este numai începutul revoluției analiticii. Și nimeni nu știe exact ce urmează.

Metoda modernă de a chema taxiulCu tot felul de servicii de taximetrie neoficiale, cum este Uber, care fac subiectul unor discuții controversate sau al proceselor, e bine să știi că serviciile tradiționale se schimbă și ele odată cu trecerea timpului. Hailo, de exemplu, este o aplicație disponibilă în Barcelona, Londra și Tokyo. Nu trebuie să mai stați pe marginea trotuarului în vânt și ploaie, dând din mână degeaba în timp ce mașinile trec și vă stropesc cel mai bun costum. Hailo vă permite să chemați un taxi chiar acolo unde vă aflați conectându-vă la sistemul de taximetrie local oficial, așa că nu riscați să chemați un taximetrist neprietenos. Puteți plăti cu cardul sau numerar și primiți și bon prin e-mail. Simplu și eficient.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

DR

A Ș

I TO

KYO

12:0

0

Page 56: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale R E V I S T A

Gândim modernȘi Ford contribuie cu ceva. De ceva timp, producătorul de mașini mai inteligente a realizat că atunci când oamenii au un ritm de viață alert, au nevoie din ce în ce mai mare de soluții de mobilitate care le pot satisface diversele nevoi. Gândindu-se la acest lucru, Ford a lansat anul acesta Ford Smart Mobility, o serie de experi-mente (inițial 25) menite să anticipeze ce își vor dori clienții și de ce vor avea nevoie de la sistemul de transporturi ecologic al viitorului.

Experimentele derulate în prezent în orașe de pe cinci continente includ:• Biciclete electrice prototip care au

o baterie cu 9 amperi oră și care pot circula cu până la 25 km/h. Bicicletele se bazează pe tehnologia auto Ford, cum ar fi senzorul ultrasonic cu orientare posterioară care anunță mașinile care se apropie, și se pliază pentru a încăpea în mașinile Ford. Este metoda ideală prin care navetiștii pot merge liniștiți la serviciu fără să rămână blocați în trafic.

• Împărțirea mașinii la cerere, un serviciu care a apărut la Londra, unde poți, de exemplu, să închiriezi o mașină cu plata pe minut și să faci drumuri doar dus prin oraș. Folosind o flotă de mașini electrice Ford Focus și Fiesta cu angrenaje EcoBoost, schema ajută la deblocarea traficului și la reducerea poluării.

• Detectorul de locuri de parcare este testat momentan în Atlanta, S.U.A. și pune la lucru senzorii de asistență cu care sunt echipate cele mai multe mașini Ford. Atunci când căutați un loc de parcare în oraș, senzorii caută locuri de parcare și transmit informațiile printr-o bază de date cloud la care au acces conducătorii auto. După ce găsiți locul de parcare, îl puteți rezerva și vă puteți îndrepta către el. Simplu și sociabil.

Ajutor pentru orientareProbabil că cele mai bune aplicații de exterior rămân cele care vă ajută să mergeți de la A la B în cel mai scurt timp și cu cel mai puțin stres, dar și cu cea mai mare încredere. Faptul că cererea crește arată că aceste aplicații sunt din ce în ce mai bune. Să luăm, de exemplu, Exit Strategy din New York. Această mică minune pentru navetiști încorporează câteva concepte inteligente mai vechi – cum ar fi, Citymapper, care te ajută să folosești diferite mijloace de transport pentru a ajunge mai repede la destinație; First off the Tube din Londra, care îți spune ce intrare să folosești la stație, în ce vagon să te urci și pe ce ușă să ieși; și aplicațiile tradiționale de navigație de pe telefoane, cum sunt Google maps și iPhone maps – care te duc de la A la B mai repede ca niciodată. Au hărți interactive cu rutele metrourilor și ale autobuzelor, o hartă stradală cu adrese și indicații optime legate de intrarea la metrou, poziția pe peron și ieșire. Totul funcționează în subteran, indiferent dacă este semnal sau nu.

Man

hatt

an N

EW Y

OR

K 18

:00

City

map

per

LON

DR

A 14

:00

ebic

icle

te

Page 57: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Romanian Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17