Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E CHARLIZE THERON STIL OCH SUBSTANS INTERVJU SIDAN 22.

Embed Size (px)

description

September edition

Transcript of Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTIL OCH SUBSTANS

INTERVJU

SIDAN 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Hantverket är en viktig aspekt av Ford Vignale. Från bilarnas särskilda lack till eleganta säten och omsorgsfullt utvalt läder.

Läs mer på sidan 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_SV_cover.indd 1 20-08-15 10:18

Page 2: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

VD HAR ORDET

VÄLKOMMEN TILL FORD VIGNALE

Jag har det stora nöjet att presentera Ford Vignale Magazine. I det här numret hittar du en artikel om Ford Vignale Mondeo, som

redan finns i utvalda FordStores runt om i Europa, och en artikel om konceptbilen Ford S-MAX Vignale vars produktionsversion kommer till utvalda FordStores nästa år. Jag är övertygad om att Ford Vignale kommer att ge oss ett helt nytt perspektiv på förarupplevelsen.

Ford Vignale speglar en filosofi som vi på Ford har utvecklat om vad du som klok och modern bilförare kräver av din bil. Lyx men samtidigt effektivitet, en upplevelse som är sofistikerad och samtidigt smart. Med andra ord, Ford Vignale är lösningen för människor med din typ av livsstil. Som är rädda om sin tid, men som inte nödvändigtvis vill kompromissa med livets goda. Jag förstår precis, för jag är likadan själv.

Ford Vignale är mer än en bil. Det är service av högsta kvalitet som bland annat omfattar en personlig Vignale Relationship Manager och Service Specialist. Det innebär att du slipper allt krångel, som att planera och köra bilen på service, vilket ger dig mer tid över till sådant som gör livet värt att leva.

Därför är det inte någon slump att tidningen som du håller i handen fokuserar på just tid. Från tidssparande tips i den moderna storstaden till hur en av Europas mest framstående kockar hanterar tidsplanering, stress och teamwork. Men även vad du kan göra med all den tid du sparar, till exempel åka på en (tidseffektiv) weekendresa till en av Europas trendigaste storstäder.

När det gäller design anser jag att både Ford Mondeo Vignale och Ford S-Max Vignale utgör ett perfekt komplement till en modern och skön livsstil. Och på tal om design innehåller det här numret en intervju med Fords designer Sonja Vandenberk, där hon berättar mer om designarbetet bakom Ford Vignale – särskilt färger och material – och avslöjar hur hon hittar inspiration i vardagen.

Om vi återgår till temat tid är det heller ingen slump att omslaget pryds av Charlize Theron, som intervjuas i tidningen. Hon är en mycket produktiv skådespelerska, som lyckas koppla av i karriären. Vi skulle säkert kunna lära oss en del om tidsplanering av denna berömda och samtidigt jordnära världsstjärna.

Jag hoppas att du ska ha lika mycket glädje av tidningen som vi hade när vi gjorde den. För mig utgör den en nytt kapitel i Fords historia, kapitlet om Ford Vignale. Jag är otroligt glad att just du är med och delar den här upplevelsen med oss redan från början.

Jim Farley VD, Ford Europa

Page 3: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

I väntan på Ford S-MAX Vignale kommer nu konceptbilen Ford S-Max Vignale. Den är sportig, rymlig och utrustad med de senaste, smarta tekniknyheterna samtidigt som den är genomtänkt och designad in i minsta detalj, med enorm noggrannhet och hantverk i toppklass.

Mer information om bilen hittar du på sidan 38.

Friskrivning: Den modell som förekommer här är en konceptbil och skiljer sig från den slutliga produkten.

Page 4: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

TILL ER TJÄNSTDen berömda kocken (och Ford Mondeo Vignale-ägaren) Ricard Camarena från Valencia och Ford Stores Vignale Relationship Manager Pablo Vidal berättar om sin gemensamma passion för kundservice. Plus: Tre Vignale Relationship Managers berättar om de unika Ford Vignale-tjänsterna.

12

FORD VIGNALE TILL MAX Konceptbilen Ford S-MAX Vignale är sjusitsig och mycket rymlig, men utgör också den perfekta kombinationen av teknik och elegans.38

FORDS VÄRLDNyheter och trender inom mobilitets- och fordonsindustrin.08DEN AUTONOMA BILENFords arbete med att skapa en självkörande bil går vidare. 26 MER TID ÅT FOLKET

Innovatörer hittar nya sätt att ge dig mer av livets mest dyrbara handelsvara.53

MOVEMENTEtt möte mellan film, mode, dans och Ford Vignale.44

Page 5: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

INNEHÅLL

CHARLIZE THERONBerättar om sitt liv som ständigt arbetande skådespelerska och aktivist – och hur hon kopplar av.

MATERIALMANIPeter Zumthor är en stor källa till inspiration för Fords designteam. Han är mästararkitekten som även är en mästerlig hantverkare med en passion för utsökta material.

”LEDORDET ÄR HARMONI”Ford Vignale-designern Sonja Vandenberk berättar att hon ständigt är på jakt efter de perfekta materialen och den perfekta lacken för att kunna skapa en bil som utstrålar total harmoni. Plus: Hantverket bakom Ford Vignale – det är de små, små detaljerna som gör det.

22

34 30

Utgivare: Ford Europawww.ford-vignale.comProducerad av: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederländerna+31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesChefredaktörer: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenArt Director: Jaap SinkeFormgivning: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (koordinering)Redaktörer: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsTextredaktörer: Diane Baumann, Peter McSeanBilder: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPAnnonschef: Paul Laurey (Pelican Media)Produktionsledning: Daniëlle van Tol

UpphovsrättFord Vignale Magazine ges ut av Ford Europa. Om du har förslag, frågor eller kommentarer kan du kontakta Pelican Custom via e-post: [email protected]. Vi uppskattar din feedback.Ingen del av den här publikationen får återges eller publiceras som tryck, fotokopia, ljudinspelning, internetpublicering eller på något annat sätt över huvud taget utan föregående skriftligt medgivande från Ford Europa och Pelican Custom.

COOL STADKompakt, till bredden fylld av kultur, restauranger och butiker, pulserande gatuliv och nattliv – Köpenhamn har allt. 46

Page 6: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

STOLT SPONSORAV VALENCIA SAILING WEEK

FORD VIGNALE,

Page 7: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Mellan den 19 och den 23 maj hölls Ford Vignale Valencia Sailing Week i Valencia. Ford Vignale är stolt logistikpartner och lånar mer än gärna ut namnet till detta prestigefyllda evenemang, som går av stapeln i vad som kan kallas Ford Vignales hemstad. Det är här Ford Mondeo Vignale tillverkas, i Almussafes-fabriken i Valencia, där även produktionen av Ford S-MAX Vignale inom kort kommer att ta sin början.Det känns helt naturligt för Ford att stå värd för den första kappseglingen i 2015 års 52 Super Series i klassen inomskärssegling för enskrovsbåtar. De tävlande båtarna har tre mycket viktiga attribut – de är alla lätta, snabba och innovativa. Dessa tre ledord är minst lika viktiga inom den avancerade teknik som kännetecknar Ford Vignale.Det är inte första gången Ford deltar i segelsammanhang. På 1970-talet sponsrade Ford legendariska America’s Cup, världens äldsta kappsegling med anor från 1851. Ford fanns med som logistikpartner när 32:a och 33:e upplagan av America’s Cup gick av stapeln i Valencia.Ford ser tillbaka på en spännande seglingsvecka i Valencia, där det svenska teamet Rán Racing vann det första av fem lopp i världens ledande 52 Super Series – en tävling mellan tolvmannabesättningar från hela världen. Efter elva varv i vattnen utanför Valencia hade TP52-världsmästarna från 2013 tagit totalt 45 poäng. Vinnarna i 2015 års 52 Super Series kommer att koras efter Cascais Cup den 16 september.

FORDS VÄRLD

STOLT SPONSOR

Page 8: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Det bästa här i livet är gratis. För mig är det uppenbart att jordens mest dyrbara resurs är tid.”

– Steve Jobs

Smart bagageDet sista du vill behöva göra efter en jobbig flygresa är att stå och vänta vid bagagebandet på en väska som aldrig dyker upp. Därför har Samsung och Samsonite inlett ett samarbete för att ta fram ett sortiment med smarta väskor. Alla väskor utrustas med ett chip, som kan spåras med hjälp av en smartphone med GPS-teknik, så att du slipper stå där och undra vart väskan tagit vägen.www.dufl.com

Ännu smartare bagageDufl är en annan tjänst som gör det omöjligt att tappa bort bagage. Enligt leverantören själv är Dufl en förstklassig bagagehanteringstjänst. Som prenumerant på tjänsten får du en resväska där du packar de kläder du vanligen skulle ta med dig på en affärsresa. Dufl förvarar sedan väskan åt dig och varje gång du tar flyget till ett möte delar du ditt schema via Dufl-appen. Resväskan skickas till ditt hotell och hämtas upp där efteråt. Kläderna i resväskan tvättas, så att de är resklara nästa gång du åker på affärsmöte. Praktiskt va? (10 USD per månad för förvaring, tre dagars fraktkostnad 99 USD.) Tjänsten är inte tillgänglig i Europa än.

Och vinnaren är

… rödÖver 1,1 miljoner européer har redan konfigurerat sina Ford

Mustang-bilar online. Och favoritfärgen heter Race Red. Absolute Black kommer

på andra plats, följd av Deep Impact Blue på tredje.

Även i Kina är det Race Red som toppar listan, men i USA väljer de

flesta svart

Välljudande konstConnected Canvas är inte något vanligt konstverk som hänger tyst på väggen.

Det är inte bara vackert att titta på, utan även trevligt att lyssna på. Själva duken utgör nämligen en högtalare, som du kan strömma din egen musik till. Du kan även välja läget Play Art om du vill höra ljud och musik komponerad

av konstnären själv. Från 999 dollar.soundwall.com

Page 9: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

En stressig dag, men inte på jobbetFords europeiska pendlarenkät gav en del intressanta resultat. 5 503 pendlare i Barcelona, Berlin, London, Madrid, Paris och Rom fick svara på frågan vad som är mest stressande, själva jobbet eller att ta sig dit.

SpartipsFord arbetar ständigt för att öka bränsleeffektiviteten.

Experiment som utförts vid Fords europeiska forskningscenter i Aachen har visat att 1,0-liters EcoBoost-

motorn kan minska bränsleförbrukningen med sex procent tack vare cylinderavstängningsteknik. Vid körning

i jämn hastighet finns det ingen anledning att ha alla cylindrar aktiverade samtidigt. En av cylindrarna stängs av

tillfälligt, vilket minskar bränsleförbrukningen. ”Även hos en så otroligt liten motor som 1,0-liters EcoBoost-motorn kan bränsleförbrukningen minskas avsevärt med hjälp av cylinderavstängning”, förklarar Andreas Schamel, chef för

Fords Global Powertrain, Research & Advanced Engineering.

26 procent ansåg att de blev mest stressade av att pendla och 23 procent tyckte att jobbet var mer stressande. Tidigare undersökningar hade redan visat att romarna pendlar i genomsnitt 111 minuter per resa, följt av londonbornas 104 minuter och madridbornas 100 minuter. Undersökningen genomfördes som en del av Fords plan för smart mobilitet, som syftar till att påverka människors sätt att förflytta sig med hjälp av anslutningsbarhet, mobilitet, autonoma fordon, kundupplevelser och ”stordata”. Enligt Andreas Ostendorf, chef för Ford Europas Sustainability,

Environment & Safety Engineering, visar resultatet att det är dags att försöka ändra på människors pendlande. ”För många människor känns det som att de redan har jobbat en hel dag, innan de ens kommer fram till kontoret. Vårt samhälle blir alltmer urbaniserat och städerna växer och får alltfler invånare. Vi behöver en transport-infrastruktur som håller jämna steg med denna befolkningsexplosion. För att värna om människors rörelsefrihet krävs mer än nya järnvägar och vägar. Vi måste tillsammans utveckla ett nätverk med samverkande, hållbara lösningar.”

Vad kan vara mer stressande?

5 503

Pendlares restid

jobb

pendla

Rom London Madrid

FORDS VÄRLD

Page 10: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Världens mest innovativaFord har utnämnts till Most Innovative Volume Brand 2015 vid Automotive Innovations Awards.

Det var 53 biltillverkare som kämpade om titeln, och konkurrensen var därmed stenhård, men Ford tog hem utnämningen tack vare sina säkerhetssystem och förarassisterande system, däribland innovationer som Active Park Assist och Active City Stop. Nya Ford Focus hamnade i topp i sin klass, medan Ford Mondeo var bland de tre bästa i sitt segment.

Liten motor,

stor vinnareFords 1,0-liters EcoBoost-motor

har gjort det igen. För åttonde gången på fyra år har den belönats för sin körglädje,

prestanda, effektivitet, finness och teknik. Fords 1,0-liters

EcoBoost-motor utnämndes till bästa motor med cylindervolym

under 1,0 liter vid 2015 års International Engine of the Year

Awards. Det är den fjärde utmärkelsen, efter att motorn utnämnts till bästa nya motor 2012 och total vinnare vid 2013 och 2014 års Engine of the Year Awards. Juryn, som utgörs av

87 motorjournalister från 35 länder, ansåg att Fords 1,0-liters EcoBoost-motor fortfarande utgör ett av de

bästa exemplen på små, bränsleeffektiva motorer. Den trecylindriga 1,0-liters EcoBoost-motorn finns till 100 PS, 125 PS och 140 PS.

Handle on MobilityFords plan för smart mobilitet utökades nyligen med experimentet Handle on Mobility.

Experimentet undersöker hur elcyklar kan hjälpa pendlare att ta sig fram på ett snabbare, säkrare och hälsosammare sätt med mindre stress. Studien kommer även att fokusera på hur företag i storstäder kan använda sig av elcyklar för att leverera varor och tjänster snabbare. Två olika typer av elcyklar – en för pendlare och en för företag – användes i experimentet. Cykeln som vänder sig till pendlare kan till exempel enkelt fällas ihop och läggas på laddning i bakluckan på din Ford. Tack vare synkfunktionen kan användare och cykel kommunicera med varandra. Om det finns risk för trafikstockningar lite längre fram på resvägen kan föraren helt enkelt ställa ifrån sig bilen och ta sig vidare på cykel.

Den inbyggda appen visar olika färdvägar och ger stegvisa navigeringsanvisningar eller så kallad turn-by-turn-navigering. Du får inte bara veta hur du tar dig fram på cykel, utan appen kan även vid behov rekommendera andra färdsätt, till exempel tåg. Resvägen uppdateras dessutom i takt med att nya situationer uppstår längs vägen.

FORDS VÄRLD

Page 12: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

TILL DIN TJÄNST

Ricard Camarena, gastronomiguru och ägare till fyra restauranger, räknas som den bästa Michelinbelönade

kocken i Valencia. Under en åktur i Ford Mondeo Vignale tillsammans med Vignale Relationship Manager Pablo Vidal talar han om hantverksskicklighet, kreativitet och

ledarskap och förklarar hur han gör för att erbjuda en upplevelse av allra högsta kvalitet och ändå få tid över.

långa dagar. Pablo Vidal är 34 år gammal och arbetar som Vignale Relationship Manager i Catarroja, tio minuter söder om centrala Valencia. Han växte upp omgiven av de Ford-bilar som hans far ägnade hela sitt yrkesliv åt att sälja och som liten pojke såg han storögt på modeller som Probe, Puma och Scorpio, som stod och glänste i faderns visningshall.

Ricard och Pablo har mer gemensamt än man kanske skulle kunna tro. Båda bor och

arbetar i Valencia och brinner för att bli bäst inom sina respektive områden. Båda två växte dessutom upp med just det som de nu ägnar yrkeslivet åt. Den 41-årige kocken Ricard Camarena var tvungen att laga både lunch och middag hemma när han bara var åtta år gammal, eftersom båda hans föräldrar arbetade

Page 13: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ford Vignale Relationship Manager Pablo Vidal förklarar detaljerna hos Ford Mondeo Vignale för kocken Ricard Camarena.

VIGNALE – EN UNIK UPPLEVELSE

Page 14: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Målet för de här två männen är att skaffa lojala kunder, som lämnar deras etablissemang fullständigt tillfreds efter en komplett upplevelse. ”Det är viktigt att människor märker att du verkligen bryr dig”, förklarar Ricard. ”När de kommer till restaurangen, kommer de för min skull. Det innebär att jag måste ge dem den tid den behöver och önskar. Jag måste visa att jag brinner för att ge dem en bra upplevelse. Jag kan visserligen inte befinna mig på alla mina

restauranger samtidigt, men hela min personal representerar mig och jag förväntar mig att de behandlar gästerna på samma sätt som jag själv skulle ha gjort.”Pablo Vidal på Ford Vignale resonerar på ett liknande sätt. ”När jag träffar en ny kund ägnar jag så mycket tid åt den kunden som han eller hon behöver”, säger Pablo. ”Om det tar en timme, så tar det en timme – det är kunden som avgör hur långt ett möte blir. Mitt jobb är att få mina kunder att känna sig bekväma. Först erbjuder jag något att dricka och sedan berättar jag allt som de behöver veta.”

MatlagningDen här morgonen har Pablo Vidal hämtat Ricard Camarena i hans hem för att köra honom till FordStore och överlämna en splitter ny Ford Mondeo Vignale. Mästerkocken fick en härlig åktur genom Valencia, med uppehåll på de olika ställen där han kan hitta, känna på, smaka på och köpa det han behöver för att utöva sin matlagningskonst. Det första besöket gick till den vackra centralmarknaden där Ricard köper färsk fisk, kött och en del frukt och grönt. Därefter gick turen till den stora grönsaksträdgård alldeles utanför staden där särskilt utvalda grönsaksodlare driver upp ekologiska grönsaker för hans räkning. ”Jag talar om exakt när jag vill kunna skörda squash, aubergine eller gurka och hur stora de ska vara.” Grönsakerna utgör den viktigaste råvaran i Camarenas matlagning.

Ricard Camarena: ” Det är viktigt att människor märker att du verkligen bryr dig”

Ricard Camarena väljer ut grönsaker till kvällens middag.

Page 15: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

En lokal odlare visar upp en blommande gurka.

Page 16: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

”Råvarorna är oerhört viktiga och produkten måste vara perfekt”, förklarar Ricard. ”Det sanna hantverket är valet av produkt, sättet man rör vid den och tillagar den. Produkterna är levande och varierar från dag till dag, så det är viktigt att hantera dem därefter. Det skulle en maskin aldrig klara av.”

I stället för en maskin har Ricard sin egen talang och ett fantastiskt team med 60 anställda vid sina fyra restauranger: den Michelinbelönade restaurang som bär hans eget namn, intilliggande och mer informella Canalla Bistro, gastrobaren på centralmarknaden och helt nya Habitual, som ligger alldeles i närheten av det ”labb” där han utvecklar nya recept.

”Jag väljer mina medarbetare främst utifrån deras personlighet. De måste kunna arbeta i team och de måste vara sociala. Det är ett slitigt jobb och jag arbetar sexton timmar per dygn, men det är också oerhört tillfredsställande. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad.”

I egenskap av arbetsledare är det han som styr allting. Åtminstone så gott som allting. ”Jag bestämmer vilken mat vi ska laga och det är jag som är chef. Jag tror att det är något man föds till och inte något man kan lära sig. Men jag är inte den typ av kökschef som står i köket och skriker och alltid är arg. Det är ett tecken på att man har förlorat kontrollen. Det är viktigt att stötta sitt team, och pusha dem, men på ett bra sätt.”

Tid är högsta vinstenUnder dagens sexton arbetstimmar har Ricard Camarena inte tid för så värst mycket annat. På fritiden vill han tillbringa så mycket tid som möjligt med sin fru och sina två söner. Därför är Ford Vignale-konceptet perfekt för honom, anser Pablo Vidal. ”Vignale-ägare kan ringa mig på mitt direktnummer. Jag kan komma hem till dem eller till deras arbetsplatser och hämta bilen för service eller reparation. Jag sköter kontakterna med reparatörerna. Det finns ingen mellanhand och ingen väntetid. Det finns även en hotline för Vignale-kunder, som är öppen dygnet runt. För vi vet att tiden är ovärderlig.”

Pablo har en examen i företagsledning och arbetade på bank och reklambyrå innan han nyligen började arbeta på Ford. Han har stor nytta av sina erfarenheter inom kundservice på sitt nya arbete. ”Jag ägnar mycket tid åt kunderna, bjuder in dem i vår särskilda Vignale Lounge och erbjuder lösningar som passar deras behov. Tiden är viktig för alla jag träffar, eftersom den är så dyrbar.”Ford Vignale-konceptet ”Tiden är ovärderlig” innebär att Ricard Camarena inte behöver offra den alltför korta men ack så dyrbara tid han har med sina två söner, på morgonen när han kör dem till skolan och vid middagsbordet innan det är dags för kvällsskiftet på restaurangen. ”Men jag försöker ständigt bli bättre på att planera min tid”, säger han. ”Så jag tackar inte nej till lite hjälp på det området.”

Pablo Vidal: ” Jag ägnar så mycket tid åt kunden som han eller hon behöver”

Ricard Camarena: ” Jag försöker ständigt bli bättre på att planera min tid”

Page 18: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

”Jag ger kunderna utrymme”Andreas Peters älskar lugn och ro och rymd och är därför noga med att ge sina kunder Autohaus Tobaben i Hamburg just detta.

”Jag tycker om att spela golf. Jag är inte särskilt bra, men det viktigaste för mig är

avkopplingen och närheten till naturen. För en stund kan jag glömma bort världen omkring mig. Det ger mig kraft och inspiration, både i privatlivet och i mitt arbete på Autohaus Tobaben i Hamburg, ett flexibelt, familjeägt företag där jag har haft fördelen att arbeta i nio år nu. I min roll som kundansvarig ansvarar jag för Ford Vignale.”

”Rollen passar mig perfekt. Jag måste sätta mig in i kundernas behov, för att sedan ge dem det utrymme de behöver för att fatta sina egna beslut i lugn och ro. Det ser jag som en form av service. Det ligger i min natur. Säljare som tvingar igenom en försäljning gör sig själva en otjänst. Kunden går därifrån och känner sig missnöjd och kommer antagligen inte tillbaka någon mer gång. Nyligen behövde jag köpa ett par nya golfklubbor. Jag hade lätt kunnat köpa dem på webben, men jag fick så bra hjälp i butiken att det slutade med att jag köpte dem där. Jag kände mig välkommen.”

”Jag tror att samma sak gäller när någon vill köpa en bil. Alla som är intresserade av Ford Vignale ska känna sig välkomna i Vignale Lounge. Därinne ska de kunna utforska bilen, känna på den och ha möjlighet att ställa frågor om sådant de undrar över. Det tar tid, men jag har tid för alla.”

”Det finns så mycket att upptäcka i den här loungen. Material, färger, komfort, tekniska aspekter – konceptet har allt. En kund på egen hand kan missa detaljer, men tillsammans kan vi göra utforskandet av Ford Vignale till en unik upplevelse.”

Tre Vignale Relationship Managers berättar om sig själva och vad som gör deras arbete så speciellt.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg, Tyskland

Page 19: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

”Det är viktigt med respekt”Pierre Vitré älskar att ta kundservice till en högre nivå. Han gillar även att flyga och hoppa fallskärm.

”Det jag älskar mest med att hoppa fallskärm är känslan av att bli ett med vinden.

Fallskärmshoppning är absolut inte någon ensamsport, utan snarare ett tillfälle att dela känslor med dem man hoppar tillsammans med. Det lustiga är att man inte ens behöver prata med varandra. Väl nere på marken igen känns det som att man har färdats tillsammans i en evighet.”

”Det faktum att man har en liknande mänsklig interaktion med kunderna gör att jag verkligen älskar mitt jobb som Ford Vignale Relationship Manager i Saint-Ouen-l’Aumône i närheten av Paris. Det är väldigt givande att lära känna kunderna och förstå deras personliga smak och behov. Jag försöker alltid ge dem samma känsla som man kan få på ett lyxhotell, där personalen ser en och ställer in blommor på rummet. Om det görs på ett ärligt sätt som känns äkta känner man sig som kund unik och sedd.”

”Jag försöker att alltid komma på små saker som kan göra vår service mer personlig. Som att skicka en bild till en kund, som tagits i smyg första gången han eller hon satte sig bakom ratten och körde iväg i sin nya bil. Eller att ställa in musikradiokanaler på bilradion, som jag vet att kunden gillar.”

”Allt handlar om respekt, inte bara för kundernas smak utan även för deras tid, som naturligtvis är väldigt dyrbar. Ford Vignale omfattar flera högkvalitativa tjänster som tar hänsyn till just detta, som att vi hämtar kundens bil när det är dags för service och sedan kör tillbaks med den. När en kund kommer till vårt visningsrum ser jag det till och med som att vi erbjuder honom eller henne ett slags tidsbubbla. Det är lite som när jag leker med mina två söner – när jag är med dem hänger jag mig totalt åt dem och inget annat får komma emellan.”

VIGNALE – EN UNIK UPPLEVELSE

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône,Frankrike

Page 20: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Jag kombinerar service med tidsplanering”

Som tvåbarnsfar, passionerad snowboardåkare och Vignale Relationship Manager vet Stacey Connelly hur viktigt det är att inte slösa med kundernas tid.

”Jag är pappa till två adrenalinälskare som är tio och sex år gamla och på min fritid älskar jag att

resa och åka snowboard. Jag brinner även för mitt jobb som Vignale Relationship Manager. Så du förstår säkert varför jag uppskattar riktigt god tidsplanering.”

”Det är viktigt för mig att vara varsam med kundernas tid och när det gäller service är hembesök ett bra alternativ. Men det handlar även om att bygga upp relationer till kunderna och ta reda på vilken typ av liv de lever och vilka preferenser de har. Eftersom jag utgör deras enda kontaktpunkt slipper de förklara sina problem flera gånger. Det räcker att de berättar det för mig, så fixar jag resten. På så sätt kan jag kombinera service med bra tidsplanering.”

”Jag älskar att hänga med i det senaste inom design och teknik. Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är så spännande med Ford Mondeo Vignale. De nya linjerna, grillen, förarplatsen – hela utförandet är så mitt i prick. Där jag arbetar försöker vi naturligtvis ge alla våra kunder bästa tänkbara service. Men när det gäller Ford Vignale gör vi det där lilla extra i fråga om engagemang och uppmärksamhet. Vi tar hänsyn till kundens individuella problem och erbjuder en skräddarsydd lösning.”

”Jag har bott i Barnsley i norra England i hela mitt liv och jag behöver inte besöka en lyxig märkesbutik för att få bra kundservice. Jag har två bassethundar och när jag går ner till den lokala puben för att ta en öl i lugn och ro ser pubägaren mig genom sitt fönster. När jag kommer fram står min favoritöl och väntar på mig i baren och pubägaren står med ett hundkex i vardera handen. Just precis då känner jag mig som den enda kunden i världen. Det är den känslan jag vill ge mina Ford Vignale-kunder.”

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsley,Storbritannien

Page 21: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

”Vi ger dem grädden på moset”

Ford Vignale-kunder har tillgång till en mängd exklusiva tjänster. En av dem är Ford Vignale One Call Service, ett särskilt supportteam som kan nås dygnet runt och svara på frågor. Tjänsten är tillgänglig för alla Ford Vignale-kunder på de 21 marknaderna i Europa.

Christian Gondek är Ford Vignale One Call Manager i Tyskland och har arbetat på Ford i elva år. ”Ford Vignale fokuserar på premiumbilar och därför ger vi våra kunder bästa tänkbara service. Ford Vignale One Call är något helt unikt och vi är det enda bilmärke som erbjuder den typen av förstklassig service. Vi har specialister som kunderna kan komma i kontakt med dygnet runt via ett enda telefonnummer. All personal har examen från handelshögskola eller teknisk högskola och erfarenhet av kundservice. Vi värdesätter verkligen den tid som en kund tillbringar tillsammans med oss och vårt främsta fokus är att tillgodose Vignale-kundernas behov och ge dem en riktigt bra upplevelse. Vi kan till exempel ge råd i fråga om våra olika bilmodeller eller ordna med provkörningar och service. Vi kan även arrangera besök i en Ford Store och då ger vi inte bara kunden numret till butiken, utan bokar ett möte på en tid som passar kunden. Kort sagt, vi ger dem grädden på moset.”

Florence Jazé arbetar som Ford Vignale One Call Manager i Frankrike. Hon har arbetat på Ford i fyra år. ”Jag tycker att det här är ett jättespännande projekt. Vi lanserade Ford Vignale One Call Service i samband med lanseringen av Ford Vignale och har ägnat de senaste månaderna åt att förfina våra processer och implementera projektet på olika nivåer. Det huvudsakliga målet är att tillgodose Ford Vignale-kundernas varierande behov. De här kunderna är vanligen väldigt upptagna människor som är rädda om sin tid. Därför gör vi livet lite lättar för dem. En förfrågan eller ett problem som rapporteras in via Ford Vignale One Call Service hanteras så snabbt som möjligt och av en enda handläggare från första samtalet och ända tills kunden är helt nöjd. Vi försöker göra det personligt: Ford Vignale-kunden vet hela tiden vem personen i den andra luren är och slipper skickas fram och tillbaka mellan olika människor. Vid behov kan Ford Vignale One Call-rådgivaren snabbt komma i kontakt med kundens Vignale Relationship Manager hos Ford Store eller återförsäljaren för att bättre hantera hans eller hennes ärende. Helst av allt vill vi få så få samtal som möjligt, eftersom det betyder att kunderna är nöjda. Men om någon behöver oss kommer vi att ge honom eller henne förstklassig service och tät kontakt.”

VIGNALE – EN UNIK UPPLEVELSE

Page 22: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Stil och substans Charlize Theron

Charlize Theron, som fyllde 40 år i somras, är aktuell i rollen som den hänsynslösa Furiosa i Mad Max: Fury Road. Den mångfaldigt belönade skådespelerskan tänker inte så mycket på det där med åldrande. ”Jag låter tiden gå sin gilla gång och trivs väldigt bra med livet just nu.”

Trots att Charlize Theron inledde sin karriär som dansare och fotomodell är hon inte

rädd för att göra sig ful på film. Hon gick upp 13 kg för att kunna gestalta seriemördaren Aileen Wuornos i filmen Monster (2003), en rollprestation som gav henne en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare. Och när hon beslöt sig för att raka huvudet inför rollen som imperatorn Furiosa i George Millers postapokalyptiska actionfilm Mad Max: Fury Road, var det hon själv som höll i rakapparaten.

”För att överleva i den undre världen måste Furiosa mer eller mindre dölja det faktum att hon är kvinna. Så jag tänkte, vad händer om jag rakar huvudet? Jag hade ingen rakapparat, så jag fick en av en kompis. Han uppmuntrade mig att göra det, så 45 minuter senare var huvudet rakat och vi skickade en bild till George Miller. Han svarade: Jättesnyggt, Furiosa!”

Den nya frisyren medförde en oväntad fördel. ”Plötsligt kom jag 20 minuter för tidigt till allting”, skrattar hon. ”Det är helt otroligt hur mycket tid vi ägnar åt håret!”

Rakt på sakSydafrikanskan Charlize Theron flyttade till USA för att arbeta som dansare och fotomodell, men blev tvungen att lägga dansen på hyllan på grund av en knäskada. Hon blev ”upptäckt” av en agent som såg henne ställa till med en scen inne på en bank när hon inte fick lösa in en check på 500 dollar från sin mamma. ”Jag är en snäll och trevlig person, men jag har svårt att hålla tyst. Jag är ärlig och rak och ibland tar människor det på fel sätt.”

” Jag lärde mig att inte planera alltför mycket för framtiden, eftersom ingen människa styr över sitt eget öde. Jag har alltså aldrig haft någon femårsplan.”

VIGNALE INTERVJU

Page 24: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Kort efter att hon skrivit kontrakt fick hon en mindre roll i Två dagar i L.A. (1996) och därefter spelade hon i Djävulens advokat (1997) och Ciderhusreglerna(1999). En stjärna var född, på bara några år. Då som nu sågs hon som en naturbegåvning. Regissörerna älskar henne för att hon är så disciplinerad, fokuserar stenhårt på sina roller och kommer med förslag på hur scener och dialoger kan ändras till det bättre. Hon vet mycket väl vad skådespelaryrket handlar om, nämligen inte så värst mycket glamour, men desto mer hårt arbete. Samarbete.

Nu för tiden spelar den eftertraktade skådespelerskan i både storfilmer som Snow White and the Huntsman (2012) och lågbudgetfilmer som thrillern Dark Places (2015), en konstfilm om en kvinna som i barndomen överlevt det brutala mordet på hennes familj. Detta är ett trauma som ligger kusligt nära verkligheten för Charlize Theron, som vid femton års ålder blev vittne till hur hennes mamma i självförsvar sköt ihjäl hennes misshandlande pappa.

”Dark Places utforskar hur ett trauma i barndomen påverkar en människa senare i livet. Det jag själv råkade ut för var oerhört traumatiserande, men det är inget som jag lider av i dag. Min mamma ledsagade mig genom sorgen, chocken och vreden och hjälpte mig att inse att jag inte var något offer. Hon lärde mig att vara en stark kvinna. Och framför allt fick min fars död mig att inse att livet är kort och att det är viktigt att göra det bästa av tiden. Jag lärde mig att inte planera alltför mycket för framtiden, eftersom ingen styr över sitt eget öde. Jag har alltså aldrig haft någon femårsplan.”

AktivistCharlize Theron hade definitivt inte planerat att bli kär i femton år äldre Sean Penn, som nyligen regisserade henne i filmen The Last Face. ”Vi hade känt varandra i arton år innan vi inledde ett förhållande. Vi var jättegoda vänner, så jag kunde verkligen inte förutse det. Vi gick långsamt fram, eftersom vi var rädda att förstöra vår vänskap.” Paret separerade i våras och är nu

tillbaka där de var under de där arton åren, nämligen som väldigt goda vänner.

Charlize är även lycklig mamma till sonen Jackson, som hon adopterade 2012. ”Man inser inte hur mycket kärlek man bär inom sig förrän man blir mamma. Nu går livet ut på att hitta en balans mellan att leva det liv jag vill och att ta hand om min son.”

Förutom skådespelerska och mamma är hon aktivist och delar med sig av sin kärlek till hela världen genom sina olika välgörenhetsprojekt. 2007 grundade hon Charlize Theron Outreach Project, till stöd för afrikanska ungdomar i kampen mot HIV och AIDS. Ett år senare utnämndes hon till FN:s fredssändebud av generalsekreterare Ban Ki-moon för sitt arbete för att förbättra livet för kvinnor och barn i Sydafrika samt att förebygga våld mot kvinnor och flickor. Utöver detta är Charlize Theron aktiv medlem i djurrättsorganisationen PETA och har deltagit i en antipälskampanj. Hon har

Charlize Theron med sin vän sedan arton år, Sean Penn, som regisserade henne i filmen The Last Face. I ett och ett halvt år var de även ett par.

Page 25: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

även deltagit i möten för kvinnors rätt till fri abort och hon har dessutom tagit ställning för rätten till samkönade äktenskap. Hon har i ett offentligt uttalande meddelat att hon inte tänker gifta sig förrän samkönade äktenskap är en laglig rättighet i hela USA.

Det faktum att hon fyllde 40 år i augusti bekymrar henne inte alls, trots att filmbranschen i Hollywood inte direkt har någon generös inställning till kvinnliga skådespelares åldrande. ”Ju yngre vi är, desto mer är vi värda. Men våra ansikten och kroppar förändras. Sånt är livet och jag låter tiden gå sin gilla gång.”

Även om hon har fyllt 40 år behöver hon inte gå runt och vänta på filmroller. Hon är just nu åter aktuell i rollen som den elaka Ravenna i filmen The Huntsman, uppföljaren till populära Snowwhite and the Huntsman. Hon är även med i The Last Face, där hon spelar chefen för en stor internationell hjälporganisation i Afrika som blir indragen i en politisk och social revolution. Nästa år spelar hon i Brain on Fire, ett drama om en ung kvinna som drabbas av skenande sinnessjukdom. På meritlistan finns över 40 filmer, vilket visar att hon kan ta sig an de flesta roller.

Hon värdesätter sin tid väldigt högt. Hon är oerhört disciplinerad och varje dag, vecka och månad har hon ett bestämt schema som hon arbetar utifrån, där hon delar sin tid mellan sonen, jobbet, välgörenhetsprojekten och några timmar här och där för avkoppling. Hur kopplar hon av då, undrar du kanske? Hon tar en tur på sin Harley Davidson.

CHARLIZE THERON: I GÅR, I DAG OCH I MORGON

Monster (2003)Theron vann en välförtjänt Oscar och en Golden Globe för sitt kusliga porträtt av seriemördaren Aileen Wuornos, som dömdes till döden för morden på sju män. North Country (2005)Hon belönades med ytterligare en Oscar och en Golden Globe-nominering för rollen som gruvarbetaren som var först i USA med att anmäla ett fall av sexuella trakasserier och vinna målet i domstol. Den framgångsrika filmen är baserad på verkliga händelser.

The Huntsman (2016)Theron återkommer i rollen som den elaka Ravenna i uppföljaren till den populära filmen Snow White and the Huntsman (2012), som är baserad på bröderna Grimms berömda saga om Snövit.

Brain on Fire (2016)Även denna film är baserad på en verklig händelse – en ung kvinnas snabba väg mot vansinne.Charlize Theron äger rättigheterna till filmen och kommer att producera den.

MONSTER

NORTH COUNTRY

THE HUNTSMAN

Page 26: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

Den självkörande bilen kommer att bli verklighet. Vid Fords Research & Innovation Center i Palo Alto i hjärtat av Silicon Valley går utvecklingsarbetet nu in i slutskedet. Hur kommer våra framtida bilar – som styr, navigerar, bromsar och gasar helt av sig själva – att påverka människors mobilitet?

ATT STYRA ELLER INTE STYRA

Page 27: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

I januari i år lanserade Ford sin plan för smart mobilitet. Därmed visar företaget att de

verkligen har för avsikt att driva innovation inom anslutningsbarhet, mobilitet, kundupplevelser, ”stordata” och autonoma fordon. De olika delarna hänger samman och alla är lika viktiga, men tanken på en självkörande bil är särskilt fantasieggande. Det som alltid framstått som ren science fiction kan äntligen bli verklighet – en bil som tar över kontrollen och som snabbt, säkert och bekvämt tar oss till vårt resmål.

2020Fords VD Mark Fields meddelade tidigare i år att de första självkörande bilarna mycket väl kan rulla på våra vägar redan år 2020. Vi får däremot vänta ända till år 2035 eller 2040 innan utvecklingen av teknik och lagstiftning kommit så långt att vi kan sätta oss i bilen, luta oss tillbaka och vakna utvilade vid resans mål. Det råder ingen tvekan om att Ford har den kompetens och teknik som krävs för att bli först med att erbjuda en helt automatisk bil. De erbjuder redan i dag semi-autonoma fordon som nu rullar på våra vägar. Det är dock inte företagets mål att bli först till varje pris. ”Det är omöjligt att veta om vi kan erbjuda en helt autonom bil då eller inte, eftersom vi arbetar utifrån devisen att när den väl kommer ska den vara tillgänglig för alla och inte bara lyxbilskunder”, säger Fields.

ForskningDirekt efter lanseringen av planen för smart mobilitet invigde Ford ett forskningscenter i högteknologins hjärta Palo Alto i Silicon Valley. Det främsta målet är att driva innovationen framåt och med cirka 125 forskare och ingenjörer är detta en av Silicon Valleys största forskningsanläggningar inom fordonsindustrin. Alla de viktiga beståndsdelarna i planen för smart mobilitet omvandlas nu till relevant forskning vid den här nya ledande anläggningen. När det gäller forskningen om autonoma fordon har Ford inlett ett samarbete med det världsberömda

FORD RESEARCH AND INNOVATION CENTER

Nyöppnade Ford Research and Innovation Center kommer att bedriva utåtriktad forskning i samarbete med Stanford-universitetets avdelning för ingenjörsteknik. Testerna kommer att ledas av Chris Gerdes, professor i maskinteknik vid avdelningen. Han har en långt ifrån trevande inställning till testning med automatiserade fordon, där han i de flesta fall och i likhet med Ford anser att den typen av testkörning måste våga tänja på gränserna. Han har redan visat att ett automatiserat fordon kan nå nästan lika goda resultat på en racerbana, som en bil som körs av en van racerförare. Gerdes labb arbetar gärna med att öka fordonens säkerhet genom att förbättra själva fordonet eller uppgradera förarens kompetens. Vid labbet utvecklas även färdvägsplanering och prediktionsalgoritmer.

FRAMTIDENS­TEKNIK

ATT STYRA ELLER INTE STYRA

Den autonoma bilen skickar och tar ständigt emot data via sensorer så att den vet exakt vad som pågår i världen runt omkring den.

Page 28: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

Stanforduniversitetet, som också det ligger i Palo Alto. Ford kommer att förse universitetets ingenjörer med sin Fusion Hybrid Autonomous Research Vehicle inför nästa steg i testkörningen på väg.

Säkert och effektivtDen autonoma bilen kommer att öka passagerarnas säkerhet avsevärt. När alla bilar är anslutna till varandra, medvetna om

varandras exakta position och kan känna av vägförhållanden och läsa av trafiksituationer minskar risken för olyckor. Och hur påverkas effektiviteten på våra vägar? Autonoma bilar kan riskfritt köra betydligt närmare varandra än vad en människa kan. Det innebär att våra vägar utnyttjas till max, vilket minskar riskerna för trafikstockningar. Det blir mindre trängsel i stadskärnorna och eftersom körtiden minskas, reduceras även energiförbrukningen.

Förutom alla praktiska fördelar hävdar Ravi Shanker, analytiker på den ledande investmentbanken Morgan Stanleys forskningsavdelning, att autonoma bilar skulle kunna bidra till globala besparingar på 5,6 biljoner dollar om året. Det är en helt ofattbar siffra, som säger allt om möjligheterna med autonoma fordon.

Mycket av den teknik som krävs för att ta fram en helt självkörande bil finns tillgänglig redan i dag. Om du har en ny bil är den troligen utrustad med adaptiv farthållare. När systemets radar registrerar att avståndet till framförvarande bil och den bilens hastighet minskar justerar den automatiskt hastigheten för att behålla ett säkert avstånd. Automatisk styrning finns också och utgör ett utmärkt exempel på autonoma körfunktioner. Ford var en av de första biltillverkarna som utrustade sina bilar med aktiv parkeringsassistans. En annan intelligent funktion som hjälper föraren är systemet för trafikskyltsigenkänning.

känner av om det finns något framför bilen. Systemet gör ständiga beräkningar av vilken bromskraft som krävs för att undvika en kollision och tillämpar automatiskt full bromskraft om det skulle behövas.Framtidens självkörande bilar kommer att förlita sig på radarutrustning, som fungerar som bilens ”ögon” i trafiken. Vissa av dagens Ford-modeller, till exempel Focus, Mondeo och kommande Edge, är redan utrustade med BLIS (döda vinkeln-övervakning), ett radarsystem som utlöser en varning när ett annat fordon befinner sig i förarens döda vinkel. Cross Traffic Alert utnyttjar radarteknik för att upptäcka passerande fordon när du backar ut från en parkeringsplats.

Hastighetsskyltar identifieras automatiskt och föraren får varningar därefter. Det är inte helt osannolikt att din bil har system med avåkningsvarnare och körfältsassistans, som gör dig

uppmärksam om bilen håller på att avvika från körfältet. Active City Stop är utformat för att underlätta vid körning i låga hastigheter. Tekniken använder en framåtriktad radarsensor, som

FRAMTIDEN ÄR HÄR

1 2 3 40 mph70 mph 65 km/h110 km/h

Adaptiv farthållare

System med avåkningsvarnare

Page 29: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

” Ledordet är harmoni”

Kombinationen av genuint hantverk och den senaste tekniken utgör själva kärnan i Ford Vignale. Sonja Vandenberk, chefsdesigner med ansvar för färger och material på Ford Europa, ger oss bakgrunden till konceptet.

Sonja Vandenberk söker inspiration varje vaken minut. Oavsett om hon är ute och går på gatan, kör bil eller tittar på TV håller hon ständigt utkik efter intressanta föremål och produkter. Hon fascineras av hur produkter blir till, hur de fungerar och om de kan ge henne inspiration i hennes roll som chefsdesigner med ansvar för färger och material på Ford Europa.

Sonja har designat, skissat och tillverkat saker ända sedan hon var liten. Hon växte upp i belgiska Flandern och sitt öga för detaljer har hon med största sannolikhet ärvt av pappan, som var fotograf. ”Om jag fick syn på till exempel en leksak, ville jag inte nödvändigtvis

ha en likadan. Jag ville snarare tillverka en själv. Jag tillverkade egna leksaker redan när jag var mycket liten.”

Det faktum att hon blev en välkänd designer kom inte som någon överraskning för hennes föräldrar och andra som känner henne väl. Men på vägen dit tog hon en omväg. I likhet med många andra ungdomar drömde hon om att bli veterinär och började till och med plugga veterinärmedicin. Men hon insåg snabbt att hon hade valt fel och övergick i stället till att läsa psykologi och fängslades särskilt mycket av föreläsningarna om förhållandet mellan konst och psykologi.

”Då sade det klick!”, säger hon. ”Det här är min grej, det är det här jag vill hålla på med.” När Sonja Vandenberk väl hade avslutat sina designstudier flyttade hon till London, där hon blev redaktör på en arkitekturtidskrift. Där fick hon upp ögonen för en kurs i transportdesign på Royal College of Arts.

Som ett vardagsrum”Det var så jag började intressera mig för bilar och då särskilt bilens interiör. Jag insåg hur viktig den är för föraren och hur mycket tid vi faktiskt tillbringar i bilen. Det är som ett vardagsrum. På den tiden hände det mycket på området bildesign och man började intressera

VIGNALE DESIGN

Page 32: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

sig för bilens interiör. Det var precis rätt tillfälle att börja arbeta som designer inom bilindustrin och det har inte förändrats. Särskilt ny utveckling, som självkörande bilar, erbjuder stora möjligheter för den som vill skapa en vardagsrumskänsla i bilen.”Hon flyttade till Tyskland med sin pojkvän, som också var bildesigner. Hon lärde känna andra bildesigner som specialiserat sig på färg, något som väckte hennes intresse. Sedan fick hon möjlighet att börja arbeta som designer på Ford Europa och tackade ja direkt.

Samarbete är en viktig faktor när man designar en bil. ”Den viktigaste regeln inom det här fältet är att det inte finns några soloartister. Det är hundra procent teamwork som gäller. Vi brainstormar för att ta fram idéer. Sedan utmanar vi varandra: någon kommer med en idé, någon annan ser på det ur en annan vinkel och en tredje person säger ’vi kan även göra på det här sättet’. Det här inspirerande samarbetet är det bästa med mitt jobb.”

Designdrömmar”På Ford Europa kände jag genast att jag hade hamnat rätt”, fortsätter hon. ”Jag arbetar tillsammans med väldigt duktiga designer, men det allra viktigaste är kanske ändå stämningen på jobbet. För en designer är atmosfären oerhört viktig och här är den väldigt öppen. Som designer fantiserar jag om mina projekt från morgon till kväll. Jag drömmer om design på nätterna och får ofta tvinga mig själv att gå hem på kvällen.”

I oktober 2013 blev Vandenberk chefsdesigner med ansvar för färg och material vid Ford Europa. Kort därefter började hon och hennes team arbetet med ett nytt, prestigefyllt projekt, nämligen Ford Vignale.”Som designer på Ford Vignale arbetar jag ständigt med att hitta rätt balans, utforma perfekta detaljer och hitta rätt material för det jag vill uppnå. Allt går ut på att besvara frågan hur vi kan överraska våra kunder. Jag och mitt team är ständigt på jakt efter nya saker och testar nya idéer.” Det var genom en sådan process som det sexkantiga mönstret kom till, som användes för

att designa klädseln men som sedan kom att bli kännetecknande för hela konceptet Ford Vignale. ”Vi började med att skissa och göra ritningar. Först på ett traditionellt sätt, där vi utgick från en diamantform. Sedan gick vi vidare och det var då hexagonen blev till. Vi sträckte ut den och sedan fick den liksom eget liv.”

Sonja sammanfattar vad hon brinner för och hur hon ser på sitt uppdrag som designer: ”Ford Vignale är en upplevelse, ett äventyr. Ford Vignale ska tala till alla våra sinnen. Här spelar det hantverk som vi lägger ned på sömmar, linjer och material en viktig roll. Men framför allt ska Ford Vignale utstråla en känsla av harmoni, både utanpå och inuti. Det som vi designer arbetar som allra hårdast för att uppnå är harmoni.”

Glamorös Ett bra sätt att skapa harmoni är med hjälp av färger och lack och Sonja Vandenberk är särskilt stolt över färgen Vignale Nocciola. ”Vignale-färgerna ska framhäva den detaljrikedom och den omsorg som designteamet lagt ned och det är exakt vad Vignale Nocciola lyckas så bra med. Färgen accentuerar bilens detaljer och former perfekt och ger alla kromdetaljer en fantastisk metallglans. Glimmer har blandats i färgen genom en särskild process, vilket ger bilen en fantastisk lyster. Det gör att bilen ser mer glamorös ut.”

Fint hantverk är en annan viktig inspirations-källa i teamets arbete med att skapa harmoni och leverera ett överraskningsmoment. ”Vi skapar ett helt nytt koncept genom att kombinera hantverk med den senaste tekniken”, förklarar Sonja. ”Sömmarna tas till exempel fram med datagenerering, vilket ger ett perfekt resultat. Men föraren ska ändå känna sig omgiven av traditionella, handgjorda material, som påminner om känslan hos det vackra, mjuka lädret i en handgjord väska eller ett klockarmband. Det är en bra sammanfattning av Ford Vignale: en känsla av äkta hantverk kombinerat med de bästa materialen och den senaste tekniken.”

”Det är en bra sammanfattning av Ford Vignale:

en känsla av äkta hantverk

kombinerat med de bästa

materialen och den senaste

tekniken”

Page 33: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

FärgernaDen sofistikerade metallicnyansen Vignale Nocciola kan endast väljas till Ford Vignale-modeller. Nocciola betyder hasselnöt på italienska och syftar på märkets ursprung. Alla Ford Vignale-bilar har metalliclack och genomgår en särskild behandling som gör dem tjusigare och mer färgstarka.

SätenaBakom sätena ligger en månghundraårig tradition av läderhantverk, vilket resulterar i en kvalitet som kunderna normalt skulle förvänta sig hos en märkesväska från exempelvis Chanel eller Ferragamo.Sätenas klädsel är elegant och perfekt anpassad. Det quiltade mönstret ger en känsla av flärd och de högkvalitativa sömmarna förhöjer upplevelsen ytterligare.

LädretDet omsorgsfullt utvalda lädret är mjukt och behagligt att röra vid, skönt att sitta på och snyggt att se på. Ford arbetar med lyxigt fullnarvat windsorläder. Urvalsprocessen är mycket noggrann och det är endast hudar av allra högsta kvalitet som används. Naturliga märken minimeras, för att lädret ska komma till sin fulla rätt.På fullnarvsläder av denna kvalitet kan man fortfarande se märken där djurets hår eller päls har suttit. Huden bearbetas lätt för att få en jämn yta som påminner om anilinläder, men som fortfarande lever upp till Fords hårda krav i fråga om hållbarhet. Detta ger lädret ett exklusivt och naturligt utseende.Det genomgår ytterligare konditionerande behandling, som bidrar till att göra det ännu mjukare och lyxigare att röra vid.

Läder av samma höga kvalitet används även på de ställen i bilen som kanske inte syns och känns så mycket. Det innebär att det går åt 110 procent mer läder i Ford Vignale-sätena än i skinnklädseln på andra bilar. Instrumentbrädans läder väljs ut för att skapa en elegant och harmonisk atmosfär. De hudar som lever upp till Fords höga Vignale-krav skickas vidare till en verkstad, där skickliga tillskärare falsar läderhudarna till en viss bestämd tjocklek. I ett av processens sista och viktigaste steg pressas de färdiga delarna, som utsätts för solljus för att ytan ska behålla sin naturliga finish över tid.

Det sexkantiga mönstretDet karaktäristiska sexkantiga mönstret kräver stor teknisk expertis. Du kommer till exempel själv att märka att perforering och sömmar följs åt i en jämn harmoni i varje enskild del av mönstret. Arbetet kräver otroligt hög precision och kan endast utföras av mycket skickliga hantverkare.

Hantverket bakom Vignale Några höjdpunkter

Page 34: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

Den schweiziske arkitekten Peter Zumthor inspirerar arkitekter och designer världen över. Beundrarna hyllar hans enorma hantverksskicklighet, hans imponerande kunskaper om material och deras olika egenskaper och hans kreativa användning av dessa material. Hans yrkesskicklighet och kärlek till materialen har även gjort honom till en inspirationskälla för designteamet bakom Ford Vignale.

Materialmani

Kunsthaus Bregenz, Österrike

Page 35: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Följande uttalande av Peter Zumthor visar att han har en enkel och nästan jordnära syn på

sitt eget arbete och på vad all arkitektur bör fokusera på. ”När jag börjar arbetet med en ny byggnad utgår jag alltid från materialet. Det är enligt mig det som arkitektur handlar om. Inte om papper. Inte om utformning. Utan om rymd och material.”Peter Zumthor har alltid haft en uppfriskande okomplicerad syn på arkitekturens roll och tenderar att avfärda journalister och akademiker som försöker förklara hans arbete med hjälp av abstrakta, intellektuella begrepp. Det kan naturligtvis ha en hel del att göra med hans relativt

enkla bakgrund, han började nämligen som snickarlärling. En annan förklaring kan vara att han är så starkt rotad i den schweiziska kantonen Graubünden. Trots att han är känd världen över och har många internationella uppdrag har han än i dag sin ateljé i den lilla schweiziska staden Haldenstein med 1 001 invånare, där han arbetar med ett team på cirka trettio personer. En av vår tids största arkitekter är nämligen en mycket ödmjuk man, med en fast övertygelse.Peter Zumthor anser att arkitektur är en känslomässig upplevelse och att byggnader är något man bör känna snarare än analysera. Så kanske är det ingen slump att många av hans mest

hyllade byggnader inte bara ligger i den del av Schweiz där han växte upp, utan även är konstruerade för att smälta in i de små samhällen där de uppförts. Bland dessa byggnadsverk ingår en grundskola i Churwalden, ett ålderdomshem i kantonhuvudstaden Chur, konstmuseet i Chur samt det anspråkslösa men underskattade Sankt Benediktus kapell i Sumvitg, som uppfördes efter att bergsbyns ursprungliga kapell förstörts i en lavin. Alla dessa byggnader beundras av andra arkitekter och är till stor glädje för de människor som bor och arbetar i dem, vilket också är det som betyder allra mest för Zumthor själv.

VIGNALE IKON

Hannover Expo, Tyskland

Page 36: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Sankt Benediktus kapell, Schweiz

Page 37: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Opretentiös och känslig Vissa hävdar att Zumthor utvecklade sin stora förståelse för konstruktion och känsla för olika byggnadsmaterial under sin tid som restaureringsarkitekt i hemlandet Schweiz, där han arbetade med att bevara historiska monument. Hur det än är med den saken är detta något som genomsyrar hans arbete än i dag, vilket blir väldigt tydligt i ett av hans mest prestigefyllda projekt på senare tid, nämligen zinkgruvemuseet i norska Almannajuvet. Almannajuvet är en avlägsen, skogsbeklädd ravin vid floden Storelva. I slutet av 1800-talet låg här en stor zinkgruva och i dag hyser platsen ett av det regionala museets annex. Zumthors design kombinerar minst tre av de teman som är återkommande i hans arbete. För det första en känsla för en plats historiska betydelse – gruvan utgör nämligen en viktig del av områdets industriella historia. För det andra en opretentiös och pragmatisk inställning, då Zumthors byggnad kommer att göra området mer lättillgängligt för besökare. Sist men inte minst en stor respekt för

”Jag nöjer mig inte med att bara tänka på platsen. Jag besöker den också, för att det ska bli en fysisk

upplevelse.”

den lokala miljön, något som märks i byggnadernas tak i korrugerad plåt, som utgör ett perfekt komplement till ravinens branta terräng. Det är vackert och samtidigt enkelt och transparent.

En fysisk upplevelseZumthors känslomässiga inställning till sina projekt förklarar också varför det är så viktigt för honom att bekanta sig med en byggnads omgivningar redan på planeringsstadiet. ”Jag nöjer mig inte med att bara tänka på platsen. Jag besöker den också, för att det ska bli en fysisk upplevelse.” Zumthors övertygelse att en ny byggnad måste ta hänsyn till sin omgivning blir tydlig i ett av hans mest berömda internationella byggnadsverk, konstmuseet i Bregenz i Österrike, en kubformad glas- och betong konstruktion med utsikt över Bodensjön. ”Utifrån ser byggnaden ut som en lampa. Den absorberar himlens skiftningar och diset från sjön. Den reflekterar ljus och färg beroende på synvinkel, dagsljus och väderlek”, förklarar han.

VEM ÄR PETER ZUMTHOR?

• Född 1943 i Basel, Schweiz.• Fadern tillverkade kabinettskåp. Vid

15 års ålder blev Peter snickarlärling. • Studerade vid den lokala

konstskolan och som utbytesstudent på Pratt Institute i New York.

• Startade egen arkitektbyrå 1979. • Snabba framgångar ledde till

prestigefyllda internationella uppdrag.

• Ses som en av dagens största arkitekter.

• Vinnare av viktiga priser som Pritzker Prize (2009) och RIBA Royal Gold Medal (2013).

• Under sin karriär har han undervisat vid ledande universitet, från Los Angeles till München.

• Sedan 1996 är han professor i arkitektur vid universitetet i Lugano.

Therme Vals, Schweiz

Page 38: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Friskrivning: Den modell som förekommer här är en konceptbil och skiljer sig från den slutliga produkten.

Nästa år lanseras Ford S-MAX Vignale, men redan nu kan du få en förhandstitt på den i Ford Vignale Magazine: konceptbilen Ford S-MAX Vignale, som banar väg för visningsversionen. Denna fullblods-SAV (Sports Activity Vehicle) visar hur en sjusitsig bil kan vara något långt utöver en vanlig minibuss för familjen.

FORD VIGNALE TILL MAX

Ford S-MAX Vignales exteriör anger tonen. Först noterar man den karakteristiska

profilen och takets dynamiska båge, innan blicken dras till den eleganta grillen med den sexkantiga design som utmärker Vignale, med mörkare finish i matt metallic omgiven av polerat aluminium. Andra distinkta Vignale-detaljer är de unika dimljusen och sofistikerade LED-strålkastarna. Sidospeglarna har kromade kåpor och inbyggda körriktningsvisare och är

Elegansen kommer i första rummet: en lång, slank design med mjukt sluttande taklinje.

Page 39: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

S­MAX VIGNALE­ KONCEPTET

Page 40: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

Friskrivning: Den modell som förekommer här är en konceptbil och skiljer sig från den slutliga produkten.

utrustade med uppvärmning och minnes-funktion. Som pricken över i har sjusitsiga konceptbilen Ford S-MAX Vignale premium-lackade 21-tums Vignale-lättmetallfälgar.

Modern lyx Ta en titt inuti: sju säten fördelade på tre rader och rejält med utrymme. Men förutom att den är en mycket praktisk familjebil utstrålar konceptbilen Ford S-MAX Vignale även stor elegans. Den eleganta grillen med sitt snygga, sexkantiga quiltmönster, de smakfulla detaljerna av krom och läder gör att den skulle kunna benämnas statsmannamässig. Till och med golvmattorna andas sofistikerad lyx.Den lyxiga känslan understryks av exklusivt Vignale-mönstrade säten i mjukt läder. Förarsätet kan justeras på 10 olika sätt, har minnesfunktion och ger ultimat komfort. Sport Plus-sätena i skummaterial är perforerade för att hålla dig sval under varma sommardagar och har inbyggd värmare för vinterkörning. Tekniken är allestädes närvarande med avancerade funktioner som bil-till-bil-kommunikation. Dockningsstation för surfplatta finns på ryggstöden framför passagerarna på andra raden, och de smarta, flexibla sätena har tunn design för att ge passagerarna maximalt med utrymme.

Fantastisk finish i form av Ford Vignale-detaljer.

Sidospeglarna har inbyggda signalfunktioner.

Designen talar för sig själv: konceptbilen Ford S-MAX Vignale är en äkta SAV.

Page 41: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

” Förutom att den är en mycket praktisk familjebil utstrålar konceptbilen Ford S-MAX Vignale även stor elegans.”

Page 42: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

” Detaljer och färger är inspirerade av möbeldesign och de senaste inredningstrenderna. Det innebär handsytt, skimrande läder och rena, moderna linjer. Interiören genomsyras av hantverk i toppklass.”

Page 43: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Frisk

rivn

ing:

Den

mod

ell s

om fö

reko

mm

er h

är ä

r en

konc

eptb

il oc

h sk

iljer

sig

från

den

slut

liga

prod

ukte

n.

De senaste trendernaDe senaste modetrenderna förespråkar en mörkare färgskala i interiören, kompletterad av en ljusare exteriör. Detaljelement och färger inspireras av det senaste inom möbelformgivning, som designsoffor. Det innebär handsytt, skimrande läder och rena, moderna linjer. Hela interiören genomsyras av hantverk i toppklass. Hela instrumentpanelen är klädd med reliefmönstrat aluminium. Metalldetaljerna ger en elegant kontrast till de varma färgerna medan en lackad panel ovanför mittendisplayen har Vignale-bokstäver i aluminium. Interiören känns som en lounge, inte minst för det enfärgade lädret som sträcker sig från instrumentpanelen ända bak till bagageutrymmet.

Ljudet av tystnadLyxen som erbjuds i konceptbilen Ford S-MAX Vignale kan njutas i nästan total tystnad. Akustiskt glas stänger ute allt buller och Fords system för aktiv ljuddämpning filtrerar bort eventuellt ljud från dieselmotorn. Man kan viska kommandon till det röststyrda Ford SYNC-systemet med pekskärm och ändå göra sig förstådd. Den här konceptbilen lovar verkligen gott inför produktionsversionen av Ford S-Max Vignale när den anländer nästa år till utvalda FordStores i Europa.

Varmt välkomnande: den minimalistiska instrumentpanelen och mittkonsolen har en mängd högteknologiska funktioner.

Statsmannamässig lyx: separata baksäten med quiltad, sexkantsmönstrad klädsel.

Friskrivning: Den modell som förekommer här är en konceptbil och skiljer sig från den slutliga produkten.

Page 44: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentFilm, mode, dans och Ford Vignale i skön förening

MOVEment är en serie om sju kortfilmer som bygger på ett samarbete mellan kända modehus (däribland Prada, Calvin Klein Collection och Alexander McQueen), banbrytande regissörer och välrenommerade koreografer och dansare.

MOVEment-projektet presenterade i våras på Sadler's Wells i London, en av världens mest kända

baletteatrar, tillsammans med Ford Vignale. VIP-premiären på Sadler’s Wells var också den fösta offentliga avtäckningen av Ford Mondeo Vignale.

Konceptet MOVEment kom från Jefferson Hack, och det är inte bara ännu en idé, utan en av hans långsiktiga ambitioner. Jefferson Hack är en centralfigur i Londons kreativa och kulturella kretsar. Han föddes i Montevideo i Uruguay och kom till London för att studera på London College of Printing. Vid 19 års ålder grundade han tidskriften Dazed & Confused (numera Dazed ) och utvecklade det här projektet inom Dazed Group, som även ger ut tidskriften AnOther Magazine. Men Jefferson arbetar inte främst med utgivning, utan fokuserar mer på att ta fram nya, progressiva projekt inom journalistik, film, foto, TV och digitala medier. Kort sagt, Jefferson Hack är en kreativ naturkraft och initiativet MOVEment är bara ett av hans många fruktbara projekt.

Idén föddes ur en längtan att låta koreografer och designer arbeta tillsammans med filmmediet, utifrån

relationen mellan människokroppen och kameran. De klädskapare som engagerades för projektet lät sy upp specialdesignade dräkter. Resultatet: sju filmer som fungerar som en inspirerande uppdatering av den långvariga relationen mellan mode och dans. ”Historiskt sett finns det en stark dialog mellan mode och dans, två konstformer som utgår från människokroppen”, förklarar Jefferson. ”Eftersom vi lever i en videocentrerad tid ville jag göra en kartläggning som visade det bästa inom mode, dans och film och skapa en serie performanceverk för bildskärmen. Vissa samarbeten uppstod ur tomma intet, medan andra var förlängningar av befintliga relationer, men alla konstnärer parades ihop med förhoppningen att vi skulle skapa något helt nytt och unikt.”

För Ford Vignale utgjorde projektet MOVEment redan från början det perfekta samarbetet för att utforska och ge uttryck för design och hantverk av toppklass, två viktiga ingredienser i filosofin bakom såväl Vignale som MOVEment. Förutom detta samarbete hade Ford Vignale också ett väldigt speciellt partnerskap med ett av verken – en film som gjordes av tre mycket begåvade konstnärer: koreografen Jasmin Vardimon, regissören Matthew Donaldson och modisten Stephen Jones. Jones är sedan årtionden en av Storbritanniens centralfigurer inom stil och kultur. Hans karaktäristiska, radikala estetik har gjort honom till världens mest hyllade modist och 2009 stod han bakom en ”antologi” om hattar på Victoria & Albert Museum, som slog världsrekord i antal besökare. Ford Vignale är en integrerad del av den här filmen, där Ford Mondeo Vignale spelar en biroll och Ford Vignale-designern Erika Tsubaki och Ford Vignale-teamet har varit med om att ta fram verket.

www.anothermag.com/movement

VIGNALE KONST

Page 46: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Fredag

Bertrams Guldsmeden Hotel

Framme Helt i enlighet med allt vi hört om effektiv dansk transport lämnar tåget perrongen på Kastrup för färd mot centrala Köpenhamn var femte minut och tar oss till stationen Nørreport på mindre än en kvart.

Incheckning När du besöker en av världens designhuvudstäder kan du slå två flugor i en smäll genom att boka rum på Radisson Blu Royal Hotel, det lyxigaste bland de hotell vi valt ut. Varje detalj i det här legendariska hotellet från 1950-talet, från fasaden till möblerna och besticken, är en produkt av arkitekten Arne Jacobsens briljanta hjärna. www.radissonblu.com

17.00

18.00

Om du har en lite mer begränsad budget kan du få ditt designsug tillfredsställt på Bertrams Guldsmeden Hotel på Vesterbrogade 107. Lite mindre industriellt, lite mer hyggeligt, det vill säga mysigt med en touch av dansk coolhet. www.guldsmedenhotels.com

Om du söker boende till ett lite lägre pris kan du bo på enkla men snygga Hotel Sct Thomas på Frederiksberg Allé 7, perfekt beläget mellan trendiga Vesterbro och Værndedamsvej i Köpenhamns kulinariska centrum. Snyggt och oerhört prisvärt. www.hotelsctthomas.dk

Dags att göra stan ... Efter ett besök på hotellrummet är det dags för en snabb aperitif. På fredagskvällen bubblar det av liv på Vesterbros många hipsterbarer. Vi älskar minimalistiska Mikkeler Bar på Viktoriagade 8 B-C, uppkallat efter det prisbelönta mikrobryggeriet, och Lidkoeb med spatiös dansk design, riktiga eldstäder och lyxiga skinnsoffor.

19.00

KÖPENHAMN PÅ 48 TIMMAR

Köpenhamn är den perfekta staden för en modern minisemester. Kompakt, fylld till brädden med intressant kultur, restauranger och butiker och med ett pulserande gatuliv och nattliv – Köpenhamn har allt. Men den som vill hinna med så mycket som möjligt av detta på en weekend och ändå få tid över för avkoppling måste planera tiden noga. Nu kör vi!

Page 47: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

STADSBESÖK

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

... innan middagenAlla matälskare som besöker staden har hört talas om Noma (läs mer på sidan 51), men det är bara ett av många bra matställen i Köpenhamn. Vi tipsar om två andra lokala pärlor:

Kødbyens Fiskebar på Flæsketorvet 100 serverar stadens kanske bästa fisk och skaldjur. www.fiskebaren.dk. Peder Oxe på Gråbrødretorv 1, ett av Köpenhamns äldsta torg, är modernt inrett i en vacker gammal lokal med högt i tak där det serveras traditionella rätter med en modern twist. www.pederoxe.dk

21.00

Sängfösare Du har säkert haft en lång vecka, men innan du går och lägger dig rekommenderar vi ett besök på någon av Köpenhamns många nattöppna barer. Ett exempel är Salon 39 på Vodroffsvej 39 i stadsdelen Frederiksberg (som faktiskt är en egen kommun), där du kan avnjuta en whiskydrink och spisa lite jazz på vinyl i en avslappnad miljö. www.salon39.dk

23.00

KÖPENHAMN PÅ 48 TIMMAR

Page 48: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tid för shoppingEfter en god natts sömn rekommenderar vi att förmiddagen ägnas åt lite shopping. I Köpenhamn är shopping detsamma som att besöka olika designbutiker. Vart du än går hittar du trendiga butiker och det roligaste är kanske att upptäcka egna favoriter. Men kom ihåg att utnyttja tiden väl. Varför inte utforska staden på väg till någon av följande klassiska designdestinationer?

Pakhus 48, Klubiensvej 22, är en permanent designutställning med visningsrum för legendariska märken som GRID, Fritz Hansen och Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo, 137 Vesterbrogade. Den gamla korvfabriken hyser mängder av coola designer, som säljer allt från möbler till keramik, smycken och stickat. www.dzoo.dk

KaffeShopping i en timme mellan 10.00 och 11.00 och sedan kaffe i två timmar – varför inte göra kafferasten till förmiddagens höjdpunkt?Om du tar det här med kaffe på allvar ska du definitivt planera in ett besök på The Coffee Collective. De har tre helt unika kaffebarer i Köpenhamn och de har höga ambitioner i fråga om var kaffet kommer ifrån och hur det serveras. www.coffeecollective.dk

10.00

11.00

Lördag

Lunch är lika med smørrebrødEtt besök i Köpenhamn är inte komplett utan ett smørrebrød. Ett besök på Aamanns, som ligger nära Statens museum for kunst, är allt annat än en pliktskyldig bukfylla på ett turisthak. Här kan du beställa läckra moderna versioner av gamla danska klassiker. www.aamanns.dk

Mord och ränksmideri Förutom design är Danmark känt världen över för sina lysande TV-serier. Så varför inte upptäcka Köpenhamn och samtidigt besöka några platser från just din favoritserie? Nordic Noir Tours erbjuder två rundvandringar på lördagseftermiddagar: en tur som går till inspelningsplatser från TV-serien Borgen och en som går till olika platser i serierna Brottet och Bron. www.nordicnoirtours.com

13.00

14.00

En cocktail, någon?Efter en snabb sväng till hotellet har det blivit dags för en drink. Köpenhamnsborna älskar cocktails och de serveras på mängder av ställen runtom i staden. Två av de bästa är Granola på Værnedamsvej 5 och Ruby, en äkta lönnkrog som döljer sig bakom en anonym dörr på Nybrogade 10.

MiddagSugen på något helt annat än gårdagens sofistikerade kulinariska upplevelse? I så fall kan du besöka Burger & Bun på Fælledvej 9. Läckra burgare, trendig miljö och (det händer bara i Köpenhamn) en kock med stjärna i Michelinguiden.

18.30

21.00

Pakhus 48 Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Köpenhamn på kvällen

KlubblivNu när du har varvat ned lite är det dags att få upp pulsen igen. Det finns inte jättemånga nattklubbar i Köpenhamn, men de som finns håller hög kvalitet. Dra dig mot Kødbyen, där du hittar allt från lilla intima Jolene www.facebook.com/JoleneBar till KB3, som är hela 850 m2 stort. Bardisken är tretton meter lång, så det bör inte vara så svårt att få något att dricka. www.kb3.dk Och om du är ute efter något lite mer alternativt kan du alltid höra dig för i barerna.

23.00

Burger & Bun

Page 50: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

En nypa frisk luft Om det blev lite sent i går kan du ta sovmorgon och njuta av en sen frukost följt av en uppfriskande promenad i någon av parkerna i fashionabla Frederiksberg. Där hittar du även Köpenhamns fina djurpark.

En sista stilla måltid Om du tillbringar förmiddagen i Frederiksberg kan du passa på att äta lunch på Værnedamsvej, den ultimata matgatan. Eller kanske bege dig till Köpenhamns utmärkta matmarknad på Papirøen.

11.00

13.00

Avsluta med lite andlig spisFullborda din vistelse med ett besök på något av Köpenhamns många utmärkta museer. Börja med att titta på modern konst på nyrenoverade Den frie udstilling, en byggnad lika vacker som konsten själv, och ta sedan en femton minuters promenad genom parken Østre Anlæg till Hirschsprungska samlingen,

14.00

inrymd i en mycket vacker nyklassicistisk byggnad.

Måste vi verkligen åka hem? Om du har lite tid över innan flyget går kan du ta en sista eftermiddagsdrink i den trevliga vinbaren på Ved Stranden 10, precis intill en fin kanal. Vatten, stillhet, stil: ett klassiskt sista köpenhamnsminne. www.vedstranden10.dk

16.30

VÄRLDENS MILJÖHUVUDSTAD?

När det gäller miljöfrågor är Köpenhamn ett föredöme för de alldra flesta storstäder i världen. Men vad är det egentligen som gör staden så miljövänlig?

Först och främst handlar det om ambitioner. Kommunens avsikt är att Köpenhamn ska vara en koldioxidneutral stad år 2025. För att det ska lyckas måste elförbrukningen i kommersiella byggnader minska med 20 procent och i bostadsfastigheter med 10 procent och uppvärmningen måste minska med totalt 20 procent.

Det krävs även gemensamma ansträngningar. Det realistiska målet är att 75 procent av alla förflyttningar i Köpenhamn om tio år ska ske till fots, på cykel eller med kollektivtrafik. Naturligtvis är och förblir bilismen en viktig del av storstädernas transportpussel och Köpenhamn siktar därför på att 20 till 30 procent av alla bilar ska gå på biobränsle år 2025.

En underbar sak med den här staden är att man är omgiven av miljötänk vart man än går – från gatornas många cyklister till en vattenkvalitet som gör det möjligt att ta ett dopp i vissa av stadens hamnar. Så glöm inte badkläderna!

Söndag

Modern konst på Den frie udstilling

Hirschsprungska samlingen

Frederiksbergs trädgårdar

Page 51: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

NOMA, EN MODERN KLASSIKER

Ligger världens bästa restaurang i Köpenhamn? Det anser i alla fall många matexperter. Hur det än är med den saken är ett besök på Noma (en sammandragning av orden nordisk mat) en helt unik upplevelse. Tillsammans med sitt mycket duktiga, internationella team serverar kocken René Redzepi exotiska, excentriska och framför allt lokala maträtter (till exempel snäckformad snigelmousse inbäddad i kronblad samt rödbetor med lökaska). Redzepis kök liknar mest ett laboratorium.

Skulle du vilja besöka detta kulinariska himmelrike? Då måste du ha tålamod. Väntetiden är nämligen cirka sex månader.Ta en titt på menyn och se om det verkar lockande. www.noma.dk

Svårt att hitta? Vem du än frågar kommer stolt att visa dig vägen till Köpenhamns egen världsetta.

René

Red

zepi

by

Pete

r Brin

ch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

SMART HÖST

Tid är det omöjligt att få för mycket av och tid är också något som alla människor sätter stort värde på. I dagens högoktaniga och urbaniserade värld strävar de flesta företag och organisationer efter att vinna tid åt sina kunder och öka kvaliteten på den tiden genom att göra livet lite enklare och roligare. Om de bara kan lösa den ekvationen kan de också erbjuda tjänster som tilltalar alla kunder. Här följer några av de smartaste tidsbesparande och tidsförbättrande projekten vid horisonten.

Smart smartphonelösningI Seoul i Sydkorea, där människorna sägs ha längre arbetsdagar än någon annanstans i världen, har varuhuskedjan Tesco lanserat virtuella mataffärer. I tunnelbanan sitter affischer med varor i långa rader, alla med unika QR-koder. På väg till jobbet kan pendlare enkelt läsa in koderna på de produkter som de vill köpa med hjälp av sina smartphones, så levereras varorna och väntar på dem när de kommer hem från jobbet på kvällen.

När tjänsten testades ökade Tescos onlineförsäljning med 130 procent och lösningen ska nu erbjudas i hela Sydkorea. Det finns även planer på att lansera tjänsten i andra storstäder som London. Olika studier visar dessutom att människor föredrar den här typen av virtuell shopping framför vanlig onlineshopping, eftersom den inger en känsla av att vi faktiskt handlar på riktigt. Den här virtuella lösningen sparar tid och gör livet lite enklare, något som ingen tackar nej till.

Innovatörer hittar nya sätt att ge dig mer av livets mest dyrbara handelsvara.

MER TID ÅT FOLKET

Tesc

o S

EOU

L 8

:00

Page 54: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Om det verkar krångligt, låt bliBrasilianske Richard Semler, VD på Semco, sticker ut bland världens företagsledare med sina radikala idéer. Semco gör vad som helst för att röja väg i den byråkratiska snårskog som hindrar företagets anställda att utföra sina jobb och leva sina liv. Här ingår många tidssparande små och stora initiativ inom bland annat pendling. Semco har flera kontor runtom i São Paolo, men i stället för att ta sig till en specifik anläggning kan anställda kontrollera till vilket kontor det är enklast att ta sig och helt enkelt arbeta därifrån. Om det är extra mycket trafik en viss dag går det också bra att arbeta hemifrån. Semco erbjuder även de anställda något som kallas Rush Hour MBA. För att de anställda ska slippa sitta i São Paulos gräsliga rusningstrafik om kvällarna erbjuder Semco två timmar långa föreläsningar om allt från affärsmetoder till astronomi och spansk historia. Deras medarbetare kan åka hem när trafiken inte längre är fullt så tät och har tid att fundera vidare på vad de just lärt sig på föreläsningen.

Cykeln har kommit till storstaden för att stannaRuntom i världens storstäder börjar invånare och makthavare se fördelarna med cyklism. Vid den senaste undersökningen fanns system med hyrcyklar i 712 av världens större städer, med cirka 800 000 cyklar på över 37 000 stationer.

2014 gjordes över 10 miljoner resor med Londons 10 000 cyklar på över 700 dockningsstationer och nu finns det planer på att bygga stora cykelvägar från norr till söder och från öst till väst. Paris hyrtjänst Vélib är den

största i världen utanför Kina. Med 173 miljoner resor år 2013 räknar man med att det går 97 parisbor på varje Vélib-cykel.

I New York har privatägda Citi Bike närmare 100 000 abonnenter, som gör i genomsnitt cirka 35 000 resor per dag. Tjänsten kommer inom kort att utökas till att omfatta stadsdelar som övre Manhattan och Brooklyn med flera.

Vélib

-cyk

lar

PA

RIS

10:0

0

São

Paul

oB

RA

SILI

EN 18

:00

712 städer 800 000 cyklar37 000 stationer

Page 55: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Stordata som gör stor skillnadÖverallt omkring oss revolutioneras företagens verksamhet av allt smartare analys och tillämpning av stordata. Det kanske inte låter så upphetsande, men förbättringarna resulterar i mer tid och utrymme åt oss alla. Vi kan ta en enkel distributionskedja som exempel. Med hjälp av analysprogram är det möjligt att optimera lastningen av leveransfordon och på så sätt minska antalet lastbilstransporter till butiker och varuhus med fem till tio procent. Uppdaterade färdbeskrivningar i realtid minskar därtill avstånden för fordonen med tio procent, vilket leder till lägre kostnader och mindre utsläpp. Det blir dessutom lättare för leverantörer att beräkna när de kan leverera en beställning, vilket innebär att du slipper stanna hemma från jobbet en halv dag nästa gång du köper nya vitvaror. Och när du är ute och shoppar kan du få ett meddelande till din telefon från din favoritbutik, med färdbeskrivning till närmaste butik och specialerbjudanden på produkter som en algoritm bedömt skulle passa dig perfekt utifrån dina preferenser och din plånbok. Vissa känner sig övervakade, medan andra ser det som ett bra hjälpmedel. Hur det än ligger till med den saken är experterna eniga om att detta bara är början på analysrevolutionen. Och ingen vet exakt vad som väntar bakom nästa krök.

Det moderna sättet att ta en taxiNär inofficiella taxitjänster som Uber hamnar i blåsväder och det uppstår juridiskt trassel känns det bra att veta att även traditionella taxibolag följer med sin tid. Hailo är till exempel en app som finns i städer som Barcelona, London och Tokyo. Nu slipper du stå på trottoaren i regn och rusk och vifta desperat samtidigt som förbipasserande bilar skvätter regnvatten på din bästa kostym. Med appen Hailo kan du beställa en taxi till den plats där du befinner dig genom att logga in på det officiella lokala taxinätverket. På så sätt riskerar du inte heller att vinka in en svarttaxi. Du kan betala kontant eller med kort och ett kvitto skickas via e-post. Enkelt men ack så effektivt.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

DO

N &

TO

KYO

12:0

0

Page 56: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tänka utanför metallramenFord drar också sitt strå till stacken. Den smarta biltillverkaren har redan insett att människor med stressade, moderna liv behöver mobilitets-lösningar som tillgodoser deras många olika behov. Därför lanserade Ford tidigare i år sin plan för smart mobilitet, en serie experiment (inledningsvis 25 stycken) i syfte att förutse vilka hjälpmedel kunderna kommer att behöva och efterfråga i morgondagens transportekosystem.

Här följer några av de experiment som just nu genomförs i storstäder i fem världsdelar:• Elcykelprototyper utrustade med nio

amperetimmars batteri som kan komma upp i 25 km/tim. Cyklarna omfattar bilinspirerad teknik från Ford, däribland bakåtriktad ultraljudssensor som varnar för bakomvarande trafikanter, och de kan enkelt fällas ihop och placeras i bakluckan på bilen. Det perfekta sättet för pendlare att ta sig fram även i den värsta rusningstrafiken.

• Bildelning på begäran, en tjänst som såg dagens ljus i London och som gör det möjligt att exempelvis hyra bil per minut eller köra genom staden och lämna bilen vid destinationen. I experimentet används Ford Focus Electric-bilar och Ford Fiesta med EcoBoost-drivlina och målet är att bidra till att ytterligare minska trafikstockningar och luftföroreningar.

• Parking Spotter, som testas i Atlanta i USA och där alla får nytta av de förarassisterande sensorer som redan finns i de flesta Ford-fordon. När du letar parkering i staden söker sensorerna efter lediga parkeringsplatser och skickar information via en molnbaserad databas, som även andra förare kan komma åt. När du hittar en ledig plats kan du reservera den och köra dit. Enkelt och socialt.

Ta dig framDe mest praktiska utomhusapparna är troligen fortfarande de som hjälper människor att ta sig från A till B snabbt, rätt och helst utan stress. I takt med att allmänhetens krav ökar blir de här apparna allt bättre. Ett exempel är New Yorks Exit Strategy. Pendlarens bästa vän innehåller olika smarta och förebyggande lösningar, som Citymapper, som hjälper användaren att välja olika transportmedel för att ta sig till resmålet så snabbt och lätt som möjligt. Londons First off the Tube talar om vilken ingång du ska välja i tunnelbanan, vilken vagn du bör ta och vilken utgång du ska gå till. Det finns även traditionella appar för gatunavigering till smartphone, som Google Maps och Kartor i iPhone, som hjälper dig att ta dig till din destination snabbare än någonsin. Lösningen har interaktiva tunnelbane- och busskartor, en gatukarta med överlagda adresser och information om bästa tunnelbaneingång, placering på perrongen samt utgång. Allt fungerar bra i underjorden, oavsett om det finns täckning eller inte.

Man

hatt

an N

EW Y

OR

K 18

:00

City

map

per

LON

DO

N 14

:00

elcy

klar

Page 57: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Swedish Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17