Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E CHARLIZE THERON STIJLVOL & WEERBAAR INTERVIEW PAGINA 22.

Embed Size (px)

description

September edition

Transcript of Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTIJLVOL & WEERBAAR

INTERVIEW

PAGINA 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Vakmanschap is een substantieel aspect van Ford Vignale-auto's. Van de speciale lak tot de elegant vormgegeven stoelen en het zorgvuldig geselecteerde leer.

Meer hierover leest u vanaf pagina 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_NL_cover.indd 1 20-08-15 14:39

Page 2: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

EDITORIAL

WELKOM IN DE WERELD VAN FORD VIGNALE

Met trots presenteer ik u het Ford Vignale Magazine. Dit nummer heeft een artikel over de Ford Mondeo Vignale, die al verkrijgbaar

is bij Ford Stores in Europa, en een artikel over de Ford S-MAX Vignale-conceptauto, die vanaf volgend jaar in selecte FordStores te vinden is. Ik ben er volledig van overtuigd dat we met het Ford Vignale-merk een nieuwe draai hebben gegeven aan service in de automotive branche.

De Ford Vignale is helemaal ontworpen volgens een filosofie die we bij Ford hebben ontwikkeld: dat het gaat om wat de moderne, kritische automobilist belangrijk vindt. Dus is de Ford Vignale zowel luxueus en geavanceerd als efficiënt en slim. Met andere woorden: de Ford Vignale past bij de levensstijl van mensen zoals u. Mensen voor wie tijd kostbaar is, maar die desondanks optimaal willen genieten van het leven. Dat gevoel ken ik zelf ook.

De Ford Vignale-ervaring draait niet alleen om de auto, maar ook om een hoogwaardige service die onder andere bestaat uit uw eigen Vignale Relationship Manager en Service Specialist. Het draait om het wegnemen van mogelijke ongemakken zoals het inplannen van een onderhoudsbeurt. In plaats daarvan kunt u gaan genieten van ervaringen die uw leven daadwerkelijk verrijken.

Het is daarom geen toeval dat in dit magazine tijd centraal staat. Van tijdbesparende tips voor de moderne stad tot de manier waarop een van de beste chef-koks van Europa omgaat met tijd, stress en teamwerk: u leest het allemaal. Maar ook hoe u al die opgespaarde tijd bijvoorbeeld kunt besteden aan een stedentrip naar een van de hipste steden van Europa.

Qua ontwerp denk ik dat zowel de Ford Mondeo Vignale als de Ford S-Max Vignale het perfecte toonbeeld zijn van een moderne, exclusieve levensstijl. Verder vindt u in deze editie een interview met Ford-ontwerper Sonja Vandenberk, die vertelt over haar werk aan de Ford Vignale - en dan met name de kleuren en materialen - en onthult waar zij in het dagelijks leven haar inspiratie vandaan haalt.

Als we dan weer kijken naar het thema tijd, is het geen toeval dat Charlize Theron op de cover staat. Deze productieve actrice slaagt er toch in om van tijd tot tijd rust in te lassen in haar carrière. Van deze iconische maar nuchtere ster kunnen we waarschijnlijk allemaal nog wel het één en ander leren op het gebied van timemanagement.We hebben dit magazine met veel liefde gemaakt en we hopen dat u het met evenveel plezier zult lezen. Voor mij markeert het een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Ford: het tijdperk van Ford Vignale. Het doet me deugd dat u er vanaf het begin bij bent.

Jim Farley CEO Ford Europe

Page 3: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Vooruitlopend op de introductie van de volledig nieuwe Ford S-MAX Vignale, presenteren we u alvast exclusief het prototype. Sportief, ruim en uitgerust met de nieuwste innovaties en slimste technologieën, maar daarnaast tot in de kleinste details ontworpen volgens de tradities van puur vakmanschap.

Ontdek het met eigen ogen op pagina 38.

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 4: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

TOT UW DIENSTDe beroemde Valenciaanse kok (en Ford Mondeo Vignale-rijder) Ricard Camarena en FordStore Vignale Relationship Manager Pablo Vidal hebben een gedeelde passie: dienstverlening. Daarnaast: drie Vignale Relationship Managers vertellen alles over de speciale Ford Vignale-service die zij bieden.

12

FORD VIGNALE TO THE MAXMet zeven zitplaatsen is de Ford S-MAX Vignale-conceptauto zeer ruim. Daarnaast is deze auto een perfecte combinatie van schoonheid en technologie.38

DE WERELD VAN FORDNieuws en trends in de automobielindustrie en op het gebied van mobiliteit.08DE AUTONOME AUTOFord werkt stap voor stap aan de zelfrijdende auto. 26 OMDAT ELKE SECONDE TELT

Met deze innovaties houdt u meer waardevolle tijd over.53

MOVEment Waar film, mode, dans en Ford Vignale samenkomen.44

Page 5: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

INHOUDS-OPGAVE

CHARLIZE THERONDe actrice en activiste vertelt over haar buitengewoon drukke leven en de manier waarop zij tot rust komt.

DE MAN VAN DE MATERIALENHij is een grote bron van inspiratie voor het ontwerpteam van Ford: Peter Zumthor. Deze beroemde architect en vakman waardeert kwaliteit.

HARMONIE IS HET SLEUTELWOORDSonja Vandenberk, designer bij Ford Vignale, vertelt over haar eindeloze zoektocht naar de perfecte materialen en de perfecte lak om een auto in perfecte harmonie te brengen. Daarnaast: het vakmanschap achter Ford Vignale – de details zijn allesbepalend.

22

34 30

Uitgever: Ford Europewww.ford-vignale.comProductie: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederland+31 (0)20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesHoofdredactie: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenArt director: Jaap SinkeMedewerkers vormgeving: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (coördinatie)Redactie: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsBureauredactie: Diane Baumann, Peter McSeanFoto's: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPDirecteur Advertising: Paul Laurey (Pelican Media)Productiemanagement: Daniëlle van Tol

CopyrightFord Vignale Magazine is een publicatie van Ford Europe. Voor suggesties, vragen of opmerkingenkunt u contact opnemen met Pelican Custom. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected]. Bedankt voor uw feedback. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/ of gepubliceerd via drukwerk, fotokopieën, geluidsopnamen, internet of enige andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Ford Europe en Pelican Custom.

COOL KOPENHAGENCompact, boordevol cultuur, een scala aan restaurants en winkels, een bruisend straatbeeld en nachtleven: Kopenhagen heeft het allemaal. 46

Page 6: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

TROTSE SPONSORVAN DE VALENCIA SAILING WEEK

FORD VIGNALE,

Page 7: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Van 19 tot 23 mei vond in Valencia de Ford Vignale Valencia Sailing Week plaats. Ford Vignale geeft met trots zijn naam aan dit prestigieuze evenement en is daarnaast ook logistiek partner. Het evenement vindt plaats in de 'thuisstad' van Ford Vignale, aangezien de Ford Mondeo Vignale wordt gemaakt in de fabriek in Valencia. Hier zal binnenkort ook de productie van de Ford S-MAX Vignale van start gaan. Voor Ford is het haast vanzelfsprekend om dan op te treden als gastheer van de eerste race in de 52 Super Series 2015, een monohull inshore-raceklasse. De typische kenmerken van de deelnemende boten (lichtgewicht, snel en innovatief) vertonen immers sterke overeenkomsten met de geavanceerde technologie achter Ford Vignale. Het is niet voor het eerst dat Ford zich laat zien in de zeilwereld. In de jaren 70 was Ford al sponsor van de legendarische America's Cup, de oudste zeilwedstrijd ter wereld, die voor het eerst werd gehouden in 1851. Toen de 32ste en 33ste editie van de America's Cup in Valencia werd gehouden, was Ford ook daarbij aanwezig als logistiek partner. Ford kijkt terug op een opwindende zeilweek in Valencia. Het Zweedse Rán Racing-team won de eerste van in totaal vijf races in 's wereld grootste 52 Super Series, een wedstrijdreeks tussen 12 sterke internationale teams. Na 11 rondes in de wateren van Valencia hadden de TP52-wereld kampioenen van 2013 een totaalscore van 45 punten behaald. Na de Cascais Cup zal de eindwinnaar van de 52 Super Series voor 2015 gekroond worden.

DE WERELD VAN FORD

TROTSE SPONSOR

Page 8: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is duidelijk dat tijd het meest kostbare is."

- Steve Jobs

Slimme bagage…Na een vermoeiende vlucht is het laatste wat u wilt bij de bagageband wachten op een koffer die nooit aankomt. Daarom werken Samsung en Samsonite samen aan een eigen slimme bagagelijn. Elk bagagestuk krijgt een chip die u kunt volgen op een smartphone met GPS-technologie. Het is dus nooit meer een raadsel waar uw koffer is gebleven.www.dufl.com

…Slimmere bagageOok wie Dufl gebruikt, is nooit meer zijn bagage kwijt. In de eigen woorden van de makers is Dufl een 'hoogwaardige service voor bagageafhandeling'. Wie een abonnement afsluit, ontvangt een koffer. Hierin pakt u de kleding die u doorgaans meeneemt op zakenreis. Dufl bewaart deze koffer vervolgens voor u. Wanneer u naar een vergadering vliegt, deelt u uw reisschema via de Dufl-app. Uw koffer met kleding wordt dan naar uw hotel gestuurd en na afloop weer opgehaald. De inhoud van de koffer wordt gewassen, zodat alles gereed is voor uw volgende reis. Heel erg handig! (10 dollar per maand voor het bewaren, 99 dollar voor een 3-daagse retourtrip). De diensten van Dufl zijn nog niet beschikbaar in Europa.

En de winnaar is…

roodAl meer dan 1,1 miljoen

Europeanen hebben online hun Ford Mustang samengesteld.

De favoriete lakkleur was duidelijk: Race Red. Shadow Black

komt op de tweede plaats en Deep Impact Blue op de derde. Ook in China voert Race Red de

lijst aan, terwijl het in de Verenigde Staten Shadow Black is.

The sound of artHet Connected Canvas is geen doorsnee-kunstwerk voor aan de muur. Het ziet er niet

alleen fraai uit, maar is ook fantastisch om naar te luisteren. Het is namelijk een luidspreker waarmee u zelfgekozen muziek kunt streamen of, in de zogenaamde Play Art Mode, muziek van een bepaalde artiest. Verkrijgbaar vanaf 999 dollar.

www.soundwall.com

Page 9: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

Een stressvolle dag buiten kantoorDe Ford European Commuter Survey leverde enkele opmerkelijke resultaten op. 5503 forenzen in Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid, Parijs en Rome kregen de vraag voorgelegd wat hen de meeste stress bezorgt: hun baan of hun woon-werkverkeer.

BesparenFord zoekt de grenzen van efficientie op. Uit onderzoeken in het Ford European Research Centre in Aken bleek dat het brandstofverbruik van de 1,0-liter EcoBoost-motor

met maar liefst 6 procent kon worden verlaagd door technologieën voor cilinderuitschakeling te gebruiken. Onder rustige rijomstandigheden is het niet nodig dat

alle cilinders tegelijk werken. Een van de cilinders wordt dan tijdelijk uitgeschakeld, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. "Zelfs bij een zeer efficiente motor als de

1,0-liter EcoBoost blijkt het gebruik van cilinderuitschakeling een aanzienlijke

brandstofbesparing op te leveren", vertelt Andreas Schamel, directeur Global Powertrain, Research &

Advanced Engineering bij Ford.

DE WERELD VAN FORD

Voor 26 procent levert het woon-werkverkeer stress op, vergeleken met slechts 23 procent van de mensen die last had van stress op het werk. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat forenzen in Rome gemiddeld 111 minuten per rit onderweg zijn, gevolgd door 104 minuten in Londen en 100 minuten in Madrid. Het onderzoek maakte deel uit van Ford Smart Mobility, een project van Ford naar nieuwe mobiliteit door connectivity, autonome voertuigen, klantenervaringen en big data. Volgens Andreas Ostendorf, Vice President Sustainability, Environment & Safety Engineering

bij Ford Europe, blijkt uit de resultaten van de enquête dat het tijd is om met andere ogen te kijken naar de manier waarop we naar ons werk reizen. "Wanneer mensen hun kantoor bereiken, hebben ze soms het gevoel dat er al een hele werkdag opzit. De samenleving verstedelijkt steeds meer, steden groeien in aantal en populatie. We hebben een vervoerssysteem nodig dat zich aanpast aan deze snelle uitbreiding. Vrijheid van mobiliteit is een must en die moeten we beschermen. We werken samen met een aantal steden om een breder scala aan betaalbare, toegankelijke en duurzame vervoersoplossingen te kunnen bieden."

Wat levert meer stress op?

5503

Reistijd

baan

woon- werkverkeer

Rome Londen Madrid

Page 10: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Meest innovatieve merk ter wereldFord is tijdens de Automotive Innovations Awards uitgeroepen tot 'Meest innovatieve volumemerk van 2015'.

Met maar liefst 53 deelnemende automerken was de concurrentie sterk, maar Ford won de prijs voor zijn veiligheids- en rijhulpsystemen, waaronder innovaties zoals Active Park Assist en Active City Stop. De nieuwe Ford Focus werd eerste in zijn klasse en de Ford Mondeo eindigde in de top drie binnen zijn segment.

Kleine motorGrote

winnaarDe Ford 1,0-liter EcoBoost heeft

opnieuw gewonnen. Voor de achtste keer in vier jaar tijd is hij in de prijzen

gevallen wegens zijn rijgemak, prestaties, zuinigheid, verfijning en

technologie. De Ford 1,0-liter EcoBoost is tijdens de International

Engine of the Year Awards 2015 uitgeroepen tot 'Beste motor van

minder dan 1,0 liter'. Nadat hij in 2012 werd verkozen tot 'Beste nieuwe

motor' en in 2013 en 2014 tot algehele winnaar, is dit de vierde

keer op rij dat deze motor een Engine of the Year-verkiezing wint. Volgens de jury (een panel van 87

autojournalisten uit 35 landen) "blijft de 1,0-liter EcoBoost van Ford een van de beste voorbeelden van een efficiente motor". De 1,0-liter

EcoBoost-driecilinder is verkrijgbaar met 100 pk, 125 pk en 140 pk.

Handle on MobilityHet Ford Smart Mobility Plan is onlangs uitgebreid met het Handle on Mobility-experiment. In dit experiment wordt onderzocht hoe forenzen elektrische fietsen kunnen gebruiken om hun dagelijkse reis sneller, veiliger, gezonder en minder stressvol te maken. Het onderzoek kijkt ook naar manieren waarop bedrijven in binnensteden e-bikes kunnen gebruiken om hun goederen of diensten sneller te leveren. In het experiment werden twee verschillende e-bikes gebruikt: één die was ontworpen voor forenzen en één voor bedrijven. De e-bike voor forenzen kan tijdens het opladen bijvoorbeeld makkelijk worden ingeklapt en opgeborgen in de kofferbak van een Ford. Door gebruik te maken van SYNC-compatibiliteit kan de fiets ook met zijn gebruiker communiceren. Als de

automobilist een melding krijgt dat er verderop een file staat, parkeert hij eenvoudigweg zijn auto en stapt op de e-bike. De ingebouwde app toont mogelijke routes en geeft vervolgens stapsgewijze navigatieaanwijzingen. Hierbij worden niet alleen fietsroutes getoond: indien nodig kunnen ook andere vervoersmiddelen worden aanbevolen, zoals de trein. De app werkt de route ook bij naarmate de omstandigheden veranderen.

DE WERELD VAN FORD

Page 12: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

TOT UW DIENST

Ricard Camarena is eigenaar van vier restaurants en een ware gastronomische goeroe. Hij wordt algemeen

beschouwd als de beste Michelin-chefkok van Valencia. Tijdens een rit in een Ford Mondeo Vignale, aangeboden

door Vignale Relationship Manager Pablo Vidal, onthult hij de geheimen achter zijn vakmanschap, creativiteit en

leiderschap, en legt hij uit hoe hij zijn tijd beheert en gasten een absolute topervaring kan bieden.

U zou het misschien niet verwachten, maar Ricard en Pablo hebben veel met elkaar

gemeen. Ze wonen en werken niet alleen allebei in Valencia, maar zijn beiden ook zeer gepassioneerd, willen uitblinken in wat ze doen en groeiden op omringd door de zaken waar zij zich ook vandaag de dag nog mee bezighouden. De 41-jarige chef-kok Ricard Camarena moest thuis al op achtjarige leeftijd de lunch en het

avondeten bereiden omdat allebei zijn ouders de hele dag werkten. De 34-jarige Pablo Vidal, Vignale Relationship Manager in Catarroja (10 minuten ten zuiden van het centrum van Valencia), groeide op te midden van de Ford-auto's die zijn vader verkocht. Als klein jongetje bewonderde hij al de glimmende Probes, Puma's en Scorpio's in zijn vaders showroom.

Page 13: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ford Vignale Relationship Manager Pablo Vidal vertelt chef-kok Ricard Camarena over de ins en outs van de Ford Mondeo Vignale.

DE VIGNALE ERVARING

Page 14: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Beide mannen verleggen telkens weer hun grenzen om te zorgen dat klanten terugkomen. Zo zorgen ze dat iedereen tevreden hun 'showroom' verlaat. Ricard legt uit: "Het is belangrijk dat mensen zien dat je hen centraal zet. Als ze je restaurant bezoeken, komen ze voor jou. Dat betekent dat je hen alle gewenste en benodigde tijd moet geven. Je moet laten zien dat je een passie voor hen koestert. Ik kan niet in al mijn restaurants tegelijk zijn, maar iedereen in

mijn team vertegenwoordigt mij en moet zich ten opzichte van klanten gedragen zoals ik dat zou doen."

Deze visie lijkt sterk op die van Ford Vignale. "Wanneer ik een nieuwe klant krijg, geef ik die alle benodigde tijd", aldus Pablo. "Als dat een uur is, is het niet erg: de klant bepaalt hoe lang het duurt. Ik zorg dat klanten zich op hun gemak voelen. Eerst bied ik iets te drinken aan, daarna leg ik alles uit wat ze willen weten."

KookkunstPablo Vidal heeft Ricard Camarena deze ochtend thuis opgehaald. Samen rijden ze naar de showroom, waar Ricard een splinternieuwe Ford Mondeo Vignale tot zijn beschikking krijgt. Hierin rijdt de topchef door Valencia, waarbij hij stopt op alle adressen waar hij de onmisbare ingrediënten voor zijn culinaire creaties kan vinden, aanraken, proeven en kopen. Zijn eerste stop is de Mercado Central, waar hij verse vis, vlees en enkele stuks fruit en groenten koopt. Daarna rijdt hij naar de net buiten de stad gelegen 'huerta', de grote groentetuinen waar speciaal uitgekozen boeren biologische groenten voor hem verbouwen. "Ik vertel hen precies wanneer ik wil dat ze de courgettes, aubergines of komkommers oogsten, en hoe groot ze moeten zijn." Groenten zijn de basisingredienten van Camerana.

Ricard Camarena: ' Het is belangrijk dat mensen zien dat je hen centraal zet'

Ricard Camarena kiest de groenten voor het diner van die avond.

Page 15: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

Een lokale boer met een komkommerbloem.

Page 16: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

"De 'materia prima' is erg belangrijk; het product moet perfect zijn", zo legt de chefkok uit. "De keuze van het product, de manier waarop je het aanraakt en gebruikt: dat is echt het werk van een vakman. Elke dag is het product weer anders, dus moet je het ook anders behandelen; het leeft. Een machine zou dat nooit kunnen."

In plaats van een machine heeft Ricard zijn talent, en een fantastisch team van 60 medewerkers verdeeld over zijn vier restaurants: het met een Michelin-ster onderscheiden restaurant dat zijn naam draagt, de informelere Canalla Bistro om de hoek, de gastrobar aan de Mercado Central en het pas geopende Habitual, vlak bij het 'laboratorium' waar hij nieuwe recepten ontwikkelt.

"Ik kies mijn team in de eerste plaats op basis van persoonlijkheid. Iedereen moet in een groep kunnen werken, sociaal zijn. Het is hard werken, zelf draai ik 16 uur per dag. Maar ik haal daar heel veel voldoening uit; ik beschouw mezelf als een bevoorrecht man."

Als leider heeft hij alles onder controle. Of bijna alles... "Ik bepaal welk eten we bereiden. Ik ben inderdaad de leider. Ik denk dat je zoiets van nature in je moet hebben, dat valt niet te leren. Maar ik ben geen leider die schreeuwt in de keuken en altijd kwaad is... Als je schreeuwt, betekent het dat je de controle kwijt bent. Je moet je team steunen, zorgen dat mensen hun grenzen verleggen, maar altijd op natuurlijke wijze."

Tijd is kostbaarMet werkdagen van 16 uur heeft Ricard Camarena weinig tijd voor andere dingen. In zijn vrije tijd wil hij de tijd die hij met zijn vrouw en twee zonen doorbrengt, graag optimaal benutten. Daarom is het Ford Vignale-concept ideaal voor hem, aldus Pablo Vidal. "Vignale-rijders kunnen mij bellen op mijn rechtstreekse nummer. Ik bezoek hen thuis of op kantoor om hun auto op te halen voor een onderhoudsbeurt of reparaties. Ik ben het aanspreekpunt voor de monteurs. Er is geen tussenpersoon, geen wachttijd. Vignale-klanten kunnen zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met een hotline. Dat is ons idee van 'kostbare tijd'."

Pablo heeft bedrijfskunde gestudeerd en werkte bij een bank en een reclamebureau voordat hij onlangs bij Ford in dienst trad. Zijn ervaring op het gebied van service komt goed van pas in zijn nieuwe baan. "Ik besteed tijd aan klanten, verwelkom hen in de speciale Vignale Lounge en bied oplossingen voor hun behoeften. Iedereen vindt tijd belangrijk, want tijd is erg kostbaar."Het Ford Vignale-concept 'Tijd is kostbaar' betekent dat Ricard Camarena zijn zeldzame maar waardevolle momenten met zijn twee zonen koestert: 's ochtends wanneer hij ze naar school brengt en 's middags tijdens de warme maaltijd, voordat hij teruggaat naar zijn restaurant voor de avonddienst. "Maar ik leer nog steeds hoe ik mijn tijd het beste kan beheren", vertelt hij. "Daar kan ik altijd hulp bij gebruiken."

Pablo Vidal: ' Ik geef de klant zoveel tijd als hij nodig heeft'

Ricard Camarena: ' Ik leer nog steeds hoe ik mijn tijd het beste kan beheren'

Page 18: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

'Ik geef klanten de ruimte'Andreas Peters houdt van rust en ruimte, en hij zorgt dan ook dat dit precies is wat zijn klanten krijgen bij Autohaus Tobaben in Hamburg.

"Ik golf graag. Niet dat ik er heel goed in ben, maar ik vind het heerlijk om tot rust te

komen en in de natuur te zijn. Je vergeet even de rest van de wereld. Ik krijg er energie en inspiratie van, zowel voor mijn privéleven als voor mijn werk bij Autohaus Tobaben in Hamburg. Het is een gemoedelijk familiebedrijf waar ik al negen jaar met veel plezier werk. Als Relationship Manager ben ik verantwoordelijk voor Ford Vignale.

Die rol pas perfect bij mij. Je moet kunnen zien wat mensen willen en hen de ruimte geven om hun eigen weloverwogen beslissingen te nemen. Ik zie dat als een vorm van service en het zit ook in mijn karakter. Verkopers die een verkoop willen forceren, gooien vaak hun eigen ruiten in. De klant vertrekt met een ontevreden gevoel en komt waarschijnlijk niet terug. Onlangs had ik een paar nieuwe golfclubs nodig. Die had ik makkelijk online kunnen kopen, maar ik kreeg zo'n goed advies in een winkel dat ik ze daar heb gekocht. Ik voelde me er welkom.

Bij het kopen van een auto geldt volgens mij hetzelfde: iedereen die geïnteresseerd is in Ford Vignale, moet zich welkom voelen in de Vignale Lounge. Mensen moeten de auto kunnen ontdekken, hem kunnen aanraken en zich niet bezwaard voelen om belangrijke vragen te stellen. Dat kost tijd, en dat is ook precies wat iedereen van mij krijgt.

Er valt zo veel te ontdekken in deze lounge: de materialen, de kleuren, het comfort, de technische aspecten, en ga zo maar door. Alleen ziet een klant sommige van die zaken misschien over het hoofd, maar samen kunnen we de kennismaking met Ford Vignale tot een onvergetelijke ervaring maken."

Drie Vignale Relationship Managers stellen zich voor en vertellen wat hun werk zo bijzonder maakt.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg, Duitsland

Page 19: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

'Je moet altijd respect tonen'Pierre Vitré tilt klantenservice graag naar een hoger niveau. Verder bestuurt hij graag vliegtuigen én springt hij er regelmatig uit.

"Wat ik het mooist vind aan parachutespringen, is dat je je één voelt

met de wind. Het is absoluut geen individuele sport; je deelt juist volop je emoties met vrienden die samen met je springen. Het mooie is dat je daarvoor eigenlijk geen woorden nodig hebt. Terug op de grond heb je het gevoel dat je samen een levenslange reis hebt afgelegd.

Op vergelijkbare wijze maakt de menselijke interactie met klanten mijn werk als Ford Vignale Relationship Manager in Saint-Ouen-l’Aumône (nabij Parijs) zo fantastisch. Ik vind het zeer bevredigend om klanten beter te leren kennen en hun smaak en behoeften te doorgronden. Ik probeer klanten altijd hetzelfde gevoel te geven als in een luxueus hotel, waar het personeel je direct herkent en zorgt dat er bloemen op je kamer staan. Als zoiets oprecht wordt gedaan, voelen klanten zich speciaal en begrepen.

Ik probeer altijd iets te bedenken waardoor onze service echt persoonlijk wordt. Vaak gaat het daarbij om een klein gebaar, zoals het toesturen van een foto die we stiekem hebben gemaakt toen een klant voor het eerst in zijn nieuwe auto stapte. Of ik programmeer radiozenders in waarvan ik weet dat mijn klant er graag naar luistert.

Respect staat centraal, niet alleen voor de smaak van de klant, maar ook voor zijn tijd. Want tijd is kostbaar. Ford Vignale biedt diverse vormen van topdienstverlening die dat benadrukken, zoals het ophalen en terugbrengen van auto's voor onderhoud. Persoonlijk bied ik klanten die onze showroom bezoeken zelfs graag een soort 'tijdvacuüm'. Vergelijk het met de tijd die ik thuis doorbreng als ik met mijn twee zonen speel: die tijd is exclusief voor hen en ons persoonlijk contact, daar komt niets of niemand tussen."

DE VIGNALE ERVARING

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône,Frankrijk

Page 20: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

' Ik tel één en één bij elkaar op'

Als drukke vader van twee kinderen, fervent snowboarder en Vignale Relationship Manager, weet Stacey Connelly hoe belangrijk het is om tijd te besparen voor klanten.

"Ik ben vader van twee adrenalinejunkies van tien en zes jaar en koester ook een echte passie

voor mijn hobby's, waaronder reizen en snowboarden. Over mijn werk als Vignale Relationship Manager ben ik al net zo gepassioneerd. Het is wel duidelijk waarom ik goed timemanagement zo belangrijk vind.Ik vind het belangrijk om mijn klanten tijd te besparen. Qua dienstverlening doen we dat door auto's thuis op te halen. Maar ook door een relatie met hen op te bouwen en op de hoogte te zijn van hun situatie en voorkeuren, zo bespaar ik tijd. Omdat ik hun enige aanspreekpunt ben, hoeven ze niet telkens opnieuw hun verhaal te doen. Ze vertellen het aan mij, en ik tel één en één bij elkaar op. Zodoende gaan dienstverlening en tijdbesparing hand in hand.Ik blijf graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en technologie. Dat is een van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over de Ford Mondeo Vignale. De lijnen, grille en cockpit van het nieuwe ontwerp: het klopt allemaal gewoon tot in de kleinste details. Uiteraard proberen we altijd alle klanten een fantastische dienstverlening te bieden. Bij Ford Vignale gaat die aandacht en toewijding echter verder: we bieden een persoonlijke oplossing voor het individuele vraag van de klant. Ik woon al mijn hele leven in Barnsley, in het noorden van Engeland. Daar hoef ik geen winkel van een of ander luxe merk binnen te stappen om uitstekende klantenservice te ervaren. Ik heb namelijk twee honden, en als ik voor een drankje naar mijn plaatselijke pub loop, ziet de eigenaar me al aankomen door het raam. Wanneer ik binnenstap, staat mijn favoriete biertje al klaar op de bar en heeft de eigenaar in elke hand een hondenkoekje. Op zo'n moment voel ik me alsof ik de enige klant ben die ertoe doet. Dat gevoel wil ik mijn Ford Vignale-klanten ook geven."

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsley,Verenigd Koninkrijk

Page 21: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

'Wij zorgen voor de slagroom op de taart'

Ford Vignale-klanten hebben toegang tot een scala aan exclusieve services. Eén daarvan is de speciale Ford Vignale One Call-service: een speciaal ondersteuningsteam dat 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is om alle vragen of mogelijke problemen af te handelen. De service is beschikbaar voor voor alle Ford Vignale klanten in 21 landen in Europa.

Christian Gondek is Ford Vignale One Call Manager in Duitsland en werkt al 11 jaar bij Ford. "De Ford Vignale draait volledig om dat kleine beetje extra, dus benaderen we onze klanten ook op de beste manier. Ford Vignale One Call is uniek: wij zijn het enige automerk dat zulke topservice biedt. We hebben gespecialiseerde adviseurs die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn via één telefoonnummer. Alle teamleden hebben een hogere bedrijfskundige of technische opleiding afgerond en hebben ervaring met klantenservice. We koesteren en waarderen de tijd die een klant aan ons besteedt, en willen vooral voorzien in de behoeften van Vignale-klanten en hen een extra uitgebreide ervaring bieden. Zo kunnen we bijvoorbeeld advies over onze auto's geven, of een testrit of servicebeurt plannen. Ook kunnen we een bezoek aan een FordStore regelen. We geven de klant dan niet simpelweg het nummer van de FordStore, maar regelen ook echt de afspraak, op een tijdstip dat de klant het beste uitkomt. Wij zorgen voor de spreekwoordelijke slagroom op de taart."

Florence Jazé is Ford Vignale One Call Manager in Frankrijk. Ze werkt inmiddels vier jaar bij Ford. "Ik vind dit zo'n geweldig project. De Ford Vignale One Call-service ging tegelijk met de introductie van Vignale van start. De afgelopen maanden hebben we onze processen verder verfijnd en het project op verschillende niveaus geïmplementeerd. We streven er vooral naar om de Ford Vignale-klant tevreden te stellen, ongeacht zijn verzoek. Ford Vignale-klanten zijn vaak drukke mensen die niet graag tijd verspillen. Daarom maken we het hen gemakkelijk. Een vraag of probleem dat via de Ford Vignale One Call-service wordt gemeld, wordt zo snel mogelijk in behandeling genomen. Vanaf het eerste telefoongesprek totdat de Ford Vignale-klant helemaal tevreden is, werkt één en dezelfde adviseur aan een verzoek. We proberen het altijd persoonlijk te houden: Ford Vignale-klanten weten wie ze aan de lijn hebben en worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. Indien nodig kan de Ford Vignale One Call-adviseur snel contact opnemen met de contactpersoon bij de FordStore of dealer van de Ford Vignale-klant, zodat deze kan helpen bij de afhandeling van het verzoek. We hopen in principe natuurlijk erg weinig telefoontjes te krijgen, want dat betekent dat onze Ford Vignale-klanten tevreden zijn. Maar als iemand ons toch nodig heeft, bieden we altijd een uitstekende service en houden we regelmatig contact."

DE VIGNALE ERVARING

Page 22: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Stijlvol en weerbaarCharlize Theron

Charlize Theron, die de rol van de kale en onbevreesde Furiosa vertolkt in Mad Max: Fury Road, is deze zomer 40 geworden. De actrice, die in de loop van haar carrière al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept, maakt zich echter geen zorgen over haar leeftijd: "Ik laat het gewoon gebeuren. Ik zit momenteel erg goed in mijn vel."

Hoewel Charlize Theron haar carrière begon als danseres en model, is ze niet bang om zich

onaantrekkelijk en vies te laten maken. Zo kwam ze ruim 13 kg aan om op overtuigende wijze de rol van seriemoordenaar Aileen Wuornos te spelen in Monster (2003), een rol waarmee ze de Oscar voor Beste actrice won. En toen ze besloot om haar hoofd kaal te scheren voor haar rol als de woeste Imperator Furiosa in de post-apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road van George Miller, hanteerde ze zelf de tondeuse.

"Om te kunnen overleven in die onderwereld mag Furiosa eigenlijk helemaal niet als vrouw worden gezien. Dus dacht ik: 'Als ik mijn hoofd nou eens kaal scheer?' Ik had geen tondeuse, dus kreeg ik er een van een vriend. Hij zei dat ik het echt moest doen. Toen we 45 minuten later klaar waren, stuurden we een selfie naar George Miller, die antwoordde: 'Te gek, Furiosa!'"

Het extreme kapsel bleek een onverwacht voordeel met zich mee te brengen. "Ineens was ik 20 minuten te vroeg voor al mijn afspraken," lacht ze. "Dan besef je pas hoeveel tijd we eigenlijk aan ons haar besteden!"

DirectDe in Zuid-Afrika geboren Theron verhuisde eigenlijk naar de VS om een carrière als danseres en model op te bouwen. Door een knieblessure moest ze echter stoppen met dansen. Als actrice werd ze 'ontdekt' door een agent die zag hoe ze in een bank veel ophef stond te maken omdat ze een cheque van $ 500 niet kon verzilveren. "Ik ben heel vriendelijk en beleefd, maar soms kan ik mijn mond niet houden. Ik ben eerlijk en direct, en dat valt soms verkeerd bij mensen."

' Ik heb geleerd om niet te ver vooruit te plannen: je kunt je lot immers niet plannen. Een vijfjarenplan heb ik dus nooit gehad'

HET VIGNALE INTERVIEW

Page 24: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Kort nadat ze een contract met de agent had gesloten, kreeg ze een kleine rol in 2 Days in the Valley (1996), al snel gevolgd door hoofdrollen in The Devil’s Advocate (1997) en The Cider House Rules (1999). In een paar jaar tijd was er een nieuwe ster opgestaan. Ze wordt tot op de dag van vandaag als natuurtalent beschouwd. Regisseurs werken graag met haar vanwege haar discipline, haar focus op haar rol en haar slimme suggesties voor aanpassingen aan scènes en dialogen. Ze weet wat acteren is: niet zozeer een glamoureuze baan, maar gewoon keihard werken. Teamwerk hoort daar ook bij.

Tegenwoordig wisselt de veelgevraagde actrice rollen in grote kaskrakers als Snow White and the Huntsman (2012) af met low-budgetfilms als de thriller Dark Places (2015), een filmhuisdrama over een vrouw die als kind de brute moord op haar familie overleeft. Het is een trauma dat voor Theron huiveringwekkend dichtbij komt: op 15-jarige leeftijd was ze er getuige van hoe haar

moeder uit zelfverdediging haar gewelddadige vader doodschoot. "Dark Places laat zien wat een trauma kan doen met een kind. Ik heb een zeer traumatische ervaring gehad, maar word er niet door achtervolgd. Ik had een moeder die me door mijn perioden van rouw, shock en woede heeft geholpen, en die heeft voorkomen dat ik mezelf als slachtoffer zag. Ze leerde me hoe ik een sterke vrouw moest zijn. De dood van mijn vader heeft me vooral geleerd dat het leven kort is en dat je het optimaal moet benutten. Ik heb geleerd om niet te ver vooruit te plannen: je kunt je lot immers niet plannen. Een vijfjarenplan heb ik dus nooit gehad."

ActivisteTheron was ook absoluut niet van plan om verliefd te worden op de 15 jaar oudere Sean Penn, die haar onlangs nog regisseerde in The Last Face. "We kenden elkaar al 18 jaar voordat onze relatie ook romantisch van aard werd. We waren gewoon hele goede vrienden,

dus ik zag het echt niet aankomen. We zijn niet te hard van stapel gelopen, omdat we beseften dat we daarmee ook onze vriendschap op het spel konden zetten." Het stel ging afgelopen voorjaar uit elkaar en is nu weer wat het al 18 jaar lang was: goede vrienden.Charlize is ook een gelukkige moeder sinds ze in 2012 haar zoon Jackson adopteerde. "Pas als je moeder wordt, besef je hoeveel liefde je in je hebt. Nu draait mijn leven om het vinden van de juiste balans tussen wat ik wil en wat het beste is voor mijn zoon."Behalve actrice en moeder is Theron ook activiste. Ze toont haar liefde voor de wereld via verschillende goede doelen. In 2007 richtte ze bijvoorbeeld het Charlize Theron Outreach Project op om de Afrikaanse jeugd te helpen in de strijd tegen HIV en AIDS. Een jaar later werd ze door de secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki-Moon, benoemd tot Ambassadeur voor de vrede van de Verenigde Naties wegens haar toewijding aan "een beter leven voor vrouwen en

Charlize Theron met Sean Penn, met wie ze al 18 jaar bevriend is. Penn regiseerde The Last Face waar Charlize ook in speelde.

Page 25: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

kinderen in Zuid-Afrika en de preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes". Daarnaast is Theron actief lid van dierenrechtenorganisatie PETA en verscheen ze in een campagne tegen bont. Ze heeft ook meegelopen in demonstraties voor abortus en streed voor het homohuwelijk. Ze verklaarde publiekelijk dat ze weigerde te trouwen zolang het homohuwelijk niet in de hele VS legaal was. Theron heeft helemaal geen last van het feit dat ze in augustus 40 is geworden, ook al heersen er in Hollywood zeer strikte opvattingen over de houdbaarheidsdatum van actrices. "Hoe jonger we zijn, hoe meer we waard zijn. Maar onze gezichten en lichamen veranderen nu eenmaal. Zo is het leven en daar kan ik verder niets aan veranderen."Op 40-jarige leeftijd hoeft ze echter nog steeds niet lang op filmrollen te wachten. Ze speelt opnieuw de hoofdrol van de kwaadaardige Ravenna in The Huntsman, het vervolg op het succesvolle Snow White and the Huntsman. In The Last Face speelt ze een directeur van een internationale hulporganisatie in Afrika die betrokken raakt bij een politieke en sociale revolutie. Volgend jaar produceert ze de film Brain on Fire, een drama over een jonge vrouw die krankzinnig wordt. Met de meer dan 40 films waarin ze al heeft gespeeld, bewijst Theron dat ze elke rol aan kan.Haar tijd is haar zeer kostbaar. Ze is zeer gedisciplineerd en werkt met een dagelijks, wekelijks en maandelijks schema waarin ze haar aandacht verdeelt tussen haar kind, haar acteerwerk, haar goede doelen en ja, ook een paar zorgvuldig geplande uurtjes van ontspanning. Wat ze doet om te ontspannen? Tochten maken op haar Harley Davidson.

CHARLIZE THERON: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

Monster (2003)Theron won een Academy Award en een Golden Globe voor haar angstaanjagende vertolking van seriemoordenaar Aileen Wuornos, die de doodstraf kreeg voor de moord op zeven mannen.

North Country (2005)Voor haar rol als mijnwerkster die de eerste Amerikaanse rechtszaak wegens seksuele intimidatie aanspande en won, werd Theron opnieuw beloond met een Oscar- en Golden Globe-nominatie. Ook deze veelgeprezen film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

The Huntsman (2016)Theron keert in deze prequel op de succesvolle film Snow White and the Huntsman (2012) terug als de kwaadaardige Ravenna. Die film is gebaseerd op het beroemde sprookje Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm.

Brain on Fire (2016)Wederom een film die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ditmaal over een jonge vrouw die in korte tijd krankzinnig wordt.Charlize Theron is in het bezit van de filmrechten en zal de film produceren.

MONSTER

NORTH COUNTRY

THE HUNTSMAN

Page 26: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

De autonome auto komt eraan. In het Research & Innovation Center in Palo Alto, het kloppende hart van Silicon Valley, werkt Ford aan de laatste ontwikkelingsfasen. Hoe verandert de auto van de toekomst onze mobiliteit door zelf te sturen, navigeren, remmen en op te accelereren?

RIJDEN OF GEREDEN WORDEN

Page 27: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

Afgelopen januari liet Ford de wereld kennismaken met Ford Smart Mobility.

Dit was een duidelijke bevestiging van Fords plannen om innovatie op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, klantervaring, big data en autonome voertuigen te stimuleren. Omdat al deze aspecten verband met elkaar houden, is elk aspect even belangrijk. Maar het is toch vooral het idee van een zelfrijdende auto dat tot de verbeelding spreekt. Wat altijd werd gezien als sciencefiction, lijkt binnenkort werkelijkheid te worden: een auto die de besturing volledig overneemt en ons snel, veilig en comfortabel naar onze bestemming brengt.

2020Eerder dit jaar verklaarde Mark Fields, CEO van Ford, dat de eerste autonome auto waarschijnlijk al in 2020 op de weg te zien zal zijn. We zullen echter nog tot 2035 of 2040 moeten wachten voordat de technologie en wetgeving een zodanig stadium hebben bereikt dat we in onze auto kunnen stappen, in slaap kunnen vallen en pas wakker worden wanneer we zijn aangekomen op onze bestemming. Ford beschikt absoluut over de kennis en technologie om als eerste merk een volledig geautomatiseerd voertuig te leveren. Er rijden vandaag de dag immers al semi-autonome voertuigen van het merk rond. Ford streeft er echter niet naar om koste wat kost de eerste te zijn. "Het is nog niet zeker dat we in dat tijdsbestek een volledig autonoom voertuig kunnen realiseren. Onze benadering is namelijk dat we, als het eenmaal zo ver is, zo'n voertuig voor iedereen toegankelijk willen maken, niet alleen voor bezitters van een luxewagen", aldus Fields.

OnderzoekDirect na de bekendmaking van het Smart Mobility-programma opende Ford een onderzoekscentrum in het kloppende hart van de technologische wereld: Palo Alto, Silicon Valley. In dit centrum wordt er grootschalig nieuwe slimme ideeen bedacht. Met circa 125 onderzoekers, technici en wetenschappers is het een van de grootste onderzoekscentra voor de auto-industrie in Silicon Valley.

HET FORD RESEARCH AND INNOVATION CENTER

Het onlangs geopende Ford Research and Innovation Center werkt op transparante wijze samen met de technische faculteit van Stanford. Chris Gerdes, als professor werktuigbouwkunde verbonden aan deze faculteit, geeft leiding aan de tests. Zijn werkwijze bij het testen van geautomatiseerde voertuigen is verre van voorzichtig; professor Gerdes is er (net als Ford) doorgaans van overtuigd dat je de grenzen moet verleggen om de beperkingen van geautomatiseerde voertuigen op te zoeken. Hij heeft al laten zien dat een geautomatiseerd voertuig op een racecircuit ongeveer net zo goed kan rijden als een getrainde coureur. In het laboratorium van Gerdes willen onderzoekers de veiligheid van een voertuig verbeteren door het voertuig zelf te verbeteren of door de vaardigheden van de bestuurder aan te scherpen. Ook wordt hier gewerkt aan de ontwikkeling van algoritmes voor routeplanning en verkeersvoorspellingen.

TECHNIEK VAN DE TOEKOMST

De autonome auto verzendt en ontvangt continu gegevens via sensoren, zodat hij precies weet wat er om de auto heen gebeurt.

Page 28: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

De belangrijkste onderwerpen uit het Ford Smart Mobility-programma worden hier allemaal vertaald naar relevante onderzoeken. Voor het onderzoek naar autonoom rijden werkt Ford samen met de wereldberoemde Stanford University, die ook gevestigd is in Palo Alto. Voor de volgende fase, die bestaat uit testen op de weg, stelt Ford het autonome Fusion Hybrid-onderzoeksvoertuig beschikbaar aan de technici van de universiteit.

Veel van de benodigde technologie voor een zelfrijdende auto is nu al beschikbaar. De kans is groot dat uw nieuwe auto al is uitgerust met Adaptive Cruise Control. Wanneer de radar van het systeem merkt dat de afstand en snelheid van voertuigen vóór u afneemt, wordt de snelheid van de auto aangepast om een veilige afstand aan te houden. Ook automatisch sturen (een fantastisch voorbeeld van autonoom rijden) bestaat al. Ford was een van de eerste fabrikanten die zijn auto's uitrustte met Active Park Assist-systemen. Een ander intelligent systeem dat de bestuurder helpt, is Traffic Sign Recognition. Hiermee worden verkeersborden

de auto detecteert. Het systeem berekent constant de benodigde remkracht om een botsing te voorkomen en zal indien nodig automatisch de remmen activeren.Als uw auto in de toekomst helemaal zelfstandig wil rijden, is hij afhankelijk van radars die hun 'blik op de weg' houden. Sommige huidige Ford-modellen (zoals de Focus, de Mondeo, S-MAX, Galaxy en de binnenkort verkrijgbare Edge) zijn al uitgerust met BLIS, ofwel het Blind Spot Information System. Dit is een radar die u waarschuwt wanneer een ander voertuig zich in uw dode hoek bevindt. Het aanvullende Cross Traffic Alert maakt gebruik van radar om u te waarschuwen voor tegemoet komend verkeer wanneer u achteruitrijdend een parkeervak verlaat.

die de snelheid aangeven automatisch herkend, waarna de bestuurder wordt gewaarschuwd. Verder is uw auto mogelijk al uitgerust met een Lane Keeping System met Lane Keeping Aid,

dat zorgt dat u op uw eigen rijstrook blijft. Active City Stop is ontwikkeld om u te helpen in langzaam rijdend verkeer. Deze technologie werkt met een radarsensor die voorwerpen vóór

DE TOEKOMST BEGINT HIER

1 2 3 40 mph70 mph

Adaptive Cruise Control

Lane Keeping System

Elke centimeter van de weg wordt zo benut, waardoor er veel minder kans is op files. Binnensteden slibben minder dicht en er wordt minder energie verbruikt. Naast de praktische voordelen kunnen autonome auto's volgens Ravi Shanker, analist bij de onderzoeksafdeling van de gerenommeerde investeringsbank Morgan Stanley, wereldwijd een jaarlijkse besparing van $ 5,6 biljoen opleveren. Dit duizelingwekkende bedrag geeft wel aan hoe groot de impact van autonoom rijden kan zijn.

Veilig en efficiëntMet de komst van de autonome auto zal de veiligheid van passagiers enorm toenemen. Wanneer alle auto's met elkaar zijn verbonden, zich bewust zijn van elkaars locatie, de omstandigheden op de weg kunnen inschatten en verkeerssituaties begrijpen, zullen er waarschijnlijk geen ongelukken meer gebeuren. En wat dacht u van de efficiëntie van het wegengebruik? Autonome auto's kunnen veel dichter op elkaar rijden dan mensen.

110 km/h 65 km/h

Page 29: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

' Harmonie is essentieel'

Ford Vignale draait om het combineren van authentiek vakmanschap met de nieuwste technologieën. Sonja Vandenberk, Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe, vertelt het verhaal achter het concept.

Sonja Vandenberk is elk moment van de dag op zoek naar inspiratie. Of ze nu over straat loopt, in de auto zit of tv kijkt, altijd let ze op of er interessante objecten en producten zijn. Ze is gefascineerd door de manier waarop producten worden gemaakt, hoe ze werken en of ze wellicht stof tot nadenken geven voor haar werk als Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe.

Als kind was Sonja al bezig met het ontwerpen, schetsen en maken van dingen. Ze groeide op in Vlaanderen waar zij de liefde voor visuele details van haar vader, die fotograaf was, aanleerde. "Als ik iets zag wat ik leuk vond – zoals een speeltje

– wilde ik het niet hebben, maar zelf maken. Zodoende maakte ik dus al op zeer jonge leeftijd mijn eigen speelgoed."

Dat ze tegenwoordig een bekende designer is, is dan ook geen verrassing voor haar ouders en andere mensen die haar goed kennen. Haar carrière is echter niet langs de meest logische weg verlopen. Zoals veel jonge meisjes wilde ze eigenlijk dierenarts worden. Ze begon zelfs nog aan een opleiding diergeneeskunde, maar besefte al snel dat ze een vergissing had gemaakt. Ze stapte over op psychologie en was bijzonder gefascineerd door de colleges over het verband tussen kunst en psychologie.

"Ineens viel het kwartje: dit is mijn wereld, dit is wat ik wil," zo vertelt ze. Nadat ze haar studie vormgeving had afgerond, verhuisde Vandenberk naar Londen, waar ze redactrice werd van een tijdschrift over architectuur. In die functie maakte ze kennis met de Royal College of Arts, dat een cursus transport en ontwerp organiseerde.

Een woonkamer"Zo raakte ik geïnteresseerd in auto's, en dan vooral het interieur ervan. Ik besefte hoe belangrijk het interieur van een auto is voor bestuurders en hoeveel tijd we doorbrengen in onze auto. Het is bijna een woonkamer.

VIGNALE DESIGN

Page 32: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

De ontwerpwereld voor auto's stond destijds echt op z'n kop en er kwam steeds meer aandacht voor het interieur van auto's. Het was een goede tijd voor ontwerpers in de auto-industrie, en dat is het nog steeds. Vooral nieuwe ontwikkelingen zoals de zelfrijdende auto bieden fantastische mogelijkheden om de sfeer van een woonkamer tot leven te laten komen in een auto."Samen met haar vriend, die ook auto-ontwerper was, verhuisde ze naar Duitsland. Ze maakte kennis met andere designers die gespecialiseerd waren in kleuren; iets wat zeer zeker haar interesse wekte. Toen ze de kans kreeg om bij Ford Europe aan de slag te gaan als auto-ontwerper, zei ze meteen ja.

Het ontwerpen van een auto is teamwerk. "Dat is de belangrijkste regel in ons vakgebied: je werkt nooit alleen. Het is 100% teamwerk. We houden brainstormsessies waar mensen hun ideeën kunnen pitchen. Vervolgens dagen we elkaar uit: iemand heeft een idee, iemand anders geeft er een andere draai aan, een derde persoon oppert: wat als we het eens zo deden? Die gezamenlijke inspiratie vind ik het leukste aspect van mijn werk."

Dromen over designZe vertelt verder: "Bij Ford Europe had ik direct het gevoel dat ik op de juiste plaats was beland. Ik werk met uitstekende ontwerpers, maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind, is de open sfeer op de werkvloer. Sfeer is namelijk erg belangrijk voor ontwerpers. Ze staan op en gaan weer naar bed met hun projecten in gedachten. Ze dromen over design. Ik moet regelmatig tegen mezelf zeggen: en nu ga je naar huis, het is mooi geweest voor vandaag."

In oktober 2013 werd Vandenberk benoemd tot Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe. Kort daarna begon haar team aan een nieuw en prestigieus project: de Ford Vignale."Als ontwerper voor Ford Vignale ben je voortdurend op zoek naar balans. Je wilt de perfecte details creëren en de juiste materialen vinden om je doel te bereiken. We vragen onszelf steeds af hoe we onze klanten kunnen verrassen. Als team zijn we constant op zoek, proberen we nieuwe dingen uit, testen we van alles en houden brainstormsessies."

Op die manier is ook de zeshoek ontstaan, die oorspronkelijk alleen werd gebruikt voor de bekleding, maar inmiddels is uitgegroeid tot het ware symbool en handelsmerk van Ford Vignale. "Je begint te tekenen en schetsen. Eerst op traditionele wijze, waarbij je een ruit gebruikt. Toen gingen we steeds een stapje verder, tot we uitkwamen bij de zeshoek. Die hebben we uitgerekt, en de rest is geschiedenis."

Haar passie en missie als ontwerper vat Sonja als volgt samen: "Ford Vignale is een ervaring, een avontuur. Ford Vignale moet alle zintuigen prikkelen. Handwerk en vakmanschap spelen een zeer belangrijke rol bij het maken van de Vignale, denk bijvoorbeeld aan de stiksels, de lijnen en de materialen. De Ford Vignale moet mensen echter vooral een gevoel van harmonie geven, zowel aan de buitenkant als van binnen. Harmonie is waar wij als ontwerpers vooral naar streven."

Glamoureus De keuzes voor de kleur en lak zijn een belangrijk aspect bij het bereiken van die harmonie. Vandenberk is hierbij vooral trots op de kleur Vignale Nocciola. "De kleuren van een Vignale moeten de details benadrukken en laten zien hoeveel zorg er is besteed aan de ontwikkeling van de auto. Dat is precies wat Vignale Nocciola doet. De accenten en vorm van de auto worden op perfecte wijze benadrukt, en alle chroom krijgt een fraaie metallic glans. Het mineraal mica is in een speciaal proces door de verf gemengd, waardoor de auto echt lijkt te stralen. De hele auto krijgt zo iets glamoureus.” Vakmanschap is een andere belangrijke inspiratiebron om te zorgen voor harmonie en bestuurders te verrassen. "Vakmanschap wordt bij ons een compleet nieuw concept, omdat we het combineren met de nieuwste technologie", aldus Sonja. "De stiksels worden bijvoorbeeld door de computer gegenereerd, waardoor absolute perfectie ontstaat. De bestuurder moet echter het gevoel houden dat hij wordt omringd door traditionele, met de hand vervaardigde materialen. Vergelijk het met het prettige gevoel van zacht leer dat een handtas of het bandje van een horloge heeft. Dat is Ford Vignale: een prettig gevoel van authentiek vakmanschap, gecombineerd met de beste materialen en de nieuwste technologieën."

'Dat is Ford Vignale: een

prettig gevoel van authentiek vakmanschap, gecombineerd met de beste materialen en de nieuwste

technologieën'

Page 33: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

De lakDe verfijnde metallic lakkleur Vignale Nocciola wordt exclusief aangeboden op Ford Vignale-modellen. Het is een verwijzing naar de oorsprong van het merk: 'nocciola' is namelijk het Italiaanse woord voor 'hazelnoot'. Alle Ford Vignale-auto's hebben een metallic lak en ondergaan een speciale behandeling waardoor ze er stralender en stijlvoller uitzien.

De stoelenDe inspiratie voor de stoelen ligt in de eeuwenoude traditie van ambachtelijke leerbewerking, met een kwaliteit die klanten misschien zouden verwachten bij een tas van een exclusief merk als Chanel of Ferragamo.Elke stoel is stijlvol op maat gesneden en genaaid, in plaats van dat er enkel een hoes omheen zit. De gewatteerde bekleding zorgt voor een exclusieve uitstraling, evenals de speciale stiksels.

Het leerHet zorgvuldig geselecteerde leer voelt zacht aan, zit comfortabel en oogt luxueus. Ford heeft gekozen voor luxe Windsor-volnerfleer. Na een streng selectieproces blijven alleen huiden van de beste kwaliteit over. Elke huid heeft zo min mogelijk natuurlijke markeringen, waardoor de ware schoonheid van het leer extra tot uitdrukking komt.Bij ‘volnerf’ leer van deze kwaliteit is de haarcel nog zichtbaar in de bovenste laag van de huid. De huid krijgt een lichte afwerking waardoor een glad, semi-aniline-achtig oppervlak ontstaat dat nog steeds voldoet aan de strenge duurzaamheidsvereisten van Ford. Hierdoor krijgt het leer een zeer exclusieve natuurlijke uitstraling. Extra behandelingsstappen geven het leer een nog zachter en luxueuzer gevoel wanneer je het aanraakt.

Zelfs op plaatsen die minder zichtbaar zijn of minder vaak worden aangeraakt, wordt leer van absolute topkwaliteit gebruikt. Hierdoor is voor de stoelen van Ford Vignale 110% meer leer nodig dan voor lederen stoelen in de meeste andere auto's. Het leer op het instrumentenpaneel is gekozen met het oog op een stijlvolle en gebalanceerde uitstraling. Alle huiden die voldoen aan de strenge Vignale-normen worden in de snijkamer door een ervaren team gesplitst tot stukken met een vastgestelde dikte. Een van de laatste en belangrijkste stappen in het proces is het persen van de bewerkte delen, die aan de zon worden blootgesteld om te waarborgen dat het oppervlak ook na verloop van tijd een consistente uitstraling houdt.

De zeshoekige vlakkenDe kenmerkende zeshoekige vlakken vragen om de allerbeste technische vaardigheden. Let bijvoorbeeld maar eens op hoe in elk afzonderlijk vlak de perforaties en stiksels precies gelijk lopen. Alleen zeer ervaren trimmers kunnen zulk nauwkeurig werk afleveren.

Het vakmanschap van Vignale Enkele details

Page 34: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

De Zwitserse architect Peter Zumthor is een ware inspiratiebron voor architecten en ontwerpers overal ter wereld. Fans raken niet uitgepraat over zijn vakmanschap, materialenkennis en onvoorstelbaar creatieve materiaalgebruik. Zijn vakmanschap en liefde voor materialen hebben hem ook tot een inspiratiebron gemaakt voor het ontwerpteam van Ford Vignale.

De man van de materialen

Kunsthaus Bregenz, Oostenrijk

Page 35: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Zijn visie op zijn eigen architectuur en op wat architectuur hoort te zijn, is eenvoudig, bijna

nuchter zelfs: "Wanneer ik begin met een gebouw, denk ik eerst na over het materiaal. Voor mij vormt dat de kern van de architectuur. Het gaat niet om papier, het gaat niet om vormen, het gaat om ruimte en materialen."Zumthor is altijd aangenaam open geweest over de rol van architectuur en moet meestal niets hebben van journalisten of academici die abstracte, intellectuele denkbeelden toekennen aan zijn werk. Dat komt natuurlijk grotendeels door zijn relatief eenvoudige achtergrond (hij begon zijn carrière als timmermansleerling). Het is wellicht ook de reden voor zijn sterke lokale verbondenheid met het

Zwitserse kanton Graubünden. Ondanks zijn wereldwijde reputatie en vele internationale opdrachten is het atelier van Zumthor tot op de dag van vandaag nog altijd gevestigd in het Zwitserse dorpje Haldenstein (inwonersaantal: 1001), waar hij ca. 30 man aan personeel in dienst heeft. Een van de grootste architecten van het moment is een zeer bescheiden man, zij het een man met sterke overtuigingen.Zumthor is er sterk van overtuigd dat architectuur een emotionele ervaring is en dat gebouwen niet moeten worden geïntellectualiseerd, maar gevoeld. Het is daarom wellicht geen toeval dat veel van de meest geroemde gebouwen uit zijn carrière zich niet alleen bevinden in het deel van Zwitserland

waar hij is opgegroeid, maar dat de ontwerpen van deze gebouwen ook een integraal deel vormen van de kleine gemeenschappen waarin ze staan. Hiertoe behoren onder andere een basisschool in Churwalden, een bejaardentehuis en het kunstmuseum in Chur, de hoofdstad van het kanton, en de bescheiden Sint-Benedictuskapel, die met al zijn ingetogen schoonheid in het bergdorp Sumvitg werd gebouwd ter vervanging van de originele kapel, nadat die door een lawine was vernietigd. Al deze gebouwen worden bewonderd door collega-architecten en met veel plezier gebruikt door de mensen die erin wonen en werken. Dat laatste vindt Zumthor dan weer veel belangrijker dan het eerste.

VIGNALE ICOON

Hannover Expo, Duitsland

Page 36: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Sint-Benedictuskapel, Zwitserland

Page 37: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Pretentieloze gevoeligheid Veel mensen denken dat Zumthor zijn diepgaande kennis van constructies en zijn smaakvolle gebruik van verschillende bouwmaterialen heeft ontwikkeld bij zijn baan als restauratie-architect voor een lokale Zwitserse instantie, waar hij werkte aan het behoud van historische monumenten. Ongeacht of dat waar is of niet, het is in elk geval een eigenschap die ook vandaag de dag zijn werk nog beïnvloedt, zoals te zien is in een van zijn meest prestigieuze huidige projecten, het museum bij de zinkmijnen in het Noorse Allmannajuvet. Allmannajuvet is een afgelegen, bosrijke kloof aan de rivier de Storelva. Eind 19e eeuw was hier een grote zinkmijn en tegenwoordig is het onderdeel van het regionale museum. In het ontwerp van Zumthor komen minstens drie van de terugkerende thema's in zijn werk samen: ten eerste aandacht voor het historisch belang van een locatie, aangezien de mijn een belangrijk onderdeel is van het lokale industriële erfgoed. Ten tweede een pretentieloze focus op het pragmatische: dankzij Zumthors gebouw wordt het gebied toegankelijk voor vele bezoekers. En tot slot: respect voor de lokale omgeving, wat bijvoorbeeld

'Ik denk niet alleen na over

de plaats, maar bezoek haar

ook. Voor mij is het een fysieke

ervaring.'

tot uitdrukking komt in de gegolfde daken van de gebouwen, die een perfecte aanvulling vormen op het woeste terrein van de kloof. Ook dit is weer een voorbeeld van schoonheid in al haar eenvoud en transparantie.

Fysieke ervaringZumthors emotionele benadering van projecten verklaart ook waarom hij het zo belangrijk vindt om al in de planningsfase vertrouwd te raken met de locatie voor een gebouw. "Ik denk niet alleen na over de plaats, maar bezoek haar ook. Voor mij is het namelijk een fysieke ervaring." Deze vastberadenheid om te zorgen dat zijn gebouwen passen bij de omgeving, is terug te zien in een van de beroemdste internationale opdrachten van Zumthor, het Kunsthaus in het Oostenrijkse Bregenz, een kubus van glas en beton die uitkijkt over de Bodensee. Hij legt uit: "Aan de buitenkant ziet het gebouw er uit als een lamp. Het absorbeert het veranderende licht in de lucht en de nevel van het meer. Het weerspiegelt licht en kleur… afhankelijk van waar je staat, het daglicht en het weer."

WIE IS PETER ZUMTHOR?

• Geboren in 1943 in de Zwitserse stad Basel.

• Zoon van een kastenmaker. Werd op 15-jarige leeftijd timmermansleerling.

• Studeerde aan de lokale kunstacademie en als uitwisselingsstudent aan het Pratt Institute in New York.

• Opende zijn eigen architectenbureau in 1979.

• Zijn snelle succes leidde weldra tot prestigieuze internationale opdrachten.

• Wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste levende architecten ter wereld.

• Onder andere onderscheiden met de Pritzker Prize (2009) en de RIBA Royal Gold Medal (2013).

• Heeft in de loop van zijn carrière lesgegeven aan gerenommeerde universiteiten van Los Angeles tot München.

• Sinds 1996 professor aan de Accademia di Architettura aan de Università della Svizzera italiana.

Therme Vals, Zwitserland

Page 38: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

De Ford S-MAX Vignale komt volgend jaar op de markt, maar u krijgt in het Ford Vignale Magazine alvast een voorproefje van de conceptauto die de weg voorbereidt voor de showroomversie. Deze volbloed Sports Activity Vehicle laat zien dat een auto met zeven zitplaatsen de gewone gezins-MPV zeker kan overtreffen.

FORD VIGNALE TO THE MAX

Het exterieur van de Ford S-MAX Vignale-conceptauto bevestigt de eerste indruk.

Zodra uw ogen het karakteristieke profiel en de dynamische ronding van het dak kunnen loslaten, trekt de opvallende, elegante grille met het kenmerkende zeshoekige Vignale-design onmiddellijk de aandacht. De grille is voorzien van een donkerdere, matte metallic afwerking en gepolijst aluminium. Andere typische Vignale-elementen aan de voorkant van de auto zijn de unieke mistlampen en Adaptive LED koplampen.

Elegantie komt op de eerste plaats: een lang, slank ontwerp, afgewerkt met een licht hellende daklijn.

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 39: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

S-MAX VIGNALE- CONCEPTAUTO

Page 40: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

De zijspiegels zijn voorzien van chromen spiegelkappen en geïntegreerde richtingaanwij-zers. Voor nog meer gebruiksgemak zijn ze bovendien verwarmd en hebben ze een geheugen-functie. Als finishing touch wordt de Ford S-MAX Vignale-conceptauto compleet geleverd met hoogwaardige, gelakte 21-inch lichtmetalen Vignale-velgen.

Geraffineerde luxe Neem een kijkje aan de binnenkant: de zeven zitplaatsen zijn verdeeld over drie rijen en bieden veel ruimte. De Ford S-MAX Vignale-conceptauto is meer dan alleen een uiterst praktische personenwagen; hij ademt verfijning. De stijlvolle, zeshoekige patronen, de smaakvolle details van chroom en leer door de hele auto... het is bijna majestueus. Zelfs de vloermatten geven een gevoel van geraffineerde luxe.Het gevoel van luxe wordt versterkt door de stoelen met exclusief, zacht Vignale-reliëfleer. De bestuurdersstoel is op 10 verschillende manieren verstelbaar, heeft een geheugenfunctie en biedt ultiem comfort. De designstoelen met Sport Plus-contouren zijn zelfs geperforeerd, zodat ze de bestuurder en passagier voorin koel houden op warme zomerdagen, terwijl in de winter de geïntegreerde verwarmingsfunctie erg aangenaam is. De auto is ruimschoots voorzien van technologie, voor geavanceerde

Stijlvolle Ford Vignale-kenmerken zorgen voor de finishing touch.

De zijspiegels zijn voorzien van geïntegreerde richtingaanwijzers.

Het ontwerp spreekt voor zich: de Ford S-MAX Vignale-conceptauto is een echte Sports Activity Vehicle.

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 41: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

' Naast dat de S-Max Vignale efficient veel personen kan vervoeren ademt deze auto verfijnheid en volwassenheid'

Page 42: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

' De details en het kleurgebruik zijn geïnspireerd door de nieuwste trends in interieurdesign, zoals hoogwaardige sofa s. Dit betekent handgestikt leer met parelmoer effect afwerking en strakke, moderne lijnen. Deze auto is één brok vakmanschap'

Page 43: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Disc

laim

er: h

et m

odel

dat

op

deze

pag

ina’

s wor

dt g

etoo

nd, i

s een

con

cept

auto

die

afw

ijkt v

an h

et u

itein

delij

ke p

rodu

ct.

functionaliteit zoals communicatie tussen auto’s. De rugleuningen van de voorste stoelen hebben dockingstations voor tablets en het intelligente, flexibele zitplaatsconcept maakt gebruik van Thin Seat-technologie om passagiers maximale ruimte te bieden.

De nieuwste trendsGeheel volgens de huidige modetrends is de lichtere buitenkant gecombineerd met een interieur in donkere tinten. De details en het kleurgebruik zijn geïnspireerd door de nieuwste trends in interieurdesign, zoals hoogwaardige sofa s. Dit betekent handgestikt leer met parelmoer effect afwerking en strakke, moderne lijnen. Deze auto is één brok vakmanschap. Achter het stuur en aan de passagierskant van het dashboard is aluminium met reliëf gebruikt. Metallic elementen vormen een stijlvol contrast met de warme tinten, terwijl het met de hand

gelakte paneel boven het centrale display is voorzien van aluminium letters. Het interieur ademt de sfeer van een lounge, een effect dat wordt versterkt doordat het leer van dashboard tot bagageruimte één kleur heeft.

Sound of silenceU kunt in vrijwel volledige stilte genieten van alle luxe die de Ford S-MAX Vignale-conceptauto biedt. Akoestisch glas houdt ongewenste geluiden tijdens het rijden buiten terwijl Ford Active Noise Cancellation alle mogelijke geluiden van de dieselmotor filtert. Het geïntegreerde Ford SYNC-systeem met spraakbediening en touchscreen reageert daardoor zelfs op opdrachten die worden gefluisterd. Deze conceptauto belooft veel voor de productieversie van de Ford S-Max Vignale, die volgend jaar bij selecte Ford Stores in Europa verkrijgbaar zal zijn.

Een warm welkom: het minimalistische dashboard en de middenconsole bevatten een scala aan hightechfuncties.

Majestueuze luxe: de stijlvolle, zeshoekige patronen op de individuele stoelen achterin.

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 44: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentFilm, mode, dans en Ford Vignale komen samen

MOVEment is een reeks van zeven korte films waarin de talenten van bekende modehuizen (waaronder Prada, Calvin Klein Collection en Alexander McQueen), baanbrekende regisseurs en beroemde choreografen en dansers worden gecombineerd.

Het MOVEment-project werd dit voorjaar gepresenteerd in samenwerking met het Londense

Sadler's Wells, een van 's werelds beroemdste ballettheaters, en Ford Vignale. Tijdens de VIP-première in Sadler's Wells werd ook de Ford Mondeo Vignale voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

MOVEment is een concept van Jefferson Hack en is niet zo maar een idee, maar een van zijn langetermijn-ambities. Hack is een icoon binnen de creatieve en culturele kringen van Londen. Hij werd geboren in Montevideo (Uruguay) en verhuisde naar Londen om daar te studeren aan het London College of Printing. Toen hij nog maar 19 jaar oud was, richtte hij het tijdschrift Dazed & Confused (tegenwoordig Dazed ) op; dit project ontwikkelt hij binnen de Dazed Group, die tevens het tijdschrift AnOther Magazine uitgeeft. Jeffersons belangrijkste focus is echter niet uitgeven, maar het bedenken van nieuwe, progressieve ideeën op het gebied van journalistiek, film, fotografie, televisie en digitale media. Kortom: Jefferson Hack is een creatieve duizendpoot en MOVEment is slechts één van zijn vele succesvolle creaties.

Het idee kwam voort uit een wens om choreografen en ontwerpers samen te laten werken met het medium film, en na te denken over het lichaam in relatie tot de camera. De ontwerpers die bij het project betrokken waren, maakten unieke kostuums op maat. Het resultaat: zeven films met een actuele en inspirerende kijk op de reeds lang bestaande dialoog tussen mode en dans. Jefferson legt zijn idee uit: "Er is altijd al een fantastische historische dialoog tussen mode en dans geweest, omdat het beide kunstvormen zijn die draaien

om het lichaam. Voor het videotijdperk waarin we tegenwoordig leven, wilde ik een overzicht maken waarin het beste uit de wereld van mode, dans en film werd gebundeld tot een aantal opvoeringen speciaal voor het scherm. Sommige combinaties waren echte blind dates terwijl andere al bestaande relaties waren. Iedereen werd echter aan elkaar gekoppeld met het idee om iets nieuws en origineels in te brengen."

Ford Vignale heeft vanaf het allereerste begin deel uitgemaakt van het MOVEment-project. Met een goede reden: het project was de perfecte samenwerkings-gelegenheid om de thema's van kwaliteitsontwerp en vakmanschap te verkennen en uit te werken, aangezien dit twee cruciale aspecten zijn van de filosofieën van zowel Vignale als MOVEment. Daarnaast had Ford Vignale ook een zeer bijzondere relatie met één van de opvoeringen, een film gemaakt door drie alom gerespecteerde kunstenaars: choreografe Jasmin Vardimon, regisseur Matthew Donaldson en hoedenmaker Stephen Jones. Stephen Jones is al tientallen jaren een waar Brits stijl- en cultuuricoon. Door zijn kenmerkende en radicale smaak is hij de bekendste hoedenmaker ter wereld, en in 2009 verzorgde hij een 'bloemlezing' van hoeden voor het Victoria & Albert Museum dat met zijn bezoekersaantallen wereldwijd records verbrak. Ford Vignale is een integraal onderdeel van de film, aangezien een Ford Mondeo Vignale een van de 'hoofdrolspelers' was en Ford Vignale-designer Erika Tsubaki en het Ford Vignale-team daarnaast meewerkten aan de totstandkoming.

www.anothermag.com/movement

VIGNALE KUNST

Page 46: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Vrijdag

Hotel Bertrams Guldsmeden

Geland Om de vijf minuten vertrekken er vanaf luchthaven Kastrup met een typisch Deense stiptheid treinen die u in een kwartier naar Nørreport Station in het centrum van de stad brengen.

Inchecken Wie de Deense hoofdstad van het design bezoekt, kan twee vliegen in één klap slaan met een verblijf in het Radisson Blu Royal Hotel, onze exclusievere keuze. Elk detail van dit roestvrijstalen icoon uit de jaren 50, van de voorgevel tot de meubels en het bestek, werd bedacht door architect Arne Jacobsen. www.radissonblu.com

17:00

18:00

Reist u met een wat bescheidener budget? Ook dan kunt u genieten van fraai design in het Bertrams Guldsmeden Hotel (Vesterbrogade 107). Dit is een minder industrieel hotel met meer gezelligheid, maar dan wel op een zen-achtige Deense manier. www.guldsmedenhotels.com

Voor een nog beperkter budget is er het eenvoudige maar stijlvolle Hotel Sct Thomas (Frederiksberg Allé 7). Dit is een ideale locatie tussen het trendy Vesterbro en Værndedamsvej, het kloppend hart van culinair Kopenhagen. Stijlvol en toch waar voor uw geld. www.hotelsctthomas.dk

Tijd om de stad te ontdekken… Nadat we ons hebben opgefrist, is het tijd voor een snel aperitief. Op vrijdagavond is Vesterbro met zijn vele hippe bars the place to be. Wij hadden het erg naar onze zin in de minimalistische Mikkeler Bar aan Viktoriagade 8 B-C, geesteskind van een bekroonde microbrouwerij, en bij Lidkoeb met zijn ruimtelijke Deense design, echte openhaarden en luxueuze leren banken.

19:00

48 UUR IN KOPENHAGEN

Kopenhagen is misschien wel de ideale stad voor een moderne stedentrip. Compact, boordevol cultuur, een scala aan restaurants en winkels, een bruisend dag- en nachtleven: Kopenhagen heeft het allemaal. Wie echter veel wil zien in een weekend en toch ook nog tot rust wil komen, zal een zorgvuldige planning moeten opstellen. Gordels vast iedereen…

Page 47: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

CITY SEARCH

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

...voor het dinerIedere fijnproever die Kopenhagen bezoekt, kent Noma (zie het aparte artikel op pagina 51), maar dat is slechts een van de vele fantastische eetgelegenheden die Kopenhagen rijk is. Dit zijn twee suggesties met een meer lokaal karakter:

Kødbyens Fiskebar (Flæsketorvet 100) serveert misschien wel de beste visgerechten van de stad. www.fiskebaren.dk. Verder heeft Peder Oxe (Gråbrødretorv 1), gelegen aan een van de oudste pleinen van Kopenhagen, een eigentijds interieur in een setting met kenmerkende hoge plafonds. Dit komt ook tot uitdrukking in het menu, dat traditioneel is met een moderne twist. www.pederoxe.dk

21:00

Voor het slapengaan Waarschijnlijk heeft u een lange week achter de rug, maar voordat u gaat slapen, moet u echt nog even binnenstappen in een van de vele voortreffelijke bars van Kopenhagen. Kies bijvoorbeeld voor Salon 39 (Vodroffsvej 39 in Frederiksberg, officieel een andere stad), een relaxte, sfeervolle bar waar u kunt genieten van een cocktail op basis van whiskey, begeleid door de klanken van echte vinyl jazz-lp's. www.salon39.dk

23:00

48 UUR IN KOPENHAGEN

Page 48: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tijd om te shoppenAls u zich na een goede nachtrust als herboren voelt, staat de ochtend in het teken van shoppen. In Kopenhagen betekent dit dat u van de ene designwinkel naar de andere gaat. Waar u ook kijkt, overal ziet u winkels van hippe designers. Ontdek uw eigen juweeltjes tussen het overweldigende aanbod. Als u zeker wil zijn uw tijd goed te besteden, bezoek dan een van deze populaire designadressen, maar houd onderweg zeker uw ogen goed geopend!

Pakhus 48 (Klubiensvej 22) is een ruimte voor permanente designtentoonstellingen, met showrooms voor iconische merken als GRID, Fritz Hansen en Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo (137 Vesterbrogade). In deze voormalige worstfabriek zijn talloze designers gevestigd die alles van meubels tot keramiek, sieraden en breiwerk verkopen. www.dzoo.dk

KoffieEen uurtje winkelen van 10-11 gevolgd door twee uur voor koffie? Maak van uw koffie/ontbijt het hoogtepunt van deze ochtend!Echte koffieliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan The Coffee Collective. Met drie totaal verschillende winkels verspreid over de stad leggen deze jongens de lat zeer hoog als het gaat om het serveren en inkopen van koffie. www.coffeecollective.dk

10:00

11:00

Zaterdag

Wie lunch zegt, zegt smørrebrødEen bezoek aan Kopenhagen is niet compleet zonder een smørrebrød. Als u kiest voor Aamanns (in de buurt van Statens Museum for Kunst), krijgt u zeker geen standaardtoeristenschotel voorgezet. Hier kunt u proeven van een heerlijke moderne versie van deze Deense klassieker. www.aamanns.dk

Moord en intrige Denemarken staat tegenwoordig bijna net zo bekend om design als om zijn tv-series van topkwaliteit. Het is nu mogelijk om tijdens het bezichtigen van de stad tegelijkertijd locaties uit uw favoriete series te bezoeken. Nordic Noir Tours organiseert op zaterdagmiddag twee stadswandelingen: één langs de locaties van Borgen en één waarbij locaties van The Killing en Bron worden gecombineerd. www.nordicnoirtours.com

13:00

14:00

Iemand zin in een cocktail?Na een korte pitstop in het hotel is het tijd voor cocktails! Zoals het enorme aanbod op dit gebied doet vermoeden, is de lokale bevolking er dol op. Twee van de beste adressen: Granola (Værnedamsvej 5) en Ruby (Nybrogade 10), een oude, donkere bar die schuilgaat achter een deur zonder naamplaatje.

...etenstijdZin in wat anders na de culinaire hoogstandjes van gisteravond? Ga dan naar Burger & Bun aan Fælledvej 9. Eersteklas hamburgers, een hip interieur en onder leiding van een chef-kok in het bezit van een Michelin-ster (zoiets kan alleen in Kopenhagen).

18:30

21:00

Pakhus 48 Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Kopenhagen bij nacht

...De zeemeermin roeptNa zo veel ontspanning is het tijd om het bloed weer sneller te laten stromen. Het nachtleven van Kopenhagen is dan misschien niet heel groot, maar zeker wel van uitstekende kwaliteit. In het Meatpacking district kunt u terecht voor alles van het intieme Jolene www.facebook.com/JoleneBar tot het enorme 850 m2 grote KB3. Met zijn 13 meter lange bar mag het geen probleem zijn om hier een drankje te bestellen. www.kb3.dk Wie op zoek is naar een meer underground sfeer, hoeft er alleen maar naar te vragen in een van de bars.

23:00

Burger & Bun

Page 50: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

De frisse buitenlucht… Als het vannacht wat later is geworden dan u van plan was, slaap dan heerlijk uit en kies voor een rustig ontbijt, gevolgd door een wandeling door de parken van het elegante Frederiksberg. Hier vindt u ook de fraaie Zoo van Kopenhagen.

Een laatste hapje en drankje… Combineer uw ochtend in Frederiksberg met een lunch in Værnedamsvej, de ultieme straat voor alle fijnproevers. Of bezoek de grootste foodmarkt van Kopenhagen op Papirøen (Papiereiland).

11:00

13:00

… en tot slot wat gedachtenvoerBezoek tot slot een van de vele schitterende musea van Kopenhagen. Begin bij het onlangs gerenoveerde Den Frie Centre of Contemporary Art, een gebouw dat net zo oogverblindend is als de kunstschatten die het bevat. Wandel daarna in slechts 15 minuten door het Østre Anlæg Park naar

14:00

de Hirschsprung Collection, dat gevestigd is in een fraai neoklassiek gebouw.

Moeten we echt al weg? Als u nog tijd hebt voordat uw vlucht vertrekt, is de wijnbar aan Ved Stranden 10, gelegen aan een lieflijk kanaal, een fantastische plek voor een laatste drankje. Water, rust, stijl: hier ervaart u het klassieke Kopenhagen als een laatste aandenken. www.vedstranden10.dk

16:30

DE GROENSTE STAD TER WERELD?

Als het gaat om milieuvraagstukken, zijn er maar weinig steden ter wereld die niet jaloers zijn op Kopenhagen. Wat maakt deze stad echter zo groen?

Om te beginnen ambitie. Deze gemeente streeft er in alle ernst naar om in 2025 klimaatneutraal te zijn. Commerciële gebouwen moeten tegen die tijd hun elektriciteitsverbruik met 20% hebben verlaagd en woonhuizen met 10%. Daarnaast moet het totale warmteverbruik met 20% afnemen.

Het is ook een gemeenschappelijke mentaliteit. De realistische verwachting is dat 75% van alle afstanden in Kopenhagen over 10 jaar te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer wordt afgelegd. Auto's blijven natuurlijk een belangrijk onderdeel van de vervoerstructuur van elke stad. Daarom streeft Kopenhagen ernaar dat 20-30% van alle auto's in 2025 op biobrandstof rijdt.

Wat zo fijn is aan de stad, is dat de groenheid haast overal voelbaar is; van fietsers op straat tot een waterkwaliteit die zelfs zwemmen in diverse binnenhavens mogelijk maakt. Vergeet uw badkleding dus niet!

Zondag

Den Frie Centre of Contemporary Art

Hirschsprung Collection

Tuinen van Frederiksberg

Page 51: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

NOMA, NU AL EEN LEGENDE

Is het beste restaurant ter wereld gevestigd in Kopenhagen? Volgens vele gastronomische experts wel. Een bezoek aan Noma (een samenvoeging van de Deense woorden voor 'noords' en 'eten') is een onvergetelijke belevenis. Chef-kok René Redzepi werkt met zijn zeer getalenteerde en internationale team aan exotische, excentrieke en bovenal lokale gerechten (zoals slakvormige slakkenmousse op een bedje van bloemblaadjes, of bieten met de as van uien). De keuken van Redzepi heeft meer weg van een laboratorium dan een keuken.Wilt u deze culinaire hemel op aarde bezoeken? Zorg dan dat u beschikt over een flinke dosis geduld, want de wachttijd bedraagt zo'n zes maanden!Bekijk het menu en beslis zelf: www.noma.dk Weet u de weg niet? Geen probleem; vraag het aan een willekeurige voorbijganger en deze zal u vol trots de weg wijzen naar deze lokale wereldster.

René

Red

zepi

doo

r Pet

er B

rinch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

SLIMME HERFSTTIPS

Tijd hebben we nooit genoeg en wordt door iedereen gekoesterd. In onze hedendaagse jachtige, sterk verstedelijkte wereld weten bedrijven en andere organisaties dat zij elke consument een waardevolle service bieden als zij een manier vinden om u meer tijd terug te geven en de kwaliteit van die tijd te verbeteren. Zo maken zij uw leven makkelijker en aangenamer. Hier volgen slechts enkele slimme en tijdbesparende initiatieven die binnenkort wellicht voor iedereen beschikbaar zijn.

Smartphone, een slimme oplossingIn Seoel (Zuid-Korea), waar de mensen naar verluidt de meeste werkuren ter wereld draaien, heeft supermarktgigant Tesco virtuele supermarkten geïntroduceerd. Op posters in metrostations zijn rijen met alledaagse supermarktproducten te zien, elk voorzien van een eigen QR-code. Op weg naar hun werk kunnen forenzen eenvoudigweg met hun smartphone de codes scannen van de producten die zij nodig hebben. Vervolgens worden hun boodschappen thuis bezorgd, zodat ze daar al klaar staan wanneer de Koreanen thuis komen van hun werk. Dankzij deze proef steeg de onlineomzet van Tesco met maar liefst 130%. Inmiddels wordt het project in heel Zuid-Korea ingevoerd en zijn er ook plannen om het in steden als Londen te introduceren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen deze vorm van 'virtueel' boodschappen als prettiger ervaren dan online-boodschappen doen, omdat er toch nog iets van het menselijk element van 'echte' boodschappen bij komt kijken. Op die manier wordt ieders wens vervuld: tijd besparen en een leuke, probleemloze ervaring hebben.

Met deze innovaties hebt u meer kostbare tijd tot uw beschikking.

OMDAT ELKE SECONDE TELT

Tesc

o S

EOEL

8:0

0

Page 54: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Alleen de weg op als het zin heeftDe Braziliaan Richard Semler, CEO van Semco, is een zakenman die opvalt vanwege zijn radicale denkwijzen. Semco stelt alles in het werk om een einde te maken aan de bureaucratie die zijn mensen belemmert in hun woon- werkverkeer. Hij kijkt hierbij naar allerlei grote en kleine tijdbesparende aspecten, waaronder het woon-werkverkeer. Semco heeft diverse kantoren die verspreid over Sao Paolo liggen. In plaats van altijd naar een bepaald aangewezen kantoor te gaan, kunnen medewerkers controleren welk gebouw het best bereikbaar is voor hen en dan daar gaan werken. Als het verkeer op een bepaalde dag echt hopeloos is, mogen ze ook thuis werken. Verder is er ook nog de zogenaamde 'Rush Hour MBA'. In plaats van vast te zitten in de vreselijke avondspits van Sao Paulo, heeft Semco twee uur durende colleges ingevoerd, met onderwerpen die variëren van ondernemerschap tot astronomie of Spaanse geschiedenis. Wanneer de files zijn opgelost, kunnen de mensen naar huis rijden, waarbij ze onderweg kunnen nadenken over wat ze net hebben geleerd.

De onstuitbare opmars van de stadsfietsOveral ter wereld zien we steeds meer fietsen in de grote steden. Volgens de laatste telling zijn er wereldwijd 712 steden met een fietsuitleenprogramma, waarbij er zo'n 800.000 fietsen beschikbaar zijn op meer dan 37.000 uitgiftepunten.

In Londen werden in 2014 meer dan 10 miljoen ritten gemaakt onder een fietsuitleen-programma dat 10.000 fietsen en meer dan 700 uitgiftepunten telt.

Er zijn zelfs plannen voor grote 'fietssnelwegen' die de stad van oost naar west en van noord naar zuid doorkruisen. Paris Vélib is nog altijd het grootste programma buiten China. Met 173 miljoen ritten in 2013 is er nu één Vélib-fiets op 97 inwoners van Parijs.

In New York heeft het particuliere Citi Bike bijna 100.000 jaarabonnees, die gemiddeld 35.000 ritten per dag maken. Het programma wordt binnenkort uitgebreid naar Upper Manhattan, Brooklyn en andere wijken.

Vélib

Bik

e P

AR

IJS

10:0

0

Sao

Paul

oB

RA

ZILI

Ë 18

:00

712 steden 800.000 fietsen37.000 uitgiftepunten

Page 55: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Het grote verschil van big dataAnalysetechnologie (slim gebruik van big data) zorgt momenteel voor een ware revolutie in de manier waarop bedrijven werken. Het klinkt misschien niet heel spannend, maar dankzij de verbeteringen die dat met zich meebrengt, heeft iedereen meer tijd en ruimte tot zijn beschikking. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige productieketen: met analysesoftware kan het laden van voertuigen zodanig worden geoptimaliseerd dat er 5-10% minder ritten door vrachtwagens en bestelbusjes nodig zijn om onze winkels en supermarkten te bevoorraden. Real-time routeplanning zorgt er vervolgens voor dat diezelfde vrachtwagens ook nog eens 10% minder kilometers hoeven te rijden, waardoor de kosten dalen en het milieu wordt ontzien. Ook kunnen leveranciers beter voorspellen wanneer uw aankoop wordt bezorgd, zodat u geen halve dag vrij hoeft te nemen als u een wasmachine koopt. En wanneer u aan het winkelen bent, kan uw favoriete winkel bijvoorbeeld een bericht naar uw telefoon sturen om u de weg te wijzen naar het dichtstbijzijnde filiaal en een speciale aanbieding op een product. Een algoritme heeft dan eerst bepaald dat dit product perfect aansluit op uw smaak en budget. Volgens sommigen heeft dit veel weg van ‘Big Brother’, volgens anderen is het gewoon ontzettend handig. Hoe dan ook, de experts zijn het erover eens: dit is nog maar het begin van de analytische revolutie, en niemand weet precies wat ons nog te wachten staat.

De moderne manier om een taxi te vindenNu onofficiële taxidiensten als Uber steeds vaker het onderwerp zijn van controverse en juridisch getouwtrek, is het goed om te weten dat traditionele taxidiensten ook met hun tijd meegaan. Hailo is bijvoorbeeld een app die beschikbaar is in steden als Barcelona, Londen en Tokio. Hiermee hoeft u niet langer in weer en wind langs de weg te staan, tevergeefs zwaaiend naar passerende auto's die ook nog eens hard door een plas rijden en zo uw beste pak ruïneren. Met Hailo kunt u een taxi bestellen op uw huidige locatie; dit doet u door het officiële lokale taxioverzicht te raadplegen. U loopt zo ook niet het risico dat u een onbetrouwbare chauffeur treft. U kunt met een creditcard of contant betalen en ontvangt per e-mail een kwitantie voor uw onkostendeclaratie. Simpel en effectief.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

DEN

& T

OK

IO 12

:00

Page 56: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Thinking outside the metal boxOok Ford draagt een steentje bij. De slimmere autofabrikant beseft maar al te goed dat mensen die een hectisch, complex hedendaags leven leiden steeds vaker zullen vragen om mobiliteitsoplossingen die voorzien in hun uiteenlopende behoeften. Met dit in gedachten heeft Ford eerder dit jaar Ford Smart Mobility geïntroduceerd, een aantal experimenten (25 om mee te beginnen) waarmee het bedrijf wil anticiperen op de dingen die klanten willen en nodig hebben in het transport-ecosysteem van de toekomst.

Onder meer de volgende experimenten worden inmiddels uitgevoerd in diverse steden, verspreid over vijf continenten:• Prototypes van e-bikes met een accu van 9 Ah en

die een snelheid tot wel 25 km/u halen. De fietsen zijn gebaseerd op de autotechnologieën van Ford, bijvoorbeeld met een naar achteren gerichte ultrasone sensor die waarschuwt voor naderend verkeer. Ook kunnen ze makkelijk worden ingeklapt en passen dan in een Ford auto. Het is de ideale manier om als forens in beweging te blijven, zelfs bij de grootste verkeersopstoppingen.

• On-demand delen van auto's, een service die aanvankelijk in Londen wordt aangeboden en waarmee u bijvoorbeeld een auto kunt huren en per minuut betaalt. Zo kunt u door een de stad een enkele reis maken. Doordat het programma gebruik maakt van een wagenpark met meerdere Ford Focus Electrics en Ford Fiesta's met EcoBoost-aandrijving, draagt het bij aan een vermindering van de verkeersdrukte en zorgt het ook voor minder vervuiling.

• Parking Spotter, dat momenteel in de Amerikaanse stad Atlanta wordt getest. Hierbij worden de sensoren die al aanwezig zijn op de meeste Ford-voertuigen, gebruikt om in ieders voordeel te werken. Wanneer u in de stad op zoek bent naar een parkeerplek, zoeken de sensoren met u mee en delen die informatie via een database in de cloud waartoe ook andere automobilisten toegang hebben. Zodra u een beschikbare plek hebt gevonden, kunt u deze reserveren en er naartoe navigeren. Simpel en sociaal.

Van A naar BDe handigste apps voor buiten blijven waarschijnlijk de apps die u helpen om op betrouwbare wijze zo snel mogelijk en met zo min mogelijk stress van A naar B te komen. Omdat er zo veel vraag naar is, worden deze apps ook steeds beter. Neem bijvoorbeeld Exit Strategy voor New York. Dit kleine wonder voor de forens bevat diverse eerdere slimme concepten, waaronder Citymapper, dat u helpt verschillende vervoersmiddelen te gebruiken om zo efficiënt mogelijk uw bestemming te bereiken; First off the Tube uit Londen, dat u laat weten welke metro-ingang u moet gebruiken, welke wagon u moet nemen en welke uitgang u moet kiezen; en tot slot natuurlijk traditionele navigatie-apps voor de smartphone, zoals Google Maps en iPhone Kaarten, om u sneller dan ooit van A naar B te leiden. De app bevat interactieve overzichten van metro- en busroutes, een plattegrond met adressen-overlay, en informatie over optimale metro-ingangen, perronlocaties en -uitgangen. De app werkt ook nog eens onder de grond, ongeacht of u bereik hebt.

Man

hatt

anN

EW Y

OR

K 18

:00

City

map

per

LON

DEN

14:0

0

e-bi

kes

Page 57: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: Dutch Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17