BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

of 60 /60
M A G A Z I N E CHARLIZE THERON STIJL ÉN INHOUD INTERVIEW PAGINA 22.

Embed Size (px)

description

September issue

Transcript of BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Page 1: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

215215 3,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTIJL ÉN INHOUD

INTERVIEW

PAGINA 22.

FORD VIGNALE MAGAZINE

Vakmanschap is een essentieel onderdeel van Ford Vignale-auto's. Van het speciale lakwerk tot de elegant vormgegeven zetels en het zorgvuldig geselecteerde leer.

Lees meer vanaf pagina 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_NLbe_cover.indd 1 31-08-15 09:30

Page 2: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

VOORWOORD

WELKOM IN DE WERELD VAN FORD VIGNALE

Met trots presenteer ik u het Ford Vignale Magazine. Dit nummer heeft een artikel over de Ford Mondeo Vignale, die al

verkrijgbaar is bij selecte FordStores in Europa, en een artikel over de Ford S-MAX Vignale-conceptauto, die volgend jaar in selecte FordStores te vinden zal zijn. Ik ben er oprecht van overtuigd dat we met het Ford Vignale-merk op een nieuwe manier bijdragen aan uw autobeleving.

De Ford Vignale is volledig ontworpen op basis van een filosofie die we bij Ford hebben ontwikkeld: hierbij gaat het om wat de moderne, kritische automobilist belangrijk vindt. Dus is de Ford Vignale zowel luxueus en geavanceerd als efficiënt en slim. Met andere woorden, de Ford Vignale past bij de levensstijl van mensen zoals u. Mensen voor wie tijd kostbaar is, maar die desondanks optimaal willen genieten van het leven. Dat gevoel ken ik zelf ook.

De Ford Vignale-ervaring gaat verder dan de auto zelf. We streven ook een hoogwaardige service na met uw eigen Vignale Relationship Manager en Service Specialist. We nemen mogelijke ongemakken weg, plannen een onderhoudsbeurt en komen de auto zelf halen. Zo hebt u meer tijd over om te genieten van levensverrijkende ervaringen.

Het is dan ook geen toeval dat dit magazine in het teken staat van tijd. Van tijdbesparende tips voor de moderne stad tot de manier waarop een van de beste chef-koks van Europa omgaat met tijd, stress en teamwerk: u leest het allemaal. Maar ook hoe u al die opgespaarde tijd bijvoorbeeld kunt besteden aan een citytrip naar een van de hipste steden van Europa.

Qua ontwerp denk ik dat zowel de Ford Mondeo Vignale als de Ford S-Max Vignale het perfecte toonbeeld zijn van een moderne, exclusieve levensstijl. Verder vindt u in deze editie een interview met Ford-ontwerper Sonja Vandenberk. Zij vertelt over haar werk aan de Ford Vignale – en vooral over de kleuren en materialen – en onthult waar zij in het dagelijkse leven haar inspiratie opdoet.

Het is geen toeval dat Charlize Theron op de cover staat. Deze productieve actrice slaagt, ondanks alle drukte, erin om van tijd tot tijd pauzes in te lassen in haar carrière. Deze iconische maar nuchtere ster kan ons waarschijnlijk allemaal het een en ander leren op het gebied van timemanagement.

We hebben dit magazine met veel liefde gemaakt en hopen dat u het met evenveel plezier zult lezen. Voor mij markeert het een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Ford: het tijdperk van Ford Vignale. Het doet me deugd dat u er vanaf het prille begin bij bent.

Jim Farley CEO van Ford Europe

Page 3: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

In afwachting van de Ford S-MAX Vignale presenteren wij alvast de conceptauto. Sportief, ruim en uitgerust met de nieuwste innovaties en slimste technologieën, maar tegelijk tot in de kleinste details ontworpen volgens de tradities van puur vakmanschap.

Ontdek het met eigen ogen op pagina 38.

Disclaimer: model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 4: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

4 Ford Vignale M A G A Z I N E

TOT UW DIENSTRicard Camarena, de beroemde Valenciaanse kok (en eigenaar van een Ford Mondeo Vignale) en Pablo Vidal, FordStore Vignale Relationship Manager, delen dezelfde passie: klanten op hun wenken bedienen. Plus: drie Vignale Relationship Managers vertellen alles over de speciale Ford Vignale-service die zij bieden.

12

OP EN TOP FORD VIGNALEMet zijn zeven zitplaatsen is de Ford S-MAX Vignale-conceptauto zeer ruim. Daarnaast is deze auto een perfecte combinatie van schoonheid en technologie.38

DE WERELD VAN FORDNieuws en trends in de automobielindustrie en mobiliteit.08DE AUTONOME AUTOFord werkt stap voor stap aan de zelfrijdende auto. 26 OMDAT ELKE SECONDE TELT

Dankzij deze innovaties hebt u meer kostbare tijd over.53

MOVEMENTWaar film, mode, dans en Ford Vignale samenkomen.44

Page 5: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 5

INHOUDS­OPGAVE

CHARLIZE THERONDe actrice en activiste vertelt over haar hectische leven en hoe zij tot rust komt.

DE MAN VAN DE MATERIALENHij is een grote bron van inspiratie voor het ontwerpteam van Ford: Peter Zumthor. Deze beroemde architect en vakman werkt graag met de beste materialen.

'ALLES DRAAIT OM HARMONIE'Sonja Vandenberk, designer bij Ford Vignale, vertelt over haar eindeloze zoektocht naar de perfecte materialen en de perfecte lak om een auto in perfecte harmonie te ontwikkelen. Plus: het vakmanschap achter Ford Vignale: de details zijn allesbepalend.

22

34 30

Uitgever: Ford Europewww.ford-vignale.comProductie: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederland(020) 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus, Raymond van Buuren,Elizabeth Zesjkova, Sofie Vermooten, Marieke de VriesHoofdredactie: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenArt director: Jaap SinkeMedewerkers vormgeving: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (coördinatie)Redactie: Nicky Bouwmeester, Tom Collingridge, Jenny Davis/IFA, Jens Holierhoek, Lieke Lemmens,André Nientied, Alexander Schlangen, Edwin WinkelsBureauredactie: Diane Baumann, Peter McSeanFoto's: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,David de Jong, Sander Nagel, Adam Quest, Christian Rolfes, Edwin Walvisch, Georges van Wensveen, CopenhagenMediaCenter, Getty Images,Hollandse Hoogte, iStockphoto LPDirecteur Advertising: Paul Laurey (Pelican Media)Productiemanagement: Daniëlle van Tol

CopyrightFord Vignale Magazine is een publicatie van Ford Europe. Voor suggesties, vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Pelican Custom. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected]. Bedankt voor uw feedback. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of gepubliceerd via drukwerk, fotokopieën, geluidsopnamen, internet of enige andere wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Ford Europe en Pelican Custom.

COOL KOPENHAGENCompact, bron van cultuur, een uitgebreid aanbod restaurants en winkels, een bruisend straatbeeld en nachtleven ... Kopenhagen heeft het allemaal. 46

Page 6: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

TROTSE SPONSORVAN DE VALENCIA SAILING WEEK

FORD VIGNALE,

Page 7: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

Van 19 tot 23 mei vond in Valencia de Ford Vignale Valencia Sailing Week plaats. Ford Vignale geeft met trots zijn naam aan dit prestigieuze evenement en is daarnaast ook logistiek partner. Het evenement vindt plaats in de 'thuisstad' van Ford Vignale. Hier wordt de Ford Mondeo Vignale gemaakt in de fabriek in Almussafes en zal binnenkort ook de productie van de Ford S-MAX Vignale van start gaan.Voor Ford is het haast vanzelfsprekend om op te treden als gastheer van de eerste race in de 52 Super Series 2015, de monohull inshore-raceklasse. De deelnemende boten met hun typische kenmerken (lichtgewicht, snel en innovatief) vertonen immers sterke overeenkomsten met de geavanceerde technologie achter Ford Vignale.Het is niet voor het eerst dat Ford zich laat zien in de zeilwereld. In de jaren '70 was Ford al sponsor van de legendarische America's Cup, de oudste zeilwedstrijd ter wereld, die voor het eerst werd gehouden in 1851. Toen de 32e en 33e editie van de America's Cup in Valencia werden gehouden, was Ford ook daarbij aanwezig als logistiek partner. Ford kijkt terug op een zeer spannende zeilweek in Valencia. Het Zweedse Rán Racing-team won de eerste van in totaal vijf races in 's werelds grootste 52 Super Series, een wedstrijd tussen 12 sterke internationale teams. Na 11 rondes in de wateren van Valencia hebben de TP52-wereldkampioenen van 2013 een totaalscore van 45 punten behaald. Na de Cascais Cup zal blijken wie de eindwinnaar van de 52 Super Series voor 2015 wordt.

DE WERELD VAN FORD

TROTSE SPONSOR

Page 8: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

8 Ford Vignale M A G A Z I N E

" Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Ons kostbaarste bezit is tijd."

­ Steve Jobs

Slimme bagage …Na een vermoeiende vlucht is het laatste wat u wilt tevergeefs bij de bagageband wachten op een koffer die nooit aankomt. Daarom werken Samsung en Samsonite samen aan een eigen slimme bagagelijn. Elk bagagestuk krijgt een chip die u kunt volgen op een smartphone met GPS-technologie. Zo is het dus nooit meer een raadsel waar uw koffer is gebleven.www.dufl.com

… slimmere bagageOok wie Dufl gebruikt, is nooit meer zijn bagage kwijt. In de eigen woorden van de makers is Dufl een 'hoogwaardige service voor bagageafhandeling'. Wie een abonnement afsluit, ontvangt een koffer. Hierin pakt u de kleding die u doorgaans meeneemt op zakenreis. Dufl bewaart deze koffer vervolgens voor u. Wanneer u naar een vergadering vliegt, deelt u uw reisschema via de Dufl-app. Uw koffer met kleding wordt dan naar uw hotel gestuurd en nadien weer opgehaald. De inhoud van de koffer wordt gewassen, zodat alles weer klaar is voor uw volgende reis. Superhandig! (10 dollar per maand voor de bewaring, 99 dollar voor een driedaagse zakenreis). De diensten van Dufl zijn nog niet beschikbaar in Europa.

En de winnaar is … rood

Al meer dan 1,1 miljoen Europeanen hebben online hun

Ford Mustang samengesteld. De favoriete lakkleur was

duidelijk: Race Red. Absolute Black komt op de tweede plaats

en Deep Impact Blue op de derde. Ook in China voert Race

Red de lijst aan. In de Verenigde Staten is Black de topper.

Een kunstzinnig geluidDe Connected Canvas is geen doorsnee kunstwerk voor aan de muur. Hij ziet er

niet alleen mooi uit, maar is ook fantastisch om naar te luisteren. Het is namelijk een luidspreker waarmee u zelfgekozen muziek kunt streamen of muziek en

geluiden kunt afspelen die door de kunstenaar zijn gecomponeerd (in de zogenaamde Play Art Mode). Verkrijgbaar vanaf 999 dollar.

soundwall.com

Page 9: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 9

Een stressvolle dag buiten het kantoorHet Ford European Commuter Survey leverde enkele opmerkelijke resultaten op. 5503 pendelaars in Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid, Parijs en Rome kregen de vraag voorgelegd wat hen de meeste stress bezorgde: hun baan of woon-werkverkeer.

BesparenFord kiest resoluut voor compact. Bij experimenten in het

Ford European Research Centre in Aken bleek dat het brandstofverbruik van de 1,0-liter EcoBoost-motor met

maar liefst 6 procent kon worden verlaagd via technologieën voor cilinderuitschakeling. Onder rustige

rijomstandigheden is het niet nodig dat alle cilinders tegelijk werken. Een van de cilinders wordt dan tijdelijk

uitgeschakeld, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. "Zelfs bij een zeer compacte motor als

de 1,0-liter EcoBoost blijkt het gebruik van cilinderuitschakeling een aanzienlijke brandstofbesparing

op te leveren", vertelt Andreas Schamel, directeur Global Powertrain, Research & Advanced Engineering

bij Ford.

DE WERELD VAN FORD

Voor 26 procent zorgt het woon-werkverkeer voor stress, vergeleken met slechts 23 procent van de mensen die last heeft van stress op het werk. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat pendelaars in Rome gemiddeld 111 minuten per rit onderweg zijn, gevolgd door 104 minuten in Londen en 100 minuten in Madrid. Het onderzoek maakte deel uit van Ford Smart Mobility, een project van Ford om, aan de hand van innovaties op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome voertuigen, klantervaringen en big data, een verandering teweeg te brengen in de manier waarop mensen zich verplaatsen. Volgens Andreas Ostendorf, Vice President Sustainability,

Environment & Safety Engineering bij Ford Europe, blijkt uit de resultaten van de enquête dat het tijd is om met andere ogen te kijken naar de manier waarop we van en naar ons werk reizen. "Wanneer mensen hun kantoor bereiken, hebben ze soms het gevoel dat er al een hele werkdag opzit. De samenleving verstedelijkt steeds meer, steden groeien in aantal en populatie. We hebben een vervoerssysteem nodig dat gelijke tred houdt met deze snelle uitbreiding. Vrijheid van mobiliteit is een must en die moeten we beschermen. We werken samen met een aantal steden om een breder aanbod aan betaalbare, toegankelijke en duurzame transportoplossingen te kunnen bieden."

Wat levert meer stress op?

5503

Reistijd pendelaars

baan

woon­werkverkeer

Rome Londen Madrid

Page 10: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Job Number: 710043-1

Publication Vignale Mag

Trim: 280x215 mm Bleed: 5 mm

Insertion Date 10.09.15 Artwork No:

Date 22.07.15 Op: Darron

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

Experience the perfect space for work, play and relaxation with the New Business

Class on Singapore Airlines. An all-in-one business panel with in-seat power supply

keeps you plugged in, while convenient stowage areas keep your belongings

within easy reach. The 28-inch wide seat features new reclining positions for

maximum comfort and transforms into a fully flat bed for a good night’s rest.

Every feature is thoughtfully designed with you in mind.

New Business ClassI NTU IT I VE LY DE SIG N ED A ROU ND YOU

Page 11: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 11

Meest innovatieve merk ter wereldFord werd tijdens de Automotive Innovations Awards uitgeroepen tot 'Meest innovatieve volumemerk van 2015'.

Met maar liefst 53 deelnemende automerken was de concurrentie fel, maar Ford won de prijs voor zijn veiligheids- en rijhulpsystemen, waaronder innovaties zoals Active Park Assist en Active City Stop. De nieuwe Ford Focus werd eerste binnen zijn klasse en de Ford Mondeo eindigde in de top drie binnen zijn segment.

Kleine motor,grote

winnaarDe Ford 1,0-liter EcoBoost heeft het

opnieuw geflikt. Voor de achtste keer in vier jaar tijd is hij in de prijzen

gevallen wegens zijn rijgemak, prestaties, zuinigheid, verfijning en

technologie. De Ford 1,0-liter EcoBoost is tijdens de International

Engine of the Year Awards 2015 uitgeroepen tot 'Beste motor van

minder dan 1,0 liter'. Nadat hij in 2012 werd verkozen tot 'Beste nieuwe

motor' en in 2013 en 2014 tot algehele winnaar, is dit de vierde

keer op rij dat deze motor de Engine of the Year-verkiezing wint. Volgens

de jury (een panel van 87 autojournalisten uit 35 landen)

"blijft de 1,0-liter EcoBoost van Ford een van de beste voorbeelden van een compacte motor". De 1,0-liter

EcoBoost-driecilinder is verkrijgbaar met 100 pk, 125 pk en 140 pk.

Handle on MobilityHet Ford Smart Mobility Plan is onlangs uitgebreid met het Handle on Mobility-experiment. In dit experiment wordt onderzocht hoe pendelaars elektrische fietsen kunnen gebruiken om hun dagelijkse rit sneller, veiliger, gezonder en minder stressvol te laten verlopen. Het onderzoek kijkt ook naar manieren waarop bedrijven in binnensteden e-bikes kunnen gebruiken om hun goederen of diensten sneller te leveren. In het experiment werden twee verschillende e-bikes gebruikt: één die was ontworpen voor pendelaars en één voor bedrijven. De e-bike voor pendelaars kan tijdens het opladen bijvoorbeeld makkelijk worden ingeklapt en opgeborgen in de kofferbak van een Ford. Door gebruik te maken van SYNC-compatibiliteit kan de fiets ook met zijn gebruiker communi-ceren. Als de automobilist een melding

krijgt dat er verderop een file staat, parkeert hij eenvoudigweg zijn auto en stapt op de e-bike. De ingebouwde app toont mogelijke routes en geeft vervolgens stapsgewijze navigatieaanwijzingen. Hierbij worden niet alleen fietsroutes getoond. Indien nodig kunnen ook andere vervoersmiddelen worden aanbevolen, zoals de trein. De app werkt de route ook bij naarmate de omstandigheden veranderen.

DE WERELD VAN FORD

Page 12: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

12 Ford Vignale M A G A Z I N E

TOT UW DIENST

Ricard Camarena is eigenaar van vier restaurants en een ware gastronomische goeroe. Hij wordt algemeen

beschouwd als de beste Michelin-chef-kok van Valencia. Achter het stuur van een Ford Mondeo Vignale,

aangeboden door Vignale Relationship Manager Pablo Vidal, onthult hij de geheimen achter zijn vakmanschap,

creativiteit en leiderschap. Hij legt uit hoe hij zijn tijd optimaal weet te beheren en zijn gasten tegelijk een

absolute topervaring kan bieden.

U zou het misschien niet verwachten, maar Ricard en Pablo hebben veel met elkaar

gemeen. Ze wonen en werken niet alleen in Valencia, maar zijn allebei ook zeer gepassioneerd, willen uitblinken in wat ze doen en groeiden op omringd door de zaken waar zij zich ook vandaag de dag nog altijd mee bezighouden. De 41-jarige chef-kok Ricard Camarena moest thuis al op achtjarige leeftijd

de lunch en het avondeten bereiden omdat zijn ouders de hele dag werkten. De 34-jarige Pablo Vidal, Vignale Relationship Manager in Catarroja (10 minuten ten zuiden van het centrum van Valencia), groeide op te midden van de Ford-auto's die zijn vader verkocht. Als klein jongetje bewonderde hij al de glimmende Probes, Puma's en Scorpio's in zijn vaders showroom.

Page 13: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 13

Ford Vignale Relationship Manager Pablo Vidal vertelt chef-kok Ricard Camarena over de ins en outs van de Ford Mondeo Vignale.

DE VIGNALEERVARING

Page 14: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

14 Ford Vignale M A G A Z I N E

Beide mannen verleggen telkens weer hun grenzen om ervoor te zorgen dat klanten blijven terugkomen en iedereen tevreden hun 'showroom' verlaat. Ricard legt uit: "Het is belangrijk dat mensen zien dat je alle aandacht aan hen besteedt. Als ze je restaurant bezoeken, komen ze voor jou. Dat betekent dat je hun alle gewenste en benodigde tijd moet geven. Je moet laten zien dat je een passie voor hen koestert. Ik kan niet in al mijn restaurants tegelijk zijn,

maar iedereen in mijn team vertegenwoordigt mij en moet zich naar de klanten toe gedragen zoals ik dat zou doen."

Deze visie lijkt sterk op die van Ford Vignale. "Wanneer ik een nieuwe klant krijg, geef ik hem alle benodigde tijd", aldus Pablo. "Als dat een uur is, is het een uur: de klant bepaalt hoelang het duurt. Ik zorg dat klanten zich op hun gemak voelen. Eerst bied ik iets te drinken aan, daarna leg ik alles uit wat ze willen weten."

KookkunstPablo Vidal heeft Ricard Camarena deze ochtend thuis opgehaald. Samen rijden ze naar de FordSore, waar Ricard een splinternieuwe Ford Mondeo Vignale tot zijn beschikking krijgt. Hierin rijdt de topchef doorheen Valencia, waarbij hij stopt op alle adressen waar hij de onmisbare ingrediënten voor zijn culinaire creaties kan vinden, aanraken, proeven en kopen. Zijn eerste stop is de Mercado Central, waar hij verse vis, vlees en wat fruit en groenten koopt. Daarna rijdt hij naar de net buiten de stad gelegen 'huerta', de grote groentetuinen waar speciaal geselecteerde boeren biologische groenten voor hem verbouwen. "Ik vertel hun precies wanneer ik wil dat ze de courgettes, aubergines of komkommers oogsten, en hoe groot de groenten moeten zijn." Wanneer Camarena kookt, zijn groenten het basisingrediënt.

Ricard Camarena: ' Het is belangrijk dat mensen zien dat je alle aandacht aan hen besteedt.'

Ricard Camarena kiest de groenten voor het avonddiner.

Page 15: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 15

Een lokale boer met een komkommerbloem.

Page 16: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

16 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 17: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 17

"De 'materia prima' is erg belangrijk; het product moet perfect zijn", zo legt de chef-kok uit. "De keuze van het product, de manier waarop je het aanraakt en gebruikt: dat is echt het werk van een vakman. Elke dag is het product weer anders, dus moet je het ook anders behandelen; het leeft. Een machine zou dat nooit kunnen."

In plaats van een machine heeft Ricard zijn talent én een fantastisch team van 60 medewerkers verdeeld over zijn vier restaurants: het met een Michelin-ster bekroonde restaurant dat zijn naam draagt, de informelere Canalla Bistro om de hoek, de gastrobar aan de Mercado Central en het pas geopende Habitual, vlak bij het 'laboratorium' waar hij nieuwe recepten uitwerkt.

"Ik kies mijn team in de eerste plaats op basis van persoonlijkheid. Iedereen moet in een groep kunnen werken en sociaal zijn. Het is hard werken, zelf draai ik 16 uur per dag. Maar ik haal daar enorm veel voldoening uit. Ik beschouw mezelf als een bevoorrecht iemand."

Als leider heeft hij alles onder controle. Of toch bijna alles ... "Ik bepaal welk eten we bereiden. Ik ben inderdaad de leider. Ik denk dat je zoiets van nature in je moet hebben, het valt niet te leren. Maar ik ben geen leider die schreeuwt in de keuken en altijd kwaad is ... Als je schreeuwt, betekent het dat je de controle kwijt bent. Je moet je team steunen, zorgen dat mensen hun grenzen verleggen, maar altijd op een natuurlijke manier."

Tijd is kostbaarMet werkdagen van 16 uur heeft Ricard Camarena weinig tijd voor andere dingen. Wanneer hij niet werkt, wil hij de tijd die hij met zijn vrouw en twee zonen doorbrengt, graag optimaal benutten. Daarom is het Ford Vignale-concept ideaal voor hem, aldus Pablo Vidal. "Vignale-rijders kunnen mij bellen op mijn rechtstreeks nummer. Ik bezoek hen thuis of op kantoor om hun auto op te halen voor een onderhoudsbeurt of herstelling. Ik ben het aanspreekpunt voor de monteurs. Er is geen tussenpersoon, geen wachttijd. Vignale-klanten kunnen zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen naar een hotline. Dat is ons idee van 'tijd is kostbaar'."Pablo heeft bedrijfskunde gestudeerd en werkte bij een bank en een reclamebureau voordat hij onlangs bij Ford in dienst trad. Zijn ervaring op het gebied van klantenservice komt goed van pas in zijn nieuwe baan. "Ik besteed meer tijd aan klanten, verwelkom hen in de speciale Vignale Lounge en bied oplossingen voor hun behoeften. Iedereen vindt tijd belangrijk, want tijd is erg kostbaar."Het Ford Vignale-concept 'Tijd is kostbaar' betekent dat Ricard Camarena zijn zeldzame maar waardevolle momenten met zijn twee zonen niet moet opofferen: 's ochtends wanneer hij ze naar school brengt en in de namiddag tijdens de warme maaltijd, voordat hij teruggaat naar zijn restaurant voor de avonddienst. "Maar ik leer nog altijd bij over hoe ik mijn tijd optimaal kan beheren", vertelt hij. "Daar kan ik altijd wel wat hulp bij gebruiken."

Pablo Vidal: ' Ik besteed alle benodigde tijd aan een klant.'

Ricard Camarena: ' Ik leer nog altijd bij over hoe ik mijn tijd optimaal kan beheren.'

Page 18: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

18 Ford Vignale M A G A Z I N E

'Ik geef klanten ruimte.'Andreas Peters houdt van rust en ruimte, en hij zorgt dan ook dat dit precies is wat zijn klanten krijgen bij Autohaus Tobaben in Hamburg.

"Ik golf graag. Niet dat ik er heel goed in ben, maar ik vind het heerlijk om tot rust te

komen en in de natuur te zijn. Je vergeet even de rest van de wereld. Ik krijg er energie en inspiratie van, zowel voor mijn privéleven als voor mijn werk bij Autohaus Tobaben in Hamburg. Het is een gemoedelijk familiebedrijf waar ik al negen jaar met veel plezier werk. Als Vignale Relationship Manager ben ik verantwoordelijk voor Ford Vignale."

"Die rol past perfect bij mij. Je moet kunnen doorgronden wat mensen willen en hun de ruimte geven om hun eigen weloverwogen beslissingen te nemen. Ik zie dat als een vorm van service en het zit ook in mijn karakter. Verkopers die een verkoop willen forceren, gooien vaak hun eigen ruiten in. De klant vertrekt met een ontevreden gevoel en komt waarschijnlijk niet terug. Onlangs had ik een paar nieuwe golfclubs nodig. Die had ik makkelijk online kunnen kopen, maar ik kreeg zo'n goed advies in een winkel dat ik ze daar heb gekocht. Ik voelde me er welkom."

"Bij het kopen van een auto geldt volgens mij hetzelfde: iedereen die geïnteresseerd is in Ford Vignale, moet zich welkom voelen in de Vignale Lounge. Mensen moeten de auto kunnen beoordelen, hem kunnen aanraken en zich vrij voelen om belangrijke vragen te stellen. Dat vraagt tijd, en dat is ook precies wat iedereen van mij krijgt."

"Er valt zo veel te ontdekken in deze eersteklas lounge: de materialen, de kleuren, het comfort, de technische aspecten, en ga zo maar door. Alleen ziet een klant sommige van die zaken misschien over het hoofd, maar samen kunnen we de kennismaking met Ford Vignale tot een onvergetelijke ervaring maken."

Drie Vignale Relationship Managers stellen zich voor en vertellen wat hun werk zo bijzonder maakt.

ANDREAS PETERSAutohaus Tobaben, Hamburg, Duitsland

Page 19: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 19

'Je moet altijd respect tonen.'Pierre Vitré tilt klantenservice graag naar een hoger niveau. Verder houdt hij van vliegtuigen: om ze zelf te besturen en er af en toe uit te springen.

"Wat ik het mooiste vind aan parachutespringen, is dat je je één voelt

met de wind. Het is absoluut geen individuele sport; je deelt juist volop je emoties met vrienden die samen met je springen. Het mooie is dat je daarvoor eigenlijk geen woorden nodig hebt. Terug op de grond heb je het gevoel dat je samen een levenslange reis hebt afgelegd."

"Op vergelijkbare wijze maakt de menselijke interactie met klanten mijn werk als Ford Vignale Relationship Manager in Saint-Ouen-l’Aumône (nabij Parijs) zo fantastisch. Ik vind het zeer belonend om klanten beter te leren kennen en hun smaak en behoeften te doorgronden. Ik probeer klanten altijd hetzelfde gevoel te geven als in een luxueus hotel, waar het personeel je meteen herkent en zorgt dat er bloemen op je kamer staan. Als zoiets oprecht wordt gedaan, voelen klanten zich speciaal en begrepen."

"Ik probeer altijd iets te bedenken wat onze service echt persoonlijk maakt. Vaak gaat het daarbij om een klein gebaar, zoals het toesturen van een foto die we stiekem hebben gemaakt toen een klant voor het eerst in zijn nieuwe auto stapte. Of ik programmeer radiozenders in waarvan ik weet dat mijn klant er graag naar luistert."

"Je moet altijd respect tonen, niet alleen voor de smaak van de klant, maar ook voor zijn tijd. Want tijd is kostbaar. Ford Vignale biedt diverse vormen van topservice die dat benadrukken, zoals het ophalen en terugbrengen van auto's voor onderhoud. Persoonlijk bied ik klanten die onze showroom bezoeken, graag een beetje 'kwali-tijd'. Vergelijk het met de tijd die ik thuis doorbreng als ik met mijn twee zonen speel: die tijd is exclusief voor hen en ons persoonlijk contact. Daar komt niets of niemand tussen."

DE VIGNALEERVARING

PIERRE VITRÉCourtoise Automobiles,Saint-Ouen-l’Aumône,Frankrijk

Page 20: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

20 Ford Vignale M A G A Z I N E

' Ik tel één en één bij elkaar op.'

Als drukke vader van twee kinderen, fervent snowboarder en Vignale Relationship Manager, weet Stacey Connelly hoe belangrijk het is dat klanten tijd kunnen besparen.

"Ik ben vader van twee adrenalinejunkies van tien en zes jaar en koester ook een echte passie

voor mijn hobby's, waaronder reizen en snowboarden. Over mijn werk als Vignale Relationship Manager ben ik al net zo gepassioneerd. Het is dus wel duidelijk waarom ik goed timemanagement zo belangrijk vind.""Ik vind het belangrijk dat mijn klanten tijd kunnen besparen. Qua service doen we dat door auto's thuis op te halen. Maar ook door een relatie met hen op te bouwen en op de hoogte te zijn van hun situatie en voorkeuren. Omdat ik hun enige aanspreekpunt ben, hoeven ze niet telkens opnieuw hun verhaal te doen. Ze vertellen het aan mij, en ik tel één en één bij elkaar op. Zo gaan service en tijdbesparing hand in hand.""Ik blijf graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en technologie. Dat is een van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over de Ford Mondeo Vignale. De lijnen, grille en cockpit van het nieuwe ontwerp: het klopt allemaal tot in de kleinste details. Uiteraard proberen we altijd alle klanten een fantastische service te bieden. Bij Ford Vignale gaat die aandacht en toewijding echter verder: we bieden een persoonlijk antwoord voor de individuele vraag van de klant." "Ik woon al mijn hele leven in Barnsley, in het noorden van Engeland. Daar hoef ik geen winkel van een of ander luxemerk binnen te stappen om uitstekende klantenservice te ervaren. Ik heb twee bassets, en als ik voor een drankje naar mijn plaatselijke pub wandel, ziet de eigenaar me al aankomen door het raam. Wanneer ik binnenstap, staat mijn favoriete biertje al klaar op de toog en heeft de eigenaar in elke hand een hondenkoekje. Op zo'n moment voel ik me alsof ik de enige klant ben die ertoe doet. Dat gevoel wil ik mijn Ford Vignale-klanten ook geven."

STACEY CONNELLYTrustFord, Barnsley,Verenigd Koninkrijk

Page 21: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 21

'Wij zorgen voor de kers op de taart.'

Ford Vignale-klanten hebben toegang tot heel wat exclusieve diensten. Eén daarvan is de speciale Ford Vignale One Call-service: een speciaal ondersteuningsteam dat 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is om alle vragen of mogelijke problemen af te handelen. De service is beschikbaar voor alle Ford Vignale-klanten in 21 markten in Europa.

Christian Gondek is Ford Vignale One Call Manager in Duitsland en werkt al 11 jaar bij Ford. "Bij de Ford Vignale draait alles om de beste auto, dus benaderen we onze klanten ook op de beste manier. Ford Vignale One Call is uniek: wij zijn het enige automerk dat zo'n topservice aanbiedt. We hebben gespecialiseerde adviseurs die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn via één telefoonnummer. Alle teamleden hebben een hogere bedrijfskundige of technische opleiding afgerond en hebben ervaring met klantenservice. We koesteren en waarderen de tijd die een klant aan ons besteedt, en willen vooral voorzien in de behoeften van Vignale-klanten en hun een extra uitgebreide ervaring bieden. Zo kunnen we bijvoorbeeld advies over onze auto's geven, of een testrit of servicebeurt plannen. Ook kunnen we een bezoek aan een FordStore regelen. We geven de klant dan niet simpelweg het nummer van de FordStore, maar regelen ook echt de afspraak, op een tijdstip dat de klant het beste uitkomt. Wij zorgen voor de spreekwoordelijke kers op de taart."

Florence Jazé is Ford Vignale One Call Manager in Frankrijk. Ze werkt inmiddels vier jaar bij Ford. "Ik vind dit zo'n geweldig project. De Ford Vignale One Call-service ging tegelijk met de introductie van Ford Vignale van start. De afgelopen maanden hebben we onze processen verder verfijnd en het project op verschillende niveaus geïmplementeerd. We streven er vooral naar om de Ford Vignale-klant tevreden te stellen, ongeacht zijn verzoek. Ford Vignale-klanten zijn vaak drukbezette mensen die niet graag tijd verspillen. Daarom maken we het hen gemakkelijk. Een vraag of probleem dat via de Ford Vignale One Call-service wordt gemeld, wordt zo snel mogelijk in behandeling genomen. Vanaf het eerste telefoongesprek totdat de Ford Vignale-klant helemaal tevreden is, werkt één en dezelfde adviseur aan een verzoek. We proberen het altijd persoonlijk te houden: Ford Vignale-klanten weten wie ze aan de lijn hebben en worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. Indien nodig kan de Ford Vignale One Call-adviseur snel contact opnemen met de Vignale Relationship Manager bij de FordStore of dealer van de Ford Vignale-klant, zodat deze kan helpen bij de afhandeling van het verzoek. We hopen in principe natuurlijk erg weinig telefoontjes te krijgen, want dat betekent dat onze Ford Vignale-klanten tevreden zijn. Maar als iemand ons toch nodig heeft, bieden we altijd een uitstekende service en houden we regelmatig contact."

DE VIGNALEERVARING

Page 22: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

22 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 23: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 23

Stijl én inhoud Charlize Theron

Charlize Theron, die de rol van de kortgeschoren en onbevreesde Furiosa vertolkt in Mad Max: Fury Road, is deze zomer 40 geworden. De actrice, die in de loop van haar carrière al diverse prijzen in de wacht sleepte, maakt zich echter geen zorgen over haar leeftijd: "Ik laat het gewoon gebeuren. Ik voel me momenteel erg goed in mijn vel."

Hoewel Charlize Theron haar carrière begon als danseres en model, is ze niet bang om zich

van haar lelijke kant te laten zien in films. Zo kwam ze ruim 13 kg aan om op overtuigende wijze de rol van seriemoordenaar Aileen Wuornos te spelen in Monster (2003), een rol waarmee ze de Oscar voor Beste actrice won. En toen ze besloot om haar hoofd te scheren voor haar rol als de woeste Imperator Furiosa in de post-apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road van George Miller, nam ze zelf de tondeuse in de hand.

"Om te kunnen overleven in die onderwereld mag Furiosa eigenlijk helemaal niet als vrouw worden gezien. Dus dacht ik: 'Als ik mijn hoofd nu eens kaal scheer?' Ik had geen tondeuse, dus kreeg ik er een van een vriend. Hij zei dat ik het echt moest doen. Toen we 45 minuten later klaar waren, stuurden we een selfie naar George Miller, die antwoordde: 'Te gek, Furiosa!'"

Het extreme kapsel bleek een onverwacht voordeel met zich mee te brengen. "Ineens was ik overal 20 minuten te vroeg," lacht ze." Dan besef je pas hoeveel tijd we eigenlijk aan ons haar besteden!"

DirectDe in Zuid-Afrika geboren Theron verhuisde eigenlijk naar de VS om een carrière als danseres en model uit te bouwen. Door een knieblessure moest ze echter stoppen met dansen. Als actrice werd ze 'ontdekt' door een agent die zag hoe ze in een bank veel ophef stond te maken omdat ze een cheque van $ 500 van haar moeder niet kon verzilveren. "Ik ben heel vriendelijk en beleefd, maar weet niet wanneer ik het best mijn mond moet houden. Ik ben eerlijk en direct, en dat schiet soms in het verkeerde keelgat."

' Ik heb geleerd om niet te ver vooruit te plannen: je kan je lot immers niet plannen. Een vijfjarenplan heb ik dus nooit gehad.'

HET VIGNALE INTERVIEW

Page 24: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

24 Ford Vignale M A G A Z I N E

Kort nadat ze een contract met de agent had gesloten, kreeg ze een kleine rol in 2 Days in the Valley (1996), al snel gevolgd door hoofdrollen in The Devil’s Advocate (1997) en The Cider House Rules (1999). In een paar jaar tijd was er een nieuwe ster opgestaan. Ze wordt tot op de dag van vandaag als natuurtalent beschouwd. Regisseurs werken graag met haar vanwege haar discipline, haar focus op haar rol, haar slimme suggesties voor aanpassingen aan scènes en dialogen. Ze weet wat acteren is: niet zozeer een glamoureuze baan, maar gewoon keihard werken. En teamwerk. Tegenwoordig wisselt de veelgevraagde actrice rollen in grote kaskrakers als Snow White and the Huntsman (2012) af met lowbudgetfilms als de thriller Dark Places (2015), een filmhuisdrama over een vrouw die als kind de brute moord op haar familie overleeft. Het is een trauma dat voor Theron huiveringwekkend dichtbij komt: op 15-jarige leeftijd was ze er getuige van hoe haar moeder uit zelfverdediging haar gewelddadige vader doodschoot.

"Dark Places laat zien wat een trauma kan doen met een kind. Ik heb een zeer traumatische ervaring gehad, maar word er niet door achtervolgd. Ik had een moeder die me door mijn perioden van rouw, shock en woede heeft geholpen, en die heeft voorkomen dat ik mezelf als slachtoffer zag. Ze leerde me hoe ik een sterke vrouw moest zijn. De dood van mijn vader heeft me vooral geleerd dat het leven kort is en dat je er het beste van moet maken. Ik heb geleerd om niet te ver vooruit te plannen: je kan je lot immers niet plannen. Een vijfjarenplan heb ik dus nooit gehad."

ActivisteTheron was ook absoluut niet van plan om verliefd te worden op de 15 jaar oudere Sean Penn, die haar onlangs nog regisseerde in The Last Face. "We kenden elkaar al 18 jaar voordat onze relatie ook romantisch van aard werd. We waren gewoon hele goede vrienden, dus ik zag het echt niet aankomen. We zijn niet te hard van

stapel gelopen, omdat we beseften dat we daarmee ook onze vriendschap op het spel konden zetten." Het koppel ging afgelopen voorjaar uit elkaar en is nu weer wat het al 18 jaar lang was: hele goede vrienden.Charlize is ook een gelukkige moeder sinds ze in 2012 haar zoon Jackson adopteerde. "Pas als je moeder wordt, besef je hoeveel liefde binnen in je zit. Nu draait mijn leven om het vinden van de juiste balans tussen wat ik wil en klaarstaan voor mijn zoon."Behalve actrice en moeder is Theron ook activiste. Ze toont haar liefde voor de wereld via verschillende goede doelen. In 2007 richtte ze bijvoorbeeld het Charlize Theron Outreach Project op om de Afrikaanse jeugd te helpen in de strijd tegen hiv en aids. Een jaar later werd ze door de secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki-Moon, benoemd tot Ambassadeur voor de vrede van de Verenigde Naties wegens haar toewijding aan 'een beter leven voor vrouwen en kinderen in Zuid-Afrika en de preventie van geweld tegen

Charlize Theron met Sean Penn, met wie ze al 18 jaar bevriend is. Penn regisseerde haar in The Last Face en anderhalf jaar lang had het tweetal ook een relatie.

Page 25: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 25

vrouwen en meisjes'. Daarnaast is Theron actief lid van dierenrechtenorganisatie PETA en verscheen ze in een campagne tegen bont. Ze heeft ook meegelopen in demonstraties voor abortus en is voorstander van het homohuwelijk. Ze heeft publiekelijk verklaard dat ze weigert te trouwen zolang het homohuwelijk niet in de hele VS legaal is. Theron heeft helemaal geen last van het feit dat ze in augustus 40 is geworden, ook al heersen er in Hollywood zeer strikte opvattingen over de houdbaarheidsdatum van actrices. "Hoe jonger we zijn, hoe meer we waard zijn. Maar onze gezichten en lichamen veranderen nu eenmaal. Zo is het leven en daar kan ik verder niets aan veranderen."Op 40-jarige leeftijd hoeft ze echter nog steeds niet lang op filmrollen te wachten. Ze speelt opnieuw de hoofdrol van de kwaadaardige Ravenna in The Huntsman, het vervolg op het succesvolle Snow White and the Huntsman. In The Last Face speelt ze een directeur van een internationale hulporganisatie in Afrika die betrokken raakt bij een politieke en sociale revolutie. Volgend jaar werkt ze aan de film Brain on Fire, een drama over een jonge vrouw die krankzinnig wordt. Met de meer dan 40 films waarin ze al heeft gespeeld, bewijst Theron dat ze elke rol aankan.Voor haar is tijd zeer kostbaar. Ze is zeer gedisciplineerd en werkt daarom met een dagelijks, wekelijks en maandelijks schema waarin ze haar aandacht verdeelt tussen haar kind, haar acteerwerk, haar goede doelen en ja, ook een paar zorgvuldig geplande uurtjes van ontspanning. Wat ze doet om te ontspannen? Gaan rijden met haar Harley Davidson.

CHARLIZE THERON: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

Monster (2003)Theron won terecht een Academy Award en een Golden Globe voor haar angstaanjagende vertolking van seriemoordenaar Aileen Wuornos, die de doodstraf kreeg voor de moord op zeven mannen.

North Country (2005)Voor haar rol als mijnwerkster die de eerste Amerikaanse rechtszaak wegens seksuele intimidatie aanspande en won, werd Theron opnieuw beloond met een Oscar- en Golden Globe-nominatie. Ook deze veelgeprezen film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

The Huntsman (2016)Theron keert in deze prequel op de succesvolle film Snow White and the Huntsman (2012) terug als de kwaadaardige Ravenna. Die film was gebaseerd op het beroemde sprookje Sneeuwwitje van de gebroeders Grimm.

Brain on Fire (2016)Wederom een film die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ditmaal over een jonge vrouw die in korte tijd krankzinnig wordt.Charlize Theron is in het bezit van de filmrechten en zal de film produceren.

MONSTER

NORTH COUNTRY

THE HUNTSMAN

Page 26: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

26 Ford Vignale M A G A Z I N E

De autonome auto komt eraan. In het Research & Innovation Center in Palo Alto, het kloppende hart van Silicon Valley, werkt Ford aan de laatste ontwikkelingsfasen. Hoe verandert de auto van de toekomst onze mobiliteit door zelf te sturen, navigeren, remmen en schakelen?

EIGEN KOERS BEPALEN

Page 27: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 27

In januari liet Ford de wereld kennismaken met Ford Smart Mobility. Dit was een duidelijke bevestiging

van Fords plannen om innovatie op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, klantervaring, big data en autonome voertuigen te stimuleren. Omdat al deze aspecten verband houden met elkaar, is elk aspect even belangrijk. Maar het is toch vooral het idee van een zelfrijdende auto dat tot de verbeelding spreekt. Wat altijd als science fiction werd gezien, lijkt binnenkort werkelijkheid te worden: een auto die de besturing volledig overneemt en ons snel, veilig en comfortabel naar onze bestemming brengt.

2020Eerder dit jaar verklaarde Mark Fields, CEO van Ford, dat de eerste autonome auto waarschijnlijk al in 2020 op de weg te zien zal zijn. We zullen echter nog tot 2035 of 2040 moeten wachten voordat de technologie en wetgeving een zodanig stadium hebben bereikt dat we in onze auto kunnen stappen, in slaap kunnen vallen en pas wakker worden wanneer we op onze bestemming zijn aangekomen. Ford beschikt absoluut over de kennis en technologie om als eerste merk een volledig geautomatiseerd voertuig te ontwikkelen. Er rijden vandaag de dag immers al semi-autonome voertuigen van het merk rond. Ford streeft er echter niet naar om kost wat kost de eerste te zijn. "Het is nog niet zeker dat we in dat tijdsbestek een volledig autonoom voertuig kunnen maken. Onze benadering is namelijk dat we, als het eenmaal zo ver is, zo'n voertuig voor iedereen toegankelijk willen maken, niet alleen voor eigenaars van een luxewagen", aldus Fields.

OnderzoekMeteen na de bekendmaking van het Smart Mobility- programma opende Ford een onderzoekscentrum in het kloppende hart van de technologische wereld: Palo Alto, Silicon Valley. In dit centrum worden verdere innovaties gestimuleerd. Met circa 125 onderzoekers, ingenieurs en wetenschappers is het een van de grootste onderzoekscentra voor de auto-industrie in Silicon Valley. De belangrijkste onderwerpen uit het Ford Smart Mobility-programma worden hier allemaal vertaald naar relevante onderzoeken. Voor het onderzoek naar autonoom rijden werkt

HET FORD RESEARCH AND INNOVATION CENTER

Het onlangs geopende Ford Research and Innovation Center werkt op transparante wijze samen met de technische faculteit van Stanford. Chris Gerdes, als professor werktuig-bouwkunde verbonden aan deze faculteit, leidt de tests in goede banen. Zijn werkwijze bij het testen van geautomatiseerde voertuigen is verre van voorzichtig; professor Gerdes is er (net als Ford) doorgaans van overtuigd dat je de grenzen moet verleggen om de beperkingen van geautomatiseerde voertuigen af te tasten. Hij heeft al laten zien dat een geautomatiseerd voertuig op een racecircuit ongeveer net zo goed kan rijden als een getrainde autocoureur. In het laboratorium van Gerdes willen onderzoekers de veiligheid van een voertuig verbeteren door het voertuig zelf te verbeteren of door de vaardigheden van de bestuurder aan te scherpen. Ook wordt hier gewerkt aan de ontwikkeling van algoritmes voor routeplanning en verkeersvoorspellingen.

TECHNIEK VAN DE TOEKOMST

De autonome auto verzendt en ontvangt continu gegevens via sensoren, zodat hij precies weet wat er om de auto heen gebeurt.

Page 28: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

28 Ford Vignale M A G A Z I N E

Ford samen met de wereldberoemde Stanford University, die ook gevestigd is in Palo Alto. Voor de volgende fase, die bestaat uit testen op de weg, stelt Ford het autonome Fusion Hybrid-onderzoeks-voertuig beschikbaar aan de ingenieurs van de universiteit.

Veilig en efficiëntMet de komst van de autonome auto zal de veiligheid van passagiers enorm toenemen.

Wanneer alle auto's met elkaar zijn verbonden, zich bewust zijn van elkaars locatie, de omstandigheden op de weg kunnen inschatten en verkeerssituaties begrijpen, zullen er waarschijnlijk geen ongelukken meer gebeuren. En wat dacht u van de efficiëntie van het wegengebruik? Autonome auto's kunnen veel dichter op elkaar rijden dan mensen. Elke centimeter van de weg wordt zo benut, waardoor er veel minder kans is op files. Binnensteden slibben minder dicht en er

worden minder energiebronnen verbruikt. Naast de praktische voordelen kunnen autonome auto's volgens Ravi Shanker, analist bij de onderzoeksafdeling van de gerenommeerde investeringsbank Morgan Stanley, wereldwijd een jaarlijkse besparing van $ 5,6 biljoen opleveren. Dit duizelingwekkende bedrag geeft meteen aan hoe groot de impact van autonoom rijden kan zijn.

Veel van de benodigde technologie voor een zelfrijdende auto is nu al beschikbaar. De kans is groot dat uw nieuwe auto al is uitgerust met Adaptive Cruise Control. Wanneer de radar van het systeem merkt dat de afstand en snelheid van voertuigen vóór u afnemen, wordt de snelheid van de auto aangepast om een veilige afstand aan te houden. Ook automatisch sturen (een fantastisch voorbeeld van autonoom rijden) bestaat al. Ford was een van de eerste fabrikanten die zijn auto's uitrustte met Active Park Assist-systemen. Een ander intelligent systeem dat de bestuurder helpt, is Traffic Sign Recognition. Hiermee worden verkeersborden die de snelheid

berekent constant de benodigde remkracht om een botsing te voorkomen en zal, indien nodig, automatisch de remmen activeren.Als uw auto in de toekomst helemaal zelfstandig wil rijden, is hij afhankelijk van radars die hun 'blik op de weg' houden. Sommige huidige Ford-modellen (zoals de Focus, de Mondeo en de binnenkort verkrijgbare Edge) zijn al uitgerust met BLIS ofwel het Blind Spot Information System. Dit is een radar die u waarschuwt wanneer een ander voertuig zich in uw dode hoek bevindt. De extra Cross Traffic Alert maakt gebruik van radar om u te waarschuwen voor naderend verkeer wanneer u achteruit uit een parkeerplaats rijdt.

aangeven, automatisch herkend, waarna de bestuurder wordt gewaarschuwd. Verder is uw auto mogelijk al uitgerust met een Lane Keeping System met Lane Keeping Aid, dat zorgt dat u op

uw eigen rijstrook blijft. Active City Stop is ontwikkeld om u te helpen in langzaam rijdend verkeer. Deze technologie werkt met een radarsensor die voorwerpen vóór de auto detecteert. Het systeem

DE TOEKOMST BEGINT HIER

1 2 3 40 mph70 mph 65 km/h110 km/h

Adaptive Cruise Control

Lane Keeping System

Page 29: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 30: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

30 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 31: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 31

' Harmonie is het belangrijkste'

Ford Vignale draait om het combineren van authentiek vakmanschap met de nieuwste technologieën. Sonja Vandenberk, Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe, vertelt het verhaal achter het concept.

Sonja Vandenberk is elk moment van de dag op zoek naar inspiratie. Of ze nu over straat loopt, in de auto zit of tv kijkt, altijd let ze op of ze interessante voorwerpen en producten ziet. Ze is gefascineerd door de manier waarop producten worden gemaakt, hoe ze werken en of ze stof tot nadenken geven voor haar werk als Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe.

Als kind was Sonja al bezig met het ontwerpen, schetsen en maken van dingen. Ze groeide op in Vlaanderen en haar oog voor visuele details heeft ze van haar vader, die fotograaf was. "Als ik iets zag wat ik leuk vond – zoals een speeltje – wilde ik het

niet hebben, maar zelf maken. Zo maakte ik dus al op zeer jonge leeftijd mijn eigen speelgoed."

Dat ze tegenwoordig een bekende designer is, is dan ook geen verrassing voor haar ouders en andere mensen die haar goed kennen. Haar carrière verliep echter niet langs de meest logische weg. Zoals veel jonge meisjes wilde ze eigenlijk dierenarts worden. Ze begon zelfs aan de opleiding voor dierenarts, maar besefte al snel dat ze een vergissing had gemaakt. Ze stapte over op psychologie en was bijzonder gefascineerd door de colleges over het verband tussen kunst en psychologie.

"Opeens wist ik het: dit is mijn wereld, dit is wat ik wil," zo vertelt ze. Nadat ze haar studie vormgeving had afgerond, verhuisde Vandenberk naar Londen, waar ze redactrice werd van een tijdschrift over architectuur. In die functie maakte ze kennis met de Royal College of Arts, die een cursus transport en ontwerp aanbood.

Als een woonkamer"Zo raakte ik geïnteresseerd in auto's, en dan vooral het interieur ervan. Ik besefte hoe belangrijk het interieur van een auto was voor bestuurders en hoeveel tijd we eigenlijk in onze auto doorbrengen.

VIGNALE DESIGN

Page 32: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

32 Ford Vignale M A G A Z I N E

Het is bijna een woonkamer. De ontwerpwereld voor auto's stond destijds echt op z'n kop en er kwam steeds meer aandacht voor het interieur van auto's. Het was een goede tijd voor ontwerpers in de auto-industrie, en dat is het nog altijd. Vooral nieuwe ontwikkelingen zoals de zelfrijdende auto bieden fantastische mogelijkheden om de sfeer van een woonkamer tot leven te laten komen in een auto."Samen met haar vriend, die ook auto-ontwerper is, verhuisde ze naar Duitsland. Ze maakte kennis met andere designers die gespecialiseerd waren in kleuren, iets wat zeer zeker haar interesse wekte. Toen ze de kans kreeg om bij Ford Europe aan de slag te gaan als auto-ontwerper, twijfelde ze geen seconde.Het ontwerpen van een auto is teamwerk. "Dat is de belangrijkste regel in ons vakgebied: je werkt nooit alleen. Het is 100 % teamwerk. We houden brainstormsessies waar mensen hun ideeën kunnen pitchen. Vervolgens dagen we elkaar uit: iemand heeft een idee, iemand anders geeft er een andere draai aan, een derde persoon oppert: wat als we het eens zo deden? Die gezamenlijke inspiratie vind ik het leukste aspect in mijn werk."

Dromen over designZe vertelt verder: "Bij Ford Europe had ik meteen het gevoel dat ik op de juiste plaats was beland. Ik werk met uitstekende ontwerpers, maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind, is de open sfeer op de werkvloer. Sfeer is namelijk erg belangrijk voor ontwerpers. Ze gaan slapen en staan weer op met hun projecten in gedachten. Ze dromen over design. Ik moet regelmatig tegen mezelf zeggen: en nu ga je naar huis, het is mooi geweest voor vandaag." In oktober 2013 werd Vandenberk aangesteld als Chief Designer Colour and Material bij Ford Europe. Kort daarna begon haar team aan een nieuw en prestigieus project: de Ford Vignale."Als ontwerper voor Ford Vignale ben je voortdurend op zoek naar balans. Je wilt de perfecte details en de juiste materialen vinden om je doel te bereiken. We vragen onszelf steeds af hoe we onze klanten kunnen verrassen. Als team zijn we constant op zoek, proberen we nieuwe dingen uit, testen we van alles en houden we brainstormsessies."

Op die manier is ook de zeshoek ontstaan, die oorspronkelijk alleen werd gebruikt voor de bekleding, maar inmiddels is uitgegroeid tot het ware symbool en handelsmerk van Ford Vignale. "Je begint te tekenen en schetsen. Eerst op traditionele wijze, waarbij je een ruit gebruikt. Toen gingen we steeds een stapje verder, tot we uitkwamen bij de zeshoek. Die hebben we uitgerekt, en de rest is geschiedenis."Haar passie en missie als ontwerper vat Sonja als volgt samen: "Ford Vignale is een ervaring, een avontuur. Ford Vignale moet alle zintuigen prikkelen. Handwerk en vakmanschap spelen een zeer belangrijke rol bij het maken van de Vignale, denk bijvoorbeeld aan de stiksels, de lijnen en de materialen. De Ford Vignale moet mensen echter vooral een gevoel van harmonie geven, zowel aan de buitenkant als van binnen. Voor ons als ontwerpers draait alles om harmonie."

Glamoureus De keuze van kleur en lak is een belangrijk aspect om die harmonie te bereiken. Vandenberk is hierbij vooral trots op de kleur Vignale Nocciola. "De kleuren van een Vignale moeten de details benadrukken en laten zien hoeveel zorg er is besteed aan de ontwikkeling van de auto. Dat is precies wat Vignale Nocciola doet. De accenten en vorm van de auto worden op perfecte wijze benadrukt, en alle chroomelementen krijgen een prachtige metallic glans. Het mineraal mica is in een speciaal proces door de verf gemengd, waardoor de auto echt lijkt te stralen. De hele auto krijgt zo iets glamoureus." Vakmanschap is een andere belangrijke inspiratiebron om te zorgen voor harmonie en bestuurders te verrassen. "Vakmanschap wordt bij ons een compleet nieuw concept, omdat we het combineren met de nieuwste technologie", aldus Sonja. "De stiksels worden bijvoorbeeld door de computer gegenereerd, waardoor absolute perfectie ontstaat. De bestuurder moet echter het gevoel behouden dat hij wordt omringd door traditionele, met de hand vervaardigde materialen. Vergelijk het met het prettige gevoel van zacht leer dat een handtas of het bandje van een horloge geeft. Dat is Ford Vignale: een prettig gevoel van authentiek vakmanschap, gecombineerd met de beste materialen en de nieuwste technologieën."

'Dat is Ford Vignale: een

prettig gevoel van authentiek vakmanschap, gecombineerd met de beste materialen en de nieuwste

technologieën.'

Page 33: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 33

De lakDe geraffineerde metallic lakkleur Vignale Nocciola wordt exclusief aangeboden op Ford Vignale-modellen. Het is een verwijzing naar de oorsprong van het merk: 'nocciola' is namelijk Italiaans voor 'hazelnoot'. Alle Ford Vignale-auto's hebben een metallic lak en ondergaan een speciale behandeling waardoor ze er stralender en stijlvoller uitzien.

De zetelsDe inspiratie voor de stoelen ligt in de eeuwenoude traditie van ambachtelijke leerbewerking, met een kwaliteit die klanten misschien alleen zouden verwachten bij een tas van een exclusief merk zoals Chanel of Ferragamo.Elke stoelbekleding is stijlvol op maat gesneden en genaaid. Geen gewone hoes dus. De gewatteerde bekleding zorgt voor een exclusieve uitstraling, evenals de speciale stiksels.

Het lederHet zorgvuldig geselecteerde leer voelt zacht aan, zit comfortabel en oogt luxueus. Ford heeft gekozen voor luxe Windsor-volnerfleer. Na een streng selectieproces blijven alleen huiden van de beste kwaliteit over. Elke huid heeft zo weinig mogelijk natuurlijke markeringen, waardoor de echte schoonheid van het leer extra tot uitdrukking komt.Bij volnerfleer van deze kwaliteit is de haarcel nog zichtbaar in de bovenste laag van de huid. De huid krijgt een lichte afwerking waardoor een glad, semi-aniline-achtig oppervlak ontstaat dat nog altijd voldoet aan de strenge duurzaamheidsvereisten van Ford. Hierdoor krijgt het leer een zeer exclusieve natuurlijke uitstraling.Extra behandelingsstappen doen het leer nog zachter en luxueuzer aanvoelen.

Zelfs op plaatsen die minder zichtbaar zijn of minder vaak worden aangeraakt, wordt leer van absolute topkwaliteit gebruikt. Hierdoor is voor de stoelen van Ford Vignale 110 % meer leer nodig dan voor lederen stoelen in de meeste andere auto's. Het leer op het instrumentenpaneel is speciaal gekozen voor een stijlvolle en harmonieuze look. Alle huiden die aan de strenge Vignale-normen voldoen, worden in de snijkamer door uiterst bekwame vakmannen in stukken gesneden met een bepaalde dikte. Een van de laatste en belangrijkste stappen in het proces is het persen van de bewerkte delen, die aan de zon worden blootgesteld om te verzekeren dat het oppervlak ook na verloop van tijd hetzelfde uitzicht behoudt.

De zeshoekige vlakkenDe kenmerkende zeshoekige vlakken vragen om de allerbeste technische vaardigheden. Let bijvoorbeeld maar eens op hoe in elk afzonderlijk vlak de perforaties en stiksels precies gelijklopen. Alleen zeer ervaren trimmers kunnen zo'n precisiewerk afleveren.

Het vakmanschap van Vignale Enkele details

Page 34: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

34 Ford Vignale M A G A Z I N E

De Zwitserse architect Peter Zumthor is een ware inspiratiebron voor architecten en ontwerpers overal ter wereld. Fans raken niet uitgepraat over zijn vakmanschap, materialenkennis en onvoorstelbaar creatieve materiaalgebruik. Zijn vakmanschap en liefde voor materialen maakten hem ook tot een inspiratiebron voor het ontwerpteam van Ford Vignale.

De man van de materialen

Kunsthaus Bregenz, Oostenrijk

Page 35: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 35

Zijn visie op zijn eigen architectuur en op wat architectuur hoort te zijn, is eenvoudig, bijna

nuchter zelfs: "Wanneer ik begin met een gebouw, denk ik eerst na over het materiaal. Voor mij vormt dat de kern van de architectuur. Het gaat niet om papier, het gaat niet om vormen, het gaat juist om ruimte en materialen."Zumthor is altijd aangenaam rechtdoorzee geweest over de rol van architectuur en moet meestal niets hebben van journalisten of academici die een abstracte, intellectuele uitleg aan zijn werk geven. Dat komt natuurlijk grotendeels door zijn relatief eenvoudige achtergrond (hij begon zijn carrière als timmermansleerling). Het is wellicht ook de reden voor zijn sterke lokale verbondenheid met het

Zwitserse kanton Graubünden. Ondanks zijn wereldwijde reputatie en vele internationale opdrachten is het atelier van Zumthor tot op de dag van vandaag nog altijd gevestigd in het Zwitserse dorpje Haldenstein (inwonersaantal: 1001), waar hij ca. 30 man in dienst heeft. Een van de grootste architecten van het moment is een zeer bescheiden man, maar wel een man met vaste overtuigingen.Zumthor is er sterk van overtuigd dat architectuur een emotionele ervaring is en dat gebouwen niet moeten worden geïntellectualiseerd, maar gevoeld. Het is daarom wellicht geen toeval dat veel van de meest geroemde gebouwen uit zijn carrière zich niet alleen bevinden in het deel van Zwitserland waar hij is opgegroeid, maar dat de ontwerpen van deze

gebouwen ook een integraal deel vormen van de kleine gemeenschappen waarin ze staan. Hiertoe behoren onder andere een basisschool in Churwalden, een bejaardentehuis in Chur, de hoofdstad van het kanton, het kunstmuseum van Chur en de bescheiden Sint-Benedictuskapel, die met al zijn ingetogen schoonheid in het bergdorp Sumvitg werd gebouwd ter vervanging van de originele kapel, nadat die door een lawine was verwoest. Al deze gebouwen worden bewonderd door collega-architecten en met veel plezier gebruikt door de mensen die erin wonen en werken. Dat laatste vindt Zumthor dan weer veel belangrijker dan het eerste.

VIGNALEICOON

Hannover Expo, Duitsland

Page 36: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

36 Ford Vignale M A G A Z I N E

Sint-Benedictuskapel, Zwitserland

Page 37: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 37

Pretentieloze verfijning Veel mensen denken dat Zumthor zijn diepgaande kennis van constructies en zijn verfijnde gebruik van verschillende bouwmaterialen heeft ontwikkeld in zijn eerste baan als restauratie-architect voor een lokale Zwitserse instantie, waar hij werkte aan het behoud van historische monumenten. Ongeacht of dat waar is of niet, het is in elk geval een eigenschap die ook vandaag de dag zijn werk nog beïnvloedt, zoals te zien is in een van zijn meest prestigieuze huidige projecten, het museum bij de zinkmijnen in het Noorse Allmannajuvet. Allmannajuvet is een afgelegen, bosrijke kloof aan de rivier de Storelva. Eind 19e eeuw was hier een grote zinkmijn en tegenwoordig is het onderdeel van het regionale museum. In het ontwerp van Zumthor komen minstens drie van de terugkerende thema's in zijn werk samen: ten eerste aandacht voor het historisch belang van een locatie, aangezien de mijn een belangrijk onderdeel is van het lokale industriële erfgoed. Ten tweede een pretentieloze focus op het pragmatische: dankzij Zumthors gebouw wordt het gebied toegankelijk voor een groot aantal bezoekers. En tot slot: respect voor de lokale omgeving, wat

'Ik denk niet alleen na over

de plaats, maar bezoek hem

ook. Voor mij is het namelijk een fysieke

ervaring.'

bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de gegolfde daken van de gebouwen, die een perfecte aanvulling vormen op de woeste natuur van de kloof. Ook dit is weer een voorbeeld van schoonheid in al haar eenvoud en transparantie.

Fysieke ervaringZumthors emotionele benadering van projecten verklaart ook waarom hij het zo belangrijk vindt om al in de planningsfase vertrouwd te raken met de locatie voor een gebouw. "Ik denk niet alleen na over de plaats, maar bezoek hem ook. Voor mij is het namelijk een fysieke ervaring." Deze vastberadenheid om te zorgen dat zijn gebouwen passen bij de omgeving, is terug te zien in een van de beroemdste internationale opdrachten van Zumthor, het Kunsthaus in het Oostenrijkse Bregenz, een kubus van glas en beton die over de Bodensee uitkijkt. Hij legt uit: "Aan de buitenkant ziet het gebouw eruit als een lamp. Het absorbeert het veranderende licht in de lucht en de nevel van het meer. Het weerspiegelt licht en kleur … afhankelijk van waar je staat, het daglicht en het weer."

WIE IS PETER ZUMTHOR?

• Geboren in 1943 in de Zwitserse stad Basel.

• Zoon van een kastenmaker. Werd op 15-jarige leeftijd timmermansleerling.

• Studeerde aan de lokale kunstacademie en als uitwisselingsstudent aan het Pratt Institute in New York.

• Opende zijn eigen architectenbureau in 1979.

• Zijn snelle succes leidde al gauw tot prestigieuze internationale opdrachten.

• Wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste levende architecten ter wereld.

• Onder andere onderscheiden met de Pritzker Prize (2009) en de RIBA Royal Gold Medal (2013).

• Heeft in de loop van zijn carrière lesgegeven aan gerenommeerde universiteiten van Los Angeles tot München.

• Sinds 1996 professor aan de Accademia di Architettura aan de Università della Svizzera italiana.

Therme Vals, Zwitserland

Page 38: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

38 Ford Vignale M A G A Z I N E

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

De Ford S-MAX Vignale komt volgend jaar op de markt, maar u krijgt nu in Ford Vignale Magazine alvast een voorproefje van de conceptauto die de weg baant voor de showroomversie. Deze volbloed Sports Activity Vehicle laat zien dat een auto met zeven zitplaatsen de gewone gezins-MPV zeker kan overtreffen.

De buitenkant van de Ford S-MAX Vignale-conceptauto bevestigt de eerste indruk. Zodra

uw ogen het karakteristieke profiel en de dynamische ronding van het dak kunnen loslaten, trekt de opvallende, elegante grille met het kenmerkende zeshoekige Vignale-ontwerp onmiddellijk de aandacht. De grille is voorzien van een donkerdere, matte metallic afwerking en gepolijst aluminium. Andere typische Vignale-elementen aan de voorkant van de auto zijn de

Elegantie komt op de eerste plaats: een lang, slank ontwerp, afgewerkt met een licht hellende daklijn.

OP EN TOP FORD VIGNALE

Page 39: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 39

S-MAX VIGNALE- CONCEPTAUTO

Page 40: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

40 Ford Vignale M A G A Z I N E

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

unieke mistlampen en subtiele koplampen met adaptieve LED-verlichting. De zijspiegels zijn voorzien van chromen spiegelkappen en geïntegreerde richtingaanwijzers. Voor nog meer gebruiksgemak zijn ze bovendien verwarmd en hebben ze een geheugenfunctie. Als finishing touch wordt de Ford S-MAX Vignale-concept-auto compleet geleverd met hoogwaardige, gelakte 21-inch lichtmetalen Vignale-velgen.

Moderne luxe Neem een kijkje aan de binnenkant: de zeven zitplaatsen zijn verdeeld over drie rijen en bieden veel ruimte. De Ford S-MAX Vignale-conceptauto is meer dan een zeer praktische personenvervoerder; hij ademt verfijning. De stijlvolle, zeshoekige patronen, de smaakvolle details van chroom en leer door de hele auto, het is bijna presidentieel. Zelfs de vloermatten stralen een geraffineerde luxe uit.Het gevoel van luxe wordt versterkt door de stoelen met exclusief, zacht Ford Vignale-reliëfleer. De bestuurderszetel is op 10 verschillende manieren verstelbaar, heeft een geheugenfunctie en biedt ultiem comfort. De designzetels met Sport Plus-schuim zijn zelfs geperforeerd, zodat ze de bestuurder en passagier voorin koel houden op warme zomerdagen, terwijl in de winter de geïntegreerde verwarmingsfunctie erg aangenaam is.

Stijlvolle Ford Vignale-kenmerken zorgen voor de finishing touch.

De zijspiegels zijn voorzien van geïntegreerde richtingaanwijzers.

Het ontwerp spreekt voor zich: de Ford S-MAX Vignale-conceptauto is een echte Sports Activity Vehicle.

Page 41: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 41

' De Ford S-MAX Vignale-conceptauto is meer dan een zeer praktische personenvervoerder; hij ademt verfijning.'

Page 42: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

42 Ford Vignale M A G A Z I N E

' De details en het kleurgebruik zijn geïnspireerd door de nieuwste trends in meubeldesign, zoals hoogwaardige zitbanken. Dit betekent handgestikt leder en strakke, moderne lijnen. Deze auto is één brok vakmanschap.'

Page 43: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 43

Disc

laim

er: h

et m

odel

dat

op

deze

pag

ina’

s wor

dt g

etoo

nd, i

s een

con

cept

auto

die

afw

ijkt v

an h

et u

itein

delij

ke

prod

uct.

De auto is ruimschoots voorzien van technologie, voor geavanceerde functies zoals communicatie tussen auto’s. De rugleuningen van de voorste stoelen zijn voorzien van docking stations voor tablets en het intelligente flexibele zitplaatsconcept maakt gebruik van Thin Seat-technologie, zodat passagiers profiteren van maximale ruimte.

De nieuwste trendsGeheel volgens de huidige modetrends is de lichtere buitenkant gecombineerd met een interieur in donkerdere tinten. De details en het kleurgebruik zijn geïnspireerd door de nieuwste trends in meubeldesign, zoals hoogwaardige zitbanken. Dit betekent handgestikt leer en strakke, moderne lijnen. Het interieur is één en al vakmanschap. Achter het stuur en aan de passagierskant van het dashboard is aluminium met reliëf gebruikt. Metallic elementen vormen een stijlvol contrast met de warme tinten, terwijl

het met de hand gelakte paneel boven het centrale display is voorzien van aluminium letters. Het interieur heeft de sfeer van een lounge, een effect dat wordt versterkt doordat het leer van dashboard tot bagageruimte één kleur heeft.

Sound of silenceGenieten van alle luxe van de Ford S-MAX Vignale-conceptauto kan in vrijwel volledige stilte. Akoestisch glas houdt ongewenste geluiden tijdens het rijden buiten terwijl Ford Active Noise Cancellation alle mogelijke geluiden van de dieselmotor filtert. Het geïntegreerde Ford SYNC-systeem met spraakbediening en touchscreen reageert daardoor zelfs op opdrachten die worden gefluisterd. Deze conceptauto belooft veel voor de productieversie van de Ford S-Max Vignale, die volgend jaar bij selecte FordStores in Europa verkrijgbaar zal zijn.

Een warm welkom: het minimalistische dashboard en de middenconsole bevatten een scala aan hightech-functies.

Majestueuze luxe: de stijlvolle, zeshoekige patronen op de individuele stoelen achterin.

Disclaimer: het model dat op deze pagina’s wordt getoond, is een conceptauto die afwijkt van het uiteindelijke product.

Page 44: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

44 Ford Vignale M A G A Z I N E

Page 45: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 45

MOVEmentFilm, mode, dans en Ford Vignale ontmoeten elkaar

MOVEment is een reeks van zeven korte films waarin de talenten van bekende modehuizen (waaronder Prada, Calvin Klein Collection en Alexander McQueen), baanbrekende regisseurs en beroemde choreografen en dansers worden gecombineerd.

Het MOVEment-project werd dit voorjaar gepresenteerd in samenwerking met het Londense

Sadler's Wells, één van 's werelds beroemdste ballettheaters, en Ford Vignale. Tijdens de vippremière in Sadler's Wells werd ook de Ford Mondeo Vignale voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

MOVEment is een concept van Jefferson Hack en is niet een nieuw idee zoals vele andere, maar een van zijn langetermijnambities. Hack is een icoon binnen de creatieve en culturele kringen van Londen. Hij werd geboren in Montevideo (Uruguay) en verhuisde naar Londen om daar te studeren aan het London College of Printing. Toen hij nog maar 19 jaar oud was, richtte hij het tijdschrift Dazed & Confused (tegenwoordig Dazed ) op; dit project ontwikkelt hij binnen de Dazed Group, die tevens het tijdschrift AnOther Magazine uitgeeft. Jeffersons belangrijkste focus is echter niet uitgeven, maar het bedenken van nieuwe, progressieve ideeën op het gebied van journalistiek, film, fotografie, televisie en digitale media. Kortom: Jefferson Hack is een creatieve duizendpoot en MOVEment is slechts één van zijn vele succesvolle creaties.

Het idee kwam voort uit een wens om choreografen en ontwerpers samen te laten werken met het medium film en na te denken over het lichaam in relatie tot de camera. De ontwerpers die bij het project betrokken waren, maakten kostuums op maat. Het resultaat: zeven films met een actuele en inspirerende kijk op de reeds lang bestaande dialoog tussen mode en dans. Jefferson legt zijn idee uit: "Er is altijd al een fantastische historische dialoog tussen mode en dans geweest, omdat het beide kunstvormen zijn waarin het lichaam centraal

staat. Voor het videotijdperk waarin we tegenwoordig leven, wilde ik een overzicht maken waarin het beste uit de wereld van mode, dans en film werd gebundeld tot een aantal opvoeringen speciaal voor het scherm. Sommige combinaties waren echte blind dates terwijl het in andere gevallen om bestaande relaties ging. Alles werd echter aan elkaar gekoppeld met het idee om iets nieuws en origineels in te brengen."

Ford Vignale heeft vanaf het allereerste begin deel uitgemaakt van het MOVEment-project. Met een goede reden: het project was de perfecte samenwerkingsgelegenheid om de thema's van kwaliteitsontwerp en vakmanschap te verkennen en uit te werken, aangezien dit twee cruciale aspecten zijn van de filosofieën van zowel Vignale als MOVEment. Daarnaast had Ford Vignale had ook een zeer bijzondere relatie met één van de opvoeringen, een film gemaakt door drie alom gerespecteerde kunstenaars: choreografe Jasmin Vardimon, regisseur Matthew Donaldson en hoedenmaker Stephen Jones. Stephen Jones is al tientallen jaren een waar Brits stijl- en cultuuricoon. Door zijn kenmerkende en radicale smaak is hij de bekendste hoedenmaker ter wereld. In 2009 verzorgde hij een 'bloemlezing' van hoeden voor het Victoria & Albert Museum dat met zijn bezoekersaantallen wereldwijd records verbrak. Ford Vignale is een integraal onderdeel van de film, aangezien een Ford Mondeo Vignale één van de 'hoofdrolspelers' was en Ford Vignale-designer Erika Tsubaki en het Ford Vignale-team daarnaast meewerkten aan de totstandkoming.

www.anothermag.com/movement

VIGNALEKUNST

Page 46: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

46 Ford Vignale M A G A Z I N E

Vrijdag

Hotel Bertrams Guldsmeden

Geland Om de vijf minuten vertrekken er vanaf de luchthaven Kastrup, met een typisch Deense efficiëntie, treinen die u binnen een kwartier naar Nørreport Station in het centrum van de stad brengen.

Inchecken Wie de Deense hoofdstad van het design bezoekt, kan twee vliegen in één klap slaan met een verblijf in het Radisson Blu Royal Hotel, onze exclusievere keuze. Elk detail van dit roestvrijstalen icoon uit de jaren '50, van de voorgevel tot de meubels en het bestek, werd bedacht door architect Arne Jacobsen. www.radissonblu.com

17:00

18:00

Reist u met een wat bescheidener budget? Ook dan kunt u genieten van mooi design in het Bertrams Guldsmeden Hotel (Vesterbrogade 107). Dit is een minder industrieel hotel met meer gezelligheid, maar dan wel met een zen-achtige Deense toets. www.guldsmedenhotels.com

Voor een nog beperkter budget is er het eenvoudige maar stijlvolle Hotel Sct Thomas (Frederiksberg Allé 7). Dit is een ideale locatie tussen het trendy Vesterbro en Værndedamsvej, het kloppende hart van culinair Kopenhagen. Stijlvol en toch waar voor uw geld. www.hotelsctthomas.dk

Tijd om de stad te ontdekken … Nadat we ons hebben opgefrist, is het tijd voor een snel aperitief. Op vrijdagavond is Vesterbro met zijn vele hippe bars the place to be. Wij hadden het erg naar onze zin in de minimalistische Mikkeler Bar aan Viktoriagade 8 B-C, geesteskind van een bekroonde microbrouwerij, en bij Lidkoeb met zijn ruime Deense design, echte openhaarden en luxueuze leren banken.

19:00

Kopenhagen is misschien wel de ideale stad voor een moderne citytrip. Compact, bron van cultuur, een uitgebreid aanbod restaurants en winkels, een bruisend straatbeeld en nachtleven ... Kopenhagen heeft het allemaal. Wie in één weekend veel wil zien en ook nog tot rust wil komen, moet een goede planning maken. Klaar? Start! 48 UUR IN KOPENHAGEN

Page 47: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

VOLGDE GIDS

Ford Vignale M A G A Z I N E 47

Kødbyens Fiskebar

Salon 39

... voor de maaltijdIedere fijnproever die Kopenhagen bezoekt, kent Noma (zie het aparte artikel op pagina 51), maar dat is slechts een van de vele fantastische eetgelegenheden die Kopenhagen rijk is. Dit zijn twee suggesties met een meer lokaal karakter:

Kødbyens Fiskebar (Flæsketorvet 100) serveert misschien wel de beste visgerechten van de stad. www.fiskebaren.dk. Verder heeft Peder Oxe (Gråbrødretorv 1), gelegen aan een van de oudste pleinen van Kopenhagen, een eigentijds interieur met kenmerkende hoge plafonds. Dit komt ook tot uitdrukking in het menu, dat traditioneel is met een moderne twist. www.pederoxe.dk

21:00

Een slaapmutsje Waarschijnlijk hebt u een lange week achter de rug, maar voordat u gaat slapen, moet u echt nog even binnenstappen in een van de vele voortreffelijke bars van Kopenhagen. Kies bijvoorbeeld voor Salon 39 (Vodroffsvej 39 in Frederiksberg, officieel een andere stad), een relaxte, sfeervolle bar waar u kunt genieten van een cocktail op basis van whiskey, begeleid door de klanken van echte vinyl jazz-lp's. www.salon39.dk

23:00

48 UUR IN KOPENHAGEN

Page 48: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

48 Ford Vignale M A G A Z I N E

Tijd om te shoppenAls u zich na een goede nachtrust als herboren voelt, staat de ochtend in het teken van shoppen. In Kopenhagen betekent dit dat u van de ene designwinkel naar de andere gaat. Waar u ook kijkt, overal ziet u winkels van hippe designers. Ontdek uw eigen juweeltjes tussen het soms wat overweldigende aanbod. Als u zeker wilt weten dat u uw tijd nuttig besteedt, bezoek dan een van deze populaire designadressen, maar houd onderweg zeker uw ogen goed open!

Pakhus 48 (Klubiensvej 22) is een ruimte voor permanente designtentoonstellingen, met showrooms voor iconische merken als GRID, Fritz Hansen en Kvadrat. www.pakhus48.dk

Designer Zoo (137 Vesterbrogade). In deze voormalige worstfabriek zijn talloze designers gevestigd die alles van meubels tot keramiek, sieraden en breiwerk verkopen. www.dzoo.dk

KoffiepauzeWinkelen van 10 tot 11 uur gevolgd door twee uur voor koffie? Maak van uw koffiepauze/ontbijt het hoogtepunt van deze ochtend!Echte koffieliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan The Coffee Collective. Met drie totaal verschillende winkels verspreid over de stad leggen deze jongens de lat zeer hoog als het gaat om het serveren en inkopen van koffie. www.coffeecollective.dk

10:00

11:00

Zaterdag

Wie lunch zegt, zegt smørrebrødEen bezoek aan Kopenhagen is niet compleet zonder een smørrebrød. Als u kiest voor Aamanns (in de buurt van Statens Museum for Kunst), krijgt u zeker geen standaardtoeristenschotel voorgezet. Hier kunt u proeven van een heerlijke moderne versie van deze Deense klassieker. www.aamanns.dk

Moord en intrige Denemarken staat tegenwoordig bijna net zo bekend om design als om zijn tv-series van topkwaliteit. Nu kunt u zelfs tijdens het bezichtigen van de stad tegelijk locaties uit uw favoriete series bezoeken. Nordic Noir Tours organiseert op zaterdagnamiddag twee stadswandelingen: één langs de locaties van Borgen en één waarbij locaties van The Killing en The Bridge worden gecombineerd. www.nordicnoirtours.com

13:00

14:00

Zin in een cocktail?Na een korte pitstop in het hotel is het tijd voor cocktails! Zoals het enorme aanbod op dit gebied doet vermoeden, is de lokale bevolking er dol op. Twee van de beste adressen: Granola (Værnedamsvej 5) en Ruby (Nybrogade 10), een oude, donkere bar die schuilgaat achter een deur zonder naamplaatje.

EtenstijdZin in wat anders na de culinaire hoogstandjes van gisteravond? Ga dan naar Burger & Bun aan Fælledvej 9. Eersteklas hamburgers, een hip interieur en onder leiding van een chef-kok met een Michelin-ster (zoiets kan alleen in Kopenhagen).

18:30

21:00

Pakhus 48 Aamanns

The Coffee Collective

Page 49: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 49

Kopenhagen bij nacht

De zeemeermin roeptNa zo veel ontspanning is het tijd om het bloed weer sneller te laten stromen. Het nachtleven van Kopenhagen is dan misschien niet heel groot, maar zeker wel van uitstekende kwaliteit. In het Meatpacking district kunt u terecht voor alles van het intieme Jolene www.facebook.com/JoleneBar tot het enorme 850 m2 grote KB3. Met zijn 13 meter lange bar mag het geen probleem zijn om hier een drankje te bestellen. www.kb3.dk Wie op zoek is naar een beetje meer underground, hoeft er alleen maar naar te vragen in een van de bars.

23:00

Burger & Bun

Page 50: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

50 Ford Vignale M A G A Z I N E

De frisse buitenlucht Is het vannacht iets later geworden dan verwacht? Slaap dan heerlijk uit en kies voor een rustig ontbijt, gevolgd door een wandeling door de parken van het elegante Frederiksberg. Hier vindt u ook de geweldige Zoo van Kopenhagen.

Een laatste hapje en drankje Combineer uw ochtend in Frederiksberg met een lunch in Værnedamsvej, de ultieme straat voor alle fijnproevers. Of bezoek de grootste foodmarkt van Kopenhagen op Papirøen (Papiereiland).

11:00

13:00

… en tot slot wat gedachtevoerBezoek tot slot een van de vele schitterende musea van Kopenhagen. Begin bij het onlangs gerenoveerde Den Frie Centre of Contemporary Art, een gebouw dat net zo oogverblindend is als de kunstschatten die het bevat. Wandel daarna in slechts 15 minuten door

14:00

het Østre Anlæg Park naar de Hirschsprung Collection, dat gevestigd is in een mooi neoklassiek gebouw.

Moeten we echt al weer weg? Als u nog tijd hebt voordat uw vlucht vertrekt, is de wijnbar aan Ved Stranden 10, gelegen aan een lieflijk kanaal, een fantastische plek voor een laatste drankje. Water, rust, stijl: hier ervaart u het klassieke Kopenhagen als een laatste aandenken. www.vedstranden10.dk

16:30

DE GROENSTE STAD TER WERELD?

Als het gaat om het grote milieuvraagstuk, zijn er maar weinig steden ter wereld die niet jaloers zijn op Kopenhagen. Wat maakt deze stad echter zo groen?

Om te beginnen ambitie. Deze gemeente is vastberaden om in 2025 klimaatneutraal te zijn. Commerciële gebouwen moeten tegen die tijd hun elektriciteitsverbruik met 20 % verlagen en woonhuizen met 10 %. Daarnaast moet het totale warmteverbruik met 20 % afnemen.

Het is ook een gemeenschappelijke mentaliteit. De realistische verwachting is dat 75 % van alle afstanden in Kopenhagen over 10 jaar te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer wordt afgelegd. Auto's blijven natuurlijk eigen aan het straatbeeld in elke stad. Daarom streeft Kopenhagen ernaar dat 20 à 30 % van alle auto's in 2025 op biobrandstof rijdt.

Wat zo fantastisch is aan deze stad, is dat het gevoel voor groen haast overal merkbaar is ... van fietsers op straat tot een waterkwaliteit die zelfs zwemmen in diverse binnenhavens mogelijk maakt. Vergeet uw zwembroek dus niet!

Zondag

Den Frie Centre of Contemporary Art

Hirschsprung Collection

Tuinen van Frederiksberg

Page 51: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 51

NOMA, NU AL EEN LEGENDE

Is het beste restaurant ter wereld gevestigd in Kopenhagen? Volgens vele gastronomische experts wel. Maar hoe dan ook: een bezoek aan Noma (een samenvoeging van de Deense woorden voor 'noords' en 'eten') is een onvergetelijke belevenis. Chef-kok René Redzepi werkt met zijn zeer getalenteerde en internationale team aan exotische, excentrieke en bovenal lokale gerechten (zoals slakvormige slakkenmousse op een bedje van bloemblaadjes, of bieten met de as van uien). De keuken van Redzepi heeft meer weg van een laboratorium.Wilt u deze culinaire hemel op aarde bezoeken? Zorg dan dat u beschikt over een flinke dosis geduld, want de wachttijd bedraagt zo'n zes maanden!Bekijk het menu en beslis zelf: www.noma.dk Weet u de weg niet? Geen probleem. Vraag het aan een willekeurige voorbijganger en deze zal u vol trots de weg wijzen naar deze lokale wereldster.

René

Red

zepi

doo

r Pet

er B

rinch

Mik

kel H

erib

aM

ikke

l Her

iba

Page 52: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

52 Ford Vignale M A G A Z I N E

# INLOVEWITHSWITZERLAND since the journey became the reward. Lisa Baker

101_15g_01_ins_winter_15_16_der_weg_hoch.indd 1 01.07.15 14:38

Book now at MySwitzerland.com or call 00800 100 200 30 and prepare to fall in love!

Haut Val de Bagnes, Valais

052_MySwitzerland_FORD2-215_280.pdf 1 29-07-15 14:54

Page 53: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 53

SLIMME HERFST

Tijd hebben we nooit genoeg en wordt door iedereen gekoesterd. In onze hedendaagse jachtige, sterk verstedelijkte wereld weten bedrijven en andere organisaties dat zij elke consument een waardevolle service bieden als zij een manier vinden om u meer tijd te geven en de kwaliteit van die tijd te verbeteren. Zo maken zij uw leven makkelijker en aangenamer. Hier volgen slechts enkele slimme en tijdbesparende initiatieven die binnenkort misschien voor iedereen beschikbaar zijn.

Smartphone, slimme oplossingIn Seoel (Zuid-Korea), waar de mensen naar verluidt de meeste werkuren ter wereld draaien, heeft supermarktgigant Tesco virtuele supermarkten geïntroduceerd. Op posters in metrostations zijn rijen met alledaagse supermarktproducten te zien, elk voorzien van een eigen QR-code. Op weg naar hun werk kunnen pendelaars eenvoudigweg met hun smartphone de codes scannen van de producten die ze nodig hebben. Vervolgens worden hun boodschappen thuisbezorgd. Zo staan ze al klaar wanneer de Koreanen thuiskomen van hun werk. Dankzij deze test steeg de online-omzet van Tesco met maar liefst 130 %. Inmiddels wordt het project in heel Zuid-Korea ingevoerd en zijn er ook plannen om het in steden als Londen te introduceren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen deze vorm van 'virtueel' boodschappen doen verkiezen boven online-boodschappen, omdat er toch nog iets van het menselijk element van 'echte' boodschappen bij komt kijken. Op die manier wordt ieders wens vervuld: tijd besparen en genieten van een vlotte, aangename ervaring.

Dankzij deze innovaties hebt u meer kostbare tijd over.

OMDAT ELKE SECONDE TELT

Tesc

o S

EOEL

8:0

0

Page 54: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

54 Ford Vignale M A G A Z I N E

Alleen de weg op als het zin heeftDe Braziliaan Richard Semler, CEO van Semco, is een zakenman die opvalt vanwege zijn radicale denkwijzen. Semco zet alles in het werk om een einde te maken aan de bureaucratie die zijn mensen belemmert in hun werk en privéleven. Hij kijkt hierbij naar allerlei grote en kleine tijdbesparende aspecten, waaronder het woon-werkverkeer. Semco heeft diverse kantoren die zich verspreid over Sao Paulo bevinden. In plaats van altijd naar een bepaald aangewezen kantoor te gaan, kunnen medewerkers controleren welk gebouw het best bereikbaar is voor hen en dan daar gaan werken. Als het verkeer op een bepaalde dag echt hopeloos is, mogen ze ook thuis werken. Verder is er ook nog de zogenaamde 'Rush Hour MBA'. In plaats van vast te zitten in de vreselijke avondspits van Sao Paulo, organiseert Semco twee uur durende colleges met onderwerpen die variëren van ondernemerschap tot astronomie of Spaanse geschiedenis. Wanneer de files zijn opgelost, kunnen de mensen naar huis rijden en onderweg nadenken over wat ze net hebben geleerd.

De onstuitbare opmars van de stadsfietsOveral ter wereld zien we steeds meer fietsen in de grote steden. Volgens de laatste telling zijn er wereldwijd 712 steden met een fietsuitleenprogramma, waarbij er zo'n 800.000 fietsen beschikbaar zijn op meer dan 37.000 fietspunten.

In Londen werden in 2014 meer dan 10 miljoen ritten gemaakt onder een fietsuitleenprogramma dat 10.000 fietsen en meer dan 700 fietspunten telt. Er zijn zelfs plannen voor

grote 'fietssnelwegen' die de stad van oost naar west en van noord naar zuid doorkruisen. Paris Vélib is nog altijd het grootste programma buiten China. Met 173 miljoen ritten in 2013 is er nu één Vélib-fiets op 97 Parijzenaars.

In New York heeft het particuliere Citi Bike bijna 100.000 jaarabonnees, die gemiddeld 35.000 ritten per dag maken. Het programma wordt binnenkort uitgebreid naar Upper Manhattan, Brooklyn en andere wijken.

Vélib

Bik

e P

AR

IJS

10:0

0

Sao

Paul

oB

RA

ZILI

Ë 18

:00

712 steden 800.000 fietsen37.000 fietspunten

Page 55: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

Ford Vignale M A G A Z I N E 55

Het grote verschil van big dataAnalysetechnologie (slim gebruik van big data) zorgt momenteel voor een ware revolutie in de manier waarop bedrijven werken. Het klinkt misschien niet heel spannend, maar dankzij de verbeteringen die dat met zich meebrengt, heeft iedereen meer tijd en ruimte ter beschikking. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige toeleveringsketen: met analysesoftware kan het laden van voertuigen zodanig worden geoptimaliseerd dat er 5 à 10 % minder ritten door vrachtwagens en bestelbusjes nodig zijn om onze winkels en supermarkten te bevoorraden. Realtime routeplanning zorgt er vervolgens voor dat diezelfde vrachtwagens ook nog eens 10 % minder kilometers hoeven te rijden, waardoor de kosten dalen en het milieu wordt ontzien. Ook kunnen leveranciers beter voorspellen wanneer uw aankoop wordt bezorgd, zodat u geen halve dag vrij hoeft te nemen als u een wasmachine koopt. En wanneer u aan het winkelen bent, kan uw favoriete winkel bijvoorbeeld een bericht naar uw telefoon sturen om u de weg te wijzen naar het dichtstbijzijnde filiaal en een speciale aanbieding voor een product. Een algoritme heeft dan eerst bepaald dat dit product perfect aansluit op uw smaak en budget. Volgens sommigen heeft dit veel weg van Big Brother, volgens anderen is het gewoon ontzettend handig. Hoe dan ook, de experts zijn het erover eens: dit is nog maar het begin van de analytische revolutie, en niemand weet precies wat ons nog te wachten staat.

De moderne manier om een taxi te vindenNu onofficiële taxidiensten als Uber steeds vaker het onderwerp zijn van controverse en juridisch getouwtrek, is het goed om te weten dat traditionele taxidiensten ook met hun tijd meegaan. Hailo is bijvoorbeeld een app die beschikbaar is in steden als Barcelona, Londen en Tokio. Hiermee hoeft u niet langer in weer en wind langs de weg te staan, tevergeefs zwaaiend terwijl passerende auto's hard door de plassen rijden en uw beste pak ruïneren. Met Hailo kunt u een taxi bestellen waar u ook bent aan de hand van het officiële lokale taxioverzicht. U loopt dus ook niet het risico dat u een onbetrouwbare chauffeur treft. U kunt met een creditcard of contant betalen en ontvangt per e-mail een bewijs voor uw vervoersonkosten. Simpel maar efficiënt.

Hai

lo B

AR

CEL

ON

A,

LON

DEN

& T

OK

IO 12

:00

Page 56: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

56 Ford Vignale M A G A Z I N E

Buiten de vaste kaders denkenOok Ford draagt een steentje bij. De slimmere autofabrikant beseft maar al te goed dat mensen die een hectisch, complex hedendaags leven leiden, steeds vaker zullen vragen om mobiliteitsoplossingen die voorzien in hun uiteenlopende behoeften. Met dit in gedachten heeft Ford eerder dit jaar Ford Smart Mobility geïntroduceerd, een aantal experimenten (25 om mee te beginnen) waarmee het bedrijf wil anticiperen op de dingen die klanten willen en nodig hebben in het transport-ecosysteem van de toekomst.

Onder meer de volgende experimenten worden inmiddels uitgevoerd in diverse steden verspreid over vijf continenten:• Prototypes van e-bikes met een accu van 9 Ah en die

een snelheid tot wel 25 km/u halen. De fietsen zijn gebaseerd op de autotechnologieën van Ford, bijvoorbeeld met een naar achteren gerichte ultrasone sensor die waarschuwt voor naderend verkeer. Ook kunnen ze makkelijk worden ingeklapt en passen ze in een Ford-voertuig. Het is de ideale manier om als pendelaar in beweging te blijven, zelfs bij de grootste verkeersopstoppingen.

• On demand autodelen, een service die aanvankelijk in Londen werd aangeboden en waarmee u bijvoorbeeld een auto kunt huren en per minuut betaalt. Zo kunt u in de stad een enkele reis maken. Doordat het programma gebruikmaakt van een wagenpark met meerdere Ford Focus Electrics en Ford Fiesta's met EcoBoost-aandrijving, zorgt het voor minder verkeersdrukte en vervuiling.

• Parking Spotter, dat momenteel in de Amerikaanse stad Atlanta wordt getest. Hierbij worden de sensoren die al aanwezig zijn op de meeste Ford-voertuigen, gebruikt om in ieders voordeel te werken. Wanneer u in de stad op zoek bent naar een parkeerplek, zoeken de sensoren met u mee en delen die informatie via een database in de cloud waartoe ook andere automobilisten toegang hebben. Zodra u een beschikbare plek hebt gevonden, kunt u deze reserveren en er naartoe rijden. Simpel en sociaal.

Van a naar bDe handigste apps voor buiten blijven waarschijnlijk de apps die u helpen om op betrouwbare wijze zo snel mogelijk en met zo min mogelijk stress van a naar b te gaan. Omdat er zo veel vraag naar is, worden deze apps ook steeds beter. Neem bijvoorbeeld Exit Strategy voor New York. Dit kleine wonder voor de pendelaar bevat diverse eerdere slimme concepten, waaronder Citymapper, dat u helpt verschillende vervoersmiddelen te gebruiken om zo efficiënt mogelijk uw bestemming te bereiken; First off the Tube uit Londen, dat u laat weten welke metro-ingang u moet gebruiken, welke wagon u moet nemen en welke uitgang u moet kiezen; en tot slot natuurlijk traditionele navigatie-apps voor de smartphone, zoals Google Maps en iPhone Kaarten, om u sneller dan ooit van a naar b te begeleiden. De app bevat interactieve overzichten van metro- en busroutes, een plattegrond met adressen-overlay, en informatie over optimale metro-ingangen, perronlocaties en -uitgangen. De app werkt ook nog eens onder de grond, ongeacht of u bereik hebt.

Man

hatt

an N

EW Y

OR

K 18

:00

City

map

per

LON

DEN

14:0

0

e-bi

kes

Page 57: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

D i v e r s i t y o f s t y l e

Iroko by

www.blackedit ion.com

1243_Black Edition_Romo Holland Advert_AW.indd 1 23/07/2015 18:52

Page 58: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 59: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

www.lacoste.com

Page 60: BelgianFL Ford Vignale Magazine | Launch Issue

2153,5 107,5

M A G A Z I N E

CHARLIZE THERONSTYLE & SUBSTANCE

INTERVIEW

PAGE 22.FORD VIGNALE MAGAZINE

Cra smanship is a key facet of Ford Vignale cars. From the special paintwork to the elegantly styled seats and meticulously selected leather.

See from page 30.

www.ford-vignale.com#FordVignale

67425_PEL_S-MAX_UK_cover.indd 1 20-08-15 10:17