Norwegian Ford Vignale Magazine #3

60
MICHAEL FASSBENDER KANSKJE DEN BESTE SKUESPILLEREN I SIN GENERASJON M A G A Z I N E SIDE 20. INTERVJU FORD VIGNALE på bilutstillingen i Genève 2016

description

 

Transcript of Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Page 1: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

215215 3,5 107,5

MICHAEL FASSBENDERKANSKJE DEN BESTE SKUESPILLEREN

I SIN GENERASJON

M A G A Z I N E

SIDE 20.

INTERVJU

FORD VIGNALE MAGAZINE

Enhver Ford har sin egen lyd. Ford Vignale har en veldig spesiell lyd – designet av Ralf Heinrichs, også kjent som Lydmannen. Les om arbeidet hans og hva som inspirerer ham.Se side 30.

FORD VIGNALEFORD VIGNALE

på bilutstillingen i Genève

2016på bilutstillingen på bilutstillingen på bilutstillingen

i Genève 2016

G J Ø R T I D T I L K V A L I T E T S T I D

S E A R C H F O R D V I G N A L E

T H E F O R D M O T O R C O M P A N Y P R E S E N T S

67757_PEL_VIG3_COVER_NO.indd 1 19-02-16 15:37

Page 2: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

TID FOR KVALITET

Tiden er dyrebar for mange. Derfor vil jeg begynne med å takke deg for at du tar en titt på dette nummeret av Ford Vignale

Magazine. Vi forstår at du kan ha det travelt. Effektiv tidsbruk er faktisk en viktig del av Ford Vignale-opplevelsen og den personlige servicen du får av din dedikerte kunderådgiver. Vi har brukt samme tilnærming i dette nummeret, så her vil du finne mange smarte og tidsbesparende ideer.

Ifølge Albert Einsteins teori går tiden saktere på den internasjonale romstasjonen (ISS) enn den gjør på jorda. Så i teorien kan du få mer ut av døgnet der oppe – noe som er en besnærende tanke. Ford bruker imidlertid ikke romstasjonen til å spare tid, men til å forbedre kvaliteten. Og det er et annet sentralt Ford Vignale-prinsipp. Astronautene på romstasjonen tester ut avansert kommunikasjonsteknologi fra Ford for å gjøre morgendagens Ford i stand til å styre seg selv (se side 6). Vi er helt avhengig av at denne teknologien er feilfri.

Streben etter kvalitet er et gjennomgangstema i dette magasinet. Derfor passer det godt at stjernen på forsiden er Michael Fassbender, en skuespiller som ikke blir fornøyd før hver eneste scene er perfekt. Det er noe ekspertene ved Ford Vignale Quality Centre i Valencia kjenner seg igjen i. De legger stor flid i arbeidet for å kunne garantere den kvaliteten du som Ford Vignale-kunde forventer og fortjener. (Se side 40.)

Det tegner til å bli et spennende år for Ford Vignale, med to nye SUV-er i familien: Ford Edge Vignale og Ford Kuga Vignale. Og på den internasjonale bilutstillingen i Genève er vi stolte over å kunne presentere Ford S-Max Vignale.Du får en forhåndstitt på alt dette på side 6 og 7 i dette nummeret. God lesning!

Jim Farley Executive vice president and president, Europe Middle East and Africa, Ford Motor Company

LEDER

Page 3: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Til sommeren kan du se den – og prøvekjøre den – i en av våre FordStores: Ford S-MAX Vignale, den andre Ford Vignale-modellen etter Ford Mondeo Vignale. Akkurat som med Ford Mondeo Vignale er Ford S-Max Vignale utstyrt med den nyeste teknologien, luksuriøst interiør, utmerket håndverk og naturligvis den personlige Ford Vignale-servicen. Dessuten har den god plass til passasjerer og bagasje. Se, kjør og nyt.

Page 4: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

4 Ford Vignale M A G A S I N

FRA KÖLN TIL MILANOVi kjører Ford Mondeo Vignale fra Köln, Fords hovedstad i Europa, gjennom vakre Sveits til Milano, verdens designhovedstad og vertsby for Design Week – som er det ultimate arrangementet for designelskere, og der Fords design vises frem.

12

GLOBAL TREND: STORDATAData finnes overalt, og vi blir flinkere og raskere til å samle inn og analysere det. Men hvordan endres livene våre av stordata? Det skal vi se på her.26

REIS SMARTERE: BILUTSTILLINGEN I GENEVEÅrets viktigste bilmesse.06FORD-UNIVERSETDagens trender, morgendagens snakkiser.08 HJEM, SMARTE HJEM

Vil du spare tid i hjemmet? Se de nyeste appene og verktøyene som kan gjøre livet på privaten enklere, mer komfortabelt og så tidseffektivt som mulig.

52

JAKTEN PÅ DET PERFEKTEVed Ford Vignale Quality Centre i Valencia blir hver eneste Ford Vignale testet maksimalt før den forlater fabrikken. Ford Vignale er ikke leveringsklar før den oppfyller kravene 100 %.

42

Page 5: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 5

INNHOLD

MICHAEL FASSBENDERMannen fra Steve Jobs, X-Men og 12 Years a Slave forteller om sine skuespillerprestasjoner og hvordan han klarer å slappe av selv om han er arbeidsnarkoman.

MØT LYDMANNENRalf Heinrichs står bak lyden du hører i mange av Fords modeller, og den særegne Ford Vignale-lyden. Alt fra motorduren til lyden av dørene når de lukkes og låses. Hvordan jobber han? Og hvilke lyder inspirerer ham?

DE BESTE FLAGGSKIPBUTIKKENEHermès i Paris, Damien Hirst i London, Valentino i Milano og FC Barcelona i Barcelona, naturlig nok … Dette er ikke shopping – det er en opplevelse! Og i tillegg: De helt nye FordStores.

20

30 36

Utgiver: Ford Europewww.ford-vignale.comProdusert av: Pelican CustomDelflandlaan 41062 EB AMSTERDAMNederland+ 31 20 7581000www.pelicancustom.comPelican Custom: Frank Kloppert,Jeannette Stavorinus,Raymond van Buuren, Juliette Hoijtink,Elizabeth Zesjkova, Sofie VermootenSjefredaktører: Catherine Blee (Ford Europe),Hans VerstraatenGrafisk ansvarlig: Jaap SinkeGrafiske formgivere: Mervyn Hall,Danny van den IJssel (koordinasjon)Redaktører: Tom Collingridge, IFA Amsterdam,Jens Holierhoek, Alexander SchlangenManusvaskere: Diane Baumann, Peter McSeanBilder: Rob van Hazendonk, Michael Jefferson,Adam Quest, Matt Canning, Christian Rolfes, Georges van Wensveen, Getty ImagesAnnonsesjef: Paul Laurey (Pelican Media)Produksjonsledelse: Danielle van Tol

OpphavsrettFord Vignale Magasin utgis av Ford Europe.Hvis du har forslag, spørsmål eller kommentarer,kan du kontakte Pelican Custom på e-post:[email protected]. Takk for tilbakemeldingen.Ingen del av denne publikasjonen må fremstilles og/eller utgis i form av papirutgave, fotokopi, lydopptak,nettpublikasjon eller på annen måteuten forutgående skriftlig samtykke fraFord Europe og Pelican Custom.

48 TIMER I LISBOAUtsøkt mat, spennende shopping og fantastisk kultur. Velkommen til Portugals hovedstad!46

Page 6: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

6 Ford Vignale M A G A Z I N E

NYE FORD VIGNALE-MODELLER VISES FREM UNDER BILUTSTILLINGEN I GENÈVEÅrets viktigste bilmesse arrangeres i Genève i begynnelsen av mars, og derfor er det passende at årets begivenhet gir oss verdensdebuten til tre nye Ford Vignale-modeller – den romslige Ford S-MAX Vignale og to praktiske SUV-er, Ford Edge Vignale og konseptbilen Ford Kuga Vignale. I tillegg får vi første glimt av 5-dørs varianten av den nylig lanserte Ford Mondeo Vignale og den nye Ford Vignale Nero.

FORD EDGE VIGNALE

Ford-standen på bilutstillingen i Genève har alt – høyteknologiske superbiler som Ford

GT, den nye Ford Focus RS og luksusmodeller som Ford Mondeo Vignale, i tillegg til spesialvisninger som Vignale-kolleksjonen (se neste side).

Siden 1905 har Geneva Motor Show vært en prestisjefylt scene å vise frem biler på, og nå blir denne scenen prydet av tre imponerende nykommere i Ford Vignale-serien. Ford S-MAX Vignale, som snart går i produksjon, Ford Edge Vignale og konseptbilen Ford Kuga Vignale tilbyr et luksuriøst interiør som, akkurat som Ford Mondeo Vignale, gjenspeiler de nyeste

trendene og den mest moderne teknologien. De har også de karakteristiske designdetaljene som får en Ford Vignale-modell til å skille seg ut. Her avslører vi høydepunktene.

Annerledes Karakteristiske utvendige detaljer for alle

modellene i Ford Vignale-serien inkluderer en unik Ford Vignale-grill med detaljer i krom, metallic lakk, Vignale-merker og unike lettmetallfelger.

På innsiden Alle Ford Vignale-modeller har sportsseter

foran i høykvalitetsskinn, et dashbord

trukket i skinn, aktiv støykontroll (tilgjengelig på Mondeo, S-MAX og Edge) miljøbelysning og nye SYNC 3 med et berøringsskjermbasert system for informasjon og underholdning.

Lyse ideer Ford Vignale tilbyr LED-frontlys som bruker

avansert teknologi for å gjøre kjøreopplevelsen enklere, mer avslappende og tryggere (tilgjengelig på Mondeo, S-MAX og Edge).

Sett deg inn Ford Edge Vignale er den mest luksuriøse

versjonen av den tredje SUV-en i Fords

Page 7: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A Z I N E 7

BILUTSTILLINGENI GENÈVE

I Genève lanserer Ford Vignale sitt spesielle fordelsprogram for Ford Vignale-eiere. Som medlem kan du få eksklusive livsstilstilbud hver måned i tillegg til alle fordelene du allerede får som eier av en Ford Vignale. Hva med spesialtilgang til arrangementer, produkter og tjenester innen kultur, musikk, reise, sport, mote og mye mer? Vi holder deg oppdatert.

FORD S-MAX VIGNALE

Under Geneva Motor Show åpner Ford en Ford Vignale Boutique for å vise frem Vignale-kolleksjonen. Besøkende vil også kunne kjøpe varer fra butikken. Vignale-kolleksjonen, som er inspirert av Ford Vignale-bilene, består av spesielt utformet tilbehør som utvider det luksuriøse håndverket til Ford Vignale innenfor mange forskjellige områder. Den prisbelønte Vignale Weekender Bag skiller seg ut med det ypperste innen kvalitet, håndverk og nyskapende design. Her vises det frem produkter til både menn og kvinner, som utfyller Ford Vignales opplevelser.

www.vignalecollection.com

FORD VIGNALE BOUTIQUE

portefølje, og forsetene i førsteklasses skinn kan justeres på 10 forskjellige måter for optimal komfort.

Luksuriøst Som en del av det flotte ytre har Ford Edge

Vignale 20-tommers aluminiumsfelger i en design som er unik for Ford Vignale, og en spesiell grill av krom i fargen Vignale Magnetic Grey. To dieselmotorer på 2,0 liter sørger for at denne SUV-en føles spesiell når du kjører den – en motor på 180 HK med manuell girkasse og en motor på 210 HK med automatgir.

Under din kommando Hver Ford Vignale-modell leveres med

Ford SYNC 3 med berøringsskjerm, det helt nye, integrerte kommunikasjons- og underholdningssystemet som, i tillegg til mye annet, gjør at du kan foreta håndfrisamtaler og kontrollere musikken med stemmekommandoer.

EKSKLUSIVE TILBUD

Modellen som vises på disse sidene, er en konseptbil og avviker fra det endelige produktet.

Page 8: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

8 Ford Vignale M A G A S I N

PåvirketGjennom gratisprogrammet Ford Driving Skills for Life har Ford allerede rukket å lære mer enn en halv million unge mennesker over hele verden betydningen av å være trygge sjåfører. Det nyeste tilskuddet til den praktiske opplæringen er faktisk en drakt, en Drug Driving Suit. Drakten er utviklet med hjelp fra vitenskapsmenn for å vise unge bilførere farene ved å kjøre når man er påvirket av stoffer som cannabis, kokain og ecstasy. Alle bivirkninger av å bruke slike stoffer mens man kjører – for eksempel skjelvende hender, innbilte lyder og forvrengt syn – kan simuleres når man har på seg denne spesialdrakten. Driving Skills for Life-programmet testes for tiden ut i ti europeiske land. www.drivingskillsforlife.com

Lærdommer fra naturenGekkoen er en skapning som forbauser forskerne. Den lille øglen veier rundt 700 gram, men tåballene dens kan bære hele 133 kg. Dyret kan klebe seg fast til nesten alle typer overflater uten å etterlate reststoffer. Ved å studere gekkoen kan man finne nye klebemidler til bilindustrien. Når man har dechiffrert hemmelighetene i gekkoens "teknologi", kan man bytte ut skum og plast med mer miljøvennlige alternativer. Siden 2006 har Ford vendt seg mot naturen – særlig med biomimetikk – for å finne bærekraftige løsninger på moderne utfordringer.

Nøkkelen er ikke å bruke tiden, men å investere den. Stephen Covey

: en smartere måteå forflytte seg påDu har kanskje hørt om Ford Smart Mobility Plan, Fords nyskapende måte å endre fremtiden innen bilbruk på? En del av denne planen er introduksjonen av den helt nye appen FordPass. Med denne appen kan du enkelt booke parkeringsplasser, planlegge vedlikehold av kjøretøyet eller chatte direkte med en FordGuide. I tillegg så forteller appen deg hvordan du enklest mulig kan komme deg fra A til B. Det er til og med mulig å dele eller låne en bil. FordPass inkluderer også åpningen av FordHubs, hvor kundene kan utforske selskapets siste nyvinninger og oppleve eksklusive arrangementer. I år blir FordPass lansert i Nord-Amerika, og senere i 2016 kommer den også til Europa.

Page 9: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 9

Teknologi fra verdensrommetFremtidens intelligente biler blir avhengige av feilfri kommunikasjon for å fungere trygt og korrekt. Ford fullførte nylig et stort forskningsprosjekt som hadde til hensikt å forbedre kommunikasjonsteknologien i kjøretøyene deres. Som følge av det treårige samarbeidsprosjektet med det statlige polytekniske universitetet i St. Petersburg ble det utviklet et svært pålitelig kommunikasjonssystem. Den grunnleggende kunnskapen bak dette avanserte prototypesystemet blir i dag brukt i spesielle telematikkeksperimenter i verdensrommet. Astronautene ved den internasjonale romstasjonen klarer nå å fjernstyre en robot som er stasjonert på jorden. Selv om fremtidens Ford-modeller ikke vil komme fra verdensrommet, er i hvert fall teknologien som de kommer til å bruke, blitt testet der ute.

Pakk som en proffDet kan være stressende å pakke kofferten før en reise – særlig hvis man har dårlig tid. Packing Pro-appen (til 2,99 euro for iOS) er et verktøy for listeføring som hjelper deg å pakke alt du skal. Stylebook (3,99 euro for iOS) hjelper deg å holde orden på garderoben og kan i tillegg hjelpe deg å pakke. Du begynner med å ta bilde av alle klærne dine. Det kan ta sin tid, men vil lønne seg på sikt. Når du har knipset og sendt hele garderoben til appen, kan du lage en pakkeliste uten å åpne garderobeskapet. I tillegg til den originale Stylebook-appen finnes det også en versjon for menn – Stylebook men. Og når du ikke er ute og reiser, kan du bruke Stylebook som en praktisk virtuell stylist.

FORD UNIVERSET

Med presentasjoner i lommaRIF6 CUBE er et etterlengtet hjelpemiddel for alle forretningsreisende. Den bittelille fremviseren får plass i lomma, og når den kobles til en smarttelefon, et nettbrett eller en bærbar datamaskin, er du ikke lenger begrenset av de små skjermene. I stedet kan du vise frem forretningspresentasjonene dine på veggen eller rett og slett se en film. RIF6 CUBE leveres ikke i Europa ennå, men kan via Internett. www.amazon.com

Page 10: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 11: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 11

Ordmagikeren Med smartpennen Livescribe 3 kan du tegne og skrive på vanlig papir, for så å opprette en digital kopi av skribleriene dine via Bluetooth. Smartpennen (som har en innebygd mikrofon slik at du kan legge til kommentarer) leser av håndskriften din ved hjelp av tegngjenkjenning, slik at du virkelig kan leke ordmagiker.www.livescribe.com

Et moteriktig hodeplagg Enten du sykler, står på snowboard eller klatrer i fjellet, trenger du hjelm. Skjønt det er ikke mange hjelmer man tar seg godt ut i. Inkwell Helmets gjør noe med dette ved å tilby en kolleksjon av rundt 100 stilige og unike hjelmer. Hva med en hjelm prydet med jordbær eller papegøyer, eller en hjelm i art deco-stil? Hvem har sagt at en hjelm ikke kan være moteriktig?www.inkwellhelmets.com

Lyden av stillhet Det er sannsynligvis allerede mange som bruker støyreduserende hodetelefoner når de er ute og flyr. Tilsvarende teknologi for å oppdage og motvirke uønsket støy er nå tilgjengelig i Ford Mondeo Vignale. Tre mikrofoner i kupeen søker konstant etter uønsket støy fra motoren og girkassen og filtrerer det bort ved å lage motbølger. Lyd er nemlig ikke annet enn vibrerende luft, så når en motbølge treffer den uønskede luftvibrasjonen, nøytraliseres den. I tillegg har Ford Mondeo Vignale akustiske glasslag som er like tynne som et hårstrå, og som forbedrer lydkvaliteten i bilen. Den lyddempende teknologien om bord i Ford Mondeo Vignale er utviklet av Fords nyetablerte Vehicle Harmony-team. Erika Tsubaki, som er designansvarlig i Ford Europe, forteller: "Interiøret i en bil er et komplekst rom med hundrevis av nøye plasserte funksjonelle elementer, akkurat som instrumentene i et orkester. For å gi kunden en harmonisk opplevelse må disse instrumentene samstemmes. Det er her Vehicle Harmony-teamet kommer inn i bildet."

Erika Tsubaki

FORD UNIVERSET

Oris Aquis Depth GaugeAutomatic mechanical movement

Patented depth gauge function Unidirectional,

revolving top ring with ceramic inlay

Water resistant to 500 metres

www.oris.ch

real watches for real people

5341-AudiMagazine-215x280.indd 1 18-03-14 11:41

Page 12: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

12 Ford Vignale M A G A S I N

FORD VIGNALE EKSPRESS: KÖLN–MILANO

Fra Köln til Milano, fra "Ford City" til verdens designhovedstad. Det er en reise til den gode smaken – særlig når man kjører en Ford Mondeo Vignale 2.0 TDCi AWD.

Page 13: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 13

VIGNALE OPPLEVELSEN

Mindre enn fem timer etter at vi forlater Gate 3 ved Ford Europas hovedkvarter i Köln

ankommer vi Zürich. Altstadt, eller gamlebyen, byr på banker, skreddere og glamorøse handlegater. Men Zürich har også en annen, mer overraskende side. Zürich Vest er omgjort til et travelt og moderne samlingspunkt – som er grunnen til at Lonely Planet rangerer byen som en av de ti beste i Europa. Det gamle industri- og havnedistriktet pusses opp i samme stil som dokkene i London og de gamle havnene i Rotterdam og Lisboa. Dominerende overganger og togspor snor seg innimellom renoverte lagerbygninger og fabrikker. Gatene og trikkene er fulle av folk kledd i siste mote, og man merker

Ford Mondeo Vignale fortsetter selvsikkert – nei, elegant – opp i fjellene og glir sømløst gjennom utallige svinger. Turen fra Köln til Milano kan fullføres på ti timer. Men hvorfor ha det travelt?

Lugano

ZürichLuzern

Gotthard-tunnelen

Milano

Köln

Page 14: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

14 Ford Vignale M A G A S I N

trykket i gatene og kvartalene med navn som Schiffbaustraße (Skipsbyggergata) og Turbinenplatz (Turbinplassen). I lokalene til Löwenbrau bryggeri (Limmatstraße 270) finner du en spennende blanding av gammelt og nytt. Oppå mursteinsbygningen fra 1897 er det reist to flotte boligblokker. Du kan fortsatt ane formen av de gamle siloene og den gamle murpipa, og inni bygningen finner du kunstgallerier og kunstmuseer, for eksempel Kunsthalle og Migros Museum.

Spennende overraskelserVed siden av 25 Hours Hotel – som har bordtennisbord i lobbyen og designersykler til leie i resepsjonen – finner du designmuseet Museum für Gestaltung (Pfingstweidstraße 96), som åpnet i et gammelt meieri i 2014. I dag er det stilt ut titusenvis av designgjenstander fra det 20. århundret her. Vi finner flotte plakater og møbler, men også en Rubiks kube og en ostehøvel.Når natten faller på, tennes lilla, grønne og blå LED-lys i hele nabolaget. Det dannes en kø foran Schiffbau (Schiffbaustraße 6), et tidligere

skipsverft som er gjort om til teater. Du kan lytte til jazz på klubben Moods, spise i den trendy restauranten LaSalle eller ta deg en drink i NietturmBar høyt over Zürich Vest. Vi bestemmer oss for å dra til Les Halles (Pfingstweidstraße 6), som er en livlig restaurant plassert i et gammelt parkeringshus. Sett deg ved et av langbordene, bestill det du vil ha, og hent det selv i baren. Menyen består bare av rundt fem retter, men alle ingrediensene er ferske og økologiske. Selv fisken er fanget samme dag i Zürichsjøen. Kokken vet å håndtere mat fra Middelhavet – med godt håndverk, god smak og et ønske om å oppnå det fullkomne. Det blir som å ha Ford Vignale i et sveitsisk kjøkken. Det er ganske støyende i lokalet, men dette er stedet å være hvis man vil ha god mat og spennende overraskelser. En lekeplass for unge og gamle Fra Zürich Vest kjører vi to timer til Luzern. Stedet minner om et eventyr. Svanene svømmer på Vierwaldstättersee, som er omkranset av imponerende fjell. I byen ser vi de fascinerende kontrastene. KKL av arkitekten Jean Nouvel ser

ut til å oppheve tyngdekraften med sine raffinerte og luftige linjer. Den moderne og iøynefallende bygningen huser en konsertsal som er anerkjent for god akustikk, så vel som et kunstmuseum. Den er også åsted for den årlige Luzernfestivalen, som gjestes av flere berømte musikere, komponister og orkestre. Like ved ruver den 205 meter lange, velholdte kapellbroen av tre, som er fra middelalderen, og som krysser elven. Mellom disse to obligatoriske attraksjonene finner du Luz, en bistro som ligger nær vannet, og som tiltrekker seg en fin blanding gjester. Her kan du blant annet nyte tarte flambée med bacon og ost eller en ingefærte.

En smak av paradisFord Mondeo Vignale fortsetter selvsikkert – nei, elegant – opp i fjellene og glir sømløst gjennom utallige svinger. Det er en deilig følelse. Og vi har god tid. Turen fra Köln til Milano kan fullføres på ti timer. Men hvorfor ha det travelt?Vi ankommer Lugano. Sentrumsområdet kalles for paradiset, og det er ikke uten grunn. Med sine 67 000 innbyggere byr Lugano på en himmelskblanding av rösti og pasta, sveitsisk effektivitet

Til høyre: går tur med hunden langs bredden av innsjøen Lugano. Lengst til høyre: 25 Hours Hotel. Under: Museum für Gestaltung.

Page 15: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 15

Page 16: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

16 Ford Vignale M A G A S I N

Luzern er et eventyr

Page 17: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 17

med banker og klokkebutikker, og livsglede når gatene fylles av sommerdrakter fra Ermenegildo Zegna og stilige dresser fra Gucci. Her nytes det gode livet, og man trenger ikke å være rik for å henge med. Lugano er den byen i Sveits som har flest soldager per år, og den byr på hele 90 fontener med krystallklart vann. Hva mer kan man ønske seg? Det må i så fall være noe av det som er stilt ut i Grand Café Al Porto (Via Pessina 3). De vakkert danderte bakervarene får forbipasserende til å stoppe opp og beundre godsakene. Innenfor beveger de uniformerte servitørene seg sikkert og profesjonelt fra et bord til det neste med espressoer og cappuccinoer. Dette er en av de eldste kafeene i Lugano, med så å si intakt interiør fra 1803. Her er det rikelig med valnøttmøbler, lysekroner og fargede glassvinduer, og på dette stedet nøt Clark Gable og Sophia Loren mange måltider. Her tar også George Clooney (som bor i den italienske nabobyen Como) rett som det er en kaffe, alltid ved det lille bordet ved siden av peisen. Dessuten tar den brasilianske toppmodellen Gisele Bündchen av og til turen fra Milano for å nyte en “desiderio al cioccolato”.

En spektakulær soloppgang Rundt hjørnet ligger D Gabbani (Via Pessina 12). Det startet som et hotell, men er blitt en blanding av restaurant, bistro, gourmet deli, slakter og grønnsakhandel. Det lukter og føles som Italia. Utenfor står det kasser med fersk frukt og ferske grønnsaker og hyller fulle av sandwicher. Og innenfor finner vi flere delikatesser, blant annet knasende gode croissanter fylt med laks, og polenta med sopp. En spasertur langs Luganosjøen er et must. Fra bulevarden med platanlønn på begge sider får du fantastisk utsikt over omkringliggende fjell som Monte Brè, Monte San Salvatore og naturligvis Collina d’Oro, som byr på den aller beste utsikten. Klemt innimellom husene til de rike og berømte finner du Villa Principe Leopold, et femstjerners hotell som en gang tilhørte en prøyssisk prins. Hvert eneste rom har balkong, og gjestene kan nyte frokosten til en spektakulær soloppgang. Neste stopp er Milano, som ligger én time unna. Her skal Salone Internazionale del Mobile arrangeres for 51. gang som en del av Milan Design Week. Ford skal naturligvis delta på verdens største designmesse. Og det skal vi også.

Over: En servitør ved Grand Café Al Porto. Til venstre: Middelalderbyen Luzern. Under: Sentrum av Milano.

Page 18: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

18 Ford Vignale M A G A S I N

Ford deltar på verdens mest prestisjefylte designarrangement

Ale

ssia

Bon

i

Salo

ne In

tern

azio

nale

del

Mob

ile d

i Mila

no

Milan Design Week

Page 19: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 19

Alle som er noe i designverdenen, har merket av dette arrangementet i kalenderen: Milan Design Week.

I seks dager skal Milano være vertskap for det nyeste og mest spennende innen design fra hele verden – industridesign, møbler, husholdningsprodukter ... så å si all design du kan tenke deg. Vet du om noe stilig, fengslende, nyskapende eller viktig, så er sjansene gode for at du finner det her i Milano – sammen med designeren, som gjerne er både viktig og berømt.

De fleste konsentrerer seg om Salone Internazionale del Mobile di Milano (eller bare Salone del Mobile), som er en seks dager lang utstilling av den nyeste og beste designen. I tillegg finner du designarrangementer over hele byen. For eksempel blir flere museer og palazzoer gjort om til moderne designarenaer. Byens ulike designarrangementer omtales kollektivt som Fuorisalone, og sammen med Salone del Mobile utgjør de Milan Design Week.

Årets datoer er 12. til 17. april. Ford er et svært designbevisst bilmerke og skal naturligvis delta. I 2014 viste Ford frem sin Vignale Collection her, blant annet med Vignale Weekender Bag, som vant den prestisjefylte iF Award. I år viser Ford frem sin enda mer omfattende Vignale Collection-serie – og hvem vet, kanskje de får med seg en pris hjem denne gangen også.

www.fuorisalone.it/info2016

Luci

a Fe

rrar

ati

Glo

ria D

i Don

atan

toni

o

Mar

ica

Lopa

rco

Ilaria

Tab

asso

VIGNALE DESIGN

Page 20: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Filmskuespiller, Hollywood- stjerne og sexsymbol (i den rekkefølgen)

Michael Fassbender

En slavedriver, en fange som sultestreiker, Apples grunnlegger, Macbeth, en antihelt i X-Men – alt dette har han spilt på en helt uforglemmelig måte. Men det tok Michael Fassbender mange år og mye hardt arbeid å bli en av de største filmskuespillerne i sin generasjon.

Han verken ligner eller snakker som Steve Jobs, men i filmen Steve Jobs er han virkelig

Jobs. Han hater vold og alle former for rasisme, men i filmen 12 Years a Slave spiller han Epps, den mest ondsinnede, sadistiske, rasistiske og psykotiske plantasjeeieren du noen gang har møtt (og aldri vil glemme). Han vokste opp i Irland og kjenner den irske historien og IRA godt, men det var noe ganske annet å spille Bobby Sands i filmen Hunger. Bobby var IRA-medlemmet som startet en sultestreik i fengsel – et beryktet helvete på jord – og han ga seg ikke før han døde, 66 dager senere.For disse intense og lidenskapelige rollene regner mange kollegaer og regissører Michael Fassbender som en av de beste skuespillerne i sin

generasjon. Steve McQueen, som regisserte Hunger og 12 Years a Slave, og som er en god venn av Michael, har dette å si om ham: "Michael ønsker alltid å eksperimentere og prøve nye ting, eller å si noe nytt. De fleste skuespillere holder seg bare til det de kan godt. Men Michael er villig til å se ut som en idiot hvis det kan få ham dit han vil. Han er overhodet ikke forfengelig."

Mannen bak skuespillerenSå finnes det også en annen Michael Fassbender, en det går rykter om i sladrespaltene, som kåres til verdens mest sexy mann i damebladene og til verdens best kledde mann i mannebladene – og som utallige ganger har fått dette spørsmålet:

20 Ford Vignale M A G A S I N

Page 21: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

VIGNALEINTERVJUET

Ford Vignale M A G A S I N 21

Page 22: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

22 Ford Vignale M A G A S I N

Michael, er du i et forhold? Hvem er den lykkelige jenta? Skal dere gifte dere snart? Som regel svarer han høflig nei på alt dette. Han bor i en relativt beskjeden leilighet i London. Der er han 20 dager i året når han trenger å trekke seg litt tilbake. Resten av tiden jobber og jobber han. Er han misfornøyd med et opptak, er han oppe hele natten for å finne en løsning på problemet (forskjellige dialoger, forskjellige bevegelser – hva som helst, bare det kan redde scenen!). Han vil at hver eneste fremføring, hvert opptak og hver detalj skal være perfekt. Skuespilleryrket

er både hardt arbeid og en besettelse for ham. Det er ikke et liv der man lever resten av sine dager i evig lykke. Men Michael smiler: "Jeg ønsker meg ikke noe annet liv enn dette. Det er dette jeg alltid har drømt om. Dette er livet."

Han ble født for 38 år siden i den tyske byen Heidelberg og har irsk mor og tysk far. Men familien flyttet snart til Killarney i Sørvest-Irland. Der vokste han opp med en særegen tysk-irsk dialekt han aldri har blitt kvitt. Som de fleste tenåringer visste han ikke hva han ville bli

– det vil si, ikke før han fylte 18: Da skulle han plutselig produsere, regissere og spille i et skuespill. Han valgte utrolig nok en tolkning av Quentin Tarantinos svært voldelige Reservoir Dogs – hvorpå alt som kunne gå galt, gikk galt. De valgte feil skuespillere, rotet bort utstyr og skrek og skrålte på prøvene ... Han fikk ikke sove om natten, fikk panikk og ba til Gud om å finne en løsning på problemet. Men samtidig elsket han alt sammen, både forvirringen og kaoset ... Det var livet. Det var kreativitet. Det var action og engasjement. Og det var skuespill.

Page 23: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 23

På sine 20 fridager i året er det noe annet han holder på med – men med samme engasjement som for skuespilleryrket: fallskjermhopping

Det var dette han ville bli – selv om foreldrene fryktet at deres elskede sønn skulle ende opp i baren til restauranten deres og belemre kundene med hva livet hans kunne ha blitt.

Besettelser og fiaskoerHelt fra begynnelsen brukte de som samarbeidet med ham om tolkningen av Reservoir Dogs, tre ord for å beskrive ham: "besatt av kvalitet". Han var og er helt besatt av skuespill. Den besettelsen tok han med seg til Los Angeles. Her dro han fra den ene prøvespillingen til den andre, for det meste med buss, med mindre han manglet penger til bussen. Men han nådde ikke frem. Han mislyktes om og om igjen. I ettertid mener han dette var en god erfaring: "Du blir bedre og sterkere av å mislykkes – både som skuespiller og menneske". Som svar på om han har et livsmotto, sier han: "Ikke å leve slik at man ved slutten av livet sier: Jeg lot være å gjøre det og det fordi jeg var redd for hva andre ville tenke om meg. I dag prøver jeg å overtale mamma å realisere barndomsdrømmen om å bli skuespiller. Det er aldri for sent."

Mye jobbing, hard festingHunger endret alt. Med filmen om IRA-aktivisten Bobby Sands' sultestreik – der Michael måtte gå ned 16 kg – ble han en lovende skuespiller og fremtidig stjerne. En stund ble han også stjerne i Londons natteliv – et glamorøst sexsymbol i stilige dresser som tilbrakte litt for mye tid på barer og i klubber, noen ganger med altfor mye innabords. (Dette omtaler han som et dårlig, men naturlig valg.

På venstre side: Sammen med kollega Kate Winslet ved premieren på Steve Jobs.

Til venstre: Under innspillingen av X-Men: Days of Future Passed.

Under: Hverdagslig antrukket – i New York City.

Page 24: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Job Number: 715165-1

Publication Ford; Vignale Magazine

Trim: 280x215 mm Bleed: 5mm

Insertion Date Jan .16 Artwork No:

Date 17.12.15 Op: Gary

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

SIApremiumeconomy.com

INTRODUCING THE NEW SINGAPORE AIRLINES

When it comes to flying, it’s the little things that make the journey great.

Like a more comfortable seat, additional meal and beverage choices, and exclusive

privileges. All brought together by the same award-winning service you love.

It’s just one of the lengths we go to, to bring you a great new way to fly.

A GREAT NEW WAY TO FLY.EXTRA COMFORT. EXTRA CHOICES. EXTRA PRIVILEGES.

Page 25: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 25

"Jeg prøver å overtale mamma å realisere barndomsdrømmen om å bli skuespiller. Det er aldri for sent."

STEVE JOBS

12 YEARS A SLAVE

Hunger (2008)I 1981 tok det IRA-medlemmet Bobby Sands nøyaktig 66 dager å sulte seg til døde i det beryktede fengselet Maze i Nord-Irland. Det var en politisk handling som skapte overskrifter over hele verden. Michael Fassbender spiller den sultende Sands i filmen. Mer realistisk kan det ikke bli.

12 Years a Slave (2013)Enda en sann historie: om Solomon Northup, en svart slave i Sørstatene på 1800-tallet. Michael Fassbender spiller Edwin Epps, Northups eier – det rene monsteret, som anser, og behandler, slavene sine som dyr. For denne filmen fikk Fassbender en Oscar. Ser du ham spille Epps, vet du hva det vil si å være ond.

Steve Jobs (2015)Og enda en: som den karismatiske, men svært sammensatte grunnleggeren av Apple. Denne filmen fikk blandede mottakelser. Men det fikk ikke Fassbenders prestasjoner, som ble omtalt som ekte Oscar-håndverk.

HUNGER

VÅRE TOPP TRE MICHAEL FASSBENDER- FILMER

Når man jobber så hardt over så lang tid, må man noen ganger tillate seg å spore helt av). Men så mislyktes han igjen. Ridley Scott ba ham spille i The Counselor. Selveste Ridley Scott! Den verdensberømte regissøren bak Alien og Blade Runner. En av Michaels helter. Og svaret var naturligvis et rungende ja. Men det ble en repetisjon på Reservoir Dogs, sagt med tre ord: en komplett katastrofe. Filmen fikk elendig omtale og ble langt fra noen kassasuksess. Alle fikk kjeft – produsentene og manusforfatterne, med Ridley Scott som hovedmistenkt. Men Michael var av en annen oppfatning: Det var bare én man kunne skylde på: Michael Fassbender. Som regissør Steve McQueen sier det: "Michael er særdeles ansvarsfull. Og svært, svært disiplinert."Michael svarer: "Jo, jeg er svært nøye med å forberede rollene mine, og jeg tar filmingen seriøst. Jeg er som faren min. Jeg har hans tyske disiplin i arbeidet mitt. Men", tilføyer han med et smil, "ikke i alle sider av livet."

Det går bare nedoverPå sine 20 fridager i året er det noe annet han holder på med – men med samme engasjement som for skuespilleryrket: fallskjermhopping. "Å, det må du prøve", sier han. "Sist gang var på Hawaii, på nyttårsaften. Det var en utrolig følelse!" Da har han omtrent samme følelse som når han forbereder en rolle. Han er redd, men han hopper. Så vokser følelsen i hodet til den kanskje største skuespilleren i sin generasjon: Alt kan skje, absolutt alt.

Job Number: 715165-1

Publication Ford; Vignale Magazine

Trim: 280x215 mm Bleed: 5mm

Insertion Date Jan .16 Artwork No:

Date 17.12.15 Op: Gary

PRE PRESS 2

Version: 1 76-80 Whitfield Street, London, W1T 4EZ | Telephone:+44 20 7019 0019

SIApremiumeconomy.com

INTRODUCING THE NEW SINGAPORE AIRLINES

When it comes to flying, it’s the little things that make the journey great.

Like a more comfortable seat, additional meal and beverage choices, and exclusive

privileges. All brought together by the same award-winning service you love.

It’s just one of the lengths we go to, to bring you a great new way to fly.

A GREAT NEW WAY TO FLY.EXTRA COMFORT. EXTRA CHOICES. EXTRA PRIVILEGES.

Page 26: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

26 Ford Vignale M A G A S I N

Page 27: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 27

HVORDAN STORDATA

ENDRER LIVET DITT TIL DET BEDRENår du handler, ser på Netflix og til og med når du kjører bil, deler

du litt informasjon om deg selv. Det kan avledes mye om interessene, atferden og preferansene dine ved å samle inn og

analysere data. Når du bruker stordata på denne måten, kan du få skreddersydde tjenester som er både interessante og

tidsbesparende.

Det er vanlig å bruke stordata i detaljhandelen. Walmart, som er verdens største butikkjede,

utnytter dette på en måte som er til fordel for deres 260 millioner ukentlige kunder. Walmart kan bruke innkjøpssystemene sine til å søke i millioner av transaksjoner fra de 5000 butikkene sine i sanntid. Det gjør det mulig for selskapet å følge lagerbeholdningen og kundeetterspørselen minutt for minutt. Hvis de en varm dag selger mer is enn vanlig, kan de kjøre ut mer for ikke å gå tomme. På samme måte bruker butikkjeden kundekortet ditt til å gi deg rabatter på akkurat de produktene du er interessert i. De har stor nytte av slik datainnsamling – og det har du også.Nettbutikken Amazon bruker transaksjons- opptegnelsene sine til å finne ut hvilke produkter som kommer til å bli populære i bestemte regioner.

Produktene kan da sendes i god tid til de aktuelle områdene. Så når Amazon mottar bestillingen din, kan du få varen mye raskere enn før.

Netflix overvåker degNetflix, som leverer strømmetjenester for filmer, TV-serier og dokumentarer, lærer av seeratferden vår. Takket være smarte algoritmer kan selskapet tolke seermønsteret. De kan gi oss anbefalinger basert på hvilke serier og filmer vi har sett på. Likte du House of Cards? Da er du kanskje interessert i West Wing også. Stordata hjelper deg altså med å finne nye programmer du vil like. Bruken av stordataanalyser er så godt utviklet at Netflix vet hvilket cover i mediebiblioteket som vil fungere best. Den populære serien House of Cards ble kjøpt basert på en analyse av seerne. Netflix så på hvordan andre

EN GLOBAL TREND

Page 28: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

28 Ford Vignale M A G A S I N

FORD OG STORDATA

Ford informerte nylig om planen Smart Mobility – et ambisiøst prosjekt for å "endre den måten verden beveger seg på, enda en gang", som Fords president og adm.dir. Mark Fields sa det da han omskrev et sitat av Henry Ford. Det pågår i dag 25 prosjekter over hele verden for å forutse hva kundene vil trenge av transport i fremtiden. "Eksperimentene vi utfører i dag, vil lede frem til en helt ny modell for transport og bevegelighet de neste ti årene, og enda lenger frem i tid", sa Fields. Stordata spiller en nøkkelrolle i Smart Mobility-planen. Et av eksperimentene heter Big Data Drive. Flere enn 200 Ford-ansatte ved hovedkvarteret i Dearborn i Michigan har meldt seg frivillig for å delta i eksperimentet. Data fra sensorer inni kjøretøyene ble samlet inn og analysert for å finne ut hvordan de ble brukt. "Denne informasjonen hjelper oss å forstå hvordan folk beveger seg, og finner mønstre som de fleste kundene ikke er klar over", sa Fields. "Dagens biler produserer utrolig mye data – i overkant av 25 GB informasjon per time." Andre eksperimenter – for eksempel bildeling, kjøretøyintelligens, kjøremønstre, parkeringsapper og forsikringer – er også veldig avhengige av stordataanalyser. I Vest-Afrika er det satt i gang et prosjekt som kalles Data-Driven Healthcare. Pickuper og SUV-er fra Ford som er utstyrt med OpenXC-teknologi, samler inn data som kan øke produktiviteten. Helsepersonell som bruker disse bilene, blir mer mobile og kan foreta flere pasientbesøk. Ford bruker også innsamlede data til å kartlegge områder de færreste kartselskapene har brydd seg om.

filmer av regissøren David Fincher gjorde det, så vel som filmer og serier med hovedrolleinne-haveren Kevin Spacey. Hollywood vet det altså på forhånd: stordata gir bedre filmer.

Når klokka redder livHvordan stordata vil utvikle seg i fremtiden, vet Apple mye om. Verdens største selskap har unik tilgang til smarttelefonene og dataene våre. Det er allerede blitt lastet ned mer enn 50 milliarder apper fra appbutikken deres. Og enda mer interessant blir det når vi tenker på de smartklokkene Apple selger. Apple Watch kan allerede måle måten du beveger deg på, med innebygd hjerterytmesensor og akselerometer. Det finnes kroppsbåren teknologi som kan overvåke helsen vår døgnet rundt. Dermed kan du få innsikt i hvordan det står til med helsen din. Men det er flere fordeler enn som så. Store datamengder om hvordan vi sitter, står, beveger oss og trener er av stor verdi for medisinske studier og adferdsstudier. Flere selskaper og universiteter bruker allerede stordata for å diagnostisere, forebygge og behandle hjertelidelser, brystkreft og diabetes. På den måten kan faktisk stordata redde liv.

ByplanleggingSitter du fast i trafikken på vei ut av byen hver dag, kan du begynne å lure på om du selv og de andre i køen er de eneste som vet om den daglige flaskehalsen. Ved å bruke stordata kan myndighetene nå spore bevegelsene til befolkningen som reiser inn og ut av byen. Dette er verdifull informasjon som kan brukes i

byplanleggingen. Den smarteste bruken av stordata vil sannsynligvis komme med tilkoblede smartbiler. Når samtlige biler er utstyrt med høyhastighets Internett, kan tonnevis av data, for eksempel om hastighet og retning, samles inn, slik at man kan analysere årsaken til trafikkork og dirigere folk rundt problemområdene.

En bedre verdenStordata kan også hjelpe oss å håndtere verdens problemer fra en annen vinkel. Klima- og værendringer vil studeres grundigere. I Rio de Janeiro kan datamodellene allerede spå når det vil inntreffe dødelige jordskred. I dag kan vi på forhånd planlegge hvordan vi skal respondere på morgendagens katastrofer, før de har inntruffet. Forskerne analyserte kolerautbruddet etter jordskjelvet på Haiti i 2010 med lokaliseringsdata fra 138 000 mobiltelefoner. Ut fra disse dataene estimerte de at rundt 600 000 haitiere forlot Port-au-Prince de første 19 dagene. Stordata brukes også til å redusere svinn. Det blir nyttig i de vestlige landene, som i dag kaster rundt 40 % av maten sin ubrukt. Med stordata vil man kunne få en nærmest fullkommen likevekt mellom behov og etterspørsel. Når husholdningene kobles til butikken, og butikken kobles til industrien og produsentene, vil ikke lenger mat bli kastet. Når butikkdroner – som er perfekt utstyrt til å finne hjemmene våre takket være stordata – omsider leverer varene, så vet du det: stordata har endret livet ditt.

"Med stordata vil man kunne få en nærmest fullkommen likevekt mellom behov og etterspørsel."

Discover the diversity of Switzerland on the Grand Tour: 00800 100 200 30 or MySwitzerland.com/grandtour

Le Moléson, Fribourg Region

# INLOVEWITHSWITZERLAND since they have three new followers. The Thompson family

103_15g_01_saleskit_sommer_16_hoch.indd 2 20/11/15 08:24

Page 29: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Discover the diversity of Switzerland on the Grand Tour: 00800 100 200 30 or MySwitzerland.com/grandtour

Le Moléson, Fribourg Region

# INLOVEWITHSWITZERLAND since they have three new followers. The Thompson family

103_15g_01_saleskit_sommer_16_hoch.indd 2 20/11/15 08:24

Page 30: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

30 Ford Vignale M A G A S I N

Ralf Heinrichs og teamet hans lager alle Ford-lydene – fra motoren til hanskerommet. Hvordan gjør han det? Og hva fikk ham til å utvikle Ford Vignale-lyden?

Motorlyden. Lyden når du smekker igjen døra og låser bilen. Til og med lyden av at du åpner og

lukker hanskerommet. I en Ford er disse lydene ikke nødvendigvis naturlige, men spesialutviklet av Ralf Heinrichs og hans team ved Ford Design Centre i Köln i Tyskland. Finnes det en særegen Ford Vignale-lyd? Ja da. Også den er utviklet av Ralf og det dedikerte teamet hans.Dette er ikke overraskende, for Ralf har lenge vært opptatt av lyder og teknikken som skaper dem. 11 år gammel begynte han å bygge sine egne høyttalere. Ved universitetet i Bochum noen år senere kom han over emnet teknisk akustikk. Han spesialiserte seg på dette, vel vitende om at han nok aldri ville få det som levebrød.

Mer lydMen der tok han feil. På midten av 1990-tallet begynte Ford å legge større vekt på lydene. Ralf hadde da en venn ved Ford i Köln som spurte ham: "Kanskje det er noe som passer for deg?" Frem til midten av 1990-tallet handlet lyd i bilindustrien om intet mer enn å unngå støy, og om å gjøre motorene mer stillegående. Men dette har endret seg. Ralf forteller: "Vi begynte å utvikle lyder. Motoren. Smellet fra en dør som går igjen.

Andre detaljer. Noen år senere, i år 2000, begynte Ford å se etter merkevarens DNA. Jeg ledet akustikkdelen av det prosjektet. Det store spørsmålet var hvordan en Ford skal høres ut. Når man kjører sakte, når man kjører fort, og når man kjører i normalt tempo. I en vanlig Ford og i en sportsbil. I en dieselbil og i en bensinbil ..."Og teamet jobbet ikke alene. De inviterte kunder – svært mange kunder – til et spesialbygd studio og spilte av de nye lydene for dem. Hvilken lyd foretrekker du? Og kanskje viktigere: Hvilken lyd oppfatter du som lyden av Ford? Eller enda bedre, som lyden av Ford Focus, Ford Mondeo og Ford Mustang?

Å høre er å troDe hadde også andre inspirasjonskilder. Som barn så Ralf filmen Mad Max. Eller retter sagt: han hørte den. Filmen spilles av Mel Gibson og Ford – det vil si en Ford Falcon Interceptor med V8-motor. "Jeg ble utrolig betatt av lyden fra den bilen! Lyden var kraftig, men ga også et veldig komplisert lydbilde." Lydene ble liggende i sinnet, hodet og ørene hans og inspirerte ham senere til å utvikle lydene til Ford ST. Hvordan skaper man en lyd? Du må ha mye erfaring og skarp hørsel. Dessuten handler veldig mye om intuisjon.

LYDMANNEN

"Målet var å skape en gjenklang av luksusen i en Ford Vignale."

Page 31: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

VIGNALE DESIGN

Ford Vignale M A G A S I N 31

Page 32: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

"I fremtiden tror jeg kundene vil kunne velge den motorlyden de selv foretrekker."

32 Ford Vignale M A G A S I N

Page 33: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

VIGNALE DESIGN

Du vil nemlig ha en betryggende lyd når du lukker og låser bilen. Ralf og teamet hans utvikler den betryggende lyden og tester den deretter ut på Ford-kundene. "Det er ganske sammensatt. Selve døren er laget av metall. Så har man en låsemekanisme. Og inni døren er det høyttalere og kabler. Når du lukker døren, skapes det mange vibrasjoner. Så man må ta hensyn til alt dette. Vi passer på at lyden ikke er for høy når låsen går igjen. Da må vi samarbeide med de som utvikler lydanlegget. Vi kan ha en idé om hvor vi vil plassere høyttalerne med tanke på lyden, og de kan ha en annen. Og så skal karosseriteknikerne inn med kablene ... Da blir det mye forhandlinger i jakten på den perfekte lyden, og for at de ulike teamene skal bli fornøyde." Veien frem til en ferdig dør er altså lang og komplisert. Kort fortalt: "Det vi driver med, er en egen vitenskap."Den vitenskapen kan i tillegg forbedre selve kjøringen. Ta for eksempel Ford EcoBoost-motoren. Den er laget for å være svært driftsøkonomisk, men den ble så stillegående at folk begynte å kjøre den med altfor høyt turtall – noe som slett ikke er økonomisk. Derfor innlemmet Ford noen ekstra lyder i EcoBoost for å få førerne til å kjøre den slik det var tenkt.

Lyden av Ford VignaleRalf og teamet hans har nylig utviklet den spesielle Ford Vignale-lyden. Det krevde mye tid, mange tester og stor ekspertise. Ralf røper oppskriften for oss: "Målet var å skape en

gjenklang av luksusen i en Ford Vignale. Vi måtte dempe motorlyden for å gjøre den jevn og behagelig og bruke aktiv støydempingsteknologi for å gjøre bilen stillere på innsiden. Så brukte vi elektronisk lydforbedringsteknologi for å utvikle den særegne Vignale-lyden. Hvis du kjører fort med en Ford Vignale, vil du derfor høre en sportslig brølelyd av typen burrrrhhhh. Og så tilføyde vi lyden av seks sylindere."Hvilke planer og ambisjoner har så Ford for fremtiden? Først og fremst har de en idé om full harmoni. De har eksperter som jobber med lyden, eksperter som jobber med lukten, eksperter som jobber med det visuelle, designere, ingeniører ... Ford ønsker å få alle disse til å samarbeide, koordinere og forene ekspertisen sin, slik at – som Ralf håper – "alle sansene føres sammen i en helt ny bilopplevelse."Han har en ambisjon til: "I fremtiden tror jeg kundene vil kunne velge den motorlyden de selv foretrekker. Du vil for eksempel kunne velge en luksuslyd, en sporty lyd, en behagelig lyd ... Lyden av din egen bil. Høres ikke det fantastisk ut?"

Til venstre: Ford bruker et såkalt kunstig hode med to mikrofoner inni. Det gjør det mulig å utvikle det indre lydmiljøet på en svært presis måte.

Over: To lange eksosslanger i sølv sikrer at det ikke kommer eksos ut i det store rommet når bilen testes. Dette muliggjør en svært presis måling av hva som skjer lydmessig både inni og utenfor bilen.

Ford Vignale M A G A S I N 33

Page 34: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Niagarafossen"Utrolig! Du er i båten. Du kommer nærmere og nærmere. Lyden blir høyere og høyere. Du føler deg ydmyk. Og så kommer den massive lyden – den er så mektig!"

Ralf Heinrichs, som er ansvarlig for lydene i Ford-biler, elsker lyder – men ikke bare billyder. Her er hans overlegne favoritter, fra akustikken i Carnegie Hall til drønnet fra Niagarafossen.

Vakre lyder

34 Ford Vignale M A G A S I N

Page 35: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Elektroniske lyderDet velkjente “pod race” i Star Wars 1 er godt utført. "Veldig godt utført. Veldig spennende lyder. De hadde egne lyder for de gode og egne lyder for de onde. Jeg liker elektroniske lyder. De har mye å si i jobben min. Dessuten liker jeg den elektroniske musikken til Kraftwerk."

Steinway-flygel "Jeg elsker flygler. Steinways er favoritten min, fordi det høres så skarpt ut. Og friskt! Jeg hører godt forskjell på Steinway, Bösendorfer og Yamaha. Jeg har den styrken at hjernen min deler opp en lyd i mange forskjellige deler. Derfor lytter jeg på en veldig analytisk måte. Jeg deler alltid opp ting – låter og lyder. Det er ikke alltid en fordel, men samtidig kan jeg nyte musikken spontant når den er godt fremført. Jeg har alltid høye forventninger til musikk jeg skal høre på, og det kan ha sine ulemper."

Kvinnelige jazzmusikere"Jeg hører på mye jazzmusikk, og det er kvinnelige jazzmusikere som spiller piano, som er favorittene mine. Diana Krall: en nett liten kvinne med en svært rik lyd. En annen favoritt: Patricia Barber på jazzpiano. Selv spiller jeg ikke noe instrument. I avdelingen vår har du teknikere og elektrikere, og jeg er en av dem. Så har du den andre gruppen: musikerne, de mer kreative. Til sammen er det hele 200 stykker som jobber i avdelingen vår."

Herbie Hancock, jazzpianist"Kanskje tidenes beste jazzpianist. Den beste konserten jeg noensinne har hørt, var en helkveld med George Gershwin i København i 2000. Teknikken, følelsen og opplevelsen ... Det var helt uforglemmelig."

Carnegie Hall, New York"Det er verdens beste konsertsal. Nydelige lyder, nydelig akustikk. De som bygger noe sånt, vet akkurat hva de holder på med. Hvordan lyden reflekteres, hvor lang tid det skal ta før den andre bølgen med musikk når øret ditt, og hvordan man skal få lyden til å bli fyldigere og rikere. Jeg hørte Tsjajkovskijs overture 1812, med kanonskuddene på slutten – bang, bang, bang – og det var fabelaktig! Carnegie Hall: Det er materialene de har brukt, masse treverk; det er konsertsa-lens størrelse; det er konfigurasjonen. Jeg elsker å være der."

"Jeg liker elektroniske lyder. De har mye å si i jobben min."

Diana Krall spiller på et Steinway-flygel.

Ford Vignale M A G A S I N 35

Page 36: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Du trenger ikke å kjøpe noe. Disse butikkene er som museer eller palasser. Her kan du gå rundt, se, føle og røre – det er en opplevelse i seg selv. Vi har valgt ut ti svært imponerende flaggskipbutikker for deg.

DEN ULTIMATE HANDLE-OPPLEVELSEN

36 Ford Vignale M A G A S I N

Page 37: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

SHOPPINGOPPLEVELSE

VIK

TOR

& R

OLF

BO

UTI

QU

E

LOU

IS V

UIT

TON

MA

ISO

N

Louis Vuitton Maison17–20 New Bond Street, London

Louis Vuitton åpnet sin flaggskipbutikk i krysset mellom New Bond Street og Clifford Street i 2010. Den treetasjes bygningen er tegnet av arkitekt Peter Marino i New York, som er ekspert på å skape flaggskipbutikker for luksusmerker som Armani, Bulgari, Chanel og Dior med flere. Louis Vuitton Maison er en overveldende opplevelse. Veggene prydes av silketapet eller skinnende blank bambus, og du finner gulldetaljer overalt. Et av høydepunktene er den toetasjes høye veggen av reisekofferter signert Louis Vuitton. I flaggskipbutikken veksler Louis Vuitton (LV) mellom eldre stiler og dagens mote på en glimrende måte. Her kan du kjøpe de sjeldneste gjenstandene fra LV-kolleksjonen: vesker, solbriller og smykker. Til begge kjønn. Mon Monogram-tjenesten setter et personlig preg på kvinnekolleksjonen. Bare de rike og berømte blir invitert til diskré shopping i Private Client Suite. Louis Vuitton har et bibliotek av kunst og kunstbøker i begrenset opplag, men med arbeider av kritikerroste kunstnere som Damien Hirst og Gilbert & George kan det lett forveksles med et kunstmuseum.

De nederlandske moteskaperne Viktor Horsting og Rolf Snoeren liker kunst som er enkel, ren og chic. Deres flaggskipbutikk i Paris' første arrondissement er ikke så fargesprakende – du finner 50 forskjellige gråtoner på veggene, gulvene og i trappene her – men dette gjenspeiler personligheten til Viktor og Rolf. Som Viktor sier: "Vi sa vi ønsket oss en usynlig eller svært beskjeden butikk, for vi syns at mye design er så påtrengende og overveldende." Nei, man trenger ikke å være prangende for å imponere. Også detaljene kan utgjøre en forskjell.

Viktor & Rolfs flaggskipbutikk370 Rue Saint-Honoré, Paris

Ford Vignale M A G A S I N 37

Page 38: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

DA

MIE

N H

IRS

TS N

EWP

OR

T S

TREE

T G

ALL

ERY

Artist Damien Hirst er kjent for sine kontroversielle kunstverk. En hai i formaldehyd eller en diamantkledd hodeskalle: Hvis det sjokkerer, er Hirst fornøyd. Han ville ha et eget galleri til kunstsamlingen på over 3000 gjenstander. Etter ti års innsats og en investering på 25 millioner pund (320 millioner kroner) ble Newport Street Gallery nylig åpnet. Både innsiden og utsiden av det 3000 kvadratmeter store galleriet, som tidligere ble brukt av et malerfirma som spesialiserte seg på teaterrekvisitter, er enkelt, men stilfullt. Butikken selger bare Hirsts egne arbeider. Resten av arealet er forbeholdt kolleksjonen hans, eller til å vise frem verk av kunstnerkollegaer. Høydepunktet i Newport Street Gallery er åpenbart Pharmacy 2, som er en hyllest til det originale spisestedet som ble åpnet 1998. Pharmacy 2 er en restaurant som preges av Hirsts interesse for det kliniske, med piller og operasjonsinstrumenter overalt.

Den italienske moteskaperen Valentino Garavini – bedre kjent ved fornavnet Valentino – er kjent for sine provoserende kreasjoner. Du finner ofte lyse farger og innflytelse fra barokken i kolleksjonene hans. Valentinos flaggskipbutikk i Milano har overraskende nok en veldig avslappet atmosfære. Arkitekt David Chipperfield, som også står bak Valentinos butikker i Paris, Roma og New York, valgte en italiensk palazzostil med moderne vri. Når man går inn i butikken – som er 175 kvadratmeter stor – føles det som om man går inn i Valentinos private hjem. I stedet for butikkarealer er det nemlig forskjellige rom her, hver med sin egen stil. Glass, treverk og skinn er brukt som hovedmaterialer.

VALE

NTI

NO

Damien Hirst Newport Street GalleryNewport Street, London

Valentino Flagship Store, Via Montenapoleone 20, Milano

38 Ford Vignale M A G A S I N

Page 39: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Dansk design har lange tradisjoner. Den Kongelige Porcelænsfabrik ble grunnlagt i 1775, men all historikken gjør ikke nødvendigvis fornyelse og oppussing til ukvemsord. Royal Copenhagen har derfor sin egen flaggskipbutikk som presenterer hele kolleksjonen av klassiske og moderne håndmalte produkter fra porselensfabrikken. Butikken ligger i en av de eldste bygningene i København, et treetasjes renessansehus fra 1616. Blandingen av historie og nåtid kommer også til syne i Royal Smushi Cafe, som serverer tradisjonell dansk mat med en moderne vri midt inne i den danske designen. Har du noen gang fått lunsj servert på kongelig dansk porselen, med bestikk fra George Jensen, mens du sitter i en maurstol (Myren) designet av Arne Jacobsen? Det kan du få her.

Selv om navnet høres veldig engelsk ut, er Tod's helt klart et italiensk firma. Det ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet og er blitt et velkjent navn i husholdninger over hele verden takket være sitt gode håndverk. Du finner det største utvalget av merkets vesker, sko og klær i Tokyo, som har den største butikken i Tod's globale nettverk. Det som er spesielt med avdelingen i Tokyo, er den imponerende bygningen, tegnet av den verdensberømte arkitekten Toyo Ito. Ito har gjenskapt noe av fylden i zelkovatrærne ( japanske almetrær) på Omotesando aveny i arkitekturen til den L-formede flaggskipbutikken. Fasaden av betong blandet med glass følger formen på grenene. Det organiske interiøret består av seks etasjer med åpne og luftige rom. Etter hvert som du beveger deg oppover i bygningen, blir grenene tynnere, og det blir flere vinduer, slik at lyset flommer inn. Tod's Tokyo tar virkelig i bruk en arkitektonisk wow-faktor i denne minneverdige shoppingopplevelsen.

TOD

'S

RO

YAL

COP

ENH

AG

EN

Royal Copenhagen’s Flagship Store, Amagertorv 6, København

Tod's Jingumae 5-1-15, Shibuya-ku, Omotesando, Tokyo

Ford Vignale M A G A S I N 39

Page 40: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Den London-baserte møbel- og designforhandleren Timothy Oulton har forskjellige butikker rundt om i verden, deriblant fire i Europa. I Amsterdam kan du oppleve Timothy Oulton i en ombygd kirke (Schinkelkerk) rett utenfor byens sentrum. Det åpne interiøret og de høye vinduene gjør stedet perfekt for håndverkssamlingen hans, som består av både eldre og nye gjenstander. Kolleksjonen inneholder mange av merkets signaturgjenstander, for eksempel trendy engelske skinnsofaer i herregårdsstil, kjøkkenartikler og førsteklasses parafernalia. Et virkelig blikkfang er den autentiske gule ubåten som er kjøpt fra britiske Royal Navy. Det er lett å føle seg hjemme hos Timothy Oulton fordi man er velkommen til å ta en hvil i sofaen eller ta seg en matbit på London Café. Er du heldig, blir du invitert til et av Timothy Oultons spesielle arrangementer, som fjorårets globale middagsselskap. Trenger du enda mer inspirasjon? I en storslagen bygning i hjertet av Amsterdams pittoreske kanaldistrikt, ved Runstraat 22, har Timothy Oulton åpnet et helt galleri til den store veskekolleksjonen sin.

Ved siden av FC Barcelonas fotballstadion Camp Nou finner du FCBotiga Megastore. De 1500 kvadratmeterne her er fordelt på to etasjer og byr på fanartikler som skjerf, luer, signerte fotballer, T-skjorter og hatter med favorittlagets logo. Stjernene Messi, Iniesta og Suarez er avbildet på krus, kosedyr og til og med husholdningsartikler. Butikkhyllene er laminert i klubbens farger, blaugrana, og du hører lydopptak fra Camp Nou når du kommer inn i butikken. FCB Megastore er den eneste butikken som tilbyr tjenesten Make it Barça, der du kan skreddersy Nikes produkter med selvvalgte lisser, knapper og FC Barcelonas klubbskjold, slik at du alltid har klubbens farger med deg. Og ved de digitale spillerbåsene kan du velge navn og nummer på trøyene du vil ha. Så vil trykkeriet gjøre dem klare med en gang, slik at du kan få dem med deg uten å måtte stå i kø. FCBotiga Megastore besøkes av to millioner mennesker hvert år, noe som tilsvarer 200 fullsatte kamper på stadion.

FCB

OTI

GA

MEG

AS

TOR

E

TIM

OTH

Y O

ULT

ON

Timothy Oulton,Amstelveenseweg 136, Amsterdam

FCBotiga Megastore, Camp Nou, Aristides Maillol, Barcelona

40 Ford Vignale M A G A S I N

Page 41: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Hermès er like mye Paris som Louvre. Det 178 år gamle motehuset – som er kjent for signaturvesken Kelly i 1930-talls design, popularisert av Grace Kelly på 1950-tallet – flyttet for noen år siden til vestsiden av Seinen for å åpne en butikk i den tidligere svømmehallen Lutetia, som var tilholdssted for en av Paris' eldste svømmeklubber. Den imponerende art deco-bygningen er restaurert for å ta vare på historien. En mosaikk av steiner i lyse farger og en bølgeformet treskulptur bringer tankene hen på det gamle svømmebassenget. Sammen med det naturlige flomlyset fra sjalusien i taket gir dette bygningen en åpen og organisk atmosfære. Flere samlinger er presentert i store trehytter, som danner en gangvei som snor seg gjennom butikken og fører deg fra den ene oppdagelsen til den neste. Her vil du finne et terom, en bokhandel og til og med en blomsterbutikk. Den gamle motedronningen har virkelig skapt en moderne og tilgjengelig flaggskipbutikk full av opplevelser.

FORDSTORE: OPPLEV FORD PÅ SITT BESTE

I løpet av årene er måten folk kjøper biler på, blitt betydelig endret på grunn av Internett. Bilistene ønsker å gjøre handelen til noe spesielt for å skape merverdi av den informasjonen de får tak i på nettet. Ford imøtekommer nå dette behovet ved å åpne FordStores over hele Europa. En FordStore gir deg en genuin opplevelse av merkevaren. Her kan du se på alle Ford-modellene, også Ford Vignale, nye Ford Mustang og andre eksklusive modeller. Hver enkelt FordStore er en romslig butikk delt inn i ulike soner. Discovery-sonen handler om Ford-merket og dets kjerneverdier: kvalitet, miljø, trygghet og smartteknologi. Du kan også bygge din egen Ford i full størrelse på 3D-videoveggen.Ford Vignale Lounge i FordStore er utstyrt for å gi deg en ekte opplevelse av eierskap. Du blir ønsket velkommen av din egen Vignale-kunderådgiver, som lar deg konfigurere din egen Ford Vignale-modell. Da setter du deg ved et spesielt berøringsbord – et interaktivt bord med berøringsskjerm – og så vil kunderådgiveren hjelpe deg å skreddersy bilen med eksklusive materialer, farger og ønskede tekniske funksjoner. Kunderådgiveren kan også fortelle deg om de mange tidsbesparende Vignale-tjenestene, for eksempel Ford Vignale One Call 24/7, levering av din nye Ford Vignale på døren og henting og levering til service*. Vignale-kunderådgiveren er alltid tilgjengelig for å hjelpe og gi råd når du måtte trenge det. Du vil få personlig oppfølging før, under og etter besøket ved FordStore.

* Enkelte tjenester tilbys mot betaling

HER

MÈS

Hermès,17 Rue de Sèvres, Paris

Ford Vignale M A G A S I N 41

Page 42: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Før den settes i utstillingslokalet, blir hver Ford Vignale undersøkt av et spesialistteam for å sikre at den har feilfri kvalitet. Dette skjer etter at bilen er bygd ved en av verdens mest avanserte fabrikker.

DET HANDLER OM PERFEKSJON

42 Ford Vignale M A G A S I N

Page 43: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ingeniørene jobber i dyp konsentrasjon i rolige omgivelser. En sitter i førersetet og

ser på dashbordet. En annen står i en flombelyst "gate" og polerer panseret for hånd. En tredje inspiserer koblingen mellom en frontlykt og karosseriet ved hjelp av en svart boks med skarpe laserstråler. Velkommen til Vignale Quality Centre i Valencia, der spesialistene inspiserer hver Ford Vignale i 90 minutter. Her måler man det eksklusive akustiske glasset og de støydempende dørplatene på Ford-modellene for å gjøre dem enda stillere på innsiden, og her gjennomgår Ford Vignale den endelige testen før levering til kunden. Ingeniørene bruker hendene, øynene, ørene

og den nyeste laser- og kamerateknologien for å oppdage selv det minste avvik. Symmetrien og størrelsen på leddene mellom dørstolpene, panseret, bagasjerommet, bakdøren, lampehusene og karosseriet må oppfylle de ekstra høye kravene som stilles til Ford Mondeo Vignale. Lukkes dørene problemfritt og uten støy? Er alle sømmene sydd skikkelig inn i skinnet? Sitter de innvendige platene ordentlig fast? Virker setemassasjen perfekt? Er alle kontrollknappene pene og rette? Det nøye fokuset på detaljer har til hensikt å forbedre opplevelsen av å kjøre en Ford Vignale.

En Ford Mondeo Vignale kommer til verden ved Fords fabrikk i Valencia. Når bilen er ferdig, transporteres den til Vignale Quality Centre, som ligger under samme tak.

VIGNALE KVALITET

Ford Vignale M A G A S I N 43

Page 44: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

44 Ford Vignale M A G A S I N

Strutsefjær Så snart en Ford Vignale er ferdigprodusert, sendes den til Ford Vignale Quality Centre, som ligger rett ved siden av fabrikken. I Ford Vignale Quality Centre sjekker seks eksperter 100 punkter på hver eneste Ford Mondeo Vignale. Dette kommer i tillegg til de høye kravene som Ford allerede bruker på alle modellene sine. Det er investert rundt 1,6 milliarder euro i produksjonen de siste fem årene. Det gjør dette til en av de mest avanserte bilfabrikkene i hele verden. Høyteknologisk utstyr, laserstyrte roboter, førsteklasses logistikk og innovative

teknologier sikrer at hver Ford Vignale er fremstilt på omhyggelig vis. Men også mer eksentriske detaljer har en plass her. For eksempel strutsefjær. Rett før et karosseri skal til lakkering, blir det børstet med fjær som er håndplukket av hunnstrutser. Hver fjær er nesten 76 cm lang og veier knappe 3 gram. Dirk Hölzer, som har ansvar for lakkeringsprosessen, forklarer: "Sluttresultatet blir mye bedre når man kan fjerne selv de minste støvkornene før lakken påføres. Da blir lakken enda jevnere. Fjærene er sterke, og strukturen deres gjør dem i stand til å fange opp småpartikler på en perfekt måte."

MiljøhensynIngenting overlates til tilfeldighetene i fabrikken. I samarbeid med universitetet i Valencia har Ford utviklet et spesielt system som kan undersøke lakkerte karosserier. Det er derfor hver eneste Ford Vignale må gjennom en flombelyst "gate" av sterke lyskastere og tolv digitalkameraer. De kan oppdage uregelmessigheter i lakken på et øyeblikk – selv bitte små støvfnugg som ikke kan ses med det blotte øyet – og deretter lokalisere dem på en dataskjerm. Rundt 99 % av alle ujevnheter kan korrigeres med polering. Dermed sparer man tid, lakk og energi.

Page 45: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 45

Det nøye fokuset på detaljer har til hensikt å forbedre opplevelsen av å kjøre en Ford Vignale.

"Vi jobber så miljøvennlig som mulig", sier fabrikkdirektør Dionisio Campos. "Takket være en ny hurtigtørkeprosess trenger ikke en Ford Vignale å kjøres inn i tørkeovnen to ganger. Før kjørte vi bilene gjennom ovnen hele tre ganger, etter hvert eneste lakkstrøk."

Teknologi og følelseFør en ny modell, som Ford Mondeo Vignale, settes i produksjon, blir de enkelte karosseridelene grundig undersøkt. I testlaboratoriet settes det sammen et helt karosseri, der hvert eneste skruehull og

festepunkt – til sammen 500 punkter – blir målt. Deretter registrerer en robot avstander og ledd. Avvik på mindre enn 0,3 mm blir godkjent. Bare da er man sikker på at hvert skruehull og hvert festepunkt er korrekt plassert, og at alle delene vil passe sammen på fabrikken. Denne prosedyren gjentas ved hver nye forsendelse av komponenter. I tillegg tas det stikkprøver ved slutten av produksjonsprosessen. Én av fem ferdige Ford Vignaler gjennomgår en såkalt resonanstest. Ved å henge opp en spesiell mikrofon i interiøret og spille av lydbølger i forskjellige frekvenser via radioen, er det mulig å

gjenskape vibrasjoner som vil avsløre for eksempel løse skruer eller plater. Utstyret oppdager også lyder som ikke kan oppfattes av det menneskelige øret. Slike helt nye teknologier utnyttes parallelt med godt håndverk og lang erfaring. Når lydtesten er ferdig, tar en erfaren testfører Ford Vignale-bilen ut på en prøvetur – bare for å være på den sikre siden. Etter noen runder på banen med forskjellige typer underlag kommer tommelen i været. "Perfecto!"

Page 46: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Fredag Belmonte Palacio

Ankomst Det er ingenting å utsette på forbindelsen med Portela lufthavn. Metroen går hvert femte eller tiende minutt til sentrum, og turen tar bare et kvarter. Er du av den spreke sorten, kan du sykle på egne sykkelstier helt fra flyplassen til sentrum.

Innsjekking Vil du oppleve ekte portugisisk storhet, anbefaler vi Belmonte Palacio. Dette eksklusive middelalderpalasset fra 1449 har tjent som kulisse for flere storfilmer, blant annet med regissører som Wim Wenders og skuespillere som Marcello Mastroianni. Det er også favoritthotellet til den franske moteskaperen Christian Louboutin. Vil du gå i fotsporene til mannen hvis sko brukes av alt fra

18.00

19.00

fotballspillere til celebriteter over hele verden, kan du forberede deg på at en toppsuite koster 2500 euro per døgn. www.palaciobelmonte.com

Også beliggende i det historiske Alfama-distriktet, skjønt til en mindre svimlende pris, er Santiago de Alfama ved Rua de Santiago 10–14. Dette er et nytt hotell i en vakkert restaurert 1400-talls bygning som kombinerer autentisk sjarm med moderne komfort og luksus. www.santiagodealfama.com

Vil du ikke ut med fullt så mye, kan du leie en hybel eller et enmannsrom på Lisbonaire Apartments, som beviser at rimelig ikke trenger å være synonymt med billig. Like ved dette overnattingsstedet finner du mange

48 TIMER I LISBOA

Den beste tiden å oppleve "den hvite byen" på er om våren, når de skarpe solstrålene speiles i de utallige vinduene og lyser opp hvert eneste hjørne i denne elegante iberiske juvelen. Hvis du så for deg at en helg i Lisboa er en reise tilbake i tid, til en fornøyelig og sjarmerende gammel verden, har du bare delvis rett. I dag er denne byen en blomstrende moderne hovedstad full av hippe restauranter, et kult natteliv og dramatisk moderne arkitektur. Du har nøyaktig to dager på deg til å oppleve alt sammen.

46 Ford Vignale M A G A S I N

Page 47: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

gode utesteder, og dessuten taubanen Glória som går opp til Bairro Alto. www.lisbonaire.com

Avslapning Er du ikke riktig klar for å gå på byen ennå, er det bare å ta det med ro. Ekte lisboere spiser sent, særlig i helgene. Så hvis du sjekker inn kl. 21, kan du fortsatt finne en restaurant full av lokale gjester. Har du fortsatt behov for å stresse ned etter en travel uke, har vi to anbefalinger til deg.

Elegante Tasca da Esquina i Campo de Ourique, som er basen til den berømte portugisiske kokken Vitor Sobral, spesialiserer seg på mange småretter og har et utmerket vinkart. www.tascadaesquina.com.

20.00

I Clube de Journalistas i nabodistriktet Lapa kan du spise utendørs i en vakker hage. Denne restauranten har en variert meny og virker, som navnet antyder, som en magnet på lokale journalister. Eieren er skribent selv. www.restauranteclubedejornalistas.com

Slappe av? Det er ikke vanskelig å finne en god bar, og Bicaense (Rua da Bica de Duarte Belo 38–42) i det livlige Bica-distriktet er typisk for det moderne nattelivet i Lisboa. Her er det kanskje litt tilgjort og vel trendy, men lokalbefolkningen er rolig og sympatisk. Og pass på: Bicaense ligger i en typisk bratt gate. Så hvis det blir mange kveldsdrinker, må du gå forsiktig ut av døren!

23.00

Trikk 28 passerer Arco da Rua Augusta

BYJAKT

Ford Vignale M A G A S I N 47

Page 48: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

48 Ford Vignale M A G A S I N

ShoppingfrokostDu bør vurdere å ta en sterk bica (espresso) eller to til frokosten, for vi skal ut på de flotte gatene og kvartalene rundt Baixa, Principe Real og Chiado, som utgjør selve hjertet av Lisboas fasjonable handleliv.

I motsetning til mange moderne storbyer er Lisboa en forfriskende variert by å handle i. Fra fantastiske stormagasiner som er gammeldagse på rett måte, for eksempel A Vida Portuguesa i Rua Anchieta 11 – som blant annet selger nydelig innpakkede såper i et stilig ombygd varemagasin www.avidaportuguesa.com – til über-hippe motebutikker som Alexandra Moura i Rua Dom Pedro V., 77. www.alexandramoura.com.

10.00

Lørdag

Påfyll En av de mange Quiosques de Refresco (drikkebodene) rundt omkring i byen er fine å bruke til påfyll. Disse elegante landemerkene var populære på 1800-tallet, men ble forsømt helt til den lokale entreprenøren Catarina Portas tok dem under sine vinger. Prøv en tradisjonell leite perfumado (luktsatt melk) eller horchata (mandelmelk). Nam. Du finner en fin bod like i nærheten av Jardim do Principe Real.

Ekte sjømatLisboa er Europas sjømathovedstad, så det er ikke vanskelig å finne sjømatrestauranter. Vil du ha en med en moderne vri, kan du prøve Sea Me i Chiado's Rua do Loreto 21. Den byr på en blanding av portugisiske og japanske retter i en ren og lys setting. www.peixariamoderna.com.

11.00

13.30 Forandring fryder Når magen er full, kan du få litt åndelig påfyll ved å besøke MUDE (som direkte oversatt betyr endring). Det er alltid en spennende utstilling å få med seg ved Museum of Fashion & Design, som ligger i en utsøkt renovert kolonibankbygning i Rua Augusta 24. www.mude.pt.

Spiselige glass Sett igjen varene på hotellet og gjør deg klar for en kveld på byen. Start med en tur på taubanen Glória som går opp til Bairro Alto og den tetteste ansamlingen av barer i hele Lisboa. Finn en bar med god utsikt og bestill en Ginginha do Carmo, en lokal likør du kan velge å nyte i sjokoladeglass – et glass du etterpå kan spise som dessert.

15.00

18.30

Quiosques de Refresco Sea Me

Baxia

A Vida Portuguesa

Page 49: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 49

MUDE – Museum of Fashion & Design

Hvis det er vanskelig å velge ...Vil du nyte ekte portugisisk mat, er det ingenting som slår den smakfulle menyen ved fantastiske 100 Maneiras i R. Teixeira 35. Også utsikten er upåklagelig. www.restaurante100maneiras.com

NattelivNattelivet starter sent her. Ved utestedet Lux ankommer de første gjestene rundt klokken ett om natten. Det er deleid av skuespilleren John Malkovich og er blitt en institusjon i Lisboa, men mange regner det fortsatt for å være byens beste utested. www.luxfragil.com. Vil du ha noe mer eksklusivt og 360° panoramautsikt, kan du prøve Silk.www.silk-club.com.

21.00

23.00

25. april-broen

Page 50: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Doca de Alacantra

50 Ford Vignale M A G A S I N

Byvandring Ingenting er mer effektiv for å skrape i overflaten av Lisboas rike historie enn å gå seg en tur. Utmerkede Lisbon Walker tilbyr to turer søndag morgen: Old Town, en spasertur gjennom 2500 år av Lisboas historie, og Revelation Tour, som dekker de viktigste stedene. Turene går fra det imponerende kvartalet Praça do Comércio.www.lisbonwalker.com

10.30

Søndag

Panoramautsikt over Lisboa

En rolig søndag For å få to dager til å føles som to uker, kan du ta den siste lunsjen på en av Lisboas mange strender. Offentlig transport er godt utbygd, men går tregt, så hvis tiden er dyrebar, kan du ta taxi over elven til Costa da Caparica (for cirka 25 euro, men du kan prute med sjåføren). De fineste strandrestaurantene finner du i Sao João. Etter lunsj kan du spasere langs stranden og ta panoramabilder av byen. Da kan du minne deg selv om for all ettertid hvor vakkert det var her.

13.00

Page 51: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 51

LISBOAS FLISER

Lisboa har en unik tradisjon for lakkerte fliser. Mens kunstnerne i andre land brukte lerret, foretrakk deres portugisiske motstykker å jobbe med keramikk. Det antas at denne tradisjonen kom med maurerne fra Persia. Uansett kan du i dag lett bruke en helg til bare å se på de fantastiske flisene som stilles ut mange steder.

Museu do Azulejo (det nasjonale flisemuseet) stiller blant annet ut imponerende moderne arbeider som viser at dette på ingen måte er en truet kunstform. www.museudoazulejo.pt

I tillegg til å ha verdens største samling av barokkfliser (rundt 100 000) er klosteret São Vicente de Fora en av Lisboas bedre bevarte hemmeligheter. Klosteret tiltrekker seg færre turister enn de fleste andre attraksjonene, trass i at takterrassen byr på den mest fantastiske utsikten over byen du kan tenke deg. www.patriarcado-lisboa.pt (på portugisisk)

Har du lyst å starte din egen lille flisesamling? Landets eldste flisfabrikk, Fábrica Sant'Anna, tilbyr guidede turer mandag til fredag (Calçada da Boa-Hora 96), og utstillingslokalet deres i Rua Alecrim 95 er også åpent på lørdager. www.santanna.com.pt

São Vicente de Fora-klosteret

Page 52: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Disse appene og verktøyene vil gjøre hjemmet og hverdagen din mer effektiv, komfortabel og morsom. Er det ikke det vi alle ønsker etter en travel dag på jobb?

HOME SMART HOME

52 Ford Vignale M A G A S I N

Page 53: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

ET SMARTLIV

Ford Vignale M A G A S I N 53

Page 54: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

54 Ford Vignale M A G A S I N

RengjøringWhirlpool har utstyrt alle husholdningsapparatene sine med 6th Sense Live-teknologi. Det betyr at vaskemaskinene våre får hjerner. Takket være 6th Sense Live er en Whirlpool vaskemaskin tilkoblet en database med strømpriser, slik at man kan bruke maskinen når strømmen er på det billigste. Med Whirlpools mobilapp kan man se når vasken vil være ferdig, om det trengs mer vaskemiddel, og andre innstillinger. www.whirlpool.com

Spa hjemmeApollo Amora Scent Hub fra Ashley & Burwood gjør om hjemmet ditt til et spa. Slå på Scent Hub etter å ha tilsatt vann og noen dråper olje – så kan du nyte ekte aromaterapi. Scent Hub har høyttalere med Bluetooth-tilkobling og innebygde LED-lys, slik at du kan få akkurat den beroligende stemningen du ønsker.www.ashleigh-burwood.co.uk

Roboten gjør rentRoboter kan nå gjøre flere av husholdningsoppgavene du selv syns er kjedelige. Samsung POWERbot VR9000 elsker simpelthen å støvsuge. Robotstøvsugeren er fullpakket av smart teknologi som gjør rent etter deg, helt automatisk. Den er utstyrt med digitalkamera og ti individuelle smarte sensorer, slik at den kan smyge seg forsiktig gjennom rommene og støvsuge dem, uansett gulvtype. Du kan velge mellom sju forskjellige rengjøringsmodi. Men den kan også rengjøre selv, basert på timeplanen du legger inn i den. Dessuten kan du fortelle POWERbot hvor den skal støvsuge ved å rette lysstrålen fra fjernkontrollen mot et bestemt sted. Og ja, den er liten nok til å støvsuge under sengen.www.samsung.com

En varm velkomstDe kalles tingenes internett – enhetene som samler inn og sender ut data via Internett – og Bang & Olufsen har utnyttet denne nyvinningen i sin filosofi Bang & Olufsen Home Integration. Dette er en omfattende måte å gjøre hjemmet mer intelligent på, som forbedrer sikkerheten, overvåkingen, belysningen, strømforbruket, komforten og underholdningen. Ved hjelp av en enkel app kan du styre alt av elektronisk utstyr i hjemmet ditt. Når du låser opp døren, blir lyset og musikken satt på, og gardinene skyves til side. Termostaten settes på den temperaturen du foretrekker, og kaffemaskinen setter i gang med å lage en fersk kopp kaffe til deg. Vaskemaskiner, videokameraer, ønsket lysstyrke ... alt sammen kan programmeres inn i nettet og legges under din kontroll. Det har aldri før vært så behagelig å komme hjem.www.bang-olufsen.com

Page 55: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Ford Vignale M A G A S I N 55

LG Styler er et klesskap som vasker klærne dine. Ja, det er helt sant. Teknologien med spraying av varmdamp fornyer garderoben din uten løsemidler. Ubehagelige lukter fjernes fra dressene, jakkene og genserne dine. LG jobber allerede med neste generasjon av LG Styler.www.lg.com

FlowerpowerParrot, merket bak droner og intern bilkommunikasjon, har tatt skrittet ut i hagen. Parrot Flower Power er en kvistformet sensor som vurderer plantenes behov og sender varsler til smarttelefonen din. Den måler sollyset, temperaturen og jordas fuktighet og elektriske ledeevne. Du kan fortelle sensoren hva du dyrker, og så kommer den med passende råd.www.parrot.com

Vaskeskap

Smart karaffelDet kan ta flere timer å dekantere viner, men det er nødt til å ta så lang tid for at vinen skal få den rike smaken og aromaen du ønsker. Eller er det det? iSommelier er en revolusjonerende karaffel som endrer alt. Den smarte karaffelen omgår alle ulempene ved tradisjonell dekantering fordi den fungerer raskt uten at det går ut over vinkvaliteten. Dermed kan du servere et perfekt glass vin i løpet av noen minutter. iSommelier filtrerer bort omkringliggende luft for å fjerne urenheter (fukt, støv og lukt) og isolerer oksygen fra nitrogen og karbondioksid. Den lufter vinen med en jevn strøm av renset, høykonsentrert oksygen takket være det avanserte oppsugingssystemet som fungerer helt uten kjemikalier. Systemet er både logisk, lett å forstå og enkelt å bruke. Det er bare å laste ned appen, synkronisere med iSommelier, dekantere vinen og nyte den!www.ifavine.com

Vaskemaskiner, videokameraer, ønsket lysstyrke ... alt sammen kan programmeres inn i nettet og legges under din kontroll

Handle som en kongeMange menn hater å kjøpe klær. For dem kan det være interessant med en handlehjelptjeneste – for eksempel fra The Outfittery (tysk), The Cloakroom (nederlandsk) eller Suitcase (belgisk). Disse bedriftene handler bokstavelig talt for deg etter dine ønsker og preferanser. Når du registrerer en konto hos dem, blir du oppringt av en personlig shopper som skal kartlegge hva slags klær du trenger, og hvilken stil du foretrekker. Så vil han eller hun gå og handle, legge klærne i en eske og sende dem hjem til deg. Deretter beholder du de klærne du liker, og returnerer de du ikke vil ha. Enklere blir det ikke! Den siste nyvinningen innen personlig shopping er en 3D-skanner. Outfittery har satt opp fotobokslignende skannere på togstasjoner og flyplasser. Der kan menn måle kroppene sine slik at det blir enklere for den personlige shopperen å finne klær som passer. www.outfittery.com

Page 56: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

56 Ford Vignale M A G A S I N

Det ser ut som en liten høyttaler, men er et fullt fungerende airconditionapparat. Evapolar er en banebrytende ny måte å styre klimaet på.

Ditt personlige klima Det ser ut som en liten høyttaler, men er et fullt fungerende airconditionapparat. Evapolar er en banebrytende ny måte å styre klimaet på. Den bærbare kjøleren trenger ingen montering og kan brukes med en gang, slik at man kan skape et mikroklima selv i store rom. Den kjøler, avfukter og renser luften med bare en brøkdel av den energien et vanlig airconditionapparat bruker. Evapolar er dessuten miljøvennlig fordi den ikke bruker giftige kjølemidler. Den går rett og slett på vann.www.evapolar.com

Smart hagearbeidInnendørs hagebruk kan være like lett som Smart Herb Garden. Det er bare å fylle på med vann og sette de tre påfyllbare patronene i smartpotten, så kan du holde på i en hel måned. Smart Herb Garden bruker nanoteknologi og sensorer til å gi plantene dine rett mengde vann, oksygen og næringsmidler.www.clickandgrow.com

Nøkkelfri inngangEr det noe man alltid mister, så er det nøkkelen til sykkellåsen. Da er det lurt å bytte til BitLock, siden det er en nøkkelfri sykkellås. Du bruker rett og slett en app på smarttelefonen din til å låse den opp. Hvorfor har ingen tenkt på det før? Appen er tilkoblet låsen via Bluetooth, og når du har tastet inn den firesifrede koden, er det bare å sykle av gårde. En annen stor fordel er at du kan sette opp et eget sykkeldelingssystem med familie og venner. Når de bruker den samme appen, trenger de bare sikkerhetskoden for å låse opp kjedet. Og takket være telefonens GPS husker BitLock-appen hvor sykkelen står, slik at du aldri glemmer hvor du parkerte tohjulingen.www.bitlock.co

Armbånd med hjerne"Wearables" eller bærbar teknologi blir stadig mer populært. Jawbone Up2 er utviklet for å spore aktiviteten og søvnen din. Det intelligente armbåndet teller antall skritt, hvor mange kalorier du forbrenner og annen aktivitet. Hvilemodusen finner ut når du har sovet lettere om morgenen, og vekker deg. Jawbone Up2 har ingen knapper, så du velger de forskjellige modiene bare ved å trykke på det.www.jawbone.com

Page 57: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

D i v e r s i t y o f s t y l e

Zenith by

www.blackedit ion.com

1276_Romo NL_Residence 11 Advert_AW.indd 1 17/09/2015 19:51

Page 58: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Lacoste-Men-ss2016-Pelican.indd 1 18-12-15 14:19 Lacoste-Men-ss2016-Pelican.indd 2 18-12-15 14:19

Page 59: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

Lacoste-Men-ss2016-Pelican.indd 1 18-12-15 14:19 Lacoste-Men-ss2016-Pelican.indd 2 18-12-15 14:19

Page 60: Norwegian Ford Vignale Magazine #3

215215 3,5 107,5

MICHAEL FASSBENDERKANSKJE DEN BESTE SKUESPILLEREN

I SIN GENERASJON

M A G A Z I N E

SIDE 20.

INTERVJU

FORD VIGNALE MAGAZINE

Enhver Ford har sin egen lyd. Ford Vignale har en veldig spesiell lyd – designet av Ralf Heinrichs, også kjent som Lydmannen. Les om arbeidet hans og hva som inspirerer ham.Se side 30.

FORD VIGNALEFORD VIGNALE

på bilutstillingen i Genève

2016på bilutstillingen på bilutstillingen på bilutstillingen

i Genève 2016

G J Ø R T I D T I L K V A L I T E T S T I D

S E A R C H F O R D V I G N A L E

T H E F O R D M O T O R C O M P A N Y P R E S E N T S

67757_PEL_VIG3_COVER_NO.indd 1 19-02-16 15:37