Darea de Seama

Click here to load reader

 • date post

  29-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  231
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Darea de Seama

Transcript of Darea de Seama

Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare Colegiul Agroindustrial din Ungheni

Darea de seama la:

,,Prcactica Tehnologica

A elaborat: eleva gr.Mc-121

Ungheni 2015 Caracteristica generala a IntreprinderiiI.I.,,Artene Rodion a inceput si a fi construita in anul 2007,iar pe 27.10.2008 intreprinderea a fost inregistrata si si-a inceput activitatea.Dupa natura sa juridica este o intreprindere individuala. Fondatorul intreprinderii este Artene Rodion.

Avantajele si dezavantajele intreprinderii

Ca avantaje putem consemna :- costurile reduse de infiintare si administrare si mai ales posibilitatea deducerii unor cheltuieli realizate pentru derularea afacerii.-plata impozitelor se face la nivelul veniturilor din anul anterior, urmand ca, la sfarsitul fiecarui an, sa se faca o regularizare care ar fi, la randul ei, platita in anul urmator.-Beneficiaza de asigurare sociala de sanatate : Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile are obligatia sa plateasca 5,5 % din veniturile obtinute.- Beneficiaza de asigurare sociala in sistemul public de pensii: Conform legii orice persoana este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.

Dezavantaje :- Rspunzi cu patrimoniul personal- Posibiliti mai reduse de dezvoltare.- Contribuia la CAS.

Documentele de constituire a intreprinderiiDocument de constituire a ntreprinderii sint hotarrea cu privire la nfiinarea ntreprinderii, semnat de ctre fondator (fondatori), incluznd:a. numele, prenumele (dup caz, numele dup tata), data naterii, cetenia, domiciliul ceteanului-fondator (fondatorilor-membri ai familiei);b. numele, prenumele (dupa caz, numele dupa tat), data naterii, domociliul efului (directorului) de ntreprindere - n cazul n care acesta nu este fondator;c. firma ntreprinderii inclusiv abrevierea;d. sediul ntreprinderii;e. data nfiinrii ntreprinderii;f. genul (genurile) de activitate a ntreprinderii;g.condiiile reorganizarii i lichidrii ntreprinderii.In hotarrea cu privire la nfiinarea ntreprinderii pot fi incluse i alte prevederi care nu contravin legislaiei n vigoare. Denumirea ntreprinderii individuale, inclusiv abrevierea, trebuie s includ cuvintele "intreprindere individual" sau "I.I.", precum i numele a cel puin unui posesor.Taxa pentru nregistrare 54 lei (urgen 108 lei)Perfectarea documentelor de constituire 54 lei (urgen 108 lei)Perfectarea modificrilor i /sau completrilor 36 leiVerificarea denumirii 39 leiRezervarea denumirii pentru o lun 50 lei, pentru 6 luni 100 leiExtras din Registru- 126 leiPublicarea n Buletinul Camerei Inregistrrii de Stat- 54 leiAprobarea denumirii la Centrul de terminologie- 15 leitampila- 226 lei + 9 lei + 15 lei.nregistrarea n registrul comertului se face n baza rezolutiei motivate a directorului oficiului registrului comertului de pe lng tribunal. Oficiul registrului comertului de pe lng tribunal va elibera certificatul de nregistrare, continnd codul unic de nregistrare, certificatul constatator emis n baza declaratiei pe propria rspundere, precum i alte acte prevzute de lege, dup caz.Termenul de eliberare a certificatului de nregistrare si, dup caz, a certificatului de nscriere de mentiuni este de 3 zile lucrtoare, respectiv 5 zile lucrtoare, calculat de la data nregistrriicereriisau, dup caz, de la data completriicereriicu documentele solicitate.Certificatul de nregistrare, continnd codul unic de nregistrare, este documentul care atest nregistrarea n registrul comertului, autorizarea functionrii, precum si luarea n evident de ctre autoritatea fiscal competent.Titularul ntreprinderii individuale va tine contabilitatea n partid simpl, potrivit reglementrilor privind organizarea si conducerea evidentei contabile n partid simpl de ctre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, n conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile si completrile ulterioare.

Furnizorii de materie primaAprovizionarea cu materie prima se face in general de pe o raza cit mai apropiata de intreprindere,pentru a reduce timpul de transport.Principalii furnizori de materie prima sunt Bazele alimentare si nealimentare din apropiere.La transportarea materiei prime trebuie sa tinem cont de : Factura fiscala-care contine date despre furnizor,comparator denumirea si cantitatea marfii,pret unitary si valoarea totala a marfii. Certificat de inovensivitate la materia prima-care contine un proces verbal cu rezultatele indicilor sanitari conform Documentelor Normative la materia prima transportata.

Fluxul tehnologic de productieProcesul tehnologic -reprezint ansamblul de operaii mecanice, fizice, chimice, care prin aciune simultan sau succesiv transform materiile prime n bunuri sau realizeaz asamblarea, repararea ori ntreinerea unuisistem tehnic.Unproceseste un ansamblu de activiti corelate sau n interaciune care transform elemente de intrare n elemente de ieire.Procesul de producie- cuprinde totalitatea proceselor folosite pentru transformarea materiilor prime i a semifabricatelor n produse finite, pentru satisfacerea necesitilor umane. Procesul de producie cuprinde diferite categorii de procese:procese tehnologice de baz,procese auxiliare,procese de servireiprocese anexe.Procesele tehnologice de bazsunt cele care contribuie direct la realizarea produselor finite, prin transformarea intrrilor n ieiri; acestea sunt "procese de transformare" care transform resursele de intrare n produse intermediare sau produse finite. n cazul produselor predominant mecanice, procesele tehnologice sunt: elaborarea semifabricatelor (prin turnare, forjare, sudare, formare etc.), procese de prelucrare, procese de asamblare, procese de control etc.Procesele auxiliareiprocesele de servireasigur pregtirea, respectiv servirea proceselor de baz; acestea includ de exemplu: transportul materialelor i produselor n procesul de producie, fabricarea sculelor i dispozitivelor, repararea i ntreinerea utilajelor tehnologice etc.Procesele anexeconstau n valorificarea resurselor reziduale rezultate n producie: colectarea deeurilor, regenerarea emulsiilor etc.

Activitatea laboratoruluiLaboratorul tehnologic efectueaza analizele materiei prime,ambalajului,materialelor auxiliare,productiei finite in conformitate cu Instrctiunile Tehnologice,Documentele Normative la fiecare tip de produs in parte si monitorizeaza toate etapele tehnologice.

Analiza indicilor de calitate

Calitateaeste un concept care se utilizeaz n toate domeniile vieii economice i sociale, ns care prezint caracter subiectiv i care are semnificaii particulare pentru domenii sectoare, funciuni sau obiecte specifice. Calitatea este un termen general, aplicabil la cele mai diferite trsturi sau caracteristici, fie individuale, fie generice i a fost definit n diferite moduri de ctre diveri experi sau consultani n calitate, care i atribuie deci acestui termen semnificaii diferite.Acest articol nu abordeaz aspectele i nuanele calitii ca o categorie filozofic, ci se limiteaz numai la utilizarea conceptului de calitate n aplicaii tehnice. Inmarketing, problemele calitii sunt concentrate pe factorii determinani ai comportamentului de cumprare i satisfacia clienilor. Inmanagementul operaiilor, calitatea este tratat n relaie cu practicile de inginerie i controlul fabricaiei.Calitatea superioar a produselor sau serviciilor oferite de firme constituie criterii de baz pentru obinerea satisfaciei clienilor i profitabilitii firmelor. Un nivel ridicat de calitate va determina o satisfacie mai deplin a clientului, permind deseori reducerea costurilor, creterea profitabilitii i asigurarea competitivitii produselor/serviciilor pe pia.Calitatea unui produsreprezint ansamblul de caracteristici ale produsului care i confer acestuia capabilitatea de a satisface cerine i dorine ale clienilor. Pe baza acestei definiii, un produs va fi "de calitate" n msura n care ansamblul de caracteristici va satisface cerinele clienilor (sau ale consumatorilor, ale pieei); n ali termeni, satisfacia clienilor esteo msur a calitii produselor.

Certificarea produsului atest faptul c acesta este n conformitate cu caracteristicile de securitate, adecvat utilizrii i/sau interschimbabilitii definite n standarde i n specificaiile suplimentare standardelor, atunci cnd acestea sunt cerute de ctre pia.Certificatul de conformitate este un document care atest c un produs identificat corespunztor a fost supus procedurilor de evaluare a conformitii i c, la momentul evalurii, produsul este conform cerinelor specificate aplicabile. Certificatul de conformitate se elibereaz pentru produsele care sunt fabricate de acelai productor n aceleai condiii i care sunt evaluate la aceleai cerine aplicabile.

Organizarea ambalarii produselorAmbalajul(definitie):mijloc sau ansamblu de mijloace destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse ,pentru a le asigura protectia in scopul mentinerii calitatii si integritatii.Ambalarea(definitie):operatia,procedeul sau prin care se asigura protectia temporara a produsului.Criterii de clasificare a ambalajelor:Dupa natura materialelor din care sunt constituite:Ambalaje din hartie-carton,sticla,metal,materialele plastice,lemn,materiale textile,materiale complexe.Conform literaturii de specialitate [101, 102] clasificarea ambalajelor se face dupa mai multe criterii, din care prezentam cteva n continuare:vdupa materialele constituente-ambalaje hrtie si carton, sticla,metal, materiale plastice, ambalaje din lemn, nlocuitori din lemn si mpletituri, materiale textile, materiale complexe, n componente ale produsului (membrane naturale, vafe, amidon gelatinizat);vdupa sistemul de confectionare- ambalaje fixe, demontabile, pliabile;vdupa tip- plicuri, sacose, tavi, stelaje, borcane, butelii, bidoane, damigene, canistre;vdupa destinatie- ambalaje de transport, d