1.1. Hyrje

of 26

 • date post

  30-May-2018
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of 1.1. Hyrje

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  1/26

  n acmueshme

  Prof.Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  2/26

  rm e e e ap u

  Karakteristikat kryesore morfologjike dhe

  funksionale t elizs nervore

  Potenciali membranor n qetsi

  Potenciali i aksionit

  Transmisioni sinaptikLidh a neuromuskulare

  Ultrastruktura e muskujve dhe kontraksioni

  muskulor

  2

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  3/26

  N fund t njsis msimore Ju duhet te jeni n

  Prshkruani qelizn nervore dhe prshkruani

  r n s n un s ona e p es ve saKlasifikoni neuronet n baz t strukturs dhe

  funksionit

  Prshkruani llojet dhe funksionin e qelizave tglis

  S aroni re enerimin e elizave nervore

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 330/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  4/26

  n e e ngacmues me e sc a e

  Ndrtohen nga qeliza t cilat jan n gjendje qt krijojn dhe bartin sinjalin elektrik.

  Qelizat nervore

  Qelizat muskulare

  4

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  5/26

  Prcepton ambientin

  Pr unon informatat

  Kontrollon sjelljen (funksionimotorik)

  30/11/2009 Dr.sc. Hatixhe Latifi - Pupovci

  5

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  6/26

  Sistemi nervor

  TRURI

  Hyrja e informats Dalja e informats

  PALCA(RECEPTORI)

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 630/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  7/26

  e za nervore - eurone

  e zat un s ona e t s stem t nervor

  Mundso n ranimin dhe r unimin e

  informatave si dhe komunikimin ndrmjetelizave.

  Rreth 100 bilion neurone

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 730/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  8/26

  Struktura e elizs nervore

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 830/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  9/26

  Brthama Mitokondriet

  Retikulumi endoplazmatik

  top azmaRibosomet

  Kompleksi i Golxhit

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 9Mikrotubulet

  30/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  10/26

  Bart informatn nga neuroniBregu i aksonit

  Nyjet e Ranvierit

  aresa pres nap e

  10

  10Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  11/26

  Numr t madh t mitokondreve aktivitet metabolik

  Lizosome

  degradojn membranat e shkatrruara

  mikrotubulet/mikrofilamentet shina

  11

  11Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  12/26

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 1230/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  13/26

  Klasifikimi i neuroneve

  o ar e - un , e mu po are

  MielinimiFunksioni

  Neuronet sensorike

  Neuronet motorike

  Interneuronet

  Neurotransmiteri i liruar

  13

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  14/26

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 1430/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  15/26

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 1530/11/2009

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  16/26

  Klasifikimi n baz t mielinimit

  30/11/2009 16Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  17/26

  Klasaifikimi si as funksionit

  Neuronet eferente

  Interneuronet

  17

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  18/26

  Klasaifikimi i neuroneve sipas funksionit

  18

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  19/26

  Qelizat e lis

  Astrocitet

  Qelizat e mikroglis

  Qelizat ependimale

  19

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  20/26

  Qelizat e lis

  20

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  21/26

  Qelizat e lis

  21

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  22/26

  Neuronet/ elizat e lis

  Ekscitabile Joeksciabile

  Shum t diferencuara

  lindjes

  Mund tjen t gjataBrtham rominente

  vog a por tshumta n numr

  Sinapsa Qel. metabolike,

  mbshtetse dhemrojtse

  22

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  23/26

  Rritja e neuroneve dhe regjenerimi i tyre

  Neuronet zhvillohen nga qelizat prekursore,

  deri te qeliza e cakut.

  Pas degjenerimit t aksonit n SNP, neuronet

  per er e mun t r prtr n a son n er te

  organi i cakut.

  Neuronet e dmtuara n SNQ nuk regjenerohen

  dhe e humbin funksionin.

  23

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  24/26

  Rritja e neuroneve dhe regjenerimi i tyre

  24

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  25/26

  Pyetje ose komente?

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci 25

  Indet

  enga

  cmues

  hme

 • 8/14/2019 1.1. Hyrje

  26/26

  P et e1. Qelizat e neuroglis t cilat e formojn mbshtjellsin

  mielin n neuronet e SN an:

  astrocitet

  oli odentrocitet

  qelizat e mikroglis

  2. T gjitha neurone kan s paku nj dentrit dhe nj ose m

  shum aksone.

  e sakt

  e asakt

  26

  Prof. Ass. Hatixhe Latifi-Pupovci

  Indet

  enga

  cmues

  hme