Menaxhmenti Hyrje

download Menaxhmenti Hyrje

of 31

 • date post

  18-May-2015
 • Category

  Education

 • view

  15.962
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Menaxhmenti Hyrje

 • 1. UNIVERSITETI I PRIZRENITAdministrim BiznesiLndaBAZAT E MENAXHIMIT Izet elaj, MSc - MBA Prizren, 4 Nntor 2010

2. Bazat e MenaxhimitPrmbajtja e LndsKapitulli: I - Hyrje n menaxhment dhe organizimi i puns II - Menaxhmenti dje dhe sot III - Definimi i mjedisit menaxherial/Kulturaorganizative dhe mjedisi:Kufizimet IV - Menaxhimi n mjedisin global 3. Prmbajtja e Lnds V - Prgjegjsia shoqrore dhe etika e menaxherit VI - Planifikimi/ Marrja e vendimit: Esenca e puns menaxheriale VII- Planifikimit si funksion menaxherial VIII-Menaxhmenti Strategjik 4. Prmbajtja e Lnds IX - Mjetet dhe teknikat e planifikimit X - Organizimi/ Struktura organizative dhe dizajni XI - Komunikimi dhe Teknologjia Informative XII- Menaxhimi i Resurseve Njerzore 5. Prmbajtja e Lnds XIII- Menaxhimi i ndryshimeve dheinovacioneve XIV - Udhheqja si funksion imenaxhmentit/Bazat e sjelljes XV - Kuptimi i grupeve dhe ekipeve XVI - Motivimi i t punsuarve 6. Prmbajtja e Lnds XVII - Lidershipi XVIII - Kontrolli si funksion iudheheqjes/Bazat e kontrollitXIX - Biznesi dhe menaxhimi i zinxhirit t vlerave Modulet pr ushtrime 7. Hyrje n MenaxhmentQllimi: T sqaroj natyrn, qllimin dhe esencne menaxhmentit T sqaroj se ka sht menaxhmenti T sqaroj rrolin dhe punn emenaxherit 8. MENAXHIMI (ka sht) Menaxhimit sht nj faktor ky prsuksesin e do aktiviteti t organizuar.Menaxhimi sht nj diciplin dhekultur.Menaxhimit sht arti i gjetjes s tbrit t gjrave prmes njerzve.Menaxhimit sht nj proces, shkenc,art, si dhe nj profesion. 9. MENAXHIMI (ka sht) Menaxhimit sht edhe shkenc edhe art. Aikonsiderohet shkenc sepse ka zhvilluar disa parime,aktivitete dhe prgjithsime, t cilat jan taplikueshme pr aktivitetet e grupit. Menaxhimi konsiderohet si nj art, sepse ai mund taplikohet n mnyr efektive pr zgjidhjen eproblemeve t ndryshme organizative. 10. Definimi I Menaxhimit Koordinim i aktiviteteve lidhur me punn, ashtu qato t kryhen n mnyr efikase dhe efektive prmes njerzve dhe me ndihmn e njerzve ttjer. Efikasiteti: Arritja e rezultateve maksimale medeponime minimale. Efektiviteti: Realizimin e qllimeve organizative. Efektivitetit shpesh referohet si doing the rightthing, (t bsh gjn e duhur), ndrsa efikasitetisht doing things right (gjrat ti bsh drejt). 11. Efektiviteti dhe Efikasiteti nMenaxhment 12. Karakteristikat e Menaxhimit Menaxhimi sht nj proces i veant.Menaxhimi sht nj proces unik. Menaxherido t kryej punn duke br gjrat prmesplanifikimit,organizimit, personelit, drejtimit dhekontrollit. Menaxhimit sht nj aktivitet i organizuar.Menaxhimi si nj proces i aktivitetit n grupn thelb krkon koordinim midis individve dhe nn-grupeve. Menaxhimi sht nj aktivitet i organizuar. 13. Karakteristikat e Menaxhimit Menaxhimit si prpjekje n grup synonrealizimin e paracaktuar objektivave Menaxhimi sht nj aktivitet n grup.Menaxhimit nuk mund t bhet n mnyr tizoluar T gjitha aktivitetet menaxheriale jan tdrejtuara n mnyr sistematike n kryerjene qllimeve t tilla. 14. Funksionet e Menaxhimit PlanifikimiOrganizimi Funksionet eMenaxhimitKontrolli Udhheqja 15. Funksionet e Menaxhimit 16. Funksionet e Menaxhimit Planifikimi:Prfshin prcaktimin e qllimeve, krijimin estrategjis dhe zhvillimin e planeve prkoordinimin e aktiviteteve. Organizimi:Prcaktimi se far detyrash duhet br, kushduhet ti bj ato, si duhet br grupimin edetyrave , kush kujt i raporton dhe ku duhenmarr vendimet. 17. Funksionet e Menaxhimit Udhheqja:Prfshin motivimin e t punsuarve, drejtimin et tjerve, zgjedhjen e kanaleve m tefektshme t komunikimit dhe zgjidhjen ekonflikteve. Kontrolli:Prfshin monitorimin e aktiviteteve pr tsiguruar se ato jan duke u realizuar si shtplanifikuar dhe t bn korrigjimin e dodevijimi t konstatuar 18. Kush sht Menaxher? Menaxher sht Ai q koordinon dhe mbikqyr punn e njerzve ttjer n mnyr q t realizohen qllimetorganizative. 19. Klasifikimi i Menaxherve Menaxhert e Linjs s par Individt t cilt drejtojn punn e t punsuarve jo- menaxhues. Menaxhert e Mesm Individt t cilt drejtojn punn e linjs s par t menaxherve. Top Menaxhert Individt t cilt jan prgjegjs pr marrjen e vendimeve kyqe n organizat dhe krijimin e planeve dhe caqeve q ndikojn n gjith organizatn . 20. Nivelet Menaxheriale 21. Shkathtsit e Nevojshme prNivelet Menaxheriale 22. Shkathtsit Menaxheriale Shkathtsi teknike:Aftsia pr t aplikuar njohuri t specializuara oseekspertiz."T gjitha punt t krkoj disa ekspertiz tspecializuar, dhe shum njerz t zhvillojnaftsit e tyre teknike n punPor: Shum njerz jan t aft teknikisht, por tpaaft interpersonalisht. 23. Shkathtsit Menaxheriale Aftsit Humane/Njerzore:Aftsia pr t punuar me t tjert, ti kuptojn dhemotivojn njerzit e tjer, si individualisht ashtu edhen grupe.Meq menaxhert I kryejn punt prmes njerzvet tjer, ata duhet t ken aftsi t mira njerzorepr t komunikuar, motivuar dhe deleguar " 24. Shkathtsit Menaxheriale Aftsi Konceptuale:Aftsi mentale pr t analizuar dhe t diagnostikuarsituata komplekse."Marrja e vendimeve, pr shembull, krkon qmenaxhert tI diktojn problemet, identifikojnalternativat q mund ti korrigjojn ato, vlersojnato alternativa dhe zgjedhin ate m t mirn.Menaxhert mund t jen teknikisht dheinterpersonalisht kompetent por ende dshtojn prshkak t paaftsis q t transmetojn racionalishtinformacionin " 25. Vendim-marrja e MenaxheritMetoda e Vendim-marrjes Racionale E kufizuar me racionalenVendim - Marrja Intuita Gabimet dhe ParagjykimetLlojet e Problemeve dhe Vendimet T strukturuara T programuara T pa strukturuara -T pa programuara Vendimi Zgj.e alternativs m t mir Proesi i Vendim - maksimizimi Marrjes- knaqshmria ImplementimiKonditat e Vendim-Marrjes Evaluimi Siguria Reziku PasiguriaStili i Vendim Marrjes Direktiv Analitik Konceptual Behavioural 26. Vendim-marrja e MenaxheritProblemiOrganizacionalI ult Mundsia e dshtimit I lart SiguriRrezik Pasiguri AmbiguitetVendimet e Vendimet e Programuara Jo-programuaraZgjidhja eProblemit 27. Shkathtsit Menaxheriale dhe Matrica eFunkcioneve t Menaxhimit 28. ka sht organizata? Organizata sht marrveshje e qllimt n mes t m shumpersonave me qllim t arritjes s disa caqeve specifike. Relacioni: Vizioni>misiioni>caku>strategjia >plani integral IbiznesitKoncepti o organizats: do organizat ka nj qllim do organizat prbhet nga njerzit do organizat krijon strukturn e vet pr t realizuaraktivitetin. Struktura ndryshon nga ajo tradicionale tek ajo e re 29. Parimi i Universalitetit 30. Parimi i UniversalitetitNevoja pr Menaxhim sht universalepa marr parasysh se organizata asht: E madhe / E vogl Profitabile / Joprofitabile Te gjitha nivelet e rganizates:prodhim/marketing/shitje/BNJ/Kont. 31. Pyetje ?