Hyrje Ne

Click here to load reader

 • date post

  15-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  160
 • download

  11

Embed Size (px)

description

ggg

Transcript of Hyrje Ne

 • Hyrje ne Ndertimtari

  HIDROIZOLIMET E NDERTESAVE DHE SISTEMI I KANALIZIMEVE.

 • -Perveq konstruksionit(ndertimit) te nje objekti banimi vjen edhe

  pjesa e Hidroizolimit te tij nga uji dhe nga lageshtia, poashtu edhe

  pjesa e sistemit te kanalizimit dhe shperndarjes se ujit ne tere objektin banues. Mbrojtja e objektit q i ekspozohet ciles do form

  t lagshtis, mund t bhet prmes izolimit q nuk e lshon ujin

  dhe prmes prcjelljes s ujit prej konstruksionit.

  - T konstruksionet ndrtimore, rreziku pr veprimin e lagshtis

  mund t paraqitet n tri forma:

  Ujerat siperfaqesore (ujerat atmosferike)

  Ujerat nentokesore (ujerat e toks, lagshtia e toks, uji nntoksor, uji i

  ndar)

  Ujerat e dobishm(varsisht prej funksionit t objektit).

  Hyrje

 • Drenazha e nje Objekti

  Rrjeti i drenazhs punohet me gypa me vrima t cilt mundsojn pranimin

  e ujit. Gypi sht deri 160 mm, i mbshtjellur me geotextil , pastaj mbulohet

  me zhavor t fraksioneve 2 dhe 4. I tr sistemi i drenazhit lidhet n pusetn

  m t prshtatshme t ujrave atmosferike me nj rnie t krkuar. Gjat

  shtrirjes s gypave merret parasysh kahja e renies s tyre.

 • Prgaditja e shtresave q izolohen, lyerja me bitolit , pastaj vazhdohet me

  kondor V4 ,ku shtresat e kondorit mbulojn njra tjetrn min. 10 cm , dhe

  shprndarja kryhet me flak,shtrirja e kondorit bhet prgjat tr siprfaqes s

  gabaritit t dyshemes dhe min. 30 cm jasht gabaritit pr vazhdim vertikal t

  hidroizolimit.

  Hidroizolimi i dyshemes

  Hidroizolimi i dyshemes

 • Hidroizolimi i mureve

  Bhet prgaditja e mureve (pastrimi i siprfaqeve t vrazhda) , pastaj lyhet nj shtres baz me bitolit, fillohet me vendosjen e kondorit dhe ngjitjen e tij

  me flak , vendosja e kondorit nga posht lart ku shtresat e kondorit duhet t

  mbulojn njra tjetren min 15 cm , dhe n fund vendoset mbrojtja e izolimit

  nga materiali PVC e valzuar.

  Hidroizolimi i mureve

 • Lidhja e kanalizimit n rrjetin Kryesor

  Pr punimin e rrjetit kryesor t kanalizmit t jashtm bhen llogaritjet e nevojshme (dimensionimi i gypit)

  .Kyqjet n sistemin e kanalizimit t qytetit realizohen drejtprdrejt n puset dhe jo n gyp.

  I tr rrjeti i kanalizimit fekal punohet prej gypave PVC, kurse gypat pr largimin e ujrave siprfaqsor

  punohen prej gypave t koruguar t polietilenit PE100.

 • I tr rrjeti i kanalizimit horizontal punohet n pjerrtsi prej( 2%. deri 3.0%). Kalimet te muret e bodrumit bhen nprmes hapjeve seizmike mbrojtse.

  Deprtimet npr konstruksionet e ndrkatit punohen me lidhje akustike elastike, poashtu

  edhe prforcimet e vertikaleve bhen nprmes lidhjeve speciale q zvoglojn zhurmn

  dhe prforcimi I tyre bhet n do 1.2m t gjatsise s gypit.

 • Vendosja e rezervuareve dhe pompave

  Montimi i rezervuarve dhe pompave bhet n ato objekte banimi, ku

  nga rrjeti kryesor i ujsjellsit t qytetit nuk ka furnizim konstant me uj. S

  pari bhen llogaritjet e nevojshme pr sasin e ujit q mbulon nevojat e

  banorve pr uj , dhe n baz t lartsis s objektit bhet przgjedhja e

  llojit t pomps.

 • Devijimi i vertikaleve t kanalizimit dhe ujsjellsit

  Pr shkak se vertikalt e ujsjellsit dhe kanalizmit jan n largsi t caktuara nga pusetat

  kryesore , ato devijohen dhe t bashkohen ne pika t caktuara . Sa i prket rrjetit t

  kanalizimit i kushtohet kujdes i veqante q n rastin e devijimit dhe duhet t rritet diamteri i

  gypit si dhe kthesat nuk bhen n knd 90 , zakonisht devijimet bhen n bodurme t

  objekteve, prandaj ato duhet t izolohen me materiale termo izoluese, q t mbrohen nga

  ndikimet e jashtme atmosferike , si ngrica apo te tjera.

 • Punimi i rrjetit t ujsjellesit t mbrendshm me sistemin

  TECE

  Punim i rrjetit t mbrendshm t ujsjellsit punohet me sistemin

  Gjerman t ujsjellsit TECE , prparsia e kti sistemi n krahasim

  me sistemet tjera sht kualiteti i lart i gypit dhe pjesve fazonike

  (fitingjeve) dhe fusha e garancionit q ipet nga

  prodhuesi.Montimi i ktij sistemi bhet n mnyr mekanike.

 • Punimi i rrjetit t kanalizimit t mbrendshm

  Materiali i rrjetit t kanalizimit, sht prvetsuar PVC Instalimi i kanalizimit punohet prej

  gypave me prerje trthore 50, 110, 125 dhe 160 ,t pajisura me unazat

  prkatse prej gome pr prforcimin-lidhjen e gypave ndrmjet veti. I tr rrjeti I

  kanalizimit horizontal punohet n pjerrtsi prej 2%. deri 3.0%. do vertikale e kanalizimit

  pajiset me gypat revizionues pr mirmbajtjen e sistemit dhe vazhdohen deri n mbi

  kulm n mnyr q t behet ajrosja e kanalizimit nprmjet kokave t ventilimit t

  prforcuar ne kulm. Dimensionimi bhet sipas pikave rrjedhse dhe koeficientit 70%

  (70% e pikave funksionojn n momentin e njjt).

  Rrjeti i kanalizimit vertikal bhet sipas numrit t banorve.

 • Pas kalkulimit dhe prcaktimit t diametrit t gypit

  fillohet me vendosjen e rrjetit t gypit t zinguar pr

  ujsjells dhe rrjetin e hidrantit t mbrendshm npr

  kanalet(vrimat) hapura m par n pllakat e

  meskatave. Vertikalet e ujsjellsit t punuara me gypa

  zingu duhet t shtrngohen mir dhe t mbrohet nga

  ngricat dhe korozioni me lyerje izoluese. N do kat

  formohet kolektori me daljet prkatse ku bhet

  furnizimi i do banese me uj. N hyrje t do banese

  vendoset ujmatsi.

  Vertikalet e hidrantit gjithashtu izolohen me materiale

  termike, dhe vendosen hidrantt e mbrendshm, n

  vendin m t prshtatshm ku mund t prdoren

  shum leht. Kutit e hidrantve duhet t jen t

  kompletuara me te gjitha paisjet e nevojshme. N pikn

  m t ult t ujsjellsit vendoset valvola pr zbrazjen e

  ujit nga instalimi pr raste t nevojshme apo defekte.

  Punimi i vertikaleve kryesore t ujsjellsit dhe hidrantit

 • Lidhja e gypave n vertikalen kryesore

  Rrjeti gypor me gypa t zi t elikut furnizon me vertikale kuadrot primare t cilat duhet t

  vendosen npr koridore t secilit kat dhe nga aty me gypa Al Plast, me dimensione sipas projektit bhet furnizimi i kuadrove n seciln banes.

 • Montimi i nyjeve sanitare

  Vendosja e nyjeve sanitare duhet t bhet drejt, pastrt dhe sakt duke pas parasysh nj prdorim t

  mir dhe n pamje estetike t rrethit.

  Nyjet sanitare q fiksohen n mur bhet m an t

  vidave metalike ose plastike. Objektet q vendosen

  si konzol duhet t mbajn pesh ( presion ) prej

  100kp n vendin m t pavolitshm.

  Pas montimit t nyjeve sanitare duhet t bhet

  tesitmi i rrjetit t ujsjellsit. Testimi bhet me pomp

  nn presion 3 bar lihet nn presion 78 or.

 • Punuar nga dy inxhinierat me te

  famshem ne Kosove ,Rajon dhe

  Bote: Edon Morina vs Valmir Daqaj