Programim Hyrje

download Programim Hyrje

of 23

Embed Size (px)

Transcript of Programim Hyrje

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  1/23

  Universiteti i Prishtins

  Fakulteti i inxhinieris elektrike dhe kompjuterike

  Gjuh programuese C++

  vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  2/23

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  3/23

  Literatura

  Dr. Agni Dika Bazat e Programimit n C++

  Algoritmet, me programe n C++

  Programimi i Orientuar n Objekte C++

  Dr. Avni Rexhepi Ushtrime n C++

  Literatur e ndryshme n C++

  3vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  4/23

  Orari i ushtrimeve

  Grupi 4a E mrkure, prej ors 17.00 1830; salla 615/621

  Grupi 4a E mrkure, prej ors 18.30 20:00; salla 615/621

  4vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  5/23

  Kollokuiumet

  Organizimi i kollokuiumeve Kollokuiumi I N javn e shtat

  Kollokuiumi II Pas prfundimit t ushtrimeve

  Vrejtje:

  Kalueshmria e kollokuiumeve sht mbi 50%. Secili kollokuium sht eliminues

  5vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  6/23

  Veglat e puns

  6vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  7/23

  Hyrje n lnd

  ka sht kompjuteri? Kompjuteri i par elektronik ENIAC (Electronic Numerical Integrator and

  Computer), u zhvillua n vitin 1946 dhe kishte 1.800m2 dhe peshonte 30t.

  Ruajtja e t dhnave n kompjuter? T dhnat ruhen dhe prpunohen si vargje t shifrave binare 1 e 0,

  t koduara n nj kod binar(ang. binary code).

  Algoritmet Metoda q mund t prdoren nga kompjuteri pr zgjidhjen e nj problemi.

  Sekuenca t hapave kompjuterik q transformojn t dhnat n hyrje n tdhna dalse.

  T dhnat reale T dhnat n kompjuter0 1 bit1 1 bit

  0110 4 bit

  01101011 8 bit

  Gjuha e vetme e kuptueshme nga kompjuteri sht gjuha e makins.

  7vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  8/23

  Hardueri dhe Softueri

  o Harduerio Term i prgjithshm q ju referohet objkteve fizike

  t teknologjis, ose thn ndryshe gjra q mundt shihen dhe t preken si jan: Monitori, tastiera,miu, disqet, memoria

  o Softuerio Term i prgjithshm q prshkruan nj koleksion t

  programeve kompjuterike dhe procedurave tjera q kryejnpun t caktuar n nj sistem kompjuterik.

  8vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  9/23

  Programi, programimi dhe gjuha programuese

  o Programio List e instruksioneve, urdhrave dhe komandave t cilat i

  tregojn kompjuterit q t kryej veprime t caktuara.

  o

  Programimio Procesi i caktimit ose kryerjes s nj pune apo ngjarje

  prmes nj sekuence t hapave.

  o Gjuha programueseo Grup i rregullave, simboleve dhe fjalve t veanta t

  prdorura pr t ndrtuar nj program kompjuterik.

  9vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  10/23

  Gjuht programuese - historik

  10vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  11/23

  Gjuht programuese - historik

  11vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  12/23

  Popullariteti

  http://www.langpop.com

  12vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

  http://www.langpop.com/http://www.langpop.com/http://www.langpop.com/
 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  13/23

  Evoluimi

  Gjenerata e par, 1945 - Gjuht e ulta programueseGjuha e makins 0, 1

  Gjenerata e dyt, mesi i viteve 1950 - Asembleri

  mnemonic (ADD, SUB, MOV...) gjuh e simboleve

  Gjenerata e tret, fillimi i viteve 1960 Gjuht e lartaprogramuese (gjuht procedurale: Cobol, Basic, C)

  Gjenerata e katrt, fillimi i viteve 1970 Gjuht shum t

  larta programuese (t orientuara nga problemet) Sql,

  Intellect, Nomad, Focus Gjenerata e pest, fillimi i viteve 1980 Gjuht natyrale

  13vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  14/23

  Gjuht e nivelit t lart

  Programimi i orientuar n objekte C++, C#, Java

  Programimi vizual

  Visual Studio (Visual Basic, Visual C++, Visual C#)

  Programimi n ueb

  HTML, XML, VRML, Java, ActiveX,

  Scripting languages (VBScript, JavaScript, Perl)

  14vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  15/23

  Algoritmet - Grupimet

  Algoritme logjike Mbshteten n operacione dhe konkluzione logjike.

  Algoritme numerike

  Shfrytzojn shprehje dhe operacione matematikore.

  15vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  16/23

  Algoritmet logjike

  ka nnkuptohet me algoritm logjik?

  Shembull: Algoritmi logjik pr kalimin e udhkryqit

  Nse udhkryqi sht me semafor dhe ai punon, rruga mund t

  kalohet n vendkalim pasi t paraqitet ngjyra e gjelbr. Nse n

  udhkryq nuk ka semafor, ose ai nuk punon, rruga mund t kalohet n

  vendkalim kur nuk ka automjete, duke shikuar majtas dhe djathtas.

  16vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  17/23

  Algoritmet numerike

  Pr problemet e komplikuara sht e vshtir paraqitjaanalitike

  N praktik prdoret paraqitja e algoritmeve prmes nj

  numri t caktuar hapash.

  17vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  18/23

  Paraqitja numerike: Shembull 1

  1. Fillimi

  2. A ka semafor?

  Nse JO, hapi i 6.

  3. A punon semafori?

  Nse JO, hapi i 6.

  4. A sht shfaqur ngjyra e gjelbr?

  Nse PO, hapi i 9.

  5. Duhet pritur. Hapi i 4.

  6. Shiko majtas e djathtas

  7. A ka automjete?

  Nse JO, hapi i 9.8. Duhet pritur. Hapi i 6.

  9. Kalo rrugn n vendkalim

  10. Fundi.

  18vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  19/23

  Shembull 2

  T paraqitet n form analitike funksioni

  1. Fillimi.

  2. Lexo vlern e variabls x

  3. Sa sht vlera e x-it?

  Nse x0.9, hapi i 6.

  4. y=x2. hapi i 7.

  5. y=2x. hapi i 7.

  6. y=x-3. hapi i 7.

  7. Shtyp vlern e variabls y

  8. Fundi.

  19vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  20/23

  Algoritmet - blloqet themelore

  20vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  21/23

  Shembull 3

  T paraqitet n form analitike dhe grafike llogaritja e siprfaqes dhe perimetrit t

  drejtkndshit

  S=ab

  P=2(a+b)

  1. Fillimi. Fillimi

  a, b2. Lexo vlerat e brinjve: a, b

  s=a b3. s=ab

  p=2 (a+b)4. p=2(a+b)

  s, p5. Shtyp vlerat e llogaritura: s, p

  Fundi6. Fundi

  21vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  22/23

  Paraqitja grafike e shembullit 1

  22vehbineziri.com FIEK, Prishtin 2014

 • 8/10/2019 Programim Hyrje

  23/23

  37vehbineziri com FIEK Prishtin 2014