Programim 1 - Seanca 03.pdf

Click here to load reader

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  38
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Programim c++

Transcript of Programim 1 - Seanca 03.pdf

 • SeancaSeanca 3: 3: ShprehjetShprehjet dhedhe InteraktivitetiInteraktivitetiSeancaSeanca 3: 3: ShprehjetShprehjet dhedhe InteraktivitetiInteraktiviteti

  Literatura KryesoreLiteratura Kryesore: :

  Starting Out with C++ Early Objects Starting Out with C++ Early Objects Starting Out with C++ Early Objects Starting Out with C++ Early Objects

  nganga Tony Gaddis, Judy Walters, Tony Gaddis, Judy Walters, nganga Tony Gaddis, Judy Walters, Tony Gaddis, Judy Walters, dhedhe Godfrey Godfrey MugandaMuganda

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit

 • TematikaTematikaTematikaTematika

  3.1 Objekti cincin3.1 Objekti cincin3.2 Shprehje Matematikore3.3 Kthim i Nnkuptuar (Implicit) i Tipit3.3 Kthim i Nnkuptuar (Implicit) i Tipit3.4 Kthim i Qart (Explicit) i Tipit3.5 Overflow dhe Underflow3.6 Emrtimi i Konstanteve3.6 Emrtimi i Konstanteve

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-2

 • TematikaTematika (V(Vazhdimazhdim))TematikaTematika (V(Vazhdimazhdim))3.7 Prcaktim i Shumfisht dhe i Kombinuar3.7 Prcaktim i Shumfisht dhe i Kombinuar3.8 Formatimi i Daljes3.9 Puna me Objekte t tipit Karakter dhe3.9 Puna me Objekte t tipit Karakter dhe

  String3.10 Prdorimi i C-Strings3.11 Funksione t tjera nga Libraria3.11 Funksione t tjera nga Libraria

  Matematikore3.12 Hyrje n Skedare

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-3

  3.12 Hyrje n Skedare

 • 3.1 3.1 ObjeObjekktti i cincin3.1 3.1 ObjeObjekktti i cincin Objekti Standard inputinput Njlloj si coutcout, krkon skedarin iostreamiostream Prdoret pr t lexuar hyrjen nga tastiera Prdoret pr t lexuar hyrjen nga tastiera Si punon cin >> v :

  Kaprcen hapsirat e bardha (spaces, tabs, line Kaprcen hapsirat e bardha (spaces, tabs, line feeds)

  Lexon karakteret e hyrjes t pajtueshme me tipin e deklaruar t ve deklaruar t v

  Ndalon ekzaktsisht pasi lexohen kto karaktere. Asgje nuk lexohet gjersa t kalohet nj line feed

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-4

  Asgje nuk lexohet gjersa t kalohet nj line feed

 • ObjeObjekktti i cincinObjeObjekktti i cincin Hyrja e prdoruesit shkon nga tastiera n Hyrja e prdoruesit shkon nga tastiera n

  nj buffer hyrje, n t cilin ruhet si nj varg karaktereshkarakteresh

  cincin shndrron kt varg karakteresh n nj tip q prshtatet me ndryshoren: tip q prshtatet me ndryshoren: int lartesi;cout > lartesi; // pret nj int

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-5

 • ObjeObjekktti i cincin Mund t prdoret pr hyrje t vlerave t

  shumfishta

  ObjeObjekktti i cincinshumfishta

  cin >> lartesi >> gjeresi; Vlerat e shumfisht nga tastiera duhet t ndahen Vlerat e shumfisht nga tastiera duhet t ndahen

  me hapsir ose [Enter] Duhet shtypur [Enter] pas shtypjes s vlers s Duhet shtypur [Enter] pas shtypjes s vlers s

  fundit Vlerat e shumfisht nuk sht e nevojshme t Vlerat e shumfisht nuk sht e nevojshme t

  jen t t njejtit tip Rradha sht e rendsishme; vlera q kalon e para

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-6

  Rradha sht e rendsishme; vlera q kalon e para ruhet n ndryshoren e par, e kshtu me rradh.

 • 3.2 3.2 Shprehje Shprehje MatematiMatematikeke3.2 3.2 Shprehje Shprehje MatematiMatematikeke Nj shprehje mund t jet nj konstante, Nj shprehje mund t jet nj konstante,

  nj ndryshore, ose nj kombinim konstantedhe ndryshore t kombinuar me operatordhe ndryshore t kombinuar me operator

  Mund t krijohen shprehje komplekse duke prdorur operator t shumt matematikorprdorur operator t shumt matematikor

  Shembuj shprehjesh matematike:2 2 lartesia + b / c

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-7

  a + b / c

 • Duke Prdorur Shprehje Duke Prdorur Shprehje MatematiMatematikekeDuke Prdorur Shprehje Duke Prdorur Shprehje MatematiMatematikeke

  Mund t prdoren n instruksione prcaktimi, Mund t prdoren n instruksione prcaktimi, me coutcout, dhe tipe t tjera instruksionesh

  Shembuj: siperfaqe = 2 * PI * reze;

  Kjo sht nj shprehje

  siperfaqe = 2 * PI * reze;cout

 • RradhaRradha e Veprimevee VeprimeveRradhaRradha e Veprimevee VeprimeveN nj shprehje me m shum se 1 operator, vlersojm me kt rradh:vlersojm me kt rradh:

  ( )( ) veprimet brenda kllapaveKryejm s pari ( )( ) veprimet brenda kllapave-- (mohimin unar) me rradh,

  nga e majta n t djatht

  Kryejm s pariKryejm Pastaj

  nga e majta n t djatht* /* / % % me rradh, nga e

  majta n t djatht Kryejm Pastaj

  majta n t djatht ++ -- me rradh, nga e majta

  n t djathtKryejm s fundi

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-9

  n t djatht

 • Vlersimi i Vlersimi i RradhesRradhes n nj Shprehjen nj ShprehjeVlersimi i Vlersimi i RradhesRradhes n nj Shprehjen nj Shprehje(4 6 + 3) * 2 3 * 5 // kryejm kllapat(4 6 + 3) * 2 3 * 5 // kryejm kllapat( -2 + 3) * 2 3 * 5 // nga e majta n

  // t majt( 1 ) * 2 3 * 5( 1 ) * 2 3 * 5

  1 * 2 3 * 52 3 * 5 // ** ka prparsi2 - 15

  -13

  SEKRETI: Krahaso operatorin m majtas me at q vjen pr prparsi. Pr prparsi t njejt -> shoqrohet,zakonisht nga e majta n t djatht.

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-10

  zakonisht nga e majta n t djatht.

 • Shoqrimi i Shoqrimi i OperatorOperatorveveShoqrimi i Shoqrimi i OperatorOperatorveve -- (mohimi unar) shoqron nga e djathta n t majt -- (mohimi unar) shoqron nga e djathta n t majt ** / % + / % + -- t gjitha shoqrohen nga e

  majta n t djathtmajta n t djatht (( )) kllapat mund t prdoren pr ndryshimin e

  rradhs s veprimeverradhs s veprimeve2 + 2 * 2 2 = 4(2 + 2) * 2 2 = 6(2 + 2) * 2 2 = 62 + 2 * (2 2) = 2(2 + 2) * (2 2) = 0

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-11

  (2 + 2) * (2 2) = 0

 • Shprehjet Shprehjet AlgAlgjjebriebrikkeeShprehjet Shprehjet AlgAlgjjebriebrikkee Shumzimi krkon nj operator Shumzimi krkon nj operator

  Siperfaqe = lw shkruhet si Siperfaqe = l * w; Nuk ka operator t ngritjes n fuqi Nuk ka operator t ngritjes n fuqi

  Siperfaqe= s2 shkruhet si Siperfaqe = pow(s, 2);(shenim: pow krkon skedarin e koks cmath)(shenim: pow krkon skedarin e koks cmath)

  Kllapat mund t nevojiten pr t ruajtur rradhn e veprimeveveprimeve

  shkruhet sim = (y2-y1)/(x2-x1);12

  12

  xx

  yym

  =

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-12

  m = (y2-y1)/(x2-x1);12 xx

 • 3.3 3.3 KthimKthim i Nnkuptuari Nnkuptuar (Implicit) i Tipit(Implicit) i Tipit3.3 3.3 KthimKthim i Nnkuptuari Nnkuptuar (Implicit) i Tipit(Implicit) i Tipit

  Veprimet kryhen gjithmon midis operandeve t t njejtit tipoperandeve t t njejtit tip

  Nse nuk jan t t njejtit tip, C++ do t shndrroj automatikisht njerin n tipin e shndrroj automatikisht njerin n tipin e tjetrit

  Kjo mund t ndikoj mbi rezultatin e kalkulimeve

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-13

  kalkulimeve

 • HierarHierarkiakia e Tipit t e Tipit t tt DDhnavehnaveHierarHierarkiakia e Tipit t e Tipit t tt DDhnavehnaveM i larti long doubleM i larti long double

  doublefloatfloatunsigned longlonglongunsigned intint

  M i ulti

  I vlersuar nga numri m i madh q mund t mbaj

  intchar

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-14

  I vlersuar nga numri m i madh q mund t mbaj

 • ShtrengimShtrengim TTiippiiShtrengimShtrengim TTiippii

  ShtrengimShtrengim: kthim automatik i nj operandi ShtrengimShtrengim: kthim automatik i nj operandi nga nj tip t dhnash n nj tjetr

  PromoPromovimvim: kthim n nj tip m t lart PromoPromovimvim: kthim n nj tip m t lart Zakonisht automatikisht Zakonisht automatikisht

  UljeUlje: kthim n nj tip m t ult Jo automatikisht prdoret cast pr ta br.

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-15

 • RRregullaregulla ShtrengimiShtrengimiRRregullaregulla ShtrengimiShtrengimi

  1) charchar, shortshort, unsigned shortunsigned short1) charchar, shortshort, unsigned shortunsigned shortpromovohen automatikisht n intint

  2) Kur operojm mbi vlera t tipeve t ndryshme t t dhnave, m ivoglipromovohet tek tipi m i lart.promovohet tek tipi m i lart.

  3) Kur prdorim operatorin ==, tipi i 3) Kur prdorim operatorin ==, tipi i shprehjes n t djatht do t kthehet n tipin e ndryshores n t majt

  Pergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e LibritPergatiti: M.Sc. Roland Vasili Bazuar n Slidet e Librit 3-16

 • 3.4 Kthim i Qart (Explicit) i Tipit3.4 Kthim i Qart (Explicit) i Tipit3.4 Kthim i Qart (Explicit) i Tipit3.4 Kthim i Qart (Explicit) i Tipit Quhet gjithashtu type casting Quhet gjithashtu type casting Prdoret pr shndrrime manuale t tipit t

  t dhnavet dhnave Sintaksa

  static_cast(shprehje) Shembull: Shembull:

  cout

 • Shembuj t Tjer me Kthime TipiShembuj t Tjer me Kthi