2 Programim i

download 2 Programim i

of 27

 • date post

  03-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 2 Programim i

 • 7/29/2019 2 Programim i

  1/27

  Universiteti Shtetror i Tetovs

  Fakulteti i Shkencave Matematike-NatyroreDepartamenti i Informatiks

  PROGRAMIM ILigjerata 2

  fisnik.dalipi@unite.edu.mkfisnikd.wordpress.com

  mailto:fisnik.dalipi@unite.edu.mkmailto:fisnik.dalipi@unite.edu.mkmailto:fisnik.dalipi@unite.edu.mkmailto:fisnik.dalipi@unite.edu.mk
 • 7/29/2019 2 Programim i

  2/27

  Prmbajtja

  Mr. Fisnik Dalipi

  Hyrje n algoritme Koncepti i algoritmit

  Shembuj t algoritmeve

  Prshkrimi i algoritmit

  Karakteristikat themelore t algoritmit

  Principet e puns s kompjuterit ka sht kompjuteri?

  Pjest kryesore t kompjuterit hyrje, dalje, memoria Pjesa ekzekutive e kompjuterit procesori

  Modeli i Von-Neumannit pr kompjuterin

 • 7/29/2019 2 Programim i

  3/27

  Hyrje n algoritme

  Mr. Fisnik Dalipi

  ka sht algoritmi?

  Algoritmi = metod, procedur, rregullore pr zgjidhjen enj problemi apo arritjen e nj qllimi.

  Ky nuk sht definicion preciz n kuptimin matematikor Procedura asocon me nj varg hapash t fundshm t

  cilt duhet t kryhen pr zgjedhjen e nj problemi.

  Metoda shpesh prdoret n matematik, por zakonisht e

  prfshin edhe procedurn e pafund e cila jep zgjidhjevetm te limitet (analiza matematikore, matematikanumerike).

 • 7/29/2019 2 Programim i

  4/27

  Hyrje n algoritme (vazhdim)

  Mr. Fisnik Dalipi

  Prse sht e nevojshme ta dim ka sht algoritmi?

  Detyra kryesore: zhvillimi i algoritmeve t sakt dheefikas

  Intuitivisht sht e qart se efikas d.m.th i shpejt,kurse i sakt d.m.th zgjidhja (rezultati) t jet afrzgjidhjes s vrtet.

  Ekziston edhe definicion i sakt matematikor pralgoritmin, por ai nuk sht aq i thjesht kjo iu duhetatyre q merren me vetit e algoritmeve.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  5/27

  Shembuj t algoritmeve

  Mr. Fisnik Dalipi

  Shembuj standard t algoritmeve Receptt e gatimit (prgatitja e ushqimeve),

  Receptt pr prgatitjen e pijeve dhe koktejeve,

  Udhzuesi i prdorimit i secilit aparat,

  Zgjidhja e detyrave matematikore.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  6/27

  Prshkrimi i algoritmeve

  Mr. Fisnik Dalipi

  N prgjithsi, si duhet t duken instruksionet dhe nga seprbhen?

  Paraqitja e prgjithshme e tyre sht:

  hapi 1

  hapi 2...

  hapi n (i fundit)

  Me fjal t tjera algoritmi prbhet nga nj varg hapash, t cilat

  jan t fundme, e t cilat po ashtu duhet t ekzekutohen meqllim t arritjes s qllimit, respektivisht, t zgjidhet problemi.

  Secili hap i veant i algoritmit paraqet instruksion apourdhres (komand) e cila duhet t ekzekutohet.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  7/27

  Paraqitja dhe ekzekutimi ialgoritmit

  Mr. Fisnik Dalipi

  Zakonisht, instruksionet Shnohen njri pas tjetrit,

  Ekzekutohen sipas asaj radhitjeje.

  Por, ekzistojn edhe instruksione q e ndryshojnradhitjen standarde t ekzekutimit. Shembuj: Nse kemi nj kusht a dhe b ather kalo tek hapi x dhe y

  Prsriti disa hapa deri sa t plotsohet kushti x dhe y

  Prsriti disa hapa pr disa her.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  8/27

  Llojet e instruksioneve

  Mr. Fisnik Dalipi

  Instruksionet kan form t njjt, dhe prbhen nga dy pjes:

  ka duhet t bj = operacioni

  Ku duhet t ekzekutohet = objekti mbi t cilin kryhet operacioni

  Si e msuam, kemi katr lloje t instruksioneve pr kontrollimin e

  ekzekutimit t operacioneve: t sekuencs

  t selektimit

  t prsritjes

  t nnprogrameve

  Sekuencs

  nj seri urdhrash q ekzekutohen njra pas tjetrs Selektimit - struktur kontrolluese me kusht, ekzekuton urdhra t

  ndryshm mvarsisht nga kushti

  Prsritjes ekzekutimi prsritet derisa plotsohen kushtet eparapara.

  Nnprogramet

  shrbejn pr struktuimin e kodit duke e ndar nnjsi m t vogla

 • 7/29/2019 2 Programim i

  9/27

  Prshkrimi i algoritmit

  Mr. Fisnik Dalipi

  Algoritmi duhet t punoj mbi t dhnat e prgjithshme,me rndsi sht q t punoj sipas procedurs snjjt.

  Pr shembull, m leht sht q shkruhet algoritmi i cilie gjen zgjidhjen pr barazimet e prgjithshme katrore

  ax2 + bx + c = 0

  Pr a, b, c R, ku a0, se sa algoritmi q e gjen zgjidhjene barazimit konkret

  x2 3x + 2 = 0.

  Zgjidhja pr barazimin katror arrihet me formuln

  Kush jan ktu instruksionet?

 • 7/29/2019 2 Programim i

  10/27

  Karakteristikat e algoritmeve

  Mr. Fisnik Dalipi

  Pra, te algoritmet kemi disa operacione q aplikohen mbi disa tdhna n form t disa hapave e q japin ndonj rezultat (zgjidhje).

  Figurativisht:

  Karakteristikat e algoritmit:

  Ka (ose nuk ka) t dhna hyrse

  Ka t dhna dalse

  Mbaron pr nj koh t fundme Gjithmon sht i definuar t mos jet i paqart

  Duhet t jet efikas (t mbaroj n nj koh t arsyeshme)

  ALGORITMHYRJE

  DALJE

 • 7/29/2019 2 Programim i

  11/27

  Hyrje/Dalje

  Mr. Fisnik Dalipi

  Hyrje:

  Secili algoritm ka 0 ose m shum, porprfundimisht shum tdhna hyrse.

  Ato duhet ti zgjedhim nga nj klas e objekteve hyrse

  Algoritmet me 0 hyrje nuk jan t shpesht, por ekzistojn. Ktoprovojn (testojn) ndonj procedur fikse. Psh: provo nse 327sht numr i thjesht, ose zgjidhe barazimin katror konkret.

  Nse algoritmi ka m shum objekte t ndryshme n hyrje,

  themi se sht i prgjithshm, pasi e zgjidh t gjith klasn eproblemit. Psh. Barazimi katror me parametrat a, b, dhe c.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  12/27

  Hyrje/Dalje (vazhdim)

  Mr. Fisnik Dalipi

  Dalje:

  Secili algoritm duhet t ket s paku nj dalje, ndryshe do t duketse nuk ka zgjidhur ndonj problem t caktuar

  Pra, deri m tani flasim pr objekte q ndodhen n hyrje dhe dalje,por nuk dihet se kalohet nga njri te tjetri.

  ALGORITMHYRJE DALJE

 • 7/29/2019 2 Programim i

  13/27

  Mbarimi (Fundshmria)

  Mr. Fisnik Dalipi

  Mbarimi Secili algoritm duhet t mbaroj pas disa hapave t fundme

  pr do hyrje.

  Tek programet doher duhet t shihet nse hyrja sht

  dhn pa gabim. Psh, te barazimi katror koeficienti a mund tjet 0, kurse nga formula e zgjidhjes del se kemi pjestim me0.

  N praktik duhet t parashihen t gjitha kufizimet reale dheduhet q atyre tu largohemi. Psh, te programi i cili lexon

  temperaturn T t ujit, duhet t kemi kufizimin 0 T 100.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  14/27

  Prcaktueshmria & Qartsia

  Mr. Fisnik Dalipi

  Kur projektojm nj algoritm, nuk e dim menjher n fillim seprej cilave hapa prbhet procedura e zgjidhjes s problemit.

  Zakonisht problemi ndahet n disa trsi m t mdha, t cilat izgjedhim duke pasur parasysh varshmrin e tyre reciproke.

  Nse trsit jan t mdha, ather bjm ndarjen e tyre nnjsi m t vogla. Kjo metod quhet rafinimi hap pas hapi (eng.Stepwise refinement).

  Deri kur duhet t zbatohet rafinimi hap pas hapi? Varet ngaekzekutimi i algoritmit (cilat instruksione ai i njeh dhe cilat mund

  ti ekzekutoj). Algoritmi prbhet nga nj varg me instruksione themelore

  (elementare, primitive) dhe duhet t jet qart i definuar prekzekutuesin e algoritmit.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  15/27

  Efikasiteti

  Mr. Fisnik Dalipi

  Algoritmi duhet q t mbaroj pr nj koh tarsyeshme, q sht m me rndsi sesa fundshmriae tij.

  T themi, 500 vjet nuk sht koh e arsyeshme!

  A ka algoritme t till? Ka!

  Pr problemet e klass s kompleksitetit NP-kompletenuk ekzistojn algoritme efikase. Psh. Udhtari tregtar.

  Ekzistojn probleme pr t cilt nuk ekzistojn algoritmepr zgjidhjen e tyre ato quhen probleme algoritmikishtt pazgjidhshme. (krko n Google: List of unsolvedproblems in computer science)

 • 7/29/2019 2 Programim i

  16/27

  Ndrtimi dhe funksionimi ikompjuterit

  Mr. Fisnik Dalipi

  1.ka sht kompjuteri? Kompjuteri = makin pr ekzekutimin e algoritmeve

  Ashtu si ka do algoritm hyrje dhe dalje, ashtu edhekompjuteri duhet t ket pjest hyrse dhe dalse.

  Pjesa hyrse: i lexon t dhnat nga nj medium

  Pjesa dalse: mekanizm q i shkruan t dhnat nndonj medium.

  Q t mundet nj algoritm t ekzekutoj ndonjinstruksion n kompjuter, na duhet memorie ku duhet tshnohen dhe lexohen ato. Na duhet edhe procesor qt ekzekutohen kto instruksione.

 • 7/29/2019 2 Programim i

  17/27

  Modeli logjik i nj kompjutorimodern

  Njsit hyrse

  Njsit dalse

  Memorja operative apo kryesore Procesori

  Kanalet komunikuese

  Memorjet externe apo sekundare

  Mr. Fisnik Dalipi

 • 7/29/2019 2 Programim i

  18/27

  Modeli logjik=Modeli i VonNeumannit

  Mr. Fisnik Dalipi

 • 7/29/2019 2 Programim i

  19/27

  Modeli logjik=Modeli i VonNeumannit Njsia qendrore n princip prbhet nga nj memori

  kryesore dhe nj procesor, kurse Procesori nga ana tjetr prbhet nga nj njsi

  aritmetiko-logjike pr kryerjen e detyrave t parashtruara

  dhe nj njsie kontrolluese pr koordinimin e rrjedhavendrmjet tgjitha elementeve e sistemit kompjuteriksbashku

  Mr. Fisnik Dalipi

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Von_Neumann_architecture.svg
 • 7/29/2019 2 Programim i

  20/27

  Procesori

  Cpu- central processingunit, miroprocesoraponjsia qndrore- milionatranzistor mikroskopik tndrlidhur mes veti n

  disa njsi funksionaledhe t paketuara n njip.

  realizon prpunimin e tdhnave n kuptim t

  ngusht t fjalsrespektivisht detyrakryesore e CPU sht tirealizon urdhrat(instrukcionet) me qllimt prpunimt t tdhnave Mr. Fisnik Dalipi

  Lloji iProcesorit

  Numri itransistorve

  Viti i zhvillimit(prodhimit)

  Intel 4004 2.300 1971

  Intel Pentium (P5) 3.100.000 1993