Colica renala ppt

of 17 /17
 NOŢIUNI DE ANATOMI E ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI RENAL Anatomia aparatului renal Apar atul renal este alcă tuit din or gane a căro r mis iune e ste ac eea d e a filt ra sâ ngel e pen tru a r egla compoziţia lui şi pentru a-l purifica de toxine, având rol de a elimina excedentul de apă şi reziduurile toxice în exteriorul organismului cu ajutorul urinei. - Rinichii    aşezaţi în cavitatea abdominală, retroperitoneal, în regiunea lombară, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. - Nefronul este unitatea esenţială morfo-funcţională a rinichiului, alcătuit din glomerul şi tubul urinifer. - Căile excretoare sunt alcătuite din:  - calicele renale  - bazinet (pelvis renal)  - ureterul  - vezica urinară  - uretra Rinichii sunt orga ne cu r ol de a filtra sângele şi de a elimina rezi duur ile met abolice a c ăror acum ular e în organism este toxică, împreună cu surplusul de apă, prin urină.  Rinichiul, în form a sa tipic de bob de faso le, e ste acope rit d e o capsul ă fibroas ă, în inte rio r distingându-se două părţi: o zonă periferică, de culoare gălbuie, cortexul renal, şi alta internă, de culoare roşu-închis, medulara renală, în care există 12-15 structuri triunghiulare de formă conică, denumite piramidele lui Malpighi, separate de nişte prelungiri ale cortexului care intră în medulară, coloanele lui Bertin.

Embed Size (px)

description

studiu de caz pt colica renala

Transcript of Colica renala ppt

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  1/17

  NOIUNI DE ANATOMIE I FIZIOLOGIE A

  APARATULUI RENAL Anatomia aparatului renal Aparatul renal este alctuit din organe a cror misiune este aceea de a filtra sngele pentru a regla

  compoziia lui i pentru a-l purifica de toxine, avnd rol de a elimina excedentul de ap i reziduuriletoxice n exteriorul organismului cu ajutorul urinei.

  - Rinichiiaezai n cavitatea abdominal, retroperitoneal, n regiunea lombar, de o parte i de altaa coloanei vertebrale.

  -Nefronul este unitatea esenial morfo-funcional a rinichiului, alctuit din glomerul i tubulurinifer.

  - Cile excretoare sunt alctuite din: - calicele renale - bazinet (pelvis renal) - ureterul - vezica urinar - uretra Rinichii sunt organe cu rol de a filtra sngele i de a elimina reziduurile metabolice a cror acumulare

  n organism este toxic, mpreun cu surplusul de ap, prin urin. Rinichiul, n forma sa tipic de bob de fasole, este acoperit de o capsul fibroas, n interior

  distingndu-se dou pri: o zon periferic, de culoare glbuie, cortexul renal, i alta intern, deculoare rou-nchis, medulara renal, n care exist 12-15 structuri triunghiulare de form conic,denumite piramidele lui Malpighi, separate de nite prelungiri ale cortexului care intr n medular,coloanele lui Bertin.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  2/17

  Piramidele au baza orientat spre periferie, iar vrful este ndreptat spre partea central a rinichiului,care prezint o concavitate numit sinus renal.

  n vrful fiecrei piramide, numit i papil, sunt nite orificii pe unde urina produs de rinichi treceprin nite tuburi subiri, denumite calicele mici, i se vars n altele mai mari, calicele mari; acestease unesc pentru a forma o cavitate cu form de plnie, pelvisul renal, care iese prin marginea intern

  a rinichiului i se continu cu ureterul. n interiorul rinichiului, artera renal se subdivide de mai multe ori, nct o arterial mic ajunge lafiecare din unitile funcionale ale organului, nefronii.

  Fiecare rinichi are mai mult de un milion de nefroni, fiecare fiind alctuit din dou pri: uncorpuscul unde se filtreaz sngele i un tub unde se formeaz urina.

  La corpuscul ajunge o arteriol aferent care se divide n capilare numeroase, constituind un adevratghem, denumit glomerul, nvelit de o membran dubl n form de plnie, capsula lui Bowman;sngele circul prin capilarele glomerului i prin porii mici ai pereilor si se filtreaz lichidele imoleculele.

  Capsula lui Bowman adun lichidul filtrat i l vars n tubul renal, un conduct cu pri diferite, peparcursul cruia mare parte din ap i unele substane utile se absorb, n timp ce altele nocive, care nuau fost filtrate nainte, se elimin, formndu-se urina.

  Rinichii au o capacitate de funcionare extraordinar: dac se mbolnvesc, ajunge s se menin oproporie de 25-30% din nefroni pentru a garanta o formare adecvat a urinei.

  Uretreconducte care adun urina produs de ctre rinichi i o conduc n vezic. Vezica urinar organ muscular cavitar cu perei dilatabili, care depoziteaz urina provenit de la

  rinichi, iar atunci cnd se umple, o evacueaz n exterior prin actul miciunii.

  Vezica urinar este situat n centrul cavitii pelviene i este asemntoare la ambele sexe, deirelaiile cu organele adiacente sunt diferite la brbat i la femeie. Cnd este goal, are o form triunghiular, dar pe msur ce se umple de urin, are o form ovoid

  sau sferic; la persoana adult ajunge s fie plin cu pn la 350 ml de urin. Uretraconduct prin care se elimin n exterior, n momentul miciunii, urina depozitat n vezic.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  3/17

  FIZIOLOGIA APARATULUI RENAL

  Rinichii realizeaz multiple funcii, prin unitatea lormorfofuncional nefronul.

  Functiile rinichilor sunt: elaborarea urinei, funcie de baz a rinichilor, prin aceasta rinichiul

  contribuie la pstrarea n limite normale a diferitelor constantefiziologice ale mediului intern, adic la meninerea homeostaziei

  excretorie meninerea homeostaziei volemice i osmolaritatea lichidelor

  organismului reglarea tensiunii arteriale reglarea eitropoiezei reglarea metabolismului fosfo-calcic Pentru a-i putea satisface funciile n condiii normale, trebuie s

  existe o perfuzie sanguin renal adecvat i integritateamorfofuncional a glomerului, a sistemului tubular i ainterstiiului.

  Rinichiul este un organ de o importan vital i are numeroasefuncii, dintre care funcia principal const in formarea urinei.

  Prin aceasta se asigur epurarea (curirea) organismului desubstane toxice.

  Formarea urinei se datoreaz unui mecanism complex de filtrare lanivelul glomerulilor i de reabsorbie i secreie la nivelul tubilor.

  Prin filtrarea glomerular se formeaz urina primitiv.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  4/17

  Urina primitiv (filtrul glomerular) are compoziia plasmei, dar fr proteine, lipide i elementefigurate.

  Contine deci ap, glucoz, uree, acid uric i toi electroliii sngelui. n faza urmtoare, la nivelul tubilor, care reabsorb cea mai mare parte a filtrului glomerular, se

  formeaz urina definitiv.

  Totui la acest nivel se face o selctare: tubii reabsorb total sau n mare cantitate substanele utile i ncantitate mic, pe cele toxice.

  Substanele utile sunt substane cu prag, care sunt eliminate prin urin numai cnd concentraia lorsanguin a depit limitele fiziologice (apa, glucoza, NaCl, bicarbonaii etc).

  Substanele toxice sunt substane fr prag, eliminarea lor urinar fcndu-se imediat ce apar nsnge.

  Apa este reabsorbit n proporie de 99%, glucoza n ntregime (condiia este ca n snge s existemai puin de 1,60 g glucoz , srurile i n particular clorura de sodiu, n prporie variabil (98-99%).

  Substanele toxice nu sunt reabsorbite dect n proporie mult mai mic (33% uree, 75% acid uric).

  n afara procesului de reabsorbie, rinichiul are i proprieti secretorii, putnd elimina i chiar secretaunele substane, ca amoniacul, cu rol foarte important n echilibrul acido-bazic.

  Deci, procesul de formare a urinei cuprinde o faz glomerular, n care prin filtrare se formeazurinainiial (primar) i o faz tubular, n care prin reabsorbie i secreie se formeaz urinadefinitiv.

  Caracterul de urin definitiv este dobndit de tubii distali prin procesul de concentrare, sub influenahormonului retrohipofizar.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  5/17

  Dup cantitatea de ap pe care o are la dispoziie, rinichiul elimin unele substane ntr-o cantitatemai mare sau mai mic de ap, rezultnd o urin cu densitate variabil.

  Urina format permanent diureza (1,52,5 ml/min) se depoziteaz n vezica urinar, de unde cndse acumuleaz o anumit cantitate (250 300 ml), se declaneaz reflex miciunea deschidereasfincterului vezical i golirea vezicii.

  Micinea este un act contient, deschiderea i nchiderea sfincterului putnd fi comandate voluntar.

  n afar de funcia excretorie (formarea i eliminarea urinei), rinichiul are un rol predominant n

  meninerea echilibrului acido-bazic, prin eliminarea de acizi i cruarea bazelor, meninnd pH-ul lacca 7,35.

  Rinichii mai asigur constana presiunii osmotice a plasmei eliminnd sau reinnd, dup caz, apa idiferii electrolii, secret unele substane ca renina, cu rol n meninerea constant a tensiuniiarteriale, elimin unele medicamente, substane toxice etc.

  n concluzie, rinichii ndeplinesc n organism trei funcii de baz:

  funcia de epuraie sanguin

  funcia de meninere a echilibrului osmotic funcia de meninere a echilibrului acido-bazic

  Alterarea acestor funcii conduce la apariia sindromului de insuficien renal, urmat uneori deinstalarea comei uremice.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  6/17

  LITIAZA RENAL

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  7/17

  I.2. DEFINIIE, CLASIFICARE I FACTORI CARE DETERMIN APARIIA LITIAZEI

  RENALE

  I.2.1. Definiie

  Litiaza renal (calculii renali) reprezint formaiuni tari, localizate n rinichi i bazinet, cu coninut ridicat de

  calciu, rezultate din srurile precipitate din urin.

  nainte de formarea calculilor, un fenomen frecvent l reprezint producerea, respectiv eliminarea nisipului

  renal.

  n cazul n care calculul renal se blocheaz n tractul urinar, muchii acestuia se contract, fapt care duca la

  apariia colicii renale.

  Calculii renali sunt mai frecveni la brbai dect la femei.

  Calculii se formeaz n rinichi i bazinet.

  I.2.2. Clasificarea litiazelor renale

  n funcie de natura calculului, litiazele se clasific n:

  litiaz calcic

  litiaz oxalic

  litiaz uric

  litiaz fosfatic

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  8/17

  FACTORI FAVORIZANIMANIFESTRI DE DEPENDEN

  Factori favorizani clim cald i uscat imobilizare prelungit la pat aport excesiv de sruri minerale:

  ap bogat n sruri de calciu alimente bogate n oxalai i acid uric: spanac, ciocolat, cacao, viscere

  Cauza formrii calculilor este adesea necunoscut. n formarea acestora joac un rol semnificativ i predispoziia genetic i alimentaia. Nivelul ridicat de calciu din snge predispune la apariia acestei boli. La fel i consumul mrit de lapte, dar i o afeciune rar a glandelor paratiroide (hiperparatiroidie). n cazul existenei unor probleme metabolice legate de gut i pe fondul diverselor afeciuni ale

  intestinelor se formeaz calculii din acid uric.

  Manifestri de dependen durere lombar permanent sau provocat de efort durere colicativ durerea, determinat de faptul c musculatura caliceal, bazinetal i ureteral se contract pentru a

  avacua calculul, astfel ia natere colica nefretic (renal)

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  9/17

  De cele mai multe ori colicile apar dup un efort fizic mai deosebit, dup o cltorie cu automobilul,pe motociclet (trepidaii), bi reci, alteori n cursul nopii. Sediul durerii: apare n regiunea lombar, unilateral, cu iradiere caracteristic, de-a lungul ureterului

  spre organele genitale externe, rdcina coapsei. Durerea este intens i profund, are caracter de ruptur, torsiune sau arsur. Poate s fie continu,

  vie sau s apar la anumite intervale, sub form de crize. Se accentueaz pe msur ce n calice i nbazinet se adun urina care se nu mai poate evacua, provocnd hipertensiune.

  Se intensific la atingerea regiunii lombare, tuse, strnut, micri. nelinite, agitaie, anxietate

  uneori poziie antalgic (culcat n decubit lateral cu membrul inferior flectat) tenesme vezicale (nevoie imperioas de miciune) disurie, polakiurie (uneori retenie de urin, alteori anurie) hematurie (adesea macroscopic) alte simptome: greuri, vrsturi, meteorism paloare, transpiraii, extremiti reci

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  10/17

  EDUCAIA PENTRU SNTATE IPREVENIREA LITIAZEI RENALE

  recomandm efectuarea regulat de micare fizic, aport corespunztor de lichide, alimentaiesntoas; prin evitarea aportului excesiv de sruri minerale putem preveni formarea calculilor

  meninerea greutii corporale n limite normale evitarea inhibrii reflexului de miciune care produce distensia vazicii urinare, staz urinar ce

  favorizeaz formarea de calculi consum moderat de ap mineral

  dobndirea obinuinelor corecte de eliminare cunoaterea i evitarea pe ct posibil a factorilor favorizani i cauzelor de apariie staz urinar (prin diferite obstrucii) infecii urinare repetate deshidratri masive care duc la creterea concentraiei urinare afeciuni n cursul crora crete eliminarea urinar a substanelor ce formeaz calculi

  hiperparatiroide osteoporoz

  gut rinichi polichistic

  modificarea pH-ului urinar: scderea aciditii duce la precipitarea acidului oxalic creterea aciditii accelereaz precipitarea acidului uric

  clim cald i uscat imobilizare prelungit la pat.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  11/17

  ANALIZA I INTERPRETAREA DATELORANALIZA NEVOILOR FUNDAMENTALE NESATISFCUTE

  DIAGNOSTIC DE NGRIJIRE

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  12/17

  SURSA DE INFORMARE: - PACIENTUL- ECHIPA DE NGRIJIRE- FOAIA DE OBSERVAIE

  I. CULEGEREA DATELORA. DATE PRIVIND IDENTITATEA PACIENTULUIa) Date fixe:Nume i prenume: Matei Ion

  Sex: masculinVrsta: 65 aniReligie: ortodoxNaionalitate: romnStarea civil: cstoritOcupaia: pensionarStudii: 8 clase

  b) Date variabile:Domiciliul: BreazaCondiii de via i munc: Pacientul locuiete ntr-un apartament modest mpreun cu familiaObiceiuri personale: pacientul obinuiete s fumeze circa 2 pachete de igri pe zi i s bea cafea Mod de petrecere a timpului liber: i plac excursiile.B. STAREA DE SNTATE ANTERIOARa) Date antropometrice:Greutate: 72 kg

  nlime: 1,63 mGrup sanguin: BIII

  b) Limite senzoriale:Alergii: nu este alergicProteze: dentareAcuitate vizual: normalAcuitate auditiv: normal

  Somn: 5-6 h/noapte

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  13/17

  Mobilitate: articulaii integreAlimentaie: bazat n special pe consumul de carne i paste finoase c) Antecedente heredo-colateraleTatl pacientului sufer de gutd) Antecedente personalen trecut pacientul a suferit de pneumonieC. INFORMAII LEGATE DE BOAL

  a) Motivele internriiPacientul s-a internat n Spitalul Municipal Cmpina secia Boli Interne prezentnd urmtoarele simptome:durere persistent n zona lombar de dou sptmni, facies palid, transpiraii, grea, vrsturi, hipertermie,disurie, polkiurie

  b) Istoricul boliiPacientul a mai fost internat n spital n urm cu 3 luni prezentnd aceleai simptome ca i n prezent. c) Data internrii

  05.05.2013d) Diagnosticul la internareLitiaz renale) Examen pe aparateAparat respirator: torace normal conformatAparat cardiovascular: matitate cardiac n limite normale, zgomote cardiace ritmice, AV=85/min, TA=100/60mmHg, sufluri cardiace decelabile supraadugate.Aparat digestiv: abdomen suplu mobil cu respiraia, nedureros la palpare, ficat la 3 cm sub rebord, splina

  nepalpabil, deglutiie prezent, tranzit intestinal normal.Sistem neuro-endocrin: normalSistem osteo-articular: integruSistem ganglionar: superficial, nepalpabilTegumente: palideMucoase: coloraie normal

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  14/17

  APLICAREA NGRIJIRILOR

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  15/17

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  16/17

  EXAMENUL DE LABORATOR

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  17/17

  EXTERNAREA

  DATA EXTERNRII: 10.05.2013 STAREA LA EXTERNARE Pacientul s-a internat n spital acuznd dureri puternice n zona lombar, anxietate, paloare, grea,

  vrsturi, somn perturbat din cauza durerilor, disurie, polakiurie, transpiraii abundente, febr, frison. Starea pacientului la externare este favorabil: durerile s-au ameliorat, pacientul este echilibrat

  hidroelectrolitic i nutriional, doarme 8 h/noapte, nu mai prezint grea i vrsturi.

  BILANUL AUTONOMIEI: n urma interveniilor autonome i delegate pacientul i-a rectigatindependena:

  pacientul este echilibrat hidroelectrolitic i acido-bazic durerea s-a ameliorat este echilibrat nutriional nu mai prezint grea i vrsturi pacientul este echilibrat psihic are un somn linitit 8 h/noapte i menine temperatura corpului n limite fiziologice