gerilla cv magyarul

Click here to load reader

download gerilla cv magyarul

of 28

 • date post

  01-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  330
 • download

  0

Embed Size (px)

description

gerilla cv magyarul álláskeresőknek

Transcript of gerilla cv magyarul

 • Krdezz-Felelek139 krds s vlasz nletrajzrl, interjrl,

  llskeressrl, fizetsrl...

  ...idsebbeknek, tlkpzetteknek, tapasztalt szakembereknek, plyakezdknek s kisgyermekes

  anyukknak

  sszelltotta: Barth Andrs

 • BevezetAzzal a cllal hirdettem meg ezt a krdezz-felelek jtkot, hogy tmogatst nyjtsak Neked az llskeresk magnyos harcban. Mert taln ez a legnehezebb az egsz llskeressben: egyedl, kevs tapasztalattal nekillni hzalni, s eladni magunkat. Ez a kzdelem, s a folytonos elutasts sokszor mg a tapasztalt rtkestket is kt vllra fekteti. Ht mg azokat, akik nincsenek hozz a folyamatos elutastshoz.

  Tudtam, hogy sok krdst kapok, de erre azrt nem szmtottam: tbb, mint 185 krds rkezett be vasrnap estig.

  Ebben az anyagban 139 krdst gyjtttem ssze, s vlaszolok meg, de gy is 28 oldal ennek a klnleges tanulmnynak a terjedelme. Voltak krdsek, amiket azrt hagytam ki, mert egy msik krds mr jl megragadta az rintett tmt. Volt, amelyiket azrt hagytam ki, mert nem felelt meg annak a felttelnek, hogy frjen bele egy mondatba. s volt egy-kt olyan specilis, amit helyhiny miatt kellett kihagynom, vagy mert annyira specilis volt, hogy nem tarthat szmot szles rdekldsre.

  De bzom abban, hogy ez a 139 krds is hasznos muncival lt majd el. (Sok krds t kell kicsit fogalmaznom, hogy tmr s rvid legyen.)

  Egyetlen felttelre nem hvtam fel a jtk meghirdetsekor a figyelmet:

  Ha valaki olyan dologra krdezett r, amit a fizets dobozos trningjeim, azaz a Gerilla nletrajz s llskeressi Mdszerek vagy a Megnyer llsinterj Mdszerek tartalmaznak, nos ezeket a krdseket rszben etikai, rszben zleti okbl nem tudtam rszletesen megvlaszolni. Mert tartozom annyival a fizets gyfeleimnek, hogy megtartom egy szk krnek azokat a technikkat, amirt k mr fizettek. Ezeknl a krdseknl azonban hivatkozsknt megemltem a tanulmnyt (a 139-bl kb. 10-15 ilyen lehet).

  Msfl napot dolgoztam ezen az anyagon, igyekeztem a lehet leghasznosabb tenni szmodra. Krlek tisztelj meg azzal, hogy nemcsak tfutod, hanem szrl szra elolvasod. A ms ltal feltett krdsekbl is rengeteget tanulhatsz.

  Mg azokat a rszeket is olvasd el figyelmesen, amik lehet, hogy kzvetlenl nem rintenek. Minden krdsre adott vlaszomat gy dolgoztam ki, hogy abbl mindenki tudjon profitlni valamennyit.

  Most pedig helyezd magad knyelembe a kperny eltt, tlts egy dtt vagy tet magadnak! Izgalmas 20-25 perc kvetkezik. J olvasst, s j tanulst kvnok!

  u.i. Nagyon kellett sietnem, hogy az grt idpontban kikldhessem ezt a tanulmnyt. gyhogy krlek nzd el nekem, ha tallkozol egy-kt helyesrsi hibval. Kszi!

  Barth Andrs Gerilla nletrajz Mhely % 2

 • Tlkpzettek, idsebbeknek

  1. Mit tegyek ha tvenves ltemre nem tallok fizikai, betantott munkt sem?2. Kzpfok vgzettsggel mirt kell elhelyezkedni olyan munkakrbe, amihez elg

  8 ltalnos is?

  ltalban nem jelent megoldst, ha lentebb adjuk fizetsi vagy szakmai ignyeinket. Ezzel az a gond, hogy elkeseredett llskeresnek mutatjuk magunkat, s gy nem javtjuk, hanem nagyban rontjuk az eslyeinket.

  3. Mit lehet tenni, ha mindenhonnan azt az elutast vlaszt kapom, hogy tlkpzett vagyok?

  4. Hogyan lehetne kikszblni ezt a tlkpzettsget a diplomm letagadsa nlkl?

  A Gerilla nletrajz Mdszerekben megmutatom, hogyan kell olyan nletrajzot rni, amirl nem sugrzik, hogy kzpkor, vagy tlkpzett vagy. Annyit taln elrulhatok, hogy a szakmai tapasztalatnl elegend csak az elmlt 15 vrl beszlni. m van annak egy specilis mdja, hogy az idrendben ne keletkezzenek foghjak.

  Egy-kt msik tipp: ne rd bele az nletrajzodba, hogy mikor szlettl. s az e-mail cmed se utaljon erre (pl maria57@.....) Kzpkoraknl a fnykp kifejezetten htrnyos. Ha elg ts az nletrajz, mg akkor is be fognak hvni llsinterjra, ha a fnykp egybknt kvetelmny volt, s Te mgsem csatoltad.

  A diplomk kzl pedig csak azokat clszer bemutatni, amelyek relevnsak a megplyzott munkakr szempontjbl.

  6. 57 ves vagyok. Szerinted rdemes belevgni? 7. 58 s fl vesen, 3 hnapja eredmnytelen llskeresknt a tovbbiakban

  trljem-e az nletrajzombl a koromat s a fnykpemet?

  Emlkszel arra, amikor Kovcs Kok Istvnt kitttk az egyik budapesti boksz meccsen? Ekkor 31 ves volt, s gyakorlatilag a karrierje vgt jelentette. A csapata nem biztostott neki tbb lehetsget, hogy visszaszerezze a vilgbajnoki vt. Vlemnyem szerint ebben az is benne volt, hogy Kok mr korbban kijelentette, hogy bizony 33 vesen visszavonul. Nem rte volna meg teht a klubnak idt s pnzt fektetni bel.

  Sok nyugdjhoz kzeled munkakeres is gy lehet ezzel. Akkor lehet ezt a szakadkot tlpni, ha biztostani tudod a munkltatt, hogy dolgozni fogsz mg nla annyit, hogy a betantsba fektetett energija megtrl.

  8. Mi a vlemnyed arrl, hogy a munkaadk nem kedvelik az 50 veseket?

  9. Mi lehet az oka, hogy az llskzvett cgek (HR tancsadk, fejvadszok) nem nem kedvelik az 50 vnl idsebbeket?

  Barth Andrs Gerilla nletrajz Mhely % 3

 • Ennek nem a fejvadszok / szemlyzeti tancsadk az okai, hanem a megbz munkltatk. Szinte kerek perec ki van nekik adva, hogy X vnl idsebb jelltet nem szvesen ltnak. (Kivtelt kpeznek a felsvezetk.) Elssorban multi cgekre jellemz ez, s sokszor a nyelvtuds hinya s a beilleszkedsi nehzsgek llnak a httrben. Hiszen sok multinacionlis cgnl 30 v krl van az tlagletkor.

  Nem kell olyan szekr utn futni, ami nagy valsznsg szerint nem vesz fel. Keress olyan cgeket, hivatalokat, ahol a kzpkor az tlagletkor. A kis- s kzpvllalatoknl sokkal kevsb rvnyesl egy ilyenfajta kor alap htrnyos megklnbztets. s a kzigazgatsban, belerte az oktatst s egszsggyet, is dolgoznak szp szmmal kzpkorak, gy a kor ott sem akkora problma.

  Fejvadszokhoz kzpkoraknak nem is rdemes plyzni 45-50 felett- hacsak nem vagy jelenleg is foglalkoztatott felsvezet. Plyzz kzvetlenl cgekhez - de ott is azokhoz, akiknl kzpkor az tlagletkor.

  10. Hasznl, vagy rt a motivcis levlben - vagy az interj sorn - , ha a munkltatnak vi 1 milli Ft adkedvezmnyt jelent 50%-os munkakpessg cskkenst rgtn az "elejn" kzlm a leend munkltatval?

  Ennek a tnynek semmi keresnivalja nincs egy plyzatban, hiszen inkbb elijeszti a munkltatt. Felttelezheten teljes rtk munkaert keres. Ha az adott munkt Te 100%-ig el tudnd ltni, akkor csak a kivlaszts vgn lehet s kell ezt a tudomsra hozni.

  11. 56 ves, fiatalos, jl s sokoldalan kpzett munkanlkliknt milyen mdon tallhatok mg munkt?

  12. Hogyan tehetem magam vonzv 50 v fltt,hogy egyltaln felhvjanak, pedig letagadhatok 10 vet?

  A fiatalos kls nagy elny. Eslyed van arra, hogy ha az nletrajzodban jl tudod bemutatni a tapasztalatodat, akkor tmegy a negatv eltlet szrn, s szemlyesen meg fogod tudni gyzni ket.

  gy teheted magad igazn vonzv, hogy meggyzen megmutatod plyzatodban: Te bizony megoldst jelentesz az problmjra. Persze eltte ki kell nyomozni gerilla mdszerekkel, hogy mik is ezek.

  13. 53 ves, csatoljak-e fnykpet, vagy ne? (gyakran krni szoktk...)

  Lsd a 7. krdsre adott vlaszomat.

  15. Mirt kell 36 v folyamatos munkatapasztalat utn jra s jra eladnom magam a szemlyzetiseknek?

  Errl megint egy j hasonlat jut az eszembe. Mgpedig Kaka, a Real Madrid aranylabds focistja, aki tbbnyire csak a kispadon kap helyet, pedig 2007-ben a vilg legjobb labdargjnak vlasztottk. Mg a legjobb focistknak is nap mint nap meg kell

  Barth Andrs Gerilla nletrajz Mhely % 4

 • kzdenik ahhoz, hogy egyltaln plyra lphessenek. Csak a mltbeli teljestmny - br egyltaln nem mellkes - nem elg.

  Neked is meg kell tanulni meggyzni a vezetedzt, hogy helyed van a csapatban. Meg kell tudni mutatnod, hogy mennyi glt rgtl, s mennyit fogsz mg tudni rgni...

  Ilyen vilgot lnk! s ez csak ilyenebb lesz.

  16. Mit tennl abban az esetben, amikor egy interj sorn olyan szemlyek (kt f) lnek Veled szemben, akik legalbb 10-15 vvel fiatalabbak s minden szempontbl tapasztalatlanabbak, mint Te?

  Erre csak annyit tudok mondani, hogy ha Te kor alapjn tlsz meg valakit, akkor ne is csodlkozz, ha veled szemben is ezt teszik...

  Vegynk egy pldt szrakoztat elektronikbl. Te mondjuk 55 ves vagy, rengeteg bakelit lemezjtszt, Walkmant s CD lejtszt javtottl mr.

  A 30 ves fiatal ezeket biztosan nem tudja megszerelni, de lehet hogy nem is kell neki. Mert jtszva megszereli, programozza s kezeli az iPod-ot, az iPhone-t, s az Androidos mobiltelefonokat....

  Ne a felvteliztet korval trdj teht, hanem hogy lpst tarts a legjabb technolgikkal a legjabb mdszerekkel. s hogy a jrtassgodat tud bizonytani egy nletrajzban vagy ksrlevlben.

  17. Vidkiknt gyakran azzal szembeslk, hogy el sem igen olvassk az nletrajzot, hiszen vidkiek szba sem jnnek, pedig postai plyzat esetn nem tudom elkerlni a pontos cmzst, mint rtestsi cmet.

  A vidki lakcmmel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy nem kell belerni az nletrajzba. Ez nem is elvrs, s mg nem hallottam olyan gyfelemrl, akit a lakcm hinya miatt utastottak volna el. Az interjn pedig mr tudod kezelni a felmerl kifogsokat. Nem tudom, hogy a bortkon szerepl cmzst nzi-e valaki, de akr azt is el tudom kpzelni, hogy egy ismersd cmt rod r. rtesteni felteheten egybknt nem levlben, hanem e-mailben vagy telefonon fognak.

  18. Hogyan tudom meggyzni a munkaadt arrl, hogy n (52 vesen) sokkal hatkonyabban tudom eladni a termkt, mint egy 20 ves?

  Egy biztos: nem egy skvlet nletrajzzal, ami dgunalmas, s mg csak nem is hatkony. Minden megnyilvnulsodban tudnod kell tkrzni, hogy Te folyamatos fejldsre vagy kpes.

  19. Mirt szmtok 43 vesen Magyarorszgon "tl regnek", mg klfldn rtkesnek?

  Lehet, hogy Magyarorszgon kicsit rosszabb a helyzet, mint Nyugat-Eurpban (az a frnya nyelvtuds...) De n azt tapasztaltam nemzetkzi karrierem sorn, hogy ezek a trendek mindenhol ugyangy rvnyesek.

  Barth Andrs Gerilla nletrajz Mhely % 5

 • 20. A gerilla nletrajz s keressi mdszertan mkdik-e