Evidenta clientilor

download Evidenta clientilor

of 35

 • date post

  20-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  464
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Evidenta clientilor

UNIVERSITATEA GEORGE BARIIU DIN BRAOV FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE SPECIALIZAREA : ECONOMIA COMERTULUI, TURISMULUI SI SERVICIILOR.

EVIDENTA CLIENTILOR SI OFERTELOR INTR-O AGENTIE DE TURISM PROIECTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC

PROFESOR DE CURS Lect. Univ. dr. Carstea Claudia

STUDENT Mihalcea Adina-Andreea An III ECTS- FR

Brasov 2011 1

CUPRINS Introducere CAP I SC. VIRTUAL TRAVEL SRL 1.1 Prezentarea SC. VIRTUAL TRAVEL SRL 1.2 Organigrama agentiei 1.3 Structura tehnica si personalul agentiei de turism 1.3.1 Organizarea interna a agentiei de turism 1.3.2 Personalul agentiei de turism 1.4 Piata agentiei de turism 1.4.1 Oferta turistica 1.4.2. Clientii agentiei de turism CAP II Proiectarea Bazei de date ptr clienti si ofertelor SC. VIRTUAL TRAVEL SRL 2.1. Crearea Bazei de date ptr evident clienti si ofertele agentiei cu ajutorul ediotorului de baze de date Microsoft Access 2007. 2.2 Crearea tabelelor in socetatea VIRTUAL TRAVEL 2.2.1.Crearea tabelei CLIENTI 2.2.2 Crearea tabelei CONTRACTE 2.2.3 Crearea tabelei FACTURI 2.2.4 Crearea tabelei REZERVARI 2.2.5 Crearea tabelei OFERTE 2.3. Vizualizarea relatilor dintre tabele 2.4 Crearea interogarilor (query) 2.4.1.Crearea interogarii Lista clientilor dupa localitatea de resedinta. 2.4.2 Numele Clientilor care au efectuat Rezervari intr o anumita data 2.4.3 Lista clientilor in ordinea alfabetica. 2.4.4 Lista rezervarilor in data 3/14/2011 2.4.5 Lista ofertelor dupa data de plecare 7/19/2011. 2.5 Citirea interogarilor prin comanda SQL 2.6 Crearea Rapoartelo( Reports) 2.6.1 Crearea rapoartelor Clienti Anexe Bibliogarafie 2 4 4 4 6 7 7 8 10 3

11

12 12 15 16 17 18 19 20 20 24 27 28 29 30 31 31 32 35

Introducere Ageniile de turism indeplinesc rolul de intermediar intre agentii economici care presteaza servicii turistice, pe de o parte i turisti, pe de alta parte. Activitatile acestor firme constau in producerea, comercializarea i promovarea unor aranjamente turistice diverse, ca si vanzarea de servicii turistice . In functie de natura activitatilor pe care le desfasoara, agentiile de turism se impart in doua categorii: agentii touroperatoare (care au dreptul sa creeze propriile programe turistice) si agentii detailiste, cunoscute si ca agentii de voiaj (revanzatoare, care nu realizeaza programe turistice). Din oferta agentiei de turism Virtual Travel fac parte de obicei mai multe sau toate serviciile enumerate mai jos: bilete de odihna si tratament in statiunile din tara, tabere i programe educationale (lingvistice, de creatie, cultural-educative) pentru elevi si studenti, sejururi internationale in sistem hotelier/ hoteluri plutitoare sau homestay (gazduire la familii), circuite interne i mai ales internationale, transport turistic cu mijloace de transport proprii in tara si strainatate ca i rezervari de bilete pentru avion , autocar, asigurari medicale ect. Cu cat Agentia de turism presteaza mai multe dintre aceste servicii si chiar altele nementionate aici, are sanse sa cucereasca diverse segmente de clienti. In functie de modul de organizare a sejurului, turistii se impart in doua mari categorii: cei care calatoresc pe cont propriu si cei care apeleaz la serviciile unei Agentii specializate. In acest proiect imi propun sa realizez si sa analizez o Baza de date in Microsoft Access 2007 a agentiei de turism Sc Virtual Travel Srl. structurat in asa fel incat sa ofere informatii despre clientii si ofertele acestei socetatii. Proiectul este structurata pe dou capitole i anume: cap I Prezentarea socetatii comerciale VIRTUAL TRAVEL; cap II Proiectarea baze de date pentru evidenta clientilor si ofertelor agentiei, fiecare capitol cu subcapitole.

3

CAP I.

1.1. Prezentarea SC. VIRTUAL TRAVEL SRL

Agentia de turism VIRTUAL TRAVEL are sediul in Brasov, Codru Cosminului 74, etaj 1 este o socetate cu capital privat romanesc 85 000 000 ron si un punc de lucru in Piata Sfatului. VIRTUAL TRAVEL isi desfasoara activitatea in baza Licentei de Turism categoria A nr...../2004 si este membra a unor asociatii natinale si internatinale de profil: Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania(ANAT) si International Air Transport Association( IATA). Brevetul de Turism cu nr..../20.04.2004. este detinut de directoarea agentiei, D-ul Nichifor St. Agentia de turism VIRTUAL TRAVEL a fost nmatriculata la Oficiul Registrului Comertului din Brasov sub nr. J.../689/2004. cu cod de nregistrare fiscal R 189579246. Alte acte constitutive ale agentiei sunt: Hotarrea Judecatoreasca nr. 745/2004 ; act de proprietate a spatiului; statutul societati; autorizatia sanitara; brevet de turism; fisa de dotare a spatiului. Activiti desfurate: organizeaz pachete de servicii n domeniul turismului intern i internaional, vinde turitilor pachete proprii de servicii turistice, precum i pachetele altor ageni de turism liceniate cu care a ncheiat contracte, alte servicii turistice. Personal total: 30 Personal cunosctor de limb de circilaie internaional: 10 Stare i aspectul cldirilor: foarte bun Poziia spaiilor comerciale: central Aria spaiilor comerciale : 200m2 Echipamente n dotare: telefon, fax, claculator pentru fiecare birou Telefon: 0268/ 553118 Fax: 0268/549345 Site. www. Virtual&Travel.ro 1.2 Organigrama agentiei Modul n care activitatea corespunzatoare unui post sau departament se coordoneaza cu activitatea altor departamente si se integreaza n tabloul global al agentiei este prezentat n organigrama agentiei. Adunarea generala a actionarilor- Consiliul de administratie-Managerul agentiei: Director economic+ Director turism+ Director resurse umane 1.3 Structura tehnica si personalul agentiei de turism Structura organizatorica a agentiei turoperatoare VIRTUAL TRAVEL care opereaza in turismul intern si international poate sa cuprinda departamente,oficii si birouri care participa direct sau inlesnesc desfasurarea calitativa a activitatii agentiei.

4

Agentia noastra de turism va fi condusa de un manager care va avea ca responsabilitati elaborarea i implementarea strategiei de dezvoltare a turismului n colaborare cu Consiliul directori , ntocmirea de baze de date cu agenii economici din implicai n turism i cu punctele de atracie turistic, atragerea de programe i finanri n vederea creterii calitii turismului,etc. Totodata ,agentia este alcatuita din 2 reprezentanti ai Consiliului de administratie si doua secretare care se vor ocupa cu efectuarea lucrrilor de secretariat, nregistrarea corespondenei i repartizarea acesteia destinatarilor, instruirea i coordonarea curierilor i comisionarilor . Departamentul economic este fomat din compartimentul financiar-contabil condus de un contabil care va raporta informatiile cu privire la operatiunile financiare si contabile directorului economic. Departamentul de turism este alcatuit din cinci birouri si anume: turism, ticketing, dezvoltare , marketing, transpoturi, fiecare birou fiind condus de cate o persoana angajata de catre agentie.Astfel biroul de turism contine doua compartimente , de productie si de receptie, care sunt conduse de cate un angajat, iar la randul lor fiind subordonati agentului de turism.Biroul de ticketing este condus de agentul de ticketing care are ca atributii rezervari de bilete avion, emite bilete de avion, emite facturi in sistem automat si incasare.Birourile de dezvoltare si marketing sunt conduse de doi angajati , un agent de dezvoltare si un agent de marketing specializati atat in ntocmirea i transmiterea listelor cu prestatorii de servicii cat si in furnizarea informaiilor necesare ntocmirii materialelor publicitare.Biroul transporturi cuprinde sectia contracte si sectia materiale care sunt conduse de doi angajati ,si fiecare dintre acestia fiind subordonati agentului de transporturi care ofera informaii privind serviciile de transport.Astfel , departamentul turism este condus de directorul de turism caruia ii sunt subordonati agentul de turism , de ticketing , de dezvoltare , de marketing si de transporturi ,fiecare dintre acestia aducand informatii si raporturi cu privire la agentie. Departamentul resurse umane este format din doua compartimente, de recrutare si salarizare.Fiecare dintre acestea sunt conduse de agentul de recrutare si cel de salarizare care sunt subordonati directorului de resurse umane.Astfel atat directorul economic, de turism si cel de resurse umane sunt subordonati managerului de agentie care are in vedere amenintarile si oportunitatile desfasurate de fiecare departament astfel putand lua decizii potrivite pentru functionarea mai buna a agentiei. Departamentele de mai sus se subordoneaza unui general manager, care la rndul lui se subordoneaza actionarilor.

5

1.3.1 Organizarea interna a agentiei de turism Structura organizatorica a unei agentiei de turism va cupinde mai multe sau mai putine compartimente, birouri sau oficii. Astfel, in cazul agentiei de turism exista anumite birouri fara de care acestea nu ar putea functina corespunzator, considerate importante si altele optionale, intalnite de regula la marile agentii de turism touroperatoare. Birourile importante ale agentiei, ce au rol determinat in derularea activitatii de turism sunt: de secretariat, de turism, de dezvoltare,de transport, de ticketing, de publicitate,de marketing etc. Fiecare birou ndeplinete sarcini i atribuii specifice astfel: 1. Biroul secretariat realizeaz lucrri de secretriat pentru directorul tehnic, nregistreaz corespondena sosot i o tiraz pentru diverse birouri si oficii, instruieste i coordoneaza munca paznicilor, curierilor i comisionarilor; 2. Biroul de dezvoltare are rol n asigurarea cresterii vanzarilor. El trebuie sa aib intocmit un fisier general al intreprinderilor i persoanelor cu care agentia are stranse legaturi de afaceri pentru a le putea expedia scrisori cu programe, brouri, etc; 3. Biroul transporturi are dou sectii: sectia contracte care se ocupa cu incheierea de contracte cu furnizorii de servicii