Colica renala

download Colica renala

of 57

 • date post

  19-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  64
 • download

  14

Embed Size (px)

Transcript of Colica renala

MOTTO

Sntatea este totul, iar fr sntate totul este nimic. Promovarea i meninerea sntaii ct i prevenirea mbolnvirilor sunt obiective importante n actualul sistem de sntate. Medicina zilelor noastre are un caracter profund profilactic, iar de la dreptul de sntate s-a ajuns la datoria de a pstra sntatea. Dar existena omului nu poate fi conceput fr boli, de aceea preocuparea pentru ngrijirea pacientului a fost i rmne unul din elurile umanitare ale medicinei.

CUPRINS5CAPITOLUL I

5ANATOMIA RINICHIULUI

51.1.Generaliti

51.2.Rinichii

51.2.1.Situare

51.2.2.Forma

61.2.3.Aspect exterior

61.2.4.Structura rinichiului

91.2.5.Numr. Greutate. Dimensiune i culoare

91.3.Cile excretoare ale rinichiului

111.3.1.Calicele mici

111.3.2.Calicele mari

111.3.3.Pelvisul renal (bazinetul)

111.3.4.Pediculul renal

121.3.5.Ureterul

141.3.6.Vezica urinar

161.3.7.Uretra

21CAPITOLUL II

21FIZIOLOGIA RENALA

212.1.Generaliti

222.2.Formarea urinii

232.2.1.Filtrarea glomerular

252.2.2.Reabsorbia tubular

272.2.3.Secreia tubular

272.3.Reglarea activitii urinare

272.3.1.Reglarea nervoas

282.3.2.Reglarea umoral

282.4.Caracteristicile i compoziia urinii

282.4.1.Caracteristici

292.4.2.Coninutul urinii

322.5.Miciunea

34CAPITOLUL III

34COLICA RENAL

343.1.Cauzele colicii renale

343.2.Semne i simptome

3532.1.Debutul colicii

363.3.Simpomatologia clinic

373.3.1.Oliguria

373.3.2.Hematurie

383.4.Evoluie

383.5.Diagnostic clinic

383.5.1.Examinri paraclinice

40CAPITOLUL IV

40TRATAMENTUL COLICII RENALE

404.1.Tratamentul n crize

404.1.1.Tratamentul medicamentos

404.1.2.Tratament naturist

414.2.Tratamentul ntre crize

44CAPITOLUL V

44CAZURI CONCRETE.EXEMPLE PRACTICE

44Caz clinic de colic renal I

50CAZUL II

56CAPITOLUL VI

56CONCLUZII

57CAPITOLUL VII

57BIBLIOGRAFIE

CAPITOLUL I

ANATOMIA RINICHIULUI1.1.Generaliti

Energia pe seama creia corpul omului triete i muncete rezult din descompunerea substanelor nutritive aduse de snge la celule. Din aceste descompuneri pe lng eliberarea de energie, rezult i ap, CO2 i ali produi care prin acumulare devin toxici pentru organism.

Ureea i acidul uric rezult din descompunere i trebuie eliminate pe mai multe ci:

-CO2 i o parte din ap se elimin pe cale pulmonar, prin expiraie, sau prin piele (sub form de sudoare)Organele la nivelul crora se formeaz urina: RINICHII mpreun cu organele mari care conduc urina la exterior CILE URINARE, alctuiesc aparatul excretor.1.2.Rinichii

1.2.1.Situare

Rinichii sunt situai n cavitatea abdominal , de o parte i de alta a coloanei vertebrale, la nivelul vertebrelor T1 T2 i L2 L3, rinichiul drept fiind situat mai jos cu o vertebr dect cel stng.

1.2.2.Forma

Rinichii au forma unor boabe de fasole

1.2.3.Aspect exterior

Fiecare rinichi, nconjurat de un strat celulo-adipos i nvelit de o capsul fibroas inextensibil, este situat n loja renal.1.2.4.Structura rinichiului

Rinichii au o margine estern convex, o margine intern concav i doi poli: unul superior i altul inferior. Pe partea concav se afl hilul renal, alctuit din artera i vena renal, limfaticele, nervii, jonciunea uretero-bazinetal.

Rinichiul drept este situat ceva mai jos dect cel stng. Loja renal este limitat n sus de diafragm, n spate de ultimele dou coaste i dedesubtul lor de muchi i de aponevrozele lombare, iar nainte de viscerele abdominale. n jos, loja renal este deschis (de aici, uurina cu care se produce ptoza renal).

Situarea lombo-abdominal a rinichiului explic de ce durerile renale pot fi resimite lombar, abdominal sau pelvian, de ce tumorile renale se evideniaz ca o mas abdominal i de ce flegmoanele perinefritice cu evoluie superioar mbrac simptomatologie toracic.Rinichiul este contituit din numeroase entiti histo-fiziologice, care poart numele de nefroni

Nefronul este unitatea anatomic i fiziologic a rinichiului alctuit din glomerul (polul vascular) i tubul urinifer (polul urinar). Numrul nefronilor din cei doi rinichi se evalueaz la 2 milioane.Fiecare nefron se compune din:

Glomerulul lui Malpighi

Tubul contort proximal

Ansa lui Henle cu ramurile sale: ascendente i descendente

Tub contor distal

Canalele de unire

Tubi colectori

Glomerulul primul element al nefronului este alctuit dintr-un ghem de capilare care rezult din ramificaiile unei arteriole aferente, provenit din artera renal. Capilarele se reunesc apoi i formeaz o arteriol aferent, care se capilarizeaz din nou n jurul primei poriuni a tubului urinifer.Structurile care se ntlnesc n glomerul sunt:

Membrana bazal a capsulei lui Bowman

Epiteliul glomerulului cu nucleu, corp celular i prelungiri pediculare

Membrana bazal a glomerulului

Endoteliul glomerular

Mesangiul

Lumen capilar

Tub urinifer al doilea element al nefronului se prezint sub forma unui canal lung de 50 mm, format din urmtoarele segmente: capsula Bowman, tubul contor proximal, ansa Henle, tubul contor distal i tubii colectori. Capsula Bowman are forma unei cupe care nconjoar glomerulul i este alcatuit din dou foie.Tubul, cel de-al doilea element al nefronului, sistemul tubular, ncepe cu tubul contor proximal. El are o lungime de 14 mm, un lumen de 15-25 i toi tubii contori proximali au o suprafa total de 2 m2. Ansa lui Henle, cu o lungime de 16 mm are o poriune descendent de un calibru subire, cu un lumen ngust, i o poriune ascendent de un calibru mai mare i cu un lumen mai larg. Tubul contort distal are o lungime de 5 mm i un epiteliu cu celule cilindrice, mai nalte, n coloana i cu nuclei foarte deni. Aceeai structur o au i canalele de unire. Structura mai complex a tubului contort proximal sugereaz o funcie mai activ dect a celui distal.Tubii colectori au un lumen larg, cu celule cubice. Faptul c sulfonamidele i acidul uric sunt precipitate cu predilecie n tubul colector terminal sugereaz c reabsorbia apei are loc pe toat lungimea tubului. Capsula Bowman, mpreun cu glomerulul pe care l conine, poart numele de corpuscul Malpighi.

1.2.5.Numr. Greutate. Dimensiune i culoare

Greutatea rinichilor este de aproximativ 300 g i sunt n numr de 2. Au o consisten ferm, elastic cu o nlime de 12-13 cm i o grosime de 3 cm. Sunt de culoare roiatic.

Un rinichi prezint dou fee (anterioar i posterioar), dou margini (medial i lateral) i doi poli (superior i inferior). La adult, fiecare dintre rinichi msoar 12 cm n lungime, 6 cm n lime i 3 cm n grosime, cntrind aproximativ 120-150 g.

Rinichii sunt alctuii din parenchimul renal (denumit esut nobil), care este structurat n dou zone: cortical (la exterior) i medular (n interior). Fiecare zon este nconjurat de capsula renal (o membran fibroas). n centrul parenchimului renal se afl sinusul renal, care este o cavitate ce adpostete pediculul renal, format din cile excretoare (calice i pelvis renal), vase (artera i vena renal), nervi i o mas de grsime.

1.3.Cile excretoare ale rinichiuluiArterele interlobulare sunt sursa arteriolelor aferente (unele arteriole aferente pot pleca direct din arterele arcuite). Acestea ptrund n corpusculii renali la nivelul hilului glomerular i formeaz glomerulii renali. Ansele glomerulare se concentreaz n final n arteriola aferent, care prsete glomerulul la nivelul hilului i se recapilarizeaz n jurul tubilor renali.

Din arterele renale se desprind ramuri pentru glanda suprarenal (una sau mai multe artere suprarenale inferioare), capsula renal, partea superioar a ureterului i grsimea perinefritic. Ramurile capsulare, se pot anastomiza cu ramuri ale arterelor suprarenale, genitale i lombare.Anatomitii au identificat o zon cu vascularizaie mai srac (pauycivasculara) ntr-un plan relativ frontal care trece la 0,5 cm posterior anului longitudinal de pe marginea lateral a rinichiului (linia paucivascular a lui Hytrl), plan ce ar putea fi folosit n chirurgia renal pentru acces la calice.Vascularizaia venoas

Din reeaua capilar peritubular i din reeaua periferic venoas subcapsular sngele venos este drenat n venele interlobulare care nsoesc arterele cu acelai nume, terminndu-se n venele arcuate situate la baza piramidelor Malpighi (vascularizaia venoas nu este de tip terminal ca cea arterial ! )

La nivelul coloanelor Bertin , venele arcuate se continu cu venele interlombare. Acestea coboar printre piramidele Malpighi pn n sinusul renal. Aici, la nivelul calicelor mici se unesc i formeaz venele lombare. n final prin unirea venelor lombare se formeaz venele segmentare (n general trei, dar putnd ajunge pn la cinci). Acestea se unesc chiar n sinus (uneori ns imediat n afara sinusului) i formeaz vena renal. Vena segmentar inferioar trece de obicei anterior de jonciunea pelvi-ureteral.

Superior de vrsarea venei genitale drepte, vena renal dreapt (lung de 2-4cm) se vars pe partea dreapt a venei cave inferioare. Vena renal stng (lung de 6-10 cm) are traiect posterior de corpul pancreasului, ajunge anterior de aorta i trece prin pensa aorto-mezenteric. Se vars n vena cav inferioar mai sus de vena renal dreapt. Drenajul venos suprarenalian este diferit n stnga (unde vena suprarenalian se unete cu vena frenic inferioar stng i se vars n vena renal stng) fa de dreapta (vena suprarenal dreapt se vars direct n vena cav inferioar), situaie similar cu cea a venelor genitale.Trebuie cunoscute i anastomozele venoase situate n grosimea perirenal: anastomoza porto-cav (ntre venele renale care se vars n vena cav i venele colice drenate de s