Angkasa Lepas

download Angkasa Lepas

of 20

 • date post

  10-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  123
 • download

  0

Embed Size (px)

description

angkasa lepas

Transcript of Angkasa Lepas

Angkasa Lepas: Planet dan Penjelajahan Angkasa Lepas, Planet Bumian dan Planet Bergas dan Prob Angkasa Lepas

Planet dan Penjelajahan Angkasa LepasPlanet ialah benda langit yang mengelilingi bintang sebagai pusat sistem suria. Planet tidak dapat menghasilkan cahaya sendiri namun dapat memantulkan cahaya. Sejak dahulu lagi manusia telah berminat untuk mengkaji tentang planet-planet yang terdapat dalam system suria kita.Pada tahun 1903, seorang guru matematik Rusia di sekolah tinggi, Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky (1857-1935) telah menerbitkan karya ilmiah pertama yang serius tentang penjelajahan angkasa lepas. Konstantin Tsiolkovsky menulis rencana tentang penggunaan roket ke angkasa lepas, pakaian angkasa lepas, dan penjelajahan angkasa lepas.Pada tahun 1913, Robert Esnault-Pelterie (1881-1957) telah menerbitkan nota kuliah tentang teori roket dan penjelajahan angkasa lepas. Beliau telah menulis tentang tenaga yang diperlukan oleh roket untuk sampai ke bulan. Beliau mencadangkan untuk menggunakan roket dengan tenaga atom dengan menggunakan 400kg radium.Penjelajahan angkasa pada zaman moden telah bermula pada 4 Oktober 1957 apabila Kesatuan Soviet telah melancarkan Sputnik iaitu satelit tiruan yang pertama yang mengelilingi Bumi. Bermula Januari 1959, pihak Soviet telah menjalankan persediaan untuk membina kapal angkasa dengan manusia. Program ini dinamakan sebagai Vostok. Pihak Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat berlumba-lumba dalam membangunkan misi ke angkasa lepas terutamanya semasa era perang dingin di antara kedua-dua kuasa besar dunia tersebut.Pada 12 April 1961, Yuri Gagarin telah menjadi manusia pertama yang mengembara ke angkasa lepas dan mengorbit bumi pada masa yang sama. Dia telah melakukannya dengan menggunakan kapal angkasa Vostok 1. Peristiwa ini telah memberi tamparan yang hebat kepada pihak Amerika Syarikat.Pada tahun 1961 juga, NASA Marshall Space Flight Center telah membangunkan projek roket dengan berskala besar. Program ini dinamakan Program Apollo dengan membangunkan roket Saturn. Tujuan utama ialah untuk mendaratkan manusia di bulan dan kembali semula ke bumi dengan selamat. Selepas Apollo, NASA memulakan revolusi dengan rancangan mencipta sistem pengangkutan ke angkasa lepas yang kemudiannya dikenali sebagai The Space Shuttle. Berdasarkan program itu, akhirnya pada 20 Julai 1969, Neil Armstrong telah menjadi manusia yang pertama yang menjejakkan kaki di bulan bersama-sama dengan Buzz Aldrin. Mereka mendarat di bulan dengan menggunakan sebuah kenderaan udara kecil yang telah dihantar dengan menggunakan roket Saturn V. Mereka mengambil masa selama 2 jam menjelajah di Bulan. Jutaan orang menonton peristiwa ini di televisyen. Ucapan Armstrong yang terkenal semasa mendarat di bulan ialah Inilah sebuah langkah kecil bagi (seorang) manusia, satu langkah besar bagi kemanusiaan.Sejak pencapaian-pencapaian yang telah dikecapi tersebut, pelbagai prob angkasa telah dilancarkan ke angkasa lepas dan mengembangkan pengetahuan kita tentang angkasa lepas, planet dan bintang.TahunPerkembangan angkasa lepas

1903Konstan Eduardovich Tsiolkovsky (1857-1935) telah menerbitkan karya ilmiah pertama yang serius tentang penjelajahan angkasa lepas.

1913Robert Esnault-Pelterie (1881-1957) telah menerbitkan nota kuliah tentang teori roket dan penjelajahan angkasa lepas.

1957Kesatuan Soviet telah melancarkan Sputnik iaitu satelit tiruan yang pertama yang mengelilingi bumi.

1961Yuri Gagarin telah menjadi manusia pertama yang mengembara ke angkasa lepas dan mengorbit bumi pada masa yang sama.

1961NASA telah membangunkan Projek Apollo dengan membangunkan roket Saturn.

1969Neil Armstrong telah menjadi manusia yang pertama yang menjejakkan kaki di bulan bersama-sama dengan Buzz Aldrin.

Kronologi penjelajahan angkasa lepas pada peringkat awal.

Bintang yang paling hampir dengan kita ialah matahari. Matahari ialah bola raksasa yang terbentuk daripada gas hidrogen dan helium serta sedikit unsur-unsur lain. Matahari berperanan sebagai pusat sistem suria termasuk 8 planet dan satelit masing-masing asteroid, komet dan debu angkasa. Matahari terbentuk daripada awan gas dan debu kira-kira 5000 juta tahun dahulu bersama-sama bintang. Walau bagaimanapun, kumpulan bintang tersebut telah berpecah sedikit demi sedikit dan matahari kini bersendirian.

MatahariNicolaus Copernicus adalah orang pertama yang mengemukakan teori bahawa matahari adalah pusat peredaran sistem suria pada kurun ke-16. Teori ini kemudiannya dibuktikan oleh Galileo Galilei. Teori ini dinamakan heliosentrisme yang telah mematahkan teori geosentrisme (bumi sebagai pusat sistem suria) yang dikemukakan oleh Claudius Ptolemaeus.Matahari ialah sebutir bintang, oleh itu ia dapat mengeluarkan cahayanya sendiri. Ia kelihatan lebih besar dan terang kerana ia adalah bintang yang paling hampir berada dengan kita. Cahaya matahari memerlukan lapan minit untuk sampai ke permukaan bumi. Walau bagaimanapun, kita memerlukan masa selama empat tahun dan tiga bulan jika ingin sampai ke matahari.Di dalam matahari, dengan keadaan tekanan yang amat tinggi (340 bilion kali lebih hebat daripada tekanan udara pada paras laut di bumi),berlaku pelakuran nuklear yang hebat yang menghasilkan tenaga yang banyak. Berlaku proses yang menukarkan nukleus hidrogen kepada nukleus helium. Ia boleh melebur lebih kurang 600 juta tan hidrogen setiap saat dan menjana 596 juta tan helium. Selebihnya, empat juta tanhidrogen ditukarkan menjadi tenaga, yang mana membuatkan matahari itu bersinar.Hanya matahari sahaja bintang yang diketahui mempunyai sistem planetnya yang tersendiri. Namun bagi salah sebuah planetnya iaitu Bumi, matahari bukan semata-mata bintang biasa kerana ia adalah sumber tenaga bagi kehidupan. Panas matahari juga telah membentuk iklim dan tanpa matahari tidak akan ada kehidupan kerana banyak reaksi kimia yang tidak dapat berlaku.

Fenomena berkaitan dengan matahariTerdapat beberapa fenomena yang berlaku yang disebabkan oleh aktiviti matahari iaitu seperti:i. Kejadian auroraii. Pembentukan cuacaiii. Lapisan matahariiv. Tompok matahariv. Nyalaan suria

i. Kejadian auroraTompok matahari boleh menyebabkan berlakunya kejadian aurora. Aurora berlaku apabila terdapat medan magnetik bumi yang muncul dari kutub utara dan turun ke kutub selatan. Apabila suar matahari terkena pada bumi, gas-gas itu akan disalurkan ke kawasan kutub-kutub medan magnet bumi. Semasa gas ini menghampiri atmosfera bumi di situ, ia akan bertembung dengan molekul-molekul atmosfera bumi. Apabila ini berlaku, ia akan tercas lalu menghasilkan cahaya-cahaya di langit yang digelar sebagai aurora.

Fenomena AuroraWalau bagaimanapun, kejadian aurora ini tidak dapat dilihat di seluruh bahagian bumi. Disebabkan oleh gas-gas tadi hanya menghentam berhampiran kawasan kutub, maka hanya negara-negara yang berada berhampiran dengan kutub sahaja yang dapat melihat fenomena ini.

ii. Pembentukan cuacaKeadaan sesuatu cuaca berlaku disebabkan oleh aktiviti matahari. Haba daripada matahari menyebabkan udara sentiasa bergerak. Radiasi daripada matahari juga menyebabkan adanya panas di permukaan bumi.

Proses kejadian radiasi matahariHaba daripada matahari juga menyebabkan udara sentiasa bergerak. Permukaan planet yang bergas yang semakin panas akan memanaskan udara. Udara yang panas akan naik ke atas, manakala udara yang bsejuk akan akan menggantikan tempatnya dan menyebabkan angin bertiup. Haba daripada matahari juga menyebabkan air daripada laut menyejat dan membentuk awan. Apabila awan menjadi sejuk, lembapan yang dikandungnya akan gugur ke bumi dalam bentuk titisan yang dipanggil hujan.

iii. Lapisan matahari

Rajah lapisan matahariMatahari ialah bebola yang bergas bercahaya yang sangat besar. Bercahayanya matahari itu adalah disebabkan oleh aktiviti yang berlaku di bahagian teras matahari. Oleh itu, bahagian teras matahari mempunyai suhu yang paling tinggi jika dibandingkan dengan bahagian-bahagian lain. Terdapat empat lapisan yang terdapat pada matahari. Lapisan yang paling dalam ialah bahagian teras. Suhu di kawasan ini boleh mencapai sehingga 16 juta c. Lapisan yang dapat kita lihat di permukaan dipanggil sebagai lapisan fotosfera. Lapisan ini memancarkan cahaya yang sangat kuat akibat gas yang berpusar dan menggelembung. Lapisan fotosfera ini dikelilingi oleh gas yang tidak dapat dilihat yang dipanggil sebagai lapisan kromosfera. Lapisan ini juga disebut sebagai lapisan atmosfera bagi matahari. Kromosfera hanya dapat dilihat sewaktu kejadian gerhana matahari.Di bahagian atas lapisan kromosfera pula ialah lapisan gas yang disebut korona (mahkota). Gas di lapisan ini kelihatan seperti mahkota yang berwarna putih yang mengelilingi matahari. Bentuk korona juga selalu berubah-ubah. Lapisan korona ini dapat dilihat dengan menggunakan teleskop yang dipanggil teleskop koronagraf.

Lapisan Korona yang dapat dilihat semasa kejadian gerhana matahari

iv. Tompok matahariPada bahagian fotosfera matahari terdapat tompok-tompok gelap. Tompok-tompok ini disebut sebagai tompok matahari. Secara mudahnya, tompok tompok ini ialah kawasan matahari yang lebih sejuk berbanding dengan kawasan lain pada matahari. Disebabkan itu ia akan mengeluarkan sedikit cahaya berbanding dengan kawasan lain. Oleh itu, ia kelihatan agak gelap. Tompok ini mempunyai bahagian tengah yang gelap yang disebut Umbra. Bahagian sekeliling yang lebih cerah disebut Penumbra. Walau bagaimanapun ia bukannya berwarna hitam. Ia tetap mengeluarkan cahaya cuma sedikit malap.

Tompok matahariJangka hayat tompok matahari ialah selamabeberapa jam sehinggabeberapa minggu.Manakala kitaran aktiviti tompok matahari pula ialah lebihkurang 11 tahun. Kajian menunjukkan bahawa tompok matahari mempunyai hubungan di antara kitaran matahari dan kejadian di bumi. Antaranya ialah seperti pembentukan aurora, gangguan kuasa, gangguan gelombang radio