Penerokaan Angkasa Lepas Form 3

Click here to load reader

 • date post

  13-Apr-2017
 • Category

  Science

 • view

  303
 • download

  8

Embed Size (px)

Transcript of Penerokaan Angkasa Lepas Form 3

BAB 10 : PENEROKAAN ANGKASA LEPAS

BAB 10 : PENEROKAAN ANGKASA LEPASKUMPULAN EMPAT (4)ZAMERRIZKYDANIEL

SATELITSATELIT PERTAMA, Spuntik I telah dihantar ke angkasa lepas pada tahun 1957.Satelit ialah objek yang beredar mengelilingi objek lain.Pada tahun 1996, malaysia telah melancarkan dua satelit, malaysia east asia satellite (measat) 1 dan 2 Kedua-dua sistem satelit itu direka bentuk untuk perkhidmatan penyiaran dan komunikasi

Kedua-dua sistem satelit itu direka bentuk untuk perkhidmatan penyiaran dan komunikasiSatelit-satelit measat membolehkan penghantaran video, data atau suara melalui jalur tunggal.Satelit-satelit measat juga digunakan untuk membekalkan perkhidmatan internet dan telefon

(measat)

satelitPada 26 september 2000, Malaysia telah melancarkan mikrosatelitnya yang pertama, iaitu TiungSAT-1. TiungSAT-1 dilengkapi kamera-kamera yang digunakan untuk penderiaan jauh.

PENDERIAAN JAUHPenderiaan jauh ialah kaedah mengumpulkan dan merekodkan maklumat dari jarak jauh.Alat penderiaan jauh yang dipasang pada TiungSAT-1 menerima atau mengesan cahaya tampak, sinar ultraungu dan sinar infra merah yang dihasilkan oleh objek tersebut di permukaan atau di bawah permukaan bumi.Kaedah ini juga digunakandalam bidang pertanian untuk mengesan kawasan pembagunan pertanian. Dalam pengurusan bencana, kaedah ini dapat mengenal pasti pencemaran dan pembakaran terbuka.Dalam pengurusan keselamatan negara, kaedah ini digunakan untuk mengesan pencerobohan kapal, pesawat udara, dan kenderaan musuh.

Antara stesen yang menerima data dari TiungSAT-1 ialah : (1) Stesen Planetrium Negara, Kuala Lumpur(2) Stesen Nisi Kawalan (MCGS), Bangi

Prob AngkasaProb angkasa ialah kapal angkasa yang mengumpulkan maklumat dan menhantarnya kembali ke bumi.

Prob angkasa bergerak jauh ke dalam dan ke luar sistem suria.

Prob angkasa membawa kamera dan peralatan penderiaan jauh serta penghantar dan penerima radio untuk tujuan berkomunikasi dengan ahli sains lain di bumi.

Manusia mendarat di bulanPada 20 julai 1969, angkasan Neil Armstrong menjadi manusia pertama menjejak kaki di bulan.

thats one small step for man, a giant leap for mankind. Ayat ini ialah ayat yang pertama daripada Neil Armstrong apabila beliau menjejakkan kaki di permukaan bulan.

Stesen angkasa lepasStesen angkasa lepas mempunyai bilik tidur, ruang kerja, ruang bersenam, dan semua peralatan serta sistem yang diperlukan untuk hidup dan berkerja di angkasa lepas.Skylab dan Mir ialah contoh stesen angkasa lepas.Walau bagaimanapun, kedua-duanya telah jatuh dari ruang orbit dan terbakar sebaik sahaja memasuki atmosfera bumi pada tahun 1979 dan 2001.Kini stesen angkasa lepas, iaittu Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa yang melibatkan 16 buah negara digunakan sejak tahun 2006.

Stesen angkasa lepas

Kapal angkasa ulang-alikKapal angkasa ulang-alik seperti Discovery telah menjadikan perjalanan ke angkasa lepas lebih mudah dan mengurangkan pembaziran.

Angkasan dapat membuat perjalanan yang kerap dari bumi ke angkasa lepas dan berpatah balik ke bumi .

Kapal angkasa

The end