Kaedah Penerokaan Angkasa Lepas

Click here to load reader

 • date post

  06-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  144
 • download

  0

Embed Size (px)

description

bumi dan angkasa lepas

Transcript of Kaedah Penerokaan Angkasa Lepas

Kaedah penerokaan angkasa lepas

ROKET

SATELIT

KAEDAH PENEROKAAN

PROB

ROKET

ROKET : ASAL USUL Roket telah tercipta kira-kira dalam kurun ke-13, lama sebelum negara Amerika Syarikat atau Kesatuan Soviet itu wujud. Orang di Chinalah yang mula-mula sekali membuat roket , iaitu menyumbat ubat bedil ke dalam selinder kadbod. Apabila dicucuh api melalui sumbunya, ubat bedil itu akan meletus. Gas-gas yang terbentuk hasil letupan itu akan menolak ke belakang lalu menyebabkan roket membingkas ke depan pula

ROKET : ASAL USUL

Roket pada mulanya digunakan pada kurun ke-19untuk melancarkan bahan letupan semasa peperangan.

ROKET : LAHIRNYA ZAMAN ANGKASA Setelah tamat Perang Dunia ke-2, Amerika Syarikat serta Rusia sama-sama mula membuat roket yang besar untuk menjelajah angkasa.

4 OKTOBER 1957- sebuah roket Rusia menghantar satelit buatan Bumi yang pertama ke angkasa. Satelit itu dinamakan Sputnik 1. 31 JANUARI 1958- Amerika Syarikat pula melancarkan satelitnya, Explorer 1.

SATELIT

SATELIT : APAKAH IA? Satelit ialah sebuah objek di ruang angkasa buatan manusia yang beredar mengelilingi bumi. Biasanya, satelit dilancarkan ke orbit menggunakan roket.

SATELIT: TUGAS SATELITMERAMAL CUACA MEMBUAT PETA

KOMUNIKASI

RISIKAN/ MENGINTIP

SATELIT

AHUKAH N :SATELIT PENGINTIP: D Mengambil gambar Bumi dari aras 160km atau lebih dari Bumi AGambarnya diambil begitu jelas hinggakan jika ada duit syiling dicampakkan di atas tanah, anda dapat memastikan mukanya yang mana- kepala atau bunga- yang di atas!!

ANGKASA LEPAS

PrOB

APAKAH PROB ANGKASA LEPAS?

Satelit yang bergerak ke arah luar sistem suria dan melayapi duniadunia lain, atau mendarat di situ disebut PROB. Proba ialah robot yang dilancarkan oleh roket untuk meneroka planetplanet lain di angkasa lepas. Pergerakan proba dikawal oleh pusat kawalan di Bumi dalam bentuk isyarat radio melalui teleskop radio.

Proba mengorbit mengelilingi sebuah planet atau mendarat di atasnya.

APAKAH PROB ANGKASA LEPAS?

Pendaratan boleh dibuat dengan menggunakan payung terjun atau roket undur ke belakang (retrorocket)

FUNGSIPROBA ?? Mengambil gambar Mengesan sinaran yang dibebaskan

Menyukat suhu permukaaan dan medan magnet planet-planet yang dikaji.

TAHUKAH ANDA??

1959 Lunar I danLunar II, proba angkasa pertama dicipta oleh Russia dan dilancarkan untuk memerhati dan mengambil gambar permukaan Bulan. Lunar II terhempas di permukaan Bulan.

PROB : MARINER 10 KE UTARID 1974 & 1975, prob Mariner 10 telah melayap di planet Utarid beberapa kali. Prob tersebut mendekati Utarid pada jarak sedekat 270 km dari permukaannya Mariner 10 telah mengambil gambar Utarid dan dapatan menunjukkan permukaannya berkawah seperti Bulan.

PROB : VIKING KE MARIKH 1965 Beberapa prob angkasa dilancarkan dan mengambil gambar 1976 - Dua buah prob, Viking 1 dan Viking 2, mendarat di permukaan Marikh serta mengkaji tanah-tanihnya untuk mengetahui apakah hidupan yang wujud di situ

Nampaknya planet Marikh tidak langsung dihuni oleh sebarang hidupan