Vestigii Daco Romane Din Muntenia

download Vestigii Daco Romane Din Muntenia

of 2

 • date post

  11-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  66
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Vestigii Daco Romane Din Muntenia

Podul lui Traian Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, ntre primvara anului 103 i primvara anului 105 pe Dunrea de jos, la est de Porile de Fier, n apropiere de oraul Drobeta-Turnu Severin. Scopul construciei a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian i a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei regelui Decebal. Cei douzeci de stlpi nc se mai vedeau n anul 1856, cnd nivelul Dunrii era foarte sczut. n 1906, Comisia Internaional a Dunrii a decis s distrug doi stlpi care stnjeneau navigaia. n 1932, erau 16 stlpi rmai sub ap, dar n 1982 doar 12 au mai fost gsii de arheologi, probabil restul de patru fiind luai de ap ntre timp. ns, chiar i astzi se pot vedea primul i ultimul stlp pe malurile Dunrii. Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul cultural naional, aflat n subordinea Ministerului Culturii i Cultelor, prins pe Lista monumentelor istorice.

Pentru constructia podului, s-a folosit o suprastructur din lemn fixat pe douzeci de stlpi din piatr ce avea form paralelipipedic. La cele dou capete, sudic i nordic erau ridicate cte o poart monumental. Pe columna lui Traian putem distinge o imagine stilizat a podului.

Argedava ( Sargedava ) Argedava sau Sargedava era o aezare getic, reedin.

Cetatea Argedava este situat n localitatea actual Popeti , lng oraul Mihileti, Giurgiu, i a fost declarat rezervaie arheologic. Cercetrile arheologice au descoperit acropola cetii dacice Argedava, cea mai important aezare din Cmpia Munteniei, n care se presupune c i-a avut reedina regele Burebista. ntre zidurile cetii s-au descoperit colibe, vetre de foc, unelte, depozite de grne, .a. Argedava a fost cldit pe o teras, dominnd valea Argeului, fiind aprat din trei pri de blile din lunc, iar dintr-o parte de trei anuri transversale i de un val de pmnt.