Razboiul Daco Roman 101 102

download Razboiul Daco Roman 101 102

of 7

 • date post

  14-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  202
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Razboiul Daco Roman 101 102

Razboiul daco-roman 101-102

Cauzele Pe tot parcursul secolului I, strategia politicii romane dicta ca amenin rile din partea naiunilor vecine Imperiului s fie eliminate ct mai repede. n ciuda unei oarecare cooper ri de natur diplomatic cu Domiian, dup o invazie anulat , Decebal a continuat s se opun Romei.Regatul Dac r m sese prin urmare considerat la Roma ca o puternic ameninare. n acea perioad , Roma avea de luptat cu problemele financiare provocate de campaniile de cucerire din Europa, n parte datorate coninutului redus de aur din monedele romane stabilit de mp ratul Nero. Zvonurile confirmate despre aurul dacic, i despre alte bog ii ale acestei ri au contribuit i ele la conflictul romano-dac. Ca urmare, noul mp rat Traian, el nsui un soldat i tactician experimentat, a nceput preg tirile pentru un r zboi decisiv mpotriva Daciei.

Razboiul daco-roman Dup ctigarea sprijinului Senatului, n 101 Traian era preg tit s invadeze Dacia. Ofensiva roman avea n avangard dou legiuni care m r luiau spre inima Daciei, arznd oraele i satele din drum. Armata roman condus de Traian era format din legiunile : I Adiutrix, I Italica, I Minervia, II Adiutrix, IIII Flavia, V Macedonica, VII Claudia, X Gemina, XI Claudia Pia Fidelis, XIII Gemina, Legio XIV Gemina Martia Victrix, XV Apollinaris, XXI Rapax i XXX Ulpia Victrix; II Augusta, III Augusta, III Gallica, IV Scythica, VI Ferrata, VII Gemina, IX Hispana, Legio XII Fulminata, XX Valeria Victrix e XXII Primigenia. Traian a nfrnt o armat dac n b t lia de la Tapae. Iarna dintre anii 101/102, Decebal a reuit s blocheze armata roman , mai mult de att a trecut la contraatac n special pentru a opri un al doilea front al armatei romane dar f r a reui acest lucru. n decursul anului 102 Decebal a ales s se predea, dup pierderea b t liei de la Adamclisi i a altor cteva ciocniri minore. R zboiul, care a durat cteva luni, s-a terminat cu o victorie roman eroic . O delegaie dac a fost invitat la Roma pentru a ratifica tratatul de pace, iar n iarna anului 102, Imperiul Roman a deschis baza de la Sarmizegetusa Regia.

Cunoscutul pod de la Drobeta a fost construit pentru preg tirea celui de-al doilea r zboi. Acest pod, probabil cel mai mare la acea dat , i pentru multe secole n continuare, a fost proiectat de Apollodor din Damasc, fiind necesar pentru recucerirea Daciei, deoarece Imperiul Roman a "pierdut pacea".Decebalus primise nt riri tehnice i militare de la Traian pentru a crea o zon aliat puternic mpotriva unor eventuale expediii ale popoarelor migratoare din teritoriile estice i nordice. Resursele acestea au fost ns folosite pentru a face din Regatul Dac o mare putere independent . Deasemenea provincia roman Pannonia a fost imp rit din punct de vedere administrativ n Pannonia Superioar i Pannonia Inferioar .

Concluzii i urm ri R zboaiele dacice au reprezentat un triumf uria pentru Roma i armatele sale. Traian a anunat 123 de zile de s rb toare n ntreg imperiul. Minele de aur bogate ale Daciei au fost folosite de romani, asigurnd surse importante de finanare pentru alte campanii romane. Cele dou r zboaie au reprezentat victorii importante n cadrul campaniilor expansioniste ale Romei, ctignd sprijinul i admiraia oamenilor pentru Traian. Prin cuceririle ulterioare din Asia, Traian a realizat cea mai mare ntindere din istoria Imperiului Roman. O mare parte a populaiei civile a Daciei a fost ucis sau trecut n sclavie, n parte pentru a descuraja alte rebeliuni. Mai puin de jum tate din Dacia a fost oficial anexat i apoi organizat ca provincie imperiu. Perioada de dup r zboaiele dacice a fost, prin folosirea tezaurului dacic i prin preluarea i extinderea exploat rii aurului din Carpaii Apuseni, una de cretere economic susinut i de relativ pace la Roma. A fost nceput un mare proiect de construcii, mbun t ind infrastructura Romei n general. Traian a devenit cu adev rat un mp rat civil, deschiznd drumul unor nt riri interne ulterioare n cadrul imperiului, ca un ntreg stat unit.