Produc£ia Primarƒ ‍i Plantele Verzi

download Produc£ia Primarƒ ‍i Plantele Verzi

of 15

 • date post

  18-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  92
 • download

  9

Embed Size (px)

description

prezentare Biologie clasa a 8-a

Transcript of Produc£ia Primarƒ ‍i Plantele Verzi

Producia primar

Producia primar i plantele verzi1ntr-o retea trofica,circulatia substantei nu este liniara ca intr-un lant trofic,ci descrie un ciclu trofic,in care toate lanturile trofice se inchid si se reunesc prin descompunatori dupa schema:Substante anorganice producatori(P)consumatori fitofagi(C1)consumatori zoofagi(C2;C3)descompunatori(D) substante anorganice.

Producia primar i funciile materiale ale pduriiProducatorii primari dintr-o padure de foioase sunt speciile de arbori, arbusti si plante ierboase. Substantele organice sintetizate se depun in anumite organe ale plantelor: trunchiul arborilor, radacini, frunze, fructe, seminte. Cea mai mare cantitate din productia primara se depune in lemnul arborilor. In substantele organice este stocata o mare cantitate de energie. Lemnul, prin ardere, elibereaza energie calorica; el este folosit drept combustibil. Lemnul mai este folosit si ca materie prima pentru diverse industrii. Padurile reprezinta o inestimabila bogatie naturala.

Plante de padure sunt si plante medicinale.De la tei si soc se folosesc florile, de la maces, fructele de la patlagina, frunzele etc.In luminisurile padurilor cresc plante furajere;ele sunt consumate de animale salbatice, dar si cele domestice(servesc drept hrana turmelor de oi si cirezilor de vaci). Exemple de plante medicinale Galbenele Frunze de menta

Flori de musetel Papadie

Etc pojarnita(sunatoarea) Pinul

Deci, functiile materiale ale padurii rezida in lemn,fructe, plante medicinale si plante furajere.Functiile nemateriale ale paduriiPadurea elimina de 50 de ori mai mult oxigen decat o suprafata similara, cultivate cu grau.Padurea contribuie la infiltrarea lenta a apei in sol, la reglarea cantitatii de apa ce curge pe terenul in panta si la fixarea solului.Padurea are rol hidrologic si de protectie a solului.Omul protejeaza si conserva padureaDefrisarile masive,incendiile ,supraexplorarea padurilor pentru productia de lemn pot avea consecinte catastrofale pentru mediu si viata de pe pamant.Pentru a preveni aparitia unor dezechilibre grave, este necesar ca exploatarile sa fie de reimpaduriri, sa se respecte un regim normal de taieri si regenerare a padurilor.