Plantele Carnivore

download Plantele Carnivore

of 11

 • date post

  28-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  51
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Plantele Carnivore

Plantele carnivoreStudente: Lazar Ioana si Ghiula Melania

AN I Biologie

Cele mai multe plante carnivore mananca insecte. Unele plante carnivore prind si consuma broaste si alte mamifere mici. Lumea plantelor carnivore este una fascinanta. Si este cu adevarat o lume, pentru ca exista cateva sute de specii de plante carnivorepe pamant.Pot fi gasite si in climate calde si in cele reci. Plantele carnivorecresc in zone cu sol sarac in substante nutritive. Datorita acestor soluri sarace, natura le-a adaptat cu abilitatea de a captura (cu precadere) insecte pentru a suplimenta lipsa de substante nutritive din sol.Desi gradinarii si proprietarii de casa sunt atrasi de aceste plante datorita caracteristicilor sale de a prinde insecte, atractive pot fi si frunzisul si florile lor.Elepot fi crescute in afara sau in interior. Sunt foarte populare ca si plante de casa.Caracteristicile plantelor carnivore

Gratie proprietatii lor de a digera prada animala in completarea functiei clorofiliene, plantele carnivore colonizeaza medii foarte sarace in elemente nutritive: mlastini si turbe acide, soluri nisipoase lesioase si chiar pe crengile copacilor, in cazul lui Nepenthes. Aceste plante fac parte din lumea vegetala deoarece au nevoie de lumina pentru a face fotosinteza, dar ele sunt calificate ca si "carnivore" deoarece atrag, captureaza si digera prada.

Ele sunt dotate cu capcane compuse, in general, din frunze modificate.

Exista o mare diversitate de capcane:

- firisoare lipicioase in cazul Drosera si Drosophyllum- frunze ca niste falci la Dioneae- frunze tobogan- urne cilindrice

Capcanele plantelor carnivore emit mirosuri sau au culori vii cu care atrag insectele. O data prada capturata, digestia este asigurata fie prin enzime, fie prin bacterii.Metode de prindere a hranei de catre plantele carnivore Ulciorul capcana- Cele mai comune dintre acestea sunt "plantele ulcior". Nectarul dinauntrul si de langa ulcior atrage insectele. Ele intra si cad in interior. Capcana de otel- Insecta intra in capcana si declanseaza inchiderea capcanei. Cea mai cunscuta planta din aceasta categorie este Venus - capcana de muste. Capcana cu absorbtie- Capcana arata ca un bulb sau un ou, numita vezica.Vezica are o gaura cu o usita-capcana. Inauntrul vezicii exista un aspirator. Insecta este absorbita in vezica. "Hartia pentru muste"- Firele de par lipicioase de pe frunze prind insectele. Plantele sunt fie active fie pasive. Frunzele pasive nu se misca. Cele active se ruleaza cand prind insecte. Oala homarului- firele de par de pe oala permit miscarea intr-un singur sens, tot mai adanc in capcana.

specii

1.Dionaea Dionaea mai este cunoscuta si sub numele de Venus Flytrap. Este o planta carnivora care isi prinde si isi digera prada, in general insecte. Structura capcanelor este formata din portiunea finala a frunzelor. Planta poate avea patru pana la sapte frunze care iau nastere din tulpina subterana care este defapt un rizom. Fiecare frunza poate ajunge la o lungime maxima de trei pana la sapte centimetri, in functie de perioada anului; frunzele mai lungi apar in general dupa inflorire. Plantele care aparent au mult mai multe frunze, sunt in general colonii care au aparut prin diviziunea rozetelor subterane. 2.Drosera Acest grup de plante ar putea foarte bine sa fie numit si hartia de prins muste. Frunzele lor sunt acoperite cu tentacule ce se termina in glande sferice ce sunt acoperite intr-o mingiuta de mucilagiu. Stralucirea acestuia in lumina soarelui sugereaza numele comun, sundew, roua soarelui. Insectele sunt prinse cand ajung pe frunze si devin prinse de mucilagiul lipicios. In timp ce insectele incearca sa se elibereze, ating si alte tentacule ne mai putandu-se elibera. Exista mai multe feluri de tentacule pe frunzele plantelor. Unele dintre cele mai intalnite feluri pot, cand sunt stimulate, sa se miste si sa prinda si mai bine prada. Miscarea tentaculelor poate fi pornita si de stimulare mecanica si de stimulare chimica. Miscarea este evidenta in aproximativ jumatate de ora de la stimulare. Anumite tentacule ale unor specii ale genului nu se pot misca deloc.

3.Nepenthes Aceasta specie este, fara indoiala, cea mai glorioasa si mai spectaculoasa dintre plantele carnivore. Aceastea sunt plantele care corespund viziunii stereotipice a ceea ce plantele carnivore sunt. Multe vin din junglele pline de ceata din Asia de sud-est, formand vite ce se catara pe copaci, iar capcanele lor arata intr-adevar acapcane. Datorita provenientei multe din subspecii sunt recomandate doar crescatorilor cu spatiu in sera, dar exista si specii, care sunt usor de crescut si fara sera, de crescatori neexperimentati. Nepenthes sunt plante ce se raspandesc ca vita de vie, cu frunze lungi, in forma de spada si oarecum neremarcabile. La varful fiecarei frunze se afla cate un carcel care o ajuta adesea sa se catere pe vegetatia inconjuratoare.

Inmultirea plantelor carnivore Cele mai multe soiuri se inmultesc prin tuberculi, radacini tuberoase sau rizomi. Se inmultesc si prin seminte.Roua cerului, o specie autohton n Romnia exist plante carnivore, cea mai cunoscut dintre ele fiind roua cerului (Drosera rotundifolia). Cu un apetit deosebit de dezvoltat, cam 50 de insecte pe an, roua cerului poate fi uor recunoscut dup frunze, ce au pe suprafaa lor numeroi peri glandulari. Acetia secret substane lipicioase, ce se adun sub form de picturi strlucitoare de rou. O insect ce se aaz pe o frunz a acestei plante se lipete de sucul perilor. n ncercarea de a se elibera, gza face micri haotice, prin care se lipete i mai mult de aceti peri i se sufoc. Dup ce este dizolvat de enzime, tot ce mai rmne din insect este un schelet chitinos.

Cat la suta din teritoriul Romaniei ocupa plantele carnivoreExemple:Nr.Numele planteiProcent

1Dionaea (Venus Flytrap)10%

2Drosera rotundifolia80%

3Nepenthes5%

4Sarracenia alata2%

5Sarracenia flava1.5%

10