Optimaal ontstressen

download Optimaal ontstressen

of 19

 • date post

  22-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  69
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Optimaal ontstressen. Filmpje. Inhoud workshop Stress test Onderbouwing thema Informatie over stress Lachtherapie Ontspannen. Stress test. Centrale vraag. Hoe kan stress vermindert of voorkomen worden?. Feiten. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Optimaal ontstressen

PowerPoint-presentatie

Optimaal ontstressen1

Filmpje

2

Inhoud workshop

Stress testOnderbouwing themaInformatie over stressLachtherapieOntspannen

Toelichten hoeveel tijd ieder deel in beslag gaat nemen.3

Stress test4

Centrale vraagHoe kan stress vermindert of voorkomen worden?5

Feiten

De ouderen in onze maatschappij: meest geestelijk ongezond. (CBS. Driessen, 2011)

18,7 procent van de 75-plussers hebben last van psychische klachten welke veroorzaakt wordt door stress. (Driessen, 2011)

Stress is een van de oorzaken van het ontstaan van psychische klachten. (van Houdehoven, 2007)

6

Feiten

Perioden van langdurige psychologische stress kunnen leiden tot cerebrovasculaire accidenten (CVA). (Jood et al., 2009)

Onderbelasting: Door de leegheid van het bestaan neemt de stress toe en de gezondheidsklachten zullen niet verminderen, ondanks de inzet van ziekenzorg (Congresverslag stichting KOH, 2010).

Langdurige stress kan vroegtijdige veroudering van de immuunrespons tot gevolg hebben en daarmee tot gezondheidsproblemen leiden. (Medisch contact, 2003)

7

StressStressproces verloopt minder vloeiendOnder- en overbelastingGezondheids-klachtenSociale omgevingLife - eventsCopingstijl8

Lichamelijke gevolgen door stressLangdurige stressKortdurende stress- Aanspannen van spieren. - Dieper ademhalen. - Verminderd alertheid. - Schrikreactie. - Verwijding van pupillen. - Toename van polsslag. - Afname bloedtoevoer naar darmen. - Afname bloedtoevoer naar hersenen. - Verminderde activiteit immuunsysteem.

- Hoofd-, nek-, en rugklachten, stijfheid bij opstaan. - Hyperventilatie. - Slapeloosheid. - Koude handen en voeten. - Wazig zien, dubbel zien. - Hoge bloeddruk, hartklachten. - Maag- en darmklachten. - Duizeligheid. - Vatbaarheid voor ziekten en infecties.

9

Kleuren

Therapeutisch middel

Emotionele lading oproepen

Effecten van kleuren

10

Geuren (aromatherapie):

Werking op het lichaam

Herinnering

Positieve benvloeding lichaam en geest

Positieve effecten

Stress reducerende geuren: - lavendel - oranjebloesem - rozengeur - sandelhout - vanilleHet reukzintuig bevindt zich boven in de neusholte. Alle geuren worden hierin opgenomen door middel van het reukepitheel. Deze geuren worden vanaf het reukzintuig doorgezonden naar de temporale cortex (hierin bevindt zich het reukcentra). Vervolgens komt de reuk in het limbisch systeem terecht, waar de geur gekoppeld wordt aan een emotionele beleving (www.kno.nl). Hierdoor is elke geurbeleving per persoon verschillend.

Door geuren te gebruiken die mensen als prettig ervaren, kan gezorgd worden voor meer evenwicht en harmonie. Op deze manier kan er een bijdrage geleverd worden aan een goede gezondheid en welzijn, een goed humeur en aan een plezierige atmosfeer (Ayuveda wierook, 2009). Door deze positieve effecten van geuren kan stress voorkomen en zelfs vermindert worden.

Effecten van geuren die via de lucht het lichaam binnengekomen zijn, houden maximaal twee dagen aan. Het gunstige effect kan verlengt worden door regelmatig de geuren te gebruiken.11

Humor:

Betere fysieke en mentale gezondheid

Lichamelijke en psychische veranderingen

Serotonine, dopamine & endorfine

Verbindende humor

Zelfbevestigende humor

Een algemeen begrip in de humorliteratuur is dat een groter gevoel voor humor bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gezondheid (Hauwen, 2008). Er worden verschillende verklaringen voor dit effect beschreven. Een eerste verklaring die gegeven wordt, is dat humor en lachen samengaan met een positieve emotionele staat. Positieve emoties die hierbij horen zijn optimisme, blijdschap, geluk en liefde. Deze kenmerken hebben een goed effect op de gezondheid (Martin, 2004). Als tweede versterkt humor het sociaal netwerk, waardoor het indirect voordeel heeft voor de gezondheid. Het grotere netwerk kan bufferend werken tegen stress en iemands gezondheid verbeteren (Martin, 2004).

Post (2007) beschrijft een aantal lichamelijke en psychische veranderingen die bij lachen optreden. Tijdens het lachen worden spieren gebruikt, wordt de bloeddruk benvloed, versnelt de ademhaling, longventilatie neemt toe en het door het bewegen van het diafragma worden de omliggende organen als het ware gemasseerd.

Dit komt doordat tijdens het lachen serotonine en dopamine vrijkomen. Een andere stof die tijdens het lachen wordt aangemaakt is endorfine. Endorfine werkt ontspannend en lustverhogend, zij hebben een positief effect op zwaarmoedigheid en pijn.

Verbindende humor Deze vorm van humor richt zich op het verbeteren van de band met anderen. Personen die deze vorm van humor gebruiken, vertellen graag grappen, lachen samen met anderen en gebruiken humor om hun interpersoonlijke spanningen te verminderen. Het gebruik van deze humorstijl kan een sterker sociaal netwerk en meer sociale steun creren, waardoor deze stijl indirect bijdraagt aan de psychische gezondheid. Zelfbevestigende humor Zelfbevestigende humor is naar binnengericht en heeft een positieve invloed op de persoon zelf. Mensen die deze stijl gebruiken hebben een humoristische kijk op het leven, ook tijdens stress en tegenslag. Door deze humorstijl te gebruiken bij het omgaan met problemen en moeilijke situaties, ervaren mensen minder emotionele consequenties zoals mentale stoornissen (Falkenberg et al, 2011).Agressieve humor In tegenstelling tot verbindende humor schaadt het gebruik van de agressieve humorstijl de relatie met anderen. Er wordt weinig rekening gehouden met de gevoelens van anderen. Belachelijk maken en manipuleren staan centraal bij deze stijl. Agressieve humor roept negatieve emoties en gevoelens op. Teven verminderen sociale contacten en ook de sociale steun. Deze vorm van humor heeft dus een negatieve invloed op het welzijn. Zelfdestructieve humor Mensen die zelfdestructieve humor gebruiken, schaden zichzelf. Ze maken vaak grappen ten koste van zichzelf. Het gebruik van deze humor hangt vaak samen met emotionele afhankelijkheid, negatieve gevoelens en een laag zelfvertrouwen. 12

Humor:

Agressieve humor

Zelfdestructieve humor

Humoristische coping

Verpleegkundige interventie - praktijkEen algemeen begrip in de humorliteratuur is dat een groter gevoel voor humor bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gezondheid (Hauwen, 2008). Er worden verschillende verklaringen voor dit effect beschreven. Een eerste verklaring die gegeven wordt, is dat humor en lachen samengaan met een positieve emotionele staat. Positieve emoties die hierbij horen zijn optimisme, blijdschap, geluk en liefde. Deze kenmerken hebben een goed effect op de gezondheid (Martin, 2004). Als tweede versterkt humor het sociaal netwerk, waardoor het indirect voordeel heeft voor de gezondheid. Het grotere netwerk kan bufferend werken tegen stress en iemands gezondheid verbeteren (Martin, 2004).

Post (2007) beschrijft een aantal lichamelijke en psychische veranderingen die bij lachen optreden. Tijdens het lachen worden spieren gebruikt, wordt de bloeddruk benvloed, versnelt de ademhaling, longventilatie neemt toe en het door het bewegen van het diafragma worden de omliggende organen als het ware gemasseerd.

Dit komt doordat tijdens het lachen serotonine en dopamine vrijkomen. Een andere stof die tijdens het lachen wordt aangemaakt is endorfine. Endorfine werkt ontspannend en lustverhogend, zij hebben een positief effect op zwaarmoedigheid en pijn.

Verbindende humor Deze vorm van humor richt zich op het verbeteren van de band met anderen. Personen die deze vorm van humor gebruiken, vertellen graag grappen, lachen samen met anderen en gebruiken humor om hun interpersoonlijke spanningen te verminderen. Het gebruik van deze humorstijl kan een sterker sociaal netwerk en meer sociale steun creren, waardoor deze stijl indirect bijdraagt aan de psychische gezondheid. Zelfbevestigende humor Zelfbevestigende humor is naar binnengericht en heeft een positieve invloed op de persoon zelf. Mensen die deze stijl gebruiken hebben een humoristische kijk op het leven, ook tijdens stress en tegenslag. Door deze humorstijl te gebruiken bij het omgaan met problemen en moeilijke situaties, ervaren mensen minder emotionele consequenties zoals mentale stoornissen (Falkenberg et al, 2011).Agressieve humor In tegenstelling tot verbindende humor schaadt het gebruik van de agressieve humorstijl de relatie met anderen. Er wordt weinig rekening gehouden met de gevoelens van anderen. Belachelijk maken en manipuleren staan centraal bij deze stijl. Agressieve humor roept negatieve emoties en gevoelens op. Teven verminderen sociale contacten en ook de sociale steun. Deze vorm van humor heeft dus een negatieve invloed op het welzijn. Zelfdestructieve humor Mensen die zelfdestructieve humor gebruiken, schaden zichzelf. Ze maken vaak grappen ten koste van zichzelf. Het gebruik van deze humor hangt vaak samen met emotionele afhankelijkheid, negatieve gevoelens en een laag zelfvertrouwen. 13

Stress en ontspanning De website www.apotheek.nl adviseert ontspanningsoefeningen ter preventie van stress

Gezondheidsinstellingen zijn actief bezig met stressreductie

Ontspanningsoefeningen voor opgenomen patinten goed alternatief voor medicatie (Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, 2009).

Het trimbos instituut over stres:een euvel is van deze tijd een minder stress handleiding uitgebracht (de Bruin & Vrencken, 2013). Deze handleiding gaat onder andere in op ontspanning.

Literatuur: ouderen hebben een verhoogd risico op stressfactoren. Ontspanningsoefeningen zouden een go