Referat ed. tehnologica

download Referat ed. tehnologica

of 35

 • date post

  20-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  105
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Referat ed. tehnologica. SIRBU ANDREEA Cls. a VIII-a D. ENERGIA NUCLEARA SI COMBUSTIBILII. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Referat ed. tehnologica

 • Referat ed. tehnologicaSIRBU ANDREEA Cls. a VIII-a D

 • ENERGIA NUCLEARA SI COMBUSTIBILIISocietatea moderna industrializata utilizeaza cantitati mari de energie. In zilele noastre exista o preocupare privind rezervele viitorului si a masurilor care sunt necesare pentru conservarea resurselor.

 • In unele tari, printe care Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia si cele vest europene traiesc aproximativ 12,5% din populatia globului. Cu toate acestea aceste tari consuma nu mai putin de 60% din totalul rezervelor energetice mondiale. Tarile mai sarace, unde traiesc 87,5% din populatia lumii, consuma doar 40% din rezervele energetice. Aceste tari nu isi permit sa consume suficenta energie pentru a isi hranii, imbraca, educa si adaposti corespunzator populatia.

 • Marea parte a energiei mondiale provine din combustibili conventionali- carbune, petrol, gaze naturale. Combustibilii conventionali s-au format din ramasitele fosilizate ale plantelor si animalelor preistorice. Rezervele de combustibili se consuma cu o viteza alarmanta.

 • CARBUNELECarbunele asigura aproximativ 35% din necesarul mondial de energie. Este primul combustibil fosil utilizat pe scara larga. Cea mai mare parte s-a format in perioada carbonifera in urma cu 286-360 de mil. de ani. Padurile tropicale, ferigile uriase si alte plante au putrezit si au fost acoperite de pamant. In timp ce plantele putrezeau, substantele organice se transformau in turba- se mai formeaza si acum in anumite zone- si apoi, treptat, se intarea, devenind lignit (carbune maro) pentru ca in final sa devina huila.

 • Rezervele de petrolPetrolul asigura cam 40% din energia mondiala. El s-a format in urma cu mil.de ani prin degradarea plnctonului. Petrolul si gazele naturale sunt numai hidrocarburi.La ora actuala titeiul este combustibilul cel mai important. Sub forma de benzina si motorina, usor de transportat, se utilizeaza la functionarea masinilor, avioanelor si trenurilor. Boilarele cu petrol sunt un mijloc obijnuit pentru incalzirea caselor.Aproximativ 65% din rezerve se gasesc in Orientul Mijlociu. Restul Asiei detine aproximativ 4% din totalul mondial, America Latina 13%, Statele Unite 4%, Africa 6%, Europa 9%.

 • Gazele naturaleGazele naturale asigura cam 20% din energia mondiala.Ele au ca principal constituent gazul metan. Rezervele mondiale de gaze naturale au cam aceleasi dimensiuni ca si rezervele de petrol, desi se masoara in unitati diferite. Cel mai mare producator mondial de gaz metan este Rusia (657 mild. metrii cubi anual), urmata de SUA (487 mild. metrii cubi anual), Canada (96 mild. metrii cubi anual), Olanda (80 mild. metrii cubi anual), Marea Britanie (45 mild. metrii cubi anual).In zonele in care resursele de gaze naturale sunt insuficiente oameniin recurg la gaze produse pe cale industriala. Materia prima pentru producerea acestora este carbunele.

 • ENERGIA EOLIANAEnergia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi transformata in energie mecanica pentru pomparea apei, de exemplu, sau macinarea graului, la mori ce functioneaza cu ajutorul vantului. Prin conectarea unui rotor la un generator electric, turbinele de vant moderne transforma energia eoliana, ce invarte rotorul, in energie electrica.

 • MORILE DE VANTPentru ca vantul este o sursa de energie curata si interminabila, turbinele de vant sunt instalate in tarile dezvoltate si acolo unde intensitatea vantului permite puterii eoliane sa poata fi exploatata, pentru a suplini sursele traditionale de energie electrica, precum caldura degajata de arderea carbunilor. Imbunatatirile aduse rotoarelor si elicelor, combinate cu o crestere a numarului de turbine instalate, a dus la o marire a puterii energiei eoliene cu circa 150% din 1990. In 1997, de exemplu, piata mondiala a energiei eoliene manipula in jur de 3 miliarde de dolari.

 • ENERGIA SOLARAEnergia solar este energia radiant produs n Soare ca rezultat al reaciilor de fuziune nuclear. Ea este transmis pe Pmnt prin spaiu n cuante de energie numite fotoni, care interacioneaz cu atmosfera i suprafaa Pmntului. Intensitatea radiaiei solare la marginea exterioar a atmosferei, cnd Pmntul se afl la distana medie de Soare, este numit constant solar, a crei valoare este de 1, 37*106 ergs/sec/cm2 sau aproximativ 2 cal/min/cm2. Cu toate acestea, intensitatea nu este constant; ea variaz cu aproximativ 0, 2 procente n 30 de ani. Intensitatea energiei solare la suprafaa Pmntului este mai mic dect constanta solar, datorit absorbiei i difraciei energiei solare, cnd fotonii interacioneaz cu atmosfera.

 • Absorbia natural a energiei solare are loc n atmosfer, n oceane i n plante. Interaciunea dintre energia solar, oceane i atmosfer, de exemplu, produce vnt, care de secole a fost folosit pentru morile de vnt. Utilizrile moderne ale energiei eoliene presupun maini puternice, uoare, cu design aerodinamic, rezistente la orice condiii meteo, care ataate la generatoare produc electricitate pentru uz local, specializat sau ca parte a unei reele de distribuie local sau regional.

 • Aproximativ 30% din energia solar care ajunge la marginea atmosferei este consumat n circuitul hidrologic, care produce ploi i energia potenial a apei din izvoarele de munte i ruri. Puterea produs de aceste ape curgtoare cnd trec prin turbinele moderne este numit energie hidroelectric. Prin procesul de fotosintez, energia solar contribuie la creterea biomasei, care poate fi folosit drept combustibil incluznd lemnul i combustibilele fosile ce s-au format din plantele de mult disprute.

 • Fluidul colector care trece prin canalele panoului solar are temperatura crescut datorit transferului de cldur. Energia transferat fluidului purttor este numit eficien colectoare instantanee. Panourile solare au n general una sau mai multe straturi transparente pentru a minimaliza pierderile de cldur i pentru a putea obine o eficien ct mai mare. n general, sunt capabile s nclzeasc lichidul colector pn la 82 grade C cu un randament cuprins ntre 40 i 80%.

 • ENERGIA GEOTERMICAEnergia geotermic este o form de energie obtinut din cldura aflat n interiorul Pamntului. Apa fierbinte si aburii, captati n zonele cu activitate vulcanic si tectonic, sunt utilizata si pentru nclzirea locuintelor si pentru producerea electricittii.

 • BIOGAZULFormarea de gaze combustibile, prin descompunerea substantelor organice umede in medii lipsite de oxigen molecular, este un proces care se produce in mod natural pe Terra. Metanul este constituentul lor principal. Asa s-au format in sedimentele din adncul pamntului gazele naturale, pe seama plantelor si animalelor preistorice.

 • Agentii fermentarii anaerobe ai celulozei la temperaturi mezofile (20 - 45 ) au fost cercetati de Shngen, Hoppe-Seyler si Omelanski. Ultimul a stabilit in 1899 ca la acest proces participa 2 specii de bacterii. Printre produsii de fermentatie ai celulozei una dintre ele formeaza cantitati importante de metan - Bacillus cellulosae methanicus - iar cealalta, cantitati importante de hidrogen - Bacillus cellulosae hydrogenicus. Ulterior aceste specii au fost reunite sub denumirea comuna de Methanobacterium omelianski

 • CE ESTE HIDROENERGIA?Hidroenergia Reprezinta energia generata de hidrocentrale datorita fortei apelor. Primele centrale hidroelectrice apar in plin triumf al aburului si al febrei pentru perfectionarea motoarelor cu combustie interna. Ele au fost construite in Marea Britanie (1881) si apoi in SUA (1895). Dupa aceste reusite tarile care care atinsesera un grad suficient de avansat al industrializarii si care dispuneau de locuri in care se puteau construi baraje, in special ca alternativa la combustibilii fosili au gasit atractiva constructia de centrale hidroelectrice. Motivele sunt evidente: se elimina folosirea carbunelui, combustibil cu efecte nocive atat asupra sanatatii cat si asupra mediului inconjurator si nu in ultimul rand energia hidro constituie o sursa ieftina de energie.

 • BIBLIOGRAFIE: cartea de tehnologie www.referate.ro http://referat.clopotel.ro