Manastirea Barsana

download Manastirea Barsana

of 29

 • date post

  05-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  59
 • download

  8

Embed Size (px)

Transcript of Manastirea Barsana

Manastirea Barsana- Stilul arhitectural -

Manastirea Barsana se afla in Maramures, Romania

Dinainte sa pasim pe locurile sfinte, observam cum se inalta grandios turlele.

Casa maicilor Casa maicilor se afla in partea de nord-vest a nordansamblului manastiresc si este o cladire cu trei nivele: demisol, parter si etaj. La demisol se afla un depozit si centrala termica iar la parter si etaj sunt chilii. Casa maicilor are in fatada, la fiecare nivel, terase impodobite cu flori.

Casa artistului Casa artistului a fost construit in partea de nord si putin mai sus pe coasta, urcarea se face pe trepte. Aici sunt gazduiti oameni de creatie, oameni cu preocupari artistice. Casa este asezata pe o fundatie de beton placata in exterior cu pietre de rau si are doua nivele construite din lemn: parter si etaj. Parterul are in fata o terasa, din care se intra intr-un hol, iar de aici in trei intrincaperi: dormitor, baie si un living.

Casa duhovnicului (1998) Avand in vedere ca la manastire este nevoie de un duhovnic, savarsitor al Sfintelor Taine, s-a sridicat o casa speciala pentru el. Aceasta a fost amplasata in partea vestica a complexului. Are in fata terasa, iar interiorul cuprinde un hol si trei incaperi.

Aghiasmatarul Aghiasmatarul completeaza ansamblul manastiresc si se afla intr-un loc central. Are intrpatru intrari, iar in mijloc o fantana. Acesta evoca constructiile anexa, de pe langa basilicile paleocrestine in care se savarsea si se pastra aghiasma. La aghiasmatar se ajunge pe alei pavate cu dale de andezit. Aghiasmatarul are o suprafata de 32 de metri patrati si noua metri inaltime, iar pardoseala este din placi de andezit.

Turnul - clopotnita (1998) Clopotnita se afla intr-un turn mare amplasat in partea sudintrsudestica a complexului manastiresc. Pe sub bolta larga si inalta a acestui turn se face intrarea in incinta manastirii. Arcada din fata a boltii poarta inscriptia biblica Aceasta nu e alta fara numai casa lui Dumnezeu, aceasta este poarta cerului (Facere 28, 17). In partea stanga a cladirii turnului se afla un magazin cu carti si obiecte bisericesti, iar in dreapta se afla o alta incapere si scara care urca la clopote. Turnul, prin inaltimea si masivitatea lui, prin arcada cu inscriptia biblica, face o impresie deosebita pentru pelerinii care vin la Manastirea Barsana; creeaza emotii, evlavie si trezeste constiinta ca trecand pe sub acel turn, se intra intr-un spatiu sacru. Constructia intrturnului, balconul, coiful, crucea, toate se armonizeaza perfect cu celelalte obiective ale complexului manastiresc.

Planul bisericii este compus din pridvor supraetajat pe latura de vest, pronaos tavanit si naos acoperit cu bolta semicilindrica suprainaltata care laolalta formeaza un corp dreptunghiular caruia i se adauga absida altarului, decrosata, cu cinci laturi scurte la exterior. Vazuta dinafara biserica pare de tip sala, dar interiorul este divizat prin pereti despartitori potrivit ritualului ortodox traditional. Pe un soclu scund de piatra se ridica peretii din barne masive de stejar asezate in randuri orizontale si imbinate prin taieturi in "coada de randunica"; barnele de la partea superioara a peretilor sunt prelungite spre exterior si taiate in trepte formand console pe care se sprijina sarpanta nivelului inferior al acoperisului si au totodata un rol estetic in conturarea siluetei arhitectonice a monumentului. Peretii exteriori sunt decorati cu motivul franghiei rasucite, sculptat in relief. Acoperisul are poala dubla, astfel bolta cilindrica a naosului este luminata de ferestrele dintre cele doua stresini.

Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Brsana Muzeul este amplasat in partea de sud-est a manastirii, in imediata sudvecinatate a turnului clopotnita. Fiind un obiectiv destinat turistilor si pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios si cultural al provinciei istorice Maramures, este astfel amplasat ca sa aiba o legatura directa cu accesul in manastire si pentru a nu perturba activitatile cu caracter religios al manastirii. Conceptia arhitecturala se bazeaza pe punerea in valoare a traditiei arhitecturale specifice zonei Maramuresului istoric si integrarea in sit. Muzeul este o constructie structurata pe trei nivele: demisol, parter si etaj. Nivelul demisolului si parterul sunt construite pe o structura de pereti din caramida si samburi de beton armat, iar etajul este construit din lemn. Interiorul este dominat de un spatiu liber desfasurat pe toata inaltimea cladirii. Proiectul rezolva functional spatii de expunere pentru icoane si vitrine cu carti vechi, la parter, dar si ateliere unde maicile desavarsesc arta tesutului, cea a pictarii icoanelor pe diferite suporturi, la demisol, iar la etaj sunt gazduite exponate cu caracter etnografic. La etaj spatiile destinate exponatelor sunt legate printr-un coridor tip satra . printrToate aceste spatii sunt astfel construite incat sa avem imaginea unei case taranesti maramuresene, mobilierul si tamplaria fiind de inspiratie locala. Tot aici a fost prevazut un loc de zabava si meditatie, foisorul, element caracteristic arhitecturii romanesti. Accesul la etaj si demisol se face pe doua scari dispuse simetric, astfel incat sa se poata realiza un circuit de vizitare.

In continuare alte poze de la Manastirea Barsana

Slideshow realizat de - Badea Evelyn si Stoian Anastasia - Clasa a X-a B X-