Kruh kroz stolje‡a

download Kruh kroz stolje‡a

of 12

 • date post

  07-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  78
 • download

  13

Embed Size (px)

description

Kruh kroz stoljeća. KRUH - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Kruh kroz stolje‡a

 • Kruh kroz stoljea KRUHKruhom nazivamo namirnicu nastalu peenjem smjese brana od raznih vrsta itarica i vode uz odgovarajue dodatke. Oblik i sastav kruha mijenjali su se kroz povijest i danas imamo meke mirisne i oboavane kruhove raznih boja, veliina i okusa. Jednostavno za svakoga poneto.

 • POVIJEST KRUHA Arheoloka nalazita ukazuju na to da su jo stari Egipani pekli kruh te se nalaze iz faraonskih grobnica koji se uvaju u muzeju, smatra se da potjeu iz vremena oko 2000 godina prije Krista. Iz Egipta se upotreba kruha proirila na Grku te dalje na Rim u kojem se pojavljuje prvi bijeli kruh namijenjen bogataima. Rimljani su nain pripreme kruha proirili po cijeloj Europi. I upravo se kruh smatra svakodnevnom i nezamjenjivom namirnicom koja je othranila generacije teaka, mornara, drvosjea, putnika i vojnika. Danas ima puno vrsta kruha: raeni, polubijeli, kukuruzni, od mijeanog brana, francuz...A u prolosti nije bilo tako.

 • KRUH I RELIGIJAU Crkvi se pripremala i hostija, beskvasni kruh nainjen od najfinijeg bijelog peninog brana, kao jedinog sastojka, a u crkvenoj liturgiji prilikom euharistijskog slavlja taj se kruh posveuje i postaje tijelo Kristovo.Kruh je vana biblijska tema i pretpostavlja se da je za Posljednju veeru posluen beskvasni kruh, vino, zdjelice sa zainskim biljem, voe, odnosno sve u skladu s ondanjim pashalnim idovskim obiajima. A ranokranske pogae takoer su bile okrugle, s urezanim kriem. U Katolikoj crkvi kruh je svet i predstavlja vjeni ivot, u sublimiranom obliku pokazuje prisutnost Boga u svakodnevnom ivotu i redovito se spominje u molitvi : "Kruh na svagdanji daj nam danas..."

 • ANTIKO DOBA, ZLATNO DOBA KRUHAPoznato je da su Grci uivali u raznim oblicima kruha (poput neobine truce u obliku gljive), a rado su mu dodavali ulje i med. O vanosti kruha za tadanju populaciju svjedoe i brojne izjave poznatih grkih mislilaca, a ve je tada Hipokrat isticao kako nije svejedno jedemo li bijeli ili crni kruh.

 • "Tehnologiju" proizvodnje kruha od Grka su preuzeli Rimljani u ijim je rukama on doivio pravi procvat. Upravo su u Rimu osnovani prvi pekarski cehovi te su pekari dobili zaseban zanat. Pekarski cehovi su bili toliko moni i cijenjeni da ak nisu doputali djeci pekara da se bave bilo kojim drugim poslom osim proizvodnje pekarskih proizvoda. U tadanje su vrijeme pekari uivali posebne povlastice bili su jedini zanat koji nije bio robovski ve slobodan.

 • MRANO DOBA KRUHARani srednji vijek bilo je nemilosrdno doba za obian puk, po pitanju svega pa tako i po pitanju proizvodnje i konzumacije kruha. No, kruh je bila jedna od rijetkih namirnica koja im je omoguila da uope preive mrano doba. Pei za peenje kruha su imali samo samostani i vlastelini, gdje su siromasi, naravno za naknadu, mogli ispei svoj kruh. No, pripremali su ga od jeftinijih itarica poput zobi, rai i jema. Takav se kruh teko dizao i bio je vrlo taman.

 • Ipak, kako su stoljea prolazila kruh je ponovno postajao i lake dostupan zahvaljujui voama koji su, znajui da glad sa sobom nosi pobunu, dali sve od sebe da cijena kruha ostane stabilna. Tako je primjerice engleski kralj John 1202. godine zakonom definirao koliko pekar moe izraunati mare na cijenu materijala. No, ni najbolji zakoni nisu mogli sprijeiti Francusku revoluciju kada je navodno Marija Antoaneta saznavi da se svjetina buni zbog nedostatka kruha, izrekla povijesnu reenicu Neka jedu kolae!

  Maria Antoaneta

 • DANANJI KRUH Danas na svakom koraku moemo naii na prodavaonice kruha: fast food, pekara, samoposluga... U Africi ima milijune ljudi, a ponajvie djece koja nemaju to pojesti. Mi esto i ne mislimo na te ljude, pa doslovno bacamo kruh koji je nekomu vie potreban.

  Bacanje kruha Kruh potrebnima

 • KAKO SE PRAVI KRUH ?

  Sastojci: 1. BRANO 2. MLAKA VODA 3. KVASAC 4. SOL 5. EER 6. ULJE Priprema:

  U posudu staviti kilogram brana, kvasca i soli, eera, ulja i mlake vode. Sastojke dobro umijesiti i ostaviti da se tijesto die. Kad se tijesto digne treba ga premijesiti i ponovno ostaviti da se digne. Nakon toga staviti u zagrijanu penicu tj. ognjite da se pee 45 do 60 minuta.

 • UZREICE O KRUHU

  1. Dobar kao kruh!2. Ne trai kruha preko pogae!3. Trbuhom za kruhom!4. Zrno po zrno pogaa, kamen po kamen palaa!5. Kruha i igara!6. Tko tebe kamenom, ti njega kruhom! ...

 • PREHRAMBENI OBRTIVeliki broj ljudi se bavi pekarstvom jer je kruh neizostavna namirnica u svim kuhinjama.

 • HVALA NA POZORNOSTI

  KRAJ

  RADILE : Leonarda Vrdoljak Sara Barbir Bernarda Vrdoljak 6.c