Isl Sjh3105 m3

Click here to load reader

 • date post

  26-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  114
 • download

  1

Embed Size (px)

description

gerakan penentangan sabah dan sarawak zaman pendudukan jepun

Transcript of Isl Sjh3105 m3

Slide 1

SJH 3105Sejarah Sabah dan Sarawak 1941-1970

Pensyarah: Dr. Mohd Azhar bin Bahari En Abdul Jaleel bin Abdul Hakeem

INSTITUT PENDIDIKAN GURUKAMPUS PULAU PINANGAhli Kumpulan:Diang Nuo Ting Tan Hui Li

PISMP-T2SEJ ISL SJH 3105 -M3: Menggunakan Peta Pemikiran (i-Think) untuk menjelaskan gerakan penentangan pendudukan tempatan terhadap Jepun di Sabah dan Sarawak.

Gerakan penentangan pendudukan tempatan terhadap Jepun di Sabah dan SarawakSabahGerila KinabaluPenentangan di Pesisir PantaiSarawakPenentangan bumiputera dengan kerjasama askar-askar Pihak BerikatPasukan Gerila Datu MustaphaPasukan Gerila di SandakanPenentanganSuku kaum IbanPenentangan orang CinaPasukan Sukarelawan Borneo UtaraPenentangan orang-orang Melayu dan Cina di Sibu dan RajangSarawakInternetBukuSabahPasukan Gerila Datu Mustapha -Menjalankan penentangan di Kudat.

Gerila Kinabalu -Pimpinan Albert Kok Fen Nam atau Albert Kok Yuk Nam, gerakan penentangan yang paling kuat di Sabah.-Kegiatan Anti-Jepun ketika zaman persekolahan lagi.-Menjalin hubungan yang erat dan mendapat latihan ketenteraan secara gerila dan bekalan senjata daripada penentang-penentang Jepun di negara luar seperti Iman Marajukim dan Kolonel Alejandro Suartez di Filipina.-Melancarkan pemberontakanDouble Tenthtetapi gagal.Pasukan Gerila di Sandakan -Menjalankan penentangan di Sandakan.

Pasukan Sukarelawan Borneo Utara -Penentangan secara kecil-kecilan dan bukan berbentuk fizikal telah dilakukan oleh beberapa orang penduduk tempatan seperti adik-beradik Funk yang terdiri daripada Johnny, Alexandar dan Paddy.

-Memberi bantuan kepada banduan perang (POW) berbangsa Australia seperti makanan, ubat-ubatan dan peralatan komunikasi bagi menentang Jepun.Penentangan orang Cina -Tekanan yang hebat dan menjadi mangsa kezaliman Jepun akibat kekalahan peperangan Jepun di China.-Diberi layanan yang kasar serta dikenakan cukai tambahan yang berat.-Kemunculan pasukan Gerila Kinabalu (Sarawak)

Bantuan bumiputera terhadap askar-askar Pihak Berikat -Bajau, Binadan, Suluk -Melanau dan Dayak Darat, Kayan, Kenyah, Kelabit, Lun Bawang dan Murut bersikap bermusuhan dengan Jepun.(Sarawak)SarawakPenentangan di Pesisir PantaiSarawak -Menjalankan gerakan membantu tentera Bersekutu mengusir tentera Jepun

Penentangan Suku kaum Iban -Sebilangan kecil orang Iban yang berpelajaran telah merebut peluang yang diberikan oleh Jepun dalam bidang pentadbiran, tetapi kebanyakannya tidak memberikan kerjasama kepada pemerintahan Jepun.-Diarah menjadi buruh paksa dan dikerah menanam padi serta tanaman lain secara paksa.

Penentangan orang-orang Melayu dan Cina di Sibu dan Rajang -Gerakan menentang Jepun itu kekal sehingga Jepun menyerah diri dan mereka bergerak di hutan-hutan, di kampung-kampung dan juga di pekan-pekan. Bantuan-bantuan juga diterima daripada orang perseorangan, pertubuhan-pertubuhan dan Kerajaan British.

Secara umumnya, penentangan-penentangan tersebut tidak berjaya melumpuhkan penguasaan Jepun di Sarawak.Kesimpulan

Walaupun penduduk-penduduk Sabah dan Sarawak gagal menghalau askar-askar Jepun di Boneo Utara dengan menjalankan pelbagai gerakan penentang. Tetapi, mereka telah menunjukkan nilai-nilai seperti gagah, sanggup berkorban, bekerjasama dan lain-lain lagi yang dipupuk dalam hati mereka. Hal ini telah memberi iktibar kepada kita untuk mencinta tanah air kita dan sanggup berkhidmat dan berkorban untuk negara kita.Sekian, terima kasih.