Gazeta Zeri i Popullit

16
www.ps.al Çmimi: 30 lek E-mail: [email protected] http://www.zeri-popullit.com E premte 24 shkurt 2012 / Viti 71 i botimit - Nr. 201330 / 520 Gazeta e PSSH Çrregullimet në tretje, këshilla SIGMA V IENNA I NSURANCE GROUP Tel: +355 42 258254 www.sigma-al.com Fax: +355 42 258253 Kura popullore për nervin shiatik SHENDETESI ZERI NDRYSHE ZERI NDRYSHE ZERI NDRYSHE ZERI NDRYSHE ZERI NDRYSHE Ushqyesit më të rëndësishëm për organizmin Perimja që mban në kontroll tensionin e lartë OPINION PINION PINION PINION PINION KULTURE Mallkimi “Berisha” mbi drejtësinë Një emër në kujtesën e gjatë të brezave faqe 6 PËLLUMB N. MEÇANI HISTORIA RAMA: FAKTORI RAMA: FAKTORI NDËRKOMBËTAR MOS NDËRKOMBËTAR MOS LEJOJË DËSHTIMIN LEJOJË DËSHTIMIN E REFORMËS ZGJEDHORE E REFORMËS ZGJEDHORE 300 TË RINJ ANËTARËSOHEN 300 TË RINJ ANËTARËSOHEN NË PS E DURRËSIT NË PS E DURRËSIT PARLAMENT/ RUÇI I JEP PARLAMENT/ RUÇI I JEP PËRGJIGJE SALIUT: TË PËRGJIGJE SALIUT: TË TMERRON VOTA E FSHEHTË! TMERRON VOTA E FSHEHTË! Rrëfim skajshmërisht i vërtetë Barça fiton edhe nga muzetë SPORT 21 JANARI, SISTEMI 21 JANARI, SISTEMI GJYQËSOR I KAPITULLUAR GJYQËSOR I KAPITULLUAR BANORËT E IZOLUAR BANORËT E IZOLUAR PROTESTË KUNDËR PROTESTË KUNDËR HARRESËS SË QEVERISË HARRESËS SË QEVERISË Naço - skema Naço - skema piramidale e qeverisë piramidale e qeverisë Rrugët e Dibrës, dimrit me borë, verës pa zhavorr f aqe 10 PETRIT ZILI Kreu i PS takon Trojkën e Ambasadorëve, mbështetje për rolin e opozitës në realizimin e reformave Kodheli dhe Lutaj: Gjykatat, apendikse të politikës së mbrapshtë së kësaj qeverie... “Ne jemi të gatshëm për atë reformë që të sigurojë për herë të parë zgjedhje të lira e demokratike në Shqipëri për të fshirë njëherë e përgjithmonë njollën e zezë që ka marrë ky vend, qoftë në 2009, qoftë në 2011” Balla: Në fshatrat e Librazhdit, ndihma qesharake dhjetëra vjeçare Analistët kundër Berishës: Analistët kundër Berishës: 110 mijë euro për shtetësinë, 110 mijë euro për shtetësinë, rrezik për investime nga mafia rrezik për investime nga mafia Pobëhetmuajqënëkryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, ka filluar një proces gjykimi, kundër ish- Komandantit të Gardës, Ndrea Prendi. Prokurorët e akuzojnë Ndrea Prendin për vrasje direkte të Ziver Veizit... Opozita kryqëzon ministrin e aferave korruptive me tenderat e energjisë. Qeveria përgjegjëse direkte për krizën që ka pllakosur në vend. Faktet që tregojnë pazaret me energjinë dhe koncesionet e hidrocentraleve në duart të familjarëve të pushtetarëve dhe klientëve të tyre. Braçe: Do të shfuqizojmë çdo kontratë ekstraligjore e poli- tike që ka çuar pronën publike në duart e një grushti politikanësh, familjarëve e klientëve të tyre Me kërkesë të kryetarit Edi Rama u realizua një takim me Trojkën e Ambasadorëve për ngritur shqetësimin shumë serioz të humbjes së afatit të parashikuar për Reformën Zgjedhore...

description

Zeri i Popullit ne PDF

Transcript of Gazeta Zeri i Popullit

Page 1: Gazeta Zeri i Popullit

1E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

www.ps.al

Çmimi: 30 lekE-mail: [email protected]://www.zeri-popullit.com E premte 24 shkurt 2012 / Viti 71 i botimit - Nr. 201330 / 520Gazeta e PSSH

Çrregullimetnë tretje, këshilla SIGMA

VIENNA INSURANCE GROUPTel: +355 42 258254

www.sigma-al.com Fax: +355 42 258253

Kura popullore përnervin shiatik

SHENDETESI

ZERI NDRYSHEZERI NDRYSHEZERI NDRYSHEZERI NDRYSHEZERI NDRYSHE

Ushqyesit më tërëndësishëm përorganizmin

Perimja që mban nëkontroll tensionin e lartë

OOOOOPINIONPINIONPINIONPINIONPINION

KULTURE Mallkimi “Berisha”mbi drejtësinë

Një emër në kujtesën egjatë të brezave

faqe 6PËLLUMB N. MEÇANI

HISTORIA

RAMA: FAKTORI RAMA: FAKTORI NDËRKOMBËTAR MOS NDËRKOMBËTAR MOS LEJOJË DËSHTIMIN LEJOJË DËSHTIMIN E REFORMËS ZGJEDHOREE REFORMËS ZGJEDHORE

300 TË RINJ ANËTARËSOHEN 300 TË RINJ ANËTARËSOHEN NË PS E DURRËSITNË PS E DURRËSIT

PARLAMENT/ RUÇI I JEP PARLAMENT/ RUÇI I JEP PËRGJIGJE SALIUT: TË PËRGJIGJE SALIUT: TË TMERRON VOTA E FSHEHTË!TMERRON VOTA E FSHEHTË!Rrëfim

skajshmërisht i vërtetë

Barça fitonedhe nga muzetë

SPORT

21 JANARI, SISTEMI 21 JANARI, SISTEMI GJYQËSOR I KAPITULLUARGJYQËSOR I KAPITULLUAR

BANORËT E IZOLUAR BANORËT E IZOLUAR PROTESTË KUNDËR PROTESTË KUNDËR HARRESËS SË QEVERISË HARRESËS SË QEVERISË

Naço - skema Naço - skema piramidale e qeverisëpiramidale e qeverisë

Rrugët e Dibrës, dimrit meborë, verës pa zhavorr

faqe 10PETRIT ZILI

Kreu i PS takon Trojkën eAmbasadorëve, mbështetje përrolin e opozitës në realizimine reformave

Kodheli dhe Lutaj: Gjykatat,apendikse të politikës sëmbrapshtë së kësaj qeverie...

“Ne jemi të gatshëm për atë reformëqë të sigurojë për herë të parë zgjedhjetë lira e demokratike në Shqipëri përtë fshirë njëherë e përgjithmonënjollën e zezë që ka marrë ky vend,qoftë në 2009, qoftë në 2011”

Balla: Në fshatrat e Librazhdit,ndihma qesharake dhjetëra vjeçare

Analistët kundër Berishës: Analistët kundër Berishës: 110 mijë euro për shtetësinë, 110 mijë euro për shtetësinë, rrezik për investime nga mafiarrezik për investime nga mafia

Po bëhet muaj që në kryeqytetine Shqipërisë, Tiranë, ka filluarnjë proces gjykimi, kundër ish-Komandantit të Gardës, NdreaPrendi. Prokurorët e akuzojnëNdrea Prendin për vrasjedirekte të Ziver Veizit...

Opozita kryqëzon ministrin e aferave korruptive me tenderat e energjisë. Qeveria përgjegjëse direkte për krizënqë ka pllakosur në vend. Faktet që tregojnë pazaret me energjinë dhe koncesionet e hidrocentraleve në duart tëfamiljarëve të pushtetarëve dhe klientëve të tyre. Braçe: Do të shfuqizojmë çdo kontratë ekstraligjore e poli-tike që ka çuar pronën publike në duart e një grushti politikanësh, familjarëve e klientëve të tyre

Me kërkesë të kryetarit Edi Rama urealizua një takim me Trojkën eAmbasadorëve për të ngriturshqetësimin shumë serioz të humbjessë afatit të parashikuar për ReformënZgjedhore...

Page 2: Gazeta Zeri i Popullit

2 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

Skema piramidale me 300 hidrocentrale!Pasuria publike ujore në shërbim të pasurimit të një pakice të lidhur me politikën

Alba Aliaj

Kriza e rëndë ku sot gjendet Shqipëriaështë pasojë e korrupsionit masiv të qeverisëme tenderat e energjetikës. Nëinterpelancën e kërkuar nga opozita meministrin Nasip Naço, deputeti socialist ErionBraçe ka bërë publike fakte dhe dokumenteqë provojnë implikimin e gjithë ekzekutivitnë afera me energjinë. “Në 99 për qind tëtenderave ka pasur koncesione tepakërkuara, ku biznese të caktuara janëshpërblyer me bonus nga qeveria. Në 99 përqind të rasteve kompania që fiton bonusinfiton dhe garën. Pra tenderat jane fiktivë” ushpreh nënkryetari i grupit parlamentarsocialist, gjatë seancës. “Disa prej jush që janënë këtë sallë kanë fituar deri 6-7 tendera. Padyshim, ata janë mbajtur në kuadrin eskemës që po shndërron Ministrat dhefamiljarët e tyre në milionerët e rinjshqiptarë”, theksoi Braçe. Ai tha se për shkaktë favorizimeve në tendera, procesi ikoncesioneve dështoi përfundimisht dheShqipëria mbetet në krizë energjetike. “Nga98 kontrata, 15 të tilla me 22 HEC s’kanëfilluar ende punën. Në 12 raste janë shkelurtë dyja afatet e vendosura nga vetë Berisha,në katër raste duhen edhe pak javë që tëtejkalohen afatet. Ndërsa në dhjetë, me 11hidrocentrale për t’u ndërtuar, janë kryervetëm punime fillestare. Për 45 kontrata, me154 hidrocentrale për t’u ndërtuar, nuk kaasnjë informacion se në çfarë pike janëpunimet”. Në vend të përballjes me faktet epublikuara nga deputeti socialist, ministriNaço, njësoj si shefi i tij në qeveri foli përarritje dhe suksese. Edhe pse vetëkryeministri pranoi në mbledhjen e fundittë Këshillit të Ministrave se situataenergjetike është e rënduar dhe se qeverianuk ka ku të gjejë para për të blerë drita.Dhënia me koncesion e burimeve ujore nisinë vitin 2006 dhe qeveria e shpalli atë si njënga nismat e saj kryesore me përfitime tëmëdha për ekonominë kombëtare. Por kurkanë kaluar 6 vjet, numri i veprave tëndërtuara është i papërfillshëm pasi shumicae projekteve janë zvarritur.

FAKTE NGA AFERAT MEENERGJINË

1. Energjia e munguar në një pjesë të vititdhe e shtrenjtë në pjesën tjetër të tij është

“Do të shfuqizojmë çdo kontratëekstraligjore e politike që ka çuar pronënpublike në duart e një grushtipolitikanësh, familjarëve e klientëve tëtyre”.

Në fund të renditjes së fakteve qëdëshmojnë për skandalin e rëndëkorruptiv me tenderat e energjisë, çka ekanë çuar Shqipërinë në situatën kundodhet sot, nënkryetari i grupitparlamentar socialist, Erion Braçe, ushpreh se opozita është e angazhuarpublikisht, që në zbatim tërekomandimeve të raport progresit tëBashkimit Europian për vitin 2011 përenergjinë dhe koncesionet, do ta shembëkëtë sistem. “Do të shfuqizojmë çdokontratë ekstraligjore e politike që kaçuar pronën publike në duart e njëgrushti politikanësh, familjarëve eklientëve të tyre”.

sot problemi më i madh i çdo shqiptari; Nëvitin 1990, Shqipëria kishte 1700 MGkapacitete të instaluara energjitike (1450 MGnë hidrocentrale dhe 250 MG nëtermocentrale); Sot Shqipëria ka vetëm 1470MG kapacitete të instaluara energjitike!!!!

2. Shqipëria sot, tërësisht e varur ngamoti dhe kushtet hidrologjike; Shqipëriasot tërësisht e varur nga importi dheçmimet e tij; Ne tre muajt e fundit, nentor,dhjetor, janar KESH ka blere (importuar)74 milion euro energji. E ka nisur mecmim 60 euro per MG dhe e ka cuar ne118 euro per MG!!!! KESH ka blere ngavetëm 4 kompani, cdo sasi qe ato kaneofruar dhe me cdo cmim qe ato kanedetyruar.

90% te sasise se energjise se blere dhe90% te vlerës se paguar e kane perfituar

tre kompani serbe, Rudnap, Gen-I, EFT.Shqipëria ne import është tërësisht e

varur nga SERBIA! Sali Berisha thote doblej me cdo cmim dhe parate tonaperfundojne ne SERBI!!!

3. Çmimet e larta per qytetaret pogodasin buxhetet familjare, por çmimet elarta te importeve te medha po denojneBuxhetin publik, buxhetin e shqiptareve;

Ne janar 2012, KESH llogarit nje borxh prej140 milion euro, ndaj 4 bankave vendase, krediafat shkurtra e me interesa te larta, si dheoverdraft me kushte edhe me te renda!!!

4. Nga 2007, per 4 vite rresht, nga 300HC te kontraktuara nga Sali Berisha janendertuar dhe prodhojne vetem 5, nekapacitet te paperfillshem!!!

5. 99% te kontratave koncesionare janerealizuar permes procedures “Propozim ipa kerkuar”, ku koncesionin e identifikonnje njeri cfaredo dhe jo AKBN, Ministria eEkonomise apo nje institucion tjetershkencor e teknik.

6. 99% te identifikuesve te koncesionit,Min. Ekonomise i ka ftuar te konkurojnedhe i ka favorizuar me bonus te madhpikesh; 99% te te favorizuarve me bonuspikes nga Qeveria kane marre koncesioninduke deshmuar se nuk ka patur gare oseka patur gara formale procedurale!!!

7. Nga 98 kontrata koncesionare, per15 prej tyre nuk ka filluar puna fare-nderkohe per 11 prej tyre kane skaduar 2pale afate; per 11 prej tyre punimet janene faze fillestare-nderkohe qe per te 11kane skaduar dy pale afate; per mbi 50prej tyre nuk ka info ne ka filluar puna ene cfaze eshte-nderkohe qe per shumicene tyre kane skaduar dy pale afate!!!

8. Per dy kontrata me 7 hidrocentrale,SUHA2 dhe KARDHIQ dhene kompaniseAlbaenergia PLUS te shtetasit ArianTartari kane skaduar dy pale afate.Ministri Naco ishte i pamundur te thoshtese cdo te bente me to!!!

9. Ne 8 kontrata te reja te dhena gjatevitit 2011, 5 kompani “fituese” jane tefalimentuara, me pervoje ne shfrytezimine pujeve dhe bimeve medicinale ose mekapital vetem 100 mije leke. Tre te tjera ijane dhene kryetarit te LSI per Vlorendhe ortakut te tij me pervoje ne fushen ellotarive sportive-5 HC, nje grupi lacashnga keta te bllokut ku spikasin mbiemrate punonjesve te MInistrise se Ekonomisedhe nje mbiemer i njohur politik qemerren me pasuri te paluajtshme, dizajndhe organizim fushatash e festash-2 HC,kunatit te drejtorit aktual te pyejeve emaleve ne qarkun e Beratit, ish kandidat iPD-LSI-PR ne Polican ne 8 maj-2 HC!!!

Braçe: Do ta shembimkëtë sistem korruptiv!

Kriza e rëndë ku sot gjendet Shqipëria është pasojë e korrupsionit masiv tëqeverisë me tenderat e energjetikës. Në interpelancën e kërkuar nga opozita

me ministrin Nasip Naço, deputeti socialist Erion Braçe ka bërë publike fakte dhedokumente që provojnë implikimin e gjithë ekzekutivit në afera me energjinë. “Në 99për qind të tenderave ka pasur koncesione te pakërkuara, ku biznese të caktuarajanë shpërblyer me bonus nga qeveria. Në 99 për qind të rasteve kompania që fitonbonusin fiton dhe garën. Pra tenderat jane fiktivë” u shpreh nënkryetari i grupitparlamentar socialist, gjatë seancës. “Disa prej jush që janë në këtë sallë kanëfituar deri 6-7 tendera. Pa dyshim, ata janë mbajtur në kuadrin e skemës që poshndërron Ministrat dhe familjarët e tyre në milionerët e rinj shqiptarë”, theksoiBraçe. Ai tha se për shkak të favorizimeve në tendera, procesi i koncesionevedështoi përfundimisht dhe Shqipëria mbetet në krizë energjetike.

Kriza e rëndë ku sot gjendet Shqipëria është pasojë e korrupsionit masiv të qeverisëme tenderat e energjetikës. Në interpelancën e kërkuar nga opozita me ministrin

Nasip Naço, deputeti socialist Erion Braçe ka bërë publike fakte dhe dokumente qëprovojnë implikimin e gjithë ekzekutivit në afera me energjinë. “Në 99 për qind tëtenderave ka pasur koncesione te pakërkuara, ku biznese të caktuara janë shpërblyerme bonus nga qeveria. Në 99 për qind të rasteve kompania që fiton bonusin fiton dhegarën. Pra tenderat jane fiktivë” u shpreh nënkryetari i grupit parlamentar socialist, gjatëseancës. “Disa prej jush që janë në këtë sallë kanë fituar deri 6-7 tendera. Pa dyshim,ata janë mbajtur në kuadrin e skemës që po shndërron Ministrat dhe familjarët e tyre nëmilionerët e rinj shqiptarë”, theksoi Braçe.

Page 3: Gazeta Zeri i Popullit

3E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

KREU I PS TAKON TROJKËN E AMBASADORËVE mënyrë të veçantë zvarritja e ReformësZgjedhore është tejet shqetësuese përopozitën. Të tre ambasadorët shprehënmirëkuptim të plotë për shqetësimet engritura dhe e përshëndetën rolin shumëkonstruktiv që po luan Partia Socialistepër realizimin e reformave të identifikuaranga Bashkimi Europian si prioritete kyçepër integrimin e mëtejshëm të Shqipërisë.Përfaqësuesit e lartë të komunitetitndërkombëtar vlerësuan me nota shumëpozitive kontributin e opozitësparlamentare në përmirësimin emiratimin e ligjeve që kërkojnë 3/5-at evotave të parlamentit.

Alba Aliaj

Faktori ndërkombëtar mos lejojëdështimin e reformës zgjedhore

Me kërkesë të kryetarit Edi Ramau realizua një takim me Trojkën eAmbasadorëve për të ngriturshqetësimin shumë serioz tëhumbjes së afatit të parashikuar përReformën Zgjedhore, të vonimit tëprocesit për Reformën Parlamentaredhe të ecurisë aspak inkurajuese tëprocesit të 21 janarit në dyert egjykatave. Kryetari Edi Ramainformoi të tre përfaqësuesit e lartëtë komunitetit ndërkombëtar përrrugën e ndjekur nga PartiaSocialiste drejt miratimit të këtyredy reformave kyçe dhe nënvizoi se në

RAMA: Ja pse është dita për t’ikërkuar miqve e partnerëvendërkombëtarë të mos lejojnë qëReforma Zgjedhore, për fatin e së cilësata janë angazhuar solemnisht përparashqiptarëve pas dy dështimesh meradhë të dy palë zgjedhjeve, duke epërcaktuar së fundmi këtë reformë siprioritetin e prioriteteve për integrimineuropian të Shqipërisë, të dështojë nëfunksion të axhendës së njohur tëkryeministrit. Që fatkeqësisht mbetetvjedhja e zgjedhjeve të radhës.

“Sot, kur për pak ditë skadon afati ikryerjes së kësaj reforme, Sali Berishanuk ka pranuar ende asnjë ngarekomandimet kyçe të ODHIR-it e jomë propozimin e opozitës përpërmirësimin e vetë sistemit zgjedhor”.Përmes një deklarate, lideri i opozitës,Edi Rama ka ngritur shqetësimin përrrezikun e dështimit që i kanosetreformës zgjedhore. Ai është shprehurse kryeministri mbetet vetëm në akuzandaj palës tjetër, por nuk ka shënuar asedhe më të voglin kontribut nërealizimin e kësaj reforme tërëndësishme për zgjedhjet e lira dhe mestandarde. “Ne s’kemi bërë asnjëmarrëveshje me Sali Berishën e meqeverinë e tij kur jemi ulur në tryezën eReformës Zgjedhore apo në tryezën eKomisionit të Ligjeve për ligjet me 3/5-tat që po i shkruajmë thuajse nga e parapër të futur në to frymën e normateuropiane të funksionimit të shtetit. Porkemi një marrëveshje me publikunshqiptar për ta çuar përpara integrimineuropian të vendit dhe do të vazhdojmëtë përpiqemi me të gjitha energjitë eforcat në këtë drejtim”. Nisur nga kyqëllim, Rama shton se është dita për t’ikërkuar faktorit ndërkombëtar të moslejojë dështimin e reformës zgjedhore,vetëm pse Berisha ka synimin e qartëtë vjedhë edhe zgjedhjet e ardhshme.

Më poshtë deklarata e Kryetarit tëPartisë Socialiste, Edi Rama:

Pa qenë aspak i befasuar ngavulgariteti antiopozitë që karakterizontradicionalisht retorikën e kryeministrit,nënvizoj shqetësimin shumë serioz të

“Nesër do të jetë vonë për ta ndaluar përsëritjen e historisë së shkeljes së vullnetit të popullit Sovran”

Partisë Socialiste për zvarritjen e ReformësZgjedhore përtej afatit të përcaktuar nëaktin e formimit të komisionit përkatës.Sali Berisha përsërit se opozita ka pranuarato që i janë ofruar dy vjet më parë, por evërteta është se pala e keqdrejtuar prej tijnuk ka pranuar ende asnjë nga pikat edomosdoshme kyçe për një reformë të plotëe të drejtë zgjedhore.

Dy vjet rresht kryeministri kapërsëritur me dhjetëra herë për opinioninpublik vendas dhe atë ndërkombëtar seështë gati të pranojë çdo propozim tëopozitës për Reformën Zgjedhore. Sot, kurpër pak ditë skadon afati i kryerjes së kësajreforme, Sali Berisha nuk ka pranuar ende

asnjë nga rekomandimet kyçe tëODHIR-it e jo më propozimin e opozitëspër përmirësimin e vetë sistemitzgjedhor. Për të cilin media shqiptaremund të gjejë plot raste kur ai ka thënëshprehimisht: Do pranoj çdo ndryshimnë Kodin Zgjedhor dhe çdo sistemzgjedhor që propozon opozita. Se kushështë kryeministri i sotëm i Shqipërisëe se sa për zemër e ka ai funksionimine demokracisë dhe zgjedhjet e lira ekanë marrë vesh të gjithë, edheshqiptarët edhe komunitetindërkombëtar. Ne e kemi ditur mekohë. Por ajo që kërkojmë sot ështërespektimi pikë për pikë i vendimit të

parlamentit për Reformën Zgjedhoredhe futja në kod pikë për pikë e çdorekomandimi të OSBE/ODHIR-it,ashtu sikundër hapja e një debatitransparent në Komisionin eReformës Zgjedhore edhe përpërmirësimin e sistemit zgjedhor.Pala tjetër nuk është e detyruar tëbëjë atë që mendojmë e propozojmëne për përmirësimin e sistemitzgjedhor, pavarësisht se propozimiynë lidhet me interesin e gjerë publikjo me interesin e ngushtë të PartisëSocialiste. Por padyshim është edetyruar të votojë bashkë me ne pahumbur kohë reformën, mbi tëgjitha pikat detyruese të listës sëgjatë të rekomandimeve të OSBE/ODHIR-it. Që Sali Berisha kërkonta zvarrisë Reformën Zgjedhore përtë bërë të pamundur implementimine masave të reja antimanipulim përshkak të mungesës së kohës nësemiratimi i këtyre masave shtyhetpafundësisht, këtë e kemi diturpërpara se të ndodhte. Prandaj edhe

kemi kërkuar dhe marrë fjalën e komunitetitndërkombëtar për monitorimin nga afër tëkësaj reforme kyçe për funksionimindemokratik të vendit e sigurisht edheintegrimin europian të tij. Ne s’kemi bërëasnjë marrëveshje me Sali Berishën e meqeverinë e tij kur jemi ulur në tryezën eReformës Zgjedhore apo në tryezën eKomisionit të Ligjeve për ligjet me 3/5-tat qëpo i shkruajmë thuajse nga e para për të futurnë to frymën e normat europiane tëfunksionimit të shtetit.

Por kemi një marrëveshje me publikunshqiptar për ta çuar përpara integrimineuropian të vendit dhe do të vazhdojmë tëpërpiqemi me të gjitha energjitë e forcat nëkëtë drejtim.

Ja pse është dita për t’i kërkuar miqve epartnerëve ndërkombëtarë të mos lejojnë qëReforma Zgjedhore, për fatin e së cilës atajanë angazhuar solemnisht përparashqiptarëve pas dy dështimesh me radhë tëdy palë zgjedhjeve, duke e përcaktuar sëfundmi këtë reformë si prioritetin eprioriteteve për integrimin europian tëShqipërisë, të dështojë në funksion tëaxhendës së njohur të kryeministrit. Qëfatkeqësisht mbetet vjedhja e zgjedhjeve tëradhës. Nesër do të jetë vonë për ta ndaluarpërsëritjen e historisë së shkeljes së vullnetittë popullit Sovran.

Ne e kemi ditur me kohë. Por ajo që kërkojmë sot është respektimi pikë përpikë i vendimit të parlamentit për Reformën Zgjedhore dhe futja në kod

pikë për pikë e çdo rekomandimi të OSBE/ODHIR-it, ashtu sikundër hapja e njëdebati transparent në Komisionin e Reformës Zgjedhore edhe për përmirë-simin e sistemit zgjedhor. Pala tjetër nuk është e detyruar të bëjë atë qëmendojmë e propozojmë ne për përmirësimin e sistemit zgjedhor, pavarësishtse propozimi ynë lidhet me interesin e gjerë publik jo me interesin e ngushtëtë Partisë Socialiste. Por padyshim është e detyruar të votojë bashkë me nepa humbur kohë reformën, mbi të gjitha pikat detyruese të listës së gjatë tërekomandimeve të OSBE/ODHIR-it. Që Sali Berisha kërkon ta zvarrisë Re-formën Zgjedhore për të bërë të pamundur implementimin e masave të rejaantimanipulim për shkak të mungesës së kohës nëse miratimi i këtyre masaveshtyhet pafundësisht, këtë e kemi ditur përpara se të ndodhte. Prandaj edhekemi kërkuar dhe marrë fjalën e komunitetit ndërkombëtar për monitoriminnga afër të kësaj reforme kyçe për funksionimin demokratik të vendit esigurisht edhe integrimin europian të tij.

Page 4: Gazeta Zeri i Popullit

4 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

Opozita: Reforma zgjedhoredhe integrimi në rrezik

Juljana Deda

Mazhoranca asnjë shenjë për zhbllokimin e reformave

Në vend të reflektojë mbi bllokimin qëpo i bën dy prej reformave më të rëndë-sishme që i mbajnë vendit peng statusine kandidatit për në Bashkimin Europian,atë zgjedhore e reformën parlamentare,mazhoranca e djathtë e ka kthyer djeKuvendin e Shqipërisë në një arenë aku-zash e sulmesh ndaj opozitës për ecurinëe ngadaltë të këtyre reformave. Në kush-tet kur mandati i komisionit të reformëszgjedhore është në limition e tij, e kurmazhoranca po bëhet barrierë për përm-bushjen e rekomandimeve të OSBE/ODI-HR-it në Kodin e ri, kryeministri Berishadhe eksponentë të të djathtës jo vetëm qënuk kanë pranuar të bashkëpunojnë meopozitën për realizimin me sukses të kësajreforme, por i janë rikthyer akuzave përprishje të marrëveshjes politike të nën-torit. Në një kohë kur është pikërishtmazhoranca ajo që i bën bisht të dy refor-mave më të rëndësishme në vend, kushtpër marrjen e statusit të kandidatit, Ber-isha i cili mori pjesë për herë të parë përkëtë vit në seancë plenare ka përdorurvetëm gjuhën e akuzave duke harruarpremtimin për bashkëpunim me opozitën.Për këtë arsye, edhe debati kryesor nëparlament u përqendrua në këtë çështje,teksa deputetët socialistë si dhe kreu igrupit parlamentar Gramoz Ruci kanëkëmbëngulur në ftesën për të kapur lim-itet kohore për të përmbushur çdo reko-mandim të ODIHR-it në zgjedhjet që janënë prag. Ndërsa në 60-minutëshin e fjali-meve të lira nga deputetët, opozita i ështërikthyer ngjarjeve të 21 Janarit të vitit tëshkuar, duke apeluar për drejtësi dhe mosbllokimin e gjyqësorit nga urdhrat politikëpër të mos ndëshkuar autorët e vrasjevendaj 4 protestuesve. Precedenti i mosdërgimit në qelitë e burgut të ish-koman-dantit të Gardës, Ndrea Prendi, i akuzuarnga Prokuroria për vrasjen e Faik Myrtajtnë 21 Janar është konsideruar një skan-dal nga ana e socialistëve. Ata deklaruanse sistemi i drejtësisë është i kapur ngapushteti, ndërsa mazhoranca e djathtënuk i është përgjigjur akuzave të opozitës.Gjatë kësaj seance deputeti socialist, Er-jon Brace gjatë interpelancës me minis-trin e Energjetikës, Nasip Naço, ka dek-laruar se kur opozita të vijë në pushtet dotë rishikohen të gjitha kontratat konce-sionare të lidhura nga qeveria. Ai gjith-ashtu tha se pjesa më e madhe e lejevepër ndërtim hidrocentralesh janë klien-teliste, ndërsa një pjese e tyre kanë kalu-ar çdo afat të marrëveshjes.

Kreu i grupit kuvendor socialist: Mungonvullneti politik jo për të plotësuar tekat e opozitës,por për të plotësuar rekomandimet e raportit tëODIHR-it dhe për të plotësuar 1 nga 12 prioritetetqë përcakton Progres Raporti i BE-së

Kryetari i Grupit Parlamentar Socialist GramozRuçi, gjatë replikës me homologun e tij nëparlament, theksoi se reforma zgjedhore kangecur sepse palës tjetër i mungon vullneti

“Ne jemi të gatshëm për atë reformëqë të sigurojë për herë të parë zgjedhjetë lira e demokratike në Shqipëri përtë fshirë njëherë e përgjithmonënjollën e zezë që ka marrë ky vend,qoftë në 2009, qoftë në 2011”

Duke iu përgjigjur kreut të qeverisë,kryetari i grupit kuvendor të PS, GramozRuçi theksoi se filozofia e mbrapshtë ekryeministrit po e mban vendin largEuropës. Ai tha se Partia Socialiste ështëe gatshme të bashkëpunojë përreformat, dhe të fshihet njolla negative

PS: Pala tjetër është ajo që po bllokon e minon bashkëpuniminpolitik. “Ku ka ngelur? Thjesht te 5 pika, qënuk janë kërkesa të opozitës. Listat ezgjedhësve. I kërkon raporti i ODIHR-it. Kartate identitetit. I kërkon raporti i ODIHR-it.Numërimi. E kërkon raporti i ODIHR-it. KQZ-në. E kërkon raporti i ODIHR-it. Çështjen eKolegjit Zgjedhor. E kërkon raporti i ODIHR-it,” është shprehur Ruçi gjatë fjalës në Kuvend.

Më poshtë fjala e plotë e kryetarit të grupitparlamentar socialist Gramoz Ruçi:

Sigurisht, që ishte e papritur për mua që kolegu imazhorancës mori fjalën dhe rëndom si çdo herëtjetër në këtë sallë të parlamentit kryefjala është liderii opozitës Edi Rama. Për problemet që u trajtuan ngakolegu në vend që të kishim një përgjigje, patëm disaakuza. U quajtën kushte për të vazhduar reformën. Ato

reforma që para pak kohe, para 3 muaj e gjysmë,ne kemi nënshkruar bashkërisht për një reformë tëplotë brenda 3 muajve, për një reformë zgjedhore,për një reformë për rregulloren e parlamentit dhepër një reformë për ligjet me shumicë të cilësuar.

Deri tani është në përmbushje të plotë vetëmkjo e treta, ligjet me shumicë të cilësuar ku opozitaka bërë detyrën e saj. Brenda marsit ashtu sikursejemi angazhuar ne do t’i japim të gjithë kontributintonë dhe njëherësh edhe votën tonë, por prioritarenë të treja këto që kemi miratuar ka një radhë. Epara është reforma zgjedhore, e cila është nëfinishin e fundit të kohës që kemi miratuar nëparlament, ajo që ne kemi trajtuar në konferencëne kryetarëve.

Mungon vullneti politik jo për të plotësuar tekat eopozitës, por për të plotësuar rekomandimet eraportit të ODIHR-it dhe për të plotësuar 1 nga 12prioritetet që përcakton Progres Raporti i BE-së. Epra nuk është opozita që i kërkon dhe i ka teka që kangecur kjo reformë dhe që nuk përmbushet njërekomandim e që shkelet një afat. Ju po shkelninjë konsensus dhe një vendim që kemi marrë nesi parlament. Ku ka ngelur? Thjesht te 5 pika, qënuk janë kërkesa të opozitës.

1-Listat e zgjedhësve. I kërkon raporti i ODIHR-it.2-Kartat e identitetit. I kërkon raporti i ODIHR-it.3-Numërimi. E kërkon raporti i ODIHR-it.4-KQZ-në. E kërkon raporti i ODIHR-it.5-Çështjen e Kolegjit Zgjedhor. E kërkon raporti i

ODIHR-it.

E pra, kolegë të mazhorancës. Pohoni se s’jenidakord me rekomandimet e ODIHR-it dhe jo metekat e opozitës. Nuk jeni dakord me një ngarekomandimet që bën Progres Raporti dhe jo mekërkesat dhe tekat e opozitës. Opozita është aty,përfaqësuesit tanë janë të gatshëm aty, 24 orë nëdispozicion për të bërë detyrën dhe ne e kemi dhënëprovën tonë. Miratuam Kodin Detar, Kodin Rrugor,Kodin Hekurudhor, Kodin Ajror, Kodin Civil, KodiPenal është duke përfunduar. Janë të gatshëmkolegët për Gjykatën Administrative. Nëqoftëse këtuanatemoni për të bllokuar dhe akuzoni opozitën dheliderin e saj atëherë këtë e bëni vetëm ju. Kenibllokuar dy reforma të rëndësishme që janë kërkesatë Progres Raportit. Do ishte në nderin e Shqipërisë,në nderin e parlamentit shqiptar, në nderin tuaj simazhorancë, edhe tonën si opozitë që këto dy detyraqë ka parlamenti shqiptar t’i përmbushte në afatinqë kemi përcaktuar bashkërisht. Në vend që tëngriheni këtu dhe të ndryshoni qëndrim, kërkonipërgjegjësinë tek opozita. Nëqoftëse nga 12 prioritetme 4 ka punë opozita, ose ka ndikim në to,predispozicionin, vullnetin politik të opozitës e kenipasur dhe do të vazhdoni ta keni. Por, nuk ka opozita,ashtu sikurse edhe dje ju keni qenë në opozitë, dhekëtu lideri juaj me të drejtë e ka ngritur që nëqoftëseka prioritet të prioriteteve të opozitës janë rregullat elojës, që do të thotë ato që parashkruhen në kodinelektoral, për një opozitë kudo në botë, është gjënormale edhe sikur Progres Raporti të mos takërkonte. Edhe sikur raporti i ODIHR-it dhe OSBE-së të mos ta kërkonte, opozita do ta kërkonte.Prandaj të gjitha ato që thatë, zoti Patozi për opozitën,për liderin e saj, nëqoftëse opozita ka njëshqetësim, ka një merak, ky nuk është shqetësimthjesht i lidershipit të opozitës, edhe sikur qoftë ivetëm atij, ai është përfaqësues i kësaj opozite.Prandaj qoftë konflikti, qoftë bllokimi, qoftë minimi ibashkëpunimit shikojeni, kërkojeni në radhët tuaja,jo tek opozita.

Ruçi replikon me Berishën: Të tmerron vota e fshehtë!me të cilën Berisha ka damkosur vendin qëprej vitit 2009. “Rregullorja ështëdemokratike se socialistët morën parasyshtë gjitha propozimet e Partisë Demokratikeatëherë, me një vullnet të caktuar politik.Po pse nuk është demokratike sot? Është set’i ndërhyre në mënyrë të njëanshme, mekartonët e t’u për të prishur atë konsensus.Këtë do të rregullojë opozita. Pikërisht këtë.Ta kthejë në gjendjen e mëparshme, në njërregullore demokratike, me një vullnet tëpërbashkët të pozitës dhe të opozitës” ështëshprehur Ruçi. “Më gjej një parlament tëbotës, më gjej një rregullore të botës që bëhet

nga mazhoranca pa vullnetin politik tëopozitës?! Asnjë, qoftë edhe rregullorjae Parlamentit Europian që i referoheniju, që ne jemi njëqind për qind dakordme të. Kërkonim, thoni ju, që tëndryshohet Kushtetuta që të kufizohetfjala kryeministrit. Absolutisht jo! Nukështë kërkesë kjo e opozitës.Kryeministri në këto njëzet vjet ka folursa ka dashur, kur ka dashur dhe si kadashur. Ata që kanë qenë para teje, sot tidhe ata që do vijnë pas teje.

Në vend të reflektojë mbi bllokimin që po i bën dy prej reformave më të rëndësishmeqë i mbajnë vendit peng statusin e kandidatit për në Bashkimin Europian, atë zgjed-

hore e reformën parlamentare, mazhoranca e djathtë e ka kthyer dje Kuvendin e Sh-qipërisë në një arenë akuzash e sulmesh ndaj opozitës për ecurinë e ngadaltë të këtyrereformave. Në kushtet kur mandati i komisionit të reformës zgjedhore është në limition etij, e kur mazhoranca po bëhet barrierë për përmbushjen e rekomandimeve të OSBE/ODIHR-it në Kodin e ri, kryeministri Berisha dhe eksponentë të të djathtës jo vetëm që nukkanë pranuar të bashkëpunojnë me opozitën për realizimin me sukses të kësaj reforme,por i janë rikthyer akuzave për prishje të marrëveshjes politike të nëntorit. Në një kohëkur është pikërisht mazhoranca ajo që i bën bisht të dy reformave më të rëndësishme nëvend, kusht për marrjen e statusit të kandidatit, Berisha i cili mori pjesë për herë të parëpër këtë vit në seancë plenare ka përdorur vetëm gjuhën e akuzave duke harruarpremtimin për bashkëpunim me opozitën. Për këtë arsye, edhe debati kryesor në parla-ment u përqendrua në këtë çështje, teksa deputetët socialistë si dhe kreu i grupitparlamentar Gramoz Ruci kanë këmbëngulur në ftesën për të kapur limitet kohore për tëpërmbushur çdo rekomandim të ODIHR-it në zgjedhjet që janë në prag.

Page 5: Gazeta Zeri i Popullit

5E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

300 të rinj, të reja burra dhe gra kanë marrë teserën e anëtarësisë së Partisë Socialiste vetëmdje në qytetin e Durrësit. Një bisedë të ngrohtë dhe plot ide të reja ka zhvilluar Kryetari EdiRama dhe drejtuesit e lartë socialistë të këtij qyteti me të gjithë ata që kanë zgjedhur të jenëanëtarë të familjes së madhe socialiste. Biseda ka patur momente të ndryshme të rëndë-sishme, është folur me ta për politikën, për angazhimin qytetar në politikë, por një vend tëveçantë ka marrë Programi i ri i socialistëve. Por secili nga të anëtarët e rinj të Partisë Social-iste që sapo është bërë pjesë e familjes socialiste ka marrë menjëherë detyrën e parë të tij,atë të sjelljes në këto forume dhe të dy individë të tjerë. Dega e Partisë Socialiste në Durrësështë cilësuar si një degë shumë aktive, nga Kryetari Rama: “Secili nga ju duhet që herëntjetër të mos vijë vetëm.

Nuk është kërkesa e opozitës kjo.Kërkesa e opozitës është ajo, qëkryeministri të mos jetë një zë i vetëm nëparlament, se prandaj është parlament ky.Që kryeministri për atë që thotë nëparlament të ketë edhe një përgjigje, tëcilën ju e keni ndaluar, siç doni ta ndalonisot moj zonjë, me rregullore të parlamentit,se s’ke të drejtë t’i përgjigjeshkryeministrit. Në cilin parlament të botës,më thoni një, që flet kryeministri dhe nukka përgjigje nga opozita?! Vetëm këtu!Vetëm në Shqipëri!” i është përgjigjur kreui grupit parlamentar socialist deklaratavetë kryeministrit në parlament. “Këtëkërkon të korrigjojë opozita shqiptare.Kërkoni, thoni, votimin e fshehtë. 20 vjetjanë votuar dekretet e Presidentit kur kapasur të bëjë me personat me votim tëfshehtë, ka vetëm dy vjet që e ndryshuatju. Në cilin parlament demokratik, qoftëedhe ai europian që i drejtoheni ju, kurvotohet për individë nuk votohet me votimtë fshehtë?! Në asnjë! Vetëm këtu dhe këtëe vendosët ju. Ja këtë do të korrigjojëopozita” shtoi Ruçi.

BERISHA, I TMERRUAR NGAVOTA E FSHEHTË

“Por, ju keni frikë nga vota e fshehtë, jue keni tmerr. Kjo është dhe arsyeja që

korrigjimet nuk i bëni në Kodin Elektoral.Kjo është arsyeja që ju dhimbsen ata që dotë dënohen dhe penalizohen, se tëpenalizuarit e vërtetë janë në pushtet, janëaty në Ministrinë e Brendshme, qëfalsifikojnë kartat e identitetit. Janë aty nëMinistrinë e Brendshme, që prodhojnëkarta identiteti falco. Janë aty në KQZ qëmanipulojnë zgjedhjet. Janë aty nëKolegjin Zgjedhor që i gradon hap pas hapi,duke i marrë në rrethe dhe duke i sjellë nëTiranë. Ja këto do të korrigjojë opozita. Janëaty me paratë e ryshfetit dhe korrupsionitqë i përdorni ju. Ja këtë do të korrigjojëopozita” ka replikuar me Berishën, kreu igrupit kuvendor socialist. “Prandajkryeministër, vullnetin e opozitës dhemarrëveshjen ne nuk e kemi me ju. Ne ekemi me përgjegjësinë kombëtare që duhettë ketë pozita dhe opozita për integrimin eShqipërisë. Në qoftë se ju akuzoni opozitënqë bllokon integrimin, bëni gabim se nukgënjeni dot as veten dhe jo më një njeri nëEuropë. E keni shumë gabim! Janë 12rekomandime kryeministër! Ato detyra qëjanë për opozitën, opozitën ja ku e ke mevullnet të pastër politik për ReformëZgjedhore, për Reformë Parlamentare, përligjet me shumicë të cilësuar. Ku i ke tëtjerat? Shqipërinë e kanë lënë jashtëEuropës pikërisht ato detyra që ke ti.Pikërisht, ajo shkallë e lartë korrupsioni,

ajo shkallë e lartë kriminaliteti, ata katër tëvrarë në 21 janar, këto e lanë Shqipërinëjashtë Europës. Jashtë dyerve të Europës elë manipulimi i zgjedhjeve.

E lë kapja e institucioneve nga dora epushtetit. E lë standardi i ulët dhe mungesae reformave të qenësishme nga kyparlament. E lë mungesa e demokracisëparlamentare dhe që parlamenti nuk ështënë funksionet e tij, qoftë në ligjbërjen, qoftëpër votimin e fshehtë, qoftë për kontrollinparlamentar, e mjaft probleme të tjera, e qëështë larg së qeni një parlament funksionaldhe demokratik. E lë shkalla e lartë ekorrupsionit. E lë mos zbatimi i ligjshmërisënga ana juaj”.

PS E GATSHME PËRREKOMANDIMET E ODIHR

“Këto janë problemet dhe shqetësimetqë ka vendi. Prandaj në vend që të jepnillogari këtu në parlament, pikërisht, e linijashtë ju, që dilni e kërkoni llogari në vendqë të jepni llogari në parlament. Po nukndryshoi kjo filozofi, nuk na pranon Europakryeministër. Ja pse ne jemi këtu dhe nukdo rreshtim, pavarësisht nga nenet erregullores që keni përdorur apo do vazhdonitë përdorni, për të mbyllur gojën e opozitës.Këtu apo jashtë kësaj salle ne do ta themifjalën tonë, se prandaj jemi opozitë. Prandajmos u fshihni pas gishtit, mos anatemoni

askënd. Ne jemi të gatshëm që atorekomandime që ka bërë ODIHR-i t’iplotësojmë. Ne jemi të gatshëm për atëreformë që të sigurojë për herë të parëzgjedhje të lira e demokratike në Shqipëripër të fshirë njëherë e përgjithmonë njollëne zezë që ka marrë ky vend, qoftë në 2009,qoftë në 2011. Qoftë dhe ato nota negativeqë kemi marrë për funksionimin e këtijparlamenti t’i korrigjojmë dhe për këtës’është përgjegjësi e opozitës, por emazhorancës”. Në fund të fjalës së tij, Ruçitheksoi: “Prandaj nga i akuzuari mos tentonitë bëni akuzuesin në këtë sallë parlamenti.Ne do të jemi këtu, ne do të jemi tek të treja,qoftë tek komisioni i ligjeve për ligjet meshumicë të cilësuar, qoftë tek komisionireformës zgjedhore, qoftë tek komisionireformës parlamentare për të dhënë gjithëkontributin tonë, brenda afateve që kemirënë dakord. Në qoftë se duhet dhe një afattjetër eja ta vendosim, por jo të gënjejmëveten që të mos ta miratojmë kurrë dhepër t’i hedhur hi syve europianëve. Këtëne nuk do ta lejojmë, as këtu në parlament,as jashtë parlamentit dhe as në institucionetndërkombëtare të cilat na monitorojnë. Atae dinë mirë se kush po pengon dhe kushka të drejtë në rastin konkret” kapërfunduar replikën ndaj kryeministrit,kryetari i grupit të deputetëve të PartisëSocialiste, Gramoz Ruçi.

300 të rinj anëtarësohen në PS e DurrësitLideri i opozitës: Marrja e një tesere

të Partisë Socialiste është angazhimi qëju të bëheni pjesë e kësaj bashkësie kusecili të pranojë të marrë përsipër rolin evet, aty ku e ka, aq sa i takon, për të bërëqë të gjithë së bashku si skuadër që ne tëfitojmë dhe për të bërë të gjithë së bashkuqë ne të vendosim një e nga një gurët eatij muri që duam të ngremë në historinëe re të këtij vendi

300 të rinj, të reja burra dhe gra kanëmarrë teserën e anëtarësisë së PartisëSocialiste vetëm dje në qytetin e Durrësit.Një bisedë të ngrohtë dhe plot ide të rejaka zhvilluar Kryetari Edi Rama dhe drej-tuesit e lartë socialistë të këtij qyteti metë gjithë ata që kanë zgjedhur të jenëanëtarë të familjes së madhe socialiste.Biseda ka patur momente të ndryshmetë rëndësishme, është folur me ta përpolitikën, për angazhimin qytetar në poli-tikë, por një vend të veçantë ka marrëProgrami i ri i socialistëve. Por secili ngatë anëtarët e rinj të Partisë Socialiste qësapo është bërë pjesë e familjes socialisteka marrë menjëherë detyrën e parë të tij,atë të sjelljes në këto forume dhe të dyindividë të tjerë. Dega e Partisë Socialistenë Durrës është cilësuar si një degëshumë aktive, nga Kryetari Rama: “Se-cili nga ju duhet që herën tjetër të mosvijë vetëm. Për secilin nga ju që do merr-ni sot teserën, detyra e parë është që pas

Juljana Deda

një muaji, ju të keni sjellë me vete edhedy të tjerë. Po dy të tjerë që do t’i piketonidhe do t’i bindni në rrethin tuaj shoqëror.Dy të tjerë që njësoj si ju mendojnë segjërat nuk shkojnë mirë. Por që ju do t’ibindni që gjërat do të shkojnë mirë dhese ata duhet të përpiqen bashkë me ju”.

Jemi shumë të vendosur të zgjerojmëhapësirën e Partisë Socialiste është shpre-hur lideri i opozitës duke cilësuar proces-in e anëtarësimit jo thjesht një akt me-kanik, por një angazhim për kontributine gjithsecilit: “Marrja e një tesere të Par-tisë Socialiste është shumë më tepër sesa

regjistrimi formal në një forcë politike sikjo e jona. Është shumë më tepër sesaedhe ajo që ju keni bërë deri më sot simbështetës dhe simpatizantë të PartisëSocialiste. Marrja e një tesere të PartisëSocialiste është angazhimi që ju të bëhe-ni pjesë e kësaj bashkësie ku secili të pra-nojë të marrë përsipër rolin e vet, aty kue ka, aq sa i takon, për të bërë që të gjithësë bashku si skuadër që ne të fitojmë dhepër të bërë të gjithë së bashku që ne tëvendosim një e nga një gurët e atij muriqë duam të ngremë në historinë e re tëkëtij vendi”. Dy prej të rinjve të anëtarë-suar do të tregonin kështu arsyet e tyrepse zgjodhën të japin kontribut pranëPartisë Socialiste. “Do të jetë jo vetëm njëkënaqësi, por edhe një mision që atë pro-gram të cilin unë e kam shfletuar tapërcjell aty ku studioj, aty ku punoj”. “Unëmendoj që të rinj dhe të rejat, të gjithëkëtu e shikojnë Partinë Socialiste dhe pro-gramin e saj si rrugë për ta nxjerrë ven-din nga kriza ku është futur sot”. Në njëatmosferë shumë entuziaste nuk kanëmunguar as batutat e Kryetarit Rama, kurka hasur në emrin e një prej anëtarëve tërinj të cilit po i jepte teserën: “Sali, sot t’ibëhesh anëtar i Partisë Socialiste të Sh-qipërisë. Sot ty të jepet mundësia t’i japëshemrit tënd lavdinë e humbur.”

Nga Kongresi i 5 nëntorit një prej ob-jektivave për të gjithë strukturat e Par-tisë Socialiste ishte rritja e numrit tëanëtarësisë së PS me 30%, proces që kastartuar me Durrësin.

Është shumë më tepër sesa edhe ajo që ju keni bërë deri më sot si mbështetës dhe simpatizantë të Partisë Socialiste. Marrja e një tesere të Partisë

Socialiste është angazhimi që ju të bëheni pjesë e kësaj bashkësie ku secili tëpranojë të marrë përsipër rolin e vet, aty ku e ka, aq sa i takon, për të bërë qëtë gjithë së bashku si skuadër që ne të fitojmë dhe për të bërë të gjithë sëbashku që ne të vendosim një e nga një gurët e atij muri që duam të ngremë nëhistorinë e re të këtij vendi”. Dy prej të rinjve të anëtarësuar do të tregoninkështu arsyet e tyre pse zgjodhën të japin kontribut pranë Partisë Socialiste.“Do të jetë jo vetëm një kënaqësi, por edhe një mision që atë program të cilinunë e kam shfletuar ta përcjell aty ku studioj, aty ku punoj”. “Unë mendoj që tërinj dhe të rejat, të gjithë këtu e shikojnë Partinë Socialiste dhe programin e sajsi rrugë për ta nxjerrë vendin nga kriza ku është futur sot”.

Page 6: Gazeta Zeri i Popullit

6 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

C M Y K

MALLKIMI “BERISHA” MBI DREJTËSINËPËLLUMB N. MEÇANI

Po bëhet muaj që në kryeqytetin eShqipërisë, Tiranë, ka filluar një procesgjykimi, kundër ish-Komandantit të Gardës,Ndrea Prendi. Prokurorët e akuzojnë NdreaPrendin për vrasje direkte të Ziver Veizit,një ndër protestuesit e vrarë të 21 Janarit2011, dhe kërkojnë si masë sigurie, arrestinme burg. Ndërsa për në ditët e ardhshme,pritej që ish-komandanti i Gardës sëRepublikës do të duhej të përgjigjet përaktakuzën e ngritur kundër tij.

¨shtë domethënëse që në bankën e tëakuzuarve dhe përpara togave të zeza tësistemit gjyqësor në Shqipëri, ndodhet njëringa njerëzit që ka qëndruar më afërKryeministrit të vëndit në 21 Janarin engjarjes. Por ashtu si komandanti i Gardës,edhe sistemi gjyqësor, po tregon se është jo

vetëm krahu i djathtë i pushtetit të Berishës,por edhe dora e zgjatur dhe e fshehur e tijnë organizimin e shtypjes politike tëprotestave të opozitës, në organizimin edënimeve gjyqësore me synim eleminiminpolitik të kundërshtarëve opozitarë.Pothuaj gjithë media opozitare dhe epavarur shkruajtën atëherë, dhevazhdojnë të shkruajnë, se Komandanti iGardës Ndrea Prendi, ka qenë ndër tëakuzuarit si ekzekutorë të protestuesve të21 Janarit. Ishte organi i akuzës ai që kërkoimes të tjerëve edhe ndalimin e tij qysh tënesërmen e ngjarjes.

Gjykatat politike, me në krye titullarët,janë kthyer në simbol të padrejtësisë nëShqipëri. Sali Berisha i ka kthyer gjykatatshqiptare në një makineri gjigande tëmbulimit të krimit dhe të shfajësimit tënjerëzve të akuzuar.

Një akt të tillë kreu edhe Gjykata eApelit kur hodhi poshtë faktet e reja qëprovonin se Komandanti i Gardës, është

Në një nga institucionet e turpit të këtij vendi, pikërisht në ambientet e Gjykatës së Apelit, këtu nëTiranë, qytetarët shqiptarë, panë me sytë e tyre, teatrin e radhës se si një trup gjykues i sajuar atypër aty, hodhi poshtë një mal me akuza, madje disa prej tyre, të paraqitura rishtazi, që vërtetojnë seish Komandanti i Gardës së Republikës, aktualisht i arrestuar, është përgjegjës dhe autor përvrasjen e protestueseve më 21 janar. Kjo që pamë dje, konfirmon edhe një herë kapitullimin esistemit gjyqësor, drejtësinë e kalbur prej shërbimeve haptazi të paligjshme ndaj pushtetit. Gjykatae shkallës parë Tiranë, shkon edhe më larg, teksa po na sjell një variant të ri të ngjarjes kohët efundit, dhe vrasjet po dalin në plan të dytë, sepse në plan të parë kësaj gjykate po i del “pushtimi ikryeministrisë”. Prej gati 1 viti qytetarët kanë dëgjuar lloje-lloje përçartjesh nga Kryeministri vendit,por sot, mbas paraqitjes së akuzës nga Prokuroria...

Gjatë fjalës së mbajtur në Kuvenddeputeti socialist Pirro Lutaj tha se qytetarëtpanë me sytë e tyre teatrin e radhës se sigjykata hodhi poshtë një mal me akuza qëvërtetonin se ish Komandanti i Gardës sëRepublikës ishte përgjegjës dhe autor përvrasjen e protestueseve më 21 janar. Kjokonfirmon edhe një herë, theksoi Lutaj,kapitullimin e sistemit gjyqësor, drejtësinëe kalbur prej shërbimeve haptazi tëpaligjshme ndaj pushtetit.

MË POSHTË FJALA E DEPUTETITPIRRO LUTAJ NË KUVEND:

Në një nga institucionet e turpit të këtijvendi, pikërisht në ambientet e Gjykatëssë Apelit, këtu në Tiranë, qytetarëtshqiptarë, panë me sytë e tyre, teatrin eradhës se si një trup gjykues i sajuar aty përaty, hodhi poshtë një mal me akuza, madjedisa prej tyre, të paraqitura rishtazi, qëvërtetojnë se ish Komandanti i Gardës sëRepublikës, aktualisht i arrestuar, ështëpërgjegjës dhe autor për vrasjen eprotestueseve më 21 janar. Kjo që pamë dje,konfirmon edhe një herë kapitullimin esistemit gjyqësor, drejtësinë e kalbur prejshërbimeve haptazi të paligjshme ndajpushtetit. Gjykata e shkallës parë Tiranë,shkon edhe më larg, teksa po na sjell njëvariant të ri të ngjarjes kohët e fundit, dhevrasjet po dalin në plan të dytë, sepse nëplan të parë kësaj gjykate po i del “pushtimii kryeministrisë”. Prej gati 1 viti qytetarëtkanë dëgjuar lloje-lloje përçartjesh ngaKryeministri vendit, por sot, mbasparaqitjes së akuzës nga Prokuroria, organikompetent kushtetues që e bën një gjë tëtillë, dhe fakteve të pakundërshtueshme tëardhura nëpërmjet ekspertizës së FBI-së,askush nuk ka më dyshim se më 21 janar

21 janari, sistemi gjyqësor i kapitulluarArjan Gruda

2011, efektiva të përzgjedhur nga ishKomandanti i Gardës së Republikës, madjeedhe vet ish Komandanti me armën e tij,kanë hapur zjarr në drejtim të protestuesvedhe kanë vrarë 4 qytetarë të pafajshëm.Maskara e 21 janarit, tregoi dhe një herëfytyrën e vërtetë të qeverisë së bunkerizuartë Sali Berishës, e cila e pranon lirinë dhepluralizmin sa për sy e faqe dhe nuk lejonaskënd që të cenojë, apo të protestojë kundërautokracisë saj vrastare. Ne jemi të tronditurseriozisht, se sistemi i korruptuar i drejtësisë,me gjyqtar të shkarravitur dhe drejtuesgjykatash të dorovitur prej pushtetit, kasjellë në Shqipëri kulturën shkatërrimtaretë pandëshkueshmërisë, e cila ka asgjësuarparimin themelor të demokracisë që është

barazia para ligjit. Presioni për dorëheqjetë gjyqtarëve, apo përjashtimet e tyre ngatrupi gjykues, sipas dëshirave të avokatëvetë pushtetit, nuk do të mund të shmanginnga përgjegjësia asnjë mëkatar, të zinxhirittë komandimit të Gardës së Republikës,përfshi këtu edhe ish Ministrin eBrendshëm dhe Kryeministrin.

Po i kujtoj Kreut të këtij zinxhiri, SaliBerishës, por edhe gjithë opinionit, se nëbazë të ligjit Nr.8869, datë 22.5.2003 “PËRGARDËN E REPUBLIKËS SËSHQIPËRISË”, më 21 janar 2011, Garda eRepublikës ka funksionuar si më poshtë

1-Sali Berisha epror dhe urdhërues iMinistrit të Brendshëm Lulëzim Basha,

2-Lulëzim Basha, epror dhe urdhërues i

Komandantit të Gardës Republikës NdreaPrendi,

3-Ndrea Prendi epror dhe urdhërues iefektivave të Gardës së Republikës, tëpërfshirë në krim së bashku me atë vetë.

Zotërinj (Qyqar), Gjyqtar,Pavarësisht nga emri që keni, Tomë apo

Sashenkë, Shkëlqim apo Dritan, Shpresaapo Shejtan,

Mos e harroni 21 janarin. Vrasësit i kenilënë të lirë dhe urdhëruesit e tyre,vazhdojnë të sundojnë në Shqipëri.

Katër protestuesit janë vrarë në bulevard,pas shpërndarjes së protestës dhe jashtë çdokontakti me objektin e kryeministrisë qoftëedhe me murin rrethues të saj. Ata janëvrarë me paramendim dhe gjakftohtësisipas një skenari të përcaktuar prejsulltanëve që lebetiteshin nëpër bodrume,nëpër dritare apo tarracën e kryeministrisë,se po u iknin sulltanatet e tyre. Ne nuk dota harrojmë këtë, derisa të bëhet drejtësiadhe të lehtësohen plagët e familjarëve dhetë afërmve të Ziverit, Faikut, Hakuranit dheAleksit, të cilët i vrau pushteti me pushkëte tij dhe ju po i vrisni për herë të dytë, dukeu dhënë kohë kriminelëve të fshehingjurmët e këtij krimi makabër.

Ne nuk do të harrojmë gjithashtu, asshfaqjet teatrale që kanë bërë dhe po bëjnëgjykatat me procesin gjyqësor për Gërdecin,ku humbën jetën 26 qytetarë të pafajshëmdhe u plagosën dhjetëra të tjerë. Ne do tëvazhdojmë ta inkurajojmë jo vetëmProkurorinë por çdo punonjës të sistemit tëdrejtësisë, që të mos tërhiqet nga kërkesate tyre për drejtësi, duke u treguar tëgatshëm të bëjmë gjithçka duhet, meqëllim zhdukjen e asaj fare të keqe që u kazënë frymën shqiptarëve dhe i ka lënë ata,pa liri, pa siguri, pa prona, pa shtet nëshërbim të qytetarëve dhe pa pushtetgjyqësor në mbrojtje të lirive, të drejtavedhe të interesave të tyre.

Gjatë fjalës së mbajtur në Kuvend deputeti socialist Pirro Lutaj tha se qytetarëtpanë me sytë e tyre teatrin e radhës se si gjykata hodhi poshtë një mal me

akuza që vërtetonin se ish Komandanti i Gardës së Republikës ishte përgjegjës dheautor për vrasjen e protestueseve më 21 janar. Kjo konfirmon edhe një herë, theksoiLutaj, kapitullimin e sistemit gjyqësor, drejtësinë e kalbur prej shërbimeve haptazi tëpaligjshme ndaj pushtetit.

Page 7: Gazeta Zeri i Popullit

7E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

përgjegjës dhe autor për vrasjen eprotestuesve më 21 Janar. U kuptua qartëse procesi në këtë gjykatë ishte ikomanduar. Kjo u duk në përjashtimin ngagjykimi i dy gjyqtarëve të dyshuar se mundtë ishin rebelë të urdhrit politik. Kështugjykimi iu besua një treshe gjyqtarësh,shumë të njohur për shërbimet politike ndajpushtetit të Berishës. Provat për vrasje, tëkarakterit politik, nuk përbënë rëndësi përkëtë treshe politike gjyqtarësh. I dyshuariPrendi do të vazhdojë të hetohet i lirë.

Vendimi i Gjykatës së Apelit për tahetuar në shtëpi ish-Komandantin eGardës, përbën një veprim të paramenduar,prapa të cilit fshihen veprime të tjera tëkundraligjshme me karakter politik dhedenigrues. Kështu, Gjykata e Shkallës sëparë, në zbardhje të vendimit të saj për këtëçështje, ka theksuar se: “demonstruesitkanë pushtuar Kryeministrinë dhe kanëushtruar dhunë mbi Komandantin eGardës”. Se si mund ta provojë keqtrajtimine Ndrea Prendit kur ai ka qëlluar që ngatarraca e Kryeministrisë, gjykata këtë e lë

në misterin e pamjeve televizive, që vetëmajo i ka parë. Por paraqitja e këtyrearsyetimeve si elemente që rrëzoninpretendimet e akuzës flet shumë. Përintelektualët apo edhe për njerëz të thjeshtënë Shqipëri, tashmë dihet se kush është kokae këtyre gjërave që zakonisht në drejtësiquhen “Farsë”. Pra me një aludim të tillë,duke hedhur poshtë hetimin e FBI-së dheprokurorisë shqiptare, ajo e nxjerr zbuluarkryeministrin e vendit që ka kohë që përfletpër “një hetim gjyqësor”. Me sa duket,Kryeministri ka menduar të zbatojë skenarine zgjedhjeve të 8 Majit, ku ai shpiku provadhe gjykata i pranoi. Pra modeli “Gërdec-8maj-skandali “Meta”, i zhdukjes së provavedhe shpikjes së ca të tjerave, qenka strategjiae të dalit i pafajshëm. Këtë tendencë të tij, epaskan bërë të tyrin edhe gjykatat.

Të zëvendësosh institucionin e hetimitdhe akuzës me atë të gjykatave, a nuk do tëthotë kjo një minim të drejtësisë? Po përsepikërisht tani kur ka filluar procesi gjyqësorkundër Ndrea Prendit, pikërisht tani Berishakërkon që të zhdukë institucionin e hetimitdhe të provave të krimit të siguruara në

rrugë ligjore? Përse Sali Berisha mbi të cilinrëndojnë edhe shumë ngjarje të tjera, edhemë të rënda e përballë ish Komandantin eGardës me një fars gjyqësore si ai që ndodhinë apel? Historia e këtyre 21 viteve, porveçanërisht që nga viti 2005, është e mbushurme krime, vrasje e masakra disa prej të cilavetë pashëmbullta. Krimi i kryer në Gërdecdhe në 21 Janar, ku u vranë njerëz tëpafajshëm nuk janë rastësore. Ato janë vepëre një regjimi të tërë dhe e një pushteti politikqë kërkoi të krijojë me dhunë, manipulimine historisë dhe ngjarjeve që trondisin shpeshshoqërinë.

Procesi i tanishëm gjyqësor kundër ishkreut të gardës, po shndërrohet përveçse një“proces shfajësues” për ata që vranë më 21Janar, përbën edhe një tregues për atë seçfarë vjen në drejtësi pasi Berisha “tëpushtojë” institucionin e presidentit. Do tëthotë që një gjyqtar apo prokuror “i pabindur”sot, nesër është një kandidat për të shiturbanane në rrugë. Pra për nesër do të ngelenvetëm besnikët e sotëm të pushtetit. Pra atasot duhet të bëjnë njëlloj si ç’bënë me fitorene Edi Ramës në Tiranë, të cilën e numëruanlive shqiptarë e ndërkombëtarë; njëlloj siç’bënë me milionat e kërkuara tek video-skandali i Ilir Metës. Dhe siç duan të bëjnësikur nuk janë vrarë katër protestues në 21Janar. Ky është krim!

Duke kuptuar tek këta gjyqtarë, jo vetëmmercenarizmin, por edhe frikën e pasigurisëqë ata ndjejnë kur nuk do të jenë më në dorëtë Bamir Topit dhe KLD-së por në dorë tëSali Berishës, imagjinoni gabimin e madhqë ka bërë politika shqiptare, duke i besuaratij çelësat e qeverisë dhe të shtetit shqiptar.

Mimi Kodheli

Kjo u duk në përjashtimin nga gjykimi i dy gjyqtarëve të dyshuar se mundtë ishin rebelë të urdhrit politik. Kështu gjykimi iu besua një treshe

gjyqtarësh, shumë të njohur për shërbimet politike ndaj pushtetit të Berishës.Provat për vrasje, të karakterit politik, nuk përbënë rëndësi për këtë treshepolitike gjyqtarësh. I dyshuari Prendi do të vazhdojë të hetohet i lirë.Vendimi i Gjykatës së Apelit për ta hetuar në shtëpi ish-Komandantin eGardës, përbën një veprim të paramenduar, prapa të cilit fshihen veprime tëtjera të kundraligjshme me karakter politik dhe denigrues. Kështu, Gjykata eShkallës së parë, në zbardhje të vendimit të saj për këtë çështje, ka theksuarse: “demonstruesit kanë pushtuar Kryeministrinë dhe kanë ushtruar dhunëmbi Komandantin e Gardës”.

21 janari do të mbahet mend jovetëm për katër të vrarët nga regjimianti-demokratik që vazhdon të qeverisëkëtë vend. Për fat të keq do të mbahetmend edhe për vendimin e djeshëm tëGjykatës së Apelit, apo të gjithëvendimeve gjyqësore të njëjta politike,të ngjashme, të javëve që kanë kaluar.Ishte gjykata e shkallës së parë, e cilanë vendimin e saj na ka dalë me njëvariant të ri të zhvillimit të ngjarjevetë asaj dite të hidhur.

E gjitha kjo e bërë nën kontrollin erreptë politik, përballë të cilit këtogjykata, të presupozuara vende kuvendoset drejtësia e ku të gjithë janë tëbarabartë përpara ligjit, janë kthyer nëapendikse të politikes së mbrapshtë tëkësaj qeverie e të këtij kryeministri.

Së bashku me vendimmarrjen përGërdecin, vendimmarrjen për abuzimetme rrugën Durrës-Kukës,vendimmarrjen për video-skandalinMeta, edhe vendimmarrjet që po

Gjykatat, apendikse të politikëssë mbrapshtë së kësaj qeverie

pasojnë, lidhur me vrasjet e katër tëpafajshmëve në bulevardin Dëshmorëte Kombit, krijojnë të gjitha bashkë në

realitet, tendencën më të re, që popercepton shoqëria shqiptare, këtokohët e fundit:

Atë të shkrirjes së gjithë pushtetevenë një, në anën e të fortit, por jo nëanën e të drejtit. Kjo tregon edhe njëherë se në çfarë mjerimi dhe pazotësieka rënë sistemi ynë gjyqësor, ai qëduhet të ishte i pavaruri dhe i drejti,vendimmarrësi pa ndikime.

Kjo tregon edhe një herë mungesëne besimit që ky kryeministër dhe kjoqeveri nuk kanë, por që duhet të kishine t’i jepnin (të paktën në një sistemdemokratik ndodh kështu)institucioneve të veta të hetimit,prokurorisë, policisë gjyqësore,institucioneve të inteligjencës, meqëllim sigurimin e provave në rrugëligjore.

Vetëm kështu, duke dhënë besim,bazuar në Kushtetutë e ligje, ne mundtë krijojmë një sistem kredibël në sytëe shqiptarëve, e pse jo, edhendërkombëtarëve që na monitorojnë.

Shikoj me keqardhje dhe trishtim tëgjithë ata burra e gra, të cilët veshintunikën e zezë të gjykatësit, që me sytëposhtë lexojnë të turpëruar vendimetpolitike që u kanë diktuar në telefonaapo në zyrat e qeverisë.

Pra, gjykatësit po bëjnë edhehetimin, edhe gjykimin e hetimit që poata vetë kërkojnë të bëjnë, edhevendimin. Dhe e bëjnë këtë edhe kurnë emisionin me të guximshëminvestigative të quajtur Xhungël, tëgazetarit Artan Hoxha, gjithkush pa sekush ishte ku, çfarë armësh mbanin nëdorë, a u përdorën ato apo jo, e gjithëkjo ditën për diell e pa iu dridhur dora.

Kjo është e vërtetë e rrezikshme,nëse kemi parasysh që për çdo ditë emë shumë po flitet për reformën aq tëdomosdoshme në sistemin e drejtësisë.Flasim çdo ditë për shtetin e se drejtësdhe gjyqësor të pavarur, kushte këto tëpadiskutueshme për të bërë një hap mepërpara drejt vendosjes së drejtësisë nëvend, apo ndonjë hap drejt Europës.

Por kjo nuk mund të ndodhe as dukepërjashtuar gjyqtarë mbi të cilët kadyshime se nuk janë brenda vathës sëpolitikës së pushtetit, as duke lenë në shtëpinjë person të dyshuar për vrasje, as dukemos konsideruar si të vlefshme provat eprokurorisë apo provat e padiskutueshmetë një prej institucioneve më prestigjiozeinvestigative ndërkombëtare.

Ndërsa kjo do të vazhdojë gjatë,Shqipëria jo vetëm që do të humbasërishtazi trenin e Europës, por do tëhumbasë një tjetër shans për të vënë sadopak në binarë besimin e çdo shqiptari prejnesh, kur flitet për DREJTËSINË, për tëcilën ne opozitarët jemi këtu për tambështetur, mbrojtur dhe respektuarderi në fund.

21 janari do të mbahet mend jo vetëm për katër të vrarët nga regjimi anti-demokratik qëvazhdon të qeverisë këtë vend. Për fat të keq do të mbahet mend edhe për vendimin edjeshëm të Gjykatës së Apelit, apo të gjithë vendimeve gjyqësore të njëjta politike, tëngjashme, të javëve që kanë kaluar. Ishte gjykata e shkallës së parë, e cila në vendimine saj na ka dalë me një variant të ri të zhvillimit të ngjarjeve të asaj dite të hidhur.E gjitha kjo e bërë nën kontrollin e rreptë politik, përballë të cilit këto gjykata, të presupo-zuara vende ku vendoset drejtësia e ku të gjithë janë të barabartë përpara ligjit, janëkthyer në apendikse të politikes së mbrapshtë të kësaj qeverie e të këtij kryeministri.Së bashku me vendimmarrjen për Gërdecin, vendimmarrjen për abuzimet me rrugënDurrës-Kukës, vendimmarrjen për video-skandalin Meta...

Page 8: Gazeta Zeri i Popullit

8 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

Zonat që kanë mbetur ende tëbllokuara nga dëbora dhe moti i keq eme ngrica janë ende të shumta, ndërsaapeli i këtyre banorëve për ndihma ngashteti sa vjen e shtohet. Edhe pse qeveriadeklaron se rrugët janë hapur dhe situataështë normalizuar, në disa komuna nëveri e juglindje të vendit ka ende dhjetërafshatra të cilat nuk kanë asnjëkomunikim me qendrat e rretheve. Përkëtë arsye, qindra banorë janë revoltuar,e madje kanë udhëtuar për orë të tëraduke e carë vetë dëborën në mënyrë qëtë mblidhen në një protestë për tikërkuar qeverisë ndihma ushqimore,pasi rezervat e tyre po mbarojnë. Tëizoluar tashmë prej më se dy muajsh 67familje në fshatin Qarrishtë, i cili ndodhet22 kilometra larg qytetit të Librazhdit, nëkufi me shtetin e Maqedonisë, janëmbledhur dje për të protestuar ndajharresës së qeverisë ndaj kësaj zone ekëtyre banorëve. Të mbështetur edhenga deputeti i zonës, Taulant Balla, i cilika udhëtuar së bashku me ta për plotkatër orë për të arritur në vendin ku dotë zhvillohej protesta, për të shprehurshqetësimet e tyre në media. Banorëtshprehin shqetësimin se prej 2 muajshvuajnë izolimin nga bora dhe mungesënenergjisë elektrike. Sipas tyre deri taninuk është bërë asgjë në drejtim të hapjessë rrugëve, gjë që ka sjellë pakësimin endjeshëm të produkteve ushqimore. Atakërkojnë nga shteti të ndërhyjë përhapjen e rrugës, sepse trashësia e borësarrin deri në katër metra i ka bllokuarprej muajsh. “Duhet të dëgjosh këtabanorë për të kuptuar se si janë ndarëndihmat nga qeveria. Për 67 familje tëfshatit Qarrisht qeveria ka sjellë vetëm35 kg makarona, 50 kg oriz, disa sapunatë vjetër, këto janë ndihmat që helikopterii vetëm që kaloi në Librazhd solli nëfshatin Qarrisht. Ne solidarizohemi mebanorët e komunës së Qarrishtë përhapjen sa më shpejt të rrugës edhe memjete ushtarake, sepse ka shoqata dhefondacione që afrojnë ndihma me ushqimepër banorët e fshatit Qarrisht, por që nukarrijnë ti dërgojmë në destinacion,” ushpreh Balla. Ndërsa kryetari i komunësQendër Librazhd, Enver Shkurti, kadhënë alarmin “ SOS”. Sipas tij situataështë mjaft kritike, për shkak se rezervatushqimore janë të gjitha drejt fundit. Sipaskryetarit të komunës, vetëm faturohetpër shpenzime karburantësh dhe asnjëmjet nuk punon për hapjen e rrugës.

Situata e motit mbetet e njëjtë edhenë Qarkun e Kukësit, ku komuna Arrënkonsiderohet tërësisht e bllokuar. NëLekbibaj të Tropojës ortekët vijojnë tëbllokojnë rrugën, ndërsa në komunën eShishtavecit, banoret e fshatit Cernalive

Izolimi vazhdon për qindra fshatraNDËRPRITEN FURNIZIMET ME NDIHMA

dhe Oreshke po punojnë vetë për tëhapur afro 9 km rrugë të bllokua ngadëbora me lopata. E nëse deri tani janëkatër qendra komunash të bllokuara, nëqarkun e Kukësit numri i fshatrave tëizoluar me qendrat e rretheve dhe me

qendrat e komunave është afro 50.Ndërkaq, në qarkun e Shkodrës janëende nën izolim gjashtë komuna, nëDibër vijon të jetë totalisht e izoluarkomuna Selishtë, ndërsa në Korçë dheLibrazhd rreth 50 fshatra. Ndërkohë prejkohësh nga Shtabi i Emergjencave nukjanë zhvilluar më operacione përfurnizmin e banorëve të bllokuar meushqime nga ajri.

Balla: Në fshatrat e Librazhdit,ndihma qesharake dhjetëra vjeçare

Klajdi Haxhia

PECI TRANSFEROHET NË SPITALIN NË GJERMANIPërmirësohet shëndeti i komandos

që mbeti i plagosur në misioninpaqeruajtës në Afganistan, AleksandërPeci. Madje Ministria e Mbrojtjes kadeklaruar se Nëntetari Peci ndodhettashmë në një spital amerikan nëGjermani për një shërbim më tëspecializuar mjekësor. “NëntetarAleksandër Jak Peci, i shoqëruar nganjë ekip mjekësh të specializuar, ështëtransportuar nga Spitali Amerikan iBazës Ajrore të Bagramit, në veri tëKabulit drejt Gjermanisë,” bëri të diturditën e djeshme kjo ministri. Në orën08:45 minuta ka mbërritur në SpitalinUshtarak Amerikan në Landstuhl, nëGjermani. “Nëntetar Peci është priturnga Përfaqësuesi ynë Ushtarak nëShtabin e NATO-s në Bruksel,Kundëradmiral Kristaq Gerveni dhePërfaqësuesi Ushtarak në Komandën eACO, kolonel Pirro Ahmetaj. Aktualishtnëntetar Aleksandër Peci është nënkujdesin e drejtëpërdrejtë të mjekëvetë Spitalit Ushtarak Amerikan nëLandstuhl, në Gjermani,” thuhet nëdeklaratën zyrtare të MM.

BANORËT E IZOLUAR PROTESTË KUNDËR HARRESËS SË QEVERISË

Zonat që kanë mbetur ende tëbllokuara nga dëbora dhe moti i keq

e me ngrica janë ende të shumta,ndërsa apeli i këtyre banorëve përndihma nga shteti sa vjen e shtohet.Edhe pse qeveria deklaron se rrugëtjanë hapur dhe situata është normali-zuar, në disa komuna në veri e juglindjetë vendit ka ende dhjetëra fshatra tëcilat nuk kanë asnjë komunikim meqendrat e rretheve. Për këtë arsye,qindra banorë janë revoltuar, e madjekanë udhëtuar për orë të tëra duke ecarë vetë dëborën në mënyrë që tëmblidhen në një protestë për ti kërkuarqeverisë ndihma ushqimore, pasirezervat e tyre po mbarojnë. Të izoluartashmë prej më se dy muajsh 67 familjenë fshatin Qarrishtë, i cili ndodhet 22kilometra larg qytetit të Librazhdit, nëkufi me shtetin e Maqedonisë, janëmbledhur dje për të protestuar ndajharresës së qeverisë ndaj kësaj zone ekëtyre banorëve. Të mbështetur edhenga deputeti i zonës, Taulant Balla, i cilika udhëtuar së bashku me ta për plotkatër orë për të arritur në vendin ku dotë zhvillohej protesta, për të shprehurshqetësimet e tyre në media.

Përmirësohet shëndeti i komandos qëmbeti i plagosur në misionin paqeruajtësnë Afganistan, Aleksandër Peci. MadjeMinistria e Mbrojtjes ka deklaruar seNëntetari Peci ndodhet tashmë në njëspital amerikan në Gjermani për njëshërbim më të specializuar mjekësor.“Nëntetar Aleksandër Jak Peci, i shoqëruarnga një ekip mjekësh të specializuar..

Page 9: Gazeta Zeri i Popullit

9E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

C M Y K

Klajdi Haxhia NJË NISMË E NGJASHME E NDËRMARRË NGA MALI I ZI ËSHTËREFUZUAR PRERAZI NGA KOMISIONI EUROPIAN

Ish-Zëvendësministri i Energjetikës,Pajtim Bello, denoncon formulën sipas tëciles qeveria kërkon të shesë Albpetrol,pasi sipas tij ajo krijon dëm të madhfinanciar për buxhetin dhe interesat eqytetarëve. “Në radhë të parë, humbjetjanë fizike në prodhim naftë. Sot ështështeti që i merr 100 për qind këtë naftë nëformen e dividentit. Nesër do të marrëvetëm 20-30 për qind në forme tatimesh.Pra humbjet janë të jashtëzakonshme”,argumentoi ish-Zv/Ministri. Zoti Bellomendon se këto favorizime nuk janë tërastësishme. Ai dyshon se shitja 100 % përherë të parë e një kompani strategjikeeshte e qellimshme. “Përse heret e tjera,sa here qe kemi patur privatizimestrategjike, po permend OSSH dhe

Dhënia e shtetësisë shqiptare çdo të huajiqë investon të paktën 100 mijë euro nëShqipëri, ide e publikuar së fundi ngakryeministri Berisha, nuk është mirëpriturnga opozita dhe analistë të pavarur të Tiranës.Legjislacioni i Shqipërisë për dhënien eshtetësisë mbështetet në orientimet eKonventës Europiane “Për shtetësinë” dhepërmban kritere dhe procedura ligjore.Kushtetuta e Shqipërisë i jep përparësi tëhuajve që edhe kur nuk plotësojnë kriterete përcaktuara me ligj mund t’ u jepetshtetësia shqiptare për interesaekonomike, shkencore apo kombëtare tështetit. Por ideja e kryeministrit Berishapër dhënien e shtetësisë atyre që investojnëtë paktën 100 mijë euro nuk është në këtëkontekst. Ajo është publikuar nga Berishasi një mundësi më shumë për tërheqjen einvestimeve të huaja duke respektuarnjëherazi të gjitha detyrimet që rrjedhinnga marrëveshja e Shqipërisë me BE përheqjen e vizave.

Por opozita dhe analistët e pavarur tëTiranës kanë rezerva ndaj kësaj ideje dhepërfitimit që mund t’ i vijë prej sajzhvillimit ekonomik të vendit. AleksandërÇipa, analist thotë për programin shqip tëDW se realizimi i saj mbart disa rreziqe.“Mund të quhet investitor i huaj edhedikush që në rrugë të dyshimta dheinformale ka mundur të sigurojë 100 mijëeuro, që është limiti për të marrë shtetësinëshqiptare nëse ato investohen në Shqipëri.Kjo do të thotë se këta individë vijnë nëShqipëri, në rrethana të panjohura, mund

të shndërrohen automatikisht nështetas shqiptarë që do të gëzojnë tëgjitha përfitimet që meriton një qytetari Republikës së Shqipërisë.” thotë Z.Çipa. Burime zyrtare nga shërbimetsekrete pohojnë se dhënia e shtetësisëshqiptare cilitdo të huaj që investon tëpaktën 100 mijë euro mund të sjellë nëShqipëri investime të mafias dhezyrtarizimin e tyre.

Terren i përshtatshëm për rritjen e korrupsionit

Rreziku tjetër është ai i rritjes sëkorrupsionit. Administrata publike nëShqipëri është stigmatizuar si njëadministratë vulnerabël ndaj korruptimit.“Dhënia e shtetësisë personave që kanëmundësi të investojnë të paktën 100 mijëeuro mund të sjellë rrezikun e një mbidozetë korrupsionit që është vërtet një gangrenë

e shoqërisë shqiptare” thotë Z. Çipa.

Prishja e ekuilibrave në nivelete përfaqësimit

Por ka edhe një rrezik tjetër: ai i prishjessë ekuilibrave në nivelet e përfaqësimit.“Dhënia e shtetësisë cilitdo të huaj qëinveston në Shqipëri të paktën 100 mijë euromund të sjellë prishjen e ekuilibrave nënivelet e përfaqësimit. Një i huaj që fitonshtetësinë shqiptare vjen nga një e shkuare panjohur, të cilën institucionet shqiptarekanë dëshmuar deri tani të mos jenë të aftata zbulojnë dhe verifikojnë “ thotëAleksandër Çipa.

Komisioni Europian dhe precedenti i qëndrimit të tij

Ideja e kryeministrit Berisha përdhënien e shtetësisë në këmbim tëinvestimeve të huaja u shfaq se pari parady vitesh nga qeveria e Malit të Zi. Por menjë ndryshim: shuma minimale einvestimit nuk ishte 100 mijë euro por 500mijë. Por kjo ide nuk u përkrah ngaKomisioni Europian. Rezervat dhekundërshtimin më të madh e shprehuGjermania, e cila e cilësoi shtetësinëekonomikë “një provokim të hapur ndajpolitikës integruese të BE për BallkaninPerëndimor.” Ideja e Malit të Zi mbetithjesht një tentativë pasi KE paralajmëroise nëse kjo nismë kthehej në ligj, atëherëqytetarët malazezë nuk do të gëzoninheqjen e vizave dhe lëvizjen e lire në zonënShengen të BE-së.

Dyshimet për shitjen e AlbpetrolBello: Favorizimet ndaj investitorit, nuk janë të rastësishme

Albtelekomin jane parashikuar kuotatper pronaret dhe punonjesit. Pse ketehere veprohet ndryshe? Pra kemi tebejme me nje investitor te perkedhelur”.Madje vetë vendimi për shitjen eAlbeptrol, sipas Bellos, është ijashtëligjshëm, pasi kemi të bëjmë meprivatizim mbi privatizim. “Ligji thoteqe privatizimi eshte edhe kur pasuriajepet ne shfrytezim, siç ka ndodhur memarreveshjet konçesionare. Tani çfarëpo shesim ne, nje gje qe e kemi shiturme pare?”, pyeti Bello. Ne projekt ligjinper privatizimin Albpetrol, qeveriaparashikon shitjen çdo pasurie, jovetem te puseve, por edhe marreveshjekoncesionare qe kjo kompani kaatualisht me disa kompani te tjera.

Dhënia e shtetësisë shqiptare çdo të huaji që investon të paktën 100 mijë euro nëShqipëri, ide e publikuar së fundi nga kryeministri Berisha, nuk është mirëpritur ngaopozita dhe analistë të pavarur të Tiranës. Legjislacioni i Shqipërisë për dhënien eshtetësisë mbështetet në orientimet e Konventës Europiane “Për shtetësinë” dhepërmban kritere dhe procedura ligjore. Kushtetuta e Shqipërisë i jep përparësi tëhuajve që edhe kur nuk plotësojnë kriteret e përcaktuara me ligj mund t’ u jepetshtetësia shqiptare për interesa ekonomike, shkencore apo kombëtare të shtetit. Porideja e kryeministrit Berisha për dhënien e shtetësisë atyre që investojnë të paktën100 mijë euro nuk është në këtë kontekst.

Ambasadori i Bashkimit Evropian, EttoreSequi ka ftuar të gjitha bizneset shqiptaretë përfitojnë nga granti i fondit të BE-së, porme kusht që të përmbushin kriteret ekonkurencës së ndershme dhe të mosndikohen nga politika. Thirrja e Sequi kaardhur nga qyteti bregdetar i Vlorës, ku kamarrë pjesë në një takim me biznesin lokal

BE, Sekui: Bizneset të mos ndikohen nga politikanë zyrën e Bashkimit Evropian. “Ne in-vestojme cdo vit 85 mln euro per Shqiperinedhe kemi interes e deshire te vazhdojme teinvestojme, madje unë kam firmosur edhe neTirane per by pasin e Vlores. 2.5 mln eurone investojmë për biznesin e mesëm, pasipërben 90% të bizneseve. Procedurat e BE-se per bizneset jane transparente, jeni te

barabarte me të gjithë evropianët pë të fituarfonde nga granti evropian, nëse konkurohetbrenda rregullave, por që nuk duhet të ndiko-heni nga politikat. Këto janë rregullat e Bash-kimit Evropian. Per këtë, politika, biznesi dheqytyetarët duhet të mendojnë si qytetarë evro-pianë” ka thënë Sequi. Qëllimi i këtij takimiishte bashkëbisedimi me pushtetin lokal ven-das, me qëllim që të përfitojnë nga fondet eBashkimit Europian.

Analistët kundër Berishës: 110 mijë euro përshtetësinë, rrezik për investime nga mafia

Page 10: Gazeta Zeri i Popullit

10 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

PETRIT ZILI

Qarku i Dibrës ka në evidencat e drej-torisë së rrugëve nacionale gjithsej 242kilometra rrugë nga të cilat 164 kilometrajanë të asfaltuara dhe 78 të paasfaltuara.Sipas akseve rrugore më i gjatë është aiPeshkopi – Skuraj 121 kilometra, i asfal-tuar, Peshkopi – Qafë Draj 49 kilometra(asfaltuar 11 kilometra dhe pa asfaltuar 38kilometra), Qafë Bualli – Krastë (i asfaltu-ar në dokumente, faqja e zezë në realitet),Maqellarë – Dogana Bllatë 4 kilometra (as-faltuar), Ura e Çerenecit – Steblevë 39 ki-lometra (e paasfaltuar) , Burrel – Komnsi7 kilometra (e asfaltuar) dhe Ura Ulëz –Ulëz 3 kilometra (e asfaltuar).

Për mirëmbajtjen e 112 kilometraverrugë në Dibër kujdeset sektori iPeshkopisë , për 127 kilometra në Bulqizëai i Bulqizës dhe për 80 kilometra në Mat,sektori i Burrelit. Ky i fundit ka “fatin” segjithë gjatësinë e rrugëve e ka me asfalt.

Gjatë emergjencës dihet që me rrugëtu morën, aq sa o morën, firmatkonçensionare, por sipas ligjit kjo nuk elejonte drejtorinë e rrugëve të bënte “pallëariu”. Pronari i rrugëve vazhdon të jetëkjo drejtori “në të mirë e në të keq”. Kurhedh sytë mbi “malin” me para të hedhuranë rrugët e Dibrës, mendja të shkon sefloriri patjetër që është lënda e parë nështrimin e rrugëve. Gjithkush mund taçojë mendjen se mos e gjithë rruga, tëpaktën veprat e artit në to, urat e të tjeratë këtij lloji, duhet të jenë prej floriri.

Hedhim sytë mbi evidencat me lekëte kaluara në shërbim të rrugëve për vitet2005 – 2010, për të dalë më pas te viti 2011:Në vitin 2010 Kryeministri i Shqipërisëdha Urdhrin për inventarizimin e gjithëinvestimeve të realizuara për vitet 2005 –2010 në të gjithë sektorët. Se sa lekë janëhedhur në evidenca e sa investime janërealizuar në fakt për çdo segment rruge,për secilën njësi vendore, për secilin aks,përderisa bëhet fjalë për shumë marra-mendëse lekësh, meriton një shkrimtjetër dhe vetëm për investimet në rrugë.Përmendim vetëm se pas inventarizimittë investimeve sipas sektorëve për vitet2005 – 2010, rezultoi se vetëm për këtëperiudhë janë hedhur në rrugë 7 944 028365 lekë, thënë shkoqur dhe në gjuhën

Qarku i Dibrës ka në evidencat e drejtorisë së rrugëve nacionale gjithsej 242 kilometra rrugënga të cilat 164 kilometra janë të asfaltuara dhe 78 të paasfaltuara. Sipas akseve rrugoremë i gjatë është ai Peshkopi – Skuraj 121 kilometra, i asfaltuar, Peshkopi – Qafë Draj 49kilometra (asfaltuar 11 kilometra dhe pa asfaltuar 38 kilometra), Qafë Bualli – Krastë (iasfaltuar në dokumente, faqja e zezë në realitet), Maqellarë – Dogana Bllatë 4 kilometra(asfaltuar), Ura e Çerenecit – Steblevë 39 kilometra (e paasfaltuar) , Burrel – Komnsi 7kilometra (e asfaltuar) dhe Ura Ulëz – Ulëz 3 kilometra (e asfaltuar).Për mirëmbajtjen e 112 kilometrave rrugë në Dibër kujdeset sektori i Peshkopisë , për 127kilometra në Bulqizë ai i Bulqizës dhe për 80 kilometra në Mat, sektori i Burrelit. Ky i fundit ka“fatin” se gjithë gjatësinë e rrugëve e ka me asfalt.

Rrugët e Dibrës, dimrit meborë, verës pa zhavorr

që akoma nuk e harrojmë, atë të vjetrën,80 miliardë lekë kanë kaluar nga buxhetii shtetit e donatorët drejt e në rrugë. Nëjanë hedhur në rrugë apo jo kjo vlen tësqarohet, por në evidenca janë, nga thes-aret kanë kaluar, nga të huajt janë lëvru-ar. Nga këto para të hedhura në rrugë re-zulton se 4 866 698 000 lekë janë në rrugëtnacionale të gjithë qarkut në tre rrethetdhe kusuri në rrugët rurale. Nëse finan-cimin në rrugë për 6 vite e marrim si njëtë tërë me tetë pjesë, 5 pjesë i takojnë in-vestimit në rrugët nacionale në akse dhe3 pjesë investimit brenda qyteteve dhe nërrugët rurale. Me rrumbullakosje do tëthonin që 50 miliardë janë hedhur nërrugët nacionale dhe 30 miliardë në atorurale. Sa i takon investimeve në njësitëvendore për rrugët që janë në territoret etyre rezulton se për 15 njësitë e rrethitDibër janë shpenzuar 2 699 832 690 lekë,për 12 njësite e Matit 907 675 507 lekë dhepër 8 njësitë e Bulqizës 542 344 983 lekë.Mirë paratë vanë, po investimet ku janë?! Dhe bëhet fjalë vetëm për lekun ehedhur në 6 vite, po për periudhën tjetërtë paktën që nga viti 1993 se për dy vite1991 e 1992 është vështirë të gjesh doku-menta sado të kërkosh e kujtdo t’ia kër-kosh. Këtë e themi herë tjetër.

Në vitin 2011, si kudo, edhe për inves-timet në rrugë ishte “thatësirë” e madhe.Në rrugët nacionale u mendua të investo-hej vetëm në një objekt, konkretisht përriveshje e sistemim asfaltim të segmentitUra e Skurajt - Burrel me fond të dhënënga buxheti i Shtetit, vlera e tenderuar99 966 000 lekë, vlera fituese 70 788 000lekë, firmat fituese Varaku & Kambeas,filluar punë më 21.04.2011, realizuar derinë fund të tetorit 2011 në vlerën 45 000000 lekë.

Në rrugët rurale u financuan 5 objekte,konkretisht “mure mbajtëse në aksin Mu-

hurr – Selishtë” me vlerë të tenderuar 2168 152 lekë, “riparim bazamenti Ura e Kru-vajt Burrel” me vlerë të tenderuar 2881980lekë, “mure mbajtëse Ura e Karicës – Rre-the Baz” me vlerë të tenderuar 832888 lekë,“mure mbajtëse Ura e fshatit – Gur iBardhë” me vlerë të tenderuar 1780769lekë dhe “mure mbajtës Qafë Uk – Xibër”me vlerë të tenderuar 1308900 lekë, gjith-sej në pesë objekte vlera e tenderuar 8 971689 lekë. Të gjitha objektet filluan në mua-jin qershor dhe kanë përfunduar brendavitit.

Investimet në rrugë në njësitë vendorepër vitin 2011, rezultojnë se nga 35 njësi ( 4bashki dhe 31 komuna) i njohën paksainvestimet vetëm 17 prej tyre, në 18 tëtjera nuk pati asnjë investim në rrugë.Njësitë vendore ku nuk u investua asnjëqindarkë për rrugët ishin nëntë të tilla nëDibër, pesë në Bulqizë dhe katër në Mat.Në tetë njësi vendore në shkallë qarku nukpati asnjë investim as në rrugë dhe as përgjë tjetër, as për një gozhdë. Në bashkinëPeshkopi u fillua objekti sistemim asfaltimlagje “Gjokë Doçi”, fondi i miratuar79104476 lekë, vlera fitues 76128922 lekëduhet, filluar punimet më 21.07.2011 kurduhet të kishte përfunduar më 21.02.2111,ndërsa objekti tjetër sistemim asfaltim lagjeKamen – Çipure 34 448 290 lekë, KRF(vlera e fituar në tender) 25 061 058 lekënuk nisi pasi dihet mungonte financimi.Kur të mblidhen një ditë dhe lekët ehedhura në rrugët e qytetit të Peshkopisë,i cili gjithsej me maçkë e plaçkë ka njësipërfaqe prej 3.2 kilometra katrorë, edheky qytet do të dalë “minierë floriri” e rrugëtdihen që vazhdojnë të jenë copë- copë.Vetëm për një rrugë, vetëm për një objekttë quajtur sistemimin asfaltim rruga llixhaparatë e hedhura për metër katrorëasfaltim barazohen “denjësisht” me njëmetër katror në rrugën Durrës – Kukës.

Në njësi të tjera vendore investimi nërrugë për vitin 2011 ishte: Komuna Melan(Dibër) – rruga Pejkë, financimi ngabuxheti i shtetit 13 944 551 lekë, vlerafituese në tender 12 532 179 lekë, filluarpunimet më 04.05.2011, realizuar deri nëfund të vitit 3 262 942 lekë, afërsisht 25%,komuna Lurë( Dibër) – rikonstruksionrrugë të brendshme 400 000 lekë, komunaMuhurr (Dibër) meremetim rrugësh1650000 lekë, komuna Selishtë (Dibër) –rikonstruksion rruga Kacni 400 000 lekë,komuna Luzni (Dibër) – rikonstruksionrrugë të brendshme 3 799 000 lekë,bashkia Bulqizë asfaltim i katër rrugëveme vlerë 20928088 lekë, komunaMartanesh (Bulqizë) - rehabilitim rrugahyrëse e qytetit Krastë me vlerë 1 894 416lekë, në komunën Zerqan (Bulqizë) tëgjitha investimet bashkë, tëpaspecifikuara sa në arsim, sa nëshëndetësi, sa në vepra ujitëse, sa në rrugëetj, shkojnë në vlerën 3 700 000 lekë, nëbashkinë Burrel (Mat) janë realizuar180728 lekë investime për sinjalistikë esistemim blloqe pallatesh, në bashkinëKlos (Mat) janë realizuar 3032580 lekëinvestime në rrugë për vitin 2011, nëkomunën Baz (Mat) janë realizuar1126400 lekë investime në dy objekte(rrugë), në komunën Derjan (Mat) janërealizuar 20606000 lekë investime nërrugë, në komunën Gurrë (Mat) 1 objektme vlerë 3280000 lekë, në komunënKomsi (Mat) janë realizuar 9954591 lekëinvestime në rrugë, në komunën Rukaj(Mat) rreth 13 milionë nga FSHZH dhenë Xibër (Mat) ka filluar më 16 shtator2011 puna për një rrugë 3 000 000 lekë.

Për objekte të veçanta në komunënTomin (1 objekt), Kastriot (1 objekt).Gjoricë (1 objekt), në Klos (2 objekte), Ulëz(1 objekt), gjatë vitit 2011 janë dhënë le-kët (borxhet) për realizimet e bëra në vitetmë parë, ndërtuar me para të firmavekontraktore.

Kur shikon këtë nivel investimi nërrugë me para të mbledhura pikë pikë nëgjithë qarkun e Dibrës në vitin “bum” tëinvestimeve, atë 2011, kur mendon seqarku i Dibrës ka mbi 190 000 banorë, 35njësi vendore, 280 fshatra dhe sa i takonsipërfaqes, mbi të cilën shtrihet, renditeti gjashti në Republikë pas qarqeve të Ko-rçës, Shkodrës, Elbasanit, Gjirokastrës eVlorës, kur ka 242 kilometra rrugë Na-cionale ndër të cilat 78 raportohen si tëpaasfaltuara, kur gjithashtu ka një rrjetrrugësh rurale në gjatësinë 1185 kilome-tra dhe punëtorët e lopatës as që dukennë to ndonjëherë dimër – verë, kur di,apo ke dëgjuar të raportojë te instancatpërgjegjëse ish – drejtori rajonal i rrugëve,( që u pushua në mes të acarit 2012 , nëmes të akullit të Bulqizës ) për faktin qëDrejtoria e Rrugëve Nacionale për gjithëvitin 2011 nuk ka pasur asnjë lek fondinvestimi për të mbushur qoftë dhe njëgropë me asfalt e zhavorr në këto rrugë,nuk ke si të mos mendosh që, pas ikjes sëborës, kur dielli apo shiu të vendosin për-fundimisht ta shkrijnë atë, çfarë do të bëhetme gropat e rrugëve, sot të mbuluara ngabora”.

Ajo që nuk do shumë mend e kalempër t’u kuptuar qoftë dhe për një njeri qëka kaluar vetëm një herë nëpër rrugët eqarkut Dibër e do të ishte mrekulli të shpë-tonte pa i filluar dhembja e veshkave, ka tëbëjë me faktin që rrugët e Dibrës, pavarë-sisht lekëve të hedhura në to, mbi to, aponën to, nuk janë asgjë më shumë e as mëpak se në dimër me borë e në verë pa asdhe një grusht zhavorr. Le më ajo “Rruga eArbërit” që të paktën deri në Klos duhettë kishte përfunduar më 11 mars 2011.

Page 11: Gazeta Zeri i Popullit

11E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

Ka disa vjet qe ndjek ne menyre te pavarur dhe sistematike problemet me ujin e pijshemsi atë publik dhe te ambalazhuar. Duke denoncuar publikisht ne media rast pas rasti dheduke paralajmëruar autoritetet qe ligjerisht jane te detyruar te garantojne cilësine e ujit sekjo ceshtje nuk mund te zgjidhet me heshtje. I jam drejtuar dy here prokurorise se Tiranesper te hapur hetimet pse po helmohet popullata por dhe prokuroria heshti. Duke ndjekurme shqetesim rritjen e numrit te qytetareve qe kerkojne ndihme mjekesore me simptomate ngjashme me viroza etj duke parë se ky numer nuk po ulet, deklaroj se shkaku i kesajgjendjeje eshte uji i pijshem si ai publik dhe ai i ambalazhuar, kryesisht mbidoza Cl.Prandaj keto jane pasojat dhe autoritetet po merren me pasojat dhe jo shkakun nga vjenkjo gjendje.

Ka disa vjet qe ndjek ne menyre tepavarur dhe sistematike problemet meujin e pijshem si atë publik dhe teambalazhuar. Duke denoncuarpublikisht ne media rast pas rasti dheduke paralajmëruar autoritetet qeligjerisht jane te detyruar te garantojnecilësine e ujit se kjo ceshtje nuk mund tezgjidhet me heshtje. I jam drejtuar dyhere prokurorise se Tiranes per te hapurhetimet pse po helmohet popullata pordhe prokuroria heshti. Duke ndjekur meshqetesim rritjen e numrit te qytetareveqe kerkojne ndihme mjekesore mesimptoma te ngjashme me viroza etj dukeparë se ky numer nuk po ulet, deklarojse shkaku i kesaj gjendjeje eshte uji ipijshem si ai publik dhe ai i ambalazhuar,kryesisht mbidoza Cl. Prandaj keto janepasojat dhe autoritetet po merren mepasojat dhe jo shkakun nga vjen kjogjendje. Disa here publikisht u kam theneautoriteteve se pa zgjidhur problemin senga vjen kjo situate pra shkaktarin dhe jopasojat, gjendja do te vije duke uperkeqesuar. Kam ndjekur me vemendjete gjitha pistat e mundshme duke ianalizuar me kujdes ato per te gjeturburimin se nga vinte kjo. Te gjitha rastetme çonin vetem ne nje institucion qe eshteI.SH.P. Te gjitha urdhrat per shtimin apouljen e Cl ne U.K.T vinin nga I.SH.P tebera publike dhe jo publike. Ne Vlore kuru helmuan qytetaret nga uji i pijshemurdhri kishte ardhur nga I.SH.P. Ne Kukespas nje difekti ne rrjetin e ujesjellesit urdhriper mbidoze Cl kishte ardhur nga I.SH.P.Ky rast eshte denoncuar nga emisioni FiksFare qe ishte nje suprize per mua. Apo rastite Sarandes, Fierit, Shkodres etj etj qekane nje emerues te perbashket qe eshteI.SH.P.

RASTE TE UJIT TE AMBALAZHUAR

Pas denoncimit ne Z.P per ujin eambalazhuar “Santa Mara” ky uje ishte indotur dhe me mbidoze Cl i certifikuar itille u bllokua nga inspektoret e A.K.Uqe nuk dinin pse po e bllokonin thjeshtekishin urdher. Ky raste eshte bere publikne Top-Channel. Me urdher nga I.SH.Pky skandal kaloi ne heshtje pa mbajturaskush pergjegjesi per kete problem. Kyuje vazhdon te jete ne treg me te njejtat

RREZIKU QË NA VJEN NGA UJIparametra qe ka pasur. Nje tjeter uje iambalazhuar shitet me mbidoze CL, tecertifikuar. Nuk ka nevoje te keninjohuri te avancuara ne kete fushemjafton te krahasoni fletat e analizaveqe jane te pasqyruara ne ambalazhimine ketij uji. Sipas analizes kimike ekimike-fizike te bera me dt 04.03.2008nga institute shteteror i kerkimeveushqimore ne Tirane. Ky uje ka Cl 8.15miligram per liter. Sipas laboratorit kimikshteteror te Janinis Greqi ky uje duhette kete 3.6 miligram per liter Cl. Eshikoni qytetare te nderuar kenikonsumuar 2fish me shume Cl sesaduhet. Sipas O.B.SH maksimumi imbidozes Cl duhet te jete 0.5 miligramper liter qe do te thote se kemikonsumuar 10fish uje me mbidoze cl sipasO.B.SH . I gjith uji I amballazhuar qeeshte certifikuar pas vitit 2007 eshtejashte parametrave me mbidoze cl meanaliza te bera gabim etj etj. Ketosubjekte qe prodhojne uje te ambalazhuarpot e bejne analizat ne nje laborator tecertifikuar jashte vendit do te vetetohetky problem. Sic ka ndodhur me ujin nefjale. Pervec demeve qe mbidoza e Cl kademtuar shendetin e konsumatoreve kjoka sjell edhe deme ekonomik subjeketitprivat qe prodhon uje te ambalazhuar.Per shembull uji Tepelena, ate sasi Cl qeka harxhuar per 3 vjet tani ajo sasi iduhet per 6 vjet apo kursimin e karbonitqe ka pasur hedhur perpara sepse taninuk ka nevoje me. Subjekti i mund tekerkoje nga gjykata demshperblimin perdemet qe i ka sjell ky certifikim nga kyinstitucion. E falenderoj kete subjekt periniciativen e marre sidomos per tegarantuar uje te sigurte perkonsumatoret. U kerkoj te gjithsubjeketeve qe prodhojne uje teambalazhuar qe kane problem te ndjekinshembullin e ujit Tepelena se pervecfitimit qe kane konsumatoret qe nuk dote demtohen nga mbidoza e Cl dhe ju dote perfitoni nga ana financiare psh ujiSanta Mara meqense eshte bere publiksi problem, sa me shpejt duhet te bejenje gje te tille. Per te tjeret nese nukmarrin masa te menjehershme do tebehen publike problemet e tyre. Dukeqene se isha i bindur se nga vjen kjosituate per te dhene nje prove me shume

per autoritetet dhe publikun une bera njekrahasim me nje nga vendet e rajonitsipas deklarates publike te bere sot ngadrejtori Pellumb Pipero ku deklaron sekete jave kemi mbi 22 mije te semure mesimptoma viroze kurse ne republiken eMaqedonise, sipas burimeve zyrtare kemimesatarisht per 4 javet e janarit 20012 nga200 persona per jave besoj se s’ka personqe nuk e shikon qe dicka nuk shkon meshendetin e tyre. Para nje jave si qytetar,drejtorit te I.SH.P z. Enver Roshi iparaqita shqetesimin dhe problemin qekisha. I dhash nje material te pergatiturme shembuj te bera publike dhe jopublike. Shumica e materialit kishtekarakter teknik dhe verejtjet qe kisha perI.SH.P i pata kerkuar ballafaqim apokontakt te drejtperdrejt me specialist qembulojne kete fushe per te diskutuar rrethprovave e fakteve qe kisha, dyshimet qekisha per ti ballafaquar me argumentet etyre apo alibite e ketyre specialisteve. Idhashe kohe dy dit dhe shkova perseritakova personalisht drejtorine e I.SH.PAi me priti shume mire dhe sic i kishakerkuar qe te takohesha me specialistete ketij institucioni me tha se materialettuaja i kam shqyrtuar por per te sqaruarme ne detaje shko te kryespecialisti qembulon kete. Shkova tek ky person qeishte pergjegjesi i sektorit. Sa uprezantova se kush isha me tha se nukflas me ty. I thashe me coi drejtori, metha perseri se nuk te pergjigjem per ketoty prandaj me tha dil nga zyra.Kembengula qe te bisedonim me tha seketo gjera i di une e jo ti dola nga zyradhe largova. Per arsye te ndryshme nukpo e bej publik emrin e ketij personi. Porpo i them se une nuk po pretendoj se digjithcka por di dicka por ti zoteri qe digjithcka duhet te me pergjigjesh kete tedrejte ma jep ligji sipas nenit 23 ikushtetutes garanton te drejten einformimit si e drejte themelore dhe sipasligjit te miratuar nga kuvendi numer 8503dt 30.06.1999 per te drejten e informimitmadje per te me vene ne dizpoziciondokumenta zyrtare kushdo qofshinarsyet pse i kerkoj une. Me qe ti nuk me

pranove te me pergjigjeshe direkt dhe psete kishte dhene urdher drejtori per tesqaruar keto probleme pytjet po ti bejepublike. Te kerkoj publikishte zgjidhmoderatorin dhe median qe deshironi qete perballemi ball per ball me prova dhefakte per te hedhur drite mbi ketoprobleme dhe mos u fsheh duke heshtur.

- Sa eshte sasia e Cl qe keni urdheruarju te hedhe U.K.T per burimet e Selit-Shen Meri, Bovilles se vjeter. Cfare lendehedh U.K.T formulen kimike te dylendeve kimike qe perdor U.K.T?

- Pse zoteri subjektet qe prodhojne ujete ambalazhuar qe perdorin te njejtinburim si Selit-Shen Meris kan sasi tendryshme Cl. Po e ilustroj me njeshembuj krahaso ujin Santa-Mara meSelita ka 5.31mg\l.

- Pse zoteri te I.Sh.P keni certifikuarujin Santa Mara me ate nivel ndotje melende organike, po e krahasoj me ujin qeperdor impjanti i Bovilles para pastrimitku eshte me i ndotur uji i burimit SelitShen Meris se ujmbledhesit te Bovilles.

- A e dini se dhe uji qe kanekonsumuar qytetaret qe vjen ngaburimet e Selit-Shen Merise eshte me indotur.

- A e dini se dhe sot ka kete nivelndotje etj etj.

- Pse zoteri te I.Sh.P qytetaret kanekonsumuar uje te ndotur dhe me mbidozeCl. A perseri do te fshiheni duke heshtur.Por mos harroni se shume shpejt do tepergjigjeni para ligjit per krimet qe kanebere duke demtuar rende shendetin epopullates.

Prokurorise i them se eshte njelloj sikrimet qe kryhen me arme zjarri, armete ftohte, etj dhe krimet qe kryhen melende kimike, bakterologjike, etj sepseedhe kete lende vrasin dhe demtojneshendetin e njeriut.

Nese nuk nderhyet per te zgjidhurkete problem shendeti i popullates do tevazhdoje te demtohet, me viroze, si equajne autoritetet ne menyre tevazhdueshme.

BILBIL DACI

Nje tjeter uje i ambalazhuar shitet me mbidoze CL, te certifikuar. Nuk ka nevoje tekeni njohuri te avancuara ne kete fushe mjafton te krahasoni fletat e analizave

qe jane te pasqyruara ne ambalazhimin e ketij uji. Sipas analizes kimike e kimike-fizike te bera me dt 04.03.2008 nga institute shteteror i kerkimeve ushqimore neTirane. Ky uje ka Cl 8.15 miligram per liter. Sipas laboratorit kimik shteteror te JaninisGreqi ky uje duhet te kete 3.6 miligram per liter Cl. E shikoni qytetare te nderuar kenikonsumuar 2fish me shume Cl sesa duhet. Sipas O.B.SH maksimumi i mbidozes Clduhet te jete 0.5 miligram per liter qe do te thote se kemi konsumuar 10fish uje membidoze cl sipas O.B.SH . I gjith uji I amballazhuar qe eshte certifikuar pas vitit 2007eshte jashte parametrave me mbidoze cl me analiza te bera gabim etj etj. Ketosubjekte qe prodhojne uje te ambalazhuar pot e bejne analizat ne nje laborator tecertifikuar jashte vendit do te vetetohet ky problem. Sic ka ndodhur me ujin ne fjale.Pervec demeve qe mbidoza e Cl ka demtuar shendetin e konsumatoreve kjo ka sjelledhe deme ekonomik subjeketit privat qe prodhon uje te ambalazhuar.

Page 12: Gazeta Zeri i Popullit

12 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

ShëndetesiUshqyesit më të rëndësishëm

për organizminSi të filloni dietën?

Shkencëtarët kanë përcaktuar që njënumri të madh të njerëzve u mungojnëmateriet më të rëndësishme esenciale, tëcilat janë të domosdoshme përfunksionimin normal të organizmit. Ata poashtu theksojnë që këto materie më së miriështë të konsumohen përmes ushqimevetë caktuara, por nëse dyshoni se nuk jeniduke i konsumuar sa duhet, flisni memjekun tuaj për të marrë shtesa të ushqimit.

KalciumiSasia e nevojshme ditore është 100mg.

Është i nevojshëm për eshtrat dhe dhëmbëte fortë. Do ta gjeni në qumësht, jogurt,perimet me gjethe të gjelbra dhe salmon.

Vitamina CSasia e nevojshme ditore është 75 mg.

Është e nevojshme për forcimin e sistemittë imunitetit dhe shëndetin e lëkurës. Dota gjeni në pemë dhe perime (agrume,dredhëza, kivi, brokoli, spec të kuq).

FibratSasia e nevojshme ditore është 25 g.

Janë të nevojshme për tretjen eshëndetshme dhe metabolizmi, sheqerinstabil të gjakut, nivelin e shëndetshëm tëkolesterolit dhe rregullimin e masëstrupore. Do t’i gjeni në drithërat e plota,frutat arrore, në shumicën e pemëve,

Tashmë keni filluar të mendoni rrethasaj se ka ardhur koha që të ndërmerrnidisa masa dhe që njëherë e përgjithmonëtë ballafaqoheni me kilogramët shtesë.Mundoni veten tuaj për ditë të tëra, shtynifillimin, e derisa ju mendoni se nga t’iafilloni dhe kur të filloni, kilogramët savijnë e shtohen. Po ashtu do të duhej tadinit se ka shumë njerëz të cilët që ngamomenti kur të marrin vendim për taaplikuar dietën shtojnë disa kilogramë.Prandaj kur të jeni të gatshëm fillonimenjëherë. Dieta për pjesën më të madhetë njerëzve është stresuese ngase pandërprerë mendojnë rreth asaj se sa ështëe lodhshme, me shumë ndalesa dhepengesa, se si do të jenë të uritur e të etur.Fillimet dhe dështimet e shpeshta janëpasojë e dietave joadekuate të cilat i kenizgjedhur për t’i aplikuar, prandaj si pasojëe masave rigoroze nuk mund t’ju shkonideri në fund. Njerëzit me mbipeshë asnuk janë të dobët e as dembelë, por vuajnënga çrregullimet në ushqim. Për tamposhtur një gjendje të tillë dhe për t’iadalë ta mposhtni urinë apo oreksinnevojitet kohë dhe mënyrë adekuate e tëushqyerit. Ndoshta deri më tani nuk jeniballafaquar në mënyrën e duhur meproblemin tuaj, keni punuar gabimishtprandaj edhe kanë munguar rezultatet.Nëse deri më tani nuk keni kuptuarshkasin e mbipeshës suaj dhe përgjigjene kërkoni në metabolizëm, trashëgim, nëpamundësinë e aplikimit të dietës, atëherënuk keni vëzhguar shprehitë tuaja dheshkaqet e mbipeshës.

Disa këshilla për t’i ndihmuar vetes :1. Zvogëloni sasinë e ushqimit që

konsumoni brenda ditës.2. Shkruani atë që keni konsumuar

gjatë gjithë ditës.3. Definoni shprehitë tuaja të

dëmshme.4. Në mënyrë të sinqertë shkruani

arsyet nga të cilat e teproni me ushqimindhe kur ndodh kjo.

5. Provoni ta ndalni veten, e nëse jo,atëherë shkruani pse ndodhi kjo.

6. Vëzhgojeni veten tuaj pa kurrfarëparagjykimi, me rëndësi është t’i kuptoniarsyet pse konsumoni tepër dhe psendodh kjo.

Ushqimin e konsumoni thuajse jenipër ngut

Ky është njëri ndër gabimet eshpeshta me rastin e konsumimit tëushqimit. Do të ishte mirë që ushqiminta përtypni mirë, ngase në këtë mënyrësistemi i tretjes nuk ka nevojë ta bëjëdyfishin e punës.

2. Konsumimi i lëngjeveNëse gjatë ushqimit përdorni lëngje,

atëherë ndani acidet, të cilat e përpunojnëushqimin.

3. Mos jini nën stres teksa konsumoniUshqimi të cilin zakonisht nuk do ta

konsumonim, apo nuk do takonsumonim në ato sasi, si çokollata,përfundon në sistemin tonë tretës nërastet më të shpeshta kur jemi nën stres.

4. Mos konsumoni natën vonëAtëherë kur dita bëhet mbrëmje,

funksionet trupore ngadalësohen, e këtupërfshihet edhe sistemi tretës. Prandaj,do të ishte shumë me rëndësi të moskonsumoni pas orës 19:00 të mbrëmjes.

Çrregullimet në tretje, këshilla5. Mungesa e enzimaveEnzimat shërbejnë si katalizator, pra

ata i përshpejtojnë reagimet kimike, eedhe ato që ndahen gjatë tretjes sëushqimit. “Sikur trupi juaj të mbetej paenzime, (bëhet fjalë për një lloj tëveçantë të proteinave), me siguri seshumë shpejt do të vdisnit nga uria,ngase për ta tretur një drekë të thjeshtëdo të nevojiteshin 50 vjet”, shpjegohetnë librin “The Thread of Life”.

6. Konsumoni sasi të vogla tëlëngjeve

Nuk do duhej të konsumonit lëngjeteksa hani, por para apo pas ushqimitkjo është e domosdoshme. Kjo do talehtësojë tretjen e ushqimit, e ju dheorganizmi juaj nuk do të keni probleme.

7. DuhaniMendoni se duhani nuk ka fare të

bëjë me tretjen. Nëse diçka e dëmshmee dëmton lukthin, atëherë të gjithëbëjnë me gisht drejt cigares. Duhaniështë shumë i rrezikshëm për mukozëne lukthit.

perimeve dhe farave.Kaliumi

Sasia e nevojshme ditore është4700mg. Është i nevojshëm përfunksionimin e drejtë të trurit, zemrës,veshkave dhe sistemit nervor. Do tagjeni në shumicën e pemëve dheperimeve, fasule dhe dredhëza.

MagneziSasia e nevojshme ditore është 310 mg.

Është i nevojshëm për rregullimin edisponimit, funksionimin adekuat tëmuskujve dhe sistemin nervor, si dhe përpërmirësimin e funksioneve të eshtrave.Do ta gjeni në frutat arrore, farat, sallatëne gjelbër dhe patate.

Page 13: Gazeta Zeri i Popullit

13E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

C M Y K

ShëndetesiKURA POPULLORE

PËR NERVIN SHIATIKShtogu është një bimë shumë e njohur

në vendin tonë. Në sajë të këtyresubstancave çaji i përftuar prej tyrendihmon dukshëm në lehtësimin edhimbjeve të shkaktuara nga nervishiatik. Kjo sëmundje ka prekur njënumër të madh njerëzish në vendin tonë.Pas studimeve të shumta të kryera përmënyrën e qetësimit të dhimbjeve, qëshkakton nervi shiatik dhe dhimbjet ekolonës vertebrale është vërtetuar se çajii përftuar nga lulet dhe frutet e shtogutka dhënë rezultate mjaft të mira nëlehtësimin e dhimbjeve. Ato përmbajnëacide organike, vitaminat A e C, esencë,si dhe një faktor veprues, që jep rezultatetë mira në mjekimin e dhimbjeve, qëshoqërojnë disa sëmundje. Efekte pozitiveky çaj ka dhënë edhe në uljen etemperaturës së lartë. Këshillohet pirja emenjëhershme e çajit, i ëmbëlsuar memjaltë ose sheqer sipas dëshirës.

LuletNdërsa lulet përdoren për të qetësuar

dhimbjet e traktit tretës dhe në rastet esëmundjeve, që shoqërohen me fryrje tëbarkut. Bima rekomandohet edhe nësëmundjet e të ftohurit, si gripi, dhendihmon në zhbllokimin e rrugëve tëfrymëmarrjes. Rezultate mjaft të mira çajijep edhe në pakësimin e djersës, shumëproblematik ky fenomen tani në stinën everës. Pirja e çajit përpara se të dilni do tësillte efekte pozitive. Çajin mund ta piniedhe në mbrëmje para se të flini, për tëbërë një gjumë të qetë. Mjaft mirë përdoretlëngu i përftuar nga lulet dhe frutet nëproblemet e fytit dhe mishrave tëdhëmbëve. Në rastet e acarimit dheskuqjes së tyre, rekomandohet të bëhetgargarë disa herë në ditë, deri sa të jeni

shëruar plotësisht.

ÇajiPër përgatitjen e çajit nevojiten 2 lugë

çaji me lulet e shtogut, të cilat hidhen nënjë enë me ujë të valuar. Ena mbulohetme kapak dhe përmbajtja lihet në qetësipër 15 minuta.

Çaji kullohet dhe pihet i ngrohtë dhe i

ëmbëlsuar sipas dëshirës, me mjaltë oseme sheqer. Mund të përdoren 1 deri 3 dozatë tilla në ditë. I njëjti veprim bëhet edhepër përgatitjen e çajit me frutet e kësajbime. Pihet një gotë në ditë, sidomos paragjumit. Frutet e njoma mund të përzihenme verë të kuqe dhe të pihet brenda ditës.Kjo kurë shërben për qetësimin e nervitshiatik dhe vazhdon deri në tri javë.

Studimet më të reja tek minjtë kanëzbuluar se proteinat përbërëse të bizelesmund të shërbejnë si një bar natyralkundër tensionit të lartë dhe sëmundjevekronike të veshkave.

Disa studime amerikane kanë treguarse proteinat e bizeles mund të nxisinurinimin dhe me këtë të ndihmojnë nëuljen e tensionit të gjakut si dheeliminimin e tonksineve nga organizmi.Shkencëtarët thonë se konsumimi ibizeles në mënyrë natyrale nuk tregonrezultate aq të mira siç tregon ekstrakti iproteinave. Nëse këta rezultate të nxjerranë minj vërtetohen edhe tek njerëzit,mund të pritet që në të ardhmenproteinat nga bizelja të përdoren si shtesatë shëndetshme të ushqimit.

Çaji më pak i rrezikshëm për dhëmbëtsesa lëngjet e pemëve, uji mineral dhepijet sportive. Edhe pse shkaktonerozionin e dhëmbëve, çaji nuk është edheaq i rrezikshëm sa lëngjet e pemëve, ujimineral dhe pijet sportive. Është treguar sehulumtimet në të cilat dhëmbët e njeriutjanë të njomur në çajin e zi kanë filluar tëprishen vetëm pas 16 javësh. Mirëpo, tedhëmbët e njomur në lëngun e limonit, nëuthull dhe ujë mineral dëmtimet janë

PERIMJA QË MBAN NË KONTROLL TENSIONIN E LARTËHipertensioni

Në të shumtën e rasteve kjosëmundje shkaktohet nga një tjetër,sidomos nga problemet ne veshka.Shpesh hipertensioni vjen për shkak tësëmundjeve te tjera, ndërsa në raste tëtjera është i trashëgueshëm. Nga 100raste me hipertension, 80 vetave nuk udihet shkaku”, ndërsa 20 rastet e tjeravuajnë nga hipertensioni itrashëgueshëm.

Simptomat e një të sëmuri mehipertension:

Dhimbje koke, sidomos në mëngjesVeshët të gumëzhijnëMarrje mendsh vazhdimishtNdonjëherë të del gjak nga hundët

Depresion, pa e ditur shkakun e vërtetë

Personi nxehet pothuajse kot së kotiTë sëmurit i skuqet fytyraShpesh ka gjendje të fikti

Nga se shkaktohetDisa nga shkaqet kryesore që

shkakton këtë sëmundje “epidemike”,është ndonjë defekt në veshka, tumoriadrenal, ngushtimi i aortës e të tjera.Në këto raste hipertensioni quhetdytësor, sepse vjen si pasojë e njësëmundjeje tjetër. Ndodh që, kursëmundja tjetër që shkaktonhipertensionin zhduket, edhehipertensioni zakonisht zhduket bashkëme të.

Tipi tjetër i hipertensionit quhetprimar. Ky lloj hipertensioni prekpjesën dërmuese të të sëmurëve mehipertension. Shkaktari i tij ende nuknjihet. Por besohet se është rezultat ishumë faktorëve si: trashëgimia,mbipesha, mënyra e të ushqyerit,mungesa e aktivitetit fizik etj.

ShenjatMësohet se hipertensioni quhet

ndryshe edhe “vrasës i fshehte”, sepseshpesh mbetet i padiagnostikuar. Kanjerëz që as e kanë marrë veshndonjëherë se kanë pasur hipertension.Sëmundja përkeqësohet gradualishtdhe kjo ndodh gjatë një periudhe tëgjatë kohore dhe jo brenda pak ditësh.Pikërisht për këtë është e vështirë qëtë kuptohet nga vetë personi që nëfillim. Megjithatë, ka disa simptoma tëhershme që mund t´i kujtohen çdopersoni me hipertension: Dhimbjekoke, sidomos në mëngjes, gumëzhimveshësh, marrje mendsh, depresion pae ditur shkakun, personi nxehetpothuajse kot, i skuqet fytyra dheshpesh ka gjendje të fikti.

Ç´duhet të bëjmë për të luftuarhipertensionin

Duke qenë se shpesh të prekurit ngahipertensioni nuk e dinë një gjë të tillë,duhet të ndiqen disa hapa për ta zbuluaratë. Kështu, fillimisht duhet të bëjnë një“eko” të zemrës, duhet bërë një kontrollpër enët e gjakut në sy, si dhe një analizëurine. Preparatet e para mjekësorekundër hipertensionit janë diuretikët, tëcilët shkaktojnë eliminim lëngjesh ngaorganizmi. Eliminimi i tyre sjelleliminim të kripës. Kjo metodëzakonisht e ul tensionin e lartë. Por kanjë problem jo të vogël në këtë mes.Bashkë me kripën, diuretiket eliminojnëedhe potasiumin. Prandaj doktorët qëjapin diuretikë, japin edhe tabletapotasiumi. Gjithashtu, personi që merrkëto duhet të pijë shumë ujë. Minimumipër sodiumin (kripën) është 200-250miligramë, ndërsa për potasiumin është1000 miligramë.

Rregulli bazë në mënyrën e tëngrënit është që, çfarëdo që të hamë,duhet të zgjedhim ushqime me sa mëshumë potasium dhe me sa më pakkripë. Ushqimet natyrale, sidomoszarzavatet, kanë një përmbajtje të lartëpotasiumi dhe të ulët në sodium. Ndërsaushqimet e përgatitura nga njeriu(konserva, sallama, djathëra etj) kanëpërmbajtje të ulët potasiumi dhepërmbajtje të lartë sodiumi. Edhembipesha ndikon negativisht në rritjene tensionit të gjakut. Por fakti është sepas përpjekjeve për të rënë në peshë,tensioni bie shumë më shpejt se rënia evetë peshës. Pra, nuk është një lidhje ethjeshtë se, meqë kur je shumë ishëndoshë dhe zemra jote punon mesforcë, ke tension të lartë. Ky ështëvetëm njëri faktor. Por ka edhe njëfaktor tjetër të rëndësishëm, i cilimendohet të jetë insulina.

Masat qe duhet te merrni* Hani patjetër zarzavate për dreke

dhe për darke. Kjo përfshin sallatat,drithërat (oriz, misër etj.), patate, fasule,bishtaja, bamje, patëllxhanë, speca etj.

* Nëse në mëngjes hani përshesh mequmësht, buka duhet të mos ketë kripë.

Mos hani konserva mishi, peshku,sallama dhe çdo gjë tjetër që vjen epaketuar nga fabrika si ushqim igatshëm.

SA I DËMTON ÇAJI DHËMBËT?vërejtur pas dy ditësh. Megjithatë, disa llojetë çajeve mund edhe të stabilizojnëdemineralizimin e dhëmbëve. Andaj,çajeve të pemëve nuk duhet shmangur, porvetëm duhet ulur konsumimin e tyre. Dhepër fund, po theksojmë se saktësia e këtyrerezultateve nuk është absolute. Kushtetlaboratorike megjithatë nuk mund t’u bëjnëkonkurrencë situatave reale, ndërkaq nëtestime nuk janë përfshirë jargët, të cilatmbrojnë dhëmbët nga thartina.

Page 14: Gazeta Zeri i Popullit

14 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

HistoriVETERANI MESUESI I TALENTUAR GEGEBARDHOKU THONTE: EDHE NJEQIND JETE

SIKUR TE KISHA, PER ZHVILLIMIN EPERPARIMIN E ARSIMIT DO TE PUNOSHA

Ndjej obligim,detyrim njerezore te perkujtojme nderim, respekt te thelle 86-vjeteorin elindjes te msusit veteran Geg Bardhoku, ngastudimi i bere pasqyroj pjese te monografisehistorike te jetes dhe te veprimtarise te ketijmsusi veteran dhe te familjes,Gega tere jetenia perkushtoi misionit te msusit nemesimdhenje dhe ne edukimin e brezit te ri.

Mesuesi i shquar dhe i talentuar veteraniGege Bardhoku nga Rresheni Prinderit e tij BabaBardhok Gjini, dhe Gjyshi Gjin Nikoll Gega, ishinnje familje me emer, te njohur per patriotizem eatdhetare, burrat e kesaj dere se hoqen kurremalherin nga krahu,ishin te shquar si luftetare telirise dhe nuk u trembej qerpiku i syrit,se e kaneshkruar pllambe e histori me gryken e pushkeskure atdheu ishte ne rrezik ishin te paret qe rrokninarmet dhe zinin vin e mbrojtjes, pozicionetluftarake duke udhehequr me shembullin e tyre.Megjithese nuk kishin mbaruar shkolla te lartaushtarake jashte vendit por ne luftrat e ashprakundra okupatorit u pergatiten u aftesuanzoteronin taktikat e luftimit dhe koha i banistrateg ushtarak te zote me te drejte u thoningeneral se udhehiqnin njerezit ne kryeengritje tearmatosur kunder ushtrive pushtuese:turke,austriake, malazeze dhe serbe, per liri, pavarsi,eprogres shoqeror,duke debuar pushtuesin per tembrojtur token amtare qe te paret ua kane laneamanet,keta luftetare te lirise nuk u thyen por nete gjitha luftimet kane triumfue me fitore mbiushtrite armike gjakatare me krenari te ligjshmerrinin krenare e ballelarte.

Mesues Gega gezonte respect,mirenjohje, se ishte me personalitet te larte icilikishte nje karriere te gjate por shume tesuksesshme ne profesionin e msusit,me punen etij te palodhur,lartesoi emrin,figuren,se ishteshume aktiv dhe punonte i palodhur, ai duke qenenje msues me nivel te larte nga ana profesionalefuti koncepte, metoda te reja bashkohore,neproqesin e mesimdhenjes dhe linte mbresa mekoleget,nxenesit, me punen e sjelljet e tij i bentenjrezit per vete se ishte nje msues kopetent,model,dhe gjith energji, me vlera te spikatura dheshume shpejt u fut ne eliten e drejtuesit ne arsim,ky msues i nderuar edhe ne ditet e sotme,kujtohet e nderohet ne bisedat qe zhvillohen neodat e burrave dhe bahet teme qendrore dukepasqyruar aktivitetin e tij.Megjithese zhvillohejlufta e klasave,mesues Gega kurre nuk e zbatoiate,por e shikonte si mentalitet te huaj, ai e pa tepa pranueshme per shoqerinesi:perndjekjen,perbuzjen, denegrimin, ai ishte izgjuar i mprehte tip inteligjent,dinte ti shmangejdhe dilte nga situatat e veshtira.

Clirimi I Shqiperise popullin e Mirdites egjeti96% analfabet, ne tetor te vitit 1944,Mirditakishte 4,shkolla fillore me 201,nxenes si:neRreshen,Shen Pal, Selite,dhe ne Bisak te Fanit,kur Mirdites akoma i vinte era e barotit, plaget e

luftes ishin te hapura, por objektivi i pare ishte luftakunder analfabetizmit per zhdukjen nga rrenjetkete errsine shekullore.Mesuesi Gege Bardhokuishte ne te paret qe perkrahu thirrjen e frontidemokratik qe e udhehiqte,heroi I popullit BardhokBiba, me mesuesin e nderuar Ndrece Ndue Gjoka.Keshilli i gjere L.A.N.C te nenprefektures teShenPalit te Mirdites, ne mbledhjen e dates 13dhjetor 1944,miraton projektin e pergjegjesit tearsimit Ndrece Ndue Gjoka dhe u vendos per tuhapur 51 shkolla fillore te reja ne mirdite dhe 47kurse analfabetizmi, po keshtu emerohen 51arsimtare previzore,nje nga mesuesit e pare ishteedhe msuesi Gege Bardhoku,shkollat u vendosenne shtepite e fshatareve ne cdo katund, shkolla ube massive e detyrueshme per djem dhe vajza,nenje kohe qe varferia ishte ulur kembekryq ne vatraMirditore.

Mesuesi 19-vjecare Gege Bardhoku mevendosmeri,zgjuarsi mposhti veshtiresite dhe nekorrik te1945 beri mbylljen e vitit shkollor dheshperndau deftesat nxenesve te klases se parefillore kjo qe fitorja me e madhe per Mirditoret.

Mesues Gega ishte ne te paret qe mbaroishkollen pedagogjike,me rezultate teshkelqyeshme dhe u ba shembull ne arsimin eMirdites,ai shume mire lozi rolin e msuesit po edhete prindit me nxenesit,Mesues Gega per 25 vjet, kaqene ne organet drejtuese drejtor i konviktit teRreshenit, ky mesues ishte me personalitet te lartedhe me emer te mire si mesues se nuk u perlye neasnje rast por e mbajti te paster figuren e tij morale-shoqerore si kristali, mesues Gega ishte nga atokuadra qe populli e ka dashur dhe ne asnje rastnuk do ta mbuloje hia e harreses,se ishte njeriu qetransmetoi dhe shperndau vlera,se mbarte virtytetma te mira te tradites dhe mbeti shembull i gjalleper brezat e sotem e per pas-ardhesit, ai tere jetenndoqi rrugen e nderit te lavdise dhe vuri gjithetalentin e tij mendor e fizik ne sherbim te qeshtjesse madhe te poullit per arsimimin, edikimin e brezitte ri se luftoi si idealist dhe jo si interesagji ematerjalist, po fitoi dhe la pas nje pasuri te madhesi:nderin,respektin,e popullit te Rreshenit e te tereMirdites, fitoi dashurine mirenjohjen se ai shfaqtevirtyte te larta si drejtues ne marredhenjet menjerezit,te tille, njerez koha i nxjerr me kursimeduke i formuar me durim se ishte mbartes tevirtyteve me te larta te shoqerise por eshte edhemerite e ndikimit familjare.

Mesues Gega ishte i kompletuar i pajisur mecilesi te larta profesionele, njerezore, morale dheme ideale te qarta, ne paraqitje ishte ithjeshte,modest, bisedat i zhvillonte me buze negaz dhe gojeembel,bindes,i arsyeshem,tolerant,parimor,shume i drejte, problemet i trajtonte menuance shoqerore, miqesore dhe me urtesi e aftesii bente njrezit per vete,linte mbresa tepashlyera.Mesuesi veteran Gege Bardhoku lindine 1926 ne Fush-Lumthin te Rreshenit, te paret etij shquheshin per burra te zgjuar te

mprehte,inteligjent,trima te beses,mikprites,deren e kulles e mbanin te hapurper mikun shtegtarin,te varfrin ndersa mikune percillte dhe e linte ne besen e zotit ne njekatund tjeter. Djali i tyre mesuesi GegeBardhoku u edukua me traditat e familjes dheme vargjet e zjarrta te Naim Frasherit e terilindsave te tjere.

Mesues Gega zhvilloi nje veprimtari te gjeree te frytshme ishte kuader qe se bente ne dyshfjalen,me punen e tij te palodhur u be nje yll Izjarrte ne qiellin e ndezur te Shqiptarise,popullie donte dhe e degjonte mesues Gegen se ruantetipare te larta urtesine korektesine,dhe perfjalen e ngrohte e shume dashamirese ai mbetiper te gjithe nje figure e dashur,veprat etijmbeten aktuale per tu nderuar edhe ne ditet esotme. Gjyshi I mesues Geges i quajturi GjinNikoll Gega me 40,burra nga Rresheni marrinpjese ne ushtrine e armates kombetare prej7000,forca qe i drejtonte e i komandontekomandanti i pergjithshem I kesaj armategjeneral Prenk Gege Marku Kaqorri permbrojtjen e kuvendit historik te lidhjesShqipetare te Prizrenit. Gjyshi: Gjin Nikoll Gegaduke qene shtepi e pare ne Rreshen nebashkpunim me kreret e zones me 100, burrate kthelles I shkojne ne ndihme patriotitDedeGjon Luli te Malsise madhe per te luftuarkunder ushtrise te Kral Nikolles te Malit teZi,per te mbrojtur tokat Shqipetare te Ulqinit ete Tuzit,ne keto luftime jane plagosur nerrethinat e Tuzit,Keq Beleshit KthelleEper,Prenge Gjin Marku Malaj, Gjin Ndue Gegekaqorri,dhe Gjon Mylyshi nga Rresheni. GjyshiI tij Gjin Nikoll Gega,me Gjok Dede Kaqorrinnga Rresheni kane qene pjesemarres ne Vloreper ngritjen e Flamurit te Paversise me 28,nentor1912, ne 50, vjetorin e Pavaresise qe uzhvillua ne Vlore ne vitin 1962,Gjoke Deda udekurua,por nuk e kishin akordue dekoriminpas vdekjes patriotit Gjin Nikoll Geges kurkishte qene pjesemarres per ngritjen eFlamurit,qellimisht ishte lene ne hije per motivepolitike. I kujtojme drejtorit te muzeumit teMirdites ta propozoje patriotin Gjin Nikoll Gegaper dekorim me rastin e 100 vjetorit tepavaresise duke vene ne vend te drejten emohuar ne kohen e monizmit

Baba I mesues Geges i quajtur Bardhok GjinNikolli,me Gjon Melyshi,Gjoke Bibe Doda dheGjin Ndue Geg Kaqorri priten ne Rreshen IsaBoletini me 100, burra kalores Kosovare qeshkonin per ne Vlore per ngritjen e Flamurit tepavaresise,keto forca u shperndane ne disashtepi,kurse Isa Boletini me 10, burra shkuanper mik ne shpine e Gjin Ndue Gege Kaqorrit,ku ishin dhe Bardhok Gjini, GJon Melyshi etj.tenesermen I shoqerojne per ne fshatin Skuraj teKurbinit dhe i dergojne per mik ne kullen eNikoll Llesh Gjok Ukasani.

Mesuesi i talentuar Gege Bardhoku nepunen e tij te palodhur ishte shembull neproqesin mesimore te mesimdhenjes e bantete nje niveli te larte se bante pergatitje ditoreteper serioze e me nivel shkencor,koleget e tij ekishin zili dhe mesonin nga ai, ne procesinmesimore siguronte mjete mesimore dhe ebente oren e mesimit terheqese, bindese,tekuptueshme me nivel te larte teorik epraktik,mesimdhenjen e vleresonte si teshenjte si akt atdhetare.

Ishte kerkues e kembengules,ne shkolledhe nje edukator i mire,se kishte njohje te thellepedagogjike ishte metodist me aftesi te vecantane zhvillimin e procesit mesimore,ne perhapjene dijes te kultures ne treven e Mirdites, se kishtenje karriere te gjate ne arsim duke dhene njekontribut te qmuar per gjuhen Shqipe,ekulturen,pikerisht mbetet nje figure e

arsimit,ne Mirdite se konsiderohej si shembulldhe pasqyre per brezin e ri,ku ka punuar e drejtuarne arsim ka lene mbresa te shkelqyera,mezgjuarsi e guxim perballoje ato kushte te veshtirate kohes, gjate karrieres tij por ne asnje rast nukeshte perulur dhe nuk e thyejne kete vigan,qediti tu perballoje situatave se ishte I informuardhe i kompletuar si kuader me ndjenja te lartapatriotike.Pikerisht Mesues Gega e meritonplotesisht te vleresohet,te perjetesohet,se ishtenje nga mesuesit e pare,kur akoma I vinte erabarot Mirdites,ai me pishtarin e drites mesuesine popullit Nrece Ndue Gjoken,e me koleget e tjerearsimtare hapen 51,shkolla te reja fillore neMirdite,ky ishte nje rast unikal i papare,arsimi ube masiv me djem dhe vajza,Mesues Gega kishtefituar autoritet ne saje te punes te sjelljeve te tijme koleget,nxenesit,ku punoi e drejtoi,kto lidhjeshoqerore i persoste se ai asistonte ne gezime dhene hidherime familjare.

Mesues Gega kishte ne krah bashkeshortene tij Gjelen nje grua burrneshe,fisnike,me tipareshume te larta,I kishin zili shoqeria dhe rritenedukuan e nxoren ne jete femijet e tyre dhe ibene te vlefshem per vete e per shoqerine, ifamiljarizuan me shkollen dhe me normat emoralit shoqeror, i arsimuan me arsim te meseme te larte,djemte e tij krijuan berthamen eintelektualeve,populli I qytetit te Rreshenit dhe Ifshatrave perreth,djalin e mesues Geges,tequajturin Ndue Gega I dhane mandatin e larte tekryetarit te Bashkise Rreshen dhe kryetarinNdue Gega, e shpallen qytetarin e pare te BashkiseRreshen me dekretin e prestidiumit te republikesse Shqiperise nr. 684 dt. 13.03.1949 vendosRreshenin qytet dhe Kryeqender Administrativete Mirdites, dhe ky vendim shpallet me 15 Prill1949. Kryetari i Bashkise Ndue Gega Institucioninqe drejton administraden shteterore publike e kavene ne sherbim dhe te sherbesave per qytetaret.Me punen e tij aktive te pa lodhur te ketij qytetiaq te bukur piktoresk po ja ndryshon faqen ngadita ne dite me ndertime te reja me kulla te larta,10-12 katesh. Dhe ka persosur punen perpastrimin higjenizimin e rrugeve, shesheve,lulishteve duke i kthyer ne ambjente pushimi eshplodhese. Qyteti i Rreshenit eshte i rrethuarme male te larta kreshnike te veshura dhe testolisura me pyje qe u ngjajne keshtjellave,themelet e tyre jane te vaditura me gjakun e tepareve, se pushtuesit gjakatare ne çdo rast kanethyer koken ne keto male, ne luftrat shekulloreper çlirim kombetar dhe perparim shoqerore.Djali i Geges Marku eshte nje intelektual dhebiznesmen i mirefillte, i nderuar dhe i respektuar.Baba i mesues Geges i quajturi Bardhok GjinNikolli, me disa patriot te Rreshenit dergojnetelegram ku perkrahin “Kongresin eLushnjes”per fomimin e nje qeverie te redemokratike me drejtim perendimore, po keshtuperkrahu revolucionin demokratiko - borgjez teqershorit te vitit 1924 dhe Fan Nolin meperkrahesit e tij. Bardhok Gjin Nikolli, kurre nejeten e tij ska qene me i shqetesuar e merzitur,diten e pushtimit te agresionit fashisto-italian te7 prill 1939, te premten e zeze si edhe tradhetinee mbretit Zog,kur komandanti I postes tegjandarmerise nuk e armatosi per te pritur nebregdetin e Durresit pushtuesit me plumba neballe,ne krah te heroit te popullit Mujo Ulqinaku.

Baba I tij Bardhok Gjini ishte ne të paret qeperkrahu fronti demokratik L.A.N.C, qe u mbajtene konferencen e Pezes ishte kuvendi i parembare popullore, pluralist,mbas kuvendit historikte lidhjes shqipetare te Prizrenit.Komandanti idivizionit, I S, kolonel Dali Ndreu, komisari,kolonel Tuk Jakova,me anetaret e qarkorit teShkodres, Sadik Beteshi Qazim Kapsyzi dhe heroio popullit Pal Melyshi, e Mehill Doqi,asistuan nembledhjen e popullit te organizuar nga 6,lagje teRreshenit.Komisari politik,heroi i popullitBardhok Biba hapi mbledhjen i cilipropozoi:Bardhok Gjin Nikolli per kryetar tekeshillit antifashist, L.N.C. per Rreshenin ndersapopulli i dha voten nje zeri ( ishte baba imesuesGeges),dhe u zgjodh sekretare, Zef Pergjetani,anetare Ndue Gjin Gega (Kaqorri), per lagjenBungaj-Jezull, Gjon Llesh Gjoka, per koder-Rreshenin,Gjon Marka Gjok Biba, per lagjenFush-Lumthi,Kqorraj, Bardhok Dod Mandrea,perSheshajt,Ndue Preng Gjeta per Lurthin dhe GjinNdue Perndreca, Per-Tena. Kryetari i keshillit uvune ne sherbim te frontit te luftes kunderokupatorit nazismit Gjerman.

Një emër nëkujtesën e gjatë

të brezave

Page 15: Gazeta Zeri i Popullit

15E premte 24 shkurt 2012www.ps.al

KulturëRRËFIM SKAJSHMËRISHT I VËRTETË

Në një kolumne të shkruar për gazetën amerikane ‘The Huffington Post’, filozofi dheshkrimtari i njohur francez, Bernard-Henri Levy, prek filmin e Angelina Jolie “In the Landof Blood and Honey”. Bernard-Henri Levy konkludon se askush nuk kishte pritur qënjëra nga aktoret më të njohura hollivudiane do të debutonte si regjisore me një rrëfimtë vendosur brenda periudhës më të errët të shekullit të 20’të, me aktorë të panjohurboshnjakë, dhe me një gjuhë të panjohur për amerikanët dhe evropianët. “Por, rezultatështë filmi që, para së gjithash, është skajshmërisht i vërtetë. Unë i njoh vendet që ajo iprezanton. Në jetën reale kamë parë burra e gra që ngjajnë me Daniela’n dhe meAjla’n, me Romeon dhe me Xhulietën, dhe me rrëfimin e dashurisë të vendosur nëprapavijën e kampeve të përqendrimit përplot tmerr.

Në një kolumne të shkruar përgazetën amerikane ‘The Huffington Post’,filozofi dhe shkrimtari i njohur francez,Bernard-Henri Levy, prek filmin eAngelina Jolie “In the Land of Blood andHoney”. Bernard-Henri Levy konkludonse askush nuk kishte pritur që njëra ngaaktoret më të njohura hollivudiane do tëdebutonte si regjisore me një rrëfim tëvendosur brenda periudhës më të errët tëshekullit të 20’të, me aktorë të panjohurboshnjakë, dhe me një gjuhë të panjohurpër amerikanët dhe evropianët. “Por,rezultat është filmi që, para së gjithash,është skajshmërisht i vërtetë. Unë i njohvendet që ajo i prezanton. Në jetën realekamë parë burra e gra që ngjajnë meDaniela’n dhe me Ajla’n, me Romeon dheme Xhulietën, dhe me rrëfimin edashurisë të vendosur në prapavijën ekampeve të përqendrimit përplot tmerr.Njëkohësisht, edhe dhunimet si armë tëluftës, edhe nënçmimin e njerëzvenëpërmjet dhunimit të trupave të gravetë tyre, por edhe vetë spastrimin etnik,unë i kam shfrytëzuar jo si dekor por sitemë të një filmi që e kam xhiruar nëBosnje. Bëhet fjalë për në dokumentar tëvitit 1994. Edhe ky realizim është i bazuarnë këto tragjedi, dhe ai, gati 20 vjet mëvonë, paraqet njëlloj rikonstruimi nëstudiot filmike hungareze. Skenari,skenat dhe emërtimi i filmit janëskajshmërisht të vërteta, dhe ato epasqyrojnë në mënyrë autentike dhunëne errët të cilën, fatkeqësisht, unë mundta konfirmoj”, thekson Levy. Tutje, filozofiqë njihet si njëri ndër intelektualët e parëfrancez që bëri thirrje publike për njëintervenim ushtarak ndërkombëtarkundër forcave serbe në Bosnje eHercegovinë, nënvizon edhe atë se filmi

“In the Land of Blood and Honey” ështënjë shfaqje tejet e suksesshme dhetronditëse e ngjarjeve të vërteta qëndodhën në kohën e agresionit në Bosnjee Hercegovinë. “Në kohën kur pozhvillohej lufta Angelina ishte njëadoleshente. Për të dinte vetëm në bazëtë tregimeve të paqarta të sojit ‘të thash emë the’. Asokohe disa më të moshuar(Peter Schneider dhe Hans ChristophBuch, në Gjermani; Salman Rushdie, nëAngli; Christopher Hitchens dhe SusanSontag, në SHBA; si dhe autori i këtyrerreshtave dhe disa të tjerë në Francë)kishin frikë se Sarajeva do të rrezikonteEvropën, duke i ofruar asaj një luftë të recivile spanjolle të shekullit 21, e cila nukishte fare më e tmerrshme se origjinali,ndërkohë që aktorja ende po ëndërrontepër rolet në ‘Glass Shadow’ dhe në‘Hackers’.

Mirëpo, ja që ajo tani e ka marrë këtërol, ka ndezur flakadanin dhe kavazhduar që me stilin e betejës, e jo mepërmbajtje, ta përjetojë atë që ne epërjetuam dikur, dhe ka realizuar njëmrekulli, duke i shndërruar kujtimet tonanë histori. E, kur kjo të ndodhë, atëherëbëhet një gjë e fuqishme”, pohon Levy nëkolumnen e tij. Sipas tij, filmi “In the Landof Blood and Honey” është paska iangazhuar politikisht. “Filmi nuk hezitontë luftojë dhe rrezikon kur ka nevojë përkëtë gjë, madje edhe atëherë kur kretenëte akuzojnë për manikenizëm, për shkakse ky është një film që gjërat i emërtonashtu si duhet”, pohon Levy, dhe vazhdon:“Kur filmi u shfaq në Sarajevë, vetëm njënatë para se të shfaqej në Paris, publiku epërcolli me lot në sy, por edhe me admirim.Normalisht. Paramendoni një grua tëdhunuar që ka heshtur gjatë 20 viteve të

kaluara, ose fëmijët e të dhunuarave qëtashmë janë rritur, e të cilët lindjen e tyree bartin si një barrë turpi.

Paramendoni një shoqëri të tillëboshnjake, e cila vazhdon të bëjë sehir mbifshehtësinë e saj më të errët. Dhe,përnjëherë, del një aktore dhe zonjë, e cilae shfrytëzoi prestigjin e saj për t’iumundësuar atyre që t’i ngrisin lartë kokate tyre të ulura. Para 40 viteve ishadëshmitar i një situate të ngjashme nëBangladesh, kur presidenti mysliman,Mujibur Rahman, vendosi guximshëm qëtë shpallte si heroina të kombit disadhjetra mijëra gra të dhunuar, të cilat ishinlëçitur edhe nga vetë familjet e tyre. Kyështë një gjest mutatis mutandis edhe iAngelina Jolie. Dhe kjo është pikërisht ajoqë përbënë gjithë madhështinë e errët tëfilmit të saj”.

E VËRTETA E DHIMBSHMEDebutimi regjisorial i aktores Angelina

Jolie, me filmin “In the Land of Blood andHoney” ka shkaktuar zemërim tek serbët.Ata e kanë kritikuar ashpër filmin, dukepretenduar se e portretizon negativishtgjithë popullatën serbe. Filmi në fakt ështënjë rrëfim dashurie, i vendosur gjatë luftësnë Bosnje, gjegjësisht në kohën e dëbimitme dhunë të popullatës joserbe përmesspastrimit etnik. Ai përshkruan njëromancë të para luftës mes një artistejemyslimane dhe një polici serb, e cila pastajndërthuret me konfliktin etnik në rritje.Përderisa ka njerëz që e kanë mirëpriturfilmin e Jolie, duke pohuar se më në fundështë pasqaruar ‘rrëfimi i vërtetëboshnjak’, serbët e kanë sulmuar atë,madje e kanë kërcënuar edhe vetëregjisoren Jolie. Edhe pse serbët thonë senuk e mohojnë faktin që ka pasur krime,ato janë kryer nga ana e individëve e jonga i gjithë populli serb, dhe pikërisht këtëgjë Angelina Jolie ka dështuar taportretizojë në filmin e saj./ express

Keshilli A.L.N.C te Rreshenit u kthye baze dheprapavije e fuqishme ne sherbim te frontit teluftimeve qe zhvilloheshin ke ura e Fanit tevogel,dhe ne kodrat e katundit Geziq teMirdites.komandanti i divizionit te, II,S, KolonelTahir kadare dhe komandanti I brigadesVII,S,kolonel Gjin Marku i kerkuan kryetarit tekeshillit Bardhok Gjini te vendose ne RreshenSpitalin Partizan,kryetari e mori ne konsideratedhe caktoi kullen e Gjin Pertenes per te vendosurspitalin Partizan.

Komandanti i brigades VII,S,Kolone GjinMarku me komisarin nenkolonel Xhulo Qirakumarrin kontakt me kryetarin e keshillit BardhokGjini, ku i kerkojne mbeshtetje,per ti furnizuarme: buke,ushqim te thate,gjate luftimeve qezhvilloheshin ne kodrat e Geziqit. KryetariBardhok Gjini mori persiper per te bere furniziminme buke dhe ushqim,brigade e VII,S,XXII,S, dhene oret e vona ,per cdo nate dergonin:9 mushkate ngarkuara me buke,e 3,mushka me ushqim tethate,prane shtabit te brigades VII,S, kuzhvillohesshin luftimet e panderprera me forcatpushtuese Gjermane ne Geziq.Ndersa anetaret eKeshillit grumbullonin buken dhe ushqimin ngalagjete tyre dhe e vendosnin te spitali Partizan neRreshen ,dhe prej aty dergoheshin ne frontin eluftes ne Geziq.kryetari I keshillit Bardhok Gjini

me anetaret e lagjes e udhehoqen kete operacionndihmash per 8,dite rresht.

Forcat Gjermane te terbuara nga humbja meforcat partizane qellojne me top mbi popullaten epafajshme ne Bungaj te Rreshenit,por kryetaribardhok Gjini menjehere beri evakuimin e disafamiljeve duke I derguar ne rrase te bardhe jashterrezes te veprimit te artiljerise gjermane.

Komandanti i Brigades VII sulmuese KolonelGjin Marku ne raportin e dates 22 Tetor 1944 idergon shtabit te pergjithshme te ushtrise anti-fashiste te L.N.C ne mes te tjerave theksohej :Eshte dita e 5 e luftimeve te vazhdueshme e tepa nderprera qe zhvillohen ne kodrat e Geziqitte Mirdites, me forcat e e Brigades se VIIsulmuese dhe te XXII jane ne pozicionet eluftimit te vijes se mbrojtjes.

Forcat tona jane me moral shume te larteentuziaste dhe optimiste per fitoren, kunderforcave Gjermane, ne çdo rast u kane bere ballesulmeve te fuqishme duke i kthyer mbrapshtregjimentet e motorizuar, pasi rezistenca eforcave partizane ka qene shume e larte dhe epathyeshme. Pjese e kesaj fitoreje eshte dhekryetari i keshillit antifashist i L.N.C teRreshenit Bardhok Gjin Nikolli. Kryetari meantaret e keshillit dhe popullin e Rreshenitkane qene prapavi e fuqishme e frontit te luftesse Geziqit, se na kane fornizuar me buke e

ushqim te thate ne keto 5 dite te luftimeve .Ne oret e vona per çdo nate na kane sjelle

12 mushka te ngarkuara me buke dhe ushqimte thate ne shtabin e brigades ku zhvilloheshinluftimet ne Geziq.

Kryetari i Keshillit Bardhok Gjini kishtebere nje organizim me nje konsperacion tepersosur, se nuk u zbuluan nga Gestapogjermane, kete operacion te ndihmave per nefrontin e luftes e ka udhehequr vete Kryetari iKeshillit te Rreshenit me antaret e tij, sekryetari i keshillit Bardhok Gjini kishtembeshtetje te fuqishme mbare popullore neRreshen. Kryetari ishte i shtepise se pare teRreshenit e njohur ne Mirdite. Komanda joneeshte mirenjohese per keshillin dhe populline Rreshenit.

Ky shkrim u more nga historia e luftes N.C.te Mirdites per periudhen 1942 – 1944 ne dosjen3 faqe 453 ne arkivin e deges ushtarake.

Mesues Gega jeten e tij e martrizoi pershkronjen shqipe, per atdhetarizmin i cili hyrine histori,se ishte nga mesuesit e pare qe hapishkollen e pare fillore, dhe beri nje pune fisnikefrymezuese,krijoi nje gjalleri ne jeten arsimoree kulturore,me kenge,me permbajtjeatdhetare me recitime dhe me lojra sportivee argetuese, ne shkolle futi nje fryme te reper ngritjen e ndergjegjes

kombetare.Mesues Gega ishte pjesemarresne shume sesjone shkencore,konferencadhe ne studime pedagogjike, ai njihej simesuesi I mesuesve se gjate karrieres se tijnxori nga bankat e shkolles nje armate tetere nxenesish te cilet me vone u benemesues,ai ne bashkebisedimet me nxenesit,spikatete nje pune te kujdesshme perhapjen e diturise te kultures,te informacionit,duke i bere te vetedijshem nxenesit, ne orene mesimit shkonte i pergatitur,se punonteme pergjegjesi per te ardhmen e nxenesit. ikujtojme drejtorise arsimore keshillit tebashkise Rreshen,konviktin e shkolles semesme ose njeren nga shkollat 9- vjecare teRreshenit ti vendoset emri “Mesuesit GegeBardhoku” i cili sakifikoi nje jete te tere perarsimin ne Mirdite.

Mesuesi italentuar Gege Bardhoku me dypara-ardhesit e tij, gjyshin, Gjin Nikoll Gegadhe baba Bardhik Gjin Nikolli dhane njekontribut te qmuar ne shume aspekte te jetesne Rreshen, kthelle ne Mirdite, ata krijuanpersonalitetin e tyre dhe merituan nderim erespekt,ne te gjithe shoqerine,ata lane emer qekujtohen dhe do te ruhen ne kujtese te gjate tebrezave qe do te vine.

PAL GEGA

Page 16: Gazeta Zeri i Popullit

16 E premte 24 shkurt 2012 www.ps.al

C M Y K

ndërkombëtarendërkombëtare sportsportBarça fiton edhe

nga muzetëLUFTA E SPIUNËVE NË SIRI Muzeu i FC Barcelonës për disa vjetrresht mban primatin në Kataloni, mad-je është edhe më i vizituar se muzeu ipiktorit të famshëm Picassos në Barce-lonë dhe Dalit në Figueras, ku në vitin2011 ka arritur rezultatet më të mira nëhistorinë e saj 27-vjeçare.

Vitin e kaluar, vizitat ishin më të lartaprej 24 për qind, ndërsa faturimi ështërritur më shumë se 59 për qind. Muzeune kanë ’shkelur’ 1.62699 milionë njerëzduke e bërë atë si muzeun e tretë më tëvizituar në Spanjë, pas Prada me 2.911.767dhe Mbretëreshës Sofia me 2,705,529 viz-itorë. Vizitorë më së shumti muzeu më imadh i Barcelonës kishte në korrik, kurnga dyert e “Camp Nou” kaluan 271.992vizitorë, ndërsa rekordi është arritur më14 korrik të vitit të kaluar me 13.659 viz-itorë. Barcelona në vitin 2010 ka përfun-duar renovimin e muzeut në të cilën kainvestuar rreth 3 milionë euro, ndërsainvestimet ngadalë por me siguri po vijnëdhe muzetë janë një burim i rëndësishëmi të ardhurave për klubin. Një biletë përvizitë në muzeun e klubit të Barças kush-ton 18 euro dhe sipas një llogaritjeje bëhetfjalë për rreth 30 milionë përfitime vetëmsezonin e kaluar ose më saktësisht29.285.820 euro.

Në Siri po bëhet një luftë spiunësh. Ndër-sa pritet një zgjidhje diplomatike, janëagjentët sekretë që zhvillojnë punën e tyre.Amerikanët lëvizin në disa fronte; i pari, për-dorimi i avionëve të telekomanduar. Pentag-oni ka nxjerrë Global Hawk, të cilët mundtë nisen nga bazat në Siçili në Itali dhe Inx-hirlik në Turqi. Nuk përjashtohet edhe futjae Sentinël, avionit të pagëzuar “Bisha”, injëjtë me atë që u rrëzua disa javë më parënë Iran.

Janë avionët e telekomanduar që ndjekinlëvizjet e ushtrisë sirianë, përgjojnë komu-nikime, marrin prova vizive për çfarë pondodh në terren. Krah tyre bashkëveprojnëedhe U2, avionët veteranë. Fronti i dytë përf-shin udhëheqjen e Damaskut. 007-tat mendihmën e informatorëve janë në gjurmimtë informacioneve për zyrtarë të lartë siri-anë. CIA me pas interesohet për nivelin eefiçencës së ushtrisë. Kërkohen gjithashtu edhetë dhena për praninë e Al Kaedes në vend.Shërbimet sekrete amerikane janë të bindu-ra se disa atentate të rënda janë kryer ngaxhihadistët, të mbërritur nga Iraku.

Nëse do të vihet në zbatim plani për tëndihmuar kryengritësit, Uashingtoni do tëshmangtë me çdo mënyrë, furnizimin mearme të ekstremistëve. Shume burime men-

dojnë se britanikë, francezë apo përfaqësuestë Katarit janë angazhuar për të favorizuarvullnetaret dhe për t’u dërguar atyre arma-time. Nga ana tjetër, edhe Izraeli ka lëshuaragjentët në terren, avionë të telekomanduardhe aparatura për luftën elektronike në Her-mon e ultësirën e Golan. Në Jerusalem,“telashet” e Bashar Al Asad janë si bekimnga qielli, sepse Tëherani rrezikon të humbealeatin me të mire.

Me e dukshme është puna e ShërbimeveSekrete Turke. Ankaraja ka pritur shumëdezertorë sirianë dhe ka infiltruar njerëz nëdisa provinca. Ka lajme se dhjetëra agjentë

turq dhe informatorët e tyre janë kapur ngaautoritetet sirianë. Nga ana tjetër, njerëzit edërguar nga Moska po përpiqen të ekspor-tojnë në Siri mënyrat brutale e kryera nëÇeçeni. Dhe se fundi iranianët, qe për-forcojnë mbështetjen për regjimin e Asad,me përgjime të komunikimeve dhembikëqyrjen e sirianëve qe jetojnë në Tur-qi dhe Liban.

Sipas Shërbimeve Sekrete Franceze,janë ata qe merren edhe me stërvitjen eNjësisë101 dhe Divizionit të Katërt, qe kon-siderohet elita e pathyeshme e BasharAl Asadit./ koha