Dobro doli u Salzburg

download Dobro doli u Salzburg

of 29

 • date post

  30-Dec-2016
 • Category

  Documents

 • view

  255
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of Dobro doli u Salzburg

 • Info i ponude

  Dobro doli u Salzburg

  Integrationsbro

  Jezik:/Sprache:Bosanski, Hrvatski, /BKS

 • 2 Dobro doli u Salzburg 3

  Sadraj

  Pozdravne rijei 5

  1. Grad Salzburg 7

  2. Boravak u Salzburgu 9

  3. Uenje njemakog u Salzburgu 10

  4. Stanovati u Salzburgu 11

  5. Raditi u Salzburgu 17

  6. Djeca i mladi 20

  7. Zdravlje 30

  8. Salzburg - grad ljudskih prava 33

  9. Pomo u hitnim sluajevima 38

  10. Na putu u Salzburgu 41

  11. Zatita okolia 45

  12. Organiziranje slobodnog vremena 47

  13. Dalje obrazovanje za odrasle 52

 • 4 Dobro doli u Salzburg 5

  Potovane dame i gospodo,

  kao naelnik Gradske uprave elim Vam srdanu dobrodolicu. Naa Gradska uprava nudi mnotvo usluga i informacija iz svih podruja ivota.Kako bi se bre snali u naem gradu, srdano Vam preporuujem itanje ove broure dobrodolice. U njoj ete nai mnogo korisnih savjeta, adresa i naravno, brojne usluge Gradske uprave.U tom smislu elim Vam da se uskoro ponete osjeati kao kod kue.

  Dr. Hans Jrg Bachmaier, naelnik Gradske uprave

  Pozdravna rije Ureda za integraciju

  Draga Salzburanko,dragi Salzburanine,

  savladavanje svakodnevnice u novom okruju esto nije lako. Broura dobrodolice treba da Vam bude vrsta prve pomoi. Ukoliko oko toga trebate jo informacija, savjeta ili pomoi, ne oklijevajte da se obratite u Integracijski ured grada Salzburga. Nadamo se da ete i Vi uskoro poeti cijeniti ivot u naem gradu te sudjelovati u jaanju tolerantnog suivota punog meusobnog uvaavanja.elimo Vam uspjean poetak Vae budunosti u Salzburgu.

  Magistrica Daiva Dring, Magistrica Anja Hagenauer

  Potovana Salzburanko,potovani Salzburanine,

  elim Vam srdanu dobrodolicu u na grad. Salzburg Vam nudi visoku kvalitetu ivljenja, prekrasnu okolinu i mnoge interesantne ponude za Vas i Vau porodicu. Naravno, prvi su koraci u novome gradu ili novoj zemlji izazovni i teki. Da bismo Vam taj put olakali, dajemo Vam ovu brouru. Unutra ete nai mnogo korisnih informacija koje e Vam pomoi da se lake snaete u Salzburgu i Vaem novom ivotu.

  Ponosni smo na demokratski, ravnopravan i miroljubiv suivot u naem gradu. ene i mukarci, stariji i djeca, ljudi razliitog porijekla, kultura i religija odnose se jedni prema drugima uz potovanje i toleranciju. elim Vam svako dobro pri Vaem poetku u Salzburgu.

  Dr. Heinz Schaden, gradonaelnik

  Pozdravna rije gradonaelnika Pozdravna rije naelnika Gradske uprave

 • 6 Dobro doli u Salzburg 7

  1. Grad Salzburg1.1 Grad vrijedan ivljenja

  Predjele Salzburga, Napulja i Carigrada smatram najljepima na svijetu, rekao je 1804. godine svjetski putnik i istraiva Alexander von Humboldt.

  Grad Salzburg snano je obiljeen rijekom Salzach i gradskim brdima kao to su Kapuzinerberg i Mnchsberg. Salzburg je svjetski poznat po svojoj ljepoti i kulturnoj raznolikosti. Uzmite si vremena i uivajte etajui se kroz Stari grad. Ali, ne obiljeavaju ivot grada samo ljepota i impresivna historija. Kao gospodarsko, obrazovno i turistiko sredite, Salzburg nudi svim svojim stanovnicima dobre mogunosti.

  1.2 Glavni grad pokrajine Salzburg

  Republika Austrija, sa svojih 8 miliona stanovnika, podijeljena je na devet saveznih pokrajina.

  Smjestili ste se u glavnom gradu istoimene savezne pokrajine Salzburg. Grad ima otprilike 150.000 stanovnika i nakon Bea, Graza i Linza etvrti je grad po veliini u Austriji. Povrina grada iznosi preko 6500 hektara i podijeljena je na gradske etvrti (na primjer: Altstadt, Maxglan, Lehen, Schallmoos, Gnigl, Aigen,).

  Gradom se upravlja kroz Magistrat (Gradska uprava). Brigu o uvjetima ivota i stanovanja u gradu vode pojedina odjeljenja Gradske uprave. To obuhvaa od Servisa za graane, Slube za prijavu prebivalita, Slube za izdavanje pasoa, Ureda za izgubljene stvari preko djejih vrtia, dnevnih boravaka za uenike (hort) i kola, zbrinjavanja otpada, Slube za ureenje okolia, starakih domova do drutveno-kulturnih sadraja i Profesionalne vatrogasne slube. Jednostavno pogledajte na: www.stadt-salzburg.at

  Schloss Mirabell: Ovdje su smjetene brojne slube i usluna mjesta za stanovnike grada Salzburga.

 • 8 Dobro doli u Salzburg 9

  Gradom Salzburgom upravlja gradonaelnik (neposredni izbori), dva dogradonaelnika i dva gradska vijenika, odabrana meu 40-lanim Opinskim vijeem. Izbori za Opinsko vijee i gradonaelnika odravaju se svakih pet godina.

  Servis za graane u Schloss Mirabellu mjesto je prvog kontakta i centralno informativno mjesto gradske opine Salzburg. Tamo se mogu dobiti obavijesti i savjeti vezani uz pojedine sluajeve koji se tiu gradske uprave. U Servisu za graane dobije se salzburka porodina iskaznica (Familienpass) i penzionerska iskaznica (Seniorenpass) grada Salzburga, mogu se nai i slobodno uzeti mape, broure i publikacije grada Salzburga te informacije iz najrazliitijih podruja. Na raspolaganju stoji i kompjuter sa besplatnim pristupom internetu u svrhu obavljanja online birokratskih koraka.Sve broure i informativne mape, koje su ovdje spomenute, nai ete takoer i pri Servisu za graane.

  Adresa: Mirabellplatz 4, Ulaz 11, 5020 Salzburg Tel.: 0662/ 8072-2000E-Mail: buergerservice@stadt-salzburg.at Internet: www.stadt-salzburg.atRadno vrijeme:Ponedjeljak - etvrtak: 7.30-16 satiPetak: 7.30-13 sati

  1.3 Historija grada Salzburga

  Najstariji nalazi naseljavanja gradskog podruja potiu iz kamenog doba. Grad Salzburg ima dugu i vrlo interesantnu historiju koja se moe proitati u Brouri Salzburg Stadt mit Geschichte (Salzburg historijski grad).

  Download na internetu: www.stadt-salzburg.at/pdf/salzburg_stadt_mit_geschichte_folder_.pdf

  Mnoge informacije o historiji grada Salzburga nai ete i na internetskoj stranici grada pod rubrikom Stadtgeschichte (Gradska historija).

  2. Boravak u SalzburguAko dolazite u Austriju iz zemlje izvan evropskog gospodarskog pojasa (EWR obuhvaa EU-zemlje, Norveku, Island i Liechtenstein) ili vicarske, trebate, ne biste li se nastanili u gradu, vizu (do 6 mjeseci) ili dozvolu boravka (od 1 godine pa nadalje), a koja je vezana daljnjim preduvjetima. EWR-graani/ke i vicarci za trajni boravak (preko tri mjeseca) trebaju potvrdu o prijavi. Prije isteka tromjesenog roka, potvrdu o prijavi boravka potrebno je dati na uvid Slubi za javni red (Amt fr ffentliche Ordnung).

  Broura Einreise, Aufenthalt, Arbeiten und Staatsbrgerschaft (Dolazak, boravak, rad i dravljanstvo) informira Vas opirnije o tome na www.stadt-salzburg.at

  Podrobnije informacije moetedobiti kod Slube za javni red:Amt fr ffentliche Ordnung Adresa: Schwarzstrae 44, 5020 SalzburgTel.: 0662/8072-3173 E-Mail: oeffentliche-ordnung@stadt-salzburg.at Internet: www.stadt-salzburg.at

  Tim Servisa za graane stoji Vam rijeima i djelom na raspolaganju.

  Slubu za javni red (Amt fr ffentliche Ordnung) nai ete u Schwarzstrae 44.

 • 10 Dobro doli u Salzburg 11

  3. Uenje njemakog u SalzburguPosjet doktoru, roditeljski sastanak ili kontakt sa susjedima esto je vrlo teak bez poznavanja jezika. Da biste se snali u Salzburgu, uspjeno savladavali svakodnevne ivotne situacije, preporuljivo je to prije savladati jezik te pohaati kurseve njemakog.

  Time stiete mogunost da se bre udomaite u gradu. Ako dolazite iz inostranstva i ne govorite dobro njemaki, vano je, makar i niste sklopili integracijski sporazum, pohaati kurs njemakog jezika.

  Broura Deutsch Lernen in Salzburg (Uenje njemakog u Salzburgu) informira Vas gdje moete pohaati kurseve njemakog na www.stadt-salzburg.at

  4. Stanovati u Salzburgu

  4.1 ta je obaveznost prijave (Meldepflicht)?

  im se doselite u Austriju ili se preselite unutar Austrije, potrebno je prijaviti se kod nadlene Prijavne slube (Meldeamt). Prijava i odjava su obavezne.Rok: prijava na nadlenom mjestu obavezna je unutar tri dana po useljavanju. Odjava je neophodna unutar tri dana prije ili nakon iseljenja. Preseljenje je potrebno prijaviti unutar mjesec dana.

  U gradu Salzburgu za tu svrhu postoje dva mjesta:

  Prijavna sluba (Meldeamt)Adresa: Kieselgebude, Saint-Julien-Str. 20, 5020 SalzburgServis za graane/Prijavni servis (Brgerservice/Meldeservice)Adresa: Schloss Mirabell, Mirabellplatz 4, 5024 SalzburgTel.: 0662/ 8072-3530E-Mail: einwohneramt@stadt-salzburg.atInternet: www.stadt-salzburg.atRadno vrijeme: Ponedjeljaketvrtak: 7.30-16 sati; petak: 7.30-13 sati

  4.2 Prednosti stalnog mjesta stanovanja

  Brojne pogodnosti, koje grad donosi, su povezani sa mjestom stanovanja: mjesta u koli, vrtiima, starakim domovima, pomo pri socijalnim hitnostima, birako pravo (komunalni, lokalni izbori za EU - graane), brojni poticaji i povlateno parkiranje. Takoer, dobivanje opinskog ili drutvenog stana od grada je povezano sa stalnim mjestom boravka.

  Sluba za prijave (Meldeamt) grada Salzburga u St.JulienStr. 20.

  Znanje njemakog bitno je za snalaenje u novoj ivotnoj okolini.

 • 12 Dobro doli u Salzburg 13

  4.3 Kako mogu doi do stana?

  n Najamni stanoviU besplatnim i dnevnim novinama nai ete oglase stanova za najam i prodaju. Budete li privatno unajmljivali stan, savjetuje se da Vam ugovor o najmu pogleda osoba koja se razumije u najmovno pravo, poto su propisi esto nedovoljno poznati. U tom sluaju, molimo da se obratite u Drutvo za zatitu unajmljivaa (Mieterschutzverband).

  Radna komora (Arbeiterkammer) nudi za lanove savjet i pomo o stvarima vezanim uz najmovno pravo: AK Kammer fr Arbeiter und Angestellte fr Salzburg (Radna komora)Adresa: Markus-Sittikus-Strae 10, 5020 SalzburgTel.: 0662/ 86 87 Internet: www.ak-salzburg.at

  Mieterschutzverband Salzburg (Drutvo za zatitu unajmljivaa)Adresa: Hofhaymer Allee 9-11, 5020 SalzburgTel.: 0662/ 84 12 52 Internet: www.mieterschutzverband.at

  n Stanovi stambenih zadrugaU gradu Salzburgu postoje etiri velike zadru