Deel 3 - Het havenlandschap

download Deel 3 - Het havenlandschap

of 8

 • date post

  28-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  702
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Deel 3 - Het havenlandschap

Het havenlandschap1. Landschappelijke kenmerken 1. Wat is kenmerkend voor het havenlandschap? Veel / weinig open ruimten Veel / weinig groen Veel / weinig gebouwen Lage / hoge bevolkingsdichtheid

2. Typische elementen voor een havenlandschap: Kranen Aanlegkaaien Bedrijventerreinen Dokken en sluizen 3. Havenactiviteiten: In een havenlandschap overheerst de distributie / productie van goederen. Het lossen en laden van goederen heeft er vooral nood aan grondstoffen / verkeersruimte. 4. Geef drie belangrijke voordelen van containervervoer: Kan worden vervoerd door zeer veel verschillende voertuigen Gemakkelijk te stapelen / op te slaan Te gebruiken voor bijna alles.

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

54

5. Welke zijn de drie belangrijkste Belgische zeehavens? Antwerpen Zeebrugge Gent 6. Vervolledig onderstaande figuur. a. In de bovenste kaders: in de haven / landinwaarts / zeewaarts. b. Op de middelste puntlijnen: opslag / transport / overslag. c. Onderaan: containerschip / loodsen / containerkraan / vrachtvervoer / containers.

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

55

2. Soort haven Er bestaan twee soort havens. Vul de twee namen hieronder in & geef per haven telkens twee voor- en nadelen.

Maritieme haven (getijhaven) Zeer grote schepen Kan inpolderen (meer plaats) Voordelen Rekening houden met getijen. Sluizen

Binnenhaven Geen rekening houden met getijen Kleinere schepen

Nadelen 3. Sluizen

Voor een dokhaven zijn sluizen onmisbaar. Het normale getijverschil bedraagt in Antwerpen 5,1 meter. In de dokken staat het water steeds even hoog / gaat het water mee omhoog en omlaag.

Laag water

Hoog water

Sluizen kan men niet om het even waar bouwen. Waar vind je de sluizen en verklaar waarom juist daar.

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

56

De grootste sluis van de Antwerpse haven (en ter wereld) is de Berendrechtsluis: 500 meter lang en 68 meter breed. 4. Soorten goederen We kunnen de lading van een schip indelen in twee groepen:

Uitleg: Vbn:

Uitleg: Vbn:

5. Havenfuncties Havens zijn onmisbaar voor het wereldwijde transport van grondstoffen, energiebronnen en goederen. Noteer onder de fotos de havenfuncties. Kies uit:

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

57

industrile functie vervoer- en overslagfunctie opslag- en distributiefunctie - handelsfunctie

Goederen worden via de haven ingevoerd en moeten verder getransporteerd worden. Volgens de aard van de goederen delen we deze in: Dit zijn goederen.Aardrijkskunde Het verkeer in het landschap 58

Dit zijn goederen.

Goederen die de haven bereiken kunnen onmiddellijk van de ene naar de andere verkeersdrager worden overgeladen (= rechtstreekse overslag) of op de kaai gelost en opgeslagen worden in open lucht of in magazijnen. Voor vervoer, overslag, opslag en distributie is heel wat infrastructuur vereist. Geef voorbeelden: 6. Havenactiviteiten Je maakt hier kennis met allerlei havenactiviteiten.

Ro/ro= Functie: vervoeren de schepen die hier aanleggen Wat

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

59

Functie:

Massagoederen / stukgoederen

Aanvoer van ertsen en steenkool vertegenwoordigt tot 40% van alle lossingen! Verbindingen tussen de kaaien en de opslagruimten gebeuren via . De opslag van deze goederen veroorzaakt een milieuprobleem. Welk? .

Functie:

Massagoederen / stukgoederen

Staalterminal. De opslagplaatsen hebben schuivende dakdelen. Bij het laden en lossen worden alleen de juiste delen opgeschoven. Waarom?

Functie:

Massagoederen / stukgoederen

Samenvatting: het havenlandschap

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

60

1. Kenmerken van het havenlandschap : In een havenlandschap overheerst de distributie / productie van goederen. Het lossen en laden van goederen heeft er vooral nood aan

grondstoffen / verkeersruimte.2. De drie belangrijkste Belgische havens : Zeebrugge 3. Soorten havens : Getijhaven : dit is een haven zonder / met sluizen. : dit is een haven zonder / met sluizen. 4. Soorten goederen : Stukgoederen : zijn meestal elk afzonderlijk verpakt. Ze kunnen dus stuk voor stuk worden. : worden onverpakt in het ruim van een schip gestort. Ze worden niet geteld, maar verkocht per , , enz 5. Havenfuncties : Industrile functie. . Vervoer- en overslagfunctie. .

Aardrijkskunde

Het verkeer in het landschap

61