Raport Practica.[ ]

Click here to load reader

 • date post

  29-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  251
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Raport Practica.[ ]

Ministerul Stiintei si Educatiei dinRepublica Moldova

Academia de Studii Economice

Facultatea: Business si Administrarea Afacerilor

Specialitatea: Marketing i logistica

Raport

despre practica de producie

la S.A Combinatul de Pine din Bli

a studentului nume,prenume Conductorul practicii

Doga Valeriu

Chiinu 20081.Analiza general a ntreprinderii Combinatul de Pine din Bli____________________pag. 4--------8 Sfera de activitate

Etapele de dezvoltare

Structura organizatiric2.Diagnosticul economico-financiar al ntreprinderii______ pag 8----103.Analiza activitii de marketing a companiei____________pag10---21 Analiza mediului de marketing al ntreprinderii S.A. Combinatul de pine din Bli

Consumatorii i cercetarea comportrii lor

Studierea pieei i strategia de pia

4. Politica de distribuie a intreprinderii___________pag21-----245. Concluzie............................................................................................. 25 S.A Combinatul de pine din Bali lider n nord Moldovei in domeniul panificaie i patiseriei, cu un asortiment larg de produse de calitate care sunt prezente pe masa fiecarui blean dar i la un numar mare de locuitori din : Briceni, Drochia,Soroca, Floreti, Sngerei etc. Cu un utilaj modern i cu un personal bine calificat,cu o gama de produse bazata numai pe componente naturale, Combinatul de pine din Bli activeaz cu scopul de a satisface clientul. Istoria S.A Combinatul de pine din Bali incepe din anul 1944 n componena acestui combinat n perioada dat erau 3 brutarii cu 5 cuptoare simple cu o producere de 15 tone/24 ore cu o gama de produse foarte restrns(3 produse), n 1969 puterea de producere a combinatului s-a marit pn la 70,5 tone. O importana mare n largirea gamei de produse a Combinatului o are apariia n 1973 seciei de biscuii cu o producere de 8 tone anual. Un adevrat progres a cunoscut Combinatul de pine din Bli n anii '60 i '80 ai secolului al XX-lea, cnd la ntreprindere au fost realizate renovri eseniale, n aceti ani au fost implementate tehnologii noi de producere, s-a instalat utilaj modern, au nceput s lucreze specialiti de nalt calificare. Acest progres a Combinatului a fost strns legat de dezvoltarea industrial a Blului apariia uzinilor de impotana unional ca: Uzina Lenin, Agroma, Rut, Belceanca uzina de utilaj de eluminare, combinatul de blnuri etc. Blul fiind un centru bine dotat cu organizaii de transport care transportau intreaga gama de produse moldoveneti pe teritoriul uniunii i un centru feroviar de importan regional. n anul 1989 n perioada marilor schimbri politice combinatul a mai dat n exploataie a unii secii noi de producie ce se specializa pe produse de patiserie.Cu mari dificulti s-a confruntat Combinatul de pine din Bali la nceputul anilor '90 ai secolului trecut, cnd a devenit evident necesitatea tranziiei la economia de pia. Graie unor conductori competeni, ntreprinderea a supravieuit i a rezistat presiunilor i haosului. Mai mult dect att, ea a reuit s se adapteze la noile cerine ale economiei de pia, i-a revzut formele i metodele de activitate, s-a inclus n rndul celor mai prospere ntreprinderi din ar. Actualmente S.A. Combinatul de pine din Bali " particip activ la concursurile i expoziiile de specialitate naionale i internaionale, obinnd, diplome i certificate. Colectivul de munc s-a ncadrat ntr-o nou etap de restructurare a ntreprinderii: snt implementate tehnologii avantajoase de industrializare, instalate utilaje performante de fabricare a noilor produse care au devenit competitive pe piaa intern i pe cea extern, se aplic un marketing modern i eficient.

Societatea pe Aciuni Combinatul de pine din Balieste nregistrat la Camera nregistrrii de Stat de pe lng Ministerul Justiiei al RM la 18 ianuarie 1995 ,cod fiscal 1003602001100, adresa fiind or. Bli, str. tefan cel Mare 111. Forma de proprietate privat, capitalul statutar nregistrat de Camera nregistrrii de Stat este 22572387 lei .S.A. " Combinatul de pine din Bali " are o aezare favorabil n or. Bli al doilea ora dupa populaie din Moldova, fostul municipiu Bli. ntreprinderea are la dispoziia sa 4 ha de pmnt i ntreine legtur cu toat Republica prin intermediul autostradei i cii ferate. Distana pn la autostrad i cale ferat ne fiind mare.Activitatea de baz a Combinatul de pine din Bali:

efectuarea operaiunilor de achiziionare a produselor pentru panificaie

producerea i realizarea produselor de panificaie i patiserie

Structura organizatoric S.A Combinatul de Pine din Bli

Structura organizatoric S.A. " Combinatul de pine din Bali " const din:

Fabrica Nr 1 de pine

Fabrica Nr 2 de pine

Fabrica de biscuii i produse de patiserie

4departamente : Departamentul Tehnic; Departamentul Economico financiar i contabilitate; Departamentul Marketing aprovizionare i realizare; Departamentul Producere

Departamentele sunt n subordonarea preedintelui de conducere S.A. Combinatul de pine din Bali. secii i servicii auxiliare: Secia Reparaii i Construcii Capitale; Serviciul Electric; Serviciul Transport Auto; Staia de purificare; Hala Mecanic; Sectorul Termoenergetic; Sectorul Metrologie; Sectorul Gaze. Sectorul depozitare Secia de asigurri cu material i tehnicn afar acestora structura organizatoric a ntreprinderii include: secretariatul, Serviciul Juridic, Serviciul Personal, Serviciul Calitate, Serviciul Administrativ - Gospodresc, Serviciul paza.

2.Diagnosticul economico-financiar al ntreprinderiin cazul S.A Combinatul de Pine din Bi Politica global a S.A. Combinatul de pine din Bali este orientat creterea ulterioar a veniturilor din vnzri i spre reducerea pe toate cile a cheltuielilor, cu condiia pstrrii nucleului colectivului de munc. Deci Analiznd datele din rapoartele financiare observm c veniturile din vnzri (Vv) au tendina de majorare pe an ce trece, astfel n anul 2007 fa de 2005 i 2006 Vv a crescut, respectiv cu 20.7 % i 17.4%.Proporia de producie a ntreprinderii este mare, aceasta se observ att din punct de vedere a venitului din vnzri, care constituie mai mult de 36 milioane lei, ct i a numrului de lucrtori ce activeaz la ntreprindere 620 pers. n urma analizei datelor despre activitatea ntreprinderii ajungem la concluzia c ntreprinderea Combinatul de pine din Blinu tinde spre o specializare ngust n domeniul panificaieii adapdndu-se la o economie de pia cu unile nuane caracteristice numai arii noastre. Astfel n anul 2005 fiind un an a schimbrilor n proprietarii ntreprinderii venitul din vnzri din activitatea industrial ocup 67% o atenie sporit n anul dat s-a acordat activitii comerciale 32 % , n 2006 activitatea industrial ocup 93%, iar n 2007 pentru a minimiza efectele secetei i n unile momente nsuficienei de materie prim iarai s-a optat pentru marirea activitii comerciale de la 6% n 2006 la 27 n 2007, activitatea industriala pe 2007 constituia 72 % . Celelalte activiti ocup o pondere nesemnificativ n totalul venitului din vnzri a ntreprinderii.

O mare importan o are utilizarea eficient a resurselor de munc. Astfel indicatorii utilizrii resurselor de munc n cazul intreprinderii c gradul de nzestrare a forei de munc cu mijloace fixe de producie este n continu cretere, astfel n anul 2007 unui muncitor i revine 92,1 mii lei de mijloace fixe, desfurarea procesului de producere este legat de utilizarea factorilor de producie (fora de munc, mijloace fixe, mijloace circulante), combinarea i folosirea eficient a crora influieneaz direct rezultatele finale ale ntreprinderii, S.A. Combinatul de pine din Bli tinde spre micorarea costului produciei i spre utilizarea mai eficient a forei de munc i a mijlocelor fixe, a materiale . Astfel observm c n anul 2007 n comparaie cu anul 2005 i 2006 productivitatea medie anual a unui muncitor a crescut respectiv cu 11.9 mii lei i 7.9 mii lei, de asemenea s-a majorat i productivitatea medie pe or a unui muncitor respectiv cu 6.15 lei i 4.16 lei. Totodat n anul 2007n comparaie cu anul 2005 a cresc costul la 1 leu a venitului din vnzri cu 0,06lei , iar n comparaie cu 2006 s-a majorat cu 0,05 lei.

Anume majorarea productivitii i meninerea costului produciei este o modalitate eficient pentru majorarea competitivitii produciei Combinatul de pine din Bli.

Astfel politica financiar a S.A. Combinatul de pine din Bli este orientat spre reducerea pe toate cile a cheltuielilor, cu condiia pstrrii nucleului colectivului de munc viznd creterea ulterioar a volumului de producie.

Rezultatele pozitive a activitii economice a unei ntreprinderi reprezint scopul de baz a activitii agentului economic. Dup coninutul economic noiunea de rezultate financiare este o noiune complex i include indicatorii profitului i rentabilitii. Calculul acestor indicatori se efectueaz n baza raportului financiar, efectundaceste calcule observm c rentabilitatea activitii economice a S.A. Combinatul de pine din Bli n anul 2007 fa de 2005 i 2006 s-a micorat pe toate poziiile, aceasta se datoreaz n principal creterii costului la materie prima i pastrarea preului la produse, respectiv cu 538 mii lei i 543 mii lei, ceea ce a condiionat majorarea profitului net, respectiv cu 4418 mii lei i 4584 mii lei.

Rentabilitatea activitii economice a S.A. Combinatul de pine din Bli n anul 2007 fa de 2005 i 2006 s-a mic;orat pe toate domeniile analizate. Astfel n anul 2007 rentabilitatea general constituind 0.9%, rentabilitatea economic constituind 1.66%, rentabilitatea financiar constituind 1.47%.

Structura compartimentului de marketing i relaiile cu celelalte servicii

Departamentul marketing al S.A. Combinatul de pine din Bli este o subdiviziune de si