Raport Practica Asito.[ ]

download Raport Practica Asito.[ ]

of 62

 • date post

  16-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  108
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Raport Practica Asito.[ ]

11

CUPRINS1. Introducere..................................................................................................................32. Cunostint general cu structura Companiei de Asigurri, cu bazele desfsurrii activittii de asigurare, coasigurare,reasigurare si sretrocedare......................................63. Asigurarea facultativ a bunurilor ce apartin persoanelor fizice si juridice............124. Asigurarea CARTEA VERDE................................................................................195. Asigurarea facultativ de persoane..........................................................................226. Asigurrile de rspundere civil..............................................................................377. Reasigurrile, coasigurrile si retrocedrile..........................................................448. Asigurarea CASCO, CARGO...............................................................................499t. Evidena contabil si darea de seam n Companiile de Asigurri.........................5710. Concluzii..............................................................................................................6011. ANEXE

INTRODUCERE Economia ce tinde spre globalizare, indiferent de ar i de gradul de dezvoltare economic, att numrul ofertelor si cererilor de asiguri este ntr-o continu modificare. Astfel, apariia pe pia de noi societi de asigurare, asociaii mutuale ori a altor tipuri de organizaii, are loc concomitent cu ieirea, lichidarea, fuziunea altora, aceste fluctuaii permanente demonstreaz c piaa asigurrilor este una dinamic.Asigurarea este o activitate economico-social care const n protecia persoanelor fizice i juridice n calitate de asigurai mpotriva diverselor riscuri i este realizat de ctre societi specializate, n calitate de asigurtori. Toate tipurile de asigurri au la baz principiul mutualitii, potrivit cruia fiecare asigurat contribuie cu o sum (prim de asigurare) relativ modest la crearea fondului de asigurare din care sunt acoperite daunele suferite.Importanta economic a asigurrii o reprezint acoperirea daunelor dintr-un fond central, creat din colectarea primelor de asigurare colectat pltite de ctre asigurai. Rolul acestui fond este urmtorul: plata daunelor; crearea unui fond de rezerv, acoperirea cheltuielilor administrative ale societii;Importanta asigurrii o reprezint:1. existena comunitii de risc;2. mutualitatea n suportarea pagubelor;3. mprirea, respectiv dispersia riscului; Scopul lucrrii este de a sintetiza concepiile teoretice privind activitatea de asigurare, alturi de investigarea modului de funcionare a sectorului asigurrilor i prestrii serviciilor de asigurare, prin cercetarea nemijlocit unei societi de asigurare din Republica Moldova.

Astfel pot fi evidentiate unele obiective ale lucrrii: Evidenierea particularitilor asigurrii riscurilor din activitatea de antreprenoriat. Studiul tipurilor de asigurare facultativ de persoane i a asigurrilor de rspundere civil. Studierea activitii de asigurare a companiei, a istoriei acesteia, a structurii organizatorice a companiei i a rezultatelor financiare pentru anul 2008. Studierea asigurrii facultative a bunurilor ce aparin persoanelor fizice i juridice. Studierea tuturor tipurilor de asigurri auto.

n scopul realizrii practicii de diplom s-a analizat detaliat desfurarea activittii de asigurare a Companiei de Asigurri ASITO S.A.Inceputul lichidrii monopolului de stat si afirmrii antreprenoriatului in sfera asigurrilor din Moldova, poate fi considerata ziua de 28 mai 1991, cind Guvernul RM a examinat i adoptat msurile necesare in vederea perfecionarii si reglementrii activittii de asigurare, soldate cu reorganizarea Direciei Asigurrilor de Stat din Moldova si formarea Companiei ASITO si altor organizaii de asigurare. La 6 iunie 1991 are loc adunarea constituanta a fondatorilor Companiei de Asigurare pe Aciuni ASITO S.A. Aceast zi marcheaz data fondrii Companiei ASITO. La scurt timp dup evenimentul respectiv, adica la 11 iulie 1991, Serviciul de Stat pentru Supravegherea Asigurarilor a inregistrat cu nr. 1 Compania de Asigurare pe Actiuni ASITO S.A.

Compania a obtinut succese rasunatoare chiar din primii sai ani de activitate. Astfel, in 1995 Institutul International de Parteneriat Economico-financiar al Academiei Internationale pentru Intiietate in Business si Administrare din Birmingham, Alabama, SUA a decernat dlui Eugeniu Slopac, Presedintele Consiliului de Administratie al Companiei de Asigurare ASITO, distinctia profesionista a asiguratorului pentru contributia sa la dezvoltarea industriei asigurarilor, iar la 18 august 1998 Filialei Balti a Companiei ASITO i-a fost decernat Grand Prix America pentru calitate si servicii.

O zi de cotitura in istoria Companiei o constituie 29 septembrie 1999, cind QBE Insurance Group Limited a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Companiei ASITO. Incepind cu aceasta data activitatea Companiei se inscrie pe orbita pietei internationale de asigurari. Evenimentul in cauza are o semnificatie deosebita. QBE INSURANCE GROUP este prima institutie financiara straina care a razbit pe piata autohtona de asigurari si a pus inceputul liberalizarii ei.

Martie 2007. Grupul QBE, intentionind sa acorde o atentie deosebita atragerii investitiilor in Moldova, a creat o intreprindere-fiica, care se va ocupa in exclusivitate cu chestiunile investitionale si in acest scop a depus pachetul sau majoritar in capitalul social al acestei intreprinderi, inregistrate in Marea Britanie.

CAPITOLUL I. CUNOTINA GENERAL CU COMPANIA DE ASIGURRI (N CAZUL DAT CU COMISIA NAIONALA A PIEEI FINANCIARE, DEPARTAMENT SUPRAVEGERE ASIGURRI)ASITO este liderul pieei naionale de asigurri, i i desfoar activitatea prin intermediul Oficiului Central din Chiinu i cele 37 oficii teritoriale (reprezentane), amplasate pe ntreg teritoriul rii.Activitatea noastr este eficient, bine orientat i stabil din punct de vedere financiar graie cunoaterii profunde a pieei locale, mbinat cu un proces continuu de dezvoltare a produselor i acceptare a inovaiilor n prestarea serviciilor. Compania ASITO ofer cea mai extins gam de produse de asigurare, care are menirea s satisfac toate cerinele, att ale clienilor corporativi mari, precum i ale ntreprinderilor mici i mijlocii, fr a ignora interesele proprietarilor de case sau ale oricrui individ n parte.Echipa noastr depune eforturi consacrate pentru a dezvolta i promova pe pia asigurrile de rspundere i proprietate, asigurarea de accidente, asigurri medicale locale i peste hotare (Travel), precum i produse mai tradiionale, cum sunt asigurrile auto (RCA, CASCO), etc. Ofertele noastre sunt atractive n egal msur pentru segmentul de afaceri, ct i pentru cel familial.Prin colaborare eficient i activ cu agenii, brokerii i ali parteneri la procesul de asigurare, Compania tinde s realizeze o distribuie ct mai extins i accesibil a produselor sale ctre consumatorul final client.Stabilindu-i drept prioritate satisfacia clienilor i respectarea intereselor lor i ale acionarilor si, Compania ASITO rmne n continuare prima alegere n asigurare.Top Managementul Companie

Eugeniu LOPACManager GeneralCompania Internationala de Asigurari ASITOS.A.Email: shlopak@asito.md Valeriu TANASIEVManager General Adjunct - Underwriter principal al CompanieiEmail: tanasiev@asito.md Ion CILARUDirector al DepartamentuluiMarketing i vnzriEmail: icislaru@asito.md Mihai BUULEACDirector al Departamentului Administratie i Servicii Centralizate,Secretarul CompanieiEmail: busuleac@asito.md

Personalul

La inceputul anului 2010 in cadrul aparatului executiv al Consiliului de Administratie functioneaza 5 departamente specializate: marketing si vanzari, underwriting, regularizare a daunelor, finante si evidenta contabila, administratie si servicii centralizate. Fiecare Departament este condus de catre directorul de departament. Departamentul marketing si vanzari include 2 sectii: sectia vanzari si administrare a retelei de vanzari; sectia marketing si reclama, precum si intreaga retea de vanzari a Companiei (37 reprezentante si sectia vanzari centralizate).

Departamentul Underwriting include Underwriterul principal si6 underwriteri specializati in asigurari auto, sanatate, accidente, proprietate, raspundere civila.Departamentul regularizare a daunelor include 3 sectii: sectia regularizare a daunelor in asigurari de viata, sanatate si accidente; sectia regularizare a daunelor in asigurari de proprietate si raspundere civila generala; sectia regularizare a daunelor in asigurari de transport. Departamentul finante si evidenta contabila include 4 sectii: sectia planificare, finante si impozite; sectia evidenta contabila, sectia operationala si sectia actuariat si statistica. Departamentul administratie si servicii centralizate include 5 sectii: sectia personal, instruire si secretariat; sectia juridica; sectia tehnologii informationale; sectia securitate comerciala si paza; sectia deservire tehnico-materiala. La moment in cadrul Companiei activeaza 137 specialisti, 38 directori de reprezentante (inclusiv managerul sectiei vanzari centralizate), 50 manageri de sector, 912 consultanti in asigurari (428 de baza si 484 prin cumul).

Compania are, de asemenea, in structura sa o sectie de audit intern, activitatea careia se coordoneaza la nivel de conducere.Acionarii

Nr..AcionarulAdresaAciuni%

1.Moldovan Investments LtdLondra2 247 84048,325%

2.SC "Insurance Consult" SRLChiinu, str. B.-Bodoni, 57/11 618 82934,802%

3.Compania "ASITO"Chiinu, str. B.-Bodoni, 57/1441990,950%

4.S-z "Moldova"Miletii-Mici20 0000,430%

5.Camera de Comer si IndustrieChiinu, str. Eminescu, 2812 0000,258%

6.AGO Dacia SRLChiinu, str. Sf. rii, 278 8500,190%

7.Asociaia "AITA"Chiinu, str. epe, 38 8500,190%

8.SRL "Moldromucrtrans"Chiinu, str. Decebal, 28