PUM Magazine winter 2011

download PUM Magazine winter 2011

of 15

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  4

Embed Size (px)

description

PUM Magazine winter 2011

Transcript of PUM Magazine winter 2011

 • winter 2011

  Schijtnoten voor betere zeep

  Weefgetouwenin Mongoli

  Het Gesprek metJoris Voorhoeve

  Alexander

  Rinnooy Kan

 • Ren Descartes, de vader van de moderne filosofie, schreef in Les Passions de lme over passies van de ziel, waaronder wij tegenwoordig ook hartstoch-ten en emoties rekenen. Passies zijn volgens Descartes passief van aard, ze worden op gang gebracht door een gebeurtenis van buitenaf. Emoties daaren-tegen komen van binnenuit, op gang gebracht door het gemoed. Emotie staat bij Descartes voor alle heftige reacties die lichaam en geest doormaken. In het Frans staat emotie voor oproer, heftige bewegingen, rumoer.

  De combinatie van passie en emotie is kenmerkend voor het werk van PUM. De ondernemers waarvoor wij ons inzetten, vertegenwoordigen de passies van buitenaf. Hun vragen, de signalen die ze afgeven en de dankbaarheid voor een succesvol project, geven ons het gevoel van achievement en trots. Emotie van binnenuit is onze betrokkenheid bij PUM, het gevoel dat we onderdeel zijn van een organisatie die er toe doet en voor PUM de wereld in te trekken, om ervaring en kennis te delen.

  Werken bij PUM is een goede voortzetting van mijn werk op het snijvlak van mens en arbeid. Als Hoofd P&O bij een internationaal scheepvaart- en transportbedrijf ben ik door de wol geverfd. Van havenwerker tot oliesheik, van bankdirecteur tot Amerikaanse ondernemers, allerlei mensen moesten tevreden blijven met onze dienstverlening en medewerkers. De Arabier mocht je schoenzolen niet zien en dronk alleen thee uit dunne porseleinen kopjes; de bankdirecteur wilde alles - echt alles - weten en de Amerikaan betaalde de handling fee met een plastic zak vol zeer verschillende bankbiljetten.

  Als Hoofd P&O en coach leer je veel over passie en talent. Voor mij betekenen ze dingen die je niet kunt laten. Is er iets wat je liever zou doen? Nee. Ik zeg vol-mondig ja tegen PUM. Dit is wat ik nu wil doen. Werk dat er toe doet, met een redelijke eigen verantwoordelijkheid en bovenal: in goed gezelschap!

  Ik hoop dat deze editie de emotie voedt die actief zijn bij PUM voor u zo leuk maakt.

  Noor Bruning-van EerdePUM-expert, landencordinator Moldavi.

  Passie

  Noor Bruning-van Eerde introduceert het thema van deze editie van PUM Magazine.

  Landencordinator Noor Bruning-van Eerde

  was eerder hoofd P&O bij een internationaal

  scheepvaart- en vervoerbedrijf, zette een

  outplacementbureau op en is coach op het

  raakvlak van mens en arbeid. In de zeven

  jaar dat ze bij PUM is, deed ze zes missies,

  was ze lid van de CV-groep en Business Link-

  en trainingcordinator.

  Voorwoord

  6

  PUM Magazine is een uitgave van PUM Nether-

  lands senior experts. PUM is sinds zijn oprichting

  in 1978 uitgegroeid tot Europas grootste

  uitzendbureau voor de inzet van professionele

  vrijwilligers onder het motto ondernemers voor

  ondernemers. PUM Magazine heeft een oplage

  van 4500 exemplaren en wordt verspreid onder

  experts, stafvrijwilligers en relaties van PUM.

  Hieronder vallen sponsors, Nederlandse ambas-

  sades, bedrijfsleven, media en andere genteres-

  seerden.

  ProductiePUM Marketing en Communicatie redactieadres: mc@pum.nl

  HoofdredacteurKarin Jensma

  RedactieClaudia Berdowski, Gabrille ten Bokkel Huinink, Noor Bruning-van Eerde, Leo Enthoven, Grisella Indemans, Karin Overtoom, Pim van Rooijen, Frank Steverink, Ans Tromp, Karin Verhaak, Froukje Wattel

  Ontwerp en illustratieI DON/T BUY ITwww.idontbuyit.biz

  FotografieDnise ten Bokum, Dirk Hol, Freekje Groenemans, Jeroen Poortvliet, Ans Tromp, privbezit.

  DrukAndo, Den Haag

  Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haagt 070 349 05 55f 070 349 05 90info@pum.nlwww.pum.nl

  Volg ons op:

  InhoudColofon

  Preventie doorinterventie

  4Het Gesprek metJoris Voorhoeve

  Achtergrond

  Schijtnoten voorbetere zeep

  Ik heb mijn hart aan Mongoli verloren

  18

  Synergie:PUM & CBI

  23

  Nieuwe lichting PUMmers

  11

  Column

  De passie van deorchideenkweker

  Leren uit ervaring

  LandenfocusCTM in Pakistan

  Voorwoord

  3

  Actuele PUM landenoverzicht

  10Nieuw PUM-land

  9

  16

  En verder: de rubrieken Post@PUM en Veiligheid en gezondheid

  Onze vrouw in Kisumu

  2220

  12 14

  24 26

 • 4 PUM Magazine winter 2011 5PUM Magazine winter 2011

  Thema Passie Thema Passie

  Prikincidenten: PreventiedoorinterventiePUM werkt vraaggestuurd. Toch boeken experts soms bijzondere resultaten die niet van tevoren bedacht waren. Dat overkwam Ad van Meeuwen. Hij zag in ziekenhuizen in Ghana dat er onveilig gewerkt werd met gebruikte injectienaalden. Hij bedacht een simpele, goedkope oplossing om levensge-vaarlijke infecties te vermijden.

  Ad van Meeuwen is expert in de sector Healthcare/Healthcare Management & Business Administration. Eerder werkte hij twintig jaar als inkoper in de gezond-heidszorg, met name voor relatief kleine ziekenhuizen. Ad van Meeuwen: Denk daarbij aan het hele inkoop-palet, van nieuwbouw, radiologie en schoonmaakmid-delen tot bijvoorbeeld een aardappelcontract voor de keuken. Naast inkoopexpertise heeft hij een brede kijk op hygine en automatisering: Bij grotere projecten zat ik altijd bij de besprekingen.

  Burundi en GhanaZijn eerste PUM-missie in 2009 bracht hem naar Bu-rundi om te adviseren bij de bouw van een ziekenhuis. Ze hadden vooral behoefte aan heel veel algemene ken-nis. Dit jaar vertrok hij naar Ghana, waar hij adviseerde bij het in aanbouw zijnde ziekenhuis in Kumasi. Daar was behoefte aan expertise op het gebied van onder andere management, hygine, logistiek en automatise-

  ring, dus zijn ervaring was zeer welkom. Na twee weken vervolgde hij zijn missie bij een kleinschalige kliniek voor vrouwen en kinderen in Techiman. De eigenaresse was vroedvrouw en fungeerde ook als huisarts. Ze had geen idee van de inkomsten en uitgaven, er was chronisch geldtekort. Hier ging het dus om inzicht in de financin. Er is nauwelijks giraal verkeer, bijna alles gaat contant. Met een 36-koloms kasboek (soort Excel-spreadsheet, maar dan op papier) hebben we alles in kaart gebracht, aan hen te kijken of ze dat kunnen volhouden.

  PrikincidentenIn het bestaande ziekenhuis in Kumasi waar hij advi-seerde, zag hij hoe ze werkten met injectienaalden die voorverpakt zijn in een harde plastic huls. Ze zuigen vloeistof op en injecteren de patint. In de linkerhand houden ze de huls vast. Ad van Meeuwen: Bij het terugsteken van de naald in de huls gaat het regelma-tig mis, zodat er sprake is van een prikincident. In de prikkamers in Ghana prikken medewerkers zichzelf om de haverklap en ze lopen dan het risico op onder andere HIV- of hepatitisbesmetting. In Nederland hebben we disposables om prikincidenten te voorkomen. Hij kwam op het idee om een houten blokje te laten maken en daar gaatjes in te laten boren. Een lokale timmerman vervaardigde een prototype van 12,5 - 6 cm, 4 cm hoog. Van Meeuwen: Je pakt de spuit-naald-huls-combinatie

  en plaatst die als geheel verticaal in zon gaatje. Met de linkerhand houd je de huls vast, je trekt de spuit-naald-combinatie eruit en behandelt de patint. Vervolgens zet je de spuit-naald weer terug in de huls, waarbij je je linkerhand ver van de huls houdt. Daarna kun je veilig de naald-huls-combinatie loskoppelen. Ik liet het zien in Kumasi en binnen een dag stonden er vijf blokjes. De mensen stonden er met tranen in de ogen naar te kijken, want er was een groot probleem opgelost. Hout is overal aanwezig, dus de productiekosten zijn minimaal. Deze veilige methode werd ook in Techiman direct ingevoerd. Ad van Meeuwen blikt dus met voldoe-ning terug op zijn bezoek aan Ghana en kijkt uit naar een volgend project. De spuit-naald combinatie in wording.

  5PUM Magazine winter 20114 PUM Magazine winter 2011

  Ze stonden er met tranen in de ogen naar te kijken

  Het barst van de latente projecten

  Maarten van Muijen is sectorcordinator Healthcare, samen met Roel Dijkstra. We doen alles in goede harmonie, zegt van-huis-uit econoom Van Muijen. Als het aan hem ligt, gaat PUM in de toekomst veel meer Healthcare-missies

  doen. In de acht jaar dat hij sectorcordinator is, heeft Maarten van Muijen een stuk of tien missies gedaan. Minstens een keer per jaar, zo houd je feeling met het veld. Dit bracht hem naar landen als Ethiopi, Indonesi, de Filippijnen, Azerbeidjan, Georgi en Kirgizi. Tegenwoordig worden missies voor de sectorcordina-toren in deze sector uitgebreid met een acquisitieperi-ode. Zo bleef hij in Georgi tien dagen langer, om daar verschillende nieuwe klanten te bezoeken.

  Exotische gebeurtenissenMaarten van Muijen: Wat mij aanspreekt in dit werk is de geweldige energie en ondernemingslust die je in die landen ook in de gezondheidszorg ziet. Ze pakken alles aan, maar op een minder gestructureerde manier dan wij gewend zijn. Voor een West-Europeaan is dat even wennen. Je komt in situaties waar je als toerist nooit zult komen en wordt er als een gast ontvangen. Je moet wel oppassen dat jouw wil geen wet wordt, maar het is buitengewoon boeiend. Tijdens zijn mis-sies maakt hij dan ook regelmatig exotische gebeur-tenissen mee. In de Filippijnen is het een delicatesse om een bevrucht ei te eten, waar je de foetus kunt zien zitten. Daarvoor bedankte hij. Maar de cobra in Indonesi heeft hij wel geprobeerd. Smaakt een beetje als inktvis, best te doen.

  Acquisitie De sector Healthcare telt momenteel 170 experts. In het bestand is de afgelopen jaren flink gesnoeid, nog niet zo lang geleden waren dat er ongeveer driehon-derd. Als mensen drie jaar lang geen project krijgen, heeft het geen zin om te wachten op iets wat mis-schien nooit komen gaat, zo wordt er