PARKOVI PRIRODE

download PARKOVI PRIRODE

of 10

 • date post

  31-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  160
 • download

  1

Embed Size (px)

description

PARKOVI PRIRODE. Nešto o parkovima prirode…. Park prirode je područje osobite ljepote i zanimljivog biljnog i životinjskog svijeta U njemu su dopuštene aktivnosti koje ne ugrožavaju prirodnu ravnotežu - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of PARKOVI PRIRODE

 • Park prirode je podruje osobite ljepote i zanimljivog biljnog i ivotinjskog svijeta U njemu su doputene aktivnosti koje ne ugroavaju prirodnu ravnoteu Parkovi prirode su : Kopaki rit, Telaica, Lonjsko polje, Medvednica, Biokovo, umberako i Samoborsko gorje, Papuk, Uka,Vransko jezero , Velebit i Lastovsko otoje

 • Park prirode Kopaki rit je poplavno podruje u Baranji Na sjeveroistoku Hrvatske, u kutu to ga ine rijeke Drava (na jugu) i Dunav (na istoku). Kopaki rit je 1967. godine zatien statusom , potvren je 1993. godine uvrtavanjem na popis meunarodno znaajnih movara, sukladno Ramsarskoj konvenciji.

 • Park prirode Velebit je najznaajnije endemsko vorite flore i kopnene faune u Hrvatskoj.Velebitska degenija , hrvatska guarka , hrvatsko zvonce, riba otrulja , dugonogi imi i vuk samo su neke od najpoznatijih endemskih i rijetkih vrsta parka prepunog razliitih krakih fenomena.Unutar parka prirode Velebit se nalaze ova zatiena podruja:uvala ZavratnicaVelnaka glavicaHajduki kukoviRoanski kukoviCerovake peinePosebni rezervat umske vegetacije tirovaaBotaniki rezervat Zavian-Balinovac-Velika kosa

 • Park prirode Papuk se smjestio u gorskim umskim predjelima Papuka, a parkom prirode je proglaen 23. travnja 1999.

  2007. godine Papuk je zbog vrijednog geolokog nasljea postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj Papuk Geopark.

  Glavno obiljeje istonog dijela Hrvatske Slavonije - su nizinske ravnice s velikim kultiviranim podrujima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdiu se planine na gotovo tisuu metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk - najljepa planina u Slavoniji.

 • PP PAPUK

 • ume Medvednice sputaju se gotovo do samog sredita Zagreba. Osim mira i zelenila, ova planina obiluje bogatim i raznolikim ivotinjskim svijetom te posebnostima kao to su umska staza 'Bliznec' za osobe s invaliditetom, pilja Veternica, srednjovjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica, 500 Horvatovih stuba...

  Najvii vrh Medvednice je Sljeme, visoko 1035 m. Na njemu se nalazi radiotelevizijski toranj visok 169 m. Do 2007. godine do vrha je vodila iara. Na Sljemenu se nalazi i skijaka staza na kojoj se odrava utrka Snjena kraljica.

  Najouvanija utvrda Medvednice je Medvedgrad, sagraen u 13. stoljeu i koji je sluio za obranu Kaptola i biskupskih posjeda.

 • Park prirode Telaica se nalazi na Dugom Otoku. Obuhvaa jugoistoni dio otoka sa akvatorijem i okolnim otojem. Sa svojom bujnom i raznovrsnom vegetacijom, te neobinim stijenama koje negdje izviru iz vode ini udesan sklad prirode.

 • IZRADILE :PETRA DIMI I MONIKA LADOVI6.A