Lectia 2 FM_2012

Click here to load reader

 • date post

  09-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  235
 • download

  0

Embed Size (px)

description

.

Transcript of Lectia 2 FM_2012

 • Informatica. Prelucrarea statistic a datelor

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare Windows

  Avantajele sistemului Windows: pornirea programelor nu se face prin memorarea i tastarea comenzii, ci numai prin indicarea programului dorit i selectarea acestuia prin apsarea butonului mouse-lui;

  gestionarea fiierelor;

  folosirea accesoriilor: sistemul Windows are o serie de programe utile i module care ajut la lucrul mai rapid i mai uor;

  rularea simultan a mai multor programe (multitasking): se pot menine n funciune mai multe programe simultan, existnd astfel posibilitatea comutrii ntre programe i schimbului de date ntre acestea.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsComponentele de baz:Desktop-ul sau suprafaa de lucru. Acesta poate fi comparat cu suprafaa unui birou pe care se aeaz obiectele necesare.Ferestrele.Sunt ecranele n care se lanseaz fiecare aplicaie. Pictogramele sau icon-urile. Sunt simboluri grafice care permit lansarea unor programe sau executarea unor comenzi. Pentru a activa o pictogram este suficient ca aceasta s fie apsat cu un click de mouse.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsPrincipalele pictograme afiate pe Desktop My Documents-folder implicit pentru salvarea documentelor My Computer este un grup de programe care ofer acces la unitile de disc ale calculatorului;permite configurri referitoare la imprimante i Printers. Internet Explorer este un program care permite o utilizare facil a Internet-ului. Recycle Bin este lada de gunoi a sistemului de operare. Acest program capteaz toate fiierele i folderele care au fost terse prin metode ce in de Windows. Datele ters e pot fi refcute n orice moment.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsElementele meniului START sunt urmtoarele:Programs - reprezint lista cu numele programelor disponibile pe calculator atat cele specifice sistemului de operare ct i cele instalate ulterior.Documents - reine lista ultimilor documente deschise.Settings - conduce la programe sau grupuri de programe destinate pentru stabilirea diverilor parametri de funcionare ai sistemului.Search - este un program de cutare rapid pe disc a fiierelor i directoarelor.Help - activeaz ghidul de utilizare a sistemului Windows.Run - activeaz aplicaii prin comand, nu prin clic pe icon.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsExist mai multe tipuri de ferestre: De grup: acele ferestre n care se gsesc adunate pictograme destinate lucrului cu diverse programe i pictograme ale folderelor.De aplicaie: acele ferestrele n care se desfoar activitatea aplicaiile din cadrul grupului.De document: fereastra de document se afl n interiorul ferestrei de aplicaie i conine documentul cu care se lucreaz. n general pot exista mai multe ferestre document pentru o fereastra aplicaie.De dialog: acele ferestrele care se deschid pe ecran n situaiile n care utilizatorul trebuie s confirme anumite aciuni sau s precizeze o opiune de lucru.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsElementele unei ferestre: Bara de titlu Cmpul de control este o mic pictogram situat pe bara de titlu la extremitatea stng. Se acceseaz prin apsarea combinaiei de taste ALT+SPACE i conduce la un meniu pentru manevrarea ferestrei active fr mouse. Butoanele de control se situeaz ntotdeauna la extremitatea dreapt a barei de titlu Chenarul (border) Bara de meniu Barele cu instrumente de lucru Barele de defilare (scroll bars) Bara de stare este o zon n partea de jos a ferestrei, n care se afieaz informaii sumare despre coninutul sau activitatea desfurat n fereastr la fiecare moment.

 • Lecia nr. 1Sistemul de operare WindowsPersonalizarea sistemului Windows prin Control Panel

  Control Panel cuprinde o serie de programe cu ajutorul crora se poate interveni n modul de funcionare al sistemului de calcul (componente hardware i software).Personalizarea sistemului Windows se refer la schimbrile ce pot fi aduse: suprafeei de lucru; barei cu instrumente; datei i orei din sistem; coninutului meniului Start i Programs; configurrilor internaionale etc;

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsPersonalizarea sistemului WindowsCrearea unui Shortcut pe Desktop Se poziioneaz pointerul pe desktop i se execut clic pe butonul dreapta mouse.Din meniul contextual se alege optiunea New-Shortcut.Se afieaz fereastra Create-Shortcut i se execut clic pe butonul Browse...Se deschide o fereastr de dialog care permite alegerea cii i a fiierului dorit.Se execut clic pe fiierul dorit si apoi clic pe butonul Finish.

  Se observ c iconul are n partea stnga jos o mic sgeat pentru a evidenia faptul c aceast pictogram este un shortcut.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsPersonalizarea meniului Start

  Se execut clic pe butonul Start - Settings Taskbar and Start Menu.

  n eticheta Start Menu Programs sunt cuprinse urmtoarele opiuni:ADD-adaug n meniul Programs al butonului Start comenzi sau meniuri ale programelor instalate.REMOVE...-scoate din lista meniului Programs comenzile sau meniurile existente.ADVANCED... este o opiune de cutare a pictogramelor aplicaiilor i programelor instalate.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsPersonalizarea sistemului Windows prin Control Panel

  Control Panel cuprinde o serie de programe cu ajutorul crora se poate interveni n modul de funcionare al sistemului de calcul (componente hardware i software).

  Aplicaia Regional and Language Options permite setri referitoare la moned, modul de reprezentare al numerelor, separatorul de zecimal, modul de prezentare al datei i orei etc.Windows XP face mai uoar personalizarea prin alegerea unor setri predefine pentru fiecare ar selectnd numele rii respective.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsPersonalizarea sistemului Windows prin Control Panel Personalizarea prin intermediul programului Display.

  Personalizarea prin programul Regional Settings.

  Personalizarea prin programul Date/Time.

  Personalizarea prin programul Fonts.

  Personalizarea prin programul Add/ Remove Programs.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer Este un program care permite gestionarea informaiei pe disc.Prin lansarea n execuie Start Programs Windows Explorer, ecranul este organizat n dou zone: Pe partea stng se afieaz arborele de directoare (foldere) de pe disc. Directoarele care au subordonate directoare, au n partea stng semnul grafic +.Directoarele care nu au subordonate directoare au n partea stng semnul grafic -. Pe partea dreapt a ferestrei se afieaz ntotdeauna coninutul directorului (folderului apelat).

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer Operaiile uzuale executate: 1. Intrarea ntr-un director (folder) Se execut dublu clic sau se apas tasta atunci cnd cursorul se afl poziionat pe numele acelui director (folder).

  2. Deschiderea unui fiierSe execut dublu clic sau se apas tasta atunci cnd cursorul se afl poziionat pe numele acelui fiier.

  3. Desfurarea unui arbore de directoare Se execut clic pe semnul + din faa numelui directorului (folderului).

  4. nchiderea unui arbore desfuratSe execut clic pe semnul - din faa numelui directorului (folderului).

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer

  Operaiile uzuale executate: 5. Afiarea directoarelor din rdcina unui discSe execut clic pe semnul + din faa simbolului acelui disc. 6. Crearea unui director noua. Se poziioneaz cursorul pe numele discului sau directorului n care se dorete formarea noului subdirector.

  b. Se activeaz meniul File-New-Folder. Pe partea dreapt a ecranului se va afia un nou dosar cu denumirea New Folder.

  c. Se va tasta noua denumire.

  d. Se va apsa tasta .

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer

  Operaiile uzuale executate: 7. Crearea unui fiier nouSe activeaz meniul File-New... iar din opiunea New se constat desfurarea unei liste cu diverse tipuri de fiiere, n funcie de programele instalate. Se alege tipul de fiier dorit, ceea ce determin deschiderea unui fiier nou i implicit a programului dorit. 8. tergerea unui fiier/director Se poziioneaz cursorul pe numele fiierului / directorului i se apas tasta .Tot ceea ce se terge pe aceast cale ajunge n Recycle Bin.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer

  Operaiile uzuale executate:tergerea unui fiier/director

  Dac se dorete ca informaia tears s nu ajung n Recycle Bin, apsarea tastei se va face simultan cu tasta .

  Recuperarea unui fiier din Recycle Bin se face astfel:1. De deschide Recycle Bin.2.Din fereastra afiat se selecteaz fiierul dorit i se execut clic pe butonul Restore.

  Golirea Recycle Bin se realizeaz din meniul File-Empty Recycle Bin.

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer Operaiile uzuale executate: 9. Selectarea grupurilor de fiiere/directoareSe pot folosi dou metode: a. Dac denumirile respective se afl poziionate una sub alta, consecutiv deci, se ine tasta apsat i se apas succesiv tasta direcional sgeat n jos/sus sau tasta . b. Dac denumirile nu sunt consecutive, se ine menine tasta apsat i se d cte un click pe fiecare nume care trebuie selectat. 10. Crearea unui director noua. Se poziioneaz cursorul pe numele discului sau directorului n care se dorete formarea noului subdirector.

  b. Se activeaz meniul File-New-Folder. Pe partea dreapt a ecranului se va afia un nou dosar cu denumirea New Folder.

  c. Se va tasta noua denumire.

  d. Se va apsa tasta .

 • Lecia nr. 2Sistemul de operare WindowsProgramul Windows Explorer Operaiile uzuale executate: 11.Copierea unui fiier/director sau a unui grup de fiiere/ directoare a. se poziioneaz cursorul pe numele fiierului sau directorlui care tre