Els materials i els oficis artesans

Click here to load reader

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Àngels Pradilla, arquitecta i professora de tecnologia de l’IES Costa i Llobera, ha preparat un conjunt de propostes que, tenint en compte els currículums de l'ESO i el Batxillerat, tracten temes estretament vinculats a l’arquitectura i l’urbanisme, amb una atenció especial a l’Eixample de Barcelona.

Transcript of Els materials i els oficis artesans

 • 1ACTIVITATS DE TECNOLOGIA | AutorA NGELS prADILLA

  Els materials i Els oficis artesanswww.anycerda.org/educacio

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 2

  El MODErNISME, Els OfICIS ArTESANS i Els MATErIALS

  Conceptes

  El modernisme s un dels grans moments de la histria de lart de catalunya, i, molt especialment, a la ciutat de Barcelona.

  lEixample cerd conserva un dels patrimo-nis ms rics daquest moviment artstic tan important , i el seu desenvolupament va molt lligat al creixement de la ciutat fora muralles i al paper tant important que va jugar la burge-sia i el desenvolupament econmic de la nostra ciutat.

  El modernisme, estil de gran riquesa orna-mental i la concepci de larquitectura com a obra total, des del plantejament arqui-tectnic general, fins el ms petit detall, va fer que arquitectes, artistes i artesans treballessin plegats per oferir-nos obres niques de les que podem gaudir encara avui en dia.

  arquitectes tan importants com Gaud, Domnech i montaner, Puig i cadafalch i molt daltres, fan que Barcelona, i concre-tament lEixample, siguin una mostra real-ment important del modernisme.

  a continuaci adjuntem una part dun article de Huertas Claveria sobre els oficis artesans publicat a www.rutadelmodernisme.com.

  Les arts menors

  segurament el concepte dart menor s equivocat, per sha emprat durant tant de temps que serveix per poder-nos entendre. Joan Busquets representa, com pocs, aquest moment excellent de la recuperaci dels ofi-cis. Venia duna nissaga debenistes i va crear alguns dels mobles modernistes ms valorats

  en el seu moment. Junt amb el mallorqu Gas-par Homar va ser una de les mximes figures en el camp del moble.

  seria difcil no incloure dins les bondats del modernisme els famosos vidres plomats de colors. Una obra com els vitralls de la casa lle morera, de lempresa dantoni rigalt (rigalt, Granell i cia), forma part dels millors exemples de les arts aplicades en el seu mo-ment. aix mateix, destaquen els ferros forjats al taller manyach, les cermiques de la fbrica Pujol i Bausis, els mosaics de la casa Escofet, les joies de llus masriera o els caps de terra cuita de lambert Escaler.

  la difusi del modernisme va anar lligada al tombant del segle, segurament per limpacte de la gran Exposici de Pars de 1900, i tamb perqu van coincidir un bon moment econmic de la burgesia catalana i la necessitat de donar personalitat a lhabitatge propi. Era com un triomf social, i a revistes com illustraci cata-lana solien publicar-se exemples de les cases noves de la burgesia com a novetats positives del desenvolupament urb.

  Un altre aspecte no sempre reivindicat, per important en el dia a dia, s la introducci de millores domstiques, tals com els banys i els lavabos, a ms dels mosaics de la cuina i lextensi de ls del safareig. no tots van tenir la bellesa de les golfes de la Pedrera, de Gaud, per la higiene i la comoditat van agrair els avanos proposats per molts arqui-tectes modernistes.

  ruta del Modernisme El Modernisme entre lAmor i lOdi Josep m. Huertas claveria

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 3

  ACT. 01

  En aquesta primera activitat estudiarem els materials tecnolgics diversos aplicats a la construcci.

  a. Estudia els materials segents: metalls, frrics i no frricsmaterials petris naturals materials petris transformats: cal, guix, ciments, morters i formig cermics de diversos tipus : mosaics, rajoles, porcellana fusta

  b. fes una recerca sobre els aspectes bsics de cada material:origen, composici, caracterstiques, formats i aplicacions .

  recursos

  trobars la informaci al teu llibre de text de tecnologia, a les enciclopdies, a la web i a molts altres llibres que pots trobar sobre el tema.

  http://www.rutadelmodernisme.com/default.aspx?idioma=ca&contenido=Obres_115

  ACT. 02

  Estudia els oficis artesans de la construcci:

  a. Picapedrer, ferrer, paleta, mosacista, ceramista, pintor, estucador i esgrafiador, guixaire, fuster i ebenista.

  b. Explica la manera de treballar de cada ofici i amb quins materials treballa.

  c. Explica el procs de producci i les eines corresponents a cada ofici.

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 4

  recursos

  trobars la informaci al teu llibre de text de tecnologia, a les enciclopdies, a la web i a molts altres llibres que pots trobar sobre el tema. Una web que tajudar s la del diccionari visual de la construcci en lnia que utilitzarem molt en aquestes activitats tecnolgiques. El diccionari es desenvolupa en fitxes pdf. T apuntem el link general i el de la fitxa 6 doficis adjuntant una imatge.

  http://www10.gencat.net/ptop/AppJava/cat/documentacio/llengua/terminologia/diccvisual.jsp

  http://www10.gencat.net/ptop/binaris/Dicc_cap6_tcm32-12289.pdf

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 5

  ACT. 03

  En aquesta activitat farem una recerca sobre la manera de treballar el modernisme un habitatge i considerar-lo com a obra total, des de lestructura o la faana fins al ms petit detall. En aquests edificis modernistes de lEixample, artistes, mestres dobres i artesans, van treballar en collaboraci estreta amb els arquitectes

  a. fes una llista dels principals protagonistes de les obres a banda dels arquitectes (artistes, especialistes en oficis...).

  b. Dalguns daquests personatges, detalla el seu ofici, quins treballs va realitzar o en quins habitatges va collaborar i amb quins arquitectes.

  c. Fes una llista tamb dels arquitectes ms significatius que tenen obres a lEixample; intenta esbrinar i conixer, a ms dels noms ms importants, com Gaud, Puig i cadafalch, Domnech i montaner, altres, que no per no ser tan reconeguts, no hagin fet una molt bona feina.

  d. fes tamb una llista dels arquitectes contemporanis i dels edificis que han realitzat.

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 6

  ACT. 04En aquesta activitat analitzarem laplicaci del oficis a ledifici.

  Tria un edifici Modernista de lEixample, i amb el que has aprs als dos apartats anteriors, fes lactivitat segent:

  Dibuixa una srie delements i detalls decoratius i constructius, que graduarem del ms gran al ms petit i comenta de cada element dibuixat: el material i les seves caracterstiques aplicades a lobjecte concret, la forma relacionada amb les caracterstiques de lelement, fes tamb un comentari subjectiu i personal sobre lobjecte en s.

  Llista d elements a dibuixar

  Una perspectiva de lentorn Mobiliari urb exterior

  La faana de ledifici

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 7

  La coberta

  Detalls de la faana o coberta si s accessible: Trencads

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 8

  Esgrafiats

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 9

  Portes, Finestres, Reixes

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 10

  Detalls de balcons, de baranes, de reixes i elements de ferro forjat o colat

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 11

  Escales

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 12

  Espais interiors com vestbul, habitacions

  Detalls de materials deferents de cada estana (timbres, espieres de porta, baranes descala, reixes dascensor, portes i finestres, vitralls, poms i manetes de porta, cel rasos, esgrafiats interiors.. Mosaics

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 13

  Fusta

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 14

  Vitralls

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 15

  Cel-Ras

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 16

  Motllures, Medallons, Guix

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 17

  Detalls de Manetes de Porta, Tiradors, Espiells...

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 18

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 19

  ACT. 05Dibuixa un vitrall o un mosaic. / tamb pots dibuixar altres elements constructius o detalls de la llista anterior

  a. fes primer un croquis amb les mides, passal a plnol a escala diferent de la real, pintal amb diferents tcniques si ho desitges

  b.tria un element o detall de linterior o exterior dun habitatge o del mobiliari urb de leixample. Dibuixal, fes-ne una foto i finalment comenta que et suggereix si el compares amb la natura. cerca exemples a la web de lany Gaud o la deducaci de la Pedrera de caixa catalunya.

  ACT. 06Damunt duna fotografia o dun dibuix asseny-ala els noms de diversos elements construc-tius. Per fer-ho et servir la llista anterior. Per fer aquesta activitat pots cercar els noms a un diccionari visual o b al diccionari visual de la construcci del que et tornem a donar la web

  http://www10.gencat.net/ptop/binaris/Dicc_cap3_tcm32-12286.pdf

 • ACTIVITATS DE TECNOLOGIA Els matErials i Els oficis artEsans 20

  ACT. 07s evident que a lEixample trobem tota mena dedificis de diverses poques i estils.

  Pots trobar edificis pre modernistes, modernistes, racionalistes o darquitectura contempornia.

  Pots fer quasi el mateix que et demanem pels modernistes. Per comenar podries analitzar una illa o una zona de lEixample, i fer una llista dedificis i poques que hi pots observar.

  Pots fer-ne fotografies o dibuixos i afegir lles dades que coneixes de cadascun. Tamb pot ser interessant comparar un edifici modernista amb un altre de no