Sistem Penomboran Mesir Purba

download Sistem Penomboran Mesir Purba

of 12

 • date post

  06-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.244
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Sistem Penomboran Mesir Purba

SISTEM PERNOMBORAN MESIR

MATEMATIK IIIOleh: Wong Priscilla Salwa Dyelshon

Sejenis sistem angka yang telah digunakan pada zaman Mesir Purba Dicipta sekitar tahun 3400 SM Ditemui pada lakaran dinding monumen Nombor juga ditemui tercatat pada barangbarang tembikar, kepingan logam, batu kapur & kulit kayu papyrus

Orang Mesir menggunakan sistem pernomboran bertulis yang berubah menjadi tulisan hieroglif, yang membolehkan mereka merekodkan bilangan nombor bulat sehingga 1,000,000. Sistem ini mempunyai asas perpuluhan dan membolehkan prinsip aditif (penambahan) Tidak mempunyai nombor sifar Dalam notasi ini, terdapat tanda khusus untuk setiap kuasa sepuluh

Sistem penulisan nombor Mesir kuno ditulis dari kanan ke kiri. Cara penulisan ini masih kekal digunakan sehingga ke hari ini namun simbol yang digunakan telah diubah mengikut kesesuaian semasa.

Sistem nombor Mesir kuno digunakan oleh masyarakat pada zaman itu bagi menyelesaikan masalah harian mereka. Sistem nombor bagi masyarakat Mesir kuno mempunyai daya tarikan yang tersendiri. Walaupun sistem nombor ini tidak diaplikasikan lagi, namun ia tetap menjadi asas perkembangan sistem nombor masyarakat Mesir pada hari ini.

Kegunaan sistem pernomboran Mesir :

(i) Untuk menentukan masa; jam matahari mula diperkenalkan (ii) Untuk membuat garisan lurus (iii) Mengira keluasan tanah (iv) Untuk mengukur paras ketinggian Sungai Nil yang melimpah akibat banjir (v) Untuk menentukan bilangan hari dalam setahun

Sistem pernomboran Mesir yang masih digunakan hingga hari ini :

(i) Konsep pecahan: a)Pada waktu itu, kaedah pecahan hanya diaplikasikan dalam bentuk unit pecahan 1/n sahaja seperti , atau .

b)Tidak seperti hari ini, masyarakat Mesir menggunakan unit pecahan seperti dan 4/5. c)namun demikian, mereka turut berkebolehan untuk membuat operasi penambahan sungguhpun mempunyai penyebut yang berbeza. Contoh :

+=

Sistem pernomboran Mesir ini telah ditulis di dalam versi konkrit yang menggunakan objek atau simbol untuk mengira. Untuk mewakili sesuatu nombor, tanda untuk setiap urutan perpuluhan haruslah diulang seberapa kali yang diperlukan. Antara kaedah yang lebih mudah ialah dengan membaca tanda yang diulang setelah nombor-nombor tersebut dibahagikan kepada dua, tiga atau empat dan disusun secara menegak.

10 = 2= 3= 4= 5=

100 = 20 = 30 = 40 = 50 =

1000 =

200 = 300 = 400 = 500 =

2000 =

3000 =

4000 =

5000 =

Thank You for your attention!