Prevenirea imbolnavirii pestilor

36
Prevenirea imbolnavirii pestilor Hrana - trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura"si nu din culturi special create in scopul producerii de hrana. Hranirea - trebuie sa fie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitatihranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-va ca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta;se recomanda in orice caz - spalarea hranei vii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creindun mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenuluidin apa). Apa - trebuie schimbata regulat in proportie de ~25%; cantitatea noua de apa introdusa trebuie sa fie statuta, pe cat posibil si aerata pe perioada cat a stat - recomandat minim 1 zi in cazul in care nu a fost 1

Transcript of Prevenirea imbolnavirii pestilor

Page 1: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Prevenirea imbolnavirii pestilor

Hrana- trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat

mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura"si nu din culturi special create in scopul producerii de hrana.

Hranirea- trebuie sa fie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati

deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitatihranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-va ca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta;se recomanda in orice caz - spalarea hranei vii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creindun mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenuluidin apa).

Apa- trebuie schimbata regulat in proportie de ~25%; cantitatea noua de apa introdusa trebuie sa fie

statuta, pe cat posibil si aerata pe perioada cat a stat - recomandat minim 1 zi in cazul in care nu a fost aerata; apa nou introdusa in acvariu trebuie sa aibe aceeasi temperatura cu apa din acvariu, pentru a evita socul termicprovocat incazul introducerii in acvariu - recomandat - sa fie depozitata intr-un spatiu cu temperatura aproximativ identica cu cea a apei din acvariu- verificati temperatura acesteia comparativ cu cea a apei din acvariu inante de adaugare.

Temperatura- trebuie neaparat sa va asigurati ca aceasta este stabila in timpul zilei - recomandare: folositi capace la

acvarii (reduceti evaporarea, mentineti o temperatura relativ stabila), incalzitoare cu termostat - asigurativa ca temperatura pe care o aveti in acvariu corespunde intervalului de temperatura suportat/recomandat pentru toatespeciile de pesti si plante din acvariu.

Carantina- impuneti o carantina pentru pestii, plantele sau altor vietati (crustacee) care le cumparati din surse

prea putin cunoscute - se intampla si la case mai mari ca indivizii vanduti sa nu fie sanatosi sau purtatori a vreunui parazit ori a vreunei boli.

Accessorii

1

Page 2: Prevenirea imbolnavirii pestilor

- in cazul in care aveti mai mult de un acvariu (si ar cam trebui sa aveti - nu uitati de bazinul de carantina) - folositi pentru fiecare in parte accesorii dedicate - termometre, filtre si in special cate un minciog/plasa - nu le amestecati intre ele si nu folositi aceeasi plasa la mai mult de un singur acvariu - riscati sa infectati fiecare bazin.

Iata o lista care te poate ajuta in recunoastrea bolii si tratarea pestilor tai.

(1) Originea bolii poate fi externa:

- introducerea unui peste stresat de calatoria pe care a facut-o din tara de origine sau de stocarea lui la respectivul comerciant: el se poate imbolnavi si contamina alti pesti.

- introducerea unui peste purtator sanatos sau bolnav.- introducerea de apa poluata de origine naturala.- introducerea accidentala a unor diferite substante nocive, fum de tigara sau aerosoli.

In mod evident trebuie luate toate masurile de prevenire pentru evitarea unor astfel de accidente.

(2) Bolile pot avea si origine interna, fiind vorba de o dereglare a echilibrului general, care duce la dezvoltarea unor boli prezente la unii pesti purtatori sanatosi. Exemple:

- scaderea temperaturii sau socuri termice, adica variatii bruste, intr-un sens sau in altul, provocate de o dereglare a sistemului de incalzire.

- scaderea nivelului oxigenului.- exces de materii azotate, datorare unei proaste functionari a filtrului sau a numarului mare de pesti.- calitatea generala a apei.- rani primite in cursul unei lupte sau al unei parade nuptiale putin agitate, socuri sau rani in urma

atingerii decorului.- subalimentatie sau alimentatie incorect echilibrata.- prezenta unor plante in descompunere.

Prevenirea bolilorMai bine sa previi boala decat sa o vindeci: acest vechi si intelept proverb este perfect valabil in

acvariofilie. Prevenirea bolilor implica o extrem de atenta observare zilnica a pestilor si mai ales a mediului, lucru care necesita unele cunostinte. Cea mai buna prevenire ramane echilibrul cat mai corect al acvariului.

Bolile si tratamentele lorIn mod global distingem doua tipuri de boli: boli infectioase si boli neinfectioase. Primele sunt

provocate de microorganisme, cum sunt bacteriile, ciupercile sau virusii purtati de pesti. Factorii declansatori sunt binecunoscuti: stres, proasta alimentatie, scaderea temperaturii. Unele organisme patogene au un ciclu de viata mixt: o parte in organismul pestelui, o parte in apa.

Maladiile neinfectioase nu sunt provocate de organisme patogene, ci de mediul poluat si sarac in substante hranitoare (proasta calitate a apei, subalimentatie). Se vor evita cocteilul de medicamente si supradozajul, inutile sau daunatoare. Se va respecta durata tratamentului chiar daca in aparenta simptomele dispar repede. Totusi starea de sanatate va ramane in atentia voastra pe tot parcursul vietii pestilor. In timpul

2

Page 3: Prevenirea imbolnavirii pestilor

tratamentului, alimentatia pestelui trebuie sa fie moderata, dar cu alimente naturale. Dupa vindecare, ii vom furniza o alimentatie variata si bine echilibrata in substante organice, vitamine si saruri minerale pentru a-i intari starea generala.

Diferitele etape ale unui tratament1. Plasarea pestelui intr-un acvariu-spital.2. Cresterea temperaturii pana la 27-28° C.3. Oprirea filtrarii, iar in cazul apei de mare a absorbantului de spuma, crescand aerajul.4. Diluarea medicamentului, daca e necesar.5. Varsarea progresiva a medicamentului in acvariu, operatiunea va dura minimum o ora, chiar o zi in

cazul sulfatului de cupru.6. Respectarea intocmai a duratei tratamentului.7. Golirea pe jumatate a acvariului, apoi umplerea pana la nivelul anterior cu apa identica cu cea de

origine.8. Schimbarea 1/10 din volum in fiecare zi timp de 5 zile, utilizand o apa identica.9. Reinnoirea tratamentului daca acest lucru este necesar.10 Repunerea in functiune a filtrului si eventual, a absorbantului de spuma.11. Readucerea progresiva a temperaturii la nivelul initial - operatie ce dureaza 3 zile.12. Restabilirea aerajului la nivel initial.

Intr-un acvariu de ansamblu se incepe de la punctul 2.

Acvariul-spitalSe utilizeaza o cuva mica din sticla lipita, in care se pune numai materialul necesar ingrijirii pestilor.

Nu exista plante, nici de sol nici de decor, cu exceptia cazurilor de pesti timizi prin structura: in acest caz li se ofera un adapost din material artificial, de exemplu PVC. Nu este necesara o filtrare normala, putem utiliza un mic filtru interior continand doar spuma. In schimb, aerajul este foarte important, unele produse influentand nivelul oxigenului. Temperatura va fi ridicata pana la 27-28° C.

Este preferabil ca acvariul-spital sa fie situat intr-un loc linistit si putin luminos, pentru a favoriza vindecarea pestelui. Geamurile acvariului pot fi acoperite cu perdele pentru filtrarea luminii. Dupa utilizare, acvariul precum si materialul folosit vor fi dezinfectate: se vor folosi 4 ml de apa de Javel la 100 l de apa, se va face o primenire timp de 24 de ore, apoi mai multe curatari succesive.

Medicamente pentru pesti de acvariuExista un anumit numar de medicamente vandute in toate magazinele de specialitate, specifice uneia

sau mai multor boli. Progresele deosebite facute in acest domeniu sunt constante: noi medicamente extrem de eficace pentru pestii marini au aparut in ultimii ani. Este important sa respectam doza si durata tratamentului.

Bolile bacteriene pot fi tratate cu mult succes cu antibiotice. Totusi, nu va sfatuim sa folositi aceste substante greu de procurat, si care pot duce la crearea unor tulpini rezistente. Putem utiliza diferite produse chimice, cu conditia sa respectam dozele.

(1) Sarea neiodataIn primul rand, sarea de bucatarie este eficace in anumite cazuri doar pentru pestii de apa dulce. Ea

se introduce in apa progresiv pana la 5-10 g/litru, dar nu trebuie depasita aceasta doza! Dupa vindecare, revenim progresiv la apa initiala nesarata, prin schimburi succesive a 25% din volumul recipientului pe zi.

Sarea in acvariuTratament impotriva bolilor

3

Page 4: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Sarea poate fi folosita in acvariile de apa dulce pentru tratarea unui numar mare de boli si are multe avantaje pe care le voi detalia in continuare.

Inainte de toate tin sa avertizez ca nu trebuie folosita decat atunci cand este nevoie, nu puneti sare preventiv, pestii de apa dulce trebuie tinuti in apa dulce. Iar atunci cand este nevoie, folositi-o in concentratia corecta.

De asemenea, desi este un dezinfectant bun, nu este medicamentul ideal care vindeca orice, are limitele sale. Poate ameliora o boala, insa este de datoria dvs. sa decideti daca este nevoie continuarea tratamentului cu altceva. Sunt cazuri in care amplifica efectele unui medicament (de exemplu Mycopur - folosit impotriva bolilor cauzate de ciuperci).

Trebuie specificat ca prin "sare" ma refer aici la NaCl. Sarea grunjoasa este cea mai recomandata pentru acvarii intrucat sarea de bucatarie contine si iod. Sera Ectopur este in principal tot NaCl si nu contine iod (NaCl in proportie de 95.5%, restul sunt niste saruri de bor ce au rolul de a compensa deficitul de oxigen din apa cauzat de NaCl). Pretul insa este pe masura.

Avantaje fata de alte medicamente: - nu omoara bacteriile din filtru;- este foarte ieftin si se gaseste usor;- nu trebuie inlaturat carbonul activ din filtru;- daca aveti o lampa UV, nu trebuie stinsa;- este bine suportat de multe specii de pesti, chiar si atunci cand sunt foarte bolnavi;- este suportat de multe specii de plante;- nu este cancerigen ca multe din medicamentele de pe piata;- are o marja de eroare mare in ceea ce priveste dozajul corect.

Mentionez ca exista plante (dintre cele mai pretentioase) sensibile la sare, aveti grija sa le scoateti din timp.

Cand se poate folosi? - poate eradica un numar mare de paraziti, inclusiv: ich, chilodonella, costia, trichodina, oodinium - combate infectiile cauzate de bacterii, ciuperci si arsurile provocate de ioni NH4+ (excesul de NH4+

apare cand sunt prea multe reziduuri in descompunere pe fundul acvariului comparativ cu bacteriile denitrificatoare din substrat si filtru; hrana neconsumata, frunzele rupte, excrementele pestilor duc la acest lucru - iar cauza: aspiratul substratului e prost facut sau prea rar, ori acvariul e suprapopulat)

- ajuta in cazul intoxicatiilor provocate de nitriti, prin dizlocarea ionilor de nitriti de pe membranele branhiilor. Excesul de nitriti apare atunci cand sunt prea putine bacterii denitrificatoare in substrat si filtru comparativ cu materiile in curs de descompunere.

- daca vreti sa dezinfectati un acvariu gol puteti folosi o solutie saturata de sare (adaugati treptat pana nu se mai dizolva si clatiti acvariul cu aceasta solutie)

Cand NU se poate folosi? - in cazul viermilor, de exemplu: parazitii intestinali, argulus (fish lice), lernea (anchor worm),

gyrodactylus (skin flukes), dactylogyrus (gill flukes). - in bolile cauzate de virusi.

Sarea de bucatarie si iodul

4

Page 5: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Trebuie spus ca iodul din sarea de bucatarie nu omoara pestii. Se afla intr-o concentratie suficient de mica astfel incat nu va atinge niciodata o concentratie letala. Daca adaugati sare de bucatarie prea multa, pestele va muri din cauza concentratiei mare de NaCl, iodul nefiind inca toxic, datorita concentratiei mici. Totusi este de preferabil sa folositi sarea grunjoasa.

Despre concentratii Se recomanda folosirea unei concentratii de 0.3% in cazul unui tratament pe termen lung. Ar veni cam

o lingura de masa (sau 3 lingurite, in ambele cazuri sa nu fie umplute cu varf) pe zi, timp de 3 zile, la fiecare 4 litri de apa. Asta inseamna in final un total de 3 linguri la fiecare 4 litri! Aceasta concentratie nu trebuie sa fie prezenta in acvariu mai mult de 2 saptamani. Eliminarea ei se face prin schimburi partiale de apa (20% - 30%) in fiecare zi.

Sarea nu se adauga niciodata direct in acvariu. Scoateti putina apa din acvariu intr-o sticla de 2l, adaugati cantitatea de sare necesara, agitati pana se dizolva in totalitate, apoi turnati din cand in cand peste jetul de la filtru. Toata solutia de sare nu trebuie turnata imediat, ci putin cate putin timp de jumatate de ora.

Atentie, sunt specii de pesti mai sensibile la sare, informati-va inainte de tratament ce concentratii suporta!

De asemenea, cantitatea necesara de sare nu trebuie calculata la volumul total al acvariului, ci la volumul REAL de apa (scadeti grosimea geamului, inaltimea substratului si spatiul liber lasat sus).

Pentru bai de sare se poate folosi o concentratie de 1% (9 linguri de masa la 4 litri). Pestele nu trebuie sa stea mai mult de 10-15 minute. In cazuri extreme se poate folosi o concentratie de 3% (27 de linguri fara varf la 4 litri), iar pestele va ramane practic pana aproape de limita supravietuirii, moment in care trebuie transferat imediat inapoi in acvariul principal.

In cazul in care va decideti sa folositi si alte medicamente pe langa sare (de exemplu Sera Mycopur - impotriva ciupercilor, Baktopur - impotriva bacteriilor), concentratia de sare este de 0.01% (o lingura la 40 litri - adaugata in prima zi de tratament). Cu Sera Costapur (impotriva parazitilor) nu e cazul sa mai folositi si sare.

Atentie! Majoritatea speciilor de pesti tolereaza o concentratie de 0.2% pe termen lung. Nu cresteti la 0.3%

decat daca sunteti siguri ca pestii vostri suporta. In general cei de dimensiuni mari nu au probleme (Carasi, Oscari, Piranha, Pacu, etc).

Pestii fara solzi au o toleranta mai mica fata de sare, in special Corydoras. De asemenea: ciclidele de Malawi, black tetra (Gymnocorymbus ternetzi), Buenos Aires tetra (Hemigrammus caudovittatus), puii de zebre (Brachydanio rerio), puii de gurami albastru (Trichogaster trichopterus), Bala Shark (Balantiocheilus melanopterus). Pentru acestia incercati altfel de tratamente.

Tratarea ich-ului Mentionez ca tratamentul standard pentru ich se face folosind numai verdele de malachit (sau

medicamente de firma gen Sera Costapur - care se bazeaza tot pe verde de malachit). Cel cu sare este un tratament alternativ, cu rezultate la fel de bune si care in plus elimina unele dezavantaje cauzate de verdele de malachit (orbirea unor pesti, deciclarea acvariului, etc).

(2) Albastru de metilAlbastrul de metil este eficace impotriva ciupercilor. Se dizolva 1g pe pudra, pe care o putem gasi in

farmacie, in 1 l de apa. Se trateaza pestii cu 0,5 pana la 1 ml/litru din aceasta solutie, iar ouale cu 1 ml/litru. Apoi se schimba in mod progresiv cate 25% din volumul de apa pentru a elimina produsul. Albastrul de metil nu se foloseste in apa de mare.

(3) Verdele de malahit

5

Page 6: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Verdele de malahit este deosebit de eficace impotriva ciupercilor, dar si impotriva ihtioftiriozei. O solutie de 1,5 g la 10 litri se prepara chiar in momentul folosirii, durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 2 ore.

(4) FormolFormolul este activ impotriva parazitilor externi. Se va utiliza o solutie de formaldehida 40%,

disponibila in comert, care se va dilua in proportia de 20ml/100litri de apa. In general tratamentul dureaza intre 15 si 20 de minute, in nici un caz el nu trebuie sa depaseasca 30 de minute. Tratamentul poate fi repetat de 2 ori, la interval de 48 de ore.

(5) Sulfat de cupruSulfatul de cupru este un produs adeseori utilizat in apa de mare, dar este toxic pentru nevertebrate si

unele vegetale. Pestii trebuie sa fie tratati intr-un acvariu-spital daca nu sunt singurii ocupanti ai recipientului marin. Se dizolva 16 g de cristale in 1 litru de apa, doza de tratament este de 10ml/100 litri de apa avand ca baza acest nivel de diluare. Din motive de precautie, se introduce in acvariu doar doza pentru o singura zi.

Albastrul de metil, verdele de malahit si sulfatul de cupru se dizolva in apa distilata. Toate produsele, cu exceptia sarii, trebuie sa fie conservate in loc intunecos si rece, ideal fiind frigiderul. In acest caz trebuie sa fim atenti la eventualele pericole, mai ales pentru copii, care ar putea fi atrasi de lichidele colorate.

Ce facem in caz de epidemie?

Pestii. Cei morti sau care dau semne de boala/moarte trebuie scosi imediat si aruncati. Mariti concentratia de sare la o lingura pentru fiecare zece litri de apa. Adaugati verde malachit (solutie preparata din comert), cate 40 de picaturi pentru fiecare zece litri de apa. Dupa 3-4 zile, se schimba apa, se adauga sare in concentratia mentionata si tripaflavina, cate 30-40 picaturi la fiecare zece litri de apa. Dupa alte 3-4 zile, se schimba apa, se adauga o lingurita cu sare la zece litri de apa. Daca in urmatoarele 10-15 zile pestii nu mai prezinta simptome de boala, fiti fericiti! Ati scapat ieftin! Din nefericire, de cele mai multe ori, parazitii/bacteriile rezista la aceasta prima tentativa. Acum incepe cosmarul!

Nota! Pentru imbaierile de lunga durata, pentru a nu mai folosi separat diferite substante, puteti cumpara de pe piata solutii complexe aduse din import. Sunt cam scumpe, dar au eficacitate mare.

Toti pestii se scot din acvariu si se supun succesiv mai multor (BS) imbaieri de scurta durata, de exemplu intr-un borcan, cu aerare puternica:

3 Pasi

(1) in solutie de sare de bucatarie fara iod (!), o lingurita cu varf (15-20 gr) la 1 L de apa, timp de 10-30 de minute;

(2) in solutie de verde malachit, 30-40 de picaturi (1 gr) la 1 L de apa, timp de 25-30 de minute;

(3) in solutie de tripaflavina, 30-40 de picaturi (1 gr) la 1 L de apa, timp de 30 de minute.

6

Page 7: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Atentie! Multe specii de pesti care se inmultesc prin icre - tetra, gurami etc. - nu se vor tine in sare mai mult de 10-15 minute. Viviparii - moli, gupi etc - rezista pana la 30 de minute. Exemplarele grav bolnave nu vor rezista tratamentului si vor muri.

Dupa BS, pestii vor fi tinuti in carantina, intr-un alt acvariu decat cel in care s-a produs imbolnavirea, timp de 3-4 saptamani, fara filtru, doar aerat, cu temperatura apei ridicata la 28-30 de grade Celsius.

In aceasta perioada, se vor face (BL) imbaieri de lunga durata: 5 Pasi

(1) se va pune sare, o lingura la fiecare zece litri de apa; de asemenea, cate 30-40 picaturi de verde malachit la fiecare zece litri de apa.

(2) Dupa 3-4 zile, se schimba apa, si- se adauga sare in concentratia mentionata si tripaflavina, cate 30-40 picaturi la fiecare zece litri de

apa.(3) Dupa alte 3-4 zile, se reia seria BS, in borcan.

(4) Apoi, pestii se pun din nou in acvariul de carantina, dezinfectat si spalat bine. In apa se adauga numai sare, o lingurita la fiecare zece litri de apa (aceasta-i concentratia normala si pentru un acvariu cu pesti sanatosi, nu mai mult!).

(5) Apa se schimba la 3-4 zile.

Urmariti cu atentie starea pestilor in perioada de carantina. Orice exemplar ce prezinta semne de boala (le voi mentiona mai jos) trebuie scos imediat si aruncat. Altfel, riscati ca epidemia sa revina. Tineti minte ca sunt multe boli care nu se trateaza cu nimic!

Atentie! La fiecare schimbare de apa/etapa de tratament, adaptati intai pestii la apa proaspata (fara clor!). In caz contrar, va treziti cu mortalitate din cauza schimbarii bruste a aciditatii si/sau temperaturii!

Acvariul in care s-a declansat epidemia trebuie dezinfectat cu solutie de formol 10%, timp de 20-30 minute. Turnati cel mult 1-2 litri de formol in acvariu (oricat de mare ar fi) si, cu o carpa sau burete, umeziti peretii interiori la fiecare 5 minute. In final, spalati vasul cu apa din abundenta (sub dus), pana cand dispare complet mirosul specific de formol. Se lasa 8-10 zile uscat, fara apa.

Substratul (nisip sau/si pietris) se spala in cateva ape, apoi se fierbe aproximativ o ora - o ora si jumatate, timp masurat de la inceperea fierberii.

Plantele si melcii se arunca, fara exceptie! Elementele de decor pot fi sterilizate in formol si, apoi, bine spalate.

Prevenirea imbolnavirilor Mentinerea conditiilor de viata este deosebit de importanta - calitatile fizice si chimice ale apei,

temperatura optima, filtrare etc.

7

Page 8: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Plantele noi. Se spala sub jet de apa, timp de 10-20 minute, apoi se supun la bai de lunga durata. Nu este o gluma! In urma cu cateva luni, eu m-am ales cu o epidemie urmata de mortalitate, din cauza a doua plante cumparate din Piata Obor. Fusesera tinute in acvarii, la un loc cu pesti hraniti cu tubi (!).

Pestii. Cea mai importanta regula este sa nu cumparati niciodata pesti care se afla la un loc cu altii care prezinta semne de boala sau sunt morti. Indiferent de unde luati pestii, chiar daca vi se garanteaza de un prieten ca sunt sanatosi, puneti-i in carantina si tratati-i ca si cum ar fi bolnavi. Daca sunt sanatosi cu adevarat, vor rezista tratamentului.

Hrana. Feriti-va de tubi! In strainatate, tubi (numai varietatea rosie!) sunt tratati impotriva bolilor, chiar supusi la ultraviolete si congelati la minus 40 de grade Celsius. Si totusi, unii agenti patogeni rezista si imbolnavesc pestii (!). Intrati pe Internet si veti vedea ca cei mai multi crescatori occidentali nu recomanda tubi. Pentru ca, in Vest, protectia consumatorului il nenoroceste pe cel care vinde pesti bolnavi! Va recomand sa folositi numai hrana preparata industrial, pentru ca e tratata anti-bacterii si prelucrata termic. In cel mai rau caz, produce unele mucegaiuri, de care scapati usor, adaugaund in apa (pe langa sare) 30-40 de picaturi de verde malachit, pentru fiecare zece litri de apa. In plus, hrana preparata industrial contine toate elementele necesare cresterii si dezvoltarii pestilor. Prezinta si avantajul ca viitorii adulti au un colorit mai viu, chiar daca puii cresc mai greu. Macar sunt sanatosi! Daca vreti neaparat sa dati si hrana vie, alta decat tubi, e bine sa o cresteti acasa, in medii sterile. Dar nu tubi!

Melcii. Sunt purtatori perfecti ai multor boli si nu pot fi tratati. Deci, este bine sa va feriti si de melci!

- Simptome Generale de Boala -

Depistarea unei stari de boala se face urmarind zilnic comportamentul pestilor nostri. Orice schimbare trebuie sa ne alerteze, cand pestii:

- isi tin inotatoarele lipite de corp; - isi schimba culoarea, iar pe suprafata corpului sau inotatoarelor apar chisti sau ulcere, pete

intunecate sau alburii, isi pierd solzii, inotatoarele se albesc si/sau se faramiteaza; - inoata neregulat, in cerc sau cu miscari bruste, fac salturi in afara acvariului sau inoata molatic, isi

pierd echilibrul, se culca pe o latura, plutesc la suprafata apei cu burta in sus sau raman culcati pe substrat; - respira greu, la suprafata apei; - se freaca tot timpul de plante sau substrat, in special de pietre; - nu se hranesc, slabesc si stau izolati de celelalte exemplare; - au abdomenul balonat, solzii zbarliti, ochii umflati sau chiar dispar din orbita; - au osatura deformata (sira spinarii si/sau cap).

Este doar o enumerare a manifestarii diferitelor forme de boala. Mentionam ca stabilirea cu exactitate a diagnosticului se poate face numai intr-un laborator specializat sau acasa, cu ajutorul unui microscop. Abia atunci putem sti cu exactitate ce tratament putem aplica. Altfel, bajbaim si pestii ne mor unul dupa celalalt.

http://www.fishdeals.com/fish_diseases/stressdisease.shtml

8

Page 9: Prevenirea imbolnavirii pestilor

BOLI MORTALE

- Finrot -

[A] [B]

Boli Aripioara „ofilita/putreda” – (Finrot)Simptome Aripioarele se zdrentuiesc/creapa (dispar), pestele nu mananca.

Descriere generală Poate apărea ca urmare a unui prejudiciu, ca o infecţie secundară, în momentul în care peştele a fost

slăbit de o altă boală, sau în unele cazuri, ca un inceput al infecţiei (bacteriene). Finrot poate fi rezultatul unei infecţii bacteriene (care determină o putrezire mai rapida si drastica a

aripioarei [A]), sau al unei infecţii fungice (care „ataca” aripioara intr-un mod mai uniform [B]). Uneori, cele două tipuri de infecţie sunt văzute împreună. Infectarea pestelui este cauzata de proastele conditii de crestere, de exemplu, apa toxica, prostul obicei de a alimenta in exces pestele.

Infectia incepe de la marginea aripioarelor, şi distruge mai mult ţesut pe masura ce ajunge la capatul ei. În cazul în care ajunge la baza aripioarei, peştele nu va fi în măsură să regenereze tesutul pierdut. O data ajuns in acest stagiu al bolii, infectia ataca corpul pestelui si-l omoara treptat.

Prevenirea Evitarea stresarii pestelui, condiţiile bune ale mediului.

- Paraziti externi –

Boli Paraziti externi

9

Page 10: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Simptome Rani largi si urate pe corp, pe piele are pete de culoare gri, este letargic, aripioare rupte, pestele deabia innoata, pestele poate avea spasme, isi pierde apetitul, sta in partea de jos a rezervorului.

Descriere generală Toti peştii sunt potenţiale gazde la diferite specii de paraziti. Un mic număr de paraziţi sunt comuni şi,

probabil, fac mai putin rău pestelui. Cu toate acestea, toti paraziţii au un potenţial imens de a se reproduce şi pot, în condiţii ideale, sa distruga rapid sanatatea peştelui.

Tratamente externe Diferite tipuri de paraziţi, adesea, necesita tratamente diferite. Acest lucru poate fi important atunci

când mai mult de o specie de paraziti este prezenta.

- Tetracotylaza si/sau Clinostomiaza -

Boli Petelor negre, punctelor negre, tetracotylaza, clinostomiaza.Paraziti Viermi sau metacercarii trematodelor digene.Simptome Pe corp si inotatoare apar pete/puncte negre.Tratament Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.

- Hidropizie -

Boli HidropizieCauza In principal bacterii Tipul de apa Apa dulce si apa de mare Simptome Abdomen umflat, inotatoare dezlipite de corp Tratamente Sulfat de cupru, medicamente din comert

Observatii ! Contagios, uneori dificil de tratat !

Hidropizia este un stadiu "acut" final (terminal), ceva blochează rinichii şi apa se acumulează în ţesut, e ceva ireversibil, peştii contaminaţi se distrug deoarece sunt purtători de germeni.

- Septicemie Hemoragica –

Boala Septicemie hemoragica, asemanatoare (posibil identica) cu hidropizia crapului.Agent patogen Inca nu se stie bine.Simptome Eruptie de pete sangerii, abdomen umflat, ochi proeminenti, solzi zbarliti, anus

inflamat, pesti molatici, nu reactioneaza la stimuli, refuza hrana, in final mor.Tratament Incercati cu Cloramfenicol insolubil, 1 gr pisat zilnic si administrat o data cu hrana,

timp de 8-10 zile sau BL in Cloramfenicol solubil, 100 mgr la 1 litru de apa. Cel mai sigur este sa aruncati pestii bolnavi, iar tratamentul sa-l aplicati numai celor fara urme de boala.

- Eritrodermatita Ciprinidelor sau Septicemie Hemoragica –

10

Page 11: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Eritrodermatita ciprinidelor (sau septicemie hemoragica) este provocata de bacteriile din genul Aeromonas. Aceasta apare in special vara si toamna. In ultimii ani s-a observat totusi ca pestii importati primavara din tari mai calde introduc boala in bazine. Deoarece eritrodermatita are o evolutie lenta, se intampla uneori ca pestii importati sa arate initial sanatosi, dar dupa cateva saptamani sa apara ulceratiile hemoragice si curand dupa aceea pestii mor cu rani mari, deschise, pe piele.

Eritrodermatita incepe cu pete rosii pe piele, care se transforma in ulceratii care se sparg si devin hemoragice.

Datorita aparitiei petelor rosii in stadiul initial, boala este deseori confundata cu Viremia de Primavara. In evolutia ulterioara a bolii, sunt caracteristice ulcerele cu margini albe si ranile deschise cu centrul rosu intens. Ele apar in special pe flancuri si la baza innotatoarei caudale. Deseori pe leziuni apare si o infectie fungica secundara. Leziunile care se afla in zona cavitatii abdominale sunt de cele mai multe ori fatale.

Se presupune ca, asemanator viremiei de primavara, boala este transmisa de parazitii care sug sange. Daca tratamentul incepe devreme, sansele de vindecare sunt mari. Trebuie deci ca masura preventiva, sa incepeti cat de curand posibil tratarea pestilor cu Sera Cyprinopur, aplicand doza normala zilnic, timp de 5 zile. Dupa aceea, schimbati un volum mare de apa. Repetati tratamentul dupa o saptamana.

In cazurile acute, cand pestii prezinta deja ulceratii deschise puteti face tratamentul intr-un bazin de carantina cu aerare si filtrare mecanica la 22-25 grade celsius.

In prima zi. adaugati 60g de Sera Ectopur si 3 tablete de Sera Backtopur direct la fiecare 100 l de apa din bazin. In plus, adaugati cate 8 ml de Sera Cyprinopur la fiecare 100 l apa din helesteu. Dupa aceea, schimbati un volum mare de apa din helesteu. Dupa tratarea pestilor in apa calda, nu-i mai puneti la loc in helesteul cu apa rece.

Dupa tratament, ulceratiile deschise incep sa se vindece si sa se cicatrizeze. Procesul de vindecare trebuie sustinut printr-o hranire buna si administrarea suplimentara de vitamine.

PROGRAM TRATAMENT: Puneti pestii intr-un bazin de tratament umplut cu apa curata la aceeasi temperatura. Asigurati-va caci

conditiile de mediu sunt optime si mentineti o igiena stricta pe toata durata perioadei de tratament. Prima zi: incalziti apa foarte usor la 22 grade, apoi adaugati 60g Sera Ectopur, 3 tablete de Sera

Backtopur Direct si 8 ml Sera Cyprinopur la fiecare 100 L apa. A doua zi: adaugati 8 ml de Sera Cyprinopur la 100 L apa. Ziua a treia-Ziua a cincea : 8 ml Sera Cyprinopur la 100 L apa. Ziua a sasea: schimbati 50% din volumul apei. Ziua a zecea: schimbati 50% din apa.

Septicemia hemoragica, pe cadavre, se observa usor prin aspectul hemoragic al organelor interne, lichidul ascitic si mirosul sesizat la disectie. Indivizii bolnavi au eriteme sau ulceratii, simptomele acestei boli nu sunt tipice.

- Micobacterioza -

Boala MicobacteriozaAgent patogen Microorganisme din grupa mycobacteriilor.

11

Page 12: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Simptome Refuza hrana, slabire accentuata, pesti molatici care se ascund in colturi intunecoase, piele laptoasa, inotatoare fragmentate, ulceratii cu noduli.

Tratament Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.

- Limfocistioza -

Boala LimfocistiozaAgent patogen Virus.Simptome Pe corp si inotatoare, formatiuni tumorale de culoare alb-galbuie, in forma de

zmeura.Tratament Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.

- Dermatomicoza si/sau Saprolegniaza -

Boala Dermatomicoza (mucegaiuri sau “Smocuri albe cu aspect pufos” )Parazit Ciuperci inferioare din grupa Saprolegninae; spuma, Saprolegniaza.Simptome Pestii par acoperiti cu vata; smocuri albe cu aspect pufos.Tipul de apa Apa dulce, rar apa de mareTratament BS cu verde malachit; SAU Sare, verde de malahit sau albastru de metil (cu

exceptia apei de mare: sulfat de cupru, medicamente din comert).Observatii Dezvoltarea bolii este favorizata de rani.

- Dermatita -

12

Page 13: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Boala. Dermatita (boala acvariilor imputite!)Agent patogen Bacteriile existente in apa, in special Pseudomonas.Simptome Pe suprafata corpului, pete hemoragice, ulceratii, colorit mat, pierderea ochilor.Tratament Imbaiere timp de o ora, intr-o solutie de cloramfenicol solubil (injectabil) in

concentratie de 1/50.000 sau permanganat de potasiu 1/100.000, timp de 10 minute.Nota! Cine se alege cu o astfel de boala, mai bine se lasa de acvaristica !

- Exoftalmie -

Numele bolii: ExoftalmieSimptome: 1 sau ambii ochi umflati anormal.Cauza: Bacterii, virusuri, ciuperci, cateodata impreuna.Tipul de apa: Apa dulce si apa de mare.Tratamente: Medicamente din comert, sulfat de cupru.

Observatii: Uneori dificil de tratat.

- Ichtiofonoza -

Boala IchtiofonozaParazit Ciuperca Ichthyophonus hoferi. Imbolnavirea se produce daca pestele sanatos

mananca dintr-un peste mort sau fecalele celui bolnav.Simptome Tulburari de echilibru, respiratie greoaie, greutate in miscari, noduli pe organe si

tesuturi, ulceratii sau pete negre, inotatoare lipite, fragmentate, ochi proeminenti, abdomen inflamat, osatura deformata.

Tratament Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.

Despre IchtiofonozaBoala evoluează în formă cronică , pînă la epuizarea peştelui , germenul este o ciupercă Ichthyofonus

Hoferi ce se închistează în organe şi ţesuturi . Infestarea se produce prin ingerarea de chişti în cazul în care un peşte sănatos mănîncă dintr-un peşte

bolnav sau prin hrană vie infestată.Ajuns in tubul digestiv membrana chistului se dizolvă şi parazitul rămas liber germinează străbate

peretele intestinal, intră în sînge fiind vehiculat la diverse organe şi ţesuturi unde se fixează si se închistează. Peştii cu un număr mare de noduli (chişti) devin molateci se mişcă greoi şi au tulburări de echiibru.

După deces chiştii se văd cu o lupă ei avînd în stadiul final 0.15-1.5 mm . Deci diagnosticul precis al bolii se pune după disecţie şi examinarea cu o lupă sau chiar la microscop .

Pentru combaterea bolii nu se cunoaşte un medicament eficient în fazele depăşite mai ales. Acvariile în care au fost peşti bolnavi de ICHTIOFONOZĂ trebuie scurse si dezinfectate cu formalină 10% şi clătite abundent cu apă, lăsate sa se usuce la soare, obligatoriu amenajate cu substrat nou. Soluţia pare drastică dar trebuie menţionat că chiştii sunt deosebiţi de rezistenţi.

- Plistoforaza -

13

Page 14: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Boala PlistoforazaParazit Microsporidul Plistophora hyphessobryconisSimptome Pete alburii sau ulceratii, culoare palida, pesti inoata in pozitie aproape verticala, cu

capul in sus.Tratament Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.

- Oodiaza (Gris) -

Boala Oodiaza/ Oodinioza (gris)Parazit Alge microscopice din grupa Dinoflagellata Oodium, Parazit unicelular, Oodinium,

prevazut cu un flagel pentru deplasare.Simptome Inot molatic la suprafata apei, inotatoare lipite, iar pe corp si inotatoare apar chisti

mici de culoare alb-galbuie (pestii par pudrati cu gris); puncte albe mai mici decat cele precedente, formand chiar un strat subtire, inotatoarele uneori lipite, atingeri ale decorului.

Tratament BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina; sau sulfat de cupru, medicamente din comert.

Observatii: Uneori dificil de depistat la debutul ei.

- Cryptocarioza -

14

Page 15: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Numele bolii CryptocariozaSimptome Identic cu Oodiaza, dar punctele sunt mai mari.Cauza Protozoar parazit, CryptocarionTipul de apa Apa de mareTratamente Sulfat de cupru, medicamente din comertObservatii: Uneori este insotita de mici pete sangerande, pestii au dificultati respiratorii.

- Ichtyophthirius -

Ichtyophthirius

[PART 1]

- sindrom - punctulete albe pe tot corpul, inclusiv pe aripioare ( gen boabe de gris ), inotatoare lipite- remediu - se scot toate plantele si se spala punandu-se intr-un alt acvariu, se administreaza solutii

dezinfectate ( hipermanganat de potasiu - pana apa devine slab roza) specifice, dupa cateva zile cand punctuletele dispar, se inlocuieste substratul, dezinfectand bine inainte acvariul ( aceste ciuperci mici se inchisteaza cazand la fundul acvariului, iar dupa o perioada cand mediul devine din nou prielnic, incep din nou sa infesteze pestii) - prin uscare, spalare cu solutie concentrata de sare.

- masuri preventive - evitarea hranirii cu hrana de slaba calitate ( pureci uscati care in timpul procesului de uscare au fost contaminati - au mucegait ), 1 lingura de sare la 10 l apa ( sare neiodata).

[PART 2]

15

Page 16: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Boala Punctelor albeParazit Protozorul ciliat Ichthyophthirius multifilis.Simptome Pestii inoata agitati, se freaca insistent si repetat de orice intalnesc in acvariu, isi tin

inotatoarele lipite, apoi refuza hrana, slabesc si mor.Tratament Se mareste temperatura in acvariul de carantina la 28-29 de grade Celsius si

concentratia de sare la o lingura pentru zece litri de apa. BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina.Ichthyophthirius Multifiliis -White Spot Disease – Ick.

The name Ichthyophthirius multifiliis translates to "fish louse with many children" and is given the nick name Ich, Ick or White Spot Disease.

Ich is a major problem for both hobbyist and commercial aquarists world wide. It is a highly contagious disease that spreads rapidly from one fish to another. Ich is a live organism that looks like a while dot, similar to a grain of salt. They usually show up on the fins and tails, then spread to the rest of the body. At first, they will be flat on the fishes skin, but will raise in the later stages. It is equivalent to a skin infection, which is very dangerous for fish. One spot can multiply into hundreds of new parasites. The organism can only survive on live fish, and cannot survive if live fish are not present. It must be treated right away, or it can cause all of your fish to die in a short period of time.

Symptoms and Stages:Stage 1 - Small white spots on fishStage 2 - Fish will scratch against gravel and rocksStage 3 - Fish becomes lethargicStage 4 - Redness or bloody streaks on fish

Despre tratarea grisului ( Ichthyophthirius multifiliis )Grisul sau Ichthyo este o boala usor tratabila in primele etape ale ei si mai greu de tratat in stadiile

avansate cand pestele poate sa moara din cauza daunelor provocate de parazit operculilor, datorita dezechilibrului osmoregulator sau a infectiilor fungice/bacteriene ce se pot suprapune. Ichthyophthirius multifilis e un protozoar foarte des incriminat in infectarea acvariilor.

Afectiunea se caracterizeaza de aparitia pe corp, pe inotatoare a unor puncte mici si albe (ca niste granule de sare imprastiate). Pestele se loveste deseori de substrat sau de orice muchie mai ascutita de parca s-ar "scarpina". Boala poate avea o evolutie rapida si pestele poate deveni apatic, poate sa inceteze sa se hraneasca si sa moara in scurt timp.

16

Page 17: Prevenirea imbolnavirii pestilor

De obicei preparatele din farmacii sunt eficiente dar in acelasi timp ele sunt toxice pentru pesti si plante si mai omoara si bacteriile nitrificante din burete=>decicleaza acvariul.

Stadializare: 1. Stadiul parazitar - primul stadiu (trophozoit) este cantonat in pielea pestelui si se hraneste cu

fluidele si celulele tisulare ale pestelui. Acesta incearca sa se protejeze prin producerea de mai multe celule in jurul trophozoit-ului=> aspectul de multiple puncte albe, micute.

2. Stadiul intermediar - trophozoit-ul se transforma in trophont si se detaseaza de gazda lasand o rana deschisa dupa care inoata liber in cautarea unui loc unde sa se aseze.

3. Stadiul reproductiv - O data ce trophont-ul s-a asezat, formeaza in jurul lui o membrana aderenta devenind chist (tomont). In interior acesta se divide in sute sau chiar mii de tomite.

4. Stadiul infectios. Tomitele sunt eliberate in coloana de apa si inoata libere pana gasesc o gazda moment in care ciclul incepe din nou. Daca tomitul nu gaseste intr-un anumit timp o gazda acesta moare.

Ciclul de viata al Ich. este dependent de temperatura. Temperaturile inalte grabesc fiecare stagiu al bolii iar cele joase dimpotriva.

S-a descoperit ca Ich. nu infecteaza pestii la 29.4°C/85°F (Johnson, 1976), nu se mai reproduce la 30°C/86°F (Dr. Nick St. Erne, DVM, pers. comm.) si moare la 32°C/89.5°F (Meyer, 1984).

Tratament: 1. Cresterea temperaturii la 30°C/86°F. Aceasta crestere este de obicei bine tolerata la pestii tropicali.

Aceasta temperatura ar trebui mentinuta cc 10 zile dupa care ar trebui readusa incet la normal. Daca pestii sunt mai toleranti la caldura temp. poate sa ajunga la 32°C/89.5°F si mentinuta cca 3-4 zile pt a omori Ich. si apoi coborata la 30C si mentinuta cca 6-7 zile. Pestii trebuie supravegheati cu atentie in tot acest timp.

2. Cresterea aerarii. Cresterea temperaturii determina cresterea metabolismului pestilor ceea ce duce la stimularea imunitatii acestora dar cere si o mai buna oxigenare a apei din acest motiv. In acvariile cu injectoare de CO2 acestea ar trebui oprite si oxigenarea ar trebui marita. Daca pestii respira la suprafata ar trebui marita cant de oxigen sau scazut nivelul apei ce duce la acelasi rezultat (prin marirea curentului de suprafata).

3. Schimbarea zilnica a 25% din apa. Duce la pastrarea curata a apei (ajuta pestii in lupta cu boala), mai elimina din trophonti si tomiti, adauga oxigen, iar lichidul de tratare a apei va aduce vit, minerale si subst ce ajuta la regenerarea ranilor deschise. Daca schimbarile dese streseaza pestii se recomanda schimbari mai rare.

4. Folosirea unui filtru diatom sau care ar putea sa "prinda" tomitele (cel mai mic stadiu al Ich. de cca 30 microni) ar fi foarte utila. Buretele/cartusul trebuie schimbat/fiert pentru cateva min. pt a distruge orice forma de Ich.

Etape aditionale: 5. Eliminarea substratului in acvariile neplantate sau unde acest lucru nu este dificil este binevenita

(pentru eliminarea tomontilor care se cantoneaza aici). 6. Folosirea sarii neiodate intr-un acvariu neplantat la pesti toleranti acestui tip de tratament (spre

exemplu Corydorasii sunt foarte sensibili la sare). Dozare: 3 lingurite de ceai (1 lingura de masa) la 4 litri de apa. Sarea nu se va adauga direct in acvariu ci se va dizolva in prealabil intr-o cantitate de apa de acvariu care se toarna intr-acesta. Dozarea se poate repeta la 12 ore pentru un total de 3 tratamente. Sarea din acvariu se va elimina din acvariu numai dupa disparitia Ich. prin schimbari zilnice de apa de 25%.

Se mai pot face bai de sare individuale la pesti cu concentratii foarte ridicate de sare pentru eradicarea trophozoitilor (2 linguri de masa /4 litri).

De obicei parazitul este adus in acvariu de un peste "nou-venit" sau prin tubifex.

- Chilodonelaza -

17

Page 18: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Boala ChilodonelazaParazit Chilodonella (la fel, si in infestarile cu Costia, Cyclochaeta sau Gyrodactylus)Simptome Inotatoare lipite, apoi zdrentuite, inot la suprafata apei, semne de sufocare, mucus

excesiv pe corp, de culoare alb-albastruie.Tratament Temperatura apei la 28-29 de grade Celsius, BS si BL cu sare, verde malachit, apoi

cu tripaflavina.

- Girodactiloza -

Boala: GirodactilozaCauza: Vierme parazit, GyrodactylusSimptome: Operculii indepartati, inot nesigur, viermi minusculi pe branhiiTipul de apa: Apa dulceTratament: Sare, sulfat de cupru

Observatii: Dificil de depistat.

- Trichodiniaza -

Boala TrichodiniazaParazit Protozorul TrichodinaSimptome Aproape imperceptibile - doar daca sunt afectate branhiile, pestii prezinta anorexie

(inghit aer la suprafata apei).Tratament BS cu sare si/sau verde malachit.

- Distrugerea branhiilor -

Boala Distrugerea branhiilorParaziti Diferite specii de viermi monogeni Ancyrocephalus, Gyrodactylus, Dactylogyrus,

Heteronchocleidus buschkieliSimptome Anorexie, inot apatic la suprafata apei.Tratament BS si BL cu sare si repetarea tratamentului dupa 10 zile.

18

Page 19: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Gyrodactylus, adica: Dactylogyraza si Gyrodastylaza sunt boli provocate de viermii (microscopici) Dactylogyrus si Gyrodactylus. Acestia se fixeaza pe epiteliul branhial, inmultindu-se rapid. Moartea survine in urma distrugerii branhiilor. Abundenta mucusului depus in cavitatea branhiala reprezinta un indiciu al acestei boli.

Tratament: a) Imbaiere de scurta durata in solutie de apa (22°C) cu sare de bucatarie (neiodata); 10-15g sare la

1litru apa. b) bai scurte sau lungi in solutie de verde de malachit. Asta inseamna ca trebuie sa scoti pestii bolnavi din bazinul comun si sa-i pui in alt bazin mai mic (15-

20 l) in care aplici tratamentul. In loc de verde de malachit mai poti folosi Sera Costapur sau Sera Costamed F.

- Columnaris -

Columnaris- sindrom - spuma albicioasa, besici pe gura, inotatoare, bronchii- remediu - pestii infestati vor fi scosi pentru a evita infestarea tuturor pestilor, se administreaza

medicamentatie specifica ( in apa de acvariu)- masuri preventive - un numar redus de pesti in acvariu, o buna aerisire, medicamentatie profilactica.

- Probleme alimentare -

Numele bolii "Probleme alimentare"Simptome Slabire, crestere perturbataCauza Subalimentare sau lipsa de vitamineTipul de apa Apa dulce si apa de mareTratamente Alimente proaspete si hrana vie in alternanta

Observatii: Posibilitatea de a incorpora solutii vitaminizate din comert.

Atentie! La toate formele de boala prezentate, acvariul trebuie dezinfectat cu formol, asa cum am mentionat mai sus.

19

Page 20: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Lipsa Oxigenului________________________________

In cazul lipsei de oxigen:- sindrom - pestii inoata pe o parte, apatie,

bronchiile sunt puternic deschise, casca gura dupa aer.- remedii - schimbatul partial al apei, curatarea

filtrului, marirea cantitatii de aer care este pompata in acvariu

- masuri preventive - filtru proportionat la cantitatea totala de apa din acvariu, mentinerea unei temperaturi mai mici in acvariu, in limita temperaturii

suportate de speciile aflate in el, evitarea supraalimentarii, iluminare mai ridicata pentru a evita intrarea in putrefactie a plantelor precum si stimularea fotosintezei, introducerea mai multor plante in acvariu.

..................

Imputinarea oxigenului sub limita care asigura buna respiratie a pestilor poarta numele de hipoxie si este una din cauzele frecvent responsabile de decesul pestilor din acvariu. Problema este remediabila, cu conditia sa recunoasteti din timp semnalele de alerta si sa actionati cu promptitudine.

La fel ca si oamenii, si pestii au nevoie de oxigen ca sa respire. Cei mai multi pesti nu sunt capabili sa-si extraga acest gaz vital direct din aer, in schimb reusesc sa si-l procure din apa ce-i inconjoara. Apa, insa, e saraca in oxigen. Intr-un anumit volum de apa exista doar 3-5 % din cantitatea de oxigen prezenta in acelasi volum de aer. In aceste conditii, branhiile, organele respiratorii ale pestilor, trebuie sa fie foarte eficiente.

Nevoile de oxigen ale pestilor difera mult intre specii. De exemplu, pestii ce traiesc in ape curgatoare repezi necesita mai mult oxigen decat pestii ce traiesc in ape linistite sau chiar statatoare.

Oxigenul prezent in apa este cunoscut ca oxigen dizolvat si se masoara conventional in mg de oxigen / litru. Nivelul maxim de oxigen continut de o anumita cantitate de apa e influentat de o serie de factori fizico-chimici, dintre care se detaseaza ca fiind deosebit de importanta temperatura. Cu cat apa e mai calda, cu atat mai putin oxigen poate transporta. De exemplu, apa proaspata poate inmagazina pana la 11,3 mg O2 / litru la 10°C, dar numai 8,3 mg O2 / litru la 25°C. Masurarea nivelului de oxigen se poate face cu ajutorul testelor cu culoare variabila sau cu mai costisitoarele DO-metre electronice. Oricare ar fi metoda utilizata, masuratoarea trebuie facuta la fata locului. O mostra de apa dusa la magazin pentru testare va indica un alt nivel DO decat cel real din acvariu.

Semnale de avertizare a lipsei de oxigen Un prim semnal indicator al unei cantitati insuficiente de oxigen este dat de interesul scazut al

pestilor fata de hrana. Trebuie insa procedat cu discernamant deoarece pierderea apetitului survine si din alte motive (temperatura scazuta a apei, stres, boala).

Semnale si mai evidente ca pestele se confrunta cu o lipsa acuta de oxigen sunt urmatoarele: miscarea rapida a operculilor, ridicarea frecventa la suprefata si inghitirea de aer (a nu se confunda cu situatia normala a hranirii la suprafata apei), starea anormala de agitatie, culminand cu tendinta de a sari afara din apa.

20

Page 21: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Daca conditiile se inrautatesc, pestele privat de cantitatea necesara de oxigen devine letargic si moare. Un peste mort din aceasta cauza prezinta operculii tipic umflati si gura larg deschisa.

Cauze si remedii Daca banuiti ca pestele se confrunta cu o stare de hipoxie, trebuie sa actionati rapid in sensul

cresterii aerajului. In cazul pestilor de acvariu puteti folosi o pompa si un difuzor de aer suplimentar, miscarea bulelor de aer astfel produse aducand o cantitate mai mare de oxigen in apa. Pentru pestii din iazurile de gradina veti obtine acelasi rezultat pulverizand apa sub presiune pe suprafata bazinului cu ajutorul unui furtun. Prin cresterea aportului de oxigen castigati timp pentru a investiga mai in amanuntime cauza ce a generat hipoxia. Oricum, nu taraganati! Viteza de reactie este esentiala in asemenea situatii. Pentru a sti ce masuri sa luati, trebuie decelat intre cele doua categorii de motive care au putut duce la privarea pestelui de oxigenul necesar: cauze ambientale sau fiziologice (vezi cele doua tabele urmatoare). Orientati-va dupa cat de rapid au evoluat simptomele (in mai putin de 24 de ore sau de-a lungul mai multor zile) si dupa numarul de pesti afectati (unul singur, cativa dar numai din specii ce au nevoie de mult oxigen sau chiar toti pestii din recipient).

- Hipoxie de Natura Ambientala -

Cauze primare Posibile cauze generatoare Investigatii si tratamente

Oxigen insuficient in apa Aglomerarea: supra-popularea cu pesti duce la consumarea oxigenului dizolvat in apa mai rapid decat poate fi inlocuit cu altul preluat din aer.

Reduceti numarul de pesti mutand o parte din ei intr-un alt acvariu, daca e posibil.

Oxigen insuficient in apa Poluarea:depozitele excesive de mizerie creaza un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor consumatoare de aer.

Efectuati schimbarea apei si sifonati mizeria adunata in exces pe pietris. In cazul acvariilor excesiv de poluate, e preferabil sa procedati la dezafectarea si curatarea radicala a acestora.

Oxigen insuficient in apa Temperatura mare a apei.Aceasta poate fi o problema in timpul unei veri toride, cauzand supra-incalzirea apei din bazin sau acvariu. Sau, poate, un incalzitor a ramas blocat pe pozitia de functionare.

Intrerupeti iluminatul acvariului pentru a preveni incalzirea suplimentara a apei datorita caldurii produse de lampi.

Reduceti incet temperatura apei, de exemplu cu ajutorul unor pungi cu apa rece lasate sa pluteasca la suprafata apei. Verificati in permanenta modul in

21

Page 22: Prevenirea imbolnavirii pestilor

care decurge aceasta operatie, pentru a nu ajunge la racirea prea drastica a apei din recipient.

Oxigen insuficient in apa Defectarea pompelor de apa sau de aer, in special intr-un mediu puternic populat sau poluat.

Verificati pompele. Nu va bazati niciodata pe aerajul artificial pentru a justifica supra-popularea acvariului sau bazinului. In caz de defectare a pompei, va vor muri toti pestii.

Oxigen insuficient in apa Tratarea unor boli ale pestilor pe baze chimice (de exemplu, medicamentele pe baza de formaldehida reduc cantitatea de oxigen dizolvat).

La aplicarea acestor tratamente, mariti gradul de aeraj.Cititi cu atentie indicatiile de pe ambalajul medicamentelor.

- Hipoxie de Natura Fiziologica -

Cauze primare Posibile cauze generatoare Investigatii si tratamente

Infectii ale branhiilor Diversi paraziti, bacterii, ciuperci etc.

Examinati pestele pentru a descoperi si alte simptome ce pot indica agentul patogen vinovat. De exemplu, pete de culoare alb murdar pe piele si inotatoare sugereaza boala “punctelor albe”. In caz de dubiu, cereti opinia unui specialist. In mod uzual, aceste infectii pot fi tratate cu solutii ce se dizolva in apa acvariului.

Afectiuni ale sangelui sau branhiilor generate de otravuri sau alte substante chimice

Un nivel ridicat de nitriti reduce capacitatea sangelui de a transporta oxigenul la tesuturi.Un nivel ridicat de amoniac “arde” branhiile.

Verificati nivelurile de nitriti si amoniac cu ajutorul truselor de testare. In cazul unor valori mari obtinute in urma testelor, efectuati o schimbare mai mare de apa pentru diluarea acestora. Pentru pestii de apa dulce, adaugati sare (0,1 g/l) in apa (aceasta nu inlatura toxicitatea generata de amoniac). Incercati sa depistati cauza pentru care s-au atins aceste nivele inalte. De obicei, filtrul biologic nu a ajuns la maturitate, nu

22

Page 23: Prevenirea imbolnavirii pestilor

functioneaza corespunzator sau e inadecvat numarului de pesti.

Clorina si/sau cloramina (dezinfectanti din apa de la robinet) au afectat branhiile.

Inainte de a adauga apa de la robinet in acvariu, tratati-o cu un produs ce neutralizeaza atat clorina, cat si cloramina.

Otraviri cu alte substante. Unele inhiba respiratia, altele (de exemplu, detergentii) afecteaza branhiile.

Efectuati o schimbare masiva de apa.Evitati expunerea pestilor la inalbitori, sapunuri, detergenti, pesticide si ierbicide pentru gradina.

In cazuri foarte grave (de exemplu, daca un peste este expus la un nivel inalt de substante toxice), o metoda mai rapida de a actiona consta in mutarea pestelui intr-un alt bazin sau acvariu ce contine o apa bine aerata, avand temperatura si compozitia chimica adecvate. Nu e indicat totusi, sa introduceti pestele afectat alaturi de alti pesti. In cazul in care afectiunea este cauzata de o infectie, acesta poate contamina si restul pestilor.

Simptome de Otravire___________________________________

23

Page 24: Prevenirea imbolnavirii pestilor

Otrăvirea cu Amoniac

Simptome: Pestele aspira aer la suprafaţa apei Branhiile devin rozalii/rosii Peştele este letargic „Aripioara” este rupta/crestata Pierderea apetitului Pestele se retrage in partea de jos a rezervorului Culoarea pestilor poate deveni o idee mai inchisa Aparitia unei linii/dungi rosi pe aripioare/organism

Descriere generală OA este unul dintre cei mai mari criminali ai peştilor de acvariu. Amoniacul irita peştele prin faptul ca-i

arde branhiile. OA apare de cele mai multe ori, atunci când un tanc este nou înfiinţat. Cu toate acestea, ea poate, de asemenea, să apară într-un rezervor, atunci când s-au introdus prea multi pesti la un moment dat, iar filtrul nu face fata la atatea exemplare de pesti, sau, daca coloniile de bacterii sunt distruse datorita utilizarii de medicamente sau, se face o schimbare bruscă a apei.

Tratamente Fă schimbări de apă zilnice, o perioada limitata (in cantitati mici, apr. 5%-10%), pentru a reduce

nivelurile de amoniac la 1-2 ppm pentru apă dulce. Aerare corespunzatoare, şi asiguraţi-vă că pH-ul este la sau sub 7.0 pentru rezervoare de apă dulce.

Prevenirea Hranire cumpătata, extragerea alimentelor ramase/excrementelor Schimbare de apă regulat de 20% pe săptămână. Test de apă regulat.

24