Metodologia Agile SCRUM

Click here to load reader

 • date post

  18-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  60
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Metodologia Agile SCRUM

Transcript of Metodologia Agile SCRUM

 • Metodologia Agile SCRUMElaborat: Valentina Jardan

 • Dezavantajele metodelor clasice de management a proiectelorFore uriae n timpul etapei de planificare;Resurse enorme pentru modificarea cerinele tehnice ntr-un mediu ce se schimb rapid;Tratarea personalului ca factor de producie;

 • Rezultatul metodelor clasice implementate n IDSI*Haos datorit schimbrii cerinelor - cerinele unui proiect pot s se schimbe n faza de design, implementare i chiar lansare. n mai toate metodologiile de dezvoltare, analiza este fcut n partea de nceput a proiectului, i nici o schimbare nu mai este permis pn spre final. Estimri nerealiste de timp, cost i calitate a proiectelor - managerul de proiect i dezvoltatorii tind s subestimeze ct timp i resurse sunt necesare pentru un proiect, i cte funcionaliti pot fi livrate. Acestea nu pot fi niciodat prevazute 100% n faza de nceput a ciclului de dezvoltare.

 • Soluia?Agile Software Development nume preluat de la sportul de Rugby unde toat echipa acioneaz mpreun - analogie se face la dezvoltarea software unde echipa lucreaz mpreun pentru a dezvolta cu succes produse de calitate.

 • Ce este Agile?Metodologie de management a proiectelor ce ncearc s micoreze riscurile de dezvoltare i timpul de execuie prin implementarea proiectelor n form foarte flexibil i interactiv.

 • Caracteristicile AgileEste iterativ: o iteraie are ntre 1-4 saptmni,n rezultat sunt livrate anumite funcionaliti ale proiectului.Este bazat pe timp:durata iteraiei e fix i nu poate fi modificat pe parcursul proiectului. n acest fel exist ntotdeauna un rezultat productiv la finalul iteraiei.Deschis ctre client:la finalul fiecrei iteraii exist un rezultat care poate fi prezentat clientului. Bazat pe livrarea de versiuni intermediare ale produsului: fiecare iteraie va implementa complet toate task-urile cuprinse n acea iteraie

 • Metodologii care deriveaz din AgileAGILE exist n mai multe feluri: XP SCRUMDSDM, Crystal, Feature Driven Lean Developmentetc. Toate folosesc principii de baza ale filozofiei AGILE, dar o implementeaz n moduri diferite.

 • Sunt AGILE!Prioritatea este satisfacerea nevoilor clientului prin livrarea n timp a soft-ului;Cererile de schimbare sunt binevenite, chiar i n stadiile avansate ale dezvoltrii;Livrm frecvent soft funcional, cu o frecven sptmnal spre lunar, cu preferin pentru termenii mai scuri;

 • Principiul Agile:YAGNI"You Aren't Going To Need It... unless the business says so!".

  Prin acest principiu suntem ncurajai simplementm doar acele elemente pe care lesolicit clientul i nimic mai mult!

 • Scrum

 • Principiul metodologiei SCRUMdezvoltarea incremental a aplicaiei software;livrri frecvente - de regul au loc o dat la 4 sptmni;clientul primete de fiecare dat o aplicaie ce conine un numr tot mai mare de funcionaliti i care se afl n perfect stare de funcionare.

 • Reguli n ScrumAceast metod necesit patru tipuri de edine :edinele zilnice: echipa se reunete n fiecare zi i petrece circa 15 minute, n picioare, pentru a rspunde la urmtoarele trei ntrebri: ce am fcut ieri? Ce voi face azi? Cu ce obstacole m confrunt azi?edinele de planificare: ntreaga echip se adun pentru a decide care sunt funcionalitile care vor alctui urmtorul sprint, i pentru a actualiza lista general.edinele de revizuire a activitii: n timpul acestei edine, fiecare membru prezint ceea ce a fcut pe durata sprintului. Se organizeaz o demonstraie a noilor funcionaliti i o prezentare a arhitecturii. Aceasta este o edin informal, de dou ore, la care particip toat echipa.edinele retrospective: la finalul fiecrui sprint, echipa analizeaz aspectele care au funcionat bine, precum i pe cele care au funcionat mai puin bine. n timpul acestei edine de 1530 de minute, se organizeaz un vot de ncredere pentru a decide ce mbuntiri trebuie implementate.

 • Avantajereducerea documentaiei la minimul cu scopul sporirii productivitii;evitarea efectului de tunel", adic faptul de a obine rezultatul abia la livrarea final i de a nu ntrezri nimic concret pe durata ntregii faze de dezvoltare;compunerea secvenial a coninutului sprint-urilor permite efectuarea unei modificri sau adugarea unei funcionaliti care nu era prevzut iniial. Acesta este principalul aspect care face ca aceast metod s fie agil;metod participativ: fiecare membru al echipei este invitat s i exprime prerea i poate contribui la toate deciziile luate n cadrul proiectului, fiind astfel mai implicat i mai motivat;facilitarea comunicrii: lucrnd n aceeai sal de dezvoltare sau fiind conectat prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare, echipa poate comunica uor i poate schimba informaii despre impedimentele ntlnite n scopul eliminrii ct mai rapide a acestora;ameliorarea cooperrii: comunicarea zilnic dintre client i echipa face posibil o colaborare mai strns ntre cele dou pri;creterea productivitii: prin eliminarea anumitor exigene" specifice metodelor clasice, precum documentaia;timpul de livrare a produsului final se reduce semnificativ.

 • Riscuri i soluiiDimensiunea echipei: fiind limitat la 7 -10 persoane, dimensiunea echipei se poate transforma ntr-un obstacol dac se depete numrul de membri recomandat. n acest caz, organizarea de edine devine imposibil. Soluia const n realizarea unui Scrum of Scrums - mprirea proiectului n echipe de dimensiuni standard i adugarea unei instane superioare care s grupeze ScrumMasterii fiecrui Scrum;Cereri multiple: cererile pot proveni din mai multe surse n cadrul unui proiect i pot uneori s fie dificil de gestionat datorit aspectului lor contradictoriu. Pentru a remedia aceast problem, trebuie s se utilizeze n mod obligatoriu o aplicaie de gestiune a cererilor;Calitatea produsului realizat: cu ct numrul echipelor este mai mare, cu att calitatea este mai greu de controlat. Pentru aceasta, este important s existe o politic de calitate riguroas i un plan de calitate a proiectului. Verificarea frecvent a codului i introducerea unor indicatori pentru msurarea performanei programatorilor permit reducerea la minimum a acestui risc.

 • Organizare Scrum

  Metodologia SCRUM implic intervenia a trei protagoniti :Product owner: responsabilul de produs i coordonatorul echipei clientului. El este cel care definete i stabilete funcionalitile prioritare i alege data i coninutul fiecrui sprint pe baza volumelor de lucru comunicate de echip.ScrumMaster: acesta faciliteaz buna desfurare a proiectului, are grij ca fiecare membru s poat lucra la capacitate maxim eliminnd impedimentele i protejnd echipa de perturbrile exterioare. De asemenea, acord o atenie special respectrii diferitelor faze SCRUM.Echipa: fiind de regul alctuit din circa 4-10 persoane, echipa adun la un loc specialitii necesari n cadrul unui proiect, i anume: arhitectul, designerul, programatorul, testerul etc. Echipa se organizeaz singur i rmne neschimbat pe toat durata sprintului.

 • Tabla Scrum

 • Tabla Scrum n LTIC

 • Comunicare Programator&Tester

 • Tabla LTIC restructurat

 • Motivare Scrum

 • Restricii i recomandri pentru tabla ScrumCt mai puine sarcini mici n Sprint per persoan cu att mai bine;Modificai tabla Scrum conform necesitilor echipei i a proiectului;Sarcini curente n realizare maxim 2;Numrul de sarcini plasate pe tabla trebuie s fie realizate la finisarea Sprint-ului;Nu se accept sarcini noi n Sprint-ul care este n proces de realizare.Soluie: nlocuirea sarcinilor;

 • Sprint Software

 • Cui se adreseaz acest tip de organizare?

  Acest tip de organizare poate fi utilizat n majoritatea proiectelor;Metodologia Agile SCRUM este destinat n special proiectelor care nu au un cadru bine conturat;E nevoie o echip cu iniiativ care cuprinde oameni crora le place s experimenteze, s schimbe i s se adapteze cerinelor;Echipe care stiu sa se organizeze;

 • Este IDSI o echipa Agile-Scrum?

 • Este IDSI o echipa Agile-Scrum?Numrul foarte mare de studeni (70%) cu un orar de lucru part-time;Cele 4 tipuri de edine Scrum nu pot fi organizate;Categorii de vrst i mod de percepere diferit a procesului de lucru;Nu toi membrii echipei vor s fie Agile;Dimensiunea echipei este mare i nu se regasesc n ea posturile necesare unei echipe Scrum;Numrul mare de proiecte la mentenan;Fiecare membru al echipei este implicat n mai mult de 1 proiect n Sprint;Nu pot fi planificate i estimate corect sarcinile pentru Sprint;Sarcini neplanificate se soluioneaz n timpul Sprint-ului;Nu este posibil de estimat corect timpul la sarcini de ctre echip;Nu se face livrarea proiectului la finisarea fiecrui Sprint;etc

 • Soluia?

 • Link-uri utilehttp://www.agilemoldova.com/http://agilemanifesto.org/

 • ntrebri ?