Hyrje ne sistemet politike nacionale13

of 20

 • date post

  30-May-2018
 • Category

  Documents

 • view

  232
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Hyrje ne sistemet politike nacionale13

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  1/20

  Njohje m Politikn Vendore(Austri, Kapacitetet e Pushtetit Vendor)

  Njsia 13:

  Austria n Bashkimin Evropian

  18/12/2009

  Franz Fallend

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  2/20

  Prmbajtja

  Historiku i rrugtimit Austriak drejt Evrops Prfaqsimi Nacional n institucionet e BE-

  s shtjet madhore t raporteve Austriake

  me BE-n Qndrimet publike drejt BE-s

  2

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  3/20

  Austria-Europe:Historiku 1

  Traktati Shtetror ( rivendos pavarsinkombtare dhe ndalon fardo bashkimi meGjermanin)dhe Ligjit pr Neutralitet

  i interpretuar si prjashtim t antarsimitn Bashksit Evropiane 1950s/1960s: Pikpamja e Social-

  Demokratve pr KE si "bllok borgjez" dhe

  shprehje e 'kapitalizmit t kartelit' 1970s:politik aktive e neutralitetit' neglizhenca e iniciativave lidhur me

  integrimin n BE 3

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  4/20

  Austria-Evropa:Historiku 2

  n mesin e viteve 1980-ringjallja e debatitintegrues n KE: fundi i modelit t Austro-Keynesian 't politiks

  ekonomike: kriza e industrive t nacionalizuara 1985: "koncepti i tregut t brendshm 't KE

  (frika e ekonomis Austriake pr mosfavorizim si shtet jo-antar)

  ndryshim i modelit n filozofin ekonomikendrkombtare: neo-liberalizmit (MargaretThatcher, Ronald Reagan)

  4

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  5/20

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  6/20

  Austria-Evropa:Historiku 4

  1991: vlersim pozitiv i aplikimit t Austrisnga Komisioni Evropian: shum i mirpritur nga perspektiva ekonomike

  por duke krkuar nj angazhim t qart n lidhjeme pjesmarrjen e vendit n planifikimin ePolitikave t jashtme dhe siguris n BE.(CFSP)

  1992: Zona Ekonomike Evropiane

  (marrveshje midis KE-s dhe EFTA): (prfshin inkorporim t rreth 60% t ligjit t KE-

  s

  6

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  7/20

  Austria-Evropa:Historiku 5

  1993/94: negociatat e pranimit: interpretim t kufizuar t neutralitetit (nuk

  pengon pjesmarrjen n CFSP)

  Problemet madhore; bujqsia (frika e fermerve t vogl pr tu zhdukur ntreg t madh)

  qarkullimi transit i kamionve m pesh t rnd(shqetsim mjedisor)

  12/06/1994: referendum pr pranim n BE,66,6% t votave n favor t antarsimit

  Efektive q nga 01/01/1995

  7

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  8/20

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  9/20

  Prfaqsimi Nacional nInsititucionet e BE-s 2

  Insititucionete BE-s

  Prfaqsimi nacional

  Kshilli

  Evropian takimi i krerve t

  shteteve dhe / oseshefave t qeverisplus ministrave t

  jashtm

  Austria prfaqsohet nga KancelarjaFederale (jo Presidenti Federal) dheMinistri i Jashtm

  vendos udhzimete politiks s BE-s

  Austria si nj shtet i vogl mendikim t kufizuar

  9

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  10/20

  Prfaqsimi Nacional nInsititucionet e BE-s 3

  Insititucionete BE-s

  Prfaqsimi nacional

  Kshilli i

  BashkimitEvropian takimi i ministrave

  t portofoleve t

  veanta

  ndikimi i prfaqsuesve austriak t varurnga procedura e vendim-marrjes

  ndrqeveritare (unanimiteti) osesupranacionale (shumica e kualifikuar)dhe suksesin e angazhimeve pr krijimine koalicionit

  10

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  11/20

  Prfaqsimi Nacional nInsititucionet e BE-s 4

  Insititucionet eBE-s

  Prfaqsimi nacional

  Komisioni

  Evropian 1 antar pr shtet Portofolet e Austris deri m tani:

  bujqsia (1996-2004)politika fqinjsore (2004-2009)politika rajonale (2009-)

  dedikuar pr tndjekur 'interesatEvropiane'

  ak vend pr interesat nacionale

  11

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  12/20

  Antarsimi i Austris n BE:shtjet madhore 1

  1. 'Sanksionet' (I): n shkurt 2000 14 qeverit tjera t BE

  vendosn 'sanksione' ndaj qeveris austriake

  pr shkak t pjesmarrjes s krahut tdjatht, Partis s Liris Populiste (n njkoalicion me Partin Popullore) pa kontakte bilaterale me antar t qeveris

  austriake nuk ka mbshtetje pr kandidatt austriak pr

  pozita n organizatat ndrkombtare degradimin e kontakteve t ambasadorve austriak

  n nivelin teknik

  12

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  13/20

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  14/20

  Antarsimi i Austris n BE :shtjet Madhore 3

  2. Iniciative qytetare Anti-Temeln (2002) inicuar nga Partia e Liris n 2002 pr t mbyllur

  centralin brthamor ek (afr kufirit austriak), dukekrcnuar pr t parandaluar hyrjen n BE t shtetit

  aplikues 914.973 nnshkrime (15.5% t elektoratit; iniciativa e

  3t me e suksesshme n Histori) prkundr mos-prmbushjs s qeveris eke, n vitin

  2003 kshilli nacional dhe Federal ka vendosur n favor

  t zgjerimit t BE-s (q n 2004) vetm 2 deputet t Partis s Liris votuan kundr

  14

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  15/20

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  16/20

  Austria-BE:

  Qndrimet publike 1

  16

  Burimi :Eurobarometer 70

  (2008, 23).

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  17/20

  Austria-BE:

  Qndrimet Publike 2

  17

  Burimi:E

  urob

  aro

  meter70(200

  8,63).

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  18/20

  Austria-BE:

  Qndrimet Publike 3

  18

  Source: Eurobarometer 65(2006, 32).

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  19/20

  Austria-BE:

  Qndrimet Publike 4

  arsye t admirimit t ult publik tantarsimit n BE: Mungesa e informacioneve: pshm., Austria ka

  prfituar m s shumti nga zgjerimi i BE-s nkuptimin ekonomik

  'shmangie e fajit' strategjia e partive politike: BE-ja bri prgjegjs pr problemet kombtare

  apo vendimeve jopopullore (p.sh., shkurtimet e

  prfitimeve sociale) Austria = nj, shtet I vogl n bashkrendimin e

  27

  19

 • 8/14/2019 Hyrje ne sistemet politike nacionale13

  20/20

  Literatura dhe Burimet Primare Kramer, Helmut (1996). Foreign Policy, in: Volkmar Lauber(ed.):

  Contemporary Austrian Politics, Boulder/Oxford, 151200. Luif, Paul (2001). Austria's Permanent Neutrality It's Origins,

  Development, and Demise, in: Gnter Bischof/ Anton Pelinka /Ruth Wodak(eds.): Neutrality in Austria, New Brunswick/London

  (= Contemporary Austrian Studies, Volume 9), 129-159.

  Standard Eurobarometer 65 (Spring 2006). Online:http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb65/eb65_first_en.pdf.

  Standard Eurobarometer 70 (Autumn 2008). Online:http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb70/eb70_first_en.pdf.

  20

  http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb65/eb65_first_en.pdfhttp://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb70/eb70_first_en.pdfhttp://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb70/eb70_first_en.pdfhttp://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb65/eb65_first_en.pdf