FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME · PDF fileShembull: Dina eshte nje...

Click here to load reader

 • date post

  22-Oct-2019
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME · PDF fileShembull: Dina eshte nje...

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  Prof. Ass.Dr. Mimoza Dugolli

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  NDERTIMI I DASHAMIRËSISË

  Dashamiresia i zbut sfidat ne Biznes dhe Administrim. Tri menyrat per te ndertuar dashamiresine jane: 1. You – Attitude (qendrimi- JU) 2. Theksi Pozitiv 3. Gjuha pa paragjykime

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  NDERTIMI I DASHAMIRËSISË

  QENDRIMI JU Sipas profesorit Francis W. Weeks, Drejtor Ekzekutiv I Asociacionit per Komunikim Biznesi, problemi me i perhapur ne komunikim eshte se shkruresi I mesazhit apo letres fokusohet ne vehten ose problemet e tij dhe jo ne lexuesin. Hapi me I rendesishme ne shkrim eshte qe te shkruhet texti – mesazhi duke u fokusuar ne kerkesat e lexuesit dhe mandej duke komunikuar shqetesimet – çeshtjet tuaja lexuesit.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  NDERTIMI I DASHAMIRËSISË

  Si te krijohet - QENDRIMI JU Eshte nje stil i te shkruarit ku shkruresi i shikon gjerat nga kendi I lexuesit, duke respektuar intelegjencen e lexuesit, dhe duke e mbrotjur egon e lexuesit Fjalite e shkruara me Qendrimin JU, jane me te gjata se kane me shume informata, por nuk duhet te kene me shume fjale se sa nevojiten per te shkrehur mendimin. Dmth mund te shtohen informata dhe ende te ruhet cilesia.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- 6 TEKNIKAT

  1. Fokusohu jo ne ate çka ti mund te besh per lexuesin,por ne ate çka lexuesi mund te marre ose mund te bej. Thekso ate qe lexuesi deshiron ta dij.

  P.sh.: Pa qendrimin JU: Une kam negocuar nje marreveshje me Apex Rent qe ju

  ofron juve nje zbritje prej 20 % per renten e veturave. Me qendrimin JU: Si punetore i Sunstrand, ju mund te merrni 20% zbritje per

  renten e veturave nga Apex Rent. Pa qendrimin JU: Ne do transportojmë porosine tuaj te 21 shtatorit, kete

  pasdite. Me qendrimin JU: Dy Dyzina Corning Ware Starter te cilat jane porosia juaj,

  do te transportohen kete pasdite dhe do te arrijne te ju me 28 Shtator.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- 6 TEKNIKAT

  2. Referohu ne ate çfare eshte kerkesa e lexuesit ose porosia e sakte

  Kur shkruani per porosine e dikujt, kerkesen , etj, referohuni ne te saktesisht, jo ne menyre gjenerale si “porosia juaj”. Nese lexuesi eshte individ ose biznes eshte me shoqerore te shkruhet edhe permbajtja e porosise. Nese eshte ndonje Kompani e madhe , atehere I referoheni nr. te fatures ose numrit te porosise.

  Psh.: Pa qendrimin Ju: Porosia juaj…. Me qendrimin Ju – te individet : Monitori juaj qe keni porositur… Me qendrimin Ju – te Kompanite e medha: Fatura juaj #456621…..

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- 6 TEKNIKAT

  3. Mos flisni per ndjenjat tuaja personale, pervec nese e dini qe lexuesi deshiron te dij si ndjeheni ju.

  Pa qendrimin - JU: Jemi shume te lumtur qe mund te ju ofojme shume e kredise ne

  kartelen tuaj der ne $ 5000. Me qendrimin –JU: Tani ju mund te terhiqni nga kredi kartela juaj American

  Express deri ne $5000. Lexuesi nuk I intereson nese ju jeni I lumtur apo I merzitur nese I ofroni atij nje

  aplikacion rutine. Krejt çka atij I intereson eshte ajo qe ai mund te perfitoje. Kjo ben perjashtim nese ju shprehni emocionet ne ndonje leter ngushellimi apo

  urimi.Psh.: Urime per avansimin tuaj ne Menaxher te Distriktit. Me erdhi shume mire kur e

  lexova.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- 6 TEKNIKAT

  5. Ne situata pozitive perdorni me shume JU se sa UNE / NE

  Pa qendrimin – JU: Ne ju ofrojme sigurimin shendetesore Me qendrimin – JU: Ju do te pranoni sigurimin shendetesore. NE mund te perdoret vetem nese hyn edhe lexuesi ne ate rreth, ndersa

  perjashtohet kur lexuesi nuk ben pjese ne ate grup.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- 6 TEKNIKAT

  6. Ne situata negative anashkaloni fjalen JU. Mbroni egon e lexuesit.

  Ne situata negative perdorimi I fjales JU do te ofendoje lexuesin. Fokusohuni ne perdorimin e emrit te ekipit ku ben pjese lexuesi.

  Perdorni menyre per te pershkuar veprimin pa e permendur kush e ka bere. P.sh. Pa qendrim - JU: Ju nuk keni bere asnje zbritje per inflacionin ne llogaritjen tuaj. Me qendrim - JU: Nuk eshte bere zbritje per inflacionin ne kete llogaritje. Kjo llogaritje nuk paraqet zbritje per inflacion.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- pertej fjalive

  Perveç perdorimit te fjaleve adekuate ne leter apo mesazhe,

  ndertimi i dashamiresise krijohet edhe ne permbajtjen organizimin e letres apo mesazhit.

  Per te krijuar dashamiresi me permbajtje: • Jini te kompletuar. Nese keni shume informata per te shkruar,

  konsideroni vendosjen e disa prej tyre ne apendix per te lexuar me vone.

  • Parashikoni pyetjet qe lexuesi mund t’i kete, dhe pergjigjuni paraprakisht.

  • Kur jepni informata per te cilat lexuesi nuk ka kerkuar, shkruani arsyetimin pse I jepni ato.

  • Tregoni lexuesit se si ky mesazh e afekton ate.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  QENDRIMI JU- pertej fjalive

  Per te krijuar dashamiresi ne organizim: • Vendosni ne fillim te letres informatat qe I interesojne me se

  shumti lexuesit. • Aranzhoni informatat qe te arrijne kerkesat e lexuesit jo tuajat. • Shfrytezoni kryerreshtat dhe titujt qe lexuesi te nxjerr shpejt

  ceshtjet kyçe.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  TONI , FUQIA DHE EDUKATA

  TONI – eshte nje qendrim i nenkuptuar i shkruesit drejtuar

  lexuesit. Ky eshte shume i ngaterruar sepse eshte i nderlidhur me fuqine. Fjalet qe mund te tingelloje shoqerore kur mbikeqyresi I thot vartesit te tij, nuk e kane te njejtin tone nese vartesi i thote mbikeqyresit.

  Ne pergjithesi nuk nevojitet shume edukate kur kerkon

  diçka rutine, te vogel, etj. Por kur kerkon diçka nga lexuesi qe atij do t’i shkaktonte shqetesim, ate duhet me shume edukate ta kerkosh.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  TONI , FUQIA DHE EDUKATA

  Per te arritur kete duhet pasur kujdes ne: 1. Perdorni tituj me miresjellje per njerezit jashte

  organizates tuaj, si psh.: I nderuar Z. Lee, e nderuara Znj. Limak.

  2. Jeni te vetedijshem per implikimin e fuqise ne mesazhin tuaj. “Faleminderit per bashkepunim” eshte shume zemergjere t’i thuhet vartesit, por jo mbikeqyresit.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  TONI , FUQIA DHE EDUKATA

  Menyra te ndryshme per te kerkuar dicka ne menyre te kulturuar: Urdher: Kthejeni kartelen tuaj deri te henen. Urdher i kulturuar Ju lutemi te ktheni karleten tuaj deri te henen Kerkese indirekte Kartelat duhet te kthehen deri te henen Menyra pyetese A do te mund te ktheni kartelen tuaj deri te (me e kulturuara) henen?

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  TONI , FUQIA DHE EDUKATA

  Revidoni fjalite per ta permiresuar QENDRIMIN JU. Eliminoni ndonje

  fraze te panejvoshme dhe formesoni fjalite efektivisht. Me vie keq qe ishit te shqetesuar. Jam I lumtur te ju them se kerkesa juaj

  per ndryshim te planifikimit shendetesor arriti dje. Pas shume ore pune te veshtire, I negocova beneficionet shendetesore

  per ty. Ne kete workshop, you do te mesoni si te menaxhoni vartesit tuaj. Nese keni ndonje problem per te shfrytezuar konton tuaj te emailit, do te

  kem kenaqesine te ju spjegoj vete, deri sa ta kutponi.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  ADAPTIMI I MESAZHIT PER AUDIENCEN TUAJ

  Te diturit se me kend jeni duke biseduar, eshte çeshtja fundamentale e suksesit te çdo mesazhi.

  Duhet te indentifikoni kush eshte Audienca juaj,

  te kuptoni motivimet e tyre dhe te dini si te arrini deri te ata.

 • FAKULTETI I SHKENCAVE KOMPJUTERIKE Lënda: PREZANTIME EFEKTIVE

  Llojet e Audiences