Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

download Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

of 252

 • date post

  11-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  514
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  1/252

  The electronic version of the book is created by

  http://www.enverhoxha.ru

  http://www.enverhoxha.ru/http://www.enverhoxha.ru/
 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  2/252

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  3/252

  EPOPEJA

  E LUFT ES AN TIF AS HIS TE

  NACIONALLIRIMTARE

  E POPULLIT SHQIPTAR

  1939-1944

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  4/252

  INSTITUTI I STUDIMEVE MARKSISTE-LENINISTE

  PRAN KQ T PPSH

  INSTITUTI I HISTORIS PRAN AKADEMIS S

  SHKENCAVE T RPSSH

  ARKIVI QE ND RO R I PPSH

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  5/252

  SHTPIA BOTUESE 8 NNTORU TIRAN. 1980

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  6/252

  E N V E R H O X H A

  Organizatore dhe udhheqse e Lufts Antifa-

  shiste Nacionallir imtare ishte Partia Komuniste e

  Shqipris me shokun Enver Hoxha n krye, theme-

  luesin dhe msuesin e saj.

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  7/252

  N luftn legjendare me armiqt m t egr t njerzimit, fashi-

  stt italian e nazistt gjerman, u shfaqn me nj forc t dhjetfi-

  shuar e mbi nj baz t re trimria dhe heroizmi i popullit shqiptar,

  shpirti i tij i pampos htur liridashs, urrejtja e thell pr shtypsit e

  skllavruesit, guximi dhe vendosmria pr t luftuar pa marr par a-

  sysh asnj sakrific dhe pr t fituar mbi armiqt.

  Udhheqja e ksaj lufte ishte Partia Komuniste e Shqipris, e

  cil a me politi kn e saj t drejt e lar gpam se e me heroizmin e saj t

  pas hoq ngriti n kmb mbar popull in dhe e oi at n fitoren e

  madhe historike, lirimin e plot t Atdheut dhe triumfin e revolucio-nit popullor.

  ENVER HOXHA

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  8/252

  EPOPEJA

  E LUFTES ANT IFA SHI STEN A C I O N A L L I R I M T A R E

  E POPULL IT SH QI PT AR

  1939-1944

  Shqip tart kan luftuar pa pushim gjat shekujve kundr pushtuesve e

  skllavruesve t ndryshm pr lirin dhe pavars in, por asn jher nuk siguru-

  an liri e pavarsi t plot dhe t qndrueshme. Edhe m 1912, kur Shq ipr ia

  shpa lli pavarsin dhe krijoi shtetin e par kombtar shqiptar, imperialistt

  nuk e lan t gzonte frytet e ksaj fitoreje historike. Gjat regjimit mbretror

  t Zogut, pavarsia nuk ishte vese forma le. N t vrtet, Zogu me an t

  politiks s tij antipopull ore dhe antikombtare e kishte shndrruar vendin n

  nj gjysmkoloni italiane.

  Vetm me fitoren e arritur n luftn kundr pushtuesve fashist it alian e

  gjerman dhe kundr tradhtarve, populli shqiptar fitoi lirin dhe pavarsin

  e plot kombtare, u b zot i fateve t veta. Lufta Antifashiste Naci ona ll irim-

  tare sht epo pe ja m e lavdishme n historin e popullit shqiptar.

  Shqipria sht nga viktimat e para t agresionit fashist. M 7 prill 1939

  ushtria italiane zbarkoi n tokn shqiptare. Populli shqiptar, ndonse i tradh-

  tuar dhe i braktisur nga mbreti dhe qeveria e tij, u ngrit n kmb kundr

  agresorve fashist. Por ai nuk mund t'i bnte ball ktij agresioni pr arsye

  se ishte i paarmatosur, i paorganizuar, pa udhheqje.

  Italia fashiste vendosi n Shqi pri nj regjim t egr pushtimi dhe u mu-

  ndua t zbato j planet e saj t italianizim it e shfrytzimit ekonomik, si edhe

  t shndrrimit t toks shqiptare n plasdarm pr agresione kundr popu j-

  ve fqinj. Pas kapitullimit t Italis, n shtator 1943, Shqip rin e pushtuan

  nazistt gjerman dhe e vun at nn nj regjim robrie akoma m t egr.

  Ushtrit fashiste shkaktuan rrnime dhe dme t jashtzakonshme. N kraha-

  sim me popullsi n, Shqipr ia sht nj nga vendet, q z radhn e par n

  dmet e psuara n njerz dhe sidomos n vlera materia le dhe kulturore.

  Pr m tepr se pes vjet e gjysm popu lli shqipta r zhvilloi kundr push-

  tuesve ital ian e gje rman luftn m burrrore, m t organiz uar e m fitim-

  tare, q kishte br gjat historis s tij.

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  9/252

  EPOPEJAE LUFTES ANTIFASHISTENACIONALLIRIMTARE

  E POPULLIT SHQIPTAR1939-1944

  Organizatore dhe udhheqse e Lufts Antifashiste Nacionallirimtare

  ishte Partia Komuniste e Shqipris (PKSH) me shokun Enver Hoxha n krye,

  themeluesin dhe msuesin e saj.

  Luftn Nacionalli rimtar e populli shqiptar e filloi si nj qndres, nj ku-

  ndrveprim t ligjshm kundr pushtimit t vendit, pr t'i br bal l asgjsi-

  mit si komb e si popull . Kjo luft, nn udhheqjen e Partis Komunis te, u zg je-

  rua dhe u forcua pandrprerje, u organ izua dhe u shndrrua n nj revolu-

  cion t vrtet antifashist, antiimperialist demokratik.

  Nj faktor vend imtar n arritjen e fitores prfundimtare mbi pushtue-

  sit e tradhta rt ishte bashkimi i elikt i popull it rreth Partis, q u farktua

  n zjarrin e lufts lirimtare, t revolucionit popullor.

  d o her q populli shqip tar ka arritur t bashkohet, si n kohn e

  Sknderbeu t dhe n kohn e Rilindj es, ai sht br i pathyeshm prball

  armiqve, sad o t mdhenj , t fuqi shm e t egr t ken qen ata .

  Por bashkim t atill t fort e't qndrueshm t popullit, si ai q u arrit

  n Luftn Antifashiste Nacionallirimtare nn udhheqjen e PKSH, nuk ka

  njohur m par historia shumshekullo re e Shqip ris. Ky bashkim u mishrua

  n Frontin Nacionallirimtar.

  Fronti n Shqipri nuk u krijua si nj koa lici on partish a organiza tash

  politike, por si nj bashkim vullnetar i masave t gjera popullo re. Pa rtia dhe

  udhheqsja e vetme n Front ishte Partia Komuniste.

  Forcat shoqrore kryesore t Frontit ishin klasa puntore, si forc poli-

  tike udhheqse, dhe fshatarsia punonjse, si baza m e gjer, burimi e forca

  m e madhe e armatosur e Lufts Nacionallirimtare.

  N mnyr t veant n Front vrshoi rinia, e cila prbn te fuq in

  m t gjall, m luftarake t Lvizjes. Rinia gjeti n vijn politike t Partis

  e n platfo rmn e Frontit plotsim in n perspektiv t dshirave t zjarrta

  materia le e shp inr ore t saj pr liri e pavarsi, pr zhvillim e prparim

  ekonomik, arsimor e kulturor, pr nj jet t begatshme e t lumtur. Nuk

  ishte e rastit q Lufta Nacional lir imtare e populli t thirrej shpesh lufta e

  rinis.

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944

  10/252

  Nj fenomen i ri n bashkimin e popullit n Luftn Antifashiste Nac ion al-

  lirimtare ishte pjesmarrja e gjer e gruas shqiptare, e cila luftoi krah pr

  krah me burrat me t gjitha format, duke prfshir edhe luftn me arm.

  Bashkimi i popullit n Frontin Nacional lirim tar u qndro i t gjitha

  provave, duke u treguar i oathyeshm prbal l prpjekjeve q bn dhe

  mjeteve q prdorn armiqt pr ta shkatr ruar at. Balli Kombtar dhe

  Legaliteti, q u krijuan si reaksion kundr Frontit, posarish t pr ta

  prar dhe pr ta asgjsuar bashkimin e popullit rreth Partis, u demas-

  kuan si organizata tradhtare, vegla t pushtuesve, dhe u drrmuan nga go-

  ditjet e fuqishme t popullit kryengrits e t Ushtris s tij Nacionallirim-

  tare.

  Fatin e lufts kundr pushtuesve e tradh tarve e vendosi kryengritja

  me arm.

  Kjo kryengritje filloi me aksione t guximshme t armatosura t ko-munistve e t patriotve, t njsiteve guerile e t etave partizane e vull-

  netare, q erdhn gjithnj duke u shtuar dhe forcuar n valn e lvizjen

  lirimtare revolucionare. Nga njsitet guerile e etat u kalua n batalione,

  n krijimin e shtabeve t qarqeve dhe t Shtabit t Prgjithshm 10 korrik

  1943, kur kryengritja e armatosur kishte marr karakterin e nj kryengritje-

  je t prgjithshme, e nj lufte t armatosur popu ll ore e ci la bazn kryesore

  e kishte n fshat, por q zhvillohej me forc t madhe edhe n qytet.

  Shtabi i Prgjithshm organ izoi Ushtrin e rregullt Nacionallirimtare

  Shqiptare (UNSH), themelet e s cils qen hedhur q n vitin 1942 dhe

  n fillim t vitit 1943 me njsitet guerile, me etat e batalionet partizane.

  Ai rea lizoi udhheq jen e central izuar strategj ike e operat ive t kryengritjes

  s prgjithshme t armatosur, prpunoi njkohsisht edhe taktikn e k-

  saj kryengritjeje.

  Formacion i m i madh i Ushtris s rregullt Nacionalli rimtare n fillim

  u caktua brigada, kurse n Kongresin e Prmetit, maj 1944, u vendos krijimi

  edhe i divizioneve e i korparmatave. N Kongres shoku Enver Hoxha, Sekre-

  tar i Prgjithshm i PKSH, u emrua Komandant i Prgjithshm i UNSH.

  Ushtria Nacionalli rimtar e dhe popull i kryengrits shqiptar u bn

  ball me heroizm operacioneve t mdha armike t dimrit 1943-1944 dhe

  t qershorit 1944, doln ngadhnjyes mbi ushtrin naziste gjermane dhe for-

  cat e armatosura kuislinge. Ua morn nga duart armiqve iniciativn opera-

  tive e strategjike dhe n fund t qershorit 1944 u ho dhn n msymje t

  prgjithshme, e cil a oi n db imin e pushtuesve, n shkatrrimin e

  forcave tradh tare dhe n lirimin e plot t vendit m 29 nntor 1944,

  pa qen nevoja t vinte n Shqipri Usht ria e Kuqe o se ndonj ushtri tjetr

  mike pr ndihm t drej tprdre jt. Shqi pr ia sht i vetmi vend n Evrop

  q u lirua vetm nga Ushtr ia e tij Nacionallir imtare d he populli kryengrits.

 • 7/23/2019 Epopeja e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare e Popullit Shqiptar 1939 1944