2 Infrastructura Cailor de Comunicatie Terestre

download 2 Infrastructura Cailor de Comunicatie Terestre

of 40

 • date post

  02-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  289
 • download

  20

Embed Size (px)

Transcript of 2 Infrastructura Cailor de Comunicatie Terestre

 • 45

  2. INFRASTRUCTURA CILOR DE COMUNICAIE TERESTRE

  Infrastructura cilor de comunicaie terestre reprezint totalitatea lucrrilor de pmnt (lucrri de terasamente), inclusiv lucrrile de consolidare, protejare, asanare (ziduri de sprijin, drenuri, pereuri, alte lucrri de protejare i consolidare a taluzurilor etc.), i de art (poduri, podee, tuneluri etc.), care nu vor fi abordate n aceast lucrare.

  Pmntul este o acumulare de particule solide minerale, produse prin degradarea fizic sau chimic a rocilor care pot conine sau nu materii organice.

  Pmnturile, n general, sunt compuse din trei faze: faza solid, alctuit din scheletul mineral; faza lichid (apa), care umple total sau parial golurile dintre granule; faza gazoas, format n primul rnd din aer, care umple golurile neocupate

  de faza lichid. Una din ultimele dou faze poate s lipseasc. Dac lipsete faza lichid, pmntul este uscat, iar dac toate golurile dintre granule sunt umplute cu ap, pmntul este saturat. Funcie de proporia n care intr cele trei faze (solid, lichid i gazoas) n compoziia unui pmnt, de mrimea granulelor, de modul de asociere a elementelor componente, rezult diversele tipuri de pmnturi precum i caracteristicile fizico-mecanice ale acestora.

  2.1. Profiluri transversale ale terasamentelor Prin profil transversal al unei ci de comunicaie terestr se nelege o seciune vertical normal pe ax, ntr-un punct oarecare al traseului. n profil transversal sunt definite platforma, taluzurile, anurile sau rigolele i zonele de siguran. Toate aceste elemente sunt cuprinse n aa-numita zon a a cii de comunicaie, definit ca fiind fia de teren format din ampriz i din dou pri laterale situate de ambele pri ale amprizei. n funcie de cota platformei cii de comunicaie fa de terenul natural existent, profilurile transversale pot fi: n rambleu (umplutur deasupra terenului nconjurtor), n debleu (sptur sub nivelul nconjurtor), sau mixte (parial umplutur, parial sptur). Rambleurile sunt umpluturi executate pe suprafaa terenului natural, caracterizate printr-o form regulat i executate dup anumite reguli constructive, destinate susinerii suprastructurii cii.

 • 46

  Dup nlimea rambleurilor fa de nivelul terenului nconjurtor, se deosebesc: rambleuri mici, h 0,5 m; rambleuri mijlocii, 0,5 < h 2 m; rambleuri nalte, 2 < h < 12 m.

  nlimea rambleului rezult din cotele profilului longitudinal al cii de comunicaie, din condiiile hidrologice i din condiiile de teren. Terenul pe care se execut rambleurile este bine s fie orizontal. Cnd aceast cerin nu este ndeplinit, atunci se adopt o form a rambleului n funcie de nclinarea terenului natural. La nclinri ale terenului natural mai mici de 1/5, nu este necesar dect ndeprtarea terenului vegetal. La pante mai mari de 1/10 la calea ferat i de 1/5 la drumuri, suprafaa coastei se va amenaja n trepte care vor avea limea de cel puin 1 m i o nclinare de 2 % pentru asigurarea scurgerii apelor (fig. 2.1).

  n terenurile nisipoase, datorit faptului c nu se menin treptele de legtur, amenajarea acestora se reduce numai la scarificarea terenului natural. La nclinri ale terenului mai mari de 1/3 nu sunt suficiente numai treptele de nfrire, ci trebuie luate msuri pentru amenajri suplimentare contra alunecrii. Din aceste msuri se rein: contrabanchete, contrafori, zidurile de sprijin sau pmntul armat, care prezint n primul rnd avantajul reducerii suprafeelor ocupate de taluzurile rambleurilor. Pentru nlimea rambleului, msurat la muchia platformei, se recomand:

  n regiuni uscate n care apele se scurg uor i nu exist posibilitatea ascensiunii apelor subterane prin capilaritate sau infiltraii, nlimea rambleului va fi de 0,50 m, putnd fi redus excepional n terenuri permeabile la 0,20 m;

  n regiunile de es, unde scurgerea apelor este nesatisfctoare, existnd posibilitatea ascensiunii apelor subterane prin capilaritate sau infiltraii, nlimea rambleurilor se va stabili funcie de condiiile locale.

  n zonele unde exist lucrri de art i n cele inundabile, muchia platformei drumului trebuie s fie cu cel puin 0,5 m mai sus dect nivelul apelor maxime, sporit cu cota remuului i cu nlimea valului. Executarea rambleurilor necesit o mare cantitate de pmnt care se poate obine din debleuri sau din gropi de mprumut. Soluia cu gropi de mprumut trebuie folosit cu grij pentru a se evita scoaterea din circuitul agricol sau forestier a unor mari suprafee de

  Fig. 2.1. Rambleu pe coast.

 • 47

  teren. Gropile se execut n diverse forme, n zona malurilor, a boturilor de deal, fiind la distane mai mari de zona drumului. Dup terminarea lucrrilor de terasamente, gropile de mprumut trebuie predate agriculturii, dup ce au fost n prealabil amenajate n mod corespunztor. Funcie de nlimea rambleurilor rezultat prin proiectare, se adopt nclinarea suprafeelor taluzurilor. nclinarea cea mai folosit este de 1: 1,5 (2 : 3). Aceast valoare este valabil pentru rambleuri de drumuri n urmtoarele condiii:

  - pentru argile prfoase sau nisipoase cu h 6 m; - pentru nisipuri argiloase sau praf argilos cu h 7 m; - pentru nisipuri cu h 8 m; - pentru pietriuri i balasturi cu h 10 m.

  La nlimi mai mari dect cele de mai sus, dar nu mai mult de 12 m, se adopt dou valori pentru nclinarea taluzurilor. Astfel, pn la nlimile menionate mai sus se adopt valoarea 1 : 1,5, iar pentru celelalte nlimi, o valoare de 1 : 1,75 (fig 2.1). Peste nlimi mai mari de 12 m, nclinarea taluzurilor rezult n urma unor calcule de stabilitate a masivelor de pmnt.

  n zonele inundabile sau n albiile majore, nclinarea taluzurilor va fi de 1 : 2 pn la o nlime a rambleurilor de maximum 4 m. Este necesar, n acest caz, i prevederea unor msuri de consolidare a taluzurilor. Pentru stabilitatea taluzului se vor lua msuri n vederea asigurrii unui coeficient de stabilitate de 1,5 (fig. 2.3). Debleurile sunt spturi executate sub nivelul terenului nconjurtor. Caracteristica principal a profilurilor transversale n debleu este prezena dispozitivelor longitudinale laterale pentru colectarea i evacuarea apelor de suprafa.

  Fig. 2.2. Panta taluzurilor.

  Fig. 2.3. Panta taluzurilor n zone inundabile.

 • 48

  Pmntul rezultat din spturile care se realizeaz este folosit pentru executarea rambleurilor. n cazul n care cantitatea de pmnt rezultat din sptur este mai mare dect cea necesar pentru rambleuri, surplusul se va utiliza pentru necesiti locale (n nici un caz pentru executarea cavalierilor), ca de exemplu lrgirea acostamentelor, umplerea rpelor etc. Debleurile prezint o serie de dezavantaje:

  - de obicei sunt umbrite, se aerisesc greu i menin vreme ndelungat umezeala; - uneori, la execuie, intersecteaz straturi acvifere sau nestabile ce trebuie tratate

  n mod special; - sunt predispuse la nzpezire atunci cnd adncimea debleului este de

  6,58 m. Pentru adncimi mai mari, datorit unor cureni circulari, nzpezirea se produce mai greu (fig. 2.4).

  Msurile care se pot lua pentru a evita nzpezirea debleurilor constau n proiectarea lor judicioas, innd cont i de direcia vnturilor dominante, folosirea panourilor de parazpezi, rotunjirea muchiilor platformei, a crestelor i a taluzurilor prin arc de cerc cu raze de 5 7 m. n celelalte cazuri, n funcie de natura pmntului, se adopt urmtoarele valori ale pantei taluzurilor pentru drumuri:

  - n terenuri argiloase sau argile nisipoase, o nclinare de 1 : 1,5, cu rotunjirea muchiei superioare;

  - n pmnturi nisipoase sau nisipuri argiloase, cu structuri omogene i umiditate normal, se adopt panta de 1:1, de asemenea cu rotunjirea muchiei superioare. La debleurile de adncimi mari, peste 12 m, nclinarea taluzurilor va fi determinat n urma unor calcule speciale de stabilitate. Problema principal care trebuie urmrit la executarea debleurilor este legat de evacuarea apelor. n acest scop, se execut anuri i rigole, avnd diferite forme, n diverse soluii constructive, rezultate dintr-un calcul de dimensionare. Panta fundului anului sau rigolei depinde de terenul nconjurtor, de cantitatrea de ap i de soluia de consolidare a anului. n terenuri mai dificile (loessuri), unde panta natural a terenului este mare i apare pericolul unor eroziuni puternice, este bine s se execute lucrri sub form de cascade sau alte lucrri specifice care s ndulceasc panta i, n consecin, s reduc viteza curentului de ap, diminundu-se i pericolul unor eroziuni puternice.

  O atenie deosebit se va acorda, de asemenea, problemei scurgerii apelor n momentul trecerii de la profilul de debleu la cel de rambleu.

  Fig. 2.4. nzpezirea debleurilor.

 • 49

  Funcie de terenul nconjurtor se va cuta ca anurile executate s se ndeprteze ct mai mult de corpul terasamentelor, pentru a nu produce umezirea acestora. Profilurile mixte reprezint terasamentele executate pe coast, n mod curent, parte n sptur (debleu) i parte n umplutur (rambleu). Partea n sptur este prevzut ntotdeauna cu un an (rigol) care, n cazul unor lungimi mari i lipsei altor posibiliti, trebuie descrcat transversal, prin intermediul unei camere de cdere i a unui pode.

  2.2. Execuia terasamentelor Terasamentele trebuie s fie stabile, durabile, uor de ntreinut i economice (cu

  luarea n considerare a costurilor totale de execuie i de ntreinere). Aceste caracteristici ale terasamentelor se obin prin:

  - asigurarea unei caliti corespunztoare a terenului de fundaie; - executarea lucrrilor cu materiale corespunztoare; - evacuarea apelor de suprafa i a celor subterane; - execuia n rambleu, astfel nct platforma drumului s fie deasupra apelor

  subterane sau peste nivelul de stagnare pe lung durat a apei din zon; - executarea lucrrilor de drenare necesare; - compactarea corespunztoare a pmntului n rambleuri.

  La execuia terasamentelor se disting urmtoarele categorii de lucrri: - lucrri pregtitoare; - lucrri de baz; - lucrri de