Schaeffer Szabaduls az ©rtelemt‘l

download Schaeffer Szabaduls az ©rtelemt‘l

of 38

 • date post

  21-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Schaeffer Szabaduls az ©rtelemt‘l

 • 7/24/2019 Schaeffer Szabaduls az rtelemtl

  1/38

  Szabaduls az rtelemtl

  Tanulmny a modern gondolkods irnyzatairl

  Elsz

  Ha valaki hosszabb idre klfldre utazik nyilvn meg kell tanulnia annak az orszgnak a nyelvtahov megy! Ennl tbb szksges azonban ha valban megrtsre akar "utni az emberekkel akikkztt l! #eg kell tanulnia mg egy nyelvet$ az emberek gondolkodsmd"t is! %sak &gy leszvaldi ka'(solata velk! ) keresztyn gylekezet feladata hasonlk''en nem(sak az hogyragaszkod"k a keresztyn hit igeszer* ala'elveihez hanem az is hogy ezeket minden korgyermekvel annak nyelvn kzl"e!

  Ezrt minden keresztyn gener(inak meg kell tanulnia sa"t kornak nyelvn beszlni! Ez 'edignem megy a kor egziszten(ilis vltozsainak megrtse nlkl! Ha azt akar"uk hogy keresztyn

  bizonysgttelnk hatsos legyen meg kell ismernnk nemzedknk gondolkodsi formit! Ezvidkenknt (seklyebb orszgonknt nagyobb eltrst mutat! +e vannak korunknak brhol a

  vilgon azonos "ellemzi! Ebben a knyvben fknt ezeket veszem szemgyre mg'edig nem(su'n intellektulis k&vn(sisggal hanem abban a tudatban hogy ezeknek agondolatrendszereknek messzemen gyakorlati kvetkezmnyei vannak!

  Egyesek szmra taln megle' hogy a modern gondolati irnyzatok elemzst ),uini Tamssalkezdem s onnan kvetem -t"t! #eggyzdsem azonban hogy tanulmnyomnak egyszerre kellfoglalkoznia mind a trtnelemmel mind a filozfival! Ha meg akar"uk rteni a mai gondolkodsirnyzatait tudnunk kell hogyan fe"ldtt trtnelmileg idig s ugyanakkor meg kellismerkednnk a filozfiai gondolkods trtnetnek nhny rszletvel is! %sak ezt kvetentrhetnk r arra a gyakorlati krdsre hogyan hirdessnk vltozhatatlan igazsgokat egy vltozvilgban!

  .! fe"ezetTE/#0S1ET 0S 2E34E5E#

  ) modern ember eredett klnbz korszakokban kereshet"k! 0n annak az embernek a tan&tsvalkezdenm aki igen "elents vltozst hozott a vilgba! ),uini Tams 6.778 9 .7:;< ind&totta el azta vitt amit ltalban a =termszet s kegyelem> fogalmval "ellemezhetnk! Ezt &gy lehetbrzolni$

  kegyelem

  termszet) kt szint rszletesebb tartalma &gy "ellemezhet$

  ) 2E34E5E# ) ?E5S@ S1ABT$) teremt Asten a menny s a mennyei dolgokC a lthatatlan vilg s annak a fldn val hatsaCaz ember lelkeC az egysg) TE/#0S1ET )1 )5SD S1ABT$) teremtmnyvilgC a fld s a fldi dolgokC a lthat vilg s amit a termszet s az ember m*vel afldnC az ember testeC a sokflesg!

  ),uini Tams eltt az ember bizn(i mdon gondolkodott! %sak a mennyei dolgok voltak

  .

 • 7/24/2019 Schaeffer Szabaduls az rtelemtl

  2/38

  fontosak s egyszersmind annyira szentek hogy nem is brzoltk ket k'eken! l! #rit s2risztust soha nem brzoltk realisztikusan hanem (sak "elk'esen! Ha 'l a firenzeikeresztelk'olnban nzzk az egyik ks bizn(i mozaikot nem #ria k't lt"uk ott hanemegy #rit "elent szimblumot!

  ) termszet nmagban F mint 'l a fk s a hegyek 9 egyltalban nem rdekeltk az akkori idk

  m*vszt legfel"ebb annyiban hogy krnyezetnek rszt k'eztk! ) hegymszs 'l mintnmagrt val gynyr*sg mit sem "elentett! )mint mg ltni fog"uk a hegymszs (su'n atermszet irnti rdeklds -"raledsvel kezddtt! ),uini Tams eltt t-lzottan hangs-lyoztk amennyei dolgokat azokat tvol lvnek igen szentsgesnek tartottk s (sak "elk'esen brzoltkm&g a fldi dolgokkal a termszettel igen keveset trdtek! ),uini fell'svel szletik megval"ban a humanista renesznsz s ezzel a termszetnek valamint a termszetben az emberfelfedezse!

  ),uini -gy tekintette a termszet s kegyelem vilgt mint amelyek kzt nin(s thghatatlanvlasztfal hanem egysget k'eznek! ),uini fell'stl kezdve sokFsok ven t az emberszntelenl kzd a termszet s a kegyelem egysgnek gondolatrt s remlihogy egyszer ma"d

  rtelmvel felfoghat"a mindkettt!

  ) renesznsz 9 gondolat nhny igen " dolgot szlt! Elssorban a termszet megka'ta megillethelyt! Gibliai szemszgbl fontos ez mert a termszet Asten teremtmnye ezrt nem megvetsreval! ) test dolgait nem szabad alantasabbnak tartani a llek dolgainl! ?ontos a sz'sg! )szeualits sem gonosz nmagban! #indezek rszei a termszetnek ami Asten " a"ndka! )kimegveti val"ban Asten teremtmnyvilgt veti meg s ezzel bizonyos rtelemben magt Astent ismivel alkotsait nem be(sli meg!

  )IJABDA 0S )1 )JTKBD#A)

  ) termszet 9 kegyelem bra "elentsgt ms szem'ontbl is szemgyre vehet"k! )mikor ugyanismegadta termszetnek az azt megillet helyet bizonyos rombol hatsnak is utat engedett 9 amintmg ltni fog"uk! ),uini szemlletben az ember akarata megromlott de intellektusa nem! )

  bibliai b*neset ilyen helytelen ltsbl kvetkeztek azutn a nehzsgek! )z ember intellektusafggetlenn autonmm lett!

  Ez az ),uini ltal fggetlennek vlt letszfra klnbz formkat lttt! Egyik eredmnye volt'l a termszeti teolgia kife"ldse! Ebben a szemlletben a termszeti teolgia a Szent&rstlfggetlenl is m*velhet teolgia! ),uini azonban remlte az egysget s azt tan&totta hogyszoros sszefggs van a termszeti teolgia s a Szent&rs kztt! )mi azonban fontos$

  kvetkezetesen egy fggetlen terlet lett krlhatrolva!Ezen autonm elv ala'"n a filozfia is szabadd lett s elklnlt a ki"elentstl!2vetkezsk''en a filozfia szabadon szrnyalt tetszse szerinti irnyba a Szent&rshoz valktttsg nlkl! Ez nem azt "elenti mintha ez az irnyzat azeltt soha nem nyilvnult volna megde ettl kezdve ez egyre inkbb szablly lett!

  Bem is maradt meg elszigetelten ),uini Tams filozfiai teolgi"ban hanem (sakhamarbefolyst kezdett gyakorolni a m*vszetekre is!

  #ai oktatsi rendszernk gyenge 'ont"a az hogy az egyes tudomnygak kztt nem lt"uk a

  termszetes ka'(solatot! Ha"lamosak vagyunk az egyes tudomnyokat egymstl fggetlen

  7

 • 7/24/2019 Schaeffer Szabaduls az rtelemtl

  3/38

  'rhuzamos vonalknt tanulmnyozni! Ez rvnyes mind a keresztyn mind a vilgi m*veldsre!Ez egyik oka annak amirt az evangliumi keresztyneket megle'ik a nemzedknkbenvgbemen vltozsok! 2lnFkln tanulmnyoztuk az eegzist a teolgit a filozfit am*vszetet a zent annak megrtse nlkl hogy mindez ugyanazon emberFmivoltunkbl fakads az ember megnyilatkozsai soha sem egymstl fggetlenek!

  ) teolgia a filozfia s a k'zm*vszetek kztti ka'(solat ),uinit kveten klnbzformkban "ut kife"ezsre!

  ?EST@2 0S L/D2

  )z els fest akinl ezt a befolyst flfedezzk %imabue 6.7;M 9 .NM7

  ''en vet s &me (soda trtnik! ) magvets egy ra alatt artsba rik! #ikor az ember nekifog azaratsnak katonk "nnek s krdik$ =#ikor mentek erreR> Embernk azt feleli$ =)mikor a magotelvetettem> mire a katonk visszafordulnak! Gennnket azonban nem a trtnet rdekel hanem amd amint a miniat*r a trtnetet brzol"a! Elszr is a szemlyek nagysga klnbzC a k'fels rszre festett Qzsef #ria a 3yermek egy szolga s az szvr "val nagyobbra van festvemint a k' al"n arat ember s a katonk! #sodszor a k' mondanival"t az is kiemeli hogy aminiat*r fels rsznek httere arannyal van bevonalkzva! Lme a termszet s kegyelem tkletesfesti kibrzolsa!

  Ez a korbbi felfogs$ a kegyelem t-lnyom fontossga mgtt httrbe szorul a termszet!

  0szakFEur'ban an Ey(k 6.NM 9 .;;.< volt az aki mg tgabbra nyitotta a ka'ut a termszet

  N

 • 7/24/2019 Schaeffer Szabaduls az rtelemtl

  4/38

  eltt! Elkezdte a termszetet festeni! .;.MFben 9 a m*vszettrtnet fontos dtuma 9 festett egyminiat*rt! .NU (m nagysg- mgis risi "elentsg* festmny ez mert elszr brzol igazit"k'et! Hatsa megltszik minden ksbbi httren amelyet a renesznsz sorn festettek! ) trgyQzus megkeresztelse de ez (sak ki(siny rszt foglal"a el a k'nek! ) httrben foly kastlyhzak dombok stb! F teht egy valsgos t"k'! ) termszet fontos lett! Ez a httrbrzols ezutnszlsebesen ter"ed Eur'a szaki rszbl dlre! ) kvetkez l's nem sokig vrat magra! .;N8F

  ben megfestette an Ey(k a =/olin kan(ellr #adonn">Ft amely "elenleg a 'rizsi 5ouvreFbanlthat! /olin kan(ellr aki #rival szemben ll ugyanakkora mint #ria! #ria mr nem tvolialak a kan(ellr nem a'r figura ahogyan valamely korbbi korszakban a k'en megfestettadomnyozt brzoltk volna! Boha kezt imra kul(sol"a &me #rival egyenlv lett! Ettlkezdve lesz hangs-lyos a krds$ hogyan tathat fenn a termszet s a kegyelem egyens-lyaR

  Att kell megeml&tennk egy msik fontos festt #asa((iot 6.;M. 9 .;7

  ?ili''o 5i''i 6.;MO 9 .;OV< munkiban a termszet mr "val nagyobb mrtkben kezdi=felemszteni> a kegyelmet mint an Ey(k =/olin kan(ellr #adonn">Fban! )lig nhny vemg egyetlen festnek sem "utott volna eszbe termszeth* #adonnt festeni 9 (sak a "elk't!?ili'' 5i''i .;O8Fben festett #adonn"val azonban meghkkent vltozs kvetkezett be!3ynyr* lenyt festett (se(semvel a kar"n s htterben ktsgtelenl an Ey(k munkssgaltal sugallt t"k''el! Ez a #adonna mr nem elvont "elk' hanem egy (sinos lny (se(semvel!+e mg tbbet is tudnunk kell errl a festmnyrl! ) #adonna modell"e a fest szeret"e volt sezt mindenki tudta ?irenzben! Bhny vvel ezeltt mg senki sem merte volna ezt megtenni! )termszet mr a kegyelem torkt szorongatta!

  ?ran(iaorszgban ?ou,uet 6kb!.;.O 9 .;M< .;8M krl a kirly kedvest )gnes Sorelt festettemeg #riaknt! )ki ismers volt az udvar gyeiben tudta hogy a kirly soros szeret"e! ?ou,uetfedetlen kebellel brzolta! 2orbban a gyermek Qzust t'll #ria lett volna most a kirlyszeret"e (sak akinek egyik keble fedetlenC F a kegyelem halott!

  ) hangs-ly azon van hogy ha a termszet nllsul akkor rombol hatsa van! #ihelyt 'edig

  brmi is fggetlen&ti magt annak alantas elemei elkezdik felemszteni a magasabb rend*eket! )kvetkezkben a ktfle elemrl -gy szlok mint =als szint> Frl s =fels szint> Frl!

  5EKB)/+K +) AB%A 0S /)??)E55K

  izsgldsunk kvetkez embere 5eonardo da in(i! W" tnyezt vezet be a trtnelembe skzelebb ll a modern emberhez mint eltte brki! 0letnek adatai 6.;87 9 .8.V< fontosak mertegybeesnek a reform(i kezdetvel! Jgyanakkor nagy rsze van a filozfiai gondolkods "elentsvltozsban! ) firenzei idsebbik %osimo aki .;O;Fben halt meg elsknt ismerte fel a 'ltifilozfia fontossgt! ),uini Tams hozta be az arisztotelszi gondolkodst! %osimo kezdte aneo'latonizmust 'rtfogoln