roofing - IKO nv · PDF file 2019-03-19 · 2 IKO roofing BITUMEN, DE IKO KEUZE...

Click here to load reader

 • date post

  27-Feb-2020
 • Category

  Documents

 • view

  6
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of roofing - IKO nv · PDF file 2019-03-19 · 2 IKO roofing BITUMEN, DE IKO KEUZE...

 • roofing

  DUURZAME WATERDICHTING VOOR PLATTE DAKEN

  BITUMEN DAKBANEN

 • 1 IKO

  2 Bitumen, de IKO keuze

  3 De IKO rolafwerkingen

  4-5 De IKO brandwerende dakbanen

  6 Het IKO pakket

  7 De IKO garantie

  8 IKO carrara

  9-13 Toplagen

  14-17 Onderlagen

  18 Dampschermen

  19 IKO polybridge

  20 IKO roofgarden

  21-25 IKO daksystemen

  Totaalleverancier van dakdichtings-, waterdichtings- en isolatiesystemen

  IKO roofing - maart 2019

 • IKO nv De Europese IKO hoofdzetel en het R&D centrum van de groep bevinden zich in Antwerpen, België.

  Vanuit de hoogtechnologische bitumenfabriek in Antwerpen worden onze producten al sinds 1911 naar meer dan 70 landen verscheept. Zweden, Finland, IJsland, Emiraten, Madagaskar, Marokko, … geen klimaat is ons vreemd. Onze membranen worden wereldwijd toegepast in uiteenlopende nieuwbouw- en renovatieprojecten. Zowel voor industriële als particuliere gebouwen heeft IKO een pasklare oplossing. We staan ondertussen al meer dan 100 jaar aan de top in de markt, zonder daarbij onze afkomst te verloochenen.

  Naast de productie van bitumen dakbanen produceert IKO ook alle aanverwante accessoires voor dakbanen. Het totaalgamma omvat hoogwaardige isolatieplaten, vloeibare waterdichting en complementaire waterdichting zoals primers en lijmen.

  Doelstelling Onze missie is om energiezuinige en ecologisch verant- woorde dakproducten en -systemen te ontwikkelen. Vanuit onze kennis in dakdichting, isolatie en vloeibare waterdichting ontwikkelen en produceren we nieuwe pro- ducten die samen een perfect totaalsysteem vormen voor nieuwbouw en renovatieprojecten in de bouwindustrie.

  Wij zetten resoluut in op ecologische producten, duurzame bouwsystemen en een totaalaanbod van producten waar we zelf garant voor staan.

  Met de focus op kwaliteit, ecologie en innovatie in combinatie met hoogwaardige technologie streeft IKO steeds naar “Setting the Standard”.

  1

  IK O

  r o

  o fi

  n g

  IKO is een toonaangevend producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen. Met meer dan 30 fabrieken en 4500 werknemers wereldwijd is IKO een speler van wereldformaat. De hoofdzetel is gevestigd in Toronto, Canada.

  IKO Group

 • 2

  IK O

  r o

  o fi

  n g

  BITUMEN, DE IKO KEUZE

  Lange levensduur Met een bewezen levensduur van meer dan 35 jaar zijn bitumineuze dakmembranen een duurzame en veilige keuze voor het platte dak. Bestaande daken kunnen een- voudig, zonder afbraak van de bestaande dakbedekking gerenoveerd worden.

  Extra sterk De waterdichting van daken wordt steeds meer op de proef gesteld. Daken vormen de ideale uitbreiding van leef- en werkruimte. Denk maar aan daktuinen en terrassen bij een woning. Ook voor professioneel gebruik biedt het dak ruimte voor parking of allerhande technische installaties zoals zonnepanelen, airco’s en warmtepompen. De hoge ponsweerstand, die inherent is aan het bitumen- product, in combinatie met een tweelaagse toepassing, geeft een ongeziene bescherming van het dak ongeacht de toebedeelde functionaliteit.

  In deze brochure vindt u een overzicht van het volledige IKO gamma bitumineuze membranen. IKO kiest vastberaden voor bitumen als dakbedekking. Voor platte daken zijn deze dakmembranen de meest aangewezen technologie om te komen tot een perfect waterdicht en duurzaam dak.

  Klimaatweerstand Bitumen daken zijn bestand tegen uiteenlopende weers- omstandigheden zoals hagel, sneeuw, ijsvorming en hitte. De intrinsieke eigenschappen van bitumen maken dat de membranen probleemloos kunnen geplaatst worden in alle klimaten en seizoenen.

  Esthetiek Een bitumen dak is een mooi en strak dak. Kiest u nu voor een wit, luchtzuiverend en koelend dak of een zwart, elegant en design dak, met de IKO bitumen membranen is alles mogelijk. De plaatsingstechnieken bieden de bouw- heer, ontwerper en plaatser een grote flexibiliteit om veilig en snel een mooi resultaat te bereiken.

  Grijswaterrecuperatie Water is een kostbaar goed. Regenwater kent tal van toepassingen zoals gebruik voor het toilet, het wassen van de auto, de wasmachine. Grijswaterrecuperatie wordt dus steeds belangrijker. Een bitumen dak is uitermate geschikt voor de recuperatie van regenwater. IKO kan hiervoor dan ook de nodige certificaten voorleggen.

 • 3

  IK O

  r o

  o fi

  n g

  DE IKO ROLAFWERKINGEN

  MMP Quadra Turbo VlamlassenFL Tecno F F

  Wafel Techn. bevest Koudlijm Zelfklevend Föhnen GietenMMP Quadra Turbo VlamlassenFL Tecno F F

  Wafel Techn. bevest Koudlijm Zelfklevend Föhnen GietenMMP Quadra Turbo VlamlassenFL Tecno F F

  Wafel Techn. bevest Koudlijm Zelfklevend Föhnen Gieten

  ■ Geïntegreerd dampdrukverdelend systeem ■ Voorkomt blaasvorming in het dak bij vochtige en/of niet gasdichte ondergronden ■ Ruitprofiel zorgt voor ideale verhouding tussen windweerstand en dampdrukontspan- ning ■ Sneller werken bij renovatie

  ■ 12 cm overlap voor een veilige lasnaad ■ Extra sterke lasverbinding ■ Zeer stabiele inlage

  12 cm

  8 cm 4 cm

  2 cm4 cm

  IKO heeft een gepast membraan voor elke situatie. Dampdrukverdelend, zeer snel vlamlassen, extra sterke lasnaden, mechanisch bevestigen? IKO ontwikkelde over de jaren heen geïntegreerde oplossingen.

  ■ Turbo profiel noppen aan de onderzijde ■ Verhoogt vlamcontact met minstens 10% waardoor de rol sneller geplaatst wordt dan een traditionele rol zonder noppen ■ Soepeler dan een traditionele APP rol ■ Bespaart arbeidstijd en gasverbruik én zorgt voor een uitstekende hechting

  QUADRA Dampdrukverdelende rol

  TURBO Snellas rol

  TECNO Rol voor mechanische bevestiging

 • 4

  IK O

  r o

  o fi

  n g

  Vliegvuurbestendigheid Een brand kan zowel een interne als externe oorzaak hebben. Vooral bij een brandoorzaak van buitenaf, het zogenaamde vliegvuur, zijn er moge- lijkheden om met een dakbedekking

  DE IKO BRANDWERENDE DAKBANEN

  IKO dakdichtingssystemen met de hoogste brandwerendheid

  Vliegvuur van een ver afgelegen gebouw of vegetatie.

  Vliegvuur en hittestraling van een nabijgelegen gebouw.

  Hittestraling met of zonder vlammen komende door dakopeningen of vensters die zich

  onder het dakniveau bevinden.

  Afdruipend, smeltend materiaal, al of niet brandend, met vonken en vliegvuur,

  komend van een brand of van een hoger gelegen deel van het gebouw.

  binnen een goed geconcipieerd bestek, een bescherming te bieden die de verspreiding van het vuur tegenhoudt of vertraagt. Deze bescherming wordt aangeduid als vliegvuurbestendigheid.

  Testmethodes De vier verschillende testmethodes die weerhouden zijn binnen de Europese regelgeving zijn niet gelijkwaardig aan elkaar. Naast enkele overeenkomsten in aanpak zijn er ook belangrijke verschil- len. Een dakbaan die bijvoorbeeld enkel voldoet aan de Broof(t1) zal niet voldoen aan de andere testen.

  De 4 testen hebben als uitgangspunt het reële gevaar van vliegvuur zo goed mogelijk na te bootsen. Daarom wordt in alle testen het dakoppervlak recht- streeks in contact gebracht met vuur en dit d.m.v. brandende houten blokjes of houtwol. Men gaat daarbij na of de dak- bedekking het vuur verder zal versprei- den of integendeel het vuur zal doven binnen een aanvaardbare tijdspanne.

  De 4 testen onderscheiden zich van elkaar in de testmethodes waaruit een “hiërarchie van strengheid” af te leiden is. In de Broof(t2, t3 en t4) testen wor- den bijkomend de vlammen aangewak- kerd door toevoeging van wind. Het is immers inherent aan vliegvuur dat er wind aanwezig is.

  Testen 3 en 4 voegen, naast de extra complicatie van wind, ook hitte toe aan de proefopstelling door gebruik te maken van stralingswarmte. Hitte is een bijkomende factor die brandverspreiding kan veroorzaken.

 • 5

  IK O

  r o

  o fi

  n g

  Traditionele gemodificeerde APP/SBS dakbanen.

  Secundaire ■ lage rookontwikkeling brandeffecten ■ geen toxische gassen ■ halogeenvrij ■ beperkt brandend afdruipen ■ gecontroleerde hittestraling

  Broof test 4 ■ hittestraling over het volledige oppervlak ■ wind

  Broof test 3 ■ hittestraling ■ wind ■ contact met vuur

  Broof test 2 ■ wind ■ contact met vuur

  Broof test 1 ■ contact met vuur

  t1 = test zoals omschreven in de Duitse Din 4102/7 t2 = test zoals omschreven in de Scandinavische Nordtest NT Fire 006 t3 = test zoals omschreven in de Franse T 30/1 t4 = test zoals omschreven in de Britse BS 476/3

  Het behalen van deze testen geeft aanleiding tot een brandklasse Broof

  Brandwerendheid van de IKO membranen De brandwerendheid van de IKO membranen wordt gere- aliseerd door de toevoeging van expandeerbaar grafiet aan de bovenzijde van de inlage.

  Dit grafiet, van een natuurlijke oorsprong, is uitermate milieuvriendelijk, onoplosbaar in water en werkt als brand- vertrager door het specifieke zwel-effect. Dit schermt de vlam af en dus ook de hitte, stopt het afdruipen van de coating en beperkt de rookontwikkeling. Het grafiet kent geen uitloging, waardoor het brandvertragende effect met de jaren stabiel blijft.

 • HET IKO PAKKET

  TOPLAGEN

  ONDERLAGEN

  ISOLATIE

  DAMPSCHERMEN

  APP SBS

  IKO carbon 250 IKO carrara